Ամերիկահայերի ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Սա նշանավոր ամերիկահայերի ցանկ է՝ ներառյալ ներգաղթյալները, որոնք ստացել են Միացյալ Նահանգների քաղաքացիություն, և նրանց ամերիկացի սերունդները։

Ամերիկահայերը Միացյալ Նահանգներում ծնված կամ մեծացած կամ այնտեղ բնակվող մարդիկ են, որոնք ծագումով Հայաստանից են, որը տարածվում է Կովկասյան լեռնաշղթայից մինչև Հայկական սարահարթ։ 19-րդ դարի վերջից սկսած` Հայաստանից Միացյալ Նահանգներ հատուկենտ արտագաղթ է եղել․ ամենամեծ ներհոսքը եղել է 20-րդ դարի սկզբի Հայոց ցեղասպանությունից հետո։ Հայկական ամենամեծ համայնքը Լոս Անջելեսում է, սակայն, այլ զգալի համայնքներ կան Բոստոնում, Դետրոյթում և Նյու Յորքի ագլոմերացիայում։

Միացյալ Նահանգների 2000 թվականի մարդահամարի վիճակագրական տվյալների համաձայն՝ 385 488 ամերիկացիներ նշել են կամ ամբողջական, կամ էլ մասնակի հայկական ծագում[1]։

ԱկադեմիաԽմբագրել

ԱկտիվիզմԽմբագրել

ԴերասաններԽմբագրել

ԱրվեստԽմբագրել

ՃարտարապետությունԽմբագրել

Բանկային գործ և ֆինանսԽմբագրել

ԲիզնեսԽմբագրել

ԺամանցԽմբագրել

ԸնտանիքներԽմբագրել

ՆորաձևությունԽմբագրել

ԼրագրությունԽմբագրել

ԻրավաբանությունԽմբագրել

  • Սամվել Տեր-Եղիայան, Միացյալ նահանգների Իլինոյս նահանգի Հյուսիսային շրջանի ֆեդերալ իրավարար
  • Չառլզ Ռ. Գարրի, քաղաքացիական իրավունքների / քրեական պաշտպանության փաստաբան
  • Մարկ Գերագոս, փաստաբան
  • Ռոբերտ Քարդաշյան, փաստաբան
  • Մարշա Ղազարոսյան, փաստաբան
  • Գարո Մարտիրոսյան, քաղաքացիական իրավունքների, արտադրանքի և մարմնական վնասվածքների վերաբերյալ գործերին մասնակցող հայցվորի փաստաբան
  • Բիլլ Փափարյան, քրեական փաստաբան
  • Ռոբերտ Փիլիպոսյան, Լոս Անջելես կոմսության 38-րդ փաստաբան
  • Դիքրան Թևրիզյան, Միացյալ նահանգների Կալիֆոռնիա նահանգի Հյուսիսային շրջանի ֆեդերալ իրավարար

ՌազմականԽմբագրել

  • Աննա Տեր-Վարդանյան, ԱՄՆ ռազմածովային ուժերի առաջին կին գերագույն գլխավոր ավագ
  • Էռնեստ Դերվիշյան, ԱՄՆ բանակի զինվորական և ԱՄՆ-ի ռազմական մեդալներից բարձրագույնի՝ Պատվո մեդալի մրցանակակիր՝ Երկրորդ համաշխարհային պատերազմում իր գործողությունների համար
  • Խաչատուր Փոլ Կարապետյան, ԱՄՆ ռազմածովային ուժերի սպա Ամերիկայի քաղաքացիական պատերազմի ժամանակ
  • Կառլ Գենյան, ռմբակոծիչ օդաչու Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի ժամանակ
  • Սամ Կ. Հարիսոն, տասնապետ Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի ընթացքում
  • Փոլ Ռոբերտ Իգնեյշըս, ԱՄՆ ռազմածովային ուժերի նախարար, ԱՄՆ-ի նախագահ Լինդոն Ջոնսոնի կառավարման տարիներին ԱՄՆ պաշտպանության նախարարի օգնական
  • Սյու Սարաֆյան Ջեհլ, Կանանց ռազմական կորպուսի անձնակազմի անդամ, որը ծառայել է Երկրորդ համաշխարհային պատերազմում
  • Գևորգ Ժուսգալյան, ԱՄՆ բանակի գնդապետ, որը ծառայել է Երկրորդ համաշխարհային պատերազմում, Վիետնամի և Կորեական պատերազմներում
  • Հարրի Գիզիրյան, ծովային կորպուսի ղեկավար Երկրորդ համաշխարհային պատերազմում և Ռոդ Այլենդի ամենաշատ պարգևատրված զինծառայող
  • Ժան Գիզիրյան, Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի, Վիետնամի և Կորեական պատերազմների մասնակից
  • Վիկտոր Մաղաքյան, ծովային կորպուսի ղեկավար Երկրորդ համաշխարհային պատերազմում և պատերազմին մասնակից ամենաշատ պարգևատրված ամերիկացի զինվորներից մեկը
  • Մոնթե Մելքոնյան, զինվորական հրամանատար Արցախյան ազատամարտի ժամանակ

ԵրաժշտությունԽմբագրել

ԿրոնԽմբագրել

ԳիտությունԽմբագրել

ՍպորտԽմբագրել

ԳրականությունԽմբագրել

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «U.S census Bureau»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2020-02-12-ին։ Վերցված է 2019-11-17 
  2. Daron Acemoglu: A Turk of Armenian descent Archived February 11, 2010, at the Wayback Machine.
  3. Barbeau Adrienne (մարտի 21, 2006)։ «There Are Worse Things I Could Do»։ Carroll & Graf – via Amazon 
  4. «Stage Preview: Combo of 'Fiddler' and friends proved irresistible to Barbeau» 
  5. «Reviews: A Nightmare on Elm Street 2010 - Dread Central»։ ապրիլի 30, 2010 
  6. "at home being Armenian was a badge of honor, instilled in the younger generation at large extended family gatherings." Archived 2009-04-05 at the Wayback Machine.
  7. "Connors, an Armenian-American born Krekor Ohanian in Fresno, California" Archived 2006-07-16 at the Wayback Machine.
  8. "Born Arlene Francis Kazanjian on October 20, 1907, in Boston, Massachusetts... Her father was an Armenian immigrant, a refugee from the Turkish massacres of 1905-06, who became a successful painter and photographer, and her mother was the daughter of actor Alfred Davis, who instilled in the young Arlene a love of performing that came to shape her entire life."
  9. "Illusion has thrust into the spotlight a new and fresh Armenian-American talent, Michael Goorjian" Archived 2011-05-25 at the Wayback Machine.
  10. "Haig has been a performer for as long as he can remember. Born in 1939 in the heart of Fresno's Armenian community (his birth name is Sid Mosesian; Haig is his father's first name), he was taking dance classes at age 7." Archived 2008-02-13 at the Wayback Machine.
  11. "was born in Portland, Maine on January 15, 1947 of Armenian heritage. Her grandfather, whose last name was Papazian, emigrated from Ottoman Turkey in the early 20th century, changing his name to Martin when he settled in Maine." Archived July 22, 2011, at the Wayback Machine.
  12. «"Although we think of him in roles as Spanish or Hispanic, he was actually an Armenian. Short and stocky with dark hair, thick eyebrows over intense eyes, often with a black mustache, he was cast in a variety of ethnic roles as both hero and heavy."»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2006-10-29-ին։ Վերցված է 2011-04-20 
  13. VoyageLA։ «Meet Artist Apo Avedissian»։ voyagela.com։ Վերցված է 2019-03-14 
  14. «Archived copy»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-03-04-ին։ Վերցված է 2015-01-25 
  15. Howard Kazanjian Archived 2007-09-28 at the Wayback Machine.
  16. «FGA - Rouben Mamoulian»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-15-ին։ Վերցված է 2011-07-13 
  17. "Zaillian, whose background is Armenian, lives in Los Angeles..."
  18. The Fifty Families (Part 1) - Boston Magazine Archived 2011-07-09 at the Wayback Machine.
  19. «Archived copy»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-05-14-ին։ Վերցված է 2016-08-04 
  20. «WordPress.com»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-07-10-ին 
  21. «The chess games of Tatev Abrahamyan» 
  22. Wise Mike (մայիսի 31, 2006)։ «Fiery Player, Simmering Conscience» – via washingtonpost.com