Երևանի եկեղեցիների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Այս էջում ներկայացված է Երևանի եկեղեցիների ցանկը․

Գործող եկեղեցիներԽմբագրել

Հայ Առաքելական եկեղեցիԽմբագրել

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Կաթողիկե Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի   1264[1] 40°11′04″ հս․. լ. 44°31′08″ ավ. ե.HGЯO
Քանաքեռի Սուրբ Հակոբ եկեղեցի   17-րդ դարի վերջ[2] 40°13′13″ հս․. լ. 44°32′06″ ավ. ե.HGЯO
Սբ. Զորավոր Աստվածածին եկեղեցի   1693[3] 40°11′10″ հս․. լ. 44°30′35″ ավ. ե.HGЯO
Նորագավիթի Սբ. Գևորգ եկեղեցի   17-րդ դարի վերջ[4] 40°07′03″ հս․. լ. 44°28′26″ ավ. ե.HGЯO
Սբ. Հովհաննես Մկրտիչ եկեղեցի   1710[5] 40°11′07″ հս․. լ. 44°30′14″ ավ. ե.HGЯO
Սուրբ Սարգիս եկեղեցի   1842[6] 40°10′38″ հս․. լ. 44°30′08″ ավ. ե.HGЯO
Եկեղեցի Ս. Կիրակի   19-րդ դար[7] 40°07′03″ հս․. լ. 44°28′24″ ավ. ե.HGЯO
Սուրբ Անանիայի մատուռը   1889[3] 40°11′10″ հս․. լ. 44°30′34″ ավ. ե.HGЯO
Սբ. Խաչ Զորավոր մատուռ 1991[8]
Նորքի Սբ. Աստվածածին եկեղեցի   1995[9] 40°11′13″ հս․. լ. 44°32′28″ ավ. ե.HGЯO
Մալաթիայի Սբ. Մարիամ Աստվածածին եկեղեցի   1998[10] 40°10′46″ հս․. լ. 44°27′26″ ավ. ե.HGЯO Ճարտարապետ՝ Հրաչ Գասպարյան[10]
Ս. Վարդանանց Նահատակաց եկեղեցի 1998[11] 40°09′38″ հս․. լ. 44°27′15″ ավ. ե.HGЯO
Նորքի Նորքի Սբ. Սարգիս եկեղեցի   2000[12] 40°10′54″ հս․. լ. 44°33′55″ ավ. ե.HGЯO Ճարտարապետ՝ Բաղդասար Արզումանյան[13]
Սբ. Գրիգոր Լուսավորիչ մայր եկեղեցի   2001[14] 40°10′19″ հս․. լ. 44°31′00″ ավ. ե.HGЯO Ճարտարապետ՝ Ստեփան Քյուրքչյան[15]
Ավանի Սբ. Աստվածածին եկեղեցի   2002[16] 40°13′11″ հս․. լ. 44°34′59″ ավ. ե.HGЯO
Դավթաշենի Սրբոց Նահատակաց եկեղեցի   2003[17] 40°12′50″ հս․. լ. 44°29′19″ ավ. ե.HGЯO
Սուրբ Երրորդություն եկեղեցի   2005[18] 40°10′28″ հս․. լ. 44°26′32″ ավ. ե.HGЯO
Սուրբ Խաչ եկեղեցի   2006[19] 40°07′39″ հս․. լ. 44°26′45″ ավ. ե.HGЯO Ճարտարապետ՝ Հրաչ Գասպարյան[19]
Նոր Նորք Ս. Աստվածածին եկեղեցի   2014[20] 40°11′57″ հս․. լ. 44°33′44″ ավ. ե.HGЯO
Սրբոց Նահատակաց եկեղեցի   2015[21] 40°05′19″ հս․. լ. 44°32′54″ ավ. ե.HGЯO
Սուրբ Աննա Եկեղեցի   2015[22] 40°11′04″ հս․. լ. 44°31′09″ ավ. ե.HGЯO Ճարտարապետ՝ Արտակ Ղուլյան[22]
Սրբոց Առաքելոց եկեղեցի 2019 40°09′14″ հս․. լ. 44°29′41″ ավ. ե.HGЯO

Ռուս Ուղղափառ եկեղեցիԽմբագրել

Անվանում Պատկեր Կառուցման

ամսաթիվ

Տեղակայություն Նշումներ
Քանաքեռի Սուրբ Աստվածածին ռուս ուղղափառ եկեղեցի   1916[23] 40°13′27″ հս․. լ. 44°32′44″ ավ. ե.HGЯO Ի սկզբանե նվիրված է եղել Ալեքսանդր Նևսկուն։
Ճարտարապետ՝ Ֆյոդոր Վերժբիցկի[23]
Սուրբ Խաչ եկեղեցի   2017[24]

Չգործող եկեղեցիներԽմբագրել

Հայ Առաքելական եկեղեցիԽմբագրել

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Ավանի տաճար   6-րդ դար[25] 40°12′54″ հս․. լ. 44°34′19″ ավ. ե.HGЯO Կիսավեր
Սբ. Աստվածածին մատուռ   14-րդ դարի սկիզբ[26] 40°12′46″ հս․. լ. 44°34′41″ ավ. ե.HGЯO Կիսավեր
Սբ. Հովհաննես մատուռ   14-րդ դարի սկիզբ[26] 40°12′44″ հս․. լ. 44°34′40″ ավ. ե.HGЯO Կիսավեր
Քանաքեռի Սբ. Աստվածածին եկեղեցի   1695[27] 40°13′18″ հս․. լ. 44°32′03″ ավ. ե.HGЯO
Եկեղեցի Ս. Աստվածածին (Ավանի Ծխական Եկեղեցի)   19-րդ դար[7]

Ավերված եկեղեցիներԽմբագրել

Հայ Առաքելական եկեղեցիԽմբագրել

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Սբ. Պողոս Պետրոս եկեղեցի   6-րդ դար[28] Քանդվել է 1930-ական թվականներին[28]
Սբ. Կաթողիկե եկեղեցի   17-րդ դարի վերջ[1] Ավերվել է 1936 թվականի դեկտեմբեր - 1937 թվականի մարտ ամիսներին[1]։
Գեթսեմանի մատուռ   17-րդ դարի վերջ[29] Ավերվել է 20-րդ դարի 20-ական թվականներին[29]
Մլեր մատուռ   19-րդ դար Քանդվել է 1930-ական թվականներին։ Այս վայրում այժմ գտնվում է Կոմիտասի անվան պանթեոնը[30]։
Սուրբ Գրիգոր Լուսավորիչ եկեղեցի   1900[31] Քանդվել է 20-րդ դարի 40-ականների վերջին[31]

Ռուս Ուղղափառ եկեղեցիԽմբագրել

Անվանում Պատկեր Կառուցման ամսաթիվ Տեղակայություն Նշումներ
Սուրբ Նիկոլայ Մայր եկեղեցի   1827[23] Վերակառուցվել է մզկիթից։ Ավերվել է 20-րդ դարի 30-ական թվականներին։

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 1,2 «Церковь Св. Богородицы Катогике»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  2. «Канакер, Церковь Св. Иакова»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  3. 3,0 3,1 «Канакер, Церковь Св. Богородицы Зоравор»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  4. «Норагавит, Церковь Св. Георгия»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  5. «Церковь Св. Иоанна Крестителя»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  6. «Викариальная церковь Св. Саркиса»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  7. 7,0 7,1 «ԵՐԵՎԱՆ ՔԱՂԱՔԻ ՊԱՏՄՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՄՇԱԿՈՒՅԹԻ ԱՆՇԱՐԺ ՀՈՒՇԱՐՁԱՆՆԵՐԻ» (հայերեն)։ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ԻՐԱՎԱԿԱՆ ՏԵՂԵԿԱՏՎԱԿԱՆ ՀԱՄԱԿԱՐԳ։ Վերցված է 09-11-2017 
  8. «Шенгавит, Часовня Зоравор (Сурб Хач)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  9. «Норк, Церковь Св. Богородицы»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  10. 10,0 10,1 «Малатия, Церковь Св. Богородицы»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  11. «Մալաթիա-Սեբաստիա, Եռաբլուր պանթեոն, Ս. Վարդանանց Նահատակաց եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  12. «Նոր Նորք, 5-րդ զանգված, Ս. Սարգիս եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  13. «Нор Норк, Церковь Св. Саркиса»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  14. «Состоялся визит Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II в Армению»։ Архив официального сайта 1997-2009։ Русская православная церковь։ Արխիվացված է օրիգինալից 2019-12-17-ին։ Վերցված է 09-11-2017 
  15. «Кафедральный собор Святого Григория Просветителя»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  16. «Ավանի Սուրբ Աստվածածին եկեղեցի»։ Երևանի քաղաքապետարան։ Վերցված է 09-11-2017 
  17. «Давидашен, церковь Св. Мучеников»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  18. «Церковь Св. Троицы»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  19. 19,0 19,1 «Церковь Святого Креста (Сурб Хач)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  20. «Երևան, Նոր Նորք, Առաջին զանգված, Ս. Աստվածածին եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  21. «Օծվեց Նուբարաշենի Սրբոց Նահատակաց նորակառույց եկեղեցին (նկարներ)»։ http://ter-hambardzum.net (հայերեն)։ 25-04-2015։ Վերցված է 09-11-2017 
  22. 22,0 22,1 «Սրբոց Նահատակաց եկեղեցի» (հայերեն)։ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ՀԱՅՐԱՊԵՏԱԿԱՆ ԹԵՄ։ Վերցված է 09-11-2017 
  23. 23,0 23,1 23,2 Православная энциклопедия, Ереванское викариатство, 18, 593—597, Н. Т.-М., Л. Масиель Санчес
  24. «Новый храм Русской Православной Церкви освящен в Ереване»։ Патриархия.Ру։ Русская православная церковь։ 08-10-2017։ Վերցված է 09-11-2017 
  25. «Ավանի տաճար (խոնարհված)»։ Երևանի քաղաքապետարան։ Վերցված է 09-11-2017 
  26. 26,0 26,1 «Часовни Авана (руины)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  27. «Канакер, Церковь Св. Богородицы (не действует)»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  28. 28,0 28,1 «Церковь Св Петра и Павла»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  29. 29,0 29,1 «Гефсиманская часовня»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017 
  30. Աննա Սարգսյան (24-04-2006)։ «Հին ու նոր Երեւանը»։ Hetq.am (հայերեն)։ Վերցված է 09-11-2017 
  31. 31,0 31,1 «Церковь Св. Григория Просветителя»։ Официальный сайт мэрии Еревана։ Վերցված է 09-11-2017