ՈՒԵՖԱ Չեմպիոնների լիգայի լավագույն ռմբարկուների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՈՒԵՖԱ Չեմպիոնների լիգան, (ավելի հաճախ անվանվում է Չեմպիոնների լիգա կամ պատմականորեն Եվրոպական գավաթ), ամենամյա ֆուտբոլային մրցաշար է, որի կազմակերպիչն է ՈՒԵՖԱ-ն սկսած 1955 թվականին, մրցաշրջանին մասնակցում են լավագույն եվրոպական ակումբները։ Մինչև 1992 թվականը պաշտոնապես կոչվել է Եվրոպական չեմպիոն ակումբների գավաթ, բայց հայտնի էր որպես Եվրոպական գավաթ կամ Եվրոպայի չեմպիոնների գավաթ։ Մրցաշարը խմբային փուլ չուներ և երկու խաղերի արդյունքով պարտվող թիմը դուրս էր մնում այդ տարվա մրցաշրջանից։ Մրցաշրջանին մասնակցում էին միայն եվրոպական երկրների չեմպիոնները։

1990-ականներից մրցաշարում ներմուծվեց խմբային փուլ, ինչը նշանակում էր, որ ժամանակակից ֆուտբոլիստները հնարավորություն ունեցան ավելի շատ գոլի հեղինակ դառնալ։

Բոլոր ժամանակների լավագույն ռմբարկուները (չհաշված որակավորման փուլերը)Խմբագրել

2017 թվականի հունիսի 04-ի դրությամբ[1][2]:

Ֆուտբոլիստ Երկիր Գոլեր Խաղեր Միջին Տարիներ Ակումբներ
1 Կրիշտիանու Ռոնալդու1   120 150 0.8 '03– Մանչեսթեր Յունայթեդ, Ռեալ Մադրիդ
2 Լիոնել Մեսսի   100 125 0.8 '05– Բարսելոնա
3 Ռաուլ   71 142 0.5 '95–'11 Ռեալ Մադրիդ, Շալկե 04
4 Ռուդ վան Նիստելռոյ   56 73 0.77 '98–'09 ՊՍՎ, Մանչեսթեր Յունայթեդ, Ռեալ Մադրիդ
5 Կարիմ Բենզեմա   53 101 0.52 '06– Լիոն, Ռեալ Մադրիդ
6 Թիերի Անրի   50 112 0.45 '97–'10 Մոնակո, Արսենալ, Բարսելոնա
7 Ալֆրեդո դի Ստեֆանո    49 58 0.84 '55–'64 Ռեալ Մադրիդ
8 Անդրեյ Շևչենկո   48 100 0.48 '94–'12 Դինամո Կիև, Միլան, Չելսի
9 Էյսեբիո   46 65 0.71 '61–'74 Բենֆիկա
10 Ֆիլիպո Ինձագի   46 81 0.57 '97–'12 Յուվենտուս, Միլան
11 Զլատան Իբրահիմովիչ   45 108 0.4 '01–16 Այաքս, Յուվենտուս, Ինտեր Միլան, Բարսելոնա, Միլան, Պարի Սեն-Ժերմեն
12 Դիդիե Դրոգբա   44 92 0.48 '03–15 Օլիմպիկ, Չելսի, Գալաթասարայ
13 Ալեսսանդրո Դել Պիեռո   41 89 0.46 '95–'09 Յուվենտուս
14 Ֆերենց Պուշկաշ    36 41 0.88 '56–'66 Բուդապեշտ Հոնվեդ, Ռեալ Մադրիդ
15 Գերդ Մյուլլեր   35 35 1 '69–'77 Բավարիա Մյունխեն
16 Թոմաս Մյուլեր   33 74 0.38 '08– Բավարիա Մյունխեն
17 Ֆեռնանդո Մորիենտես2   33 93 0.35 '97–'09 Ռեալ Մադրիդ, Մոնակո, Լիվերպուլ, Վալենսիա
18 Սամուել Էտո'ո3   30 78 0.38 '99– Մալյորկա, Բարսելոնա, Ինտեր Միլան, Չելսի
19 Կակա   30 86 0.35 '03–14 Միլան, Ռեալ Մադրիդ
20 Ֆրանսիսկո Խենտո   30 89 0.34 '55–'69 Ռեալ Մադրիդ
21 Դավիդ Տրեզեգե   29 58 0.5 '97–09 Մոնակո, Յուվենտուս
22 Ռոյ Մակայ   29 61 0.48 '00–'07 Դեպորտիվո Լա Կորունյա, Բավարիա Մյունխեն
23 Պատրիկ Կլյուվերտ4   29 71 0.41 '94–'06 Այաքս, Բարսելոնա
24 Ուեյն Ռունի   29 85 0.36 '04– Մանչեսթեր Յունայթեդ
25 Ռայան Գիգզ   29 145 0.2 '93–'14 Մանչեսթեր Յունայթեդ
26 Ժան-Պիեր Պապեն   28 37 0.76 '89–'94 Մարսել, Միլան, Բավարիա Մյունխեն
27 Ռիվալդո5   27 73 0.37 '97–'07 Բարսելոնա, Միլան, Օլիմպիակոս
28 Մարիո Գոմես   26 44 0.59 '07– Շտուտգարտ, Բավարիա Մյունխեն
29 Մարիո Ժարդել   25 46 0.54 '96–'01 Պորտու, Գալաթասարայ
30 Ռոբին վան Պերսի6   25 59 0.42 '02– Արսենալ, Մանչեսթեր Յունայթեդ
31 Էռնան Կրեսպո   25 65 0.38 '97–'07 Պարմա, Լացիո, Ինտեր Միլան, Չելսի, Միլան
32 Ժոզե Ալտաֆինի    24 28 0.86 '59–'76 Միլան, Յուվենտուս
33 Մարկո Սիմոնե   24 46 0.52 '89–'01 Միլան, Պարի Սեն-Ժերմեն, Մոնակո
34 Ժոզե Աուգուստո   24 56 0.43 '59–'69 Բենֆիկա
35 Ջիովանե Էլբեր   24 69 0.35 '97–'04 Բավարիա Մյունխեն, Լիոն
36 Արիեն Ռոբեն   24 86 0.28 '02– ՊՍՎ, Չելսի, Ռեալ Մադրիդ, Բավարիա Մյունխեն
37 Լուիշ Ֆիգու   24 103 0.23 '97–'09 Բարսելոնա, Ռեալ Մադրիդ, Ինտեր Միլան
38 Փոլ Սքոուլզ   24 124 0.19 '94–'13 Մանչեսթեր Յունայթեդ
39 Յարի Լիտմանեն7   23 59 0.39 '93–'02 Այաքս, Լիվերպուլ
40 Ֆրենկ Լեմպարդ8   23 105 0.22 '01– Չելսի
41 Սանտիլյանա   22 46 0.48 '71–'88 Ռեալ Մադրիդ
42 Սերգեյ Ռեբրով   21 43 0.49 '93–'07 Դինամո Կիև
43 Ամանսիո   21 52 0.4 '62–'76 Ռեալ Մադրիդ
44 Կլաուդիո Պիզարո9   21 73 0.29 '01– Բավարիա Մյունխեն, Վերդեր Բրեմեն
45 Սթիվեն Ջերարդ   21 73 0.29 '01– Լիվերպուլ
46 Ռոմարիո   20 32 0.63 '88–'95 Բարսելոնա, ՊՍՎ
47 Ռոբերտ Լևանդովսկի   20 36 0.56 '11– Բորուսիա Դորտմունդ, Բավարիա Մյունխեն
48 Սերխիո Ագուերո   20 38 0.53 '08– Ատլետիկո Մադրիդ, Մանչեսթեր Սիթի
49 Լուիս Ադրիանո   20 41 0.49 '08– Շախտյոր Դոնեցկ
50 Նիկոլա Անելկա10   20 67 0.3 '98–13 Արսենալ, Ռեալ Մադրիդ, Պարի Սեն-Ժերմեն, Չելսի
Թավատառ՝ Դեռևս խաղում է։

1. ^ Կրիշտիանու Ռոնալդուն նաև խաղացել է որակավորման փուլում Սպրորտինգի կազմում
2. ^ Ֆեռնանդո Մորիենտեսը նաև խաղացել է Մարսելի Օլիմպիկում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
3. ^ Սամուել Էտո'ոն նաև խաղացել է Ռեալ Մադրիդի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
4. ^ Պատրիկ Կլյուվերտը նաև խաղավել է ՊՍՎ Էյնդհովենում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
5. ^ Ռիվալդոն նաև գոլ է խփել որակավորման փուլում ԱԷԿ-ի կազմում։
6. ^ Ռոբին վան Պերսին նաև խաղացել է Ֆեյենորդի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
7. ^ Յարի Լիտմանենը նաև խաղացել է Բարսելոնայի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
8. ^ Ֆրենկ Լեմպարդը նաև խաղացել է Մանչեսթեր Սիթիի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
9. ^ Կլաուդիո Պիզարոն նաև խաղացել է Չելսիի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։
10. ^ Նիկոլա Անելկան նաև խաղացել է Ֆեներբախչեյի կազմում, բայց գոլի հեղինակ չի դարձել։

Ըստ ֆուտբոլիստիԽմբագրել

Ֆուտբոլիստ Քանակ Մրցաշրջաններ
  Կրիշտիանու Ռոնալդու 6 2007–08, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17
  Լիոնել Մեսի 5 2008–09, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2014–15
  Գերդ Մյուլլեր 4 1972–73, 1973–74, 1974–75, 1976–77
  Էյսեբիո 3 1964–65, 1965–66, 1967–68
  Ժան-Պիեռ Պապեն 1989–90, 1990–91, 1991–92
  Ռուդ վան Նիստելռոյ 2001–02, 2002–03, 2004–05
  Ֆերենց Պուշկաշ 2 1959–60, 1963–64
  Տուրբյորն Նիլսեն 1984–85, 1985–86
  Ռաուլ Գոնսալես 1999–00, 2000–01
  Անդրեյ Շևչենկո 1998–99, 2005–06

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Champions League»։ World Football։ Վերցված է հոկտեմբերի 22, 2013 
  2. «UEFA Champions League All time leading scorers»։ Stat Bunker։ Վերցված է հոկտեմբերի 22, 2013