Երկրների հեռախոսային կոդերի ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Երկրների հեռախոսային կոդեր, սահմանված են ITU-T E.123 և E.164 համարի հանձնարարականներով։ Երբեմն այդ կոդերն անվանում են IDD (international direct dialing) կամ ISD (international subscriber dialing) կոդեր։

Աշխարհի քարտեզ, որի վրա տարբեր գույներով նշված են երկրների կոդերի առաջին թվանշանը

Ընդհանուր օգտագործման հեռախոսային ցանցին հաղորդչով միացված ապարատով միջազգային հեռախոսահամար հավաքելու համար անհրաժեշտ է առաջին հերթին հավաքել միջազգային զանգերին անցման պրեֆիքսը, որը երկրների համար տարբեր է։ Հաճախ պրեֆիքսի կազմում կարելի է ընտրել նաև օպերատորին, որը պետք է սպասարկի միջազգային զանգը, կամ էլ միանալ պակաս որակյալ, բայց ավելի էժան սակագնի։ Օրինակ՝ ԱՊՀ մի շարք երկրների (Բելառուս, Ղազախստան, Տաջիկստան, Թուրքմենստան, Ուզբեկստան) պրեֆիքսն է «8 ~ 10» (~ նշանը ցույց է տալիս դադար շչակի սպասման համար)։

Բջջային հեռախոսներով հատուկ պրեֆիքս կարող է չպահանջվել, և համարի հավաքումն սկսվում է + նշանով։

Ամփոփ տեղեկատվություն խմբագրել

Աղյուսակի տողերը գոտիների համարներն են, + նշանին հաջորդող առաջին թվանշանը։ Սյունակները ցույց են տալիս երկրի կոդի երկրորդ թվանշանը (եթե գոտին բաժանված է)։

+0:
+1: (NANP) US, CA, AI, AG, AS, BB, BS, VG, VI, KY, BM, GD, TC, MS, MP, GU, SX, LC, DM, VC, PR, DO, TT, KN, JM
+20: EG +210: — 
+211: SS
+212: MA
+213: DZ
+214: — 
+215: — 
+216: TN
+217: — 
+218: LY
+219: — 
+220: GM
+221: SN
+222: MR
+223: ML
+224: GN
+225: CI
+226: BF
+227: NE
+228: TG
+229: BJ
+230: MU
+231: LR
+232: SL
+233: GH
+234: NG
+235: TD
+236: CF
+237: CM
+238: CV
+239: ST
+240: GQ
+241: GA
+242: CG
+243: CD
+244: AO
+245: GW
+246: IO
+247: AC
+248: SC
+249: SD
+250: RW
+251: ET
+252: SO
+253: DJ
+254: KE
+255: TZ
+256: UG
+257: BI
+258: MZ
+259: — 
+260: ZM
+261: MG
+262: RE
+263: ZW
+264: NA
+265: MW
+266: LS
+267: BW
+268: SZ
+269: KM
+27: ZA +28: +290: SH
+291: ER
+292: — 
+293: — 
+294: — 
+295: — 
+296: — 
+297: AW
+298: FO
+299: GL
+30: GR +31: NL +32: BE +33: FR +34: ES +350: GI
+351: PT
+352: LU
+353: IE
+354: IS
+355: AL
+356: MT
+357: CY
+358: FI
+359: BG
+36: HU +370: LT
+371: LV
+372: EE
+373: MD
+374: AM
+375: BY
+376: AD
+377: MC
+378: SM
+379: VA
+380: UA 
+381: RS 
+382: ME 
+383: XK 
+384: —  
+385: HR 
+386: SI 
+387: BA 
+388: EU 
+389: MK 
+39: IT
+40: RO +41: CH +420: CZ
+421: SK
+422: — 
+423: LI
+424: — 
+425: — 
+426: — 
+427: — 
+428: — 
+429: — 
+43: AT +44: GB +45: DK +46: SE +47: NO +48: PL +49: DE
+500: FK
+501: BZ
+502: GT
+503: SV
+504: HN
+505: NI
+506: CR
+507: PA
+508: PM
+509: HT
+51: PE +52: MX +53: CU +54: AR +55: BR +56: CL +57: CO +58: VE +590: GP
+591: BO
+592: GY
+593: EC
+594: GF
+595: PY
+596: MQ
+597: SR
+598: UY
+599: AN
+60: MY +61: AU +62: ID +63: PH +64: NZ +65: SG +66: TH +670: TL
+671: — 
+672: AQ NF
+673: BN
+674: NR
+675: PG
+676: TO
+677: SB
+678: VU
+679: FJ
+680: PW
+681: WF
+682: CK
+683: NU
+685: WS
+686: KI
+687: NC
+688: TV
+689: PF
+690: TK
+691: FM
+692: MH
+693: — 
+694: — 
+695: — 
+696: — 
+697: — 
+698: — 
+699: — 
+70 +71 +72: +73 +74 +75: RU +76 +77: KZ +78 +79: RU
+800: XF
+801: — 
+802: — 
+803: — 
+804: — 
+805: — 
+806: — 
+807: — 
+808: XC
+809: — 
+81: JP +82: KR +83: +84: VN +850: KP
+851: — 
+852: HK
+853: MO
+854: — 
+855: KH
+856: LA
+857: — 
+858: — 
+859: — 
+86: CN +870: XS
+875: — 
+876: — 
+877: — 
+878: XU
+879: — 
+880: BD
+881: XG
+882: XN
+883: XN
+884: — 
+885: — 
+886: TW
+887: — 
+888: XD
+889: — 
+89:
+90: TR +91: IN +92: PK +93: AF +94: LK +95: MM +960: MV
+961: LB
+962: JO
+963: SY
+964: IQ
+965: KW
+966: SA
+967: YE
+968: OM
+969: — 
+970: PS
+971: AE
+972: IL
+973: BH
+974: QA
+975: BT
+976: MN
+977: NP
+978: — 
+979: XR
+98: IR +990: — 
+991: XT
+992: TJ
+993: TM
+994: AZ
+995: GE
+996: KG
+997: — 
+998: UZ
+999: — 

Մանրամասնում խմբագրել

1-ին գոտի[1] խմբագրել

2-րդ գոտի խմբագրել

3-րդ գոտի խմբագրել

Ի լրումն՝

37447 – Արցախի հեռախոսային կոդերը՝

4-րդ գոտի խմբագրել

5-րդ գոտի խմբագրել

6-րդ գոտի խմբագրել

7-րդ գոտի խմբագրել

  • 7 (000–299) – նշանակված չէ
  • 7 (300–599, 800–999) – Ռուսաստան, ներառյալ Բայկոնուրի տարածքը, վարձակալված Ղազախստանի, ինչպես նաև Աբխազիայի և Հարավային Օսիայի կողմից.
    • 7 (300–399) – Ռուսաստան (Ուրալի, Արևմտյան և Արևելյան Սիբիրի, Ղրիմի Հանրապետության), ինչպես նաև Բայկոնուրի տարածքի, վարձակալված Ղազախստանի կողմից
    • 7 (400–499) – Ռուսաստան (Կենտրոնի և Հեռավոր Արևելքի շրջաններ)
    • 7 (500–599) – պահեստավորբած է, բացի 509, 511, 512 կոդերից
    • 7 (800–899) – Ռուսաստան (Հյուսիսարևմտյան, Պովոլժի, Հյուսիսային Կովկասի և Սևաստոպոլի շրջաններ), բացի այդ՝
      • 7 (840)[3]Աբխազիայի ABC աշխարհագրական կոդ
      • 7 (850)[4]Հարավային Օսիայի ABC աշխարհագրական կոդ
    • 7 (900–999)Ռուսաստանի բջջային կապի ցանց, բացի այդ՝
      • 7 (940)[3]Աբխազիայի ոչ աշխարհագրական DEF կոդ
      • 7 (995344)[3]Հարավային Օսիա
      • 7 (997) – «Իսկրա» և «Իսկրա-2» թվային կապի պաշտոնական սպասարկում (АСВТ)[5], բացի այդ՝
        • 7 (9971)[3]Հարավային Օսիա (АСВТ)
        • 7 (99744)[3]Հարավային Օսիա (Մեգաֆոն, (+995344)]])
        • 7 (9976)[3]Հարավային Օսիա (АСВТ)
      • 7 (998)[4]Հարավային Օսիայի ոչ աշխարհագրական DEF կոդ
  • 7 (600–799) – Ղազախստան.
    • 7 (600–699) – Ղազախստան (հեռահար կապի օպերատորներ)
    • 7 (700–799) – Ղազախստան
      • 7 (700–707) – Ղազախստան միջքաղաքային և միջազգային բջջային կապի օպերատորներ
      • 7 (710–729) – Ղազախստան շրջանների համարների աշխարհագրական կոդեր
      • 7 (775–778) – Ղազախստանի միջքաղաքային և միջազգային բջջային կապի օպերատորներ

8-րդ գոտի խմբագրել

  • 800 − Անվճար զանգ
  • 801 − նշանակված չէ
  • 802 − նշանակված չէ
  • 803 − նշանակված չէ
  • 804 − նշանակված չէ
  • 805 − նշանակված չէ
  • 806 − նշանակված չէ
  • 807 − նշանակված չէ
  • 808 − հատկացված է Shared Cost Services
  • 809 − նշանակված չէ
  • 81 − Ճապոնիա
  • 82 − Հարավային Կորեա
  • 83x − հատկացված է Հյուսիսային Կորեայի հատուկ ծառայությանը
  • 84 − Վիետնամ
  • 850 − Հյուսիսային Կորեա
  • 851 − նշանակված չէ
  • 852 − Հոնկոնգ
  • 853 − Մակաո
  • 854 − նշանակված չէ
  • 855 − Կամբոջա
  • 856 − Լաոս
  • 857 − նշանակված չէ
  • 858 − նշանակված չէ
  • 859 − նշանակված չէ
  • 86 − Մայրցամաքային Չինաստան
  • 870 − Inmarsat «SNAC» ծառայություն
  • 871 − Inmarsat Ատլանտյան օվկիանոս, արևելք (AOR-E)
  • 872 − Inmarsat խաղաղօվկիանոսյան շրջան (POR)
  • 873 − Inmarsat Հնդկական օվկիանոս (IOR)
  • 874 − Inmarsat Ատլանտյան օվկիանոս, արևմուտք (AOR-W)
  • 875 − հատկացված է Maritime Mobile ծառայությանը
  • 876 − հատկացված է Maritime Mobile ծառայությանը
  • 877 − հատկացված է Maritime Mobile ծառայությանը
  • 878 − Universal Personal Telecommunications ծառայություն
  • 879 − հատկացված է mobile/maritime ներքին օռտագործման համար
  • 880 − Բանգլադեշ
  • 881 − Mobile Satellite System
  • 8816 − Mobile Satellite System (Iridium)
  • 882 − International Networks
  • 88216 − Mobile Satellite System (Thuraya)
  • 883 − International Networks
  • 884 − նշանակված չէ
  • 885 − նշանակված չէ
  • 886 − Թայվան
  • 887 − նշանակված չէ
  • 888 − նշանակված չէ
  • 889 − նշանակված չէ
  • 89x − նշանակված չէ

9-րդ գոտի խմբագրել

Գոտի 0 խմբագրել

  • Հեռահաղորդակցության միջազգային միության կողմից ընդունված որոշ ստանդարտներում առաջարկվում է այս գոտին օգտագործել շլյուզների կազմակերպության համար՝ ISDN ցանցից X.121/X.25 ցանց տեղեկություններ հաղորդելու համար։ Սակայն առավել արդիական այնպիսի ստանդարտներում, ինչպիսին է E.164, նշանակումը 0 գոտում բացակայում է։

Ծանոթագրություններ խմբագրել

  1. NANPA
  2. Seeking EU talks, Serbia cedes ground on Kosovo phone code Archived 2015-09-24 at the Wayback Machine., Reuters, 9 September, 2013
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 «Абхазия, как и Южной Осетии, вошла в зону телефонных кодов России»։ Արխիվացված օրիգինալից 2011 թ․ օգոստոսի 22-ին։ Վերցված է 2010 թ․ հունիսի 7 
  4. 4,0 4,1 Минкомсвязь России (3 июня 2014)։ «Ռուսաստան предоставила Южной Осетии во временное пользование свои телефонные коды»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2018 թ․ հոկտեմբերի 2-ին։ Վերցված է 2016 թ․ դեկտեմբերի 10 
  5. Телефонная сеть «Искра»

Արտաքին հղումներ խմբագրել