Իրանի հայկական վանքերի և եկեղեցիների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Իրանի հայկական վանքերի և եկեղեցիների ցանկ, հայ առաքելական, կաթոլիկ, ավետարանական կրոնական կառույցներ Իրանի Իսլամական Հանրապետությունում։

Իրանում հաշվվում են հայ առաքելական եկեղեցու երեք թեմեր՝ Ատրպատականի, Թեհրանի և Սպահանի։ 1958 թվականից բոլորը պատկանում են Մեծի Տանն Կիլիկիո կաթողիկոսությանը։

Ատրպատականի հայոց թեմԽմբագրել

Կենտրոնական Թավրիզ քաղաքում գտնվում են հետևյալ եկեղեցիները.

Խոյ քաղաքի հայկական գյուղերում եղել են՝

  • Սուրբ Խաչ Քրիստոսի եկեղեցի (Մահլազան, 1656)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Ղրիս, 16-րդ դար)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (Ֆանաի, 16-րդ դար)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Դիզեհ, 18-րդ դար)
  • Սուրբ Սարգիս Զորավար եկեղեցի (Վար, 18-րդ դար)
  • Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (Սաիդաբադ, 18-րդ դար)

Մարաղա քաղաքում վերանորոգվել է՝

Մակու քաղաքում և նրա շրջակայքում են՝

Սալմաստ քաղաքից ոչ հեռու են գտնվում՝

  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (18-րդ դար)
  • Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (1886)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Հաֆթվան, 1203)
  • Սուրբ Սարգիս Զորավար եկեղեցի (1400)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (1806)
  • Սուրբ Պողոս-Պետրոս եկեղեցի
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի (1189)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Հաֆթվան, 18-րդ դար)
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի (Շեյթանաբադ, 1708)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Փայաջուկ 1751)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Կարաբուլաղ)
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի (Հոդար, 1813)
  • Սուրբ Հակոբ եկեղեցի (Քոհնեշահր, 1671)
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի (Քոհնեշահր, 1671)
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի (Քոհնեշահր, 1825)

Ուրմիա քաղաքի շրջակայքում կառուցվել են՝

  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի
  • Սուրբ Սարգիս եկեղեցի
  • Սուրբ Նշան եկեղեցի
  • Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի
  • Սուրբ Գևորգ եկեղեցի
  • Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի
  • Սուրբ Պետրոս եկեղեցի (1955)
  • Սուրբ Պողոս-Պետրոս եկեղեցի (18-րդ դար)
  • Սուրբ Ստեփանոս եկեղեցի

Թեհրանի թեմԽմբագրել

Մայրաքաղաք Թեհրանում գտնվում են հետևյալ եկեղեցիները.

Սուրբ Մեսրոպ անունով ևս երեք եկեղեցի կա Իրանի հյուսիսում՝

Գիլանում, Ռաշթից բացի ևս մեկ եկեղեցի կա Բանդարե Անզալիում՝

Մեկական եկեղեցիներ կան Համադանում և Ղազվինում

Սպահանի թեմԽմբագրել

Սպահան քաղաքում այժմ կանգուն են՝

Ժամանակի ընթացքում ավերվել են՝

  • Սուրբ Սարգիս (Օհանավանք) (Ղարագել թաղ, 1609)
  • Սուրբ Յակոբ (Բաղաթա) եկեղեցի (Մեղրուն թաղ, 1666)
  • Սուրբ Յովհաննէս եկեղեցի (Մեղրուն թաղ, 1666)
  • Սուրբ Թովմայ (զանգով ժամ) (Հակոբջան թաղ, 1695)
  • Սուրբ Յակոբ կամ Մուրատենց (1634)
  • Սուրբ Նազարէթ (Փառանշինի) եկեղեցի (1611)
  • Կաթոլիկաց եկեղեցի (Երևան թաղ, XVII դ.)

Սպահանի թեմին են ենթարկվում նաև՝

Այլ եկեղեցիներԽմբագրել

  • Դոմինիկեան վանք (Քոչեր թաղ, 1681-1705 թթ.)