Տարածքային կազմավորումների ցանկ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

2015 թվականի դրությամբ կա 29 անկախ պետություն, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է: Ստորև ներկայացված է սուվերեն պետությունների և տարածքների ցանկը, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական կամ դե ֆակտո գործածվող լեզու է:

     շրջաններ, որտեղ ֆրանսերենը հիմնական լեզուն է      շրջաններ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու է, բայց ոչ մեծամասնության մայրենի լեզուն      շրջաններ, որտեղ երկրորդ լեզու է      շրջաններ, որտեղ փոքրամասնության լեզու է

Երկրներ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու էԽմբագրել

N Երկիր Մայրցամաք Բնակչություն[1]
1.   Կոնգոյի Դեմոկրատական Հանրապետություն Աֆրիկա 77,266,800
2.   Ֆրանսիա Եվրոպա 66,900,000
3.   Կանադա Հյուսիսային Ամերիկա 35,851,800
4.   Մադագասկար Աֆրիկա 24,235,400
5.   Կամերուն Աֆրիկա 23,345,200
6.   Կոտ դ'Իվուար Աֆրիկա 22,701,600
7.   Նիգեր Աֆրիկա 19,899,100
8.   Բուրկինա Ֆասո Աֆրիկա 18,105,600
9.   Մալի Աֆրիկա 17,599,700
10.   Սենեգալ Աֆրիկա 15,129,300
11.   Չադ Աֆրիկա 14,037,500
12.   Գվինեա Աֆրիկա 12,608,600
13.   Ռուանդա Աֆրիկա 11,607,700
14.   Բելգիա Եվրոպա 11,358,357
15.   Բուրունդի Աֆրիկա 11,178,900
16.   Բենին Աֆրիկա 10,879,800
17.   Հայիթի Հյուսիսային Ամերիկա 10,711,100
18.   Շվեյցարիա Եվրոպա 8,287,000
19.   Տոգո Աֆրիկա 7,304,600
20.   Կենտրոնաաֆրիկյան Հանրապետություն Աֆրիկա 4,900,300
21.   Կոնգոյի Հանրապետություն Աֆրիկա 4,620,300
22.   Գաբոն Աֆրիկա 1,725,300
23.   Ջիբութի Աֆրիկա 887,861
24.   Հասարակածային Գվինեա Աֆրիկա 845,060
25.   Մարոկկո Աֆրիկա 788,474
26.   Լյուքսեմբուրգ Եվրոպա 569,676
27.   Վանուատու Օվկիանիա 264,652
28.   Սեյշելյան կղզիներ Աֆրիկա 92,900
29.   Մոնակո Եվրոպա 38,731
Ընդամենը Բոլոր երկրները Աշխարհ 434,577,644

Կախյալ տարածքներ, որտեղ ֆրանսերենը պաշտոնական լեզու էԽմբագրել

N Տարածք Մայրցամաք Բնակչություն Կարգավիճակ
1.   Ֆրանսիական Պոլինեզիա Օվկիանիա 267 000 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
2.   Նոր Կալեդոնիա Օվկիանիա 224 824 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
3.  Վալլե Դ'Աոստա Եվրոպա 128 000 Ինքնավար շրջան Իտալիայում
4.   Ջերսի Եվրոպա 91 533 Բրիտանական թագի Թագավորական հողերից
5. Սենթ Մարտեն (Ֆրանսիա) Հյուսիսային Ամերիկա 29 376 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
6.   Ուոլիս և Ֆուտունա Օվկիանիա 16 448 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
7.   Սուրբ Բարդուղիմեոսի կղզի Հյուսիսային Ամերիկա 7492 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
8.   Սեն Պիեռ և Միքելոն Հյուսիսային Ամերիկա 7044 Ֆրանսիայի անդրծովյա ամբողջականություն
9.   Ֆրանսիական Գվիանա Հարավային Ամերիկա 288 458 Ֆրանսիայի անդրծովյա մաս և ռեգիոն
10.   Մարտինիկա Հյուսիսային Ամերիկա 385 034 Ֆրանսիայի անդրծովյա ռեգիոն
11.   Գվադելուպա Հյուսիսային Ամերիկա 449 246 Ֆրանսիայի անդրծովյա մաս և ռեգիոն

Ֆրանսերենը ճանաչվել է որպես մշակութային լեզու ամերիկյան Լուիզիանա և Մեն նահանգներում, որտեղ պետական կառավարությունը պաշտոնապես նպաստում և աջակցում է ֆրանսերեն լեզվի ուսուցմանն ու դրա օգտագործմանը պետական ծառայությունում և առևտրային հարցերում և դե ֆակտո պաշտոնական լեզու է, բայց դա դե յուրե[2][3]:

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Google Public Data Explorer»։ World Bank։ Վերցված է նոյեմբերի 16, 2016 
  2. Louisiana Official Site on Languages, accessed August 22, 2016
  3. Worldometers pages on the population of French Guiana, Martinique and Guadeloupe, accessed April 24, 2018