Բացել գլխավոր ցանկը

Հունաստանի օդանավակայանների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ
Պատկեր:Map of airports in Greece 2013.png
Հունաստանի օդանավակայանների քարտեզ

Սա ցանկ է Հունաստանի Հանրապետության տարածքում գտնվող օդանավակայանների մասին[1][2]։

Հունաստան, պաշտոնապես՝ Հունաստանի Հանրապետություն։ Պետություն է հարավարևելյան Եվրոպայում։ Տարածքը գրեթե ամբողջությամբ գտնվում է Բալկանյան թերակղզու վրա, իսկ հարավային հատվածը Էգեյան ծովի փոքրիկ կղզիների վրա։ Սահմանակցում է հյուսիսում Ալբանիային, Մակեդոնիային, հյուսիս-արևելքում Բուլղարիային։ Արևեմքում սահմանակցում է Թուրքիային։ Երկրի ափերը ողողում են Հոնիական, Էգեյան և Միջերկրական ծովերը։

Հունաստանը պաշտոնապես բաժանված է 13 մարզերի, այդ թվում նաև չորս կղզեախմբերի։ Դրանք իրենց հերթին բաժանված են շրջանների, իսկ շրջանները 74 համայնքային միավորների։ Երկրի տարածքի մեծ մասը կազմում են կղզիները (1400 կղզիներից 227-ը բնակեցված են)։ Կղզիներից ամենախոշորը Կրետեն է, որը հունական քաղաքակրթության օրրաններից է։ Մայրաքաղաքը և ամենամեծ քաղաքը Աթենքն է, որնտեղ ել գտնվում է երկրի կարևորագույն օդանավակայանը՝ միջազգային ավեաուղիներով։

ՑանկԽմբագրել

Հունաստանի քաղաքներ շրջաններ ԻԿԱՕ ԻԱՏԱ Օդանավակայանի անուն
Միջազգային օդանավակայաններ
Ալեքսանդրապոլ Արևելյան Մակեդոնիա և Թրակիա LGAL AXD Ալեքսանդրապոլի միջազգային օդանավակայան
Աթենք / Սպետա Ատտիկա LGAV ATH Աթենքի միջազգային օդանավակայան
Չանիա Կրետե LGSA CHQ Չանիայի միջազգային օդանավակայան
Կորֆու (Կերկիրա) Իոնիան կղզիներ LGKR CFU Կորֆու միջազգային օդանավակայան
Հերակլիոն Կրետե LGIR HER Հերակլիոնի միջազգային օդանավակայան "Níkos Kazantzákis"
Կալամատա Պելոպոնես LGKL KLX Կալամատա միջազգային օդանավակայան "Captain Vassílis Constantakópoulos"
Կավալա / Չրիսոուպոլի Արևելյան Մակեդոնիա և Թրակիա LGKV KVA Կավալա միջազգային օդանավակայան "Mégas Aléxandros/Alexander the Great"
Կեֆալոնիա Իոնիան կղզիներ LGKF EFL Կաֆելանիայի միջազգային օդանավակայան "Ánna Pollátou"
Կոս Հարավային Աեգեան LGKO KGS Կոսի միջազգային օդանավակայան "Hippokrátēs/Hippocrates"
Կեմնոս Հյուսիսային Աեգեան LGLM LXS Լեմնոս միջազգային օդանավակայան "Hēphaistos/Hephaestus"
Միտիլենե, Լեսբոն Հյուսիսային Աեգեան LGMT MJT Միստիլենե միջազգային օդանավակայան "Odysséas Elýtis"
Հռոդոս Հարավային Աեգեան LGRP RHO Հռոդոսի միջազգային օդանավակայան "Diagóras"
Սամոս Հյուսիսային Աեգեան LGSM SMI Սամոս միջազգային օդանավակայան "Arístarchos ho Sámios/Aristarchus of Samos"
Սալոնիկ Կենտրոնական Մակեդոնիա LGTS SKG Սալոնիկի միջազգային օդանավակայան "Makedonía/Macedonia"
Զակինտոս Իոնյան կղզիներ LGZA ZTH Զակինտոսի միջազգային օդանավակայան "Dionýsios Solomós"
National airports
Աստիպալիա Հարավային Աեգեան LGPL JTY Աստիպալիայի միջազգային օդանավակայան "Panaghiá"
Չիոս Հյուսիսային Աեգեան LGHI JKH Չիոսի միջազգային օդանավակայան "Hómēros/Homer"
Իկարիա Հյուսիսային Աեգեան LGIK JIK Իկարիայի միջազգային օդանավակայան "Íkaros/Icarus"
Իոանինա Էպիրուս LGIO IOA Իոանիննայի միջազգային օդանավակայան "Basileus Pýrrhos/King Pyrrhus"
Կալիմնոս Հարավային Աեգեան LGKY JKL Կալիմնոսի միջազգային օդանավակայան "Pothaea"
Կարպատոս Հարավային Աեգեան LGKP AOK Կարպատոսի միջազգային օդանավակայան "Ammopi"
Կաստորիա Արևմտյան Մակեդոնիա LGKA KSO Կաստորիայի միջազգային օդանավակայան "Aristotélēs/Aristotle"
Կոզանի Արևմտյան Մակեդոնիա LGKZ KZI Կազանի միջազգային օդանավակայան "Phílippos/Philip"
Կիտիրա Ատտիկա LGKC KIT Կիտիրայի միջազգային օդանավակայան "Aléxandros Aristotélous Onássis"
Միլոս Հարավային Աեգեան LGML MLO Միլոսի միջազգային օդանավակայան "Áfrodite"
Միկոնոս Հարավային Աեգեան LGMK JMK Միկոնոսի միջազգային օդանավակայան "Dḗlos"
Նաքոս Հարավային Աեգեան LGNX JNX Նաքոսի միջազգային օդանավակայան "Apóllōn/Apollo"
Պարոս Հարավային Աեգեան LGPA PAS Պարասի միջազգային օդանավակայան "Panteleou Paros Airport"
Պետրաս Արևմտյան Մակեդոնիա LGRX GPA Արաքոսի միջազգային օդանավակայան "Agamémnon"
Պրեվեզա, Լեֆկադա (Ակտիո) Էպիրուս LGPZ PVK Ակտիոնի միջազգային օդանավակայան
Սենտորինի (Թիրա) Հարավային Աեգեան LGSR JTR Սանտորինի միջազգային օդանավակայան "Zefyros"
Սկիատոս Թեսալիա LGSK JSI Սկիատոսի միջազգային օդանավակայան "Aléxandros Papadiamántis"
Սիրոս Կենտրոնական Հունաստան LGSY SKU Սկիրոսի միջազգային օդանավակայան "Aegéo"
Սիրոս Հարավային Աեգեան LGSO JSY Սիրոսի միջազգային օդանավակայան "Dēmḗtrios Vikélas/Demetrius Vikelas"
Վոլոս / Նեա Անչիալոս Թեսալիա LGBL VOL Նեա միջազգային օդանավակայան (Volos Central Greece Airport)
Այլ հասարակական օգտագործման օդանավակայաններ
Կոսոս Հարավային Աեգեան LGKS KSJ Կասսոս միջազգային օդանավակայան "Agia Marína"
Կաստելորիզո Հարավային Աեգեան LGKJ KZS Կաստելորիզո միջազգային օդանավակայան "Megísti"
Կարդիտսա Թեսալիա - - Կարդիտսա միջազգային օդանավակայան "Myrina"
Լերոս Հարավային Աեգեան LGLE LRS Լերոս Մունիցիպալ օդանավակայան "Dodekánisos"
Մեգարա Ատտիկա LGMG --- Մեգարա միջազգային օդանավակայան
Մեսսոլոգի Աետոլիա - - Աիլֆիեդ օդանավակայան
Սիտիա Կրետե LGST JSH Սիտիա միջազգային օդանավակայան "Vitséntzos Kornáros"
Ռազմական օդանավակայաններ
Ագրինիո Արևմտյան Հունաստան LGAG AGQ Ագրինիո օդանավակայան
Ալեքսանդրիա Կենտրոնական Մակեդոնիա LGAX --- Ալեքսանդրիայի օդանավակայան
Ամիգդալեոն, Կավալա Կենտրոնական Մակեդոնիա LGKM --- Ամիգդալեոն օդանավակայան
Անդրավիդա Արևմտյան Հունաստան LGAD PYR Անդրեվիդա միջազգային օդանավակայան
Էլևսինա Ատտիկա LGEL --- Էլևսիսի միջազգային օդանավակայան
Լարիսսա Թեսալիա LGLR LRA Լարիսսայի միջազգային օդանավակայան "Thessaly" (public until 1997, now military)
Մարաթոն Ատտիկա LGKN --- Կատրոնի միջազգային օդանավակայան
Հռոդոս Հարավային Աեգեան LGRD --- Հռոդոս Մարիցա միջազգային օդանավակայան (public until 1977, now military)
Տանագրա Կենտրոնական Հունաստան LGTG --- Տանագրա օդանավակայան
Տատոի, Դեկելեա Ատտիկա LGTT --- Տատոի միջազգային օդանավակայան
Տրիպոլի Պելոպոնես LGTP --- Տրիպոլիի օդանավակայան
Փակված օդանավակայաններ
Աթենք Ատտիկա LGAT ATH Էլլինիկոն միջազգային օդանավակայան (փակվել է 2001 թվականին)
Էպիտալիո Արևմտյան Հունաստան LGEP --- Էպիտալիա միջազգային օդանավակայան
Կալամատա Պելոպոնես Տրիոդոսի օդանավակայան (փակվել է 1970 թվականին)
Կաստելի, Հերակլիոն Կրետե LGTL --- Կաստելի օդանավակայան
Պորտո Չելի Պելոպենես LGHL PKH Պորտո Չելի միջազգային օդանավակայան (փակվել է 2008 թվականին)
Սեդես, Սալոնիկ Կենտրոնական Մակեդոնիա LGSD --- Սեդես օդանավակայան
Սպերտի Պելոպոնես LGSP SPJ Սպարտի օդանավակայան
Ստեֆանովիկիո Թեսալիա LGSV --- Ստեֆանովսկիո օդանավակայան
դեռ չկառուցված
Հերակլիոն, Կրետե Կրետե ? ? Կաստելիի միջազգային օդանավակայան (չկառուցված)

Տես նաևԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Hellenic Civil Aviation Authority - Our airports» (անգլերեն)։ YPA.gr։ Վերցված է 2015 թ․ հունվարի 11 
  2. «Hellenic Civil Aviation Authority - Hellas AIS» (անգլերեն)։ YPA.gr։ Վերցված է 2015 թ․ հունվարի 11