Բացել գլխավոր ցանկը

Նավթ արդյունահանող երկրների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ԱրդյունահանումԽմբագրել

Միջազգային էներգիայի գործալաության(ՄԷԳ) տվյալներով գլխավոր 10 նավթ արդյունահանող երկրները արդյունահանել են ընդհանուր 2011 թվականին արդյունահանված նավթի 63%-ը[2]: 2012 թվականի նոյեմբերին Ռուսաստանը ռեկերորդային 10,9 միլիոն բարել նավթ է արդյունահանել[3]:

Գլխավոր նավթաարդյունահանողներըԽմբագրել

ՄԷԳ-ի տեղեկություններով գլխավոր 10 արդյունահանողները 2012 թվականին արդյունահանել են ընդհանուրի 64%-ը։ Գլխավոր արդյունահանողներն են՝ Ռուսաստանը, Սաուդյան Արաբիան, ԱՄՆ-ը, Չինաստանը, Կանադան, Իրաքը, Իրանը, ՄԱԷ-ը, Վենեսուելան և Մեքսիկան: 2012 թվականին ընդհանուր արդյունահանումը եղել է 4,142 Մտոննա[4]: 2011 թվականին այն եղել է 4,011 Մտոննա[5]:

ԵրկրներԽմբագրել

 
H
 
Նավթ արդյունահանող երկրներ
 
բրլ/օր, տվյալները 2010 թվականի են
Երկիր արդյունահանում (բրլ/օր) քանակը ընդհանուրում (%) ինֆորմացիայի
տարեթիվ
1   Ռուսաստան 10,590,000 14.05% 2014
2   Սաուդյան Արաբիա 9,693,200 13.09% 2013
3   ԱՄՆ 9,020,000 12.23% 2015[6]
4   Չինաստան 4,372,000 5.15% 2014
5   Կանադա 3,856,000 4.54% 2014
6   Իրաք 3,800,000 4.45% 2014
7   Իրան 3,518,000 4.14% 2014
8   ԱՄԷ 3,087,000 3.32% 2013
9   Վենեսուելա 3,023,000 3.56% 2013
10   Մեքսիկա 2,934,000 3.56% 2013
11   Քուվեյթ 2,682,000 2.96% 2013
12   Բրազիլիա 2,633,000 3.05% 2013
13   Նիգերիա 2,525,000 2.62% 2013
  Եվրամիություն 2,107,001
14   Նորվեգիա 1,998,000 2.79% 2013
15   Ալժիր 1,885,000 2.52% 2013
16   Անգոլա 1,840,000 2.31% 2013
17   Ղազախստան 1,635,000 1.83% 2013
18   Կատար 1,631,000 1.44% 2013
19   Մեծ Բրիտանիա 1,099,000 1.78% 2011
20   Կոլումբիա 1,011,992 1.19% 2013
21   Ադրբեջան 987,000 1.20% 2011
22   Ինդոնեզիա 982,900 1.66%
23   Հնդկաստան 897,300 1.04% 2013
25   Օման 890,500 0.95% 2013
26   Արգենտինա 796,300 0.93% 2013
27   Լիբիա 700,000 0.85% 2013[7]
28   Եգիպտոս 680,500 0.80% 2013
29   Մալայզիա 693,700 0.82% 2013
30   Ավստրալիա 589,200 0.70% 2013
31   Էկվադոր 485,700 0.58% 2013
32   Սիրիա 400,400 0.48% 2013
33   Թաիլանդ 380,000 0.45% 2013
35   Հասարակածային Գվինեա 346,000 0.41% 2013
36   Վիետնամ 300,600 0.36% 2013
37   Եմեն 288,400 0.34% 2013
38   Չինաստանի Հանրապետություն 276,800 0.33% 2009
39   Կոնգոյի Հանրապետություն 274,400 0.33% 2009
40   Դանիա 262,100 0.31% 2009
41   Գաբոն 241,700 0.29% 2009
42   Թուրքմենստան 197,700 0.22% 2009
43   Հարավաֆրիկյան Հանրապետություն 191,000 0.22% 2009
44   Գերմանիա 156,800 0.19% 2009
45   Տրինիդադ և Տոբագո 151,600 0.18% 2009
46   Պերու 148,000 0.17% 2009
47   Իտալիա 146,500 0.17% 2009
48   Բրունեյ 146,000 0.17% 2009
49   Ճապոնիա 132,700 0.16% 2009
50   Ռումինիա 117,000 0.14% 2009
51   Չադ 115,000 0.13% 2009
52   Սուդան 111,700 0.13% 2009
53   Ուկրաինա 99,930 0.12% 2009
54   Արևելյան Թիմոր 96,270 0.11% 2009
55   Թունիս 91,380 0.11% 2009
56   Կամերուն 77,310 0.09% 2009
55   Ուզբեկստան 70,910 0.08% 2013
56   Ֆրանսիա 70,820 0.08% 2013
57   Նոր Զելանդիա 61,150 0.07% 2013
58   Սուրինամ 59,190 0.07% 2013
59   Պակիստան 59,140 0.07% 2013
60   Կոտ դ'Իվուար 58,950 0.07% 2013
61   Նիդերլանդներ 57,190 0.07% 2013
62   Թուրքիա 52,980 0.06% 2013
63   Բահրեյն 48,560 0.06% 2013
64   Կուբա 48,340 0.06% 2013
65   Հարավային Կորեա 48,180 0.06% 2010
66   Բոլիվիա 47,050 0.06% 2010
67   Պապուա Նոր Գվինեա 35,090 0.04% 2009
68   Լեհաստան 34,140 0.04% 2009
69   Բելառուս 31,400 0.04% 2009
70   Իսպանիա 27,230 0.03% 2009
71   Խորվաթիա 23,960 0.03% 2009
72   Ավստրիա 21,880 0.03% 2009
73   Հունգարիա 21,430 0.03% 2010
74   Մյանմա 18,880 0.02% 2009
75   Ամերիկյան Վիրջինյան կղզիներ 16,870 0.02% 2009
76   Մավրիտանիա 16,510 0.02% 2009
77   Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն 16,360 0.02% 2009
78   Գվատեմալա 13,530 0.02% 2009
79   Ֆիլիպիններ 12,000 0.02% 2013[8]
80   Սերբիա 11,400 0.01% 2010
81   Բելգիա 11,220 0.01% 2009
82   Չեխիա 10,970 0.01% 2009
83   Սինգապուր 10,910 0.01% 2009
84   Չիլի 10,850 0.01% 2009
85   Ֆինլանդիա 8,718 0.01% 2009
86   Էստոնիա 7,600 0.01% 2009
87   Գանա 7,081 0.01% 2009
88   Հունաստան 6,779 0.01% 2009
89   Լիտվա 6,333 0.01% 2009
90   Բանգլադեշ 5,733 0.01% 2009
91   Ալբանիա 5,400 0.01% 2009
92   Մոնղոլիա 5,100 0.01% 2009
93   Շվեդիա 4,833 0.01% 2009
94   Պորտուգալիա 4,721 0.01% 2009
95   Սլովակիա 4,114 0.00% 2013
96   Մարոկկո 4,053 0.00% 2013
97   Բելիզ 3,990 0.00% 2013
98   Իսրայել 3,806 0.00% 2013
99   Շվեյցարիա 3,488 0.00% 2013
100   Բուլղարիա 3,227 0.00% 2013
101   Արուբա 2,235 0.00% 2013
102   Պուերտո Ռիկո 1,783 0.00% 2013
103   Ուրուգվայ 997 0.00% 2010
104   Վրաստան 995 0.00% 2013
105   Ղրղզստան 979 0.00% 2013
106   Բարբադոս 765 0.00% 2013
107   Իռլանդիա 431 0.00% 2010
108   Տաջիկստան 221 0.00% 2013
109   Զամբիա 160 0.00% 2013
110   Հյուսիսային Կորեա 118 0.00% 2013
111   Սոմալի 108 0.00% 2013
112   Պարագվայ 31 0.00% 2013
113   Սիերա Լեոնե 29 0.00% 2013
114   Սլովենիա 5 0.00% 2013
115   Պանամա 2 0.00% 2013

See alsoԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել