200 լավագույն վեպերի ցանկը ըստ BBC-ի տվյալների

200 լավագույն վեպերի ցանկ (անգլ.՝ The Big Read՝ այս պարագայում «հաստափոր գրքեր»), կազմվել է 2003 թվականին հարցումների արդյունքում, որի ժամանակ մասնակցել են մոտավոր 1 մլն մարդ։ Առաջին 21 տեղերի համար կարգ է սահմանվել «հեղինակներից միայն մեկ գիրք»՝ այս գրքերը հեռուստատեսության միջոցով ներկայացվել են հեռուստադիտողներին, որը հեռարձակվել է 2003 թվականի հոկտեմբերի 18-ից մինչև դեկտեմբերի 13-ը։

Ցանկից 45 գիրք տպագրվել է տարբեր ժամանակներում «Penguin Books»[1] հրատարակչության կողմից։

ՑանկԽմբագրել

  1. «Մատանիների տիրակալը» Ջոն Ռոնալդ Ռուել Թոլքին
  2. «Հպարտություն և նախապաշարմունք» Ջեյն Օսթին
  3. «Խավար սկիզբ» Ֆիլիպ Փուլման
  4. «Ինքնարգելակը գալակտիկայում» Դուգլաս Ադամս
  5. «Հարրի Փոթերը և Հրե գավաթը» Ջոան Ռոուլինգ
  6. «Ծաղրասարյակ սպանելը» Հարփըր Լի
  7. «Վինի Թուխ» Ալան Ալեքսանդր Միլն
  8. «1984» Ջորջ Օրուել
  9. «Առյուծը, կախարդը և պահարանը» Քլայվ Սթեյփլս Լյուիս
  10. «Ջեյն Էյր» Շառլոթ Բրոնտե
  11. «Խորամանկություն-22» Ջոզեֆ Հելեր
  12. «Մոլեգին հողմերի դարավանդ» Էմիլի Բրոնտե
  13. «Թռչունների երգը» Սեբաստիան Ֆոլկս
  14. «Ռեբեկա» Դաֆնա Դյումորիե
  15. «Տարեկանի արտում՝ անդունդի եզրին» Ջերոմ Դեյվիդ Սելինջեր
  16. «Քամին ուռիներում» Քենեթ Գրեհեմ
  17. «Մեծ հույսեր» Չարլզ Դիքենս
  18. «Փոքրիկ տիկիններ» Փոքրիկ տիկիններ
  19. «Կապիտան Կորելի երաժիշտը» Լուի դե Բերներ
  20. «Պատերազմ և խաղաղություն» Լև Տոլստոյ
  21. «Քամուց քշվածները» Մարգարետ Միտչել
  22. «Հարրի Փոթերը և Փիլիսոփայական քարը» Ջոան Ռոուլինգ
  23. «Հարրի Փոթերը և Գաղտնիքների սենյակը»  Ջոան Ռոուլինգ
  24. «Հարրի Փոթերը և Ազքաբանի կալանավորը»  Ջոան Ռոուլինգ
  25. «Հոբիթ կամ գնալն ու գալը» Ջոն Ռոնալդ Ռուել Թոլքին
  26. «Տեսսը Դէրբերվիլների տոհմից» Թոմաս Հարդի
  27. «Միդլմարչ»  Ջորջ Էլիոթ
  28. «Աղոթք Օուեն Մինիի համար»  Ջոն Իրվինգ
  29. «Ցասման ողկույզները»  Ջոն Ստայնբեք
  30. «Ալիսը Հրաշքների աշխարհում»  Լուիս Քերոլ
  31. «Տրեյսի Բեկերի օրագիրը»  Ժակլին Ուիլսոն
  32. «Հարյուր տարվա մենություն»  Գաբրիել Գարսիա Մարկես
  33. «Երկրի սյուները»  Քեն Ֆոլեթ
  34. «Դավիթ Կոպպերֆիլդ» Չարլզ Դիքենս
  35. «Չարլին և շոկոլադի գործարանը»  Ռոալդ Դալ
  36. «Գանձերի կղզին» Ռոբերտ Լուիս Սթիվենսոն
  37. «Քաղաքը նման է Ալիսին»  Նեվիլ Շյուտ
  38. «Ուղեղի փաստարկները»  Ջեյն Օսթին
  39. «Ավազաբլուր»  Ֆրենկ Հերբերտ
  40. «Էմմա»  Ջեյն Օսթին
  41. «Աննան կանաչ կտուրներից»  Լյուսի Մոնգոմեր
  42. «Բլուրների բնակիչները»  Ռիչարդ Ադամս
  43. «Մեծն Գեթսբին» Ֆրենսիս Սքոթ Ֆիցջերալդ
  44. «Կոմս Մոնտե-Քրիստո»  Ալեքսանդր Դյումա
  45. «Վերադարձ Բրայդսխեդ» Իվլին Վո
  46. «Անասնաֆերմա» Ջորջ Օրուել
  47. «Սուրբ ծնունդի երգը գնացքում» Չարլզ Դիքենս
  48. «Հեռու խելագար ամբոխից»  Թոմաս Հարդի
  49. «Բարի գիշեր պարոն Թոմ» Միշել Մագորիան
  50. «Հազարամյա ժառանգություն» Պիլչեր Ռոզամունդ
  51. «Առեղծվածային պարտեզ»  Ֆրենսիս Էլիզա Բարնեթ
  52. «Մարդկանց և մեքենաների մասին» Ջոն Ստայնբեք
  53. «Դիմակայություն» Սթիվեն Քինգ
  54. «Աննա Կարենինա» Լև Տոլստոյ
  55. «Հարմար փեսան» Վիկրամ Սեթ
  56. «Մեծ և բարի հսկան» Ռոալդ Դալ
  57. «Ծիծեռնակներն ու ամազոնուհիները» Արթուր Ռենսոմ
  58. «Գեղեցիկ սևամորթը» Աննա Սյուելլ
  59. «Արտեմիս ֆաուլ» Իոն Կալֆեր
  60. «Ոճիր և պատիժ» Ֆեոդոր Դոստոևսկի
  61. «Խաչեր-զրոներ» Մելորի Բլեկմեն
  62. «Գեյշայի հիշողությունները» Արթուր Գոլդեն
  63. «Պատմություն երկու քաղաքների մասին» Չարլզ Դիքենս
  64. «Թփի երգիչները» Կոլին Մակկալոու
  65. «Մոր, մահվան դասագիրք» Թերրի Փրաթչեթ
  66. «Հեռավոր կախարդական ծառը» Էնիդ Բլայտոն
  67. «Գուշակ» Ջոն Ֆաուլզ
  68. «Լավ նշան» Թերրի Փրաթչեթ և Նիլ Գեյման
  69. «Պահակություն, պահակություն» Թերրի Փրաթչեթ
  70. «Ճանճերի տերը» Վիլյամ Գոլդինգ
  71. «Օծանելիք» Պատրիկ Զյուսքինդ
  72. «Պատառոտված շալվարով կեղծ մարդասերը» Ռոբերտ Տրեսել
  73. «Գիշերային պարեկ»  Թերրի Փրաթչեթ
  74. «Մաթիլդա»  Ռոալդ Դալ
  75. «Բրիջիտ Ջոնսի օրագիրը» Հելեն Ֆիլդինգ
  76. «Գաղտնի պատմություն» Դոննա Թարտ
  77. «Սպիտակ հագած կինը»  Ուիլկի Քոլինզ
  78. «Ուլիսես» Ջեյմս Ջոյս
  79. «Սառը տունը» Չարլզ Դիքենս
  80. «Երկվորյակներ» Ժակլին Ուիլսով
  81. «Թվիթ ընտանիքը» Ռոալդ Դալ
  82. «Ես գրավում եմ պալատը» Դոդի Սմիթ
  83. «Փոսերը» Լուիս Սեյկեր
  84. «Գորմենգաստ» Մերվին Պիկ
  85. «Մանրուքների աստվածը» Արունդատի Ռոյ
  86. «Վիքի հրեշտակը» Ժակլին Ուիլսոն
  87. «Օ՜հ քաջ նոր աշխարհ» Օլդոս Հաքսլի
  88. «Անհանգիստ ֆերմա» Ստելլա Գիբբոնս
  89. «Կախարդ» Ռայմոնդ Ֆեյստ
  90. «Ճանապարհին» Ջեք Քերուակ
  91. «Կնքահայրը»  Մարիո Պյուզո
  92. «Քարանձավային արջի կլանը»  Ջին Աուել
  93. «Կախարդության գույնը» Թերրի Փրաթչեթ
  94. «Ալքիմիկոսը» Պաուլո Կոելիո
  95. «Քաթրին» Անյա Սետոն
  96. «Կայեն և Աբել» Ջեֆրի Արչեր
  97. «Սերը ժանտախտի օրերին» Գաբրիել Գարսիա Մարկես
  98. «Աղջիկները սեր փնտրելիս» Ժակլին Ուիլսով
  99. «Արքայադստեր օրագիրը» Մեգ Կեբոտ
  100. «Կեսգիշերի զավակները» Սալման Ռուշդի
  101. «Երեքը մի նավակում (չհաշված շունը)» Ջերոմ Կլապկա Ջերոմ
  102. «Մանր աստվածները» Թերրի Փրաթչեթ
  103. «Լողափ» Ալեքս Գարլենդ
  104. «Դրակուլա» Բրեմ Սթոքեր
  105. «Սպիտակ լեռնագագաթ» Էնթոնի Գրովից
  106. «Պիկվիկյան ակումբի հետմահու հուշերը» Չարլզ Դիքենս
  107. «Ամպրոպի կռիվ» Էնթոնի Գրովից
  108. «Կրետի ֆաբրիկա» Իեն Բենկս
  109. «Շնագայլի օր» Ֆրեդերիկ Ֆորսայթ
  110. «Նկարած մայրիկ»  Ժակլին Ուիլսոն
  111. «Անտեսանելի Ջուդա» Թոմաս Հարդի
  112. «13 3/4 տարի, Ադրիանա Մոուլայի գաղտնի օրագիրը»  Սյու Տաունսեդ
  113. «Դաժան ծովը» Նիկոլաս Մոնսարատ
  114. «Թշվառները» Վիկտոր Հյուգո
  115. «Քեսթըրբրիջի քաղաքապետը» Թոմաս Հարդի
  116. «Վտանգավոր խաղեր» Ժակլին Ուիլսոն
  117. «Վատ աղջիկները» Ժակլին Ուիլսոն
  118. «Դորիան Գրեյի դիմանկարը» Օսկար Ուայլդ
  119. «Սյոգուն» Ջեյմս Կլավելլ
  120. «Տրիֆիդների օրը» Ջոն Ուինդեմ
  121. «Լոլա Ռոզա» Ժակլին Ուիլսոնշ
  122. «Սնափառության տոնավաճառ» Ուիլյամ Մեյքփիս Թեքերեյ
  123. «Տերևներից տունը» Մարկ Դանիլեվսկի
  124. «Ֆորսայթների պատմությունը» Ջոն Գոլսուորսի
  125. «Թունավոր անտառի Աստվածաշունչը» Բարբարա Կինգսոլվեր
  126. «Մահվան կերպար» Թերրի Փրաթչեթ
  127. «Անգուս և կոնկրետ սեղմակներ» Լուիզ Ռեննիսոն
  128. «Բասկերվիլների շունը» Արթուր Կոնան Դոյլ
  129. «Տիրել» Անտոնիա Սյուզեն Բայեթ
  130. «Վարպետը և Մարգարիտան» Միխայիլ Բուլգակով
  131. «Աղախնի պատմությունը» Մարգարեթ Էլիանոր Աթվուդ
  132. «Դեննին աշխարհի չեմպիոն» Ռոալդ Դալ
  133. «Եդեմից դեպի արևելք» Ջոն Ստայնբեք
  134. «Ջորջ Մարվելուսի բուժումը» Ռոալդ Դալ
  135. «Մարգարեական քույրիկ» Թերրի Փրաթչեթ
  136. «Մանուշակագույն» Էլիս Ուոկեր
  137. «Սանտա Խրյակուս» Թերրի Փրաթչեթ
  138. «39 աստիճան» Ջոն Բյուկեն
  139. «Աղջիկներն արցունքոտ աչքերով» Ժակլին Ուիլսոն
  140. «Երեկույթը օթևանում» Ժակլին Ուիլսոն
  141. «Արևմտյան ճակատում նորություն չկա» Էրիխ Մարիա Ռեմարկ
  142. «Թանգարանի պահոցներում» Քեյթ Ատկինսոն
  143. «Բարձր ճշմարտություն» Նիկ Խորնբի
  144. «Դա» Սթիվեն Քինգ
  145. «Ջեյմսը և ահռելի դեղձը» Ռոալդ Դալ
  146. «Կանաչ մղոն» Սթիվեն Քինգ
  147. «Թիթեռնիկ» Անրի Շարիեր
  148. «Պահակախո՛ւմբ, պահակախո՛ւմբ» Թերրի Փրաթչեթ
  149. «Ծովի տիրակալը՝ հրամանատարն ու ղեկապետը» Պատրիկ Օ’Բրայան
  150. «Բոլոր դռների բանալիները» Էնթոնի Գորովից
  151. «Ռոք երաժշտություն» Թերրի Փրաթչեթ
  152. «Ժամանակին» Թերրի Փրաթչեթ
  153. «Հինգերորդ փիղը» Թերրի Փրաթչեթ
  154. «Փրկագին» Իեն Մաքյուեն
  155. «Գաղտնիքներ» Ժակլին Ուիլսոն
  156. «Արծաթե գնդակ» Յան Սերեյլեր
  157. «Թռիչք կկվի բնի վրայով» Կեն Կիզի
  158. «Խավարի սրտում» Ջոզեֆ Քոնրադ
  159. «Քիմ» Ռեդյարդ Քիփլինգ
  160. «Օտարականը» Դիանա Գեբլդոն
  161. «Մոբի Դիք» Հերման Մելվիլ
  162. «Գերգը մայրամուտին» Լուիս Գրեսսիկ Գիբբոն
  163. «Նավային նորություններ» Էննի Պրու
  164. «Գետի Աստվածությունը» Ուլիլբուր Սմիթ
  165. «Աշխարհը Գարպայի աչքերով» Ջոն Իրվինգ
  166. «Լորնա Դուն» Ռիչաչդ Բլեկմոր
  167. «Աղջիկները ճեմում են մինչև ուշ գիշեր» Ժակլին Ուիլսոն
  168. «Հեռավոր վրաններ» Մերի Մարգարեթ Քեյ
  169. «Կախարդները» Ռոալդ Դալ
  170. «Շարլոտայի սարդոստայնը» Էլվին Բրուքս Ուայթ
  171. «Ֆրանկենշթեյն» Մերի Շելլի
  172. «Նրանք խաղում էին կանաչի վրա»  Տերրի Բենեյբլս և Գորդան Ուիլյամս
  173. «Ծերունին և ծովը»  Էռնեստ Հեմինգուեյ
  174. «Լոլիտա» Վլադիմիր Նաբոկով
  175. «Վարդի անունը» Ումբերտո Էկո
  176. «Սոֆիայի աշխարհը» Յոստայն Գորդեր
  177. «Աղջիկ-գյուտ» Ժակլին Ուիլսով
  178. «Զրմանալի պարոն Լիսը» Ռոալդ Դալ
  179. «Ջոնաթան Լիվինգսթոն ճայը» Ռիչարդ Բախ
  180. «Փոքրիկ իշխանը» Անտուան դը Սենտ-Էքզյուպերի
  181. «Երեխան ճամպրուկից» Ժակլին Ուիլսոն
  182. «Օլիվեր Թվիստի արկածները» Չարլզ Դիքենս
  183. «Միասնության ուժ» Բրայս Կուրտենե
  184. «Սայլես Մարներ» Ջորջ Էլիոթ
  185. «Ամերիկացի հոգոբանը»  Բրետ Իստոն Էլլիս
  186. «Աննշան անձի օրագիրը» Ջորջ և Ուիդոն Գրոսսմիթ
  187. «Ասեղի վրա» Իրվին Ուելշ
  188. «Հայդի» Յոհաննա Սփիրի
  189. «Որդիներ և սիրեկաններ» Դեյվիդ Հերբերթ Լոուրենս
  190. «Կեցության անտանելի թեթևությունը» Միլան Կունդերա
  191. «Տղամարնդ ու տղան» Թոնի Պարսոնաս
  192. «Ճշմարտություն» Թերրի Փրաթչեթ
  193. «Աշխարհների պատերազմ» Հերբերտ Ուելս
  194. «Սարսափներ» Ռոբերտ Լոուրենս Ստայն
  195. «Ձիերին անիծողը» Նիկոլաս Էվանս
  196. «Փխրուն հավասարակշռություն» Միստրի Ռոխինտոն
  197. «Վհուկները սահմանից այն կողմ» Թերրի Փրաթչեթ
  198. «Սպիտակի և ապագայի թագավորը» Տերենս Հենբերի Ուայթ
  199. «Շատ սոված թրթուռ» Կարլ Էրիկ
  200. «Ձեղնահարկի ծաղիկները» Էնդրյուս Վիրջինիա

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Amanda-Jane Doran (2003-08-04)։ «The Big Read's Big Success» (անգլերեն)։ Publishers Weekly։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-12-ին։ Վերցված է 2013-02-03 

Արտաքին հղումներԽմբագրել