Ֆրանսիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Ֆրանսիայի օբյեկտները թվով 42-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 4,0 %-ը (2016 թվականի դրությամբ)։ 38 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 20-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, 3-ը՝ բնական չափանիշներով, և 1 խառը (բնական և մշակութային)։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 38 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։ Ֆրանսիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1975 թվականի հունիսի 27-ին[2]։ Ֆրանսիայի առաջին 5 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1979 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 3-րդ նիստում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Մոն Սեն Միշել համալիր ծովածոցի հետ
(ֆր.՝ Mont-Saint-Michel et sa baie)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտ՝ Մանշ
11-16-րդ դար 1979 80 i, iii, vi
2   Շարտրի տաճար (Գոթիկա)
(ֆր.՝ Cathédrale Notre-Dame de Chartres)
Երկրամաս՝ Կենտրոն-Լուարայի հովիտ
Դեպարտամենտ՝ Էր և Լուար
Քաղաք՝ Շարտր
12-13-րդ դար 1979 81 i, ii, iv
3   Վերսալի պալատ և զբոսայգի
(ֆր.՝ Palais et parc du château de Versailles)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Իվելին
Քաղաք (կոմունա)՝ Վերսալ
17-18-րդ դար 1979 83 i, ii, vi
4   Աստվածամոր տաճար Վեզլեում
(ֆր.՝ Basilique et colline de Vézelay)
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտ՝ Յոն
Կոմունա՝ Վեզլե
12-րդ դար 1979 84 i, vi
5   Պալեոլիթյան պատկերներով քարայրներ Վեզեր գետի հովտում[3])
(ֆր.՝ Sites préhistoriques et grottes ornées de la vallée de la Vézère)
* Լասկո քարանձավ
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Դորդոն
- 1979 85 i, iii
6   Ֆոնթեբլո ապարանք և զբոսայգի
(ֆր.՝ Château et parc de Fontainebleau)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
Քաղաք՝ Ֆոնտենբլո
12-19-րդ դար 1981 160 ii, vi
7   Ամյենի Աստվածամոր տաճար (Գոթիկա)
(ֆր.՝ Cathédrale Notre-Dame d'Amiens )
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սոմ
Քաղաք՝ Ամյեն
13-16-րդ դար 1981 162 i, ii
8   Արաուզիոնի թատրոն և հաղթակամար Օրանժ քաղաքում
(ֆր.՝ Théâtre antique, ses abords et Arc de Triomphe d'Orange)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Վոքլյուզ
Քաղաք՝ Օրանժ
1-ին դար 1981 163 iii, vi
9   Առլ քաղաքի հռոմեական և ռոմանական հուշարձաներ
(ֆր.՝ Monuments romains et romans d'Arles)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Բուշ դյու Ռոն
Քաղաք՝ Առլ
- 1981 164 ii, iv
10   Ֆոնտենեի աբբայություն (Ռոմանական արվեստ)
(ֆր.՝ Abbaye cistercienne de Fontenay)
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտ՝ Կոտ դ'Օր
Քաղաք՝ Մոնբար
12-րդ դար 1981 165 iv
11   Աղի մշակման արքայական գործարան Արկ-էտ-Սենանսում և Սալեն-լե-Բենում
(ֆր.՝ De la grande saline de Salins-les-Bains à la saline royale d’Arc-et-Senans, la production du sel ignigène )
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտ՝ Դու, Ժուրա
Կոմունաներ՝ Արկ-էտ-Սենանս, Սալեն-լե-Բեն
- 1982, 2009 203bis i, ii, iv
12   Պլաս Ստանիսլաս, Պլաս դե լա Կարյեր և Պլաս դ՛ Ալյանս հրապարակներ Նանսի քաղաքում
(ֆր.՝ Places Stanislas, de la Carrière, et d'Alliance à Nancy)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մյորթ և Մոզել
Քաղաք՝ Նանսի
18-րդ դար 1983 229 i, iv
13   Սեն-Սավեն-սյուր Գարտամպ աբբայություն
(ֆր.՝ Abbaye de Saint-Savin-sur-Gartempe)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Վյեն
Կոմունա՝ Սեն-Սավեն
11-16-րդ դար 1983 230 i, iii
14   Սկանդոլա արգելոց Պյանա քաղաքի մոտ
(ֆր.՝ Caps de Girolata et de Porto et réserve naturelle de Scandola, calanches de Piana)
Երկրամաս՝ Կորսիկա
Դեպարտամենտ՝ Հարավային Կորսիկա
- 1983 258 vii, viii, x
15   Պոն դյու Գար հին հռոմեական ջրանցույց Նիմ քաղաքի մոտ
(ֆր.՝ Pont du Gard)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Գար (դեպարտամենտ)
1-ին դար 1985 344 i, iii, iv
16   Ստրասբուրգի Գրանդ Իլ պատմական կենտրոն
(ֆր.՝ Grande Île)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Ստորին Հռենոս
15-18-րդ դար 1988 495 i, ii, iv
17   Սեն գետի ափերը Փարիզում
(ֆր.՝ Paris, rives de la Seine)
* Բիր-Ակեմ կամրջից մինչև Սյուլլի կամուրջ
* Շաիո պալատ
* Էյֆելյան աշտարակ, Մարսի դաշտ, Փարիզի ռազմական դպրոց
* Տոկիի պալատ
* Մեծ և Փոքր պալատներ
* Հաշմանդամների տուն
* Բուրբոնյան պալատ
* Կոնկորդի հրապարակ, Արքայական փողոց, Մադլեն եկեղեցի
* Տյուիլրի այգի
* Լուվր
* Օրսե թանգարան
* թաղամաս՝ Գեղեցիկ արվեստների ազգային բարձրագույն դպրոց
* Սեն Ժերմեն լ'Օսերրուա
* Ֆրանսիական ակադեմիա
* Սիտե կղզի
* Շատլե հրապարակ
* Հոթել դե Վիլ հրապարակ և քաղաքապետարանի շենք
* Սեն Լուի կղզի
* Փարիզի քաղաքաշինության և ճարտարապետության թանգարան
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Փարիզ
- 1991 600 i, ii, iv
18   Աստվածամոր տաճար՝ նախկին Ռեյմսի տաճար և Թո պալատ Ռեյմս քաղաքում
(ֆր.՝ Cathédrale Notre-Dame, ancienne abbaye Saint-Remi et Palais du Tau, Reims)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մարն (դեպարտամենտ)
Քաղաք՝ Ռեյմս
13-17-րդ դար 1991 601 i, ii, vi
19   Բուրժի տաճար
(ֆր.՝ Cathédrale Saint-Étienne de Bourges)
Երկրամաս՝ Կենտրոն-Լուարայի հովիտ
Դեպարտամենտ՝ Շեր
Քաղաք՝ Բուրժ
12-13-րդ դար 1992 635 i, iv
20   Ավինյոն քաղաքի պատմական կենտրոն
(ֆր.՝ Centre historique d'Avignon)
*Պապի պալատ
Ավինյոնի տաճար
*Սեն Բենեզե կամուրջ
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Վոքլյուզ
Քաղաք՝ Ավինյոն
12-15-րդ դար 1995 228rev i, ii, iv
21   Հարավային ջրանցք
(ֆր.՝ Le Canal du Midi)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Վերին Գարոն, Թարն
17-18-րդ դար 1996 770 i, ii, iv, vi
22   Կարկասոն ամրոց
(ֆր.՝ Ville fortifiée historique de Carcassonne)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Օդ
Քաղաք՝ Կարկասոն
3-13-րդ դար 1997 345rev ii, iv
23   Մոնտե Պերդիդո լեռան շրջանը Պիրենեյներում
(ֆր.՝ Le Mont-Perdu dans les Pyrénées)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Վերին Պիրենեյներ
( Իսպանիայի հետ համատեղ   )
- 1997, 1999 773bis iii, iv, v, vii, viii
24   Հակոբոս առաքյալի ուղի Սանտյագո դե Կոմպոստելայում (Իսպանիա) Ֆրանսիայի տարածքում (69 հուշարձան[4])
(ֆր.՝ Chemins de Saint-Jacques-de-Compostelle en France)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա, Օվերն Ռոնա Ալպեր, Նորմանդիա, Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե, Կենտրոն-Լուարայի հովիտ, Գրանդ Էստ, Իլ դը Ֆրանս, Օքսիտանիա, Օ դը Ֆրանս, Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ - 1998 868 ii, iv, vi
25   Լիոնի պատմական հատված
(ֆր.՝ Site historique de Lyon)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Ռոն
մ․ թ․ ա․ 1-ին դարից սկսած 1998 872 ii, iv
26   Սենտ Էմիլիոն շրջան
(ֆր.՝ Juridiction de Saint-Émilion)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ժիրոնդ
- 1999 932 iii, iv
27   Ֆրանսիայի և Բելգիայի քաղաքների Բեֆֆրուա զանգակատներ (ընդհանուր՝ 56, որից 26-ը՝ Ֆրանսիայում[5])
(ֆր.՝ Beffrois de Belgique et de France)
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս
( Բելգիայի  հետ համատեղ )
11-17-րդ դար 1999, 2005 943 ii, iv
28   Լուարայի հովիտ[6] (Լուարայի դղյակներ)
(ֆր.՝ Le Val de Loire entre Sully-sur-Loire et Chalonnes-sur-Loire)
Երկրամասեր՝ Կենտրոն-Լուարայի հովիտ, Լուարայի երկիր
Դեպարտամենտներ՝ Լուարե, Լուար և Շեր, Էնդր և Լուար, Մեն և Լուար
- 2000 933 i, ii, iv
29   Պրովեն՝ միջնադարյան առևտրի քաղաք
(ֆր.՝ Provins, ville de foire médiévale)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
- 2001 873rev ii, iv
30   Հավր քաղաքի կենտրոն, որը վերականգնել է Օգյուստ Պեռեն
(ֆր.՝ Centre-ville du Havre reconstruit par l'architecte Auguste Perret)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտ՝ Ծովամերձ Սեն
20-րդ դար 2005 1181 ii, iv
31   Պորտ դե լա Լունա պատմական կենտրոն Բորդո քաղաքում
(ֆր.՝  Bordeaux, Port de la Lune)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ժիրոնդ
- 2007 1256 ii, iv
32   Նոր Կալեդոնիայի կորալային խութեր
(ֆր.՝ Lagons de Nouvelle-Calédonie : diversité récifale et écosystèmes associés)
Երկրամաս՝ Նոր Կալեդոնիա - 2008 1115 vii, ix, x
33   Սեբաստիան Լը Պրետր դը Վոբանի ամրաշինություններ
(ֆր.՝ Fortifications de Vauban)
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս, Բուրգունդիա-Ֆրանշ Կոնտե, Աքվիտանիա, Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Բրետան, Նորմանդիա, Գրանդ Էստ, Օքսիտանիա 17-18-րդ դար 2008 1283 i, ii, iv
34   Ալբի եպիսկոպոսական քաղաք
(ֆր.՝ Cité épiscopale d'Albi)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Թարն
Քաղաք՝ Ալբի
10-11-րդ դար 2010 1337 iv, v
35   Ռեյունյոն կղզու լեռնագագաթներ, խառնարաններ
(ֆր.՝ Pitons, cirques et remparts de l’ile de la Réunion)
Երկրամաս՝ Ռեյունյոն - 2010 1317 vii, x
36   Սևեններ լեռնաշղթա
(ֆր.՝ Les Causses et les Cévennes, paysage culturel de l’agro-pastoralisme méditerranéen)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա - 2011 1153 iii, v
37   Ալպերի շրջակայքի նախապատմական բարձրասյուն բնակավայրեր
(ֆր.՝ Sites palafittiques préhistoriques autour des Alpes)
(11 կետ)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր, Բուրգունդիա - Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտներ՝ Իզեր, Սավոյա, Ժուրա
( Գերմանիայի  , Շվեյցարիայի  , Ավստրիայի  , Իտալիայի  , Սլովենիայի  )
մ․ թ․ ա․ 5-րդ հազարամյակ-մ․ թ․ ա․ 1-ին հազարամյակ 2011 1363 iii, v
38   Նոր-Պա-դը-Կալե շրջանի քարակերտ ավազաններ
(ֆր.՝ Bassin minier du Nord-Pas-de-Calais)
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս - 2012 1360 ii, iv, vi
39   Պալեոլիթյան ժամանակաշրջանի ժայռապատկերներ Շովե քարանձավում
(ֆր.՝ Grotte ornée du Pont d’Arc, dite grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Արդեշ
30 - 32 հազ․ տարի մ․ թ․ ա․ 2014 1426 i, iii
40   Բուրգունդիայի խաղողագործություն
(ֆր.՝ Les Climats du vignoble de Bourgogne)
Երկրամաս՝ Բուրգունդիա Ֆրանշ Կոնտե
Դեպարտամենտներ՝ Կոտ դ'Օր, Սոն է Լուար
- 2015 1425 iii, v
41   Շամպայնի գինիների շրջանի խաղողագործության տներ և մառաններ
(ֆր.՝ Coteaux, Maisons et Caves de Champagne)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մարն
18-19-րդ դար 2015 1465 iii, iv, vi
42   Շառլ Էդուար լը Կորբյուզիեի մոդեռնիստական ճարտարապետական ներդրումներ
(ֆր.՝ L’Œuvre architecturale de Le Corbusier, une contribution exceptionnelle au Mouvement Moderne)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս, Աքվիտանիա, Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Գրանդ Էստ, Բուրգունդիա-Ֆրանշ-Կոնտե, Օվերն Ռոնա Ալպեր (   Արգենտինայի,   Բելգիայի,   Գերմանիայի,   Հնդկաստանի,   Շվեյցարիայի,   Ճապոնիայի հետ համատեղ ) 20-րդ դար 2016 1321 i, ii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
33
 
 
 
 
 
 
40
 
41
Ֆրանսիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ
## 
 
32
 
35
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ այլ տարածքներում

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Ֆրանսիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Կարնակյան քարեր
(ֆր.՝ Sites mégalithiques de Carnac)
Երկրամաս՝ Բրետան
Դեպարտամենտ՝ Մորբիան
5000-2000 տարի մ․ թ․ ա․ 1996 224 նշված չէ
2   Սեն Դենի աբբայություն
(ֆր.՝ Cathédrale de Saint-Denis)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-Սեն-Դենի
Քաղաք՝ Սեն-Դենի
12-13-րդ դար 1996 230 i, ii, iv
3   Ռուան քաղաքի պատմական կենտրոն, Ռուանի տաճար
(ֆր.՝ Rouen : ensemble urbain à pans de bois, cathédrale, église Saint-Ouen, église Saint Maclou)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտ՝ Ծովամերձ Սեն
Քաղաք՝ Ռուան
- 1996 231 նշված չէ
4   Վո լը Վիկոնտ պալատ
(ֆր.՝ Château de Vaux-le-Vicomte)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
Կոմունա՝ Մենսի
17-րդ դար 1996 233 i, ii, iv
5   Եվրոպայի հյուսիս-արևմուտքում Պատմական Նիդերլանդների (Ստորին երկրներ) բերդաքաղաքներ (  Բելգիայի,   Նիդերլանդների հետ համատեղ )
(ֆր.՝ Les villes bastionnées des Pays-Bas du nord-ouest de l'Europe)
Երկրամասեր՝ Օ դը Ֆրանս, Գրանդ Էստ - 1996 234 նշված չէ
6   Ֆոնտենբլո անտառ
(ֆր.՝ Le massif forestier de Fontainebleau)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս - 1996 239 ii, iv, v
7   Սենտ Վիկտուար լեռնազանգված և Սեզանյան վայրեր
(ֆր.՝ Montagne Sainte-Victoire et sites cézaniens)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ - 1996 242 նշված չէ
8   Քարանձավային համալիրներ Ֆրանսիայի հարավում
(ֆր.՝ Ensemble de grottes à concrétions du Sud de la France)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Օդ, Էրո
- 2000 1429 vii, viii, ix
9   Վանուազ ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc national de la Vanoise)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Վերին Սավոյ
- 2000 1430 նշված չէ
10   Մոնբլան լեռնազանգված
(ֆր.՝ Massif du Mont Blanc)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Վերին Սավոյ
- 2000 1431

նշված չէ

11   Կամարգ ճահճային տարածք
(ֆր.՝ La Camargue)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Բուշ դյու Ռոն
- 2002 1432 vii, x
12   Բոնիֆաչոյի նեղուց
(ֆր.՝ Bouches de Bonifacio)
Երկրամաս՝ Կորսիկա
Դեպարտամենտ՝ Հարավային Կորսիկա
- 2002 1649 vii, viii, ix, x
13   Էկրեն ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc national des Écrins)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտներ՝ Վերին Ալպեր, Իզեր
- 2002 1651 նշված չէ
14   Պոր-Կրո ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc national de Port-Cros)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Վար
- 2002 1652 vii, x
15   Գերանդայի ավազանային աղի հանքեր
(ֆր.՝ Marais salants de Guérande)
Երկրամաս՝ Լուարայի երկիր
Դեպարտամենտ՝ Ատլանտյան Լուար
- 2002 1653 նշված չէ
16   Պիրենեյների Միջերկրական ծովափեր
(ֆր.՝ Le rivage méditerranéen des Pyrénées)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Արևելյան Պիրենեյներ
- 2002 1655 նշված չէ
17   Մարսելի նավահանգիստ
(ֆր.՝ Rade de Marseille)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտ՝ Բուշ դյու Ռոն
Քաղաք՝ Մարսել
- 2002 1657 ii, iv, v, vi
18   Նարբոնյան Գալլիայի անտիկ քաղաքներ և նրանց շրջակայքը ( Նիմ, Առլ, Սան-Ռեմի-դը-Պրովանս, ուցանցույցներ և Վիա Դոմիտիա ճանապարհ )
(ֆր.՝ Les villes antiques de la Narbonnaise et leur territoire : Nîmes, Arles, Glanum, aqueducs, via Domitia))
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ, Օքսիտանիա
Դեպարտամենտներ՝ Բուշ դյու Ռոն, Գար
- 2002 1658 ii, iii, iv, v
19   Սերդանի երկաթուղի
(ֆր.՝ Le chemin de fer de Cerdagne)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Արևելյան Պիրենեյներ
1903- 1927 2002 1661 iv
20   Օդատիեզերական հետազոտությունների ազգային բյուրո Մյոդոնում
(ֆր.՝ Office National d'Etudes et de Recherches Aérospatiales, Meudon)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Օ-դը-Սեն
Քաղաք՝ Մյոդոն
19-20-րդ դար 2002 1662 նշված չէ
21   Y օդանավարան
(ֆր.՝ Hangar Y)
Регион: Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Օ-դը-Սեն
Քաղաք՝ Մյոդոն
19-րդ դար 2002 1663 նշված չէ
22   Մենյեի շոկոլադային գործարան Նուազելեում
(ֆր.՝ Ancienne chocolaterie Menier à Noisiel)
Երկրամաս՝ Իլ դը Ֆրանս
Դեպարտամենտ՝ Սեն-է-Մարն
1869-1872 2002 1664 նշված չէ
23   Կորդուան փարոս
(ֆր.՝ Phare de Cordouan)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ժիրոնդ
16-րդ դար 2002 1665 նշված չէ
24   Սարլա լա Կանեդա
(ֆր.՝ Centre ancien de Sarlat)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Դորդոն
- 2002 1667 v, vi
25   Ռոշֆորի զինանոց և Շարանտի գետաբերան
(ֆր.՝ Arsenal de Rochefort et fortifications de l'estuaire de la Charente)
Երկրամաս՝ Աքվիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Ծովափնյա Շարանտ
17-րդ դար 2002 1668
26   Մարկիզյան կղզիներ
(ֆր.՝ Les Iles Marquises)
Երկրամաս՝ Ֆրանսիական Պոլինեզիա - 2010 5564 iii, v, vii, ix, x
27   Տապուտապուատեա սրբավայր
(ֆր.՝ Le site sacré de Tapu-tapu-ātea /Te Pō, vallée de Ō-po-ä)
Երկրամաս՝ Ֆրանսիական Պոլինեզիա 11-րդ դար 2010 5568 iii, iv, v, vi
28   Շեն դե Պյու լեռնաշղթա և Լիման խզում
(ֆր.՝ Chaîne des Puys et faille de Limagne)
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Պյուի դը Դոմ
- 2011 5643 vii, viii
29   Նիմ (հին ժամանակներից ցայսօր)
(ֆր.՝ Nîmes, l'Antiquité au présent)
Երկրամաս՝ Օքսիտանիա
Դեպարտամենտ՝ Գար
1-ին դարից սկսած 2011 5723 ii, iv
30   Մարտինիկա կղզու հրաբխային և լեռնային զանգվածներ
(ֆր.՝ Aires volcaniques et forestières de la Martinique)
Երկրամաս՝ Մարտինիկա - 2014 5881 vii, viii, ix, x
31   Թագավորական և կայսերական Մեց
(ֆր.՝ Metz Royale et Impériale, enjeux de pouvoir, confrontations stylistiques et identité urbaine)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Մոզել
3-րդ դարից սկսած 2014 5882 i, ii, iv
32   1944 թ․-ի «Վայրէջք Նոմանդիայում» գործողության ծովափեր
(ֆր.՝ Les Plages du Débarquement, Normandie, 1944)
Երկրամաս՝ Նորմանդիա
Դեպարտամենտներ՝ Կալվադոս, Մանշ
- 2014 5883 iv, vi
33   Առաջին համաշխարհային պատերազմի արևմտյան ճակատի մարտական վայրեր և զոհվածների հուշարձաններ
(ֆր.՝ Sites funéraires et mémoriels de la Première Guerre mondiale (Front Ouest))
Երկրամաս՝ Օ դը Ֆրանս, Գրանդ Էստ, Բուրգունդիա - 2014 5884 iii, iv, vi
34   Եվրոպայի հայտնի առողջապահական կենտրոններ
(ֆր.՝ Les grandes villes d’eaux d’Europe)
ա) Քաղաք՝ Վիշի
Երկրամաս՝ Օվերն Ռոնա Ալպեր
Դեպարտամենտ՝ Ալյե (Ավստրիայի , Բելգիայի , Միացյալ Թագավորության , Գերմանիայի , Իտալիայի , Չեխիայի  հետ համատեղ )
19-րդ դարից սկսած 2014 5931 ii, iii, iv, vi
35   Գրանդ Իլը Նոյշտադտում
(ֆր.՝ De la Grande-Île à la Neustadt, une scène urbaine européenne)
Երկրամաս՝ Գրանդ Էստ
Դեպարտամենտ՝ Ստորին Հռենոս
Քաղաք՝ Ստրասբուրգ
15-րդ դարից սկսած 2015 5966 i, ii, iv
36   Ազգային արգելոց Ֆրանսիական հարավային տարածքներում
(ֆր.՝ La Réserve naturelle nationale des Terres Australes Françaises)
Անդրծովյան տարածքներ՝ Ֆրանսիական հարավային և անտարկտիկ տարածքներ - 2016 6163 vii, viii, ix, x
37   Ծովափնյա Ալպեր
(ֆր.՝ Les Alpes de la Méditerranée)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ
Դեպարտամենտներ՝ Ծովափնյա Ալպեր, Վերին Ալպերի Պրովանս
( Իտալիայի և Մոնակոյի հետ համատեղ)
- 2017 6178 viii
38   Նիս՝ նոր զբոսաշրջային քաղաք, կամ Ռիվիերայի ձեռքբերում
(ֆր.՝ Nice, la ville neuve née du tourisme, ou l’invention de la Riviera)
Երկրամաս՝ Պրովանս Ալպեր Լազուր ափ 18-20-րդ դար 2017 6179 ii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
 
 
 
 
 
7
 
8
 
 
 
 
 
 
 
15
 
16
 
 
 
19
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
32
 
33
 
 
35
 
 
Թեկնածու ցանկում ընդգրկված օբյեկտներ
## 
 
26
 
27
 
30
 
36
Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ սահմաններից դուրս

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 25 июля 2011 
  2. «The States Parties - France»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 
  3. Список пещер с наскальными рисунками(անգլ.),(ֆր.)
  4. Հուշարձանների ցանկ(անգլ.),(ֆր.)
  5. Список колоколен
  6. Կոմունաների ցանկ

Արտաքին հղումներԽմբագրել