Բացել գլխավոր ցանկը

Իսպանիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Իսպանիայի օբյեկտները թվով 45-ն են (2016 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 4,3 %-ը։ 40 օբյեկտ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 17-ը՝ որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, 3-ը՝ բնական չափանիշներով, և 2-ը՝ խառը (բնական և մշակութային)։ Բացի դրանից 2016 թվականի դրությամբ ևս 32 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում[1]։ Իսպանիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1982 թվականի մայիսի 4-ին[2]։ Իսպանիայի առաջին 5 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1984 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 8-րդ նիստում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Ալ-Համբրան, Խեներալիֆեն և Ալբայսինը Գրանադայում
(արաբ․՝ الحمراء‎‎)
(իսպ.՝ La Alhambra, Generalife, Albayzín)
Քաղաք՝ Գրանադա
Պրովինցիա՝ Գրանադա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
14-րդ դար 1984
(ընդլայնվել է 1994)
314 i, iii, iv
2   Բուրգոսի տաճար
(իսպ.՝ Catedral de Burgos)
Քաղաք՝ Բուրգոս
Պրովինցիա՝ Բուրգոս
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1221—1567 թ․ 1984 316 ii, iv, vi
3   Կորդովա (Իսպանիա) քաղաքի պատմական կենտրոն
(իսպ.՝ Córdoba)
Պրովինցիա՝ Կորդովա (նահանգ)
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
8-14-րդ դար 1984
(ընդլայնվել է 1994)
313 i, ii, iii, iv
4   Վանական համալիր Էլ Էսկորիալում
(իսպ.՝ San Lorenzo de El Escorial)
Ինքնավար մարզ՝ Մադրիդ 1563—1584 թթ․ 1984 318 i, ii, vi
5   Անտոնիո Գաուդիի աշխատանքներ
(իսպ.՝ Antonio Plácido Guillermo Gaudí y Cornet)
(կատ.՝ Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet)
Քաղաք՝ Բարսելոնա
Պրովինցիա՝ Բարսելոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
1883—1910 թթ․ 1984
(ընդլայնվել է 2005)
320 i, ii, iv
6   Ալտամիրայի քարանձավ և Պալեոլիթյան ժայռապատկերներ Հյուսիսային Իսպանիայում
(իսպ.՝ Cueva de Altamira)
Ինքնավար համայնք՝ Աստուրիա, Կանտաբրիա, Բասկերի երկիր Վերին Պալեոլիթ 1985
(ընդլայնվել է 2008)
310 i, iii
7   Օվիեդո քաղաքի հուշարձաններ և Աստուրիայի իշխանություն
(իսպ.՝ Oviedo)
(աստուրերեն՝ Uviéu)
Ինքնավար համայնք՝ Աստուրիա 9-16-րդ դար 1985
(ընդլայնվել է 1998)
312 i, ii, iv
8   Ավիլա հնագույն քաղաք
(իսպ.՝ Ávila)
Պրովինցիա՝ Ավիլա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
11-14-րդ դար 1985
(ընդլայնվել է 2007)
348 iii, iv
9   Սեգովիա հնագույն քաղաք և Սեգովիայի ջրանցույց
(իսպ.՝ Acueducto de Segovia)
Պրովինցիա՝ Սեգովիա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1-2-րդ դար 1985 311 i, ii, iv
10   Սանտյագո դե Կոմպոստելա քաղաքի հնագույն մաս
(իսպ.՝ Santiago de Compostela)
Պրովինցիա՝ Լա-Կորունյա
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
11-րդ դար 1985 347 i, ii, vi
11   Գարախոնայ ազգային պարկ Հոմերա կղզում
(իսպ.՝ Parque nacional de Garajonay)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս դե Տեներիֆե
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
1986 380 vii, ix
12   Տոլեդո պատմական քաղաք
(իսպ.՝ Toledo)
Պրովինցիա՝ Տոլեդո
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա
մ․ թ․ ա․ 192 թ 1986 379 i, ii, iii, iv
13   Արագոնի Մուդեխար ճարտարապետություն
(իսպ.՝ Arquitectura mudéjar de Aragón)
Պրովինցիա՝ Սարագոսա, Տերուել
Ինքնավար համայնք՝ Արագոն
12-րդ դար 1986
(ընդլայնվել է 2001)
378 iv
14   Կասերես քաղաքի հնագույն հատվածը
(իսպ.՝ Cáceres)
Պրովինցիա՝ Կասերես
Ինքնավար համայնք՝ Էստրեմադուրա
մ․ թ․ ա․ 25 թ․ 1986 384 iii, iv
15   Սևիլյայի տաճար, Սևիլյայի Ալկասար և Ինդիաների գլխավոր արխիվ
(իսպ.՝ Catedral de Sevilla)
(Reales Alcázares de Sevilla)
(Archivo General de Indias)
Քաղաք՝ Սևիլյա
Պրովինցիա՝ Սևիլյա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
14-16-րդ դար 1987 383 i, ii, iii, vi
16   Սալամանկա
(իսպ.՝ Salamanca)
Պրովինցիա՝ Սալամանկա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 1988 381 i, ii, iv
17   Պոբլետի վանք
(կատ.՝ Reial Monestir de Santa Maria de Poblet)
Պրովինցիա՝ Տառագոնա
Ինքնավար մարզ՝ Կատալոնիա
12-րդ դար 1991 518 i, iv
18   Մերիդա քաղաքի հնագիտական համալիր
(իսպ.՝ Mérida)
(էստր.՝ Méria)
Պրովինցիա՝ Բադախոս
Ինքնավար համայնք՝ Էստրեմադուրա
մ․ թ․ ա․ 25 թվական 1993 664 iii, iv
19   Հակոբոս առաքյալի ճանապարհ կամ Սանտյագո դե Կոմպոստելայի ճանապարհ
(իսպ.՝ El Camino de Santiago)
Ինքնավար համայնքներ՝ Արագոն, Նավառա, Լա Ռիոխա, Կաստիլիա և Լեոն, Գալիսիա 1993 (ընդլայնվել է 2015) 669 ii, iv, vi
20   Սանտա Մարիա դե Դուադելուպե
(իսպ.՝ Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalupe)
Պրովինցիա՝ Կասերես
Ինքնավար համայնք՝ Էստրեմադուրա
13-րդ դար 1993 665 iv, vi
21   Դոնյանա ազգային պարկ
(իսպ.՝ Espacio Natural de Doñana)
Պրովինցիա՝ Հուելվա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
1994 685 vii, ix, x
22   Կուենկա պատմական քաղաք
(իսպ.՝ Cuenca)
Պրովինցիա՝ Կուենկա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա
12-17-րդ դար 1996 781 ii, v
23   Լոնխա դե լա Սեդա
(իսպ.՝ La Lonja de la Seda)
Քաղաք՝ Վալենսիա
Պրովինցիա՝ Վալենսիա
Ինքնավար համայնք՝ Վալենսիա
1482—1548 թթ․ 1996 782 i, iv
24   Հին հռոմեական Լաս Մեդուլաս ոսկու հանքարան
(իսպ.՝ Las Médulas)
Պրովինցիա՝ Լեոն
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1-ին դար 1997 803 i, ii, iii, iv
25   Մոնտե Պերդիդո լեռնային շրջան (Պիրենեյներ)ում
(իսպ.՝ Monte Perdido)
Պրովինցիա՝ Հուեսկա
Ինքնավար համայնք՝ Արագոն
(Ֆրանսիայի հետ համատեղ  )
1997
(ընդլայնվել է 1999)
773 iii, iv, v, vii, viii
26   Յուսո և Սուսո վանքեր Սան Միլիան դե լա Կոգոլիայում
(իսպ.՝ San Millán de la Cogolla)
Ինքնավար համայնք՝ Լա Ռիոխա 6-րդ դարի կես 1997 805 ii, iv, vi
27   Կատալոնյան երաժշտության պալատ և Սան Պո հիվանդանոց Բարսելոնայում
(կատ.՝ Palau de la Música Catalana, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau)
Քաղաք՝ Բարսելոնա
Պրովինցիա՝ Բարսելոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
20-րդ դարի սկիզբ 1997 804 i, ii, iv
28   Իսպանիայի միջերկրածովյան ափերի ժայռապատկերներ
(իսպ.՝ Arte rupestre del arco mediterráneo de la Península Ibérica)
Ինքնավար համայնքներ՝ Արագոն, Վալենսիա, Կաստիլիա-Լա Մանչա, Մուրսիա մոտավորապես մ․ թ․ ա․ 5500 թ․ 1998 /list/874 874 iii
29   Ալկալա դե Հենարես՝ առաջին համալսարանական քաղաքն աշխարհում
(իսպ.՝ Alcalá de Henares)
Ինքնավար համայնք՝ Մադրիդ 9-16-րդ դար 1998 876 ii, iv, vi
30   Իվիսա կղզի և Իվիսա քաղաք
(իսպ.՝ Ibiza)
կատ.՝ Eivissa
Պրովինցիա՝ Իվիսա
Ինքնավար համայնք՝ Բալեարյան կղզիներ
1999 417 ii, iii, iv, ix, x
31   Քաղաք՝ Սան Կրիստոբալ դե լա Լագունա
(իսպ.՝ San Cristóbal de La Laguna)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս դե Տեներիֆե
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
16-18-րդ դար 1999 929 ii, iv
32   Տառակո հնագիտական համալիր Տառագոնա քաղաքում
իսպ.՝ Tarragona
(լատ.՝ Tarraco, Tarrago)
(կատ.՝ Tarragona)
Պրովինցիա՝ Տառագոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
մ․ թ․ ա․ 1-ին դար 2000 875 ii, iii
33   Քարանձավներ Ատապուերկա լեռներում (Բուրգոս քաղաքի շրջանում)
(իսպ.՝ Sierra de Atapuerca)
Պրովինցիա՝ Բուրգոս
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
1 մլն․ տարի առաջ 2000 989 iii, v
34   Վալ դե Բոյի ռոմանական եկեղեցիներ
(իսպ.՝ Iglesias románicas del Valle de Bohí)
Պրովինցիա՝ Լյեիդա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
11-12-րդ դար 2000 988 ii, iv
35   Արմավենու անտառ Էլչե քաղաքում
(իսպ.՝ Palmeral de Elche)
(կատ.՝ Palmerar d'Elx)
Պրովինցիա՝ Ալիկանտե
Ինքնավար համայնք՝ Վալենսիա
10-րդ դարի վերջ 2000 930 ii, v
36   Հռոմեական պարիսպ Լուգո քաղաքում
(իսպ.՝ Lugo)
Պրովինցիա՝ Լուգո
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
3-րդ դար 2000 987 iv
37   Առանխուեսի թագավորական պալատ
(իսպ.՝ Palacio Real de Aranjuez)
Ինքնավար համայնք՝ Մադրիդ 17-րդ դար 2001 1044 ii, iv
38   Վերածննդի ժամանակաշրջանի հուշարձաններ Ուբեդա և Բաեսա քաղաքներում
(իսպ.՝ Úbeda)
(Baeza)
Պրովինցիա՝ Խաեն
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
16-րդ դար 2003 522 ii, iv
39   Բիսկայան կամուրջ
բասկ.՝ Bizkaiko Zubia
(իսպ.՝ Puente de Vizcaya)
Քաղաք՝ Պորտուգալետե
Ինքնավար համայնք՝ Բասկերի Երկիր
1893 2006 1217 i, ii
40   Տեյդե ազգային պարկ
(իսպ.՝ Parque Nacional del Teide)
Պրովինցիա՝ Սանտա Կրուս դե Տեներիֆե
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
2006 1258 vii, viii
41   Հերակլեսի աշտարակ
(իսպ.՝ Torre de Hércules)
Քաղաք՝ Լա Կորունյա
Պրովինցիա՝ Լա Կորունյա
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
2-րդ դար, 18-րդ դար 2009 1312 iii
42   Պալեոլիթի դարաշրջանի ժայռապատկերներ Սիեգա Վերդեում
(իսպ.՝ Sitios de arte rupestre prehistórico del valle del Côa y de Siega Verde)
Մունիցիպալետ՝ Վիլլար դե լա Յեգուա
Պրովինցիա՝ Սալամանկա
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն
(Պորտուգալիայի հետ համատեղ  )
մ․ թ․ ա․ 12-րդ հազարամյակ 1998
(ընդլայնվել է 2010 թ)
866 i, iii
43   Սիերրա դե Տրամոնտանայի մշակութային լանդշաֆտ
(իսպ.՝ Paraje natural de la Serra de Tramuntana)
Պրովինցիա՝ Մալյորկա
Ինքնավար համայնք՝ Բալեարյան կղզիներ
2011 1371 ii, iv, v
44   Իդրիա և Ալմադեն քաղաքներում սնդիկի Համաշխարհային ժառանգություն
(իսպ.՝ Patrimonio de Mercurio. Almadén y Idrija)
Պրովինցիա՝ Սյուդադ Ռեալ
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա
(Սլովենիայի հետ համատեղ  )
17—19-րդ դար 2012 1313 ii, iv
45   Դոլմենի Անտեկերա
(իսպ.՝ Dólmenes de Antequera)
Քաղաք՝ Անտեկերա
Պրովինցիա՝ Մալագա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
մ․ թ․ ա․ 3-րդ հազարամյակ 2016 1501 i, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Նախնական ցուցակում ընդգրկված թեկնածուներ
## 
 
 
 
Նախնական ցուցակում ընդգրկված թեկնածուներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Իսպանիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1   Ribeira Sacra (DO), Լուգո և Օրենսե
(իսպ.՝ Riqueza monumental de la Ribeira Sacra)
Պրովինցիաներ՝ Օրենսե, Լուգո
Ինքնավար համայնք՝ Գալիսիա
12-րդ դարից սկսած 1996 1228 ii, iii, iv, v
2   Հռոմեական մշակութային սահման հարավային Կանտաբրիայի և հյուսիսային Կաստիլիա-Լեոնի միջև
(իսպ.՝ Arte románico en las Provincias de Palencia y Cantabria)
Պրովինցիաներ՝ Սալամանկա, Կանտաբրիա 16—17-րդ դար 1998 1017 ii, iii, iv
3   Պաշտպանական ամրակուռ բերդեր
(իսպ.՝ Fortalezas abaluartadas de las fronteras)
Պրովինցիաներ՝ Ջիրոնա, Նավառա, Հուեսկա, Սալամանկա, Կասերես 16—18-րդ դար 1998 1021 ii, iii, iv
4   Վիա դե լա Պլատա (Արծաթե ճանապարհ)
(իսպ.՝ Vía de la Plata)
Պրովինցիաներ՝ Լեոն, Սամորա, Սալամանկա, Բադախոս 1-ին դար 1998 1024 ii, iii, iv
5   Էլ Էսկորիալ համալիրի ընդլայնում
(իսպ.՝ Extensión del sitio del Escorial)
Մոտակա քաղաք՝ Մադրիդ
Պրովինցիա՝ Մադրիդ
16—18-րդ դար 1998 1026 iii, iv
6   Միջերկրծովյան Հողմաղացներ
(իսպ.՝ Molinos de viento Mediterráneo)
Պրովինցիաներ՝ Մուրսիա, Ալիկանտե, Ալբասետե, Սյուդադ-Ռեալ 12—13-րդ դար 1998 1030 ii, iii, iv, v
7   «Չոր քարից» կառուցված շինություններ
(իսպ.՝ Arquitectura de piedra seca)
Պրովինցիա՝ Վալենսիա, Կաստելյոն 3000-2000 տարի մ․ թ․ ա․ 1998 1038 iii, iv, v
8   Խաղողագործություն Իսպանիայում և գինու արտադրություն
(իսպ.՝ Viñedos y vinos españoles)
Ինքնավար համայնքներ և պրովինցիաներ՝ Գալիսիա, Կաստիլիա և Լեոն, Լա Ռիոխա, Նավառա, Արագոն, Կատալոնիա, Բալեարյան կղզիներ, Վալենսիա, Մուրսիա, Կաստիլիա-Լա Մանչա, Էստրեմադուրա 1998 1060 ii, iii, iv, v
9   Ֆրանցիսկո Խավիերի հիշատակության վայրեր
(իսպ.՝ Ruta cultural de san Francisco Javier)
Ինքնավար համայնք՝ Նավառա 16-րդ դար 2001 1534 i, ii, vi
10   Էմպորիոն հունական գաղութ
(իսպ.՝ Sitio arqueológico del puerto grecorromano de Ampurias)
Մոտակա քաղաք՝ Ֆիգերաս
Պրովինցիա՝ Ջիրոնա
մ․ թ․ ա․ 6-րդ դար 2002 1051 iii, iv
11   Դինոզավրերի հետքեր Պիրենեյան թերակղզում
(իսպ.՝ Yacimientos de dinosaurios en el norte de España)
Պրովինցիաներ՝ Աստուրիա, Կանտաբրիա, Լա Ռիոխա, Սորիա 2002 1059 vii, viii, ix
12   Ալտ-Էմպորդա՝ Պիրենեյների Միջերկրյածովյան ափ
(իսպ.՝ Alto Ampurdán: Faceta mediterránea de los Pirineos)
Պրովինցիա՝ Ջիրոնա (Ֆրանսիայի հետ համատեղ   Ֆրանսիա) 2004 1986 ii, iv, v, vii, ix, x
13   Մեստա «անասնապահական շուկա»
(իսպ.՝ Cañadas reales (vías pecuarias de la Meseta))
Ինքնավար համայնք՝ Կաստիլիա և Լեոն 13-րդ դարից սկսած 2007 5128 v, vi
14   «Հռոմեական ճանապարհներ» Իսպանիայում
(իսպ.՝ Vías romanas en Europa)
Պրովինցիաներ՝ Կաստիլիա-Լա Մանչա, Անդալուզիա, Կատալոնիա, Վալենսիա 2007 5130 i, ii, iv, v, vi
15   Լոս Անկարես—Սոմիեդո
(իսպ.՝ Ancares – Somiedo)
Պրովինցիաներ՝ Աստուրիա, Լեոն 2007 5132 v, vii, ix, x
16   Լաս Պալմաս դե Գրան Կանարիա քաղաքի պատմական կենտրոն
(իսպ.՝ Casco histórico de Las Palmas de Gran Canaria)
Պրովինցիա՝ Լաս Պալմաս 15-րդ դարից սկսած 2007 5134 ii, iv
17   Լոառեի ամրոց
(իսպ.՝ Castillo de Loarre)
Քաղաք՝ Լոառե
Պրովինցիա՝ Հուեսկա
11-րդ դար 2007 5135 iv
18   Լուսավորության դարաշրջանի պատմական ժառանգություն Ֆեռոլ քաղաքում
(իսպ.՝ Ferrol de la Ilustración)
Պրովինցիա՝ Լա Կորունյա 17-րդ դար 2007 5138 i, ii, iii, iv
19   Իսպանիայի լեռնային հանքարդյունաբերության պատմական ժառանգություն
(իսպ.՝ Patrimonio minero español)
Ինքնավար համայնքներ և պրովինցիաներ՝ Արագոն, Բալեարյան կղզիներ, Կաստիլիա և Լեոն, Կաստիլիա-Լա Մանչա, Կատալոնիա, Մուրսիա, Բասկերի Երկիր, Աստուրիա, Անդալուզիա 17—20-րդ դար 2007 5139 i, ii, iv
20    Պլասենսիա-Մոնֆրագուե-Տրուխիլյո
(իսպ.՝ Plasencia - Monfragüe - Trujillo: paisaje mediterráneo)
Պրովինցիա՝ Կասերես 2009 5417 ii, iv, v, x
21   Վերածննդի դարաշրջանի հուշարձանների ընդլայնում Ուբեդա և Բաեսա քաղաքներում
Խաենի մայր տաճար
(իսպ.՝ Catedral de la Asunción de Jaén)
Քաղաք՝ Խաեն
Պրովինցիա՝ Խաեն
13-րդ դարից սկսած 2012 5667 i, ii, iv
22   Անյանայի «Աղի հովիտ» մշակութային լանդշաֆտ
(իսպ.՝ Valle Salado de Añana)
Պրովինցիա՝ Ալավա
Ինքնավար համայնք՝ Բասկերի Երկիր
19-րդ դար 2012 5693 iii, iv, v
23   Մենորկա կղզու մեգալիթներ՝ «տալաիոթներ»
(իսպ.՝ Talaiots de Menorca)
Ինքնավար համայնք՝ Բալեարյան կղզիներ մ․ թ․ ա 1-ին հազարամյակից սկսած 2013 3433 i, iii, iv
24   Խաղողագործություն և գինու արտադրություն Ռիոխայում
(իսպ.՝ Paisaje Cultural de la Rioja y Rioja Alavesa viñedos)
Պրովինցիա՝ Լա Ռիոխա, Բասկերի Երկիր 2013 5793 ii, iii, iv, vi
25   Պրիորատ-Սերրա դե Մոնսան-Սյուռանա
(իսպ.՝ Priorat-Montsant-Siurana)
Պրովինցիա՝ Տառագոնա 2014 5854 v, vi
26   Մադրիդի Ռետիրո և Պասեո դել Պրադո թաղամասեր
(իսպ.՝ Sitio del Retiro y Prado de Madrid)
Քաղաք՝ Մադրիդ
Ինքնավար համայնք՝ Մադրիդ
17—20-րդ դար 2015 5977 ii, iv, vi
27   Մեդինա Ասաարա
(իսպ.՝ Medina Azahara)
Մոտակա քաղաք՝ Կորդովա
Պրովինցիա՝ Կորդովա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
10-րդ դար 2015 5978 i, iii, v, vi
28   Սանտա Մարիա դե Ռիպոլ
(իսպ.՝ El portal del Monasterio de Ripoll)
Քաղաք՝ Ռիպոլ
Պրովինցիա՝ Ջիրոնա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
12-րդ դար 2015 5979 ii, iii, vi
29   «Հաճարենու կուսական անտառներ Կարպատներում և Գերմանիայի Շորֆհաիդե անտառային զանգված» Համաշխարհային ժառանգության համատեղ օբյեկտների ընդլայնում Ինքնավար համայնքներ՝ Կաստիլիա և Լեոն, Նավառա, Մադրիդ, Կաստիլիա-Լա Մանչա (  Ավստրիայի,   Ալբանիայի,   Բելգիայի,   Բուլղարիայի,   Իտալիայի,   Լեհաստանի,   Ռումինիայի,   Սլովենիայի,   Ուկրաինայի,   Խորվաթիայի հետ համատեղ) 2015 6014 ix
30   Լլեյդայի Սեի Վելյա բլուր
(իսպ.՝ Turó de la Seu Vella de Lleida)
Քաղաք՝ Լլեյդա
Պրովինցիա՝ Լլեյդա
Ինքնավար համայնք՝ Կատալոնիա
12-րդ դարից սկսած 2016 6079 ii, iv, vi
31   Սանտա Մարիա դե լա Ռաբիդա վանք և Կոլումբոսի հիշատակության վայրեր Հուելվայում
(իսպ.՝ Monasterio de Santa María de la Rábida y los lugares colombinos de Huelva)
Պրովինցիա՝ Հուելվա
Ինքնավար համայնք՝ Անդալուզիա
13-րդ դարից սկսած 2016 6080 ii, iii, vi
32   Գրան Կանարիայի Ռիսկո Կաիդո մշակութային լանդշաֆտ և Սուրբ լեռներ
(իսպ.՝ Risco Caído y los espacios sagrados de montaña de Gran Canaria)
Պրովինցիա՝ Լաս Պալմաս
Ինքնավար համայնք՝ Կանարյան կղզիներ
2016 6081 i, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
2
 
3
 
 
 
6
 
7
 
 
 
11
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24
 
25
 
26
 
 
28
 
30
 
31
Թեկնածու ցուցակում ընդգրկված օբյեկտների տեղադրություն
## 
 
 
32
Թեկնածու օբյեկտներ

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Tentative (англ.). UNESCO World Heritage Centre. — Список кандидатов в объекты всемирного наследия ЮНЕСКО в Испании. Проверено 24 августа 2011.
  2. The States Parties - Spain. unesco.org. Проверено 24 августа 2011.

Արտաքին հղումներԽմբագրել