Բացել գլխավոր ցանկը

Ռուսաստանի խոշորագույն գետերի ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ռուսաստանի խոշորագույն գետերի ցանկը նվազման կարգով երկարությունը (ավելի քան 1000 կմ):

Անվանումը Երկարությունը,
կմ
Այդ
թվում
է ՌՖ,
կմ
Ավազանի
Տարածք,
հազ.
կմ
ջրի
ծախսը,
մ³/ս
թափվում է
ՕբԻրտիշ 5410 3050 2990 12300 Օբսկայի խորշ, Կարայի ծով
Օբ ՉուլիմԲելիյ Իյուս 4565 4565 2990 12300 Օբսկայի խորշ, Կարայի ծով
ՕբԿատուն 4338 4338 2990 12300 Օբսկայի խորշ, Կարայի ծով
վերին Օբ 3650 3650 2990 12300 Օբսկայի խորշ, Կարայի ծով
ԱմուրԱրգունԿերուլեն 5052 4133 1855 10900 Ամուրյան ծովածոց, Օխոտսկի ծով
վերին ԱմուրԱրգուն 4444 4133 1855 10900 Ամուրյան ծովածոց, Օխոտսկի ծով
ԱմուրՇիլկաՕնոն 4279 3981 1855 10900 Ամուրյան ծովածոց, Օխոտսկի ծով
Ամուր 2824 2824 1855 10900 Ամուրյան ծովածոց, Օխոտսկի ծով
Լենա Վիտիմ Վիտիմկա 4692 4692 2490 16350 Լապտևների ծով
Լենա 4400 4400 2490 16350 Լապտևների ծով
Ենիսեյ Անգարա Բայկալ լիճ ՍելենգաԻդեր 5550[1] 4460 2580 19800 Ենիսեյի ծոց, Կարայի ծով
ԵնիսեյՄալիյ Ենիսեյ (Կաա-Խեմ) 4287 3930 2580 19800 Ենիսեյի ծոց, Կարայի ծով
ԵնիսեյՄեծ Ենիսեյ (Բիյ-Խեմ) 4123 4123 2580 19800 Ենիսեյի ծոց, Կարայի ծով
վերին Ենիսեյ 3487 3487 2580 19800 Ենիսեյի ծոց, Կարայի ծով
Իրտիշ 4248 1900 1643 3000 գ. Օբ
ՎոլգաՕկա 3731 3731 1360 8060 Կասպից ծով
ՎոլգաԿամա 3560 3560 1360 8060 Կասպից ծով
Վոլգա 3531 3531 1360 8060 Կասպից ծով
Ստորին Տունգուսկա 2989 2989 473 3680 գ. Ենիսեյ
Վիլյույ 2650 2650 454 1468 գ. Լենա
ԿոլիմաԿուլու 2513 2513 643 3800 Արևելասիբիրական ծով
Կոլիմա 2129 2129 643 3800 Արևելասիբիրական ծով
Ուրալ 2422 1550 237 400 Կասպից ծով
Օլենյոկ 2292 2292 219 1210 Օլենյոկի ծոց, Լապտևների ծով
Ալդան 2273 2273 729 5060 գ. Լենա
ՎիտիմՎիտիմկա 1978 1978 225 1520 գ. Լենա
Վիտիմ 1837 1837 225 1520 գ. Լենա
ԻնդիգիրկաԽաստախ 1977 1977 360 1570 Արևելասիբիրական ծով
Ինդիգիրկա 1726 1726 360 1570 Արևելասիբիրական ծով
Դոն 1870 1870 422 680 Տագարի ծոց, Ազովի ծով
Դոն - Վորոնեժ - Պոլնոյ Վորոնեժ 1923 1923 422 680 Տագարի ծոց, Ազովի ծով
Պոդկամեննայա Տունգուսկա 1865 1865 240 1750 գ. Ենիսեյ
Պեչորա 1809 1809 322 4100 Պեչորի խորշ, Պեչորի ծով, Բարենցի ծով
Կամա 1805 1805 507 4300 գ.Վոլգա
Հյուսիսային ԴվինաՎիչեգդա 1803 1803 357 3490 Դվինայի խորշ, Սպիտակ ծով
Հյուսիսային ԴվինաՍուխոնաԿուբենսկի լիճԿուբենա 1683 1683 357 3490 Դվինայի խորշ, Սպիտակ ծով
Հյուսիսային ԴվինաՅուգա 1318 1318 357 3490 Դվինայի խորշ, Սպիտակ ծով
վերին Հյուսիսային Դվինա 744 744 357 3490 Դվինայի խորշ, Սպիտակ ծով
Չուլիմ 1799 1799 134 785 գ. Օբ
Անգարա 1779 1779 1040 4530 գ. Ենիսեյ
ԽատանգաԿոտույ 1636 1636 364 3320 Խատանգայի ծոց, Լապտևների ծով
Կետ 1621 1621 94 560 գ. Օբ
Արգուն 1620 1487 164 186 գ. Ամուր
Տոբոլ 1591 1090 426 805 գ. Իրտիշ
Ալազեա 1590 1590 65 320 Արևելասիբիրական ծով
Օկա 1500 1500 245 1300 գ. Վոլգա
ՅանաՍարտանգ 1492 1492 238 925 Լապտևների ծով
վերին Յանա 872 872 238 925 Լապտևների ծով
Ամգա 1462 1462 69 178 գ. Լենա
Օլյոկմա 1436 1436 210 1950 р. Լենա
Բելայա 1430 1430 142 950 Նիժնեկամենսկի ջրամբար, Կամա
Տազ 1401 1401 150 930 Տազովսկի խորշ, Կարայի ծով
ՏավդաԼոզվա 1356 1356 88 462 գ. Տոբոլ
վերին Տավդա 719 719 88 462 գ. Տոբոլ
Վյատկա 1314 1314 129 890 գ. Կամա
Զեյա 1242 1242 233 1910 գ. Ամուր
ՏասեևաՈւդա(Չունա) 1240 1240 128 758 գ. Անգարա
Ուդա (Չունա) 1203 1203 57 300 գ. Տասեևա
Մարխա 1181 1181 99 320 գ. Վիլյուե
Դեմյանկա 1160 1160 35 156 գ. Իրտիշ |
Անադիր 1150 1150 191 1000 Անադիրի ծոց, Բերինգի ծով
Օմոլոն 1150 1150 119 680 գ. Կոլիմա
Վիչեգդա 1130 1130 121 1160 գ. Հյուսիսային Դվինա
Կոնդա 1097 1097 73 231 գ. Իրտիշ
Օմ 1091 1091 53 64 գ. Իրտիշ
Վասյուգան 1082 1082 62 381 գ. Օբ
Մայա 1053 1053 171 1180 գ. Ալդան
Տուրա 1030 1030 80 177 р. Տոբոլ
ՊուրՊյակուպուր 1024 1024 112 1040 Տազովսկի խորշ , Կարայի ծով
Բրյուս 1012 1012 56 365 գ. Տասեևա
Խոպյոր 1010 1010 61 150 գ. Դոն
Իշիմ 2450 800 177 56,3 р. Իրտիշ
Օնոն 1032 734 96 191 р. Շիլկա
Դեսնա 1130 555 89 360 գ. Դնեպր
Դնեպր 2201 485 504 1670 Սև ծով
Սելենգա Իդեր 1433 409 447 935 Բայկալ լիճ
Սևերսկի Դոնեց 1053 335 99 159 գ. Դոն
Արևմտյան Դվինա 1020 325 88 678 Ռիգայի ծոց, Բալթիկ ծով

Շեղերը ցույց են տալիս գետերի երկարությունը (կմ) ոչ պաշտոնական կամ ոչ տարածված տեղեկատուներում, բայց գերազանցում են պաշտոնական (առավել տարածված) երկարության տվյալները, ներառյալ գետի աղբյուրների վտակների անսահմանափակ տվյալները:

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. https://books.google.am/books?id=Wi08DwAAQBAJ&pg=PA101 Гидроэкология. Часть 2. Природоохранные сооружения речной гидротехники. Александра Бестужева. стр. 101.

Արտաքին հղումներԽմբագրել