Ադրբեջանի կաթնասունների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ադրբեջանում տարածված է 109 տեսակի կաթնասուն կենդանի, որոնք ներառում են կաթնասունների հետևյալ ընտանիքները[1]։

EX Extinct Անհետացած
CR Critically Endangered Ծայրահեղ վտանգված
EN Endangered Վտանգված
VU Vulnerable Կրճատվող
NT Near Threatened Վտանգվածին մոտ
LC Least Concern Նվազագույն վտանգ
DD Data Deficient Անբավարար տվյալներ
NE Not Evaluated Տեսակներ չուսումնասիրված կարգավիճակով

Ադրբեջանում տարածված կաթնասուն կենդանիների ցանկԽմբագրել

Կարգ՝ Տեսակների թիվ
Գիշատիչներ (Carnivora) 16
Երկսմբակավորներ (Artiodactyla) 9
Միասմբակավորներ (Perissodactyla) 1
Ձեռնաթևավորներ (Chiroptera) 31
Միջատակերներ (Insectivora) 13
Կրծողներ (Rodentia) 37
Նապաստականմաններ (Lagomorpha) 2
Ընդամենը 109
Ընտանիք Տեսակների թիվ
Շնազգիներ (Canidae) 2
Կատվազգիներ (Felidae) 5
Բորենիներ (Hyaenidae) 1
Կզաքիսներ (Mustelidae) 5
Փոկեր (Phocidae) 1
Ջրարջեր (Procyonidae) 1
Արջեր (Ursidae) 1
Սնեղջուրավորներ (Bovidae) 5
Եղնիկներ (Cervidae) 3
Խոզազգիներ (Suidae) 1
Ձիեր (Equidae) 1
Ծալաշուրթներ (Mollossidae) 1
Պայտաքիթ չղջիկներ (Rhinolophidae) 5
Հարթաքիթ չղջիկներ (Vespertilionidae) 25
Ոզնիներ (Erinaceidae) 1
Փորսուղներ (Soricidae) 11
Խլուրդներ (Talpidae) 1
Մկնիկանման համստերներ (Calomyscidae) 2
Համստերանմաններ (Cricetidae) 13
Ճագարամկներ (Dipodidae) 3
Քնամոլներ (Gliridae) 3
Վայրենակերպեր (Hystricidae) 1
Մկներ (Muridae) 13
Սկյուռանմաններ (Sciuridae) 2
Նապաստակներ (Leporidae) 2
Ընդամենը 109
Անվանում Լատիներեն անվանում Տաքսոնի հեղինակ Կարգավիճակը Միջազգային
Կարմիր գրքում
Պատկեր
Կարգ՝ գիշատիչներ (Carnivora)
Ընտանիք՝ շնազգիներ (Canidae)
Գայլ Canis lupus Linnaeus, 1758 LC  
Սովորական աղվես Vulpes vulpes Linnaeus, 1758 LC  
Ընտանիք՝ կատվազգիներ (Felidae)
Եղեգնակատու Felis chaus Schreber, 1777 LC  
Անտառային կատու Felis silvestris Schreber, 1777 LC  
Սովորական լուսան Lynx lynx Linnaeus, 1758 LC  
Մանուլ Otocolobus manul Pallas, 1776 NT  
Ընձառյուծ Panthera pardus Linnaeus, 1758 NT  
Ընտանիք։ Բորենիներ (Hyaenidae)
Շերտավոր բորենի Hyaena hyaena Linnaeus, 1758 NT  
Ընտանիք։ կզաքիսայիններ (Mustelidae)
Ջրասամույր Lutra lutra Linnaeus, 1758 NT  
Քարակզաքիս Martes foina Erxleben, 1777 LC  
Սպիտակ կզաքիս Mustela erminea Linnaeus, 1758 LC  
Աքիս Mustela nivalis Linnaeus, 1766 LC  
Խայտաքիս Vormela peregusna Güldenstädt, 1770 VU  
Ընտանիք։ Փոկերը (Phocidae)
Կասպյան փոկ Pusa caspica Gmelin, 1788 EN
Ընտանիք։ Ջրարջեր (Procyonidae)
Ջրարջ Procyon lotor Linnaeus, 1758 LC  
Ընտանիք։ Արջեր (Ursidae)
Գորշ արջ Ursus arctos Linnaeus, 1758 LC  
Կարգ։ Երկսմբակավորներ (Artiodactyla)
Ընտանիք։ Սնամեջ եղջերավորներ (Bovidae)
Բեզոարյան այծ Capra aegagrus Erxleben, 1777 VU  
Արևելակովկասյան տուր Capra cylindricornis Blyth, 1841 NT  
Ջեյրան Gazella subgutturosa Güldenstädt, 1780 VU  
Մուֆլոն Ovis orientalis Gmelin, 1774 VU  
Քարայծ Rupicapra rupicapra Linnaeus, 1758 LC  
Ընտանիք։ Եղջերու (Cervidae)
Եվրոպական այծյամ Capreolus capreolus Linnaeus, 1758 LC  
Ազնիվ եղջերու Cervus elaphus Linnaeus, 1758 LC  
Բծավոր եղջերու Cervus nippon Temminck, 1838 LC  
Ընտանիք։ Խոզեր (Suidae)
Վայրի խոզ Sus scrofa Linnaeus, 1758 LC  
Կարգ։ Միասմբակավորներ (Perissodactyla)
Ընտանիք։ Ձիեր (Equidae)
Կուլան Equus hemionus Pallas, 1775 EN  
Կարգ։ Ձեռքաթևավորներ (Chiroptera)
Ընտանիք։ Ծալաշուրթներ (Mollossidae)
Լայնականջ ծալաշուրթ Tadarida teniotis Rafinesque, 1814 LC  
Ընտանիք։ Պայտաքիթ չղջիկներ (Rhinolophidae)
Միջերկրածովյան պայտաքիթ Rhinolophus blasii Peters, 1866 LC
Հարավային պայտաքիթ Rhinolophus euryale Blasius, 1853 NT  
Մեծ պայտաքիթ Rhinolophus ferrumequinum Schreber, 1774 LC  
Փոքր պայտաքիթ Rhinolophus hipposideros Bechstein, 1800 LC  
Ակնոցավոր պայտաքիթ Rhinolophus mehelyi Matschie, 1901 VU  
Ընտանիք։ Հարթաքիթ չղջիկներ (Vespertilionidae)
Եվրոպական լայնականջ Barbastella barbastellus Schreber, 1774 NT  
Ասիական լայնականջ Barbastella leucomelas Cretzschmar, 1826 LC
Անապատի մաշկեղ չղջիկ Eptesicus bottae Peters, 1869 LC
Հյուսիսային չղջիկ Eptesicus nilssonii Keyserling & Blasius, 1839 LC  
Ուշաթռիչք մաշկեղ չղջիկ Eptesicus serotinus Schreber, 1774 LC  
Արևելյան երկարաթև Miniopterus fuliginosus Hodgson, 1835 LC
Սովորական երկարաթև չղջիկ Miniopterus schreibersii Kuhl, 1817 NT  
Տափաստանային գիշերաչղջիկ Myotis aurascens Kuzyakin, 1935 LC
Բեխշտեյնի գիշերաչղջիկ Myotis bechsteinii Kuhl, 1817 NT  
Սրականջ գիշերաչղջիկ Myotis blythii Tomes, 1857 LC  
Եռագույն գիշերաչղջիկ Myotis emarginatus É. Geoffroy, 1806 LC  
Ականջավոր գիշերաչղջիկ Myotis mystacinus Kuhl, 1817 LC  
Նատերերի գիշերաչղջիկ Myotis nattereri Kuhl, 1817 LC  
Նեպալական գիշերաչղջիկ Myotis nipalensis Dobson, 1871 LC
Մեծ գիշերային չղջիկ Nyctalus lasiopterus Schreber, 1780 NT  
Փոքր գիշերային չղջիկ Nyctalus leisleri Kuhl, 1817 LC  
Գիշերային շիկակարմիր չղջիկ Nyctalus noctula Schreber, 1780 LC  
Միջերկրածովյան փոքրաչղջիկ Pipistrellus kuhlii Khul, 1817 LC  
Անտառային փոքրաչղջիկ Pipistrellus nathusii Keyserling & Blasius, 1839 LC  
Թզուկ փոքրաչղջիկ Pipistrellus pipistrellus Schreber, 1774 LC  
Փոքր փոքրաչղջիկ Pipistrellus pygmaeus Leach, 1825 LC  
Մաշկեղակերպ փոքրաչղջիկը Pipistrellus savii Bonaparte, 1837 LC  
Գորշ ականջեղ չղջիկ Plecotus auritus Linnaeus, 1758 LC  
Ալպիական ականջեղ չղջիկ Plecotus macrobullaris Kuzjakin, 1965 LC
Երկգույն չղջիկ Vespertilio murinus Linnaeus, 1758 LC  
Կարգ՝ Միջատակերներ (Insectivora)
Ընտանիք։ Ոզնիներ (Erinaceidae)
Արևելաեվրոպական ոզնի Erinaceus concolor Martin, 1837 LC  
Ընտանիք։ Գետնափորներ (Soricidae)
Հայկական սպիտակատամիկ Crocidura armenica Gureev, 1963 DD
Կասպյան սպիտակատամիկ Crocidura caspica Thomas, 1907 DD
Սպիտակափոր սպիտակատամը Crocidura leucodon Hermann, 1780 LC  
Ժայռային սպիտակատամիկ Crocidura serezkyensis Laptev, 1929 LC
Փոքր սպիտակատամիկ Crocidura suaveolens Pallas, 1811 LC  
Շելկովնիկովի կուտորա Neomys teres Miller, 1908 LC
Մանր սպիտակատամիկ Sorex minutus Linnaeus, 1766 LC  
Երկարապոչ գորշատամիկ Sorex raddei Satunin, 1895 LC
Կովկասյան գորշատամիկ Sorex satunini Ognev, 1922 LC
Կովկասյան փոքր գորշատամիկ Sorex volnuchini Ognev, 1922 LC
Ճստիկ սպիտակատամ Suncus etruscus Savi, 1822 LC  
Ընտանիք։ Խլուրդներ (Talpidae)
Կույր խլուրդ Talpa levantis Thomas, 1906 LC
Կարգ։ Կրծողներ (Rodentia)
Ընտանիք։ Մկնիկ նման համստերներ (Calomyscidae)
Աֆղանստանի մկնիկ նման համստեր Calomyscus mystax Kashkarov, 1925 LC
Ադրբեջանի մկնիկ նման համստեր Calomyscus urartensis Vorontsov & Kartavseva, 1979 LC
Ընտանիք։ Համստերանմաններ (Cricetidae)
Ջրային դաշտամուկ Arvicola amphibius Linnaeus, 1758 LC  
Կովկասյան ձյուն դաշտամուկ Chionomys gud Satunin, 1909 LC
Ձյան դաշտամուկ Chionomys nivalis Martins, 1842 LC  
Ռոբերտի դաշտամուկ Chionomys roberti Thomas, 1906 LC
Մոխրագույն համստերիկ Cricetulus migratorius Pallas, 1773 LC
Լեռնային կուրամկնիկ Ellobius lutescens Thomas, 1897 LC
Բրանդթի համստեր Mesocricetus brandti Nehring, 1898 NT
Սովորական դաշտամուկ Microtus arvalis Pallas, 1778 LC  
Դաղստանյան դաշտամուկ Microtus daghestanicus Shidlovsky, 1919 LC
Թփուտային դաշտամուկ Microtus majori Thomas, 1906 LC
Նազարովի դաշտամուկ Microtus nasarovi Shidlovsky, 1938 DD
Շելկովնիկովի դաշտամուկ Microtus schelkovnikovi Satunin, 1907 NT
Հասարակական դաշտամուկ Microtus socialis Pallas, 1773 LC
Ընտանիք։ Ճագարամկներ (Dipodidae)
Փոքր ճագարամուկ Allactaga elater Lichtenstein, 1825 LC
Փոքրասիական ճագարամուկ Allactaga williamsi Thomas, 1897 LC
Կեչի մկնիկ Sicista betulina Pallas, 1779 LC  
Ընտանիք։ Քնամոլներ (Gliridae)
Անտառային քնամոլ Dryomys nitedula Pallas, 1778 LC  
Պոլչոկ Glis glis Linnaeus, 1766 LC  
Սետզեր պոլչոկ Myomimus setzeri Rossolimo, 1976 DD  
Ընտանիք։ Մացառախոզեր (Hystricidae)
Հնդկական վայրենակերպ Hystrix indica Kerr, 1792 LC  
Ընտանիք։ Մկներ (Muridae)
Դաշտային մուկ Apodemus agrarius Pallas, 1771 LC  
Հիրկանյան մուկ Apodemus hyrcanicus Vorontsov, Boyeskorov & Mezhzherin, 1992 NT
Կովկասյան մուկ Apodemus ponticus Sviridenko, 1936 LC
Անտառային մուկ Apodemus uralensis Pallas, 1811 LC  
Հերմոնական մուկ Apodemus witherbyi Pallas, 1811 LC
Կարմրապոչ ավազամուկ Meriones libycus Lichtenstein, 1823 LC
Պարսկական ավազամուկ Meriones persicus Blanford, 1875 LC  
Առաջավորասիական ավազամուկ Meriones tristrami Thomas, 1892 LC  
Վինոգրադովի ավազամուկ Meriones vinogradovi Heptner, 1931 LC
Մուկ-պուճուրիկ Micromys minutus Pallas, 1771 LC  
Մակեդոնյան մուկ Mus macedonicus Petrov & Ruzic, 1983 LC
Տնային մուկ Mus musculus Linnaeus, 1758 LC  
Մոխրագույն առնետ Rattus norvegicus Berkenhout, 1769 LC  
Ընտանիք։ Սկյուռանմաններ (Sciuridae)
Կովկասյան սկյուռ Sciurus anomalus Gmelin, 1778 LC  
Սովորական սկյուռ Sciurus vulgaris Linnaeus, 1758 LC  
Կարգ՝ Նապաստականմաններ (Lagomorpha)
Ընտանիք։ Նապաստակներ (Leporidae)
Նապաստակ Lepus europaeus Pallas, 1778 LC  
Ճագար Oryctolagus cuniculus Lilljeborg, 1873 NT  

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. This list is derived from the IUCN Red List which lists species of mammals and includes those mammals that have recently been classified as extinct (since 1500 AD). The taxonomy and naming of the individual species is based on those used in existing Wikipedia articles as of 21 May 2007 and supplemented by the common names and taxonomy from the IUCN, Smithsonian Institution, or University of Michigan where no Wikipedia article was available.

Արտաքին հղումներԽմբագրել