Երկրների ցանկ ըստ կյանքի միջին տևողության

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Հոդվածը երկրների ցուցակն է ըստ ծննդյան պահին կյանքի միջին տևողության, որը ներկայացված է տարբեր աղբյուրներով։

ՄեթոդաբանությունԽմբագրել

Կյանքի միջին տևողությունը ներկայացվում է առանձին կանանց և տղամարդկանց համար։ Որոշ ոչ անկախ երկրներ նունպես ներառված են ցանկում։

Արժեքները ցույց են տալիս երկրների աողջապահության համակարգը, ինչպես նաև կախված են այլ գործոններից ինչպիսիք են պատերազմները, տարբեր հիվանդությունները։

Ըստ ՄԱԿ-ի աշխարհի բնակչության 2015 թվականի ամփոփման աշխարհում կյանքի միջին սպասվող տևողությունը 71 տարի է (70 տղամարդկանց համար և 72 կանանց համար) 2010-2015 թվականների համար, իսկ ըստ Փաստերի գրքի 2016 թվականի համար 69 է (67 տղամարդկանց համար և 71.1 կանանց համար)։ Ըստ Աշխարհի առողջպահական կազմակերպության կանայք միջինում ապրում են ավելի երկար, քան տղամարդիկ բոլոր երկրներում բացառությամբ Սվազիլենդում և Մալիում[1]։

Կյանքի միջին տևողության ամենացածր ցուցանիշ ունեն Սիերա Լեոնեն, Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետությունը, Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետությունը, Գվինեա Բիսաուն, Լեսոթոն, Սոմալին, Սվազիլենդը, Անգոլան, Մալին, Բուրունդին, Կամերունը և Մոզամբիկը։ Այս երկրներից միայն Լեսոթոն, Սվազիլենդն ու Մոզամբիկն ունեին ՄԻԱՀ-ի բարձր մակարդակ[2]։

Կյանքի սպասվող տևողությունը ծննդյան պահին հաշվելը կարող է լինել խնդրահարույց։ Քիչ զարգացած երկրների համար տվյալները այնքան էլ հավաստի չեն[3]։

ՄԱԿԶԾ (2018)Խմբագրել

Երկրների Կյանքի միջին տևողությունը ծննդյան պահին 2018 թվականի համար (2019 զեկույց)[4][5]
Դասակարգում երկիր/շրջան Ծննդյան պահին կյանքի սպասվող տևողություն տարիներ
Ընդամենը կանայք տղամարդիկ
1 Հոնկոնգ Հոնկոնգ 84.7 87.6 81.8
2 Ճապոնիա Ճապոնիա 84.5 87.5 81.3
3 Սինգապուր Սինգապուր 83.7 85.7 81.4
4 Շվեյցարիա Շվեյցարիա 83.6 85.5 81.7
5 Իտալիա Իտալիա 83.4 85.4 81.1
6 Իսպանիա Իսպանիա 83.4 86.1 80.7
7 Ավստրալիա Ավստրալիա 83.3 85.3 81.3
8 Իսլանդիա Իսլանդիա 82.9 84.4 81.3
9 Իսրայել Իսրայել 82.8 84.4 81.1
9 Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 82.8 85.8 79.7
11 Շվեդիա Շվեդիա 82.7 84.4 80.9
12 Ֆրանսիա Ֆրանսիա 82.5 85.4 79.6
13 Մալթա Մալթա 82.4 84.1 80.5
14 Կանադա Կանադա 82.3 84.3 80.3
14 Նորվեգիա Նորվեգիա 82.3 84.3 80.3
15 Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 82.1 84.2 80.0
15 Իռլանդիա Իռլանդիա 82.1 83.7 80.4
15 Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 82.1 83.9 80.4
15 Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 82.1 83.8 80.4
15 Հունաստան Հունաստան 82.1 84.5 79.6
20 Պորտուգալիա Պորտուգալիա 81.9 84.7 78.8
21 Անդորա Անդորա 81.8
22 Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 81.7 84.6 78.9
23 Բելգիա Բելգիա 81.5 83.8 79.1
24 Ավստրիա Ավստրիա 81.4 83.8 79.0
25 Գերմանիա Գերմանիա 81.2 83.6 78.8
25 Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 81.2 83.0 79.5
25 Սլովենիա Սլովենիա 81.2 83.9 78.4
28 Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 80.8 82.9 78.7
28 Դանիա Դանիա 80.8 82.8 77.8
30 Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն 80.5
31 Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 80.1 82.7 77.5
32 Չիլի Չիլի 80.0 82.4 77.6
33 Չեխիա Չեխիա 79.2 81.8 76.6
34 Բարբադոս Բարբադոս 79.1 80.4 77.7
35 Լիբանան Լիբանան 78.9 80.8 77.1
35 Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 78.9 81.4 76.3
37 Կուբա Կուբա 78.6 80.6 76.7
38 Լեհաստան Լեհաստան 78.5 82.4 74.6
39 Պանամա Պանամա 78.3 81.6 75.2
39 Խորվաթիա Խորվաթիա 78.3 81.5 75.1
41 ԱՄԷ ԱՄԷ 77.8 79.2 77.1
41 Ուրուգվայ Ուրուգվայ 77.8 81.4 74.0
43 Օման Օման 77.6 80.1 75.9
44 Սլովակիա Սլովակիա 77.4 80.8 73.8
45 Թուրքիա Թուրքիա 77.4 80.3 74.4
46 Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 77.3 79.7 74.8
47 Բահրեյն Բահրեյն 77.2 78.3 76.3
48 Կոլումբիա Կոլումբիա 77.1 79.9 74.3
49 Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 76.9 78.0 75.7
49 Թաիլանդ Թաիլանդ 76.9 80.7 73.2
51 Էկվադոր Էկվադոր 76.8 79.6 74.1
51 Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 76.8 79.2 74.3
51 Շրի Լանկա Շրի Լանկա 76.8 80.1 73.4
54 Ալժիր Ալժիր 76.7 77.9 75.5
54 Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 76.7 79.1 74.5
54 Հունգարիա Հունգարիա 76.7 80.1 73.1
57 Արգենտինա Արգենտինա 76.5 79.9 73.1
57 Իրան Իրան 76.5 77.7 75.4
57 Մարոկկո Մարոկկո 76.5 77.7 75.2
57 Պերու Պերու 76.5 79.3 73.8
57 Թունիս Թունիս 76.5 78.5 74.5
62 Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա 76.1 77.4 74.7
63 Մալայզիա Մալայզիա 76.0 78.2 74.1
64 Ռումինիա Ռումինիա 75.9 79.4 72.5
65 Սերբիա Սերբիա 75.8 78.5 73.3
66 Բրազիլիա Բրազիլիա 75.7 79.4 72.0
66 Բրունեյ Բրունեյ 75.7 77.0 74.6
66 Լիտվա Լիտվա 75.7 81.2 70.1
66 Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա 75.7 77.7 73.7
71 Քուվեյթ Քուվեյթ 75.4 76.5 74.7
Լատինական Ամերիկա 75.4 78.6 72.3
Արևելյան Ասիա, Հարավային Ասիա և Օվկիանիա 75.3 77.8 72.9
72 Վիետնամ Վիետնամ 75.3 79.4 71.2
73 Լատվիա Լատվիա 75.2 79.9 70.1
74 Հոնդուրաս Հոնդուրաս 75.1 77.4 72.8
75 Մեքսիկա Մեքսիկա 75.0 77.8 72.1
75 Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 75.0 76.6 73.8
77 Հայաստան Հայաստան 74.9 78.4 71.2
77 Բուլղարիա Բուլղարիա 74.9 78.5 71.4
77 Մավրիկիոս Մավրիկիոս 74.9 78.4 71.5
80 Բելառուս Բելառուս 74.6 79.4 69.4
80 Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս 74.6
82 Բելիզ Բելիզ 74.5 77.7 71.6
83 Ճամայկա Ճամայկա 74.4 76.0 72.8
83 Հորդանան Հորդանան 74.4 76.2 72.7
85 Նիկարագուա Նիկարագուա 74.3 77.8 70.7
Եվրոպա և Կենտրոնական Ասիա 74.2 77.5 70.8
86 Գվատեմալա Գվատեմալա 74.1 76.9 71.1
86 Պարագվայ Պարագվայ 74.1 76.3 72.2
88 Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 73.9 77.2 70.8
88 Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ 73.9
88 Պաղեստին Պաղեստին 73.9 75.6 72.3
91 Բահամներ Բահամներ 73.8 75.9 71.5
92 Պալաու Պալաու 73.7
93 Վրաստան Վրաստան 73.6 78.0 69.2
94 Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 73.4 76.1 70.8
95 Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 73.3 77.3 69.8
96 Ղազախստան Ղազախստան 73.2 77.3 68.8
96 Սամոա Սամոա 73.2 75.3 71.2
98 Սալվադոր Սալվադոր 73.1 77.6 68.2
99 Ադրբեջան Ադրբեջան 72.9 75.3 70.3
100 Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե 72.8 76.0 69.3
100 Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 72.8 74.7 71.2
102 Լիբիա Լիբիա 72.7 75.8 69.9
Աշխարհ 72.6 74.9 70.4
103 Գրենադա Գրենադա 72.4 74.9 70.1
103 Ռուսաստան Ռուսաստան 72.4 77.6 66.9
103 Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ 72.4 75.0 70.2
106 Բանգլադեշ Բանգլադեշ 72.3 74.3 70.6
107 Վենեսուելա Վենեսուելա 72.1 76.1 68.4
108 Ուկրաինա Ուկրաինա 72.0 76.7 67.0
Արաբական աշխարհ 71.9 73.8 70.2
109 Եգիպտոս Եգիպտոս 71.8 74.2 69.6
109 Մոլդովա Մոլդովա 71.8 76.1 67.5
109 Սիրիա Սիրիա 71.8 77.8 66.6
112 Սուրինամ Սուրինամ 71.6 74.9 68.4
112 Ուզբեկստան Ուզբեկստան 71.6 73.7 69.4
114 Բութան Բութան 71.5 71.8 71.1
114 Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 71.5 73.7 69.4
116 Ղրղզստան Ղրղզստան 71.3 75.5 67.3
117 Բոլիվիա Բոլիվիա 71.2 74.2 68.4
118 Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 71.1 75.4 67.1
119 Տաջիկստան Տաջիկստան 70.9 73.2 68.7
120 Տոնգա Տոնգա 70.8 72.8 68.9
121 Իրաք Իրաք 70.5 72.5 68.4
121 Նեպալ Նեպալ 70.5 71.9 69.0
123 Վանուատու Վանուատու 70.3 72.0 68.8
124 Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 70.2 72.6 67.8
125 Գայանա Գայանա 69.8 73.0 66.8
126 Մոնղոլիա Մոնղոլիա 69.7 74.0 65.6
Հարավային Ասիա 69.7 71.1 68.5
127 Կամբոջա Կամբոջա 69.6 71.6 67.3
128 Հնդկաստան Հնդկաստան 69.4 70.7 68.2
129 Բոտսվանա Բոտսվանա 69.3 72.0 66.2
129 Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 69.3 71.4 67.3
131 Ռուանդա Ռուանդա 68.7 70.8 66.5
132 Կիրիբատի Կիրիբատի 68.1 72.1 64.0
132 Թուրքմենստան Թուրքմենստան 68.1 71.6 64.6
134 Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 67.8 69.5 66.1
135 Սենեգալ Սենեգալ 67.7 69.6 65.5
136 Լաոս Լաոս 67.6 69.4 65.8
137 Ֆիջի Ֆիջի 67.3 69.2 65.6
138 Պակիստան Պակիստան 67.1 68.1 66.2
139 Մյանմա Մյանմա 66.9 69.9 63.8
140 Մադագասկար Մադագասկար 66.7 68.3 65.1
141 Ջիբութի Ջիբութի 66.6 68.8 64.6
142 Եթովպիա Եթովպիա 66.2 68.2 64.4
142 Գաբոն Գաբոն 66.2 68.9 64.2
144 Եմեն Եմեն 66.1 67.8 64.4
145 Էրիթրեա Էրիթրեա 65.9 68.2 63.8
146 Սուդան Սուդան 65.1 66.9 63.3
147 Տանզանիա Տանզանիա 65.0 66.8 63.2
148 Մավրիտանիա Մավրիտանիա 64.7 66.3 63.1
149 Աֆղանստան Աֆղանստան 64.5 66.0 63.0
150 Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 64.3 65.7 62.8
150 Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 64.3 65.6 63.0
152 Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 64.1 65.9 62.4
153 Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 63.9 67.4 60.5
154 Գանա Գանա 63.8 64.9 62.7
154 Մալավի Մալավի 63.8 66.9 60.7
156 Հայիթի Հայիթի 63.7 65.8 61.5
156 Լիբերիա Լիբերիա 63.7 65.1 62.3
158 Զամբիա Զամբիա 63.5 66.4 60.5
159 Նամիբիա Նամիբիա 63.4 66.2 60.4
160 Քենիա Քենիա 63.3 68.7 64.0
161 Ուգանդա Ուգանդա 63.0 65.2 60.7
162 Նիգեր Նիգեր 62.0 63.2 60.9
163 Գամբիա Գամբիա 61.7 63.2 60.4
164 Բենին Բենին 61.5 63.0 59.9
165 Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 61.2 61.9 60.4
165 Բուրունդի Բուրունդի 61.2 63.0 59.4
165 Գվինեա Գվինեա 61.2 61.7 60.5
Ենթասահարա 61.2 62.9 59.4
165 Զիմբաբվե Զիմբաբվե 61.2 62.6 59.5
169 Անգոլա Անգոլա 60.8 63.7 58.1
169 Տոգո Տոգո 60.8 61.6 59.9
171 Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 60.4 61.9 58.9
172 Մոզամբիկ Մոզամբիկ 60.2 63.0 57.1
173 Էսվատինի Էսվատինի 59.4 64.0 55.3
174 Մալի Մալի 58.9 59.6 58.1
174 Կամերուն Կամերուն 58.9 60.2 57.7
176 Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 58.4 59.6 57.4
177 Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 58.0 59.9 56.0
178 Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 57.6 59.1 56.1
179 Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 57.4 58.7 56.3
180 Նիգերիա Նիգերիա 54.3 55.2 53.5
180 Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 54.3 55.1 53.5
182 Չադ Չադ 54.0 55.4 52.6
183 Լեսոթո Լեսոթո 53.7 57.0 50.6
184 Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 52.8 55.0 50.6

Միավորված աղյուսակԽմբագրել

Երկիր ՀՀԲ 2010[6][7] ԿՀԾ 2017[8] ՄԱԿ 2015[1] ԱՄԿ 2015[9][10] ՏՀԶԿ 2016[11]
Տ Կ Տ Կ Ը Տ Կ Ը Տ Կ Ը[Ն 1] Տ Կ Ը
Աֆղանստան Աֆղանստան 58.2+4.6
-4
57.3+4.4
-5.1
50.3 53.2 51.7 58.67 61.06 59.82 59.3 61.9 60.5 (52.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ալբանիա Ալբանիա 72.0+2.9
-2.8
78.1+2.1
-2.2
75.8 81.4 78.5 75.04 80.19 77.49 75.1 80.7 77.8 (68.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ալժիր Ալժիր 74.3+1.1
-1.1
76.5+1
-1
75.6 78.4 77.0 72.14 76.84 74.42 73.8 77.5 75.6 (66.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ամերիկյան Սամոա Ամերիկյան Սամոա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 71.3 75.6 73.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Անդորա Անդորա 79.8+1.2
-1
85.2+1
-1
80.7 85.2 82.9 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Անգոլա Անգոլա 57.9+8.6
-8.4
63.9+8.1
-7.9
58.2 62.3 60.2 50.2 53.17 51.68 50.9 54.0 52.4 (45.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Անգիլիա Անգիլիա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 78.9 84.2 81.5 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 74.1+1.8
-1.9
79.0+1.5
-1.7
74.6 79.0 76.7 73.29 78.21 75.82 74.1 78.6 76.4 (67.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Արգենտինա Արգենտինա 72.5+0.1
-0.1
79.3+0.1
-0.1
74.2 80.6 77.3 72.15 79.83 76.01 72.7 79.9 76.3 (67.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հայաստան Հայաստան 68.9+1.6
-1.7
78.5+1.1
-1.1
71.6 78.5 74.9 70.74 78.39 74.56 71.6 77.7 74.8 (66.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Արուբա Արուբա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.9 80.1 76.9 72.89 77.76 75.39 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ավստրալիա Ավստրալիա 79.2+0.1
-0.1
83.8+0.1
-0.1
79.8 84.9 82.3 80.33 86.56 83.42 80.9 84.8 82.8 (71.9) 80.4 84.6 82.5
Ավստրիա Ավստրիա 77.7+0.2
-0.2
83.3 78.9 84.4 81.6 78.47 83.59 81.09 79.0 83.9 81.5 (72.0) 79.3 84.1 81.7
Ադրբեջան Ադրբեջան 68.9+1.3
-1.3
76.2+1.2
-1.3
69.7 76.1 72.8 67.54 73.77 70.62 69.6 75.8 72.7 (64.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բահամներ Բահամներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 72.02 78.09 75.15 72.9 79.1 76.1 (66.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բահրեյն Բահրեյն 76.4+1.8
-1.6
79.1+1.6
-1.6
76.8 81.3 79.0 75.58 77.42 76.38 76.2 77.9 76.9 (67.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բանգլադեշ Բանգլադեշ 67.2+1.6
-1.6
71.0+1.8
-1.6
71.3 75.6 73.4 69.85 72.26 71.01 70.6 73.1 71.8 (62.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բարբադոս Բարբադոս 74.3+1.7
-1.6
77.0+1.3
-1.4
73.2 77.9 75.5 72.91 77.71 75.37 73.1 77.9 75.5 (66.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բելառուս Բելառուս 64.1+0.8
-0.7
76.0+0.5
-0.5
67.5 78.8 73.0 65.29 76.97 71.08 66.5 78.0 72.3 (65.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բելգիա Բելգիա 76.7+0.4
-0.3
82.3+0.3
-0.4
78.5 83.8 81.1 77.95 83.02 80.53 78.6 83.5 81.1 (71.1) 79.0 84 81.5
Բելիզ Բելիզ 68.9+1.4
-1.6
73.6+1.4
-1.3
67.3 70.6 68.9 67.19 72.72 69.76 67.5 73.1 70.1 (62.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բենին Բենին 60.7+2.8
-3.1
65.9+2.6
-2.7
60.9 63.8 62.3 57.77 60.61 59.2 58.8 61.1 60.0 (52.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բերմուդյան կղզիներ Բերմուդներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 78.2 84.6 81.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բութան Բութան 67.6+5.7
-6.7
71.7+5.4
-6
69.6 71.7 70.6 68.63 69.09 68.88 69.5 70.1 69.8 (61.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բոլիվիա Բոլիվիա 69.7+2.8
-2.4
71.7+2.4
-2.2
66.7 72.4 69.5 65.34 70.21 67.72 68.2 73.3 70.7 (62.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 74.1+0.3
-0.2
78.8+0.2
-0.3
73.9 80.2 76.9 73.71 78.82 76.26 75.0 79.7 77.4 (68.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բոտսվանա Բոտսվանա 68.1+5.5
-4.5
74.0+6.6
-4.8
61.2 65.5 63.3 61.8 66.51 64.12 63.3 68.1 65.7 (56.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բրազիլիա Բրազիլիա 71.5+0.3
-0.3
79.7+0.2
-0.2
70.5 77.7 74.0 70.29 77.86 74.05 71.4 78.7 75.0 (65.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ Բրիտանական Վիրջինյան կղզիներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 77.4 80.3 78.8 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բրունեյ Բրունեյ 75.5+1.1
-1.2
79.1+1.2
-1.1
75.0 79.8 77.3 76.64 80.39 78.44 76.3 79.2 77.7 (70.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բուլղարիա Բուլղարիա 70.1+0.2
-0.2
77.0+0.2
-0.2
71.4 78.2 74.7 70.64 77.56 74.04 71.1 78.0 74.5 (66.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 52.8+5.3
-6.2
57.6+4.5
-4.9
53.8 58.0 55.9 56.73 59.33 58.07 59.1 60.5 59.9 (52.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մյանմա Մյանմա 60.7+9.1
-9.3
67.6+6
-7.5
66.6 69.9 68.2 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բուրունդի Բուրունդի 53.0+10
-10.3
55.2+9.4
-10
59.2 62.7 60.9 54.18 58.04 56.07 57.7 61.6 59.6 (52.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե Չկա տվյալ Չկա տվյալ 70.1 74.8 72.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կամբոջա Կամբոջա 64.6+1.4
-1.3
70.1+1.4
-1.3
62.4 67.5 64.9 65.5 69.55 67.61 66.6 70.7 68.7 (58.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կամերուն Կամերուն 57.1+3.8
-3.6
61.1+3.2
-3.3
57.6 59.9 59.0 53.74 56.02 54.87 55.9 58.6 57.3 (50.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կանադա Կանադա[Ն 2] 78.5+0.2
-0.3
82.7+0.3
-0.2
79.3 84.7 81.9 79.69 83.78 81.78 80.2 84.1 82.2 (72.3) 79.8 83.9 81.9
Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե 70.9+4.6
-4.6
79.1+3.4
-3.8
Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 71.05 74.65 72.97 71.3 75.0 73.3 (64.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կայմանյան կղզիներ Կայմանյան կղզիներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 78.6 84.1 81.3 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 43.6+5.7
-5.2
49.3+5.3
-5.3
51.4 54.2 52.8 47.83 51.25 49.53 50.9 54.1 52.5 (45.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չադ Չադ 53.3+4.9
-6.1
57.8+4.5
-4.8
49.4 51.9 50.6 50.08 52.18 51.13 51.7 54.5 53.1 (46.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չիլի Չիլի 75.5+0.4
-0.3
81.5+0.3
-0.3
75.9 82.1 78.9 78.09 84.12 81.21 77.4 83.4 80.5 (70.4) 77.1 82.7 79.9
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 72.9+1.1
-1.1
79.0+1
-1
Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.97 77.02 75.43 74.6 77.6 76.1 (68.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կոլումբիա Կոլումբիա 71.7+1.3
-1.5
78.3+1.1
-1
72.8 79.3 75.9 70.19 77.39 73.75 71.2 78.4 74.8 (65.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 61.6+4.2
-5.1
63.9+4.3
-4.8
62.3 67.0 64.6 61.2 64.5 62.83 61.9 65.2 63.5 (55.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 56.3+4
-4
61.6+3.5
-3.7
58.6 61.1 59.8 59.95 62.92 61.42 63.2 66.3 64.7 (56.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կուկի կղզիներ Կուկի կղզիներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.2 79.0 76 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 77.1+0.2
-0.2
81.9+0.2
-0.3
76.1 81.5 78.7 76.7 81.69 79.16 77.1 82.2 79.6 (69.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 52.8+4.3
-4.6
60.2+3.7
-4
57.8 60.2 59.0 50.21 51.85 50.97 52.3 54.4 53.3 (47.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Խորվաթիա Խորվաթիա 73.4+0.2
-0.2
79.9+0.2
-0.2
72.9 79.4 76.1 73.64 80.38 77.05 74.7 81.2 78.0 (69.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կուբա Կուբա 76.1+0.1
-0.2
79.8+0.1
-0.2
76.5 81.3 78.8 77.1 81.27 79.16 76.9 81.4 79.1 (69.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կյուրասաո Կյուրասաո Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.2 80.9 78.5 74.5 80.7 77.77 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 77.6+0.5
-0.5
82.9+0.5
-0.5
76.0 81.8 78.8 77.69 82.17 79.9 78.3 82.7 80.5 (71.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չեխիա Չեխիա 74.3+0.2
-0.1
80.7+0.1
-0.2
75.8 81.9 78.8 75.36 81.27 78.35 75.9 81.7 78.8 (69.4) 76.1 82.1 79.1
Դանիա Դանիա 76.8+0.2
-0.2
81.0+0.3
-0.2
77.1 82.1 79.5 78.0 81.94 79.99 78.6 82.5 80.6 (71.2) 79.0 82.8 80.9
Ջիբութի Ջիբութի 62.2+7.4
-7.6
64.4+9.3
-9.3
61.0 66.2 63.6 60.04 63.24 61.61 61.8 65.3 63.5 (55.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Դոմինիկա Դոմինիկա 70.1+1.4
-1.5
77.9+1.4
-1.5
74.2 80.3 77.2 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 71.3+1.5
-1.3
76.3+1.3
-1.2
76.0 80.6 78.3 70.16 76.45 73.19 70.9 77.1 73.9 (65.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 52.8+3.1
-3.2
57.7+2.8
-3
56.1 59.3 57.7 56.67 59.53 58.1 58.3 61.5 59.8 (51.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Էկվադոր Էկվադոր 74.4+1
-1.1
79.8+0.8
-0.9
74.0 80.1 77.0 72.82 78.37 75.54 73.5 79.0 76.2 (67.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Եգիպտոս Եգիպտոս 68.0+1
-1
73.4+0.8
-0.9
71.6 74.4 73.0 68.71 73.05 70.84 68.8 73.2 70.9 (62.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սալվադոր Սալվադոր 69.9+0.6
-0.6
78.2+0.4
-0.5
71.6 78.3 74.9 67.89 77.08 72.64 68.8 77.9 73.5 (64.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 54.7+11.5
-11.2
61.8+12
-8.9
63.4 65.8 64.6 55.87 58.57 57.13 56.6 60.0 58.2 (51.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Էրիթրեա Էրիթրեա 59.0+3.9
-4.3
62.0+3.5
-3.8
62.7 67.8 65.2 60.9 65.18 63.07 62.4 67.0 64.7 (55.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Էստոնիա Էստոնիա 70.6+0.4
-0.3
80.6+0.4
-0.4
72.1 81.9 76.9 71.57 81.05 76.52 72.7 82.0 77.6 (68.9) 73.3 82.2 77.8
Էսվատինի Էսվատինի 47.4+3.9
-3.9
51.4+3.7
-3.4
52.7 51.5 52.1 49.69 48.54 49.18 56.6 61.1 58.9 (50.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Եթովպիա Եթովպիա 59.5+1.8
-2
62.3+1.8
-1.8
60.1 64.7 62.6 61.3 65.02 63.13 62.8 66.8 64.8 (56.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ֆարերյան կղզիներ Ֆարերյան կղզիներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 78.0 83.2 80.5 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 63.4+8.3
-8.8
68.3+6.4
-7.5
71.1 75.3 73.1 67.99 69.85 68.93 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ֆիջի Ֆիջի 65.6+1.7
-1.7
68.8+1.6
-1.7
70.3 75.8 73.0 66.93 72.89 69.72 67.0 73.1 69.9 (62.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 76.8+0.2
-0.2
83.3+0.3
-0.2
78.0 84.1 81.0 77.6 83.4 80.53 78.3 83.8 81.1 (71.0) 78.6 84.4 81.5
Ֆրանսիա Ֆրանսիա[Ն 3] 77.5+0.3
-0.3
84.3+0.2
-0.3
78.8 85.2 81.9 78.76 84.87 81.85 79.4 85.4 82.4 (72.6) 79.2 85.5 82.4
Ֆրանսիական Գվիանա Ֆրանսիական Գվիանա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 75.75 82.58 78.98 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ֆրանսիական Պոլինեզիա Ֆրանսիական Պոլինեզիա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 75.1 79.8 77.4 73.97 78.55 76.12 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գաբոն Գաբոն 55.0+5
-5
63.3+4.1
-3.8
51.7 52.5 52.1 63.15 64.07 63.65 64.7 67.2 66.0 (57.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գամբիա Գամբիա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 58.54 61.21 59.83 59.8 62.5 61.1 (53.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ղազա Ղազա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 72.5 75.9 74.2 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Վրաստան Վրաստան 67.4+1.3
-1.4
77.9+1
-1
72.3 80.7 76.4 70.91 78.14 74.64 70.3 78.3 74.4 (66.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գերմանիա Գերմանիա 77.5+0.2
-0.2
82.8+0.3
-0.2
78.5 83.3 80.8 78.18 83.06 80.66 78.7 83.4 81.0 (71.3) 78.6 83.5 81.1
Գանա Գանա 63.2+2.5
-2.5
66.7+2.2
-2.2
64.5 69.6 67.0 60.06 61.97 61.03 61.0 63.9 62.4 (55.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ջիբրալթար Ջիբրալթար Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.7 82.6 79.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հունաստան Հունաստան 77.1+0.3
-0.3
82.1+0.3
-0.2
78.0 83.4 80.7 77.64 83.6 80.6 78.3 83.6 81.0 (71.9) 78.9 84.0 81.5
Գրենլադիա (վարչական միավոր) Գրենլանդիա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 69.9 75.5 72.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գրենադա Գրենադա 68.6+1.2
-1.2
73.5+1.2
-1.3
71.9 77.4 74.5 70.78 75.59 73.17 71.2 76.1 73.6 (65.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գվադելուպա Գվադելուպա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.83 83.98 80.56 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գուամ Գուամ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.6 78.6 76.0 76.14 81.47 78.72 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գվատեմալա Գվատեմալա 66.9+0.6
-0.6
74.0+0.5
-0.5
70.6 74.7 72.6 67.92 74.98 71.47 68.5 75.2 71.9 (62.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գերնսի Գերնսի Չկա տվյալ Չկա տվյալ 79.9 85.4 82.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գվինեա Գվինեա 58.4+3.9
-4.7
60.5+3.5
-4.2
59.5 62.6 61.0 57.58 58.49 58.04 58.2 59.8 59.0 (51.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 54.8+8.6
-8.7
58.6+8
-7.8
48.9 53.1 51.0 53 56.5 54.72 57.2 60.5 58.9 (51.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գայանա Գայանա 63.1+2.8
-2.6
69.1+2.1
-2.2
65.6 71.8 68.6 64.03 68.59 66.24 63.9 68.5 66.2 (58.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հայիթի Հայիթի 32.5+10.6
-12.7
43.6+8.1
-12.5
61.6 66.8 64.2 60.18 64.42 62.29 61.5 65.5 63.5 (55.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հոնդուրաս Հոնդուրաս 70.5+4.1
-4.2
73.2+3.3
-3.4
69.5 72.9 71.2 70.39 75.4 72.83 72.3 77.0 74.6 (64.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հոնկոնգ Հոնկոնգ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 80.4 85.9 83.0 80.18 83.82 82.07 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հունգարիա Հունգարիա 70.4+0.2
-0.1
78.4+0.1
-0.2
72.4 80.0 76.1 71.23 78.54 74.98 72.3 79.1 75.9 (67.4) 72.6 79.7 76.2
Իսլանդիա Իսլանդիա 80.0+0.6
-0.6
84.4+0.6
-0.7
80.9 85.4 83.1 80.73 83.84 82.3 81.2 84.1 82.7 (72.7) 80.4 84.1 82.3
Հնդկաստան Հնդկաստան 63.2+2.5
-2.6
67.5+2.4
-2
67.6 70.1 68.8 66.13 68.93 67.47 66.9 69.9 68.3 (59.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 67.7+1.5
-1.7
71.8+1.5
-1.5
70.4 75.7 73.0 66.61 70.7 68.59 67.1 71.2 69.1 (62.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չեխիա Չեխիա 71.6+3
-3.1
77.8+2.4
-2.5
72.7 75.5 74.0 73.98 76.22 75.06 74.5 76.6 75.5 (66.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Իրաք Իրաք 70.6+3.1
-3.4
71.4+3
-3.1
72.6 77.2 74.9 66.99 71.44 69.19 66.2 71.8 68.9 (60.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Իռլանդիա Իռլանդիա 77.6+0.3
-0.2
82.2+0.2
-0.3
78.6 83.4 80.9 78.4 82.74 80.57 79.4 83.4 81.4 (71.5) 79.9 83.6 81.8
Մեն կղզի Մեն կղզի Չկա տվյալ Չկա տվյալ 79.6 83.2 81.3 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Իսրայել Իսրայել 79.2+0.2
-0.2
82.9+0.2
-0.2
80.7 84.5 82.5 79.59 85.61 82.64 80.6 84.3 82.5 (72.8) 80.7 84.2 82.5
Իտալիա Իտալիա 78.9+0.2
-0.2
83.9+0.2
-0.2
79.6 85.1 82.3 80.0 86.49 83.31 80.5 84.8 82.7 (72.8) 81.0 85.6 83.3
Ճամայկա Ճամայկա 73.3+4
-3.4
77.3+3
-3
72.1 75.4 73.7 73.07 77.89 75.44 73.9 78.6 76.2 (66.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ճապոնիա Ճապոնիա 79.3+0.1
0
85.9+0
-0.1
81.9 88.8 85.3 80.91 86.58 83.74 80.5 86.8 83.7 (74.9) 81.0 87.1 84.1
Ջերսի Ջերսի Չկա տվյալ Չկա տվյալ 79.5 84.6 81.9 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հորդանան Հորդանան 75.7+1.8
-1.8
75.1+1.9
-1.9
73.4 76.3 74.8 72.21 75.52 73.79 72.5 75.9 74.1 (65.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ղազախստան Ղազախստան 61.3+2
-2.2
72.2+1.5
-1.6
65.9 76.0 71.1 64.29 73.87 69.07 65.7 74.7 70.2 (63.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Քենիա Քենիա 62.7+3
-2.8
66.9+2.1
-2.3
62.8 65.8 64.3 59.08 62.17 60.62 61.1 65.8 63.4 (55.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կիրիբատի Կիրիբատի 57.8+6.2
-6.5
65.0+4.7
-5.2
64.0 69.1 66.5 62.55 68.93 65.74 63.7 68.8 66.3 (59.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Քուվեյթ Քուվեյթ 76.1+0.3
-0.3
79.6+0.3
-0.4
76.8 79.6 78.2 73.34 75.56 74.28 73.7 76.0 74.7 (65.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ղրղզստան Ղրղզստան 62.2+1.7
-1.6
71.9+1.3
-1.5
66.8 75.4 70.9 66.35 74.29 70.26 67.2 75.1 71.1 (63.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լաոս Լաոս 62.4+7.3
-8
67.1+6.4
-6.9
62.6 66.7 64.6 64.14 66.84 65.51 64.1 67.2 65.7 (57.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լատվիա Լատվիա 68.9+0.3
-0.3
78.5+0.2
-0.3
70.1 79.5 74.7 68.85 78.68 73.95 69.6 79.2 74.6 (67.1) 69.8 79.6 74.7
Լիբանան Լիբանան 76.2+1.7
-2.1
78.9+1.5
-1.4
76.5 79.1 77.8 77.14 80.87 78.86 73.5 76.5 74.9 (65.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լեսոթո Լեսոթո 44.1+4
-3.2
50.7+4.1
-3.5
53.0 53.1 53.0 49.19 49.59 49.5 51.7 55.4 53.7 (46.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լիբերիա Լիբերիա 56.5+2.4
-2.4
57.9+2.6
-2.7
61.2 65.5 63.3 59.29 61.21 60.25 59.8 62.9 61.4 (52.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լիբիա Լիբիա 72.9+2.1
-2.2
76.5+2
-1.9
74.9 78.5 76.7 68.79 74.41 71.47 70.1 75.6 72.7 (63.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լիխտենշտայն Լիխտենշտայն Չկա տվյալ Չկա տվյալ 79.7 84.7 81.9 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լիտվա Լիտվա 68.7+0.2
-0.2
79.3+0.3
-0.2
69.7 80.7 75.0 67.39 78.78 73.07 68.1 79.1 73.6 (66.0) 69.5 80.1 74.8
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 78.0+0.6
-0.5
82.2+0.6
-0.5
79.9 84.9 82.3 78.94 83.65 81.34 79.8 84.0 82.0 (71.8) 80.1 85.4 82.8
Աոմին Աոմին Չկա տվյալ Չկա տվյալ 81.6 87.7 84.6 78.07 82.51 80.3 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մադագասկար Մադագասկար 62.2+3.4
-3.3
65.1+3
-3.3
64.7 67.8 66.3 63.02 66.0 64.5 63.9 67.0 65.5 (56.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մալավի Մալավի 50.9+2.7
-2.4
54.9+2.6
-2.2
59.7 63.8 61.7 59.86 61.98 60.97 56.7 59.9 58.3 (51.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մալայզիա Մալայզիա 71.3+0.3
-0.3
76.5+0.3
-0.3
72.4 78.2 75.2 72.21 76.88 74.5 72.7 77.3 75.0 (66.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մալդիվներ Մալդիվներ 77.5+0.8
-0.8
80.4+0.8
-0.7
73.5 78.3 75.8 75.4 77.41 76.36 76.9 80.2 78.5 (69.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մալի Մալի 56.9+3.8
-4
57.7+3.5
-3.9
58.2 62.5 60.3 57.44 56.98 57.23 58.2 58.3 58.2 (51.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մալթա Մալթա 77.1+0.5
-0.5
83.0+0.6
-0.6
78.1 83.0 80.5 78.55 81.98 80.3 79.7 83.7 81.7 (71.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ 61.9+4.1
-4.4
66.0+4
-4.1
71.2 75.7 73.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մարտինիկա Մարտինիկա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 77.79 84.36 81.18 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մավրիտանիա Մավրիտանիա 63.3+3.9
-4.2
65.7+3.1
-3.9
61.1 65.8 63.4 61.29 64.25 62.77 61.6 64.6 63.1 (55.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մավրիկիոս Մավրիկիոս 69.7+0.3
-0.4
76.9+0.4
-0.4
72.4 79.5 75.8 70.67 77.74 74.15 71.4 77.8 74.6 (66.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մայոտ Մայոտ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.04 82.9 79.34 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մեքսիկա Մեքսիկա 72.5+0.3
-0.2
78.4+0.2
-0.2
73.3 79.0 76.1 74.04 78.93 76.48 73.9 79.5 76.7 (67.4) 72.9 77.9 75.4
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 68.1 70.6 69.4 62.5 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մոլդովա Մոլդովա 65.5+0.3
-0.5
74.6+0.3
-0.4
67.1 75.1 71.0 67.22 75.43 71.33 67.9 76.2 72.1 (64.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մոնակո Մոնակո Չկա տվյալ Չկա տվյալ 85.6 93.5 89.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մոնղոլիա Մոնղոլիա 60.3+1.9
-1.7
69.3+1.5
-1.5
65.7 74.4 69.9 64.76 73.29 68.89 64.7 73.2 68.8 (62.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 73.0+0.6
-0.8
78.2+0.7
-0.7
Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.83 78.18 76.02 74.1 78.1 76.1 (67.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հորդանան գետի արևմտյան ափ Հորդանան գետի արևմտյան ափ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 75.9 73.2 74.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մարոկկո Մարոկկո 70.9+2.4
-2.6
74.4+1.7
-2.2
74.0 80.3 77.1 72.6 74.62 73.61 73.3 75.4 74.3 (64.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մոզամբիկ Մոզամբիկ 50.0+3.4
-3.1
54.9+3.4
-3.1
52.9 54.5 53.7 52.94 56.18 54.63 55.7 59.4 57.6 (49.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մյանմա Մյանմա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 63.58 67.66 65.64 64.6 68.5 66.6 (59.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նամիբիա Նամիբիա 58.4+3.2
-3.2
64.9+2.7
-3
62.4 65.6 64.0 61.58 66.95 64.34 63.1 68.3 65.8 (57.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նաուրու Նաուրու Չկա տվյալ Չկա տվյալ 63.3 70.9 67.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նեպալ Նեպալ 67.7+2.4
-2.2
70.6+2.2
-2
70.4 71.6 71.0 67.64 70.45 69.03 67.7 70.8 69.2 (61.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 78.5+0.1
-0.1
82.6+0.1
-0.2
79.3 83.7 81.4 79.36 83.14 81.31 80.0 83.6 81.9 (72.2) 80.0 83.2 81.6
Նոր Կալեդոնիա Նոր Կալեդոնիա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.9 82.0 77.9 73.55 79.31 76.19 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 78.6+0.2
-0.2
82.7+0.3
-0.2
79.1 83.5 81.3 79.71 83.35 81.56 80.0 83.3 81.6 (71.6) 80.0 83.4 81.7
Նիկարագուա Նիկարագուա 71.5+0.7
-0.9
77.5+0.7
-0.8
71.3 75.8 73.4 71.38 77.48 74.47 71.5 77.9 74.8 (63.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նիգեր Նիգեր 56.9+4.6
-5.2
58.7+3.9
-4.6
54.7 57.3 55.9 59.85 61.55 60.65 60.9 62.8 61.8 (54.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նիգերիա Նիգերիա 58.8+2.6
-2.3
60.4+2.5
-2.2
52.8 55.0 53.8 51.97 52.61 52.29 53.4 55.6 54.5 (47.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա 68.0+2.7
-3.1
73.3+2.2
-2.7
66.9 74.8 70.7 66.3 73.27 69.91 67.0 74 70.6 (64.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա 72.8+0.2
-0.3
77.2+0.3
-0.2
73.8 79.2 76.4 72.87 77.48 75.16 73.5 77.8 75.7 (67.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ Հյուսիսային Մարիանյան կղզիներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.4 77.8 75.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Նորվեգիա Նորվեգիա 78.5+0.2
-0.2
83.1+0.3
-0.2
79.8 84.0 81.9 79.22 83.38 81.32 79.8 83.7 81.8 (72.0) 80.7 84.2 82.5
Օման Օման 73.8+1.6
-1.6
78.9+1.2
-1.4
73.7 77.7 75.7 74.66 78.85 76.33 75.0 79.2 76.6 (66.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պակիստան Պակիստան 63.9+3.2
-3.2
67.8+3.1
-3
66.1 70.1 68.1 64.99 66.84 65.88 65.5 67.5 66.4 (57.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պալաու Պալաու Չկա տվյալ Չկա տվյալ 70.2 76.8 73.4 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պաղեստին Պաղեստին 70.3+2.4
-2.4
76.4+1.9
-2.1
Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 70.74 74.66 72.65 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պանամա Պանամա 73.6+1.3
-1.3
80.2+1.3
-1.3
76.0 81.7 78.8 74.34 80.49 77.32 77.4 80.0 78.2 (67.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 57.5+9
-9.4
60.3+8.7
-8.4
65.1 69.7 67.3 60.25 64.49 62.31 60.6 65.4 62.9 (56.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պարագվայ Պարագվայ 71.0+1.4
-1.3
75.6+0.8
-0.9
74.7 80.2 77.4 70.7 74.92 72.74 72.2 76.0 74.0 (65.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան Չկա տվյալ Չկա տվյալ 74.6 79.0 76.7 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Պերու Պերու 75.2+1.5
-1.4
77.6+1.4
-1.5
71.9 76.1 74.0 71.54 76.84 74.15 73.1 78.0 75.5 (65.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 66.6+1.2
-1.1
73.8+1
-1
65.9 73.1 69.4 64.72 71.55 67.99 65.3 72.0 68.5 (61.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Լեհաստան Լեհաստան 72.1+0.1
-0.1
80.5+0.1
-0.1
73.9 81.8 77.8 73.06 81.14 77.14 73.6 81.3 77.5 (68.7) 73.9 82.0 78.0
Պորտուգալիա Պորտուգալիա 76.3+0.2
-0.1
82.3+0.2
-0.1
76.2 82.9 79.4 77.43 83.5 80.55 78.2 83.9 81.1 (71.4) 78.1 84.3 81.2
Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո Չկա տվյալ Չկա տվյալ 77.6 84.4 80.9 75.19 83.17 79.22 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Կատար Կատար 78.9+1.1
-1.2
82.1+1.1
-1
77.7 82.2 80.0 77.1 79.68 77.89 76.9 81.6 79.3 (69.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ռումինիա Ռումինիա 70.1+0.1
-0.1
77.6+0.1
-0.2
71.9 79.0 75.4 70.92 78.07 74.46 71.4 78.8 75.0 (66.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ռուսաստան Ռուսաստան 63.1+0.2
-0.3
74.7+0.2
-0.3
65.3 77.1 71.0 64.15 75.55 69.83 64.7 76.3 70.5 (63.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ռուանդա Ռուանդա 62.0+1.9
-1.9
67.1+1.9
-1.6
62.3 66.3 64.3 59.65 66.3 63.14 60.9 71.1 66.1 (56.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.7 82.7 79.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սենթ Քիթս և Նևիս Սենթ Քիթս և Նևիս Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.5 78.4 75.9 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա 70.9+2.5
-2.3
76.5+2.3
-2
75.2 80.8 77.9 72.17 77.57 74.81 72.6 77.9 75.2 (66.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սեն Պիեռ և Միքելոն Սեն Պիեռ և Միքելոն Չկա տվյալ Չկա տվյալ 78.3 83.1 80.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ 69.7+1.3
-1.2
74.5+1.3
-1.4
77.6 Չկա տվյալ 73.5 70.7 74.9 72.75 71.3 75.2 73.2 (64.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սամոա Սամոա 68.4+2.5
-3
73.4+2.4
-2.5
71.1 77.0 74 70.02 76.39 73.02 70.9 77.5 74.0 (66.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սան Մարինո Սան Մարինո Չկա տվյալ Չկա տվյալ 80.8 86.1 83.3 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 68.2+3.6
-3.8
72.1+3.1
-3.1
63.9 66.7 65.3 64.23 68.19 66.23 65.6 69.4 67.5 (59.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 75.0+1.4
-1.4
79.9+1.1
-1.1
73.4 77.7 75.5 72.82 75.47 74.08 73.2 76.0 74.5 (64.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սենեգալ Սենեգալ 63.5+2.6
-2.4
67.1+2.2
-1.9
60.0 64.3 62.1 63.86 67.61 65.81 64.6 68.6 66.7 (58.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սերբիա Սերբիա 74.0+0.2
-0.3
79.5+0.3
-0.3
72.8 78.8 75.7 71.83 77.5 74.65 72.9 78.4 75.6 (67.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 61.3+1.1
-1.1
71.8+1.1
-1.1
70.4 79.6 74.9 68.69 77.91 72.94 69.1 78.0 73.2 (65.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 56.5+2.8
-2.9
60.9+2.2
-2.6
56.0 61.3 58.6 49.65 50.74 50.19 49.3 50.8 50.1 (44.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սինգապուր Սինգապուր 78.8+0.2
-0.2
83.3+0.2
-0.3
82.6 88.1 85.2 80.43 84.74 82.66 80.0 86.1 83.1 (73.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սինտ Մաարտեն (Նիդերլանդներ) Սինտ Մաարտեն Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.0 80.8 78.3 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սլովակիա Սլովակիա 71.6+0.1
-0.2
79.1+0.2
-0.2
73.7 81.1 77.3 72.24 79.73 76.04 72.9 80.2 76.7 (68.1) 73.8 80.7 77.3
Սլովենիա Սլովենիա 75.9+0.3
-0.3
82.5+0.4
-0.3
74.8 82.2 78.3 76.92 83.14 80.08 77.9 83.7 80.8 (71.1) 78.2 84.3 81.3
Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 60.5+7.6
-8.3
64.0+7.4
-8.6
72.9 78.3 75.6 66.19 69.03 67.53 67.9 70.8 69.2 (62.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սոմալի Սոմալի 54.6+8
-9.2
57.2+8.4
-9.5
50.7 54.9 52.8 53.28 56.51 54.88 53.5 56.6 55.0 (47.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 57.4+2.2
-2.6
62.3+2.4
-2.4
62.4 65.3 63.8 54.85 59.11 57.11 59.3 66.2 62.9 (54.5) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 76.5+0.2
-0.2
82.7+0.2
-0.1
79.3 85.8 82.5 77.95 84.63 81.43 78.8 85.5 82.3 (73.2) 79.3 85.4 82.4
Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 54.1 56.03 55.06 56.1 58.6 57.3 (49.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Իսպանիա Իսպանիա 78.4+0.3
-0.2
84.2+0.2
-0.2
78.8 84.9 81.8 79.42 85.05 82.28 80.1 85.5 82.8 (72.4) 80.5 86.3 83.4
Շրի Լանկա Շրի Լանկա 71.6+1.2
-1.3
79.8+0.9
-1.1
73.5 80.6 76.9 71.24 78.03 74.64 71.6 78.3 74.9 (67.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սուդան Սուդան 66.9+2.1
-2.7
70.7+2.2
-1.9
62.3 66.7 64.4 61.6 64.6 63.08 62.4 65.9 64.1 (55.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Սուրինամ Սուրինամ 70.1+2.1
-1.9
75.2+1.6
-1.5
70.1 75.1 72.5 67.81 74.18 70.9 68.6 74.7 71.6 (63.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Շվեդիա Շվեդիա 79.2+0.2
-0.2
83.5+0.2
-0.1
80.2 84.2 82.1 80.1 83.71 81.93 80.7 84.0 82.4 (72.0) 80.6 84.1 82.4
Շվեյցարիա Շվեյցարիա 79.7+0.1
-0.2
84.5+0.2
-0.2
80.3 85.1 82.6 80.27 85.23 82.84 81.3 85.3 83.4 (73.1) 81.7 85.6 83.7
Սիրիա Սիրիա 75.1+1.5
-1.6
80.2+1.2
-1.3
72.7 77.6 75.1 63.98 76.26 69.51 59.9 69.9 64.5 (56.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն 75.9+0.1
-0.1
81.9+0.1
-0.1
77.1 83.6 80.2 76.43 82.3 79.26 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տաջիկստան Տաջիկստան 65.2+2.3
-2.5
71.5+2.1
-2.1
64.9 71.4 68.1 65.9 72.84 69.07 66.6 73.6 69.7 (62.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տանզանիա Տանզանիա 60.9+2.8
-2.8
62.6+2.6
-2.4
61.2 64.1 62.6 62.55 65.55 64.04 59.9 63.8 61.8 (54.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Թաիլանդ Թաիլանդ 70.9+1.6
-1.8
77.5+1.3
-1.2
71.7 78.3 74.9 70.83 77.58 74.14 71.9 78.0 74.9 (66.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Բահամներ Բահամներ 71.4+3.1
-2.9
80.4+5.1
-3.5
70.2 75.1 72.6 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Գամբիա Գամբիա 60.8+8.2
-7.4
64.0+8.4
-8.1
62.8 67.5 65.1 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 67.8+1.4
-1.5
69.7+1.5
-1.6
66.8 70.1 68.4 66.06 69.51 67.73 66.6 70.1 68.3 (60.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տոգո Տոգո 58.3+3.5
-3.6
62.1+3.5
-3.7
62.8 68.1 65.4 58.28 59.68 59.01 58.6 61.1 59.9 (52.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տոնգա Տոնգա 67.3+2.6
-2.6
73.8+2.3
-2.4
74.9 78.1 76.4 69.72 75.56 72.6 70.6 76.4 73.5 (66.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 66.2+1.2
-1.2
75.3+1.1
-1.2
70.2 76.2 73.1 66.87 73.84 70.23 67.9 74.8 71.2 (63.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Թունիս Թունիս 74.1+3.5
-3.4
78.9+3
-3.2
74.1 77.4 75.7 72.3 77.04 74.6 73.0 77.8 75.3 (66.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Թուրքիա Թուրքիա 71.2+1.8
-1.7
77.7+1.6
-1.8
72.7 77.5 75.0 71.53 78.12 74.84 72.6 78.9 75.8 (66.2) 75.3 80.7 78.0
Թուրքմենստան Թուրքմենստան 65.4+4.1
-4.7
73.4+3.8
-3.9
67.4 73.6 70.4 61.31 69.69 65.39 62.2 70.5 66.3 (59.8) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Թըրքս և Կայկոս կղզիներ Թըրքս և Կայկոս կղզիներ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 77.2 82.9 80.0 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Տուվալու Տուվալու Չկա տվյալ Չկա տվյալ 64.7 69.2 66.9 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ուգանդա Ուգանդա 58.3+3.1
-3
62.5+2.6
-2.7
54.4 57.3 55.9 55.67 58.83 57.25 60.3 64.3 62.3 (54.0) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ուկրաինա Ուկրաինա 64.5+0.8
-1
74.9+0.5
-0.7
67.4 77.1 72.1 65.73 75.67 70.76 66.3 76.1 71.3 (64.1) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
ԱՄԷ ԱՄԷ 75.3+2.3
-2.3
78.6+2.1
-2.1
75.0 80.4 77.7 76.02 78.23 76.67 76.4 78.6 77.1 (67.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 77.8+0.1
0
81.9+0.1
-0.1
78.6 83.1 80.8 78.45 82.39 80.45 79.4 83.0 81.2 (71.4) 79.4 83.0 81.2
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 75.9+0
-0.1
80.5+0.1
0
76.8 81.0 78.8 76.47 81.25 78.88 74.7 81.1 77.8 (68.1) 76.1 81.1 78.6
Ուրուգվայ Ուրուգվայ 72.6+0.5
-0.5
80.4+0.5
-0.5
74.2 80.6 77.4 73.25 80.44 76.96 73.3 80.4 77.0 (67.9) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ուզբեկստան Ուզբեկստան 65.6+3.2
-3.7
72.3+3
-2.8
71.0 77.3 74.0 64.9 71.61 68.25 66.1 72.7 69.4 (62.4) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Վանուատու Վանուատու 62.2+7.3
-8.1
66.9+5.6
-7.1
72.1 75.4 73.7 69.59 73.6 71.48 70.1 74.0 72.0 (64.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Վենեսուելա Վենեսուելա 70.3+1.2
-1.4
79.2+0.8
-0.8
73.0 79.1 76.0 69.93 78.24 73.95 70.0 78.5 74.1 (65.2) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Վիետնամ Վիետնամ 71.6+2.4
-2.3
79.6+1.5
-1.6
71.2 76.4 73.7 70.73 80.31 75.57 71.3 80.7 76.0 (66.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Ուոլիս և Ֆուտունա Ուոլիս և Ֆուտունա Չկա տվյալ Չկա տվյալ 76.8 83.0 79.8 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Հորդանան գետի արևմտյան ափ Հորդանան գետի արևմտյան ափ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 73.2 77.4 75.2 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Արևմտյան Սահարա Արևմտյան Սահարա Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ 65.89 69.81 67.61 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Եմեն Եմեն 65.5+5.9
-6.3
66.3+6.1
-7
63.7 68.2 65.9 62.18 64.88 63.51 64.3 67.2 65.7 (57.7) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Զամբիա Զամբիա 54.3+3.4
-3.2
57.3+3
-3.1
51.1 54.4 52.7 57.16 60.33 58.75 59.0 64.7 61.8 (53.6) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Զիմբաբվե Զիմբաբվե 51.1+4.5
-4.5
55.1+4.2
-3.8
58.3 62.5 60.4 53.6 55.95 54.78 59.0 62.3 60.7 (52.3) Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Եվրամիություն Եվրամիություն Չկա տվյալ Չկա տվյալ 77.4 83.2 80.2 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ
Աշխարհ 67.5+0.6
-0.6
73.3+0.5
-0.5
69.0 67.0 71.1 Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ Չկա տվյալ

Երկրների ցանկը ըստ Առողջապահության միջազգային կազմակերպության (2015)Խմբագրել

Երկրները ըստ կյանքի միջին տևողության ըատ Առողջապահության միջազգային կազմակերպության (2015)
Երկիր տղամարդիկ կանայք Ընդամենը
(Ընդամենը)[14]
Ճապոնիա Ճապոնիա 80.5 86.8 83.7 74.9
Շվեյցարիա Շվեյցարիա 81.3 85.3 83.4 73.1
Սինգապուր Սինգապուր 80.0 86.1 83.1 73.9
Ավստրալիա Ավստրալիա 80.9 84.8 82.8 71.9
Իսպանիա Իսպանիա 80.1 85.5 82.8 72.4
Իսլանդիա Իսլանդիա 81.2 84.1 82.7 72.7
Իտալիա Իտալիա 80.5 84.8 82.7 72.8
Իսրայել Իսրայել 80.6 84.3 82.5 72.8
Շվեդիա Շվեդիա 80.7 84.0 82.4 72.0
Ֆրանսիա Ֆրանսիա 79.4 85.4 82.4 72.6
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 78.8 85.5 82.3 73.2
Կանադա Կանադա 80.2 84.1 82.2 72.3
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 79.8 84.0 82.0 71.8
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 80.0 83.6 81.9 72.2
Նորվեգիա Նորվեգիա 79.8 83.7 81.8 72.0
Մալթա Մալթա 79.7 83.7 81.7 71.7
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 80.0 83.3 81.6 71.6
Ավստրիա Ավստրիա 79.0 83.9 81.5 72.0
Իռլանդիա Իռլանդիա 79.4 83.4 81.4 71.5
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 79.4 83.0 81.2 71.4
Բելգիա Բելգիա 78.6 83.5 81.1 71.1
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 78.3 83.8 81.1 71.0
Պորտուգալիա Պորտուգալիա 78.2 83.9 81.1 71.4
Գերմանիա Գերմանիա 78.7 83.4 81.0 71.3
Հունաստան Հունաստան 78.3 83.6 81.0 71.9
Սլովենիա Սլովենիա 77.9 83.7 80.8 71.1
Դանիա Դանիա 78.6 82.5 80.6 71.2
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 78.3 82.7 80.5 71.3
Չիլի Չիլի 77.4 83.4 80.5 70.4
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 77.1 82.2 79.6 69.7
Կատար Կատար 76.9 81.6 79.3 69.1
Կուբա Կուբա 76.9 81.4 79.1 69.2
Չեխիա Չեխիա 75.9 81.7 78.8 69.4
Մալդիվներ Մալդիվներ 76.9 80.2 78.5 69.6
Պանամա Պանամա 77.4 80.0 78.2 67.7
Խորվաթիա Խորվաթիա 74.7 81.2 78.0 69.4
Ալբանիա Ալբանիա 75.1 80.7 77.8 68.8
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 74.7 81.1 77.8 68.1
Բրունեյ Բրունեյ 76.3 79.2 77.7 70.4
Էստոնիա Էստոնիա 72.7 82.0 77.6 68.9
Լեհաստան Լեհաստան 73.6 81.3 77.5 68.7
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 75.0 79.7 77.4 68.6
ԱՄԷ ԱՄԷ 76.4 78.6 77.1 67.9
Ուրուգվայ Ուրուգվայ 73.3 80.4 77.0 67.9
Բահրեյն Բահրեյն 76.2 77.9 76.9 67.0
Մեքսիկա Մեքսիկա 73.9 79.5 76.7 67.4
Սլովակիա Սլովակիա 72.9 80.2 76.7 68.1
Օման Օման 75.0 79.2 76.6 66.7
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 74.1 78.6 76.4 67.5
Արգենտինա Արգենտինա 72.7 79.9 76.3 67.6
Ճամայկա Ճամայկա 73.9 78.6 76.2 66.9
Էկվադոր Էկվադոր 73.5 79.0 76.2 67.0
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 74.6 77.6 76.1 68.5
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 74.1 78.1 76.1 67.9
Բահամներ Բահամներ 72.9 79.1 76.1 66.6
Վիետնամ Վիետնամ 71.3 80.7 76.0 66.6
Հունգարիա Հունգարիա 72.3 79.1 75.9 67.4
Թուրքիա Թուրքիա 72.6 78.9 75.8 66.2
Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա 73.5 77.8 75.7 67.5
Ալժիր Ալժիր 73.8 77.5 75.6 66.0
Սերբիա Սերբիա 72.9 78.4 75.6 67.7
Իրան Իրան 74.5 76.6 75.5 66.6
Պերու Պերու 73.1 78.0 75.5 65.6
Բարբադոս Բարբադոս 73.1 77.9 75.5 66.6
Թունիս Թունիս 73.0 77.8 75.3 66.7
Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա 72.6 77.9 75.2 66.1
Մալայզիա Մալայզիա 72.7 77.3 75.0 66.5
Ռումինիա Ռումինիա 71.4 78.8 75.0 66.8
Բրազիլիա Բրազիլիա 71.4 78.7 75.0 65.5
Լիբանան Լիբանան 73.5 76.5 74.9 65.7
Թաիլանդ Թաիլանդ 71.9 78.0 74.9 66.8
Շրի Լանկա Շրի Լանկա 71.6 78.3 74.9 67.0
Հայաստան Հայաստան 71.6 77.7 74.8 66.8
Նիկարագուա Նիկարագուա 71.5 77.9 74.8 63.7
Կոլումբիա Կոլումբիա 71.2 78.4 74.8 65.1
Քուվեյթ Քուվեյթ 73.7 76.0 74.7 65.8
Հոնդուրաս Հոնդուրաս 72.3 77.0 74.6 64.9
Մավրիկիոս Մավրիկիոս 71.4 77.8 74.6 66.8
Լատվիա Լատվիա 69.6 79.2 74.6 67.1
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 73.2 76.0 74.5 64.5
Բուլղարիա Բուլղարիա 71.1 78.0 74.5 66.4
Վրաստան Վրաստան 70.3 78.3 74.4 66.5
Մարոկկո Մարոկկո 73.3 75.4 74.3 64.9
Հորդանան Հորդանան 72.5 75.9 74.1 65.0
Վենեսուելա Վենեսուելա 70.0 78.5 74.1 65.2
Պարագվայ Պարագվայ 72.2 76.0 74.0 65.2
Սամոա Սամոա 70.9 77.5 74.0 66.6
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 70.9 77.1 73.9 65.1
Գրենադա Գրենադա 71.2 76.1 73.6 65.0
Լիտվա Լիտվա 68.1 79.1 73.6 66.0
Տոնգա Տոնգա 70.6 76.4 73.5 66.0
Սալվադոր Սալվադոր 68.8 77.9 73.5 64.1
Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե 71.3 75.0 73.3 64.4
Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ 71.3 75.2 73.2 64.6
Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 69.1 78.0 73.2 65.5
Լիբիա Լիբիա 70.1 75.6 72.7 63.8
Ադրբեջան Ադրբեջան 69.6 75.8 72.7 64.7
Բելառուս Բելառուս 66.5 78.0 72.3 65.1
Մոլդովա Մոլդովա 67.9 76.2 72.1 64.8
Վանուատու Վանուատու 70.1 74.0 72.0 64.6
Գվատեմալա Գվատեմալա 68.5 75.2 71.9 62.1
Բանգլադեշ Բանգլադեշ 70.6 73.1 71.8 62.3
Սուրինամ Սուրինամ 68.6 74.7 71.6 63.1
Ուկրաինա Ուկրաինա 66.3 76.1 71.3 64.1
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 67.9 74.8 71.2 63.3
Ղրղզստան Ղրղզստան 67.2 75.1 71.1 63.8
Եգիպտոս Եգիպտոս 68.8 73.2 70.9 62.2
Բոլիվիա Բոլիվիա 68.2 73.3 70.7 62.2
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա 67.0 74.0 70.6 64.0
Ռուսաստան Ռուսաստան 64.7 76.3 70.5 63.3
Ղազախստան Ղազախստան 65.7 74.7 70.2 63.3
Բելիզ Բելիզ 67.5 73.1 70.1 62.3
Ֆիջի Ֆիջի 67.0 73.1 69.9 62.9
Բութան Բութան 69.5 70.1 69.8 61.2
Տաջիկստան Տաջիկստան 66.6 73.6 69.7 62.1
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 68.1 70.6 69.4 62.5
Ուզբեկստան Ուզբեկստան 66.1 72.7 69.4 62.4
Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 67.9 70.8 69.2 62.1
Նեպալ Նեպալ 67.7 70.8 69.2 61.1
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 67.1 71.2 69.1 62.2
Իրաք Իրաք 66.2 71.8 68.9 60.0
Մոնղոլիա Մոնղոլիա 64.7 73.2 68.8 62.0
Կամբոջա Կամբոջա 66.6 70.7 68.7 58.9
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 65.3 72.0 68.5 61.1
Հնդկաստան Հնդկաստան 66.9 69.9 68.3 59.5
Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 66.6 70.1 68.3 60.7
Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 65.6 69.4 67.5 59.1
Սենեգալ Սենեգալ 64.6 68.6 66.7 58.3
Մյանմա Մյանմա 64.6 68.5 66.6 59.2
Պակիստան Պակիստան 65.5 67.5 66.4 57.8
Կիրիբատի Կիրիբատի 63.7 68.8 66.3 59.1
Թուրքմենստան Թուրքմենստան 62.2 70.5 66.3 59.8
Գայանա Գայանա 63.9 68.5 66.2 58.9
Ռուանդա Ռուանդա 60.9 71.1 66.1 56.6
Գաբոն Գաբոն 64.7 67.2 66.0 57.2
Նամիբիա Նամիբիա 63.1 68.3 65.8 57.5
Եմեն Եմեն 64.3 67.2 65.7 57.7
Լաոս Լաոս 64.1 67.2 65.7 57.9
Բոտսվանա Բոտսվանա 63.3 68.1 65.7 56.9
Մադագասկար Մադագասկար 63.9 67.0 65.5 56.9
Եթովպիա Եթովպիա 62.8 66.8 64.8 56.1
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 63.2 66.3 64.7 56.6
Էրիթրեա Էրիթրեա 62.4 67.0 64.7 55.9
Սիրիա Սիրիա 59.9 69.9 64.5 56.1
Սուդան Սուդան 62.4 65.9 64.1 55.9
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 61.9 65.2 63.5 55.9
Ջիբութի Ջիբութի 61.8 65.3 63.5 55.8
Հայիթի Հայիթի 61.5 65.5 63.5 55.4
Քենիա Քենիա 61.1 65.8 63.4 55.6
Մավրիտանիա Մավրիտանիա 61.6 64.6 63.1 55.1
Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 60.6 65.4 62.9 56.4
Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 59.3 66.2 62.9 54.5
Գանա Գանա 61.0 63.9 62.4 55.3
Ուգանդա Ուգանդա 60.3 64.3 62.3 54.0
Նիգեր Նիգեր 60.9 62.8 61.8 54.2
Տանզանիա Տանզանիա 59.9 63.8 61.8 54.1
Զամբիա Զամբիա 59.0 64.7 61.8 53.6
Լիբերիա Լիբերիա 59.8 62.9 61.4 52.7
Գամբիա Գամբիա 59.8 62.5 61.1 53.8
Զիմբաբվե Զիմբաբվե 59.0 62.3 60.7 52.3
Աֆղանստան Աֆղանստան 59.3 61.9 60.5 52.2
Բենին Բենին 58.8 61.1 60.0 52.5
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 59.1 60.5 59.9 52.6
Տոգո Տոգո 58.6 61.1 59.9 52.8
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 58.3 61.5 59.8 51.7
Բուրունդի Բուրունդի 57.7 61.6 59.6 52.2
Գվինեա Գվինեա 58.2 59.8 59.0 51.7
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 57.2 60.5 58.9 51.5
Էսվատինի Էսվատինի 56.6 61.1 58.9 50.9
Մալավի Մալավի 56.7 59.9 58.3 51.2
Մալի Մալի 58.2 58.3 58.2 51.1
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 56.6 60.0 58.2 51.2
Մոզամբիկ Մոզամբիկ 55.7 59.4 57.6 49.6
Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 56.1 58.6 57.3 49.9
Կամերուն Կամերուն 55.9 58.6 57.3 50.3
Սոմալի Սոմալի 53.5 56.6 55.0 47.8
Նիգերիա Նիգերիա 53.4 55.6 54.5 47.7
Լեսոթո Լեսոթո 51.7 55.4 53.7 46.6
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 52.3 54.4 53.3 47.0
Չադ Չադ 51.7 54.5 53.1 46.1
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 50.9 54.1 52.5 45.9
Անգոլա Անգոլա 50.9 54.0 52.4 45.8
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 49.3 50.8 50.1 44.4

Ցանկը ըստ ՄԱԿ-ի 2010-2015Խմբագրել

2015 թվականի հուլիսիինՄիավորված ազգերի կազմակերպության տնտեսական և սոցիալական հարցերով հանձնաժողովը հրապարակեց այս ցանկը[1]։ Այս ցանկը ցույց է տալիս կյանքի միջին տևողությունը 2010-2015 թվականների համար։

Տղամարդկանց կյանքի սպասվող տևողությունը, 2009
Կանանց կյանքի սպասվող տևողությունը, 2009
ՄԱԿ-ի բնկաչության սպասվող տևողույթւոնը 2005-2010 թվականներ։
     80-ից բարձր      77.5–80.0      75.0–77.5      72.5–75.0      70.0–72.5      67.5–70.0      65.0–67.5      60–65      55–60      50–55      45–50      Մինչև 45      անհայտ
-
Երկիր տղամարդիկ կանայք Ընդամենը
Ճապոնիա Ճապոնիա 80.91 86.58 83.74
Իտալիա Իտալիա 80.00 86.49 83.31
Շվեյցարիա Շվեյցարիա 80.27 85.23 82.84
Սինգապուր Սինգապուր 80.43 84.74 82.66
Իսրայել Իսրայել 79.59 85.61 82.64
Իսլանդիա Իսլանդիա 80.73 83.84 82.30
Իսպանիա Իսպանիա 79.42 85.05 82.28
Ավստրալիա Ավստրալիա 80.33 86.56 83.42
Հոնկոնգ Հոնկոնգ 80.18 83.82 82.07
Շվեդիա Շվեդիա 80.10 83.71 81.93
Ֆրանսիա Ֆրանսիա 78.76 84.87 81.85
Կանադա Կանադա 79.69 83.78 81.78
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 79.71 83.35 81.56
Հարավային Կորեա Հարավային Կորեա 77.95 84.63 81.43
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 78.94 83.65 81.34
Նորվեգիա Նորվեգիա 79.22 83.38 81.32
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 79.36 83.14 81.31
Չիլի Չիլի 78.09 84.12 81.21
Ավստրիա Ավստրիա 78.47 83.59 81.09
Գերմանիա Գերմանիա 78.18 83.06 80.66
Հունաստան Հունաստան 77.64 83.60 80.60
Իռլանդիա Իռլանդիա 78.40 82.74 80.57
Գվադելուպա Գվադելուպա 76.83 83.98 80.56
Պորտուգալիա Պորտուգալիա 77.43 83.50 80.55
Բելգիա Բելգիա 77.95 83.02 80.53
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 77.60 83.40 80.53
Մեծ Բրիտանիա Մեծ Բրիտանիա 78.45 82.39 80.45
Մալթա Մալթա 78.55 81.98 80.30
Աոմին Աոմին 78.07 82.51 80.30
Սլովենիա Սլովենիա 76.92 83.14 80.08
Դանիա Դանիա 78.00 81.94 79.99
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 77.69 82.17 79.90
Չինաստանի Հանրապետություն Չինաստանի Հանրապետություն 76.43 82.30 79.26
Պուերտո Ռիկո Պուերտո Ռիկո 75.19 83.17 79.22
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 76.70 81.69 79.16
Կուբա Կուբա 77.10 81.27 79.16
Ամերիկայի Միացյալ Նահանգներ ԱՄՆ 76.47 81.25 78.88
Լիբանան Լիբանան 77.14 80.87 78.86
Գուամ Գուամ 76.14 81.47 78.72
Բրունեյ Բրունեյ 76.64 80.39 78.44
Չեխիա Չեխիա 75.36 81.27 78.35
Կատար Կատար 77.10 79.68 77.89
Կյուրասաո Կյուրասաո 74.50 80.70 77.77
Ալբանիա Ալբանիա 75.04 80.19 77.49
Պանամա Պանամա 74.34 80.49 77.32
Լեհաստան Լեհաստան 73.06 81.14 77.14
Խորվաթիա Խորվաթիա 73.64 80.38 77.05
Ուրուգվայ Ուրուգվայ 73.25 80.44 76.96
ԱՄԷ ԱՄԷ 76.02 78.23 76.67
Էստոնիա Էստոնիա 71.57 81.05 76.52
Մեքսիկա Մեքսիկա 74.04 78.93 76.48
Բահրեյն Բահրեյն 75.58 77.42 76.38
Մալդիվներ Մալդիվներ 75.40 77.41 76.36
Օման Օման 74.66 78.85 76.33
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 73.71 78.82 76.26
Նոր Կալեդոնիա Նոր Կալեդոնիա 73.55 79.31 76.19
Ֆրանսիական Պոլինեզիա Ֆրանսիական Պոլինեզիա 73.97 78.55 76.12
Սլովակիա Սլովակիա 72.24 79.73 76.04
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 73.83 78.18 76.02
Արգենտինա Արգենտինա 72.15 79.83 76.01
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 73.29 78.21 75.82
Վիետնամ Վիետնամ 70.73 80.31 75.57
Էկվադոր Էկվադոր 72.82 78.37 75.54
Ճամայկա Ճամայկա 73.07 77.89 75.44
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 73.97 77.02 75.43
Արուբա Արուբա 72.89 77.76 75.39
Բարբադոս Բարբադոս 72.91 77.71 75.37
Հյուսիսային Մակեդոնիա Հյուսիսային Մակեդոնիա 72.87 77.48 75.16
Բահամներ Բահամներ 72.02 78.09 75.15
Իրան Իրան 73.98 76.22 75.06
Հունգարիա Հունգարիա 71.23 78.54 74.98
Թուրքիա Թուրքիա 71.53 78.12 74.84
Սենտ Լյուսիա Սենտ Լյուսիա 72.17 77.57 74.81
Սերբիա Սերբիա 71.83 77.50 74.65
Շրի Լանկա Շրի Լանկա 71.24 78.03 74.64
Վրաստան Վրաստան 70.91 78.14 74.64
Թունիս Թունիս 72.30 77.04 74.60
Հայաստան Հայաստան 70.74 78.39 74.56
Մալայզիա Մալայզիա 72.21 76.88 74.50
Նիկարագուա Նիկարագուա 71.38 77.48 74.47
Ռումինիա Ռումինիա 70.92 78.07 74.46
Ալժիր Ալժիր 72.14 76.84 74.42
Քուվեյթ Քուվեյթ 73.34 75.56 74.28
Մավրիկիոս Մավրիկիոս 70.67 77.74 74.15
Պերու Պերու 71.54 76.84 74.15
Թաիլանդ Թաիլանդ 70.83 77.58 74.14
Սաուդյան Արաբիա Սաուդյան Արաբիա 72.82 75.47 74.08
Բրազիլիա Բրազիլիա 70.29 77.86 74.05
Բուլղարիա Բուլղարիա 70.64 77.56 74.04
Վենեսուելա Վենեսուելա 69.93 78.24 73.95
Լատվիա Լատվիա 68.85 78.68 73.95
Հորդանան Հորդանան 72.21 75.52 73.79
Կոլումբիա Կոլումբիա 70.19 77.39 73.75
Մարոկկո Մարոկկո 72.60 74.62 73.61
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 70.16 76.45 73.19
Գրենադա Գրենադա 70.78 75.59 73.17
Լիտվա Լիտվա 67.39 78.78 73.07
Սամոա Սամոա 70.02 76.39 73.02
Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե 71.05 74.65 72.97
Սեյշելյան կղզիներ Սեյշելյան կղզիներ 68.69 77.91 72.94
Հոնդուրաս Հոնդուրաս 70.39 75.40 72.83
Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ Սենտ Վինսենթ և Գրենադիններ 70.70 74.90 72.75
Պարագվայ Պարագվայ 70.70 74.92 72.74
Պաղեստին Պաղեստին 70.74 74.66 72.65
Սալվադոր Սալվադոր 67.89 77.08 72.64
Տոնգա Տոնգա 69.72 75.56 72.60
Վանուատու Վանուատու 69.59 73.60 71.48
Լիբիա Լիբիա 68.79 74.41 71.47
Գվատեմալա Գվատեմալա 67.92 74.98 71.47
Մոլդովա Մոլդովա 67.22 75.43 71.33
Բելառուս Բելառուս 65.29 76.97 71.08
Բանգլադեշ Բանգլադեշ 69.85 72.26 71.01
Սուրինամ Սուրինամ 67.81 74.18 70.90
Եգիպտոս Եգիպտոս 68.71 73.05 70.84
Ուկրաինա Ուկրաինա 65.73 75.67 70.76
Ադրբեջան Ադրբեջան 67.54 73.77 70.62
Ղրղզստան Ղրղզստան 66.35 74.29 70.26
Տրինիդադ և Տոբագո Տրինիդադ և Տոբագո 66.87 73.84 70.23
Հյուսիսային Կորեա Հյուսիսային Կորեա 66.30 73.27 69.91
Ռուսաստան Ռուսաստան 64.15 75.55 69.83
Բելիզ Բելիզ 67.19 72.72 69.76
Ֆիջի Ֆիջի 66.93 72.89 69.72
Սիրիա Սիրիա 63.98 76.26 69.51
Իրաք Իրաք 66.99 71.44 69.19
Տաջիկստան Տաջիկստան 65.90 72.84 69.07
Ղազախստան Ղազախստան 64.29 73.87 69.07
Նեպալ Նեպալ 67.64 70.45 69.03
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 67.99 69.85 68.93
Մոնղոլիա Մոնղոլիա 64.76 73.29 68.89
Բութան Բութան 68.63 69.09 68.88
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 66.61 70.70 68.59
Ուզբեկստան Ուզբեկստան 64.90 71.61 68.25
Ֆիլիպիններ Ֆիլիպիններ 64.72 71.55 67.99
Արևելյան Թիմոր Արևելյան Թիմոր 66.06 69.51 67.73
Բոլիվիա Բոլիվիա 65.34 70.21 67.72
Արևմտյան Սահարա Արևմտյան Սահարա 65.89 69.81 67.61
Կամբոջա Կամբոջա 65.50 69.55 67.61
Սողոմոնյան կղզիներ Սողոմոնյան կղզիներ 66.19 69.03 67.53
Հնդկաստան Հնդկաստան 66.13 68.93 67.47
Գայանա Գայանա 64.03 68.59 66.24
Սան Տոմե և Պրինսիպի Սան Տոմե և Պրինսիպի 64.23 68.19 66.23
Պակիստան Պակիստան 64.99 66.84 65.88
Սենեգալ Սենեգալ 63.86 67.61 65.81
Կիրիբատի Կիրիբատի 62.55 68.93 65.74
Մյանմա Մյանմա 63.58 67.66 65.64
Լաոս Լաոս 64.14 66.84 65.51
Թուրքմենստան Թուրքմենստան 61.31 69.69 65.39
Մադագասկար Մադագասկար 63.02 66.00 64.50
Նամիբիա Նամիբիա 61.58 66.95 64.34
Բոտսվանա Բոտսվանա 61.80 66.51 64.12
Տանզանիա Տանզանիա 62.55 65.55 64.04
Գաբոն Գաբոն 63.15 64.07 63.65
Եմեն Եմեն 62.18 64.88 63.51
Ռուանդա Ռուանդա 59.65 66.30 63.14
Եթովպիա Եթովպիա 61.30 65.02 63.13
Սուդան Սուդան 61.60 64.60 63.08
Էրիթրեա Էրիթրեա 60.90 65.18 63.07
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 61.20 64.50 62.83
Մավրիտանիա Մավրիտանիա 61.29 64.25 62.77
Պապուա Նոր Գվինեա Պապուա Նոր Գվինեա 60.25 64.49 62.31
Հայիթի Հայիթի 60.18 64.42 62.29
Ջիբութի Ջիբութի 60.04 63.24 61.61
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 59.95 62.92 61.42
Գանա Գանա 60.06 61.97 61.03
Մալավի Մալավի 59.86 61.98 60.97
Նիգեր Նիգեր 59.85 61.55 60.65
Քենիա Քենիա 59.08 62.17 60.62
Լիբերիա Լիբերիա 59.29 61.21 60.25
Գամբիա Գամբիա 58.54 61.21 59.83
Աֆղանստան Աֆղանստան 58.67 61.06 59.82
Բենին Բենին 57.77 60.61 59.20
Տոգո Տոգո 58.28 59.68 59.01
Զամբիա Զամբիա 57.16 60.33 58.75
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 56.67 59.53 58.10
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 56.73 59.33 58.07
Գվինեա Գվինեա 57.58 58.49 58.04
Ուգանդա Ուգանդա 55.67 58.83 57.25
Մալի Մալի 57.44 56.98 57.23
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 55.87 58.57 57.13
Հարավային Աֆրիկա Հարավային Աֆրիկա 54.85 59.11 57.11
Բուրունդի Բուրունդի 54.18 58.04 56.07
Հարավային Սուդան Հարավային Սուդան 54.10 56.03 55.06
Սոմալի Սոմալի 53.28 56.51 54.88
Կամերուն Կամերուն 53.74 56.02 54.87
Զիմբաբվե Զիմբաբվե 53.60 55.95 54.78
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 53.00 56.50 54.72
Մոզամբիկ Մոզամբիկ 52.94 56.18 54.63
Նիգերիա Նիգերիա 51.97 52.61 52.29
Անգոլա Անգոլա 50.20 53.17 51.68
Չադ Չադ 50.08 52.18 51.13
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 50.21 51.85 50.97
Սիերա Լեոնե Սիերա Լեոնե 49.65 50.74 50.19
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 47.83 51.25 49.53
Լեսոթո Լեսոթո 49.19 49.59 49.50
Էսվատինի Էսվատինի 49.69 48.54 49.18

Ցանկ ըստ ՀՀԲ-ի 2010 թվական զեկույցիԽմբագրել

Հիվանդությունների համաշխարհային բեռը 2010 թվականի ուսումնասիրությամբ հրապարակել է 2012 թվականին կյանքի սպասվող տևողությունը[15], որն բավական տարբերվում է ՄԱԿ-ի հրապարակած կյանքի սպասվող տևողությունից։ Այստեղ այն ներկայացվում է միջակայքերով։

Երկիր Տղամարդիկ 95% միջակայք Կանայք 95% միջակայք
Աֆղանստան Աֆղանստան 58.20 (54.20–62.80) 57.30 (52.20–61.70)
Ալբանիա Ալբանիա 72.00 (69.20–74.90) 78.10 (75.90–80.20)
Ալժիր Ալժիր 74.30 (73.20–75.40) 76.50 (75.50–77.50)
Անդորա Անդորա 79.80 (78.80–81.00) 85.20 (84.20–86.20)
Անգոլա Անգոլա 57.90 (49.50–66.50) 63.90 (56.00–72.00)
Անտիգուա և Բարբուդա Անտիգուա և Բարբուդա 74.10 (72.20–75.90) 79.00 (77.30–80.50)
Արգենտինա Արգենտինա 72.50 (72.40–72.60) 79.30 (79.20–79.40)
Հայաստան Հայաստան 68.90 (67.20–70.50) 78.50 (77.40–79.60)
Ավստրալիա Ավստրալիա 79.20 (79.10–79.30) 83.80 (83.70–83.90)
Ավստրիա Ավստրիա 77.70 (77.50–77.90) 83.30
Ադրբեջան Ադրբեջան 68.90 (67.60–70.20) 76.20 (74.90–77.40)
Բահրեյն Բահրեյն 76.40 (74.80–78.20) 79.10 (77.50–80.70)
Բանգլադեշ Բանգլադեշ 67.20 (65.60–68.80) 71.00 (69.40–72.80)
Բարբադոս Բարբադոս 74.30 (72.70–76.00) 77.00 (75.60–78.30)
Բելառուս Բելառուս 64.10 (63.40–64.90) 76.00 (75.50–76.50)
Բելգիա Բելգիա 76.70 (76.40–77.10) 82.30 (81.90–82.60)
Բելիզ Բելիզ 68.90 (67.30–70.30) 73.60 (72.30–75.00)
Բենին Բենին 60.70 (57.60–63.50) 65.90 (63.20–68.50)
Բութան Բութան 67.60 (60.90–73.30) 71.70 (65.70–77.10)
Բոլիվիա Բոլիվիա 69.70 (67.30–72.50) 71.70 (69.50–74.10)
Բոսնիա և Հերցեգովինա Բոսնիա և Հերցեգովինա 74.10 (73.90–74.40) 78.80 (78.50–79.00)
Բոտսվանա Բոտսվանա 68.10 (63.60–73.60) 74.00 (69.20–80.60)
Բրազիլիա Բրազիլիա 71.50 (71.20–71.80) 79.70 (79.50–79.90)
Բրունեյ Բրունեյ 75.50 (74.30–76.60) 79.10 (78.00–80.30)
Բուլղարիա Բուլղարիա 70.10 (69.90–70.30) 77.00 (76.80–77.20)
Բուրկինա Ֆասո Բուրկինա Ֆասո 52.80 (46.60–58.10) 57.60 (52.70–62.10)
Մյանմա Մյանմա 60.70 (51.40–69.80) 67.60 (60.10–73.60)
Բուրունդի Բուրունդի 53.00 (42.70–63.00) 55.20 (45.20–64.60)
Կամբոջա Կամբոջա 64.60 (63.30–66.00) 70.10 (68.80–71.50)
Կամերուն Կամերուն 57.10 (53.50–60.90) 61.10 (57.80–64.30)
Կանադա Կանադա 78.50 (78.20–78.70) 82.70 (82.50–83.00)
Կաբո Վերդե Կաբո Վերդե 70.90 (66.30–75.50) 79.10 (75.30–82.50)
Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն 43.60 (38.40–49.30) 49.30 (44.00–54.60)
Չադ Չադ 53.30 (47.20–58.20) 57.80 (53.00–62.30)
Չիլի Չիլի 75.50 (75.20–75.90) 81.50 (81.20–81.80)
Չինաստանի Ժողովրդական Հանրապետություն Չինաստան 72.90 (71.80–74.00) 79.00 (78.00–80.00)
Կոլումբիա Կոլումբիա 71.70 (70.20–73.00) 78.30 (77.30–79.40)
Կոմորյան Կղզիներ Կոմորյան Կղզիներ 61.60 (56.50–65.80) 63.90 (59.10–68.20)
Կոնգոյի Հանրապետություն Կոնգոյի Հանրապետություն 56.30 (52.30–60.30) 61.60 (57.90–65.10)
Կոստա Ռիկա Կոստա Ռիկա 77.10 (76.90–77.30) 81.90 (81.60–82.10)
Կոտ դ'Իվուար Կոտ դ'Իվուար 52.80 (48.20–57.10) 60.20 (56.20–63.90)
Խորվաթիա Խորվաթիա 73.40 (73.20–73.60) 79.90 (79.70–80.10)
Կուբա Կուբա 76.10 (75.90–76.20) 79.80 (79.60–79.90)
Կիպրոսի Հանրապետություն Կիպրոս 77.60 (77.10–78.10) 82.90 (82.40–83.40)
Չեխիա Չեխիա 74.30 (74.20–74.50) 80.70 (80.50–80.80)
Դանիա Դանիա 76.80 (76.60–77.00) 81.00 (80.80–81.30)
Ջիբութի Ջիբութի 62.20 (54.60–69.60) 64.40 (55.10–73.70)
Դոմինիկա Դոմինիկա 70.10 (68.60–71.50) 77.90 (76.40–79.30)
Դոմինիկյան Հանրապետություն Դոմինիկյան Հանրապետություն 71.30 (70.00–72.80) 76.30 (75.10–77.60)
Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 52.80 (49.60–55.90) 57.70 (54.70–60.50)
Էկվադոր Էկվադոր 74.40 (73.30–75.40) 79.80 (78.90–80.60)
Եգիպտոս Եգիպտոս 68.00 (67.00–69.00) 73.40 (72.50–74.20)
Սալվադոր Սալվադոր 69.90 (69.30–70.50) 78.20 (77.70–78.60)
Հասարակածային Գվինեա Հասարակածային Գվինեա 54.70 (43.50–66.20) 61.80 (52.90–73.80)
Էրիթրեա Էրիթրեա 59.00 (54.70–62.90) 62.00 (58.20–65.50)
Էստոնիա Էստոնիա 70.60 (70.30–71.00) 80.60 (80.20–81.00)
Էսվատինի Էսվատինի 47.40 (43.50–51.30) 51.40 (48.00–55.10)
Եթովպիա Եթովպիա 59.50 (57.50–61.30) 62.30 (60.50–64.10)
Միկրոնեզիայի Ֆեդերատիվ Նահանգներ Միկրոնեզիա 63.40 (54.60–71.70) 68.30 (60.80–74.70)
Ֆիջի Ֆիջի 65.60 (63.90–67.30) 68.80 (67.10–70.40)
Ֆինլանդիա Ֆինլանդիա 76.80 (76.60–77.00) 83.30 (83.10–83.60)
Ֆրանսիա Ֆրանսիա 77.50 (77.20–77.80) 84.30 (84.00–84.50)
Գաբոն Գաբոն 55.00 (50.00–60.00) 63.30 (59.50–67.40)
Վրաստան Վրաստան 67.40 (66.00–68.70) 77.90 (76.90–78.90)
Գերմանիա Գերմանիա 77.50 (77.30–77.70) 82.80 (82.60–83.10)
Գանա Գանա 63.20 (60.70–65.70) 66.70 (64.50–68.90)
Հունաստան Հունաստան 77.10 (76.80–77.40) 82.10 (81.90–82.40)
Գրենադա Գրենադա 68.60 (67.40–69.80) 73.50 (72.20–74.70)
Գվատեմալա Գվատեմալա 66.90 (66.30–67.50) 74.00 (73.50–74.50)
Գվինեա Բիսաու Գվինեա Բիսաու 54.80 (46.10–63.40) 58.60 (50.80–66.60)
Գվինեա Գվինեա 58.40 (53.70–62.30) 60.50 (56.30–64.00)
Գայանա Գայանա 63.10 (60.50–65.90) 69.10 (66.90–71.20)
Հայիթի Հայիթի 32.50 (19.80–43.10) 43.60 (31.10–51.70)
Հոնդուրաս Հոնդուրաս 70.50 (66.30–74.60) 73.20 (69.80–76.50)
Հունգարիա Հունգարիա 70.40 (70.30–70.60) 78.40 (78.20–78.50)
Իսլանդիա Իսլանդիա 80.00 (79.40–80.60) 84.40 (83.70–85.00)
Հնդկաստան Հնդկաստան 63.20 (60.60–65.70) 67.50 (65.50–69.90)
Ինդոնեզիա Ինդոնեզիա 67.70 (66.00–69.20) 71.80 (70.30–73.30)
Իրան Իրան 71.60 (68.50–74.60) 77.80 (75.30–80.20)
Իրաք Իրաք 70.60 (67.20–73.70) 71.40 (68.30–74.40)
Իռլանդիա Իռլանդիա 77.60 (77.40–77.90) 82.20 (81.90–82.40)
Իսրայել Իսրայել 79.20 (79.00–79.40) 82.90 (82.70–83.10)
Իտալիա Իտալիա 78.90 (78.70–79.10) 83.90 (83.70–84.10)
Ճամայկա Ճամայկա 73.30 (69.90–77.30) 77.30 (74.30–80.30)
Ճապոնիա Ճապոնիա 79.30 (79.30–79.40) 85.90 (85.80–85.90)
Հորդանան Հորդանան 75.70 (73.90–77.50) 75.10 (73.20–77.00)
Ղազախստան Ղազախստան 61.30 (59.10–63.30) 72.20 (70.60–73.70)
Քենիա Քենիա 62.70 (59.90–65.70) 66.90 (64.60–69.00)
Կիրիբատի Կիրիբատի 57.80 (51.30–64.00) 65.00 (59.80–69.70)
Քուվեյթ Քուվեյթ 76.10 (75.80–76.40) 79.60 (79.20–79.90)
Ղրղզստան Ղրղզստան 62.20 (60.60–63.90) 71.90 (70.40–73.20)
Լաոս Լաոս 62.40 (54.40–69.70) 67.10 (60.20–73.50)
Լատվիա Լատվիա 68.90 (68.60–69.20) 78.50 (78.20–78.70)
Լիբանան Լիբանան 76.20 (74.10–77.90) 78.90 (77.50–80.40)
Լեսոթո Լեսոթո 44.10 (40.90–48.10) 50.70 (47.20–54.80)
Լիբերիա Լիբերիա 56.50 (54.10–58.90) 57.90 (55.20–60.50)
Լիբիա Լիբիա 72.90 (70.70–75.00) 76.50 (74.60–78.50)
Լիտվա Լիտվա 68.70 (68.50–68.90) 79.30 (79.10–79.60)
Լյուքսեմբուրգ Լյուքսեմբուրգ 78.00 (77.50–78.60) 82.20 (81.70–82.80)
Մադագասկար Մադագասկար 62.20 (58.90–65.60) 65.10 (61.80–68.10)
Մալավի Մալավի 50.90 (48.50–53.60) 54.90 (52.70–57.50)
Մալայզիա Մալայզիա 71.30 (71.00–71.60) 76.50 (76.20–76.80)
Մալդիվներ Մալդիվներ 77.50 (76.70–78.30) 80.40 (79.70–81.20)
Մալի Մալի 56.90 (52.90–60.70) 57.70 (53.80–61.20)
Մալթա Մալթա 77.10 (76.60–77.60) 83.00 (82.40–83.60)
Մարշալյան կղզիներ Մարշալյան կղզիներ 61.90 (57.50–66.00) 66.00 (61.90–70.00)
Մավրիտանիա Մավրիտանիա 63.30 (59.10–67.20) 65.70 (61.80–68.80)
Մավրիկիոս Մավրիկիոս 69.70 (69.30–70.00) 76.90 (76.50–77.30)
Մեքսիկա Մեքսիկա 72.50 (72.30–72.80) 78.40 (78.20–78.60)
Մոլդովա Մոլդովա 65.50 (65.00–65.80) 74.60 (74.20–74.90)
Մոնղոլիա Մոնղոլիա 60.30 (58.60–62.20) 69.30 (67.80–70.80)
Չեռնոգորիա Չեռնոգորիա 73.00 (72.20–73.60) 78.20 (77.50–78.90)
Մարոկկո Մարոկկո 70.90 (68.30–73.30) 74.40 (72.20–76.10)
Մոզամբիկ Մոզամբիկ 50.00 (46.90–53.40) 54.90 (51.80–58.30)
Նամիբիա Նամիբիա 58.40 (55.20–61.60) 64.90 (61.90–67.60)
Նեպալ Նեպալ 67.70 (65.50–70.10) 70.60 (68.60–72.80)
Նիդերլանդներ Նիդերլանդներ 78.50 (78.40–78.60) 82.60 (82.40–82.70)
Նոր Զելանդիա Նոր Զելանդիա 78.60 (78.40–78.80) 82.70 (82.50–83.00)
Նիկարագուա Նիկարագուա 71.50 (70.60–72.20) 77.50 (76.70–78.20)
Նիգեր Նիգեր 56.90 (51.70–61.50) 58.70 (54.10–62.60)
Նիգերիա Նիգերիա 58.80 (56.50–61.40) 60.40 (58.20–62.90)