Աշխարհի ամենաբարձր եկեղեցիների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Աշխարհի ամենաբարձր եկեղեցիների ցանկը թվարկում է առավել բարձր քրիստոնեական պաշտամունքային կառույցները, մասնավորապես` նրանց գմբեթը կամ զանգակատունը:

ՑանկԽմբագրել

Տեղ Բարձրություն Անուն պատկեր Նշումներ Շինարարությունը Քաղաք Երկիր
1 161,5 մ Ուլմի տաճար   Այցելուներին հնարավորություն են տալիս բարձրանալ 143 մետր բարձրություն: 1377—1890 Ուլմ   Գերմանիա
2 158 մ Նոտր-Դամ-դե-լա-Պե   Բարձրությունը ներառում է գլխավոր գմբեթին խաչ: 1989 Յամուսուկրո   Կոտ դ'Իվուար
3 157,4 մ Քյոլնի տաճար   Աշխարհի ամենամեծ եկեղեցին է, երկու նույնական աշտարակներով։ 533 աստիճանները տանում են 100 մետր բարձրություն: 1248—1880 Քյոլն   Գերմանիա
4 151 մ Ռուանի տաճար   Աշխարհի առավել բարձր թուջանոց աշտարակ: 1877 Ռուան   Ֆրանսիա
5 147,3 մ Սուրբ Նիկոլայի տաճար   Չի վերականգնվել Երկրորդ համաշխարհային պատերազմից, թողնվել է որպես հուշարձան 1874 Համբուրգ   Գերմանիա
6 142 մ Ստրասբուրգի տաճար   1625-1874 թվականների մարդկության ամենաբարձր շինությունը: 1439 Ստրասբուրգ   Ֆրանսիա
7 141,5 մ Սուրբ Աստվածածնի Բազիլիկա Լեխենսկո   2004 Լիխեն-Հին   Լեհաստան
8 136,4 մ Սուրբ Ստեփանոսի մայր տաճար   1433 Վիեննա   Ավստրիա
9 134,8 մ Նոր տաճար   1924 Լինց   Ավստրիա
10 132,5 մ Սուրբ Պետրոսի տաճար   1626 Վատիկան   Վատիկան
11 132,2 մ Սուրբ Պետրոսի տաճար   1878 Համբուրգ   Գերմանիա
12 132 մ Սուրբ Միխայիլ եկեղեցի   1786 Համբուրգ   Գերմանիա
13 130,6 մ Սուրբ Մարտինի եկեղեցի   1500 Լանդսխուտ   Գերմանիա
14 129 մ Սուրբ Հովսեփի մատուռ   1917—1967 Մոնրեալ   Կանադա
15 125,4 մ Սուրբ Յակով եկեղեցի   1962 Համբուրգ   Գերմանիա
16 124,9 մ Սուրբ Մարիամ եկեղեցի   1350 Լյուբեկ   Գերմանիա
17 124 մ Մարինգե տաճար   1959—1972 Մարինգ   Բրազիլիա
18 123,7 մ Սուրբ Օլաֆի եկեղեցի   XVI դարում բարձրությունը հասել 159 մետրի, ինչը թույլ է տվել նրան համարվել 1949 թվականի ամենաբարձր կառույցը աշխարհում : 1267 Թալին   Էստոնիա
19 123,5 մ Սուրբ Պետրոս եկեղեցի   1209—1690 Ռիգա   Լատվիա
20 123,1 մ Սոլսբերիի տաճար   1220—1258 Սոլսբերի   Մեծ Բրիտանիա
20 123 մ Սուրբ Աստվածամոր տաճար   1521 Անտվերպեն   Բելգիա
22 122,5 մ Պետրոպավլովսկի տաճար   1712—1733 Սանկտ-Պետերբուրգ   Ռուսաստան
23 122,3 մ Աստվածածին Եկեղեցի   Եկեղեցին գտնվում է մարմարանոց Աստվածամոր և Միքելանջելոյի արձանի մոտ 1320 Բրյուգե   Բելգիա
24 121 մ Վազիլիկա Սան-Գաուդենցիո   1577—1690 Նովարա   Իտալիա
25 119,8 մ Ռիվերսդսկիյի եկեղեցին   1927—1930 Նյու-Յորք   ԱՄՆ
26 118,7 մ Ուփսալայի Մայր տաճար   1287—1435 Ուփսալ   Շվեդիա
27 117,5 մ Շվորինայի Մայր տաճար   1889—1892 Շվորինայի   Գերմանիա
28 117 մ Սուրբ Պետրոսի Եկեղեցի   1500—1578 Ռոստոկ   Գերմանիա
29 116,7 մ Սուրբ Եկատերինա եկեղեցի   1657 Համբուրգ   Գերմանիա
30 116 մ Ֆրայբուրգի մյունստեր   1200—1513 Ֆրայբուրգ   Գերմանիա
31—32 115 մ Շարտրի տաճար   1194—1220 Շարտր   Ֆրանսիա
31—32 115 մ Ազգային Երդման կենտրոն   1892—1901 Կիտո  
33 114,67 մ Լյուբեկսիի եկեղեցի   1230 Լյուբեկ   Գերմանիա
34 114,60 մ Սուրբ Միխայիլ եկեղեցի   1869 Բորդո   Ֆրանսիա
35—36 114,5 մ Սուրբ Անդրեյ եկեղեցի   1887 Խիլդեսխայմ   Գերմանիա
35—36 114,5 մ Սանտա Մարիա դել Ֆիորե   1296—1436 Ֆլորենցիա   Իտալիա
37 112,7 մ Ամյենի Աստվածամոր տաճար   1220—1528 Ամյեն   Ֆրանսիա
38 112 մ[Ն 1] Սագրադա Ֆամիլիա   Տաճարի շինարարությունը սկսվել է 1882-ին և դեռ չի ավարտվել:. 1882 Բարսելոնա    

ՆշումներԽմբագրել

  1. Տաճարի բարձրությունը շինարարության ավարտից հետո (մոտավորապես 2026 թվականին) պետք է հասնի 170 մետրի

Հետաքրքիր փաստերԽմբագրել

  • XVIII դարում Սուրբ Պետրոսի տաճարը եղել է բարձր փայտե կառույց:

ԾանոթագրություններԽմբագրել