Բացել գլխավոր ցանկը

Չինաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Միավորված ազգերի Կրթության, գիտության և մշակույթի կազմակերպության (ՄԱԿԳՄԿ՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ) Համաշխարհային ժառանգության ցանկում երկրորդ տեղը զբաղեցնում է Չինաստանը։ 1985 թվականի դեկտեմբերի 12-ին միանալով «Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պաշտպանման կոնվենցիային»[1]՝ այն ներկայացնում է Համաշխարհային ժառանգության 50 օբյեկտներ, որոնցից 35-ը մշակութային վայրեր էին, 11-ը՝ բնական, և 4-ը՝ խառը (բնական և մշակութային)։ 2017 թվականի դրությամբ[2] Չինաստանի տարածքում ևս 61 օբյեկտ ներգրավված է Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

Չինաստանի ամենաարժեքավոր և հարուստ զբոսաշրջային աղբյուրների հիմնական մասը ներառված է այս ցանկում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով՝ ըստ հերթականության։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշ
1   Մին և Ցին դինաստիաների կայսերական պալատները Պեկինում (Արգելված քաղաք (1)ա) ( չինարեն հեշտ. 紫禁城 , պինին: Zǐjìnchéng)) և Շենյանում (Մուկդենյան պալատ (1)բ) (չինարեն ավանդ. 盛京宫殿, հեշտ. 盛京宮殿 , պինին: Shěngjīng Gōngdiàn Պեկին Նահանգ՝ Լյաոնին 1987, 2004 439 I, II, III, IV
2   Ցին դինաստիայի առաջին կայսեր դամբարան ( չինարեն հեշտ. 秦始皇陵 , պինին: Qín Shǐhuáng líng) (Տերակոտե բանակ (չինարեն ավանդ. 兵馬俑, հեշտ. 兵马俑 , պինին: bīngmǎ yǒng)) Նահանգ՝ Շենսի մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 1987 441 I, III, IV, VI
3   Մոգաոյի քարանձավային տաճարներ ( չինարեն հեշտ. 莫高窟 , պինին: mò gāo kū) Նահանգ՝ Գանսու 4-6-րդ դարեր 1987 440 I, II, III, IV, V, VI
4   Տաիշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 泰山 , պինին: Tài Shān, բառացիորեն: «Արևածագի լեռ») Նահանգ՝ Շանդուն 1987 437 I, II, III, IV, V, VI, VII
5   Սինանթրոպոս ( չինարեն հեշտ. 北京人 , պինին: běijīng rén; լատ.՝ Homo erectus pekinensis) Չժոուկոուդյանում Քաղաք՝ Պեկին 1987 449 III, VI
6   Չինական մեծ պարիսպ (չինարեն ավանդ. 長城, հեշտ. 长城 , պինին: Chángchéng, բառացիորեն: «Երկար պարիսպ») Նահանգներ՝ Լյաոնին, Գիրին, Հեբեյ, Շանսի, Շենսի, Գանսու, Շանդուն, Հենան, Հուբեի, Հունան, Սիչուան, Ցինհայ, ինքնավար մարզեր՝ Ներքին Մոնղոլիա, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան, քաղաքներ՝ Պեկին և Տյանցզին մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 1987 438 I, II, III, IV, VI
7   Լեռ-արգելոց Հուանշան ( չինարեն հեշտ. 黄山 , պինին: Huáng Shān, բառացիորեն: «Դեղին լեռ») Նահանգ՝ Անհոյ 1990 547 II, VII, X
8   Մարզ՝ Հուանլուն (չինարեն ավանդ. 黃龍, հեշտ. 黄龙 , պինին: Huánglóng) Նահանգ՝ Սիչուան 1992 638 VII
9   Ազգային պարկ՝ Ցզյուչժաիգոու (չինարեն ավանդ. 九寨溝, հեշտ. 九寨沟 , պինին: Jiǔzhàigōu, բառացիորեն: «9 ծառերի հովիտ») Նահանգ՝ Սիչուան 1992 637 VII
10   Ուլինյուան գիտապատմական վայր, Չժանցզյացզե ազգային պարկ ( չինարեն հեշտ. 武陵源 , պինին: Wǔlíng Yuán) Նահանգ՝ Հունան, քաղաք՝ Չժանցզյացզե 1992 640 VII
11   Հնագույն շինություններ Ուդանշան լեռներում (չինարեն ավանդ. 武當山, հեշտ. 武当山 , պինին: Wǔdāng Shān) Նահանգ՝ Հուբեի 1994 705 I, II, VI
12   Պոտալա պատմական պալատական համալիր (տիբ. : པོ་ཏ་ལ, չինարեն ավանդ. 布達拉宮, հեշտ. 布达拉宫 , պինին: Bùdálā Gōng) և Ջոկանգ տաճարը (տիբ. ཇོ་ཁང, չինարեն հեշտ. 大昭寺 , պինին: Dàzhāosì) Լհասայում Տիբեթի ինքնավար շրջան 7-րդ դար, 17-րդ դար 1994, 2000, 2001 707 I, IV, VI
13   Ցին կայսերական գերդաստանի ամառանոց ( չինարեն հեշտ. 避暑山庄 , պինին: Bìshǔ Shānzhuāng) և Պուտոցզունչեն տաճարներ ( չինարեն հեշտ. 普陀宗乘之庙 , պինին: Pǔtuó Zōngchéng) Նահանգ՝ Հեբեյ 18-րդ դար 1994 703 II, IV
14   Կոնֆուցիոսների սրբավայրեր Ցյուիֆույում ( չինարեն հեշտ. 孔廟 , պինին: Kŏng miào), (տաճար, ընտանեկան կալվածք և Կոնֆուցիոսների ընտանեկան գերեզման) Նահանգ՝ Շանդուն մ․ թ․ ա․ 6-5-րդ դարեր 1994 704 I, IV, VI
15   Էմեիշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 峨嵋山 , պինին: Éméi Shān) և Բուդդայի հսկայական արձան (չինարեն ավանդ. 樂山大佛, հեշտ. 乐山大佛 , պինին: Lèshān Dàfó) Լեշան քաղաքում Նահանգ՝ Սիչուան 8-րդ դար 1996 779 IV, VI, X
16   Լուշան ազգային պարկ ( չինարեն հեշտ. 庐山 , պինին: Lú Shān) Նահանգ՝ Ցզյանսի 1996 778 II, III, IV, VI
17   Պինյաո հնագույն քաղաք ( չինարեն հեշտ. 平遥古城 , պինին: Píngyáo gǔchéng) Նահանգ՝ Շանսի 14-րդ դար 1997 812 II, III, IV
18   Դասական չինական այգիներ Սուչժոու քաղաքում ( չինարեն հեշտ. 苏州古典园林 , պինին: Sūzhōu gŭdiăn yuánlín) Նահանգ՝ Ցզյանսու 11-19-րդ դարեր 1997, 2000 813 I, II, III, IV, V
19   Լիցզյան քաղաք ( չինարեն հեշտ. 丽江市 , պինին: Lìjiāng shì) Նահանգ՝ Յուննան 1997 811 II, IV, V
20   Ամառային պալատ և Կայսերական այգի (չինարեն ավանդ. 頤和園, հեշտ. 颐和园 , պինին: Yíhé Yuán) Քաղաք՝ Պեկին 18-րդ դար 1998 880 I, II, III
21   Երկնքի տաճար ( չինարեն հեշտ. 天壇 , պինին: Tiāntán), Կայսերական զոհասեղան Քաղաք՝ Պեկին 15-րդ դար 1998 881 I, II, III
22   Դացզուի ժայռաքանդակներ ( չինարեն հեշտ. 大足石刻 , պինին: Dàzú Shíkè) Նահանգ՝ Դացզու , քաղաք՝ Չունցին 7-12-րդ դարեր 1999 912 I, II, III
23   Ուիշան լեռներ ( չինարեն հեշտ. 武夷山 , պինին: Wǔyí Shān) Նահանգներ՝ Ֆուցզյան, Ցզյանսի 1999 911 III, VI, VII, X
24   Անտիկ գյուղեր Անհոյ նահանգի հարավում՝ Սիդի ( չինարեն հեշտ. 西递 , պինին: Xīdì) և Հոնցուն ( չինարեն հեշտ. 宏村 , պինին: Hóngcūn) Նահանգ՝ Անհոյ 14-20-րդ դարեր 2000 1002 III, IV, V
25   Մին և Ցին դինաստիաների կայսերական գերեզմաններ ( չինարեն հեշտ. 明清皇家陵寢 , պինին: Míng Qīng huáng jiā líng qĭn) Քաղաք՝ Պեկին 15-17-րդ դարեր 2000, 2003, 2004 1004 III, IV, V
26   Լունմեն բուդդայական անձավային տաճար (չինարեն ավանդ. 龍門石窟, հեշտ. 龙门石窟 , պինին: lóngmén shíkū, բառացիորեն: «Վիշապային դարբասներ») Լոյան քաղաքում Նահանգ՝ Հենան 5-9-րդ դարեր 2000 1003 I, II, III
27   Ցինչենշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 青城山 , պինին: Qīngchéng shān) և Դուցզյանյան ոռոգման համակարգ ( չինարեն հեշտ. 都江堰 , պինին: Dūjiāngyàn) Նահանգ՝ Սիչուան մ․ թ․ ա․ 3-րդ դար 2000 1001 II, IV, VI
28   Յունգան քարայրեր (չինարեն ավանդ. 雲崗石窟, հեշտ. 云冈石窟 , պինին: Yúngāng Shíkū) Նահանգ՝ Շանսի 5-6-րդ դարեր 2001 1039 I, II, III, IV
29   Երեք զուգահեռ գետեր ( չինարեն հեշտ. 三江並流 , պինին: Sān jiāng bìng liú) Նահանգ՝ Յուննան 2003 1083 VII, VIII, IX, X
30   Մայրաքաղաքներ և Կոգուրյոյի դամբարանների համալիր ( չինարեն հեշտ. 高句麗王城、王陵及貴族墓葬 , պինին: Gāojùlì wáng chéng, Wáng ling jí guì zú mù zàng) Նահանգներ՝ Գիրին, Լյաոնին 5-7-րդ դարեր 2004 1135 I, II, III, IV, V
31   Մակաո քաղաքի պատմական կենտրոն ( չինարեն հեշտ. 澳門歷史城區 , պինին: Àomén lìshĭ chéng qū; պորտ.՝ O Centro Histórico de Macau) Քաղաք՝ Մակաո 16-20-րդ դարեր 2005 1110 II, III, IV, VI
32   Յինսյու ( չինարեն հեշտ. 殷墟 , պինին: Yīnxū, բառացիորեն: «Руины Инь») — Շան կայսրության մայրաքաղաք Նահանգ՝ Հենան մ․ թ․ ա․ 16-11-րդ դարեր 2006 1114 II, III, IV, VI
33   Մեծ պանդայի բնակավայրեր Սիչուանում (չինարեն ավանդ. 四川大熊貓棲息地, հեշտ. 四川大熊猫栖息地 , պինին: Sìchuān Dàxióngmāo Qīxīdì) Նահանգ՝ Սիչուան 2006 1213 X
34   Դյաոլոու և Կաիպին գյուղեր ( չինարեն հեշտ. 開平碉樓與村落 , պինին: Kāipíng diāolóu yŭ cūnzhuāng) Նահանգ՝ Գուանդուն 20-րդ դար 2006 1112 II, III, IV
35   Հարավային Չինաստանի կարստային գոյացություններ ( չինարեն հեշտ. 中國南方喀斯特 , պինին: Zhōngguó nánfāng kāsītè) Նահանգ՝ Յուննան 2007 1248 VII, VIII
36   Տուլոու կավե տներ Ֆուցզյանում ( չինարեն հեշտ. 福建土樓 , պինին: Fújiàn Tǔlóu) Նահանգ՝ Ֆուցզյան 2008 1113 III, IV, V
37   Սանցինշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 三清山 , պինին: Sānqīng Shān) Նահանգ՝ Ցզյանսի 2008 1292 VII
38   Ուտաիշան լեռ ( չինարեն հեշտ. 五臺山 , պինին: Wǔtái Shān) Նահանգ՝ Շանսի 1-20-րդ դարեր 2009 1279 II, III, IV, VI
39   Դենֆենի պատմական հուշարձանները Սունշան լեռան ստորոտին ( չինարեն հեշտ. 登封古觀象臺 , պինին: Dēngfēng Gǔ Guānxiàngtái) Նահանգ՝ Հենան 2010 1305 III, VI
40   Դանսիա ( չինարեն հեշտ. 中国丹霞 , պինին: zhōngguó dānxiá) Նահանգներ՝ Հունան, Գուանդուն, Ֆուցզյան, Ցզյանսի, Չժեցզյան, Գուիչժոու 2010 1335 VII, VIII, IX, X
41   Հանչժոուի մշակութային լանդշաֆտ, Սիհու լիճ (չինարեն ավանդ. 杭州西湖文化景觀, հեշտ. 杭州西湖文化景观 , պինին: háng zhōu xī hú wén huà jǐng guān) Նահանգ՝ Չժեցզյան 2011 1334 II, III, VI
42   Չենդզյան հնագիտական արգելոց (չինարեն ավանդ. 澄江化石地, հեշտ. 澄江化石地 , պինին: chéng jiāng huà shí de) Նահանգ՝ Յուննան 2012 1388 VIII
43   Շանդու պատմական քաղաք (չինարեն ավանդ. 元上都遺址, հեշտ. 元上都遗址 , պինին: yuán shàng dū yí zhǐ) Նահանգ՝ Ներքին Մոնղոլիա 1256 2012 1389 II, III, IV, VI
44   Մշակութային լանդշաֆտ Հունհե Հանի բրնձե սանդղավանդներ (չինարեն ավանդ. 紅河哈尼梯田文化景觀, հեշտ. 红河哈尼梯田文化景观 , պինին: hóng hé hā ní tī tián wén huà jǐng guān) Նահանգ՝ Յուննան 8-րդ դար 2013 1111 III, V
45   Տյան Շան (չինարեն ավանդ. 新疆天山, հեշտ. 新疆天山 , պինին: xīn jiāng tiān shān) Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2013 1414 VII, IX
46   Մետաքսի ճանապարհ (չինարեն ավանդ. 絲綢之路:長安-天山廊道的路網, հեշտ. 絲綢之路:长安-天山廊道的路網 , պինին: sī chóu zhī lù: cháng ān - tiān shān láng dào de lù wǎng) Նահանգներ՝ Հենան, Շենսի, Գանսու, Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան (Ղազախստանի և Ղրղզստանի հետ համատեղ) մ․ թ․ ա․ 2-1-ին դարեր 2014 1442 II, III, IV, VI
47   Չիանստանի Մեծ ջրանցք (չինարեն ավանդ. 大運河, հեշտ. 大运河 , պինին: dà yùn hé) Քաղաքներ՝ Պեկին, Տյանցզին, նահանգներ՝ Հեբեյ, Շանդուն, Ցզյանսու, Չժեցզյան, Անհոյ, Հենան մ․ թ․ ա․ 5-րդ դար 2014 1443 I, II, III, VI
48   Տուսի ճարտարապետական համալիր (չինարեն ավանդ. 土司遺址, հեշտ. 土司遗址 , պինին: tǔsī yízhǐ)
Նահանգներ՝ Հունան, Հուբեի, Գուիչժոու 13-րդ դար 2015 1474 II, III
49   Հուաշան լեռների ժայռապատկերներ (չինարեն ավանդ. 左江花山岩畫文化景觀, հեշտ. 左江花山岩画文化景观 , պինին: zuǒ jiāng huāshān shí huà wénhuà jǐngguān) Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան մ․ թ․ ա․ 5-2-րդ դարեր 2016 1508 III, VI
50   Շենունցզյա անտառային շրջան (չինարեն ավանդ. 湖北神農架, հեշտ. 湖北神农架 , պինին: húběi shénnóngjià) Նահանգ՝ Հուբեի 2016 1509 IX, X

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
 
2
 
3
 
4
 
5
 
 
 
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
32
 
33
 
34
 
35
 
36
 
37
 
38
 
39
 
40
 
41
 
42
 
43
 
44
 
45
 
46
 
47
 
48
 
49
 
50
Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Չինաստանում

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Չինաստանի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1   Դունչժաի Պորտ արգելոց Նահանգ՝ Հաինան 1986 1996 105 բնական
2   Չինական ալիգատորների արգելոց Նահանգ՝ Անհոյ 1982 1996 106 բնական
3   Պոյա Նհու արգելոց Նահանգ՝ Ցզյանսի 1983 1996 107 բնական
4   Գուիցզյան գետի գեղատեսիլ շրջանը Գուիլին քաղաքային շրջանում Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան 1996 108 բնական
5   Յալոնգ շրջանը Տիբեթում Տիբեթի ինքնավար շրջան 2001 1622 խառը
6   Յանցզի գետի Երեք կիրճերի գեղատեսիլ վայր Քաղաք՝ Չունցին Նահանգ՝ Հուբեի 2001 1623 խառը
7   Ցզինֆուշան լեռան գեղատեսիլ վայր Քաղաք՝ Չունցին Նահանգ՝ Սիչուան 2001 1624 բնական
8   Սյաոչժաի Տյանկենի գեղատեսիլ վայր Քաղաք՝ Չունցին 2001 1625 vii, viii, ix
9   Հուաշան լեռան գեղատեսիլ վայր Նահանգ՝ Շենսի 2001 1626 խառը
10   Յանդանշան լեռներ Նահանգ՝ Չժեցզյան 2001 1627 խառը
11   Նանսիցզյան գետ Նահանգ՝ Չժեցզյան 2001 1629 խառը
12   Մաիցզիշան լեռան գեղատեսիլ վայրեր Նահանգ՝ Գանսու 2001 1631 խառը
13   Ուդալյանչիի գեղատեսիլ վայրեր Նահանգ՝ Հեյլունցզյան 2001 1632 viii, x
14   Պինտան կղզախմբի գեղատեսիլ վայրեր Նահանգ՝ Ֆուցզյան 2001 1633 խառը
15   Ցանշան լեռան գեղատեսիլ վայրեր և Էրհայ լիճը Դալիում Նահանգ՝ Յուննան 2001 1634 խառը
16   Չինական ալկոհոլային խմիչքների պատրաստման վայրեր Նահանգներ՝ Հեբեյ, Ցզյանսի, Սիչուան 12-րդ դարից սկսած 2008 5320 iii, iv, vi
17   Հին բնակելի շենքեր Շանսի և Շենսի նահանգներում Նահանգներ՝ Շանսի, Շենսի 15—20-րդ դար 2008 5322 ii, iii, iv, v
18   Մին և Ցին դինաստիաների քաղաքային պարիսպներ Նահանգներ՝ Շենսի, Լյաոնին, Ցզյանսու, Հուբեի 14—20-րդ դար 2008 5324 iii, iv
19   Շոուսիհու լիճ և Յանչժոու պատմական քաղաքի տարածք Քաղաք՝ Յանչժոու
Նահանգ՝ Ցզյանսու
17-րդ դար 2008 5327 iii, iv, v
20   Հին ափային բնակավայրեր Յանցզի գետի հարավում Նահանգներ՝ Չժեցզյան, Ցզյանսու 11—13-րդ դար 2008 5328 ii, iv, v
21   Մետաքսի ճանապարհի չինական հատված՝ ցամաքային ճանապարհ Հենան, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ նահանգներում, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջաններում, ծովային ճանապարհներ՝ Նինբո և Ցյուանչժոու քաղաքներում (Հան դինաստիաից մինչև Ցին) Նահանգներ՝ Հենան, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ, Չժեցզյան, Ֆուցզյան, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջաններ մ․ թ․ ա․ 2-րդ դար-19-րդ դար 2008 5335 i, ii, iii, iv, v, vi
22   Ֆենհուան հնագույն քաղաք Նահանգ՝ Հունան 18-րդ դար 2008 5337 i, ii, iii, iv
23   Նամվյետ կայսրության հնագիտական օբյեկտներ Քաղաք՝ Գուանչժոու
Նահանգ՝ Գուանդուն
մ․ թ․ ա․ 3-2-րդ դար 2008 5338 ii, iii
24   Հին Բաիհելյան հիդլոլոգիական մակագրություններ Շրջան՝ Ֆուլին
Քաղաք՝ Չունցին
8-րդ դարից սկսած 2008 5341 iii, iv
25   Մյաոներ ժողովրդի գյուղերը Գուիչժոու նահանգի հարավ-արևելքում Ցյանդուննան-Մյաո-Դունյան ինքնավար շրջան
Նահանգներ՝ Գուիչժոու
2008 5344 i, iv, v, vi
26   Տուրֆան ջրային համակարգի ջրհորներ Տուրֆան քաղաքային շրջան
Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան
2008 5347 i, iv, v
27   «Մին և Ցին դինաստիաների կայսերական պալատներ» օբյեկտի ընդլայնում՝ Լուցզյան կայսերական գերեզման Սինսյան քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Հենան
1615 2008 5351 ii, iii, iv, vi
28   Չինաստանի Սուրբ լեռներ («Տաիշան լեռ» օբյեկտի ընդլայնում) Նահանգներ՝ Հենշան, Շենսի, Հենան, Շանսի 2008 5353 i, ii, iii, iv, vi, vii, viii
29   Տակլա Մական անապատ, Եփրատի բարդու անտառներ Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2010 5532 vii, ix, x
30   Չինական Ալթայ Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2010 5533 vii, viii, ix
31   ԿարակորումՊամիր լեռնահամակարգեր Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2010 5535 viii, x
32   Պեկինի կենտրոնական առանցք (ներառյալ՝ Բեիհայ այգին) Քաղաք՝ Պեկին 13-րդ դարից սկսած 2013 5802 i, iii, iv, vi
33   Լյաո դինաստիայի փայտե շինություններ Նահանգներ՝ Շանսի, Լյաոնին 1056, 1020 2013 5803 i, iii, iv
34   Հունշան մշակույթի օբյեկտներ Նահանգներ՝ Լյաոնին, Ներքին Մոնղոլիա մ․ թ․ ա․ 4-րդ հազ․ 2013 5804 i, iii, iv
35   Լյանչժու մշակույթի հնագիտական օբյեկտ Քաղաք՝ Հանչժոու
Նահանգ՝ Չժեցզյան
մ․ թ․ ա․ 33-րդ դար-մ․ թ․ ա․ 24-րդ դար 2013 5805 ii, iv, vi
36   Հնագույն ճենապակու թրծավառարաններ Նահանգ՝ Չժեցզյան 1—17-րդ դար 2013 5806 ii, iii, iv
37   Գուլանյուի կղզի Քաղաք՝ Սյամին
Նահանգ՝ Ֆուցզյան
19—20-րդ դար 2013 5807 ii, iii, iv, vi
38   Սանֆանցիսյան պատմամշակութային տարածք Քաղաք՝ Ֆուչժոու
Նահանգ՝ Ֆուցզյան
3-րդ դարից սկսած 2013 5808 iii, iv
39   Հնագույն թեյի պլանտացիաներ Ցզինմաիշան լեռներում Պուեր քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Յուննան
3-րդ դարից սկսած 2013 5810 iii, iv, v
40   Սի Սյա կայսրության գերեզմաններ Յինչուան քաղաքային շրջան
Նինսյա-Հուեյ ինքնավար շրջան
11—13-րդ դար 2013 5811 iii
41   Դուն ժողովրդի գյուղեր Նահանգներ՝ Գուիչժոու, Հունան, Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան 2013 5813 iii, iv, v
42   Լինցյու ջրանցք Գուիլին քաղաքային շրջան
Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան
մ․ թ․ ա․ 214 թ․ 2013 5814 i, iv, vi
43   Տիբեթցիների և Ցյան ժողովրդի գյուղեր և դյաոլոու կառույցներ Նահանգ՝ Սիչուան 2013 5815 i, ii, iii, iv, v
44   Հնագույն Շու կայսրության հնագիտական վայրեր (ընդհանուր գերեզմաններ ա)Չենդու, բ)Գուանհան քաղաքներում) Նահանգ՝ Սիչուան մ․ թ․ ա․ 29-րդ դար-մ․ թ․ ա․ 5-րդ դար 2013 5815 i, ii, iii, v
45   Ֆանցզինշան լեռ Նահանգ՝ Գուիչժոու 2015 5988 ix, x
46   Յարդանգներ Սինցզյանում Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջան 2015 5989 vii, viii
47   Դունհուան Յարդանգ Ազգային գեոպարկ Նահանգ՝ Գանսու 2015 5990 vii, viii
48   Կուկուշիլի լեռը Ցինհայ նահանգում Նահանգ՝ Ցինհայ 2015 5991 vii, ix
49   Տյանչժուշան արգելոց Անցին քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Անհոյ
2015 5992 ii, iii, v, vi, vii, viii
50   Ցզինգանշան լեռներ և Ուիշան լեռների հյուսիսային հատված Նահանգներ՝ Ցզյանսի, Ֆուցզյան 2015 5993 iii, vi, vii, x
51   Շու ճանապարհներ Նահանգ Սիչուան մ․ թ․ ա․ 4-րդ դար 2015 5994 ii, iii, iv, vi, vii, x
52   Տուլին-Գուգեի գեղատեսիլ գոտիներ՝ որպես պատմական հետաքրքրություն Նգարի շրջան
Տիբեթի ինքնավար շրջան
2015 5995 ii, iii, v, vi, vii, viii
53   Հին Ցյուանչժոու տեղանքի պատմական հուշարձաններ Նահանգ՝ Ֆուցզյան 10—14-րդ դար 2016 6073 ii, iii, vi
54   Մետաքսի ճանապարհի չինական տարածք Նահանգներ՝ Հենան, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ, Ցզյանսու, Չժեցզյան, Ֆուցզյան, Գուանդուն, Նինսյա-Հուեյ և Սինցզյան-Ուիգուրյան ինքնավար շրջաններ մ․ թ․ ա․ 2-րդ դար — 19-րդ դար 2016 6093 i, ii, ii, iv, v, vi
55   Գուանցեն լեռներ՝ Լույաշան լեռ Սինչժոու քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Շանսի
2017 6184 vii, ix
56   Հուլուն-Բուիր լանդշաֆտ և հնագույն փոքրամասնությունների հայրենիք Ներքին Մոնղոլիա ինքնավար մարզ 2017 6185 iii, vii, ix, x
57   Կուկունոր լիճ Նահանգ՝ Ցինհայ 2017 6186 vii, ix, x
58   Կաիլաս և Գուռլա-Մանդհատա սուրբ լեռների, Մապամ-Յումցո և Լանգա-Ցո լճերի գեղատեսիլ, պատմական տարածք Նգարի շրջան
Տիբեթի ինքնավար շրջան
2017 6187 iii, v, vi, vii, viii, x
59   Տաիհանշան լեռներ Նահանգներ Հեբեյ, Շանսի, Հենան 2017 6188 iii, vii, viii, x
60   Բոհաիվան ծովածոցի և Դեղին ծովի ափեր (Չինաստանում) Նահանգներ Լյաոնին, Հեբեյ, Ցզյանսու, Շանդուն 2017 6189 vii, viii, ix, x
61   Ուղղահայաց բուսականության և Պեկտուսան լեռան հրաբխային լանդշաֆտ Բաիշան քաղաքային շրջան
Նահանգ՝ Գիրին
2017 6190 vii, viii, ix, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
16
 
16, 44
 
16
 
16
 
17
 
17
 
18
 
18
 
18
 
18
 
19
 
20
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
28
 
28
 
29
 
30
 
30
 
31
 
31
 
32
 
33
 
33
 
34
 
34
 
34
 
35
 
36
 
36
 
37
 
38
 
39
 
40
 
42
 
43
 
44
 
45
 
46
 
47
 
48
 
49
 
50
 
50
 
51
 
52
 
53
 
55
 
56
 
57
 
58
 
61
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. The States Parties — China
  2. Tentative (անգլ.). UNESCO World Heritage Centre. — Список кандидатов в объекты всемирного наследия ЮНЕСКО в Китае.

Տես նաևԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել