Չինաստանի մարզերի ցանկ

Սա Չինաստանի 31 վարչական բաժանումների ցանկն է, որը ներառում է 1949-ից մինչև 1952 թվականի նախկին վարչական տարածքները, որոնք այժմ հայտնի են որպես ավանդական մարզեր[1]:

Չինաստանի հանրապետության (միչև 1949 թ.) մարզերըԽմբագրել

 
     Հյուսիսարևելյան Չինաստան
     Հյուսիսային Չինաստան
     Կենտրոնական Չինաստան
     Հյուսիսային սահմանը
     Արևմտյան Չինաստան
     Հարավային Չինաստան

Չինաստանի Ժողովրդական ՀանրապետությունԽմբագրել

 
     Հյուսիսային Չինաստան
     Հյուսիսարևելյան Չինաստան
     Արևելյան Չինաստան
     Հարավային Կենտրոնական Չինաստան
     Հարավարևմտյան Չինաստան
     Հյուսիսարևմտյան Չինաստան
Մարզ Քարտեզ Տարածք Բնակչություն
(2010)
Բնակչություն
Խտություն
Մարզ / Տարածաշրջան Մարզի / Տարածաշրջանի կենտրոն
Հյուսիսային Չինաստան
Հյուսիսային Չինաստան (Huáběi)
  1,556,061 կմ² 164,823,226 105/կմ² Պեկին Դունչեն
Տյանցզին Հեփին
Հեբեյ Շիցզյաչժուան
Շանսի Տայյուան
Ներքին Մոնղոլիա[2] Հուհոտո
Հյուսիսարևելյան Չինաստան
Հյուսիսարևելյան Չինաստան (Dōngběi)
  793,300 կմ² 109,520,844 138/կմ² Լյաոնին Շենյան
Գիրին Չանչուն
Հեյլունցզյան Հարբին
Արևելյան Չինաստան
Արևելյան Չինաստան (Huádōng)
  795,837 կմ² 384,364,968 483/կմ² Շանհայ Հուանպու
Ցզյանսու Նանկին
Չժեցզյան Հանչժոու
Անհոյ Հեյֆեյ
Ֆուցզյան Ֆուչժոու
Ցզյանսի Նանչան
Շանդուն Ցզինան
Հարավային Կենտրոնական Չինաստան
Հարավային Կենտրոնական Չինաստան (Zhōngnán)
  1,014,354 կմ² 383,559,808 378/կմ² Հենան Չժենչժոու
Հուբեյ Ուհան
Հունան Չանշա
Գուանդուն Գուանչժոու
Գուանսի-Չժոունի ինքնավար շրջան Նաննին
Հայնան Հայկոու
Հոնկոնգ Կենտրոնական և Հարավային շրջան
Մակաո Մակաո
Հարավարևմտյան Չինաստան
Հարավարևմտյան Չինաստան (Xīnán)
  2,365,900 կմ² 192,979,243 82/կմ² Չունցին Յուիչժուն
Սիչուան Չենդու
Գույչժոու Գույան
Յուննան Կունմին
Տիբեթ[2] Լհասա
Հյուսիսարևմտյան Չինաստան
Հյուսիսարևմտյան Չինաստան (Xīběi)
  3,107,701 կմ² 96,644,038 31/կմ² Շենսի Սիան
Գանսու Լանչժոու
Ցինհայ Սինին
Նինսյա-Հուեյ Ինչուան
Սինցզյան Ուրումչի

Տնտեսական մարզերԽմբագրել

 
     Արևելյան ափ
     Կենտրոնական Չինաստան
     Հյուսիսարևելյան Չինաստան
     Արևմտյան Չինաստան

Այլ տեսակի վարչատարածքային բաժանումներԽմբագրել

Մարզ Տարածք Բնակչություն
(2010)
Բնակչություն
Խտություն
Ներառվող շրջանները և նշումներ
Հյուսիսային Չինաստան
(առանց արևելյան Ներքին Մոնղոլիա)
1,082,492 կմ² 153,180,300 142/կմ² Պեկին, Տյանցզին, Հեբեյ, Շանսի, and Ներքին Մոնղոլիա (առանց Չիֆեն, Հինգան, Հուլունբուիր, և Տունլյաո)
Հյուսիսարևելյան Չինաստան
(արևելյան Ներքին Մոնղոլիայի հետ միասին)
1,266,869 կմ² 121,163,770 96/կմ² Լյաոնին, Գիրին, Հեյլունցզյան, and Eastern Ներքին Մոնղոլիա (Չիֆեն, Հինգան, Հուլունբուիր, և Տունլյաո)
Արևելյան Չինաստան 832,028 կմ² 407,527,091 499/կմ² Թայվանը և նրա շրջակա կղզիները ղեկավարվում են Չինաստանի Հանրապետության (Թայվանի) կողմից բայց համարվում են ՉԺՀ-ի մաս:
Կենտրոնական Չինաստան 564,700 կմ² 216,945,029 384/կմ² Հենան, Հուբեյ, և Հունան
Հարավային Չինաստան 449,654 կմ² 166,614,779 371/կմ² Գուանդուն, Գուանսի, Հաինան, Հոնկոնգ, և Մակաո
Արևմտյան Չինաստան 3,978,700 կմ² 289,623,281 73/կմ² Չունցին, Սիչուան, Գույչժոու, Յուննան, Տիբեթի, Շենսի, Գանսու, Ցինհայ, Նինսյա-Հուեյ, և Սինցզյան

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «China's Autonomous Regions»։ www.chinatoday.com։ Վերցված է 2019-01-26 
  2. 2,0 2,1 Am, Am a Briney, geographer a Briney is a professional, writer, Degrees Scholar with Three University, GIS an advanced certificate in։ «Explore China's 5 Autonomous Regions»։ ThoughtCo։ Վերցված է 2019-01-26