Կոլումբիայի ղեկավարների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Կոլումբիայի նախագահ, Կոլումբիայի կառավարության ու երկրի ղեկավարը։ Ներկայիս Կոլումբիայի տարածքում, հնագույն ժամանակներից մինչև հիմա, գոյություն են ունեցել տարբեր երկրներ, կառավարման տարբեր համակարգերով։ Հնում երկրի տարածքում ամենանշանավոր մշակույթը չիբչան էր, որն ստեղծել է մի շարք պետական կազմավորումներ։ Երկրի հարավ-արևմուտքում՝ Անդ շրջանը ներկայիս Էկվադորի հետ սահմանին մտնում էր ինկերի կայսրության կազմի մեջ։

 Կոլումբիայի նախագահ
Presidente de la República de Colombia
Flag of the President of Colombia.svg
Կոլումբիայի նախագահի տարբերանշան
այլ=
Պաշտոնավարում է՝
Իվան Դուկե Մարկես

սկսած 2018 թվականի օգոստոսի 7-ից թվականից
ՆստավայրԿասա դե Նարինյո դղյակ
ՆշանակողՈւղիղ ընտրությունների արդյունքում
Պաշտոնավարման ժամկետ4 տարի, 2 ժամկետ
Անդրանիկ պաշտոնավարՍիմոն Բոլիվար
Ձևավորում1819 թվականի դեկտեմբերի 17
ԱշխատավարձCOP$32.624.000 ամեն ամիս
Կայքhttp://www.presidencia.gov.co/

Իսպանական գաղութացման սկսվելուց հետո, 1550 թվականին ստեղծվեց Նոր Գրանադան, որը որպես առանձին վարչատարածքային միավոր մտնում էր Պերույի փոխարքայության կազմի մեջ։ Իսպանիայում Բուրբոնների գահակալությունից հետո XVIII դարում ստեղծվեց առանձին Նոր Գրանադայի փոխարքայությունը, որում մտնում էին Կիտոն (ներկայիս Էկվադոր), Վենեսուելան ու ներկայիս Պանաման։

Իսպանիայից անկախանալու ու ժամանակավոր կառավարություն ստեղծելու շրջանը հայտնի է ինչպես «Հիմար հայրենիք»։ 1819—1823 թվականներին, հակագաղութացման պատերազմների ընթացքում, վերջնականապես հաստատվեց անկախություն։ 1829 թվականին Կոլումբիայից առանձնացավ Վենեսուելան, իսկ 1830 թվականին՝ Էկվադորը։ Դրա հետ կապված պետությունը փոխեց իր անվանումը և կոչվեց Նոր Գրանադա։

Կոլումբիայի ղեկավարների տվյալ ցանկում ժամանակագրական հերթականությամբ դասավորված են անձինք, ովքեր Կոլումբիայի տարածքում ղեկավարել են ամբողջ պատմության ընթացքում, սկսած իսպանական գաղութացումից։ Անկախության հռչակումից հետո, կապված պատմական իրադարձությունների ու սահմանադրական սահմանափակումների հետ, գործադիր իշխանության ղեկավարը միշտ չէ, որ կոչվում է նախագահ, սակայն փոխարինեց այս պաշտոնը տարբեր պաշտոններով։

ԺամանակագրությունԽմբագրել

1509—1520 — իսպանական գաղութացման սկիզբ։ Կոնկիստադոր Գոնսալո Խիմենես դե Կեսեդայի կողմից Նոր Գրանադայի փոխարքայության ստեղծում[1][2] (իսպ.՝ Nueva Reino de Granada կամ իսպ.՝ Nueva Granada) Ներկայիս Կոլումբիայի, Էկվադորի ու Վենեսուելայի տարածքներում։
1549 թվականի հուլիսի 17 Պերույի փոխարքայության կազմում հիմնադրվեց Սանտա-Ֆե դե Բոգոտան աուդիենսիսը, որի մեջ էին մտնում Կարտեխենա դե Ինդիասը, Սանտա Մարտան ու Պոպայանը (մինչև 1563 թվականը)։
1717 թվականի մայիսի 27 — Նոր Գրանադայի փոխարքայությունը (իսպ.՝ Santa Fé del Nuevo Reino de Granada) դուրս եկավ Պերույի փոխարքայության կազմից (ուժի մեջ է մտել 1718 թվականին)։ Նրա կազմի մեջ էին մտնում՝ Նոր Անդալուզիան, Հայանան, Վենեսուելան, Մերիդա Լա Գրիտան, Պապայանը, Կիտո (Էկվադոր), Կարթագեն դե Ինդիաս ի Սանտա Մարտա։
1724 թվականի մայիսի 111739 թվականի օգոստոսի 20 — Կրկին Պերույի փոխարքայության կազմում։
1739 թվականի օգոստոսի 20 — Վերականգնվեց Նոր Գրանադայի փոխարքայությունը։ Նախկին տարածքներին ավելացավ Պանաման։
1777 թվականի սեպտեմբերի 8 — Առանձնացել է Վենեսուելա գեներալ նահանգապետությունը, որի կազմի մեջ էին մտնում՝ Նոր Անդալուզիան, Հայանան, Վենեսուելան ևերիդա Լա Գրիտան։
1811 թվականի ապրիլի 4 — Տեղական խունտաները, որոնք գործում էին ի շահ Իսպանիայի գահընկեց արված արքա՝ Ֆերդինանդ VII-ի, հեղաշրջեցին Նապոլիոնի իշխանությունը, գահընկեց արեցին փոխարքային ու հռչակվեցին տեղական իշխանություններ։ Պանաման ու Սանտյագոն մնացին Իսպանիայի կողմում։
1811 թվականի նոյեմբերի 27 — Նոր Գրանադայի Ֆեդերատիվ նահանգներ։
1812 թվականի հոկտեմբերի 4 — Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգներ։
դեկտեմբեր 1815 — հուլիս 1816 — Իսպանիայի կողմից Նոր Գրանադայի վերագաղութացում։
1819 թվականի դեկտեմբերի 17 — Կուլումբիայի հանրապետություն (Իսպանիայից անկախ)։
1831 թվականի նոյեմբերի 21 — Մեծ Կոլումբիայից առանձնացան Վենեսուելան ու Էկվադորը։
1831 թվականի նոյեմբերի 21 — Նոր Գրանադա պետություն։
1843 թվականի ապրիլի 20 — Նոր Գրանադայի հանրապետություն։
1858 թվականի մայիսի 22 — Գրանադական կոնֆեդերացիա։
1861 թվականի հուլիսի 18 — Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգներ։
1861 թվականի սեպտեմբերի 20 — Կոլումբիայի միացյալ նահանգներ։
1886 թվականի օգոստոսի 5 — Կոլումբիայի հանրապետություն։
1903 թվականի նոյեմբերի 4 — Կոլումբիայից առանձնացավ Պանաման։
1972 թվականի սեպտեմբերի 8 ԱՄՆ-ն Կոլումբիային վերադարձրեց Կիտ Սուենյան, Ռոնկադոր խութը և Սարրանան (համաձայնագիրը ուժի մեջ է մտել 1981 թվականի սեպտեմբերի 17-ին)։

Մինչկոլումբիական շրջանԽմբագրել

Մինչիսպանական շրջանում Կոլումբիայի տարածքում գոյություն է ունեցել չիբչա-մուիսկների պետությունը։ Այդ պետությունը ոչնչացվեց իսպանացի գաղութարարների կողմից։

Նոր Գրանադայի թագավորության գաղութ (1538—1718)Խմբագրել

Անունը/ (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը
 Նոր Գրանադա 
Գոնսալո
Խիմենես դե Կեսադա
ի Ռիվերա
[3]
(1509—1579)
Gonzalo Jiménez
de Quesada
y Rivera

(անգլ.)
  1538 թվական 1539 թվական
Էրնան
Պերես դե Կեսադա
[4]
Hernán
Pérez de Quesada

(անգլ.)
  1539 թվական 1542 թվական
Լուիս Ալոնսո
դե Լուգո
[5][6]
Alonso Luis
de Lugo

(անգլ.)
  1542 թվական 1545 թվական
Լուիս Մոնտալվո
դե Լուգո
[6]
Luis Montalvo
de Lugo

(անգլ.)
  1545 թվական 1545 թվական
Պեդրո
դե Ուրսուա
[7]
Pedro
de Ursúa

(անգլ.)
  1545 թվական 1547 թվական
Մանուել
Դիես դե Արմենդարիս
[6]
Miguel
Díez de Armendáriz

(անգլ.)
  1547 թվական 1550 թվական
Աուդիենսիա   1550 թվական 1554 թվական
Անդրես
Դիաս Վեներո դե Լեյվա
[6][8]
(մահ. 1578)
Andrés
Díaz Venero de Leyva

(անգլ.)
  1564 թվական 1574 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Գեդեոն
դե Ինոհոսա
[10]
Gedeón
de Hinojosa

(անգլ.)
  1574 թվական 1575 թվական
Ֆրանսիսկո
Բրիսենյո
[6][8][10]
(մահ. 1575)
Francisco
Briceño

(մահ.)
  1575 թվականի մարտի 23 1575 թվականի դեկտեմբերի 13 Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Աուդիենսիա   1575 թվական 1578 թվական
Լոպե
Դիես Օքս դե Արմենդարիս
[6][8][10]
(մահ. 1584)
Lope
Díez Aux de Armendáriz

(անգլ.)
  1578 թվական 1580 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Խուան Բաուտիստա
Մոնսոն
[11]
Juan Bautista
Monzón

(անգլ.)
  1580 թվական 1582 թվական
Խուան
Պրիետո դե Օրելյանա
[11]
Juan
Prieto de Orellana

(անգլ.)
  1582 թվական 1585 թվական
Ֆրանսիսկո Խավիեր
Գիլիեն Չապարրո
[11]
(15..-1601)
Francisco Javier
Guillén Chaparro

(անգլ.)
  1585 թվական 1590 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9] ժ. պ.
Անտոնիո
Գոնսալես
[6][8][11]
Antonio
González

(անգլ.)
  1590 թվական 1597 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Ֆրանսիսկո
դե Սանդե Պիկոն
[6][8]
(1540—1602)
Francisco
de Sande Picón

(անգլ.)
  1597 թվական 1602 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Նունո
Նունիես դե Վիլիվիսենսիո
[6]
Nuno
Núñez de Villavicencio

(անգլ.)
  1602 թվական 1605 թվական
Խուան
դե Բորխա ի Արմենդիա
[6][8]
(մահ. 1628)
Juan
de Borja y Armendía

(անգլ.)
  1605 թվական 1628 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Աուդիենսիա   1628 թվական 1630 թվական
Սանչո
Խիրոն դե Նարվաես, մարկիզ Սոֆրագա
[6][8]
Sancho
Girón de Narváez, marqués de Sofraga

(անգլ.)
  1630 թվական 1637 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Մարտին
դե Սաավենդրա Գալինդո դե Գուսման
[6][8]
(1594—1654)
Martín
de Saavedra Galindo de Guzmán

(անգլ.)
  1637 թվական 1645 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Խուան
Ֆերնանդես դե Կորդոբա ի Կոալիա մարկիզ դե Միրանդա դե Աուտա
[6][8]
(մահ. 1664)
Juan
Fernández de Córdoba y Coalla, marqués de Miranda de Auta

(անգլ.)
  1645 թվականի դեկտեմբերի 23 1654 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Դիոնիսիո
Պերես Մանրիկե մարկիզ դե Սանտյագո
[8]
(1598?—1678)
Dionisio
Pérez Manrique, marqués de Santiago

(անգլ.)
  1654 թվական 1659 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9] 1-ին անգամ։
Խուան
Կորնեխո
[12]
Juan
Cornejo

(անգլ.)
  1659 թվական 1660 թվական
Դիոնիսիո
Պերես Մանրիկե մարկիզ դե Սանտյագո
[8]
(1598?—1678)
Dionisio
Pérez Manrique, marqués de Santiago

(անգլ.)
  1660 թվական 1662 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9] 2-րդ անգամ։
Դիեգո
դե Էրգուես ի Բոմոն
[6][8]
(մահ. 1664)
Diego
de Egües y Beaumont

(անգլ.)
  1662 թվական 1664 թվական դեկտեմբեր Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ[9]
Ֆրանսիսկո
դե Լեյվա
[13]
Francisco
de Leiva

(անգլ.)
  1664 թվական 1666 թվական ժ. պ.
Դիեգո
Կորրո ի Կարրասկալ
[6][8]
(մահ. 1673)
Diego
del Corro y Carrascal

(անգլ.)
  1666 թվական 1667 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9]
Դիեգո
դե Վիլյալբա ի Տոլեդո
[6][8]
Diego
de Villalba y Toledo

(անգլ.)
  1667 թվական 1671 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9]
Մելխիոր
դե Լինյան ի Սիսներոս
[6][8]
(1629—1708)
Melchor
de Liñán y Cisneros

(մահ.)
  1671 թվականի հունիսի 2 1674 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9]
Աուդիենսիա   1674 թվական 1678 թվական
Ֆրանսիսկո
դել Կաստիլյո դե լա Կոնչա
[8]
(մահ. 1685)
Francisco
del Castillo de la Concha

(անգլ.)
  1678 թվական 1685 թվականի նոյեմբեր Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9]
Սեբաստիան Ալֆոնսո
դե Վելասկո

Sebastián Alfonso
de Velasco

(անգլ.)
  1685 թվականի նոյեմբերի 1686 թվականի սեպտեմբեր
Խիլ
де Кабрера-и-Давалос
[6][8]
(1646—1712)
Gil
de Cabrera y Davalos

(անգլ.)
  1686 թվական 1691 թվականի մայիս Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9] 1-ին անգամ։
Խոսե
Մերլո դե լա Ֆուենտե
[14]
José
Merlo de la Fuente

(անգլ.)
  1691 թվականի մայիս 1694 թվականի փետրվար ժ. պ.
Хиль
де Кабрера-и-Давалос
[6][8]
(1646—1712)
Gil
de Cabrera y Davalos

(անգլ.)
  1694 թվականի փետրվար 1703 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9] 2-րդ անգամ։
Դիեգո
դե Կորբոդա Լասսո դե լա Վեգա
[8]
(16..—1720)
Diego
de Córdoba Lasso de la Vega

(անգլ.)
  1703 թվական 1710 թվականի սեպտեմբեր Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9] 1-ին անգամ։
Ֆրանսիսկո
Կոսսիո ի Օտերո
[8]
(1644—1714)
Francisco
Cossío y Otero

(անգլ.)
  1710 թվական 1711 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9]
Դիեգո
Կորդոբա Լասսո դե լա Վեգա
[8]
(16..—1720)
Diego
de Córdoba Lasso de la Vega

(անգլ.)
  1711 թվականի հունիս 1712 թվականի փետրվար Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9] 2-րդ անգամ։
Ֆրանսիսկո
Մենեսես Բրավո դե Սարավիա
[8]
(1669—1723)
Francisco
Meneses Bravo de Saravia

(անգլ.)
  1712 թվական 1715 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9]
Նիկոլաս
Ինֆանտե դե Վենեգաս
[6]
Nicolas
Infante de Venegas

(անգլ.)
  1715 թվականի հոկտեմբեր 1717 թվականի ապրիլ 1-ին անգամ։
ժ. պ.
Ֆրանսիսկո
դել Ռինկոն,
Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքեպիսկոպոս
[6][8]
(1650—1723)
Francisco
del Rincón,
arzobispo de Santa Fé de Bogotá

(անգլ.)
  1717 թվականի ապրիլի 23 1717 թվական Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9] 1-ին անգամ։
ժ. պ.
Նիկոլաս
Ինֆանտե դե Վենեգաս
[6]
Nicolas
Infante de Venegas

(անգլ.)
  1717 թվական 1717 թվական 2-րդ անգամ։
ժ. պ.
Ֆրանսիսկո
դել Ռինկոն,
Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքեպիսկոպոս
[6][8]
(1650—1723)
Francisco
del Rincón,
arzobispo de Santa Fé de Bogotá

(անգլ.)
  1717 թվական 1718 թվականի հունիսի 13 Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ [9] 2-րդ անգամ։
ժ. պ.

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Խուան դե Սան Մարտին ու Անտոնիո դե Լեբրիխա։։ «Доклад о завоевании Нового Королевства Гранада и основание города Богота (июль 1539 года).»։ www.kuprienko.info։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-23-ին։ Վերցված է 2010-04-04 
  2. Гонсало Хименес де Кесада«Краткое изложение завоевания Нового Королевства Гранада» (1539; 1548—1549).»։ www.kuprienko.info։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-21-ին։ Վերցված է 2010-04-20 
  3. Acosta de Samper, Soledad։ «Gonzalo Jimenez De Quesada» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  4. Acosta de Samper, Soledad։ «Quesada, Hernán Pérez Dе» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  5. Langebaek Rueda, Carl Henrik, pr Melo, Jorge Orlando (1977)։ «Apéndice»։ Historia de Colombia. El Establecimiento de la Dominación Española (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 Alcedo, Arrowsmith Ibid. p. 158—160
  7. Acosta de Samper, Soledad։ «Pedro De Ursua» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 Mario Aguilera Peña (1991)։ «Presidentes Del Nuevo Reino» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  9. 9,00 9,01 9,02 9,03 9,04 9,05 9,06 9,07 9,08 9,09 9,10 9,11 9,12 9,13 9,14 9,15 9,16 9,17 9,18 9,19 9,20 9,21 9,22 9,23 9,24 իսպ.՝ Presidente de la Real Audiencia de Santa Fe de Bogotá
  10. 10,0 10,1 10,2 Florez de Ocáriz, Juan։ «Primer Presidente, Gobernador y Capitán General»։ Genealogías del Nuevo Reino de Granada. Tomo II (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 Florez de Ocáriz, Juan։ «Primer presidente, gobernador y capitán general, parte 2»։ Genealogías del Nuevo Reino de Granada. Tomo II (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  12. Florez de Ocáriz, Juan։ «primer presidente, gobernador y capitán general, parte 6»։ Genealogías del Nuevo Reino de Granada. Tomo II (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  13. Florez de Ocáriz, Juan։ «primer presidente, gobernador y capitán general, parte 7»։ Genealogías del Nuevo Reino de Granada. Tomo II (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  14. Mario Aguilera Peña (1991)։ «La presidencia colonial en el Nuevo Reino : atribuciones y funcionamiento de la institución» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 

Նոր Գրանադայի փոխարքայություն (1718—1724)Խմբագրել

Անուն ը/ (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը
 Նոր Գրանադայի փոխարքայություն 
Անտոնիո Իգնասիո
դե լա Պեդրոսա ի Գերրերո
[1]
(մոտ. 1660—1740)
Antonio Ignacio
de la Pedrosa y Guerrero

(անգլ.)
  1718 թվականի հունիսի 13 1719 թվականի նոյեմբերի 25 Նոր Գրանադայի փոխարքա [2] ժ. պ.
Խորխե
դե Վիլյալոնգա
, կոմս դե լա Կուէվա
[1]
(1665—մոտ. 1735)
Jorge
de Villalonga
, conde de la Cueva

(անգլ.)
  1719 թվականի նոյեմբերի 25 1724 թվականի մայիսի 11 Նոր Գրանադայի փոխարքա [2]

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 Barrera M, Eduardo (1991)։ «Virreyes de la Nueva Granada» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. 2,0 2,1 իսպ.՝ Virrey de Nueva Granada

Նոր Գրանադան Պերույի փոխարքայության կազմում (1724—1740)Խմբագրել

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անուն Լուսանկար Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոն
  • 1724—1740 Նոր Գրանադան Պերույի փոխարքայության կազմում •  
Անտոնիո
Մանսո Մալդոնադո

(մահ. 1778)
Antonio
Manso Maldonado

(անգլ.)
  1724 թվականի մայիս 1731 թվականի փետրվար Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ
Աուդիենսիայի քաղաքային կոմիսսարները
Խոսե
Մարտինես Մալո
[1]
José
Martínez Malo

(անգլ.)
  1731 թվական 1733 թվականի մայիս
Խոսե
Կինտանա Ասեբեդո
[1]
José
Quintana Acebedo

(անգլ.)
 
Խորխե
Լոսանո ի Պերալտա
[1]
Jorge
Lozano y Peralta

(անգլ.)
 
Խոսե
Կաստիլյա
[1]
José
Castilla

(անգլ.)
 
Ռաֆայել
դե Էսլավա ի Լասադա

(1695—1737)
Rafael
de Eslava y Lazaga

(անգլ.)
  1733 թվական 1737 թվականի ապրիլի 20 Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ
Անհայտ է   1737 թվականի ապրիլի 20 1738 թվականի օգոստոսի 20 Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ ժ. պ.
Անտոնիո
Գոնսալես Մանրիկե

(1695—1738)
Antonio
González Manrique

(անգլ.)
  1738 թվականի օգոստոսի 20 1738 թվականի սեպտեմբերի 1 Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ
Ֆրանսիսկո
Գոնսալես Մանրիկե

(մահ. 1747)
Francisco
González Manrique

(անգլ.)
  1739 թվական 1740 թվականի ապրիլի 24 Սանտա Ֆե դե Բոգոտայի արքայական դատարանի նախագահ

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ibañez, Pedro María։ «Continuación del capítulo 18»։ Crónicas de Bogotá (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 

Նոր Գրանադայի փոխարքայություն (1740—1813)Խմբագրել

Անունը/ (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անուն Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը
 Նոր Գրանադայի փոխարքայություն • 30px
Սեբաստիան
դե Էսլավա
ի Լասադա

(1684—1759)
Sebastián
de Eslava
y Lazaga

(անգլ.)
  1740 թվականի ապրիլի 24 1749 թվականի նոյեմբերի 6 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խոսե Ալֆոնսո
Պիսարրո
, մարկիզ դել Վիլյար

(1689—1762)
José Alfonso
Pizarro
, marqués del Villar

(անգլ.)
  1749 թվականի նոյեմբերի 6 1753 թվականի նոյեմբերի 24 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խոսե
Սոլիս Ֆոլչ դե Կարդոնա

(1716—1770)
José
Solís Folch de Cardona

(անգլ.)
  1753 թվականի նոյեմբերի 24 1761 թվականի փետրվարի 25 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Պեդրո
Մեսսիա դե լա Սերդա
, մարկիզ դե լա Վեգա դե Արմիխո

(1700—1783)
Pedro
Messía de la Cerda
, marqués de la Vega de Armíjo

(անգլ.)
  1761 թվականի փետրվարի 25 1773 թվական Նոր Գրանադայի փոխարքա
Մանուել
դե Հուրիոր
ի Պորտալ դե Ուարտե ի Էդոսային
(1708—1788)
Manuel
de Guirior
, y Portal de Huarte y Edozain

(անգլ.)
  1773 թվական 1776 թվական Նոր Գրանադայի փոխարքա
Մանուել Անտոնիո
Ֆլորես
Մալդոնալդո

(մոտ 1722—1799)
Manuel Antonio
Flores
Maldonado

(անգլ.)
  1776 թվական 1781 թվականի նոյեմբերի 26 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խուան
դե Տորրեսար Դիաս Պիմիենտա

(?—1782)
Juan
de Torrezar Díaz Pimienta

(անգլ.)
  1782 թվականի ապրիլի 1 1782 թվականի հունիսի 11 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խուան Անտոնիո
Կաբալերո ի Գոնգորա

(1723—1796)
Juan Antonio
Caballero y Góngora

(անգլ.)
  1782 թվականի հունիսի 11 1789 թվականի հունվար[1] Նոր Գրանադայի փոխարքա
Ֆրանսիսկո Խիլ
դե Տավոադո ի Լեմոս

(մոտ 1736—1809)
Francisco Gil
de Taboada y Lemos

(անգլ.)
  1789 թվականի հունվար 1789 թվականի մարտ Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խոսե Մանուել Իգնասիո Տիմոտեո
դե Էսպելետա Գալդեանո Դիկաստիլո ի դել Պրադո

(մոտ 1739—1823)
José Manuel Ignacio Timoteo
de Ezpeleta Galdeano Dicastillo y del Prado

(անգլ.)
  1789 թվական 1797 թվականի հունվարի 2 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Պեդրո
Մենդինուետա ի Մուսկիս

(1736—1825)
Pedro
Mendinueta y Múzquiz

(անգլ.)
  1797 թվականի հունվարի 2 1803 թվականի սեպտեմբերի 16 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Անտոնիո Խոսե
Ամար ի Բուրբոն
Արգուեդաս ի Վալեխո դե Սանտակուրս

(1742—1826)
Antonio José
Amar y Borbón
Arguedas y Vallejo de Santacruz

(անգլ.)
  1803 թվականի սեպտեմբերի 16 1810 թվականի հուլիսի 20 [2] Նոր Գրանադայի փոխարքա 1-ին անգամ։
Ֆրանսիսկո Խավիեր
Վենեգաս

(1754—1838)
Francisco Javier
Venegas

(անգլ.)
  1810 թվական 1810 թվական Նոր Գրանադայի փոխարքա
Բենիտո
Պերես Բիտո
դե լոս Ռիոս Ֆերնանդես Վալդելոմար

(1747—1813)
Benito
Pérez Brito
de los Ríos Fernández Valdelomar

(անգլ.)
  1812 թվականի մարտի 21 1813 թվականի մայիսի 30 [3] Նոր Գրանադայի փոխարքա

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Որոշ աղբյուրներում նրա լիազորությունների ավարտը նշված է 1789 թվականը, սակայն դա նրա Նոր Գրանադայից հեռանալու տարեթիվն է։
  2. 1810 թվականի հուլիսի 20-ին նշանակվել է Բոգոտայի վերին կառավարող խունտայի նախագահ։
  3. Գործել է Բոգոտայից առանձին Պոտոբելոյում (Պանամա) և մնացել է Ւսպանիայի կողմում։

Հիմար հայրենիք (ընդունել է Ֆերդինանդ VII-ի իշխանությունը)Խմբագրել

Հիմար հայրենիք, դա Կոլումբիայի պատմության շրջաններից մեկն է, երբ գաղութ Նոր Գրանադայի փոխարքայությունը առաջին անգամ ինքնավարություն ստացավ։ Նապոլեոն Բոնապարտի կողմից Իսպանիայի թագավոր՝ Ֆերդինանդ VII-ի ձերբակալությունից հետո իսպանական մի քանի քաղաքներ խզեցին կապերը Նապոլեոնի եղբոր՝ Ժոզեֆի մարիոնետական կառավարության հետ, որը թագադրվել էր, որպես Իսպանիայի թագավոր։ Հենց որ այդ լարվածության մասին լուրերը հասան Նոր Աշխահ, տարբեր քաղաքներ իրենց անկախությունը հռչակեցին Իսպանիայից։ Նոր Գրանադայի տարածքը փլուզվեց, տարբեր գավառներ անկախություն հռչակեցին ու ստեղծեցին սեփական կառավարությունը կրեոլների ղեկավարությամբ։ Առաջնակարգ նախագահ դարձան գավառների (նահանգների) ղեկավարները։

Կունդինամարկա (1810—1814, ընդունել է Ֆերդինանդ VII-ի իշխանությունը)Խմբագրել

1810 թվականի հունվարի 29 Կադիսում ֆրանսիական զորքերի կողմից քաղաքի պաշարման ժամանակ լուծարվեց թագավորության Վերին կենտրոնական ու կառավարող խունտան, դրանով իսկ ոչնչացվեց Իսպանիայում ֆրանսիական օկուպացիային դիմադրող վերջին ուժերի հենակետը։ Երբ դրա մասին լուրը հասավ Նոր Աշխարհ, տեղական քաղաքական առաջնորդները փորձեցին օգտվել ստեղծված հարմարավետ իրավիճակից ու ստեղծեցին սեփական խունտաները (կառավարությունները) կրեոլների ղեկավարությամբ։ Բոգոտայում`Նոր Գրանադայի փոխարքայության մայրաքաղաքում դրա մասին լուրը ստացվեց 1810 թվականի հուլիսի 20-ին, և հաջորդող իրադարձությունները հանգեցրեցին Բոգոտայի բաց ռատուշայի ստեղծմանը (իսպ.՝ cabildo abierto): Սկզբից ռատուշան փորձեց ձեռք բերել լեգիտիմություն ու որոշեց երկրի ղեկավարի տիտղոսը դնել փոխարքա, բայց հետո որշում կայացրեց երկրի ղեկավարի տիտղոսը դարձնել ռատուշայի փոխնախագահ։ Բոգոտայի քաղաքապետ Խոսե Միգել Պեյ դե Անդրադեն դարձավ առաջին կրեոլը, ով ղեկավարում էր ներկայիս Կոլումբիայի տարածքում օրենսդիր ու գործադիր իշխանությունը։ Քանի որ իսպանական գաղութներում տարածվել էր անկախության գաղափարը, ռատուշային փոխարինեց Ազատ և անկախ Կունդինամարկայի կառավարությունը, Բոգոտա մայրաքաղաքով, նախագահ Խորխե Տադեո Լոսանոյի կամ, ինչպես անվանվում է նրա տիտղոսը, «Կունդինամարկայի նախագահ ու փոխռեգանտ»։ Կունդինամարկայի անկախ պետությունը գոյատևեց մինչև 1812 թվականը, երբ այն մտավ Նոր Գրանադայի Միացյալ Նահանգների կազմի մեջ[1]։

Անունը
(կյանքի տարիներ)
Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
  • Բոգոտայի Բաց ռատուշա 
Անտոնիո Խոսե
Ամար ի Բուրբոն

(1742—1826)
Antonio José
Amar y Borbón

(անգլ.)
  չի ընդունել պաշտոնը Ռատուշայի նախագահ Հրաժարվել է պաշտոնից 2-րդ անգամ։
Ռ
Խոսե Միգել
Պեյ
դե Անդրադե
[2]
(1763—1838)
José Miguel
Pey
de Andrade

(անգլ.)
  1810 թվականի հուլիսի 20 [3] 1811 թվականի ապրիլի 1 Փոխնախագահ, նախագահի բացակայության դեպքում պաշտոնակատար։ Հետո պաշտոնապես ընտրվեց նախագահի պաշտոնում։ Պաշտոնը վերացվել է Կունդինամարյկայի նահանգի կազմավորումից հետո։ 1-ին անգամ։
 Կունդինամարկայի Ազատ պետություն 
Խործե Տադեո
Լոսանո
դե Պերալտա ի Գոնսալես Մանրիկե, վինկանտ դե Պաստրանա
[4]
(1771—1816)
Jorge
Tadeo Lozano
de Peralta y González Manrique, vizconde de Pastrana

(անգլ.)
  1811 թվականի ապրիլի 1 1811 թվականի սեպտեմբերի 19 Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ ու թագավորի անունից փոխռեգանտ[5][6]։ Հրաժարական է տվել։ Կ
Անտոնիո Ամադոր Խոսե
Նարյոս ի Ալվարես դել Կասալ
[7]
(1765—1824)
Antonio Amador José
Nariño y Álvarez del Casal

(անգլ.)
  1811 թվականի սեպտեմբերի 21 1812 թվականի հունիսի 25 Կունդինամարկայի նահանգի ժամանակավոր նախագահ, 1811 թվականի դեկտեմբերի 24-ից`
Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ ու թագավորի անունից փոխռեգանտ[5][8]։
Լքել է պաշտոնը ապստամբների հետ պայքարի համար։ 1-ին անգամ։
Կ
Լուիս
դե Աիյալա ի Վերգարա
[9]
Luis
de Ayala y Vergara

(անգլ.)
  1812 թվականի հունիսի 25 1812 թվականի օգոստոսի 5 Վերին կառավարական խունտայի նախագահ։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Անտոնիո Ամադոր Խոսե
Նարինյո ի Ալվարես դել Կասալ
[7]
(1765—1824)
Antonio Amador José
Nariño y Álvarez del Casal

(անգլ.)
  1812 թվականի օգոստոսի 5 1812 թվականի օգոստոսի 19 Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ ու թագավորի անունից փոխռեգենտ Լքել է պաշտոնը ապստամբների դեմ պայքարի համար 2-րդ անգամ։
Մանուել Բենիտո
դե Կաստրո
ի Դիաս ի Արկայա
[1]
(1751—1826)
Manuel Benito
de Castro
y Díaz y Arcaya

(անգլ.)
  1812 թվականի օգոստոսի 19 1812 թվականի սեպտեմբերի 12 Նահանգի առաջին խորհրդական, գործադիր իշխանության ղեկավար[10]։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ ժ. պ.
Անտոնիո Ամադոր Խոսե
Նարինյո ի Ալվարես դել Կասալ
[7]
(1765—1824)
Antonio Amador José
Nariño y Álvarez del Casal

(անգլ.)
  1812 թվականի սեպտեմբերի 12 1812 թվականի նոյեմբերի 26 Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ ու թագավորի անունից փոխռեգանտ Լքել է պաշտոնը ապստամբների դեմ պայքարի համար։ 3-րդ անգամ։
Ֆելիպե
դե Վերգարա ի Կայսեդո
[11]
(1745—1818)
Felipe
de Vergara y Caycedo

(անգլ.)
  1812 թվականի նոյեմբերի 26 1812 թվականի դեկտեմբերի 15 Վերին կառավարական խունտայի նախագահ։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Անտոնիո Ամադոր Խոսե
Նարինյո ի Ալվարես դել Կասալ
[7]
(1765—1824)
Antonio Amador José
Nariño y Álvarez del Casal

(անգլ.)
  1812 թվականի դեկտեմբերի 15 1814 թվականի մայիսի 14 Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ ու թագավորի անունից փոխռեգանտ, սեպտեմբերի 19-ից [12] 1813 թվականից`Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ[13]։ Ձերբակալվել է իսպանացիների կողմից։ 4-րդ անգամ։
Մանուել դե Բերնարդո
Ալվարես
դել Կասալ
[14]
(1743—1816)
Manuel de Bernardo
Álvarez
del Casal

(անգլ.)
  1814 թվականի մայիսի 14 1814 թվականի դեկտեմբերի 12 Կունդինամարկայի նահանգի սահմանադրական նախագահ[15] Հեռացվել է։ Պաշտոնը վերացել է կապված Նոր Գրանադայի Միացյալ Նահանգների բռնակցման հետ։

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 Rodrigo Llano Isaza (март 2002 года)։ «Santa Fé»։ HECHOS Y GENTES DE LA PRIMERA REPUBLICA COLOMBIANA (1810-1816) (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. López Ocampo, Javier։ «Pey, José Miguel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  3. 1810 թվականի հուլիսի 20-ից` փոխնախագահ, հուլիսի 25-ից` Բոգոտայի Վերին կառավարական խունտայի նախագահ։
  4. Rueda Enciso, José Eduardo։ «Lozano, Jorge Tadeo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  5. 5,0 5,1 Избран конгрессом
  6. իսպ.՝ Presidente constitucional del Estado de Cundinamarca y Vicegerente de la persona del Rey
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Acosta de Samper, Soledad Biografía del general Antonio Nariño. — Bogota, 1910.
  8. 1811 թվականի սեպտեմբերի 21-ից`իսպ.՝ Presidente interino del Estado de Cundinamarca, 1811 թվականի դեկտեմբերի 24-ից`իսպ.՝ Presidente constitucional del Estado de Cundinamarca y Vicegerente de la persona del Rey
  9. Jesús María Henao, Gerardo Arrubla Historia de Colombia para la enseñanza secundaria. — Bogota: Libreria Colombiana. Camacho Roldan & Tamayo, 1920.
  10. իսպ.՝ Primer Consejero de Estado, encargado del Poder Ejecutivo
  11. «Vergara y Caycedo, Felipe de»։ INCUNABLES BOGOTANOS SIGLO XVIII (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  12. ուրիշ տվյալներով հուլիսի 19-ից։
  13. իսպ.՝ Presidente constitucional del Estado de Cundinamarca
  14. Jose Eduardo Rueda Enciso։ «Alvarez del Casal, Manuel de Bernardo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  15. Ժամանակավոր պաշտոնակատար։

Կարտախենա դե Ինդիաս (1810—1812, ընդունել է Ֆերդինանդ VII-ի իշխանությունը)Խմբագրել

Երբ Բոգոտայի ռատուշայի անկախության հռչակման լուրը հասավ ծովափնային քաղաք` Կարտախենա դե Ինդիաս, տեղական իշխանությունները 1810 թվականի օգոստոսի 13-ին ստեղծեցին սեփական Վերին խունտան, իսկ 1811 թվականի նոյեմբերի 11-ին վերջնականապես անկախացան Իսպանիայից ու Նոր Գրանադայի փոխարքայությունից, դառնալով ինքնուրույն պետություն, որը սկզբից կառավարում էր Իգնասիո Կավերոն, որպես խունտայի ներկայացուցիչ, իսկ ավելի ուշ, որպես գավառապետ-նախագահ։ Այդ պաշտոնը վերացվեց այն բանից հետո, երբ Կատախենը միացավ Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգերին[1]։

Անունը
(կյանքի տարիներ)
Բնօրինակ անուն Լուսանկար Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Կարտախենա դե Ինդիասի Վերին խունտա •  
Խոսե Մարիա
Գարսիա դե Տոլեդո
ի Մադարիագա
[2]
(1769—1816)
José María
García de Toledo
y Madariaga

(անգլ.)
  1810 թվականի օգոստոսի 13 1811 թվականի հունվարի 1 Կառավարության Վերին խունտայի նախագահ[3]։ 1-ին անգամ։
Խոսե Մարիա
Ռեալ է Իդալգո

(1767—1835)
José María
del Real e Hidalgo

(անգլ.)
  1811 թվականի հունվարի 1 1811 թվականի մայիսի 1 Կառավարության Վերին Խունտայի նախագահ։ 1-ին անգամ։
Խոսե Մարիա
Գարսիա դե Տոլեդո
ի Մադարիագա
[2]
(1769—1816)
José María
García de Toledo
y Madariaga

(անգլ.)
  1811 թվականի մայիսի 1 1811 թվականի սեպտեմբերի 1 Կառավարության Վերին խունտայի նախագահ։ 2-րդ անգամ։
Խոսե Իգնասիո
Կավերո ի Կարդենաս
[4]
(1757—1834)
José Ignacio
Cavero y Cárdenas

(անգլ.)
  1811 թվականի սեպտեմբերի 1 [5] 1812 թվականի հունվարի 21 Կառավարության Վերին Խունտայի նախագահ։ Պաշտոնը վերացել է կապված նոր պետության հիմնադրման հետ։
Խոսե Մարիա
Ռեալ է Իդալգո

(1767—1835)
José María
del Real e Hidalgo

(անգլ.)
  1812 թվականի հունվարի 21 1812 թվականի ապրիլի 1 Կարտախենա դե Ինդիաս նահանգի Նախագահ-նահանգապետ[6]։ Պաշտոնը հիմնվել է։ 2-րդ անգամ։
Մանուել Խուան Ռոբուստիանո
դե լոս Դոլորես Ռոդրիգես Տորիսես ի Կիրոս
[7]
(1788—1816)
Manuel Juan Robustiano
de los Dolores Rodríguez Torices y Quiroz

(անգլ.)
  1812 թվականի ապրիլի 1 1812 թվականի հոկտեմբերի 4 Կարտախենա դե Ինդիասի փոխնախագահ[8][9]
1812 թվականի հունիսի 15-ից` Կարտախենա դե Ինդիաս նահանգի Նախագահ-նահանգապետ[6]։
1-ին անգամ։
Մանուել Խուան Ռոբուստիանո
դե լոս Դոլորես Ռոդրիգես Տորիսես ի Կարոս
[7]
(1788—1816)
Manuel Juan Robustiano
de los Dolores Rodríguez Torices y Quiroz

(անգլ.)
  1815 թվականի ապրիլի 26 1815 թվականի նոյեմբերի 15 Կարտախենա դե Ինդիաս նահանգի Նախագահ-նահանգապետ[6][9] Պաշտոնը վերացվել է, քանի որ Կատախենը միացավ Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգերին։ 2-րդ անգամ։

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Rodrigo Llano Isaza (март 2002 года)։ «Cartagena»։ HECHOS Y GENTES DE LA PRIMERA REPUBLICA COLOMBIANA (1810-1816) (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. 2,0 2,1 López Ocampo, Javier։ «García Toledo, Jose María» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  3. իսպ.՝ Presidente de la Junta Suprema de Gobierno
  4. Gustavo Vargas Martínez։ «Jose Ignacio Cavero» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  5. 11 ноября 1811 года провозгласил независимость от Испании.
  6. 6,0 6,1 6,2 իսպ.՝ Presidente Gobernador del Estado de Cartagena de Indias
  7. 7,0 7,1 Ocampo López, Javier։ «Rodríguez Torices, Manuel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  8. իսպ.՝ Vicepresidente Dictador del Estado de Cartagena de Indias
  9. 9,0 9,1 Ընտրվել է նահանգի ժողովի կողմից

Անտյոկիայի Հանրապետություն (1810—1815, ընդունել է Ֆերդինանդ VII-ի իշխանությունը)Խմբագրել

Անունը
(կյանքի տարիներ)
Բնօրինակ անուն Լուսանկար Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոն Հրաժարականի պատճառը
 Անտյոկիայի Հանրապետություն[1] 
Ֆրանսիսկո
դե Այալա Գուդինյո
Մեդինա ի Կալդերոն
[2]
(մահ. 1816)
Francisco
de Ayala Gudiño
Medina y Calderón

(անգլ.)
  1810 թվականի սեպտեմբերի 10 1811 թվականի փետրվարի 17 Վերին կառավարական խունտայի նախագահ
Խուան Էլիաս
Լոպես Տալգե
ի Մարգարիտա
[2]
(1777—1819)
Juan Elías
López Tagle
y Madariaga

(անգլ.)
  1811 թվականի փետրվարի 17 1811 թվականի հուլիսի 29 Վերին կառավարական խունտայի նախագահ
1811 թվականի հուլիսի 27-ից նահանգի ժամանակավոր նախագահ
ժ.պ.
Խոսե Մարիա
Մոնտոյա Դուկե
[2]
(1757—1834)
José María
Montoya Duque

(անգլ.)
  1811 թվականի հուլիսի 29 1811 թվականի հոկտեմբերի 11 Անտյոկիա նահանգի նախագահ[3]
Խոսե Անտոնիո Աուրելիո
Գոմես Լոնդոնյո
[2]
(1754—1812)
José Antonio Aurelio
Gómez Londoño

(անգլ.)
  1811 թվականի հոկտեմբերի 11 [4] 1812 թվականի հոկտեմբերի 10 Անտյոկիա նահանգի նախագահ[3] Մահացել է պաշտոնավարման ժամանակ
Խոսե Միգել
դե Ռեստրեպո ի Պուերտա
[2]
(1755—1829)
José Miguel
de Restrepo y Puerta

(անգլ.)
  1812 թվականի հոկտեմբերի 14 1813 թվականի հուլիսի 30 Անտյոկիա նահանգի նախագահ[3]
Խուան Վաուտիստա Անտոնիո Մարիա
դել Կորրալ ի Ալոնսո Կարրիասո
[2]
(1778—1814)
Juan Bautista Antonio María
del Corral y Alonso Carriazo

(անգլ.)
  1813 թվականի հուլիսի 30 1814 թվականի ապրիլի 7 Անտյոկիա նահանգի նախագահ[3][5] Մահացել է պաշտոնավարման ժամանակ
Խոսե Միգել
դե Լա Կալյե
Վելես
[2]
(1755—1839)
José Miguel
de La Calle Vélez

(անգլ.)
  1814 թվականի ապրիլի 15 [6] 1814 թվականի մայիսի 8 Նահանգի ժամանակավոր նախագահ
Դիոնիսիո
Սանչես դե Տեխադա
[2]
Dionisio
Sánchez de Tejada

(անգլ.)
  1814 թվականի մայիսի 8[7] 1815 թվականի հուլիս[8] Անտյոկիա նահանգի նախագահ[3] Անտյոկիայի տարածքը գրավվեց իսպանական զորքի կողմից։
Ֆրանսիսկո
Վարլետա
[2]
Francisco
Warleta

(անգլ.)
  1816 թվականի ապրիլ 1816 թվականի հուլիս Իսպանական Անտյոկիայի նահանգի նահանգապետ
Վիսենսե
Չավես դե Լիմա
[2]
Vicente
Chávez de Lima

(անգլ.)
  1816 թվականի հուլիս 1818 թվականի մարտ Իսպանական Անտյոկիայի նահանգի նահանգապետ
Պանտալեոն
Արանգո
[2]
Pantaleón
Arango

(անգլ.)
  1818 թվականի մարտ 1818 թվականի մայիս Իսպանական Անտյոկիա նահանգի նահանգապետ
Խոսե
Գերրերո ի Կաբրերո
[2]
José
Guerrero y Cabrero

(անգլ.)
  1818 թվականի մարտ 1818 թվականի մայիս Իսպանական Անտյոկիա նահանգի նահանգապետ
Միգել
Վալբուենա
[2]
Miguel
Valbuena

(անգլ.)
  1818 թվականի մայիս 1818 թվականի նոյեմբեր Իսպանական Անտյոկիա նահանգի նահանգապետ
Կարլոս
Տոլգա
[2]
Carlos
Tolra

(անգլ.)
  1818 թվականի նոյեմբեր 1819 թվականի օգոստոս Իսպանական Անտյոկիա նահանգի նահանգապետ
Ֆաուստինո
Սարմիենտո
[2]
Faustino
Sarmiento

(անգլ.)
  1819 թվականի օգոստոս 1819 թվականի օգոստոս Իսպանական Անտյոկիա նահանգի նահանգապետ

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Rodrigo Llano Isaza (март 2002 года)։ «Antioquia»։ HECHOS Y GENTES DE LA PRIMERA REPUBLICA COLOMBIANA (1810-1816) (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 Toro Gutiérrez, Rafael Iván. «La Provincia de Antioquia. Su paso por la Independencia y la Gran Colombia 1810—1830.» En: Repertorio Histórico de la Academia Antioqueña de Historia, Año 99, N° 266, Diciembre de 2003(իսպ.)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 իսպ.՝ Presidente del Estado de Antioquia
  4. Ուրիշ տվյալներով հոկտեմբերի 29-ից։
  5. 1814 թվականի մարտի 1-ից 5-ը դիկտատոր։
  6. Ուրիշ տվյալներով ապրիլ 7-ից։
  7. Ուրիշ տվյալներով մայիսի 16-ից։
  8. Ուրիշ տվյալներով 1816 թվականի ապրիլի 5։

Տունխայի հանրապետություն (1812, ընդունել է Ֆերդինանդ VII-ի իշխանությունը)Խմբագրել

Սկզբում Տունխա գավառը չէր աջակցում Իսպանիայից անկախություն հռչակած Բոգոտայի գործողությունները, բայց քանի որ գավառի քաղաքները կոչ էին անում անկախություն հռչակել ու աջակցում էին անկախություն հռչակած Կունդինամարկային, Տունխան ստիպված էր արագ գործել։ 1811 թվականի նոյեմբերի 26-ին Տունխան ստորագրեց կոնֆեդերացիայի ակտը միանալով Նոր Գրանադայի Միացյալ Նահանգներին, իսկ 1811 թվականի դեկտեմբերի 9-ին պաշտոնապես անկախություն հռչակեց Իսպանիայից։ Հենց այդ ժամանակվանից Տունխայի հանրապետությունը վերջնականապես ոտքի կանգնեց նախագահ-նահանգապետ` Խուան Նեպոմուսենո Նինյոյի օրոք, մինչև այդ Կունդինամարկան վերջնակապես հաղթահարվեց ու Տունխան կրկին մտավ Միացյալ նահանգների կազմի մեջ[1]։

Անունը
(կյանքի տարիներ)
Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Տունխայի հանրապետություն 
Խուան Նեպոմուսենո
Նինյո
[2]
(1769—1816)
Juan Nepomuceno
Niño y Muelle

(անգլ.)
  1812 թվականի հուլիսի 3 1812 թվականի հոկտեմբերի 4 Տունխա նահանգի նախագահ-նահանգապետ[3] Պաշտոնը վերացվեց կապված Տունխայի Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգերի կազմի մեջ մտնելու հետ։

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Rodrigo Llano Isaza (март 2002 года)։ «Tunja»։ HECHOS Y GENTES DE LA PRIMERA REPUBLICA COLOMBIANA (1810-1816) (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. López Ocampo, Javier։ «Tunja en la Reconquista española» (իսպաներեն)։ Alcaldia Mayor de Tunja։ Վերցված է 2011-01-30 (չաշխատող հղում)
  3. իսպ.՝ Presidente Gobernador del Estado de Tunja: Ինչպես նաև օգտագործել է Տունխայի հանրապետության նախագահ-նահանգապետ տիտղոսըիսպ.՝ Presidente Gobernador de la República de Tunja:

Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգներ (1812—1816) (ընդունել է Ֆերդինանդ VII-ի իշխանությունը)Խմբագրել

Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգերը կազմավորվել են 1811 թվականի նոյեմբերի 26-ին, որպես Տունխա, Պամպլոնա, Անտյոկիա, Կարտախենա և Նեյվա անկախ նահանգների կոնֆեդերացիա։ Սկզբում նախագահի պաշտոնը բացակայում էր, քանի որ նահանգները չէին ցանկանում իշխանությունը զիջել մի մարդու, որպեսզի խուսափեն ֆավորիտիզմից։ Իր առաջին պաշտոնական նստաշրջանի ժամանակ դաշնային կոնգրեսը ընտրեց առաջին նախագահին` Կամիլո Տորրես Տենորիոյին ու վստահեցին նրան մինչև եռապետության ստեղծումը։ Եռապետությունը փորձարարական գործադիր իշխանությունը, որի դեպքում երեք մարդ ստանում էր տարբեր չափի լիազորություններ, որը նրանց թույլ էր տալիս նրանց միաժամանակ կառավարել տարբեր նահանգներ։ Սակայն այդ համակարգը արատավոր էր ու վերջնականապես իր անվճռականությունը ցույց տվեց Պաբլո Մարիլյոյի ներխուժման ժամանակ, եռապետության անդամները հետապնդումների ենթարկվեցին, ստիպված էին հերթով փոխանցել իշխանությունը միմյանց, մինչև բոլորը չսպանվեցին կամ գերի չվերցվեցին։

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգներ 
Խոսե Կամիլո Կլեմենտե
Տորրես Տենորիո
[1]
(1766—1816)
José Camilo Clemente
Torres Tenorio

(անգլ.)
  1812 թվականի հոկտեմբերի 4 1814 թվականի հոկտեմբերի 5 Կոնգրեսսի նախագահ[2] Իշխանությունը անցավ եռապետությանը։ 1-ին անգամ։
Ը
[3]
Խոսե Մարիա Էուսեբիո Կարլոս
դել Ռոսարիո դել Կաստիլյո Ռադա
[4]
(1776—1835)
José María Eusebio Carlos
del Rosario del Castillo Rada

(անգլ.)
  1814 թվականի հոկտեմբերի 5 1814 թվականի նոյեմբերի 28 Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգերի նախագահ[5] Ժամկետը լրացել է[6]։
Խոակին
Կամաչո
Լագո
[7]
(1766—1816)
Joaquín
Camacho
Lago

(անգլ.)
  1814 թվականի հոկտեմբերի 5 1815 թվականի հունվարի 25 Ժամանակավոր եռապետ[6]։ Ժամկետը լրացել է։
Խոսե Լուիս Ալվարո Ալվինո
Ֆերնանդես Մադրիդ ի Ֆերնանդես դե Կաստրո
[8]
(1789—1830)
José Luis Álvaro Alvino
Fernández Madrid y Fernández de Castro

(անգլ.)
  1814 թվականի հոկտեմբերի 5 1815 թվականի ապրիլի 26 Ժամանակավոր եռապետ[6]։ Ժամկետը լրացել է։ 1-ին անգամ։
Խոսե Կուստոդիո Կաետանո
Գարսիա Ռովերա
[9]
(1786—1816)
José Custodio Cayetano
García Rovira

(անգլ.)
  1814 թվականի նոյեմբերի 28 1815 թվականի հուլիսի 24 [10] Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգերի նախագահ[5] Ժամկետը լրացել է։ 1-ին անգամ։
Խոսե Միգել
Պեյ
դե Անդրադե

(1775—1838)
José Miguel
Pey
de Andrade

(անգլ.)
  1815 թվականի հունվարի 25[11] 1815 թվականի նոյեմբերի 15 [12] Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգերի նախագահ[5] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Կրիսանտո
Վալենսուելա ի Կոնդե
[13]
(1776—1816)
Crisanto
Valenzuela y Conde

(անգլ.)
  1815 թվականի հուլիսի 25 1815 թվականի օգոստոսի 17 Ժամանակավոր եռապետ։ Պաշտոնը փոխանցվեց փոխեռապետին։
Մանուել Խուան Ռոբուստիանո
դե լոս Դոլորես Ռոդրիգես Տորիսես ի Կիրոս

(1788—1816)
Manuel Juan Robustiano
de los Dolores Rodríguez Torices y Quiroz

(անգլ.)
  1815 թվականի ապրիլի 26 По другим данным с 28 июля 1815 года.</ref> 1815 թվականի նոյեմբերի 15 Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգների նախագահ[5] հոկտեմբերի 16—18-ը հեռացվել է իշխանությունից դավադրությանը մասնակցելու մեղադրանքով։ Վերադարձել է իշխանության մեղադրանքի հանման արդյունքում։ 3-րդ անգամ։
Անտոնիո
Վիլյավիսենսիո ի Վերաստեգուի
[14]
(1775—1816)
Antonio
Villavicencio y Verástegui

(անգլ.)
  1815 թվականի օգոստոսի 17 1815 թվականի նոյեմբերի 15 Եռապետի փոխարինող, փոխարինել է Գարսիային։ Ժամկետը լրացրել է։
Խոսե Մանուել
Ռեստրեպո
Վելես
[15]
(1781—1863)
José Manuel
Restrepo
Vélez

(անգլ.)
  Չի պաշտոնավարել Ընտրված եռապետ։ Հրաժարվել է պաշտոնից։
Խոսե Կամիլո Կլեմենտե
Տորրես Տենորիո
[1]
(1766—1816)
José Camilo Clemente
Torres Tenorio

(անգլ.)
  1815 թվականի նոյեմբերի 15 1816 թվականի մարտի 14 Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգերի նախագահ[5] Հրաժարական է տվել։ 2-րդ անգամ։
Կ
Խոսե Լուիս Ալվարո Ալվինո
Ֆերնանդես Մադրիր ի Ֆերնանդես դե Կաստրո
[8]
(1789—1830)
José Luis Álvaro Alvino
Fernández Madrid y Fernández de Castro

(անգլ.)
  1816 թվականի մարտի 14 1816 թվականի հունիսի 22 Նոր Գրանադայի միացյալ նահանգերի նախագահ[5] Փախել է մայրաքաղաքից, իսպանացիների հետապնդման պատճառով հրաժարական է տվել։ 2-րդ անգամ։
ՆԿ
Լիբորիո Խոսե Ապոլինար
Մեխիա Գուտյերրես ի Գուտյերես դե Լարա
[16]
(1792—1816)
Liborio José Apolinar
Mejía Gutiérrez y Gutiérrez de Lara

(անգլ.)
  1816 թվականի հունիսի 22 1816 թվականի հունիսի 30 Փոխնախագահ, կատարել է նախագահի պարտականությունները նախագահի բացակայության ժամանակ[17]։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ ՆԿ
Խոսե Կուստոդիո Կաետանո
Գարսիա Ռովերա
[9]
(1786—1816)
José Custodio Cayetano
García Rovira

(անգլ.)
  1816 թվականի հունիսի 30 1816 թվականի հուլիսի 10 Նախագահ-բռնապետ[5] Ձերբակալվել է իսպանական բանակի կողմից։ 2-րդ անգամ։
ՆԿ
Մանուել Ֆերնանդո
Սերրանո ի Ուրիբե
[18]
(1789—1819)
Manuel Fernando
Serrano y Uribe

(անգլ.)
  1816 թվականի հուլիսի 16 1816 թվականի սեպտեմբերի 16 Նոր Գրանադայի միայցալ նահանգերի նախագահ[5] Պաշտոնը վերացավ։ ԸՌ

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 Córdoba Giraldo, Stella María (16 декабря 2004 года)։ «Camilo Torres» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. իսպ.՝ Presidente del Congreso de las Provincias Unidas de la Nueva Granada, encargado del Poder Ejecutivo Federal
  3. Կոնգրեսսի առաջնորդ։
  4. López Ocampo, Javier։ «Castillo Y Rada, José Maria Del» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 իսպ.՝ Presidente de las Provincias Unidas de la Nueva Granada
  6. 6,0 6,1 6,2 1814 թվականի հոկտեմբերի 5-ին կոնգրեսսը ընտրեց եռապետությունը`Գարսիա Ռովերոյին, Պեյա դե Անդրադեյին ու Ռոդրիգես Տորիսեսին։ Սակայն նրանք բոլորը գտնվում էին բանակում և չէին կարող իրականացրել իրենց լիազորությունները, դրա համար իրենց բացակայության ժամանակ ընտրվեց ժամանակավոր եռապետություն, որի կազմի մեջ էին` Կաստիլ Ռադան, Կամաչո Լագոն ու Ֆերնանդես Մադրիդը։
  7. López Ocampo, Javier։ «Camacho, José Joaquín» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  8. 8,0 8,1 López Ocampo, Javier։ «Fernández, José Madrid» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  9. 9,0 9,1 López Ocampo, Javier։ «García Rovira, Custodio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  10. Ուրիշ տվյալներով մինչև 1815 թվականի մարտի 28-ը։
  11. Ուրիշ տվյալներով 1815 թվականի մարտի 28-ից։
  12. Ուրիշ տվյալներով մինչև 1815 թվականի հուլիսի 28-ը։
  13. Rodrigo Llano Isaza (март 2002 года)։ «HECHOS Y GENTES DE LA PRIMERA REPUBLICA COLOMBIANA (1810-1816)» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  14. Ocampo Lopez, Javier։ «Villavicencio, Antonio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  15. Melo, Jorge Orlando։ «Restrepo, José Manuel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  16. Molina, Luis Fernando։ «Mejía, Liborio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  17. իսպ.՝ Vicepresidente de las Provincias Unidas de la Nueva Granada, encargado del Poder Ejecutivo
  18. «Serrano Uribe, Fernando» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 

Ահաբեկչության ռեժիմ (1816—1819)Խմբագրել

Նոր Գրանադա իսպանական ներխուժման գագաթնակետը դարձավ փոխարքայի իշխանության վերականգնումն ու իսպանացիների կառավարման վերահաստատումը։ Նախագահի պաշտոնը վերացվեց, իսկ անկախության մարտիկները գերի վերցվեցին, սպանվեցին, ստիպված էին թաքնվել կամ լքել երկիրը։ Այս ժամանակը ստացավ «Ահաբեկչության ռեժիմ» անունը, շրջանը, երբ իսպանացի գաղութական կառավարիչները որոշեցին դաս տալ նրանց, ովքեր ձեռնոց էին նետել իսպանական թագավորին, կազմակերպել էին հանրային դատեր և շատերին հրապարակայնորեն մահապատժի ենթարկել։

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը
 Նոր Գրանադայի վերադարձը Իսպանիայի իշխանության տակ 
 Նոր Գրանադայի փոխարքայություն •  
Ֆրանսիսկո
Մոնտալվո ի Ամբուլոդի
Արրիոլա ի Կասաբլանտ Վալդեսպինո

(1754—1822)
Francisco
Montalvo y Ambulodi
Arriola y Casabant Valdespino

(անգլ.)
  1816 թվականի ապրիլի 16 [1] 1818 թվականի մարտի 9 Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խուան Խոսե Ֆրանսիսկո
դե Սամանո ի Ուրիբարրի դե Ռեբոլլար ի Մասորրա

(1753—1821)
Juan José Francisco
de Sámano y Uribarri de Rebollar y Mazorra

(անգլ.)
  1818 թվականի մարտի 9 1819 թվականի օգոստոս Նոր Գրանադայի փոխարքա
Խուան
դե լա Կրուս Մոուրխեոն
ի Աչետ

(?—1822)
Juan
de la Cruz Mourgeón
y Achet

(անգլ.)
  1819 թվական 1821 թվական Նոր Գրանադայի փոխարքա

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1813 թվականի մայիսի 30-ից` նահանգապետ, հետո մինչև 1816 թվականի ապրիլի 16-ը գեներալ-կապիտան

Մեծ Կոլումբիա (1819—1831)Խմբագրել

Անունը
(կյանքի տարիներ)
Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
  • 1-ին Կոլումբիայի հանրապետություն 
Սիմոն Խոսե Անտոնիո
Բոլիվար դե լա Սանտիսիմա Տրինիդադ ի Պալասիոս ի Բլանկո
[1]
(1783—1830)
Simón José Antonio
Bolívar de la Santísima Trinidad y Palacios Ponte y Blanco

(անգլ.)
  1819 թվականի փետրվարի 15 1821 թվականի դեկտեմբերի 13[2] Կոլումբիայի հանրապետության նախագահ[3] Թողել է պաշտոնը, որպեսզի երկրի հարավում ղեկավարի իսպանացիների դեմ մղվող ռազմական կամպանիան գլխավորելու համար։ 1-ին անգամ։
Կ
[4]
Ֆրանսիսկո
դե Պաուլա
Սանտանդեր ի Օմանյա
[5]
(1792—1840)
Francisco
de Paula Santander y Omaña

(անգլ.)
  1821 թվականի դեկտեմբերի 13 1826 թվականի նոյեմբերի 14 Փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը[6]։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ 1-ին անգամ։
Սիմոն Խոսե Անտոնիո
Բոլիվար դե լա Սանտիսիմա Տրինիդադ ի Պալասիոս Պոնտե ի Բլանկո
[1]
(1783—1830)
Simón José Antonio
Bolívar de la Santísima Trinidad y Palacios Ponte y Blanco

(անգլ.)
  1826 թվականի նոյեմբերի 14 1829 թվականի նոյեմբերի 10[7] Կոլումբիայի հանրապետության նախագահ[3][8]։ Թողել է պաշտոնը պատերազմին մասնակցելու համար։ 2-րդ անգամ։
Էստանիսլաո
Վերգարա Սանս դե Սանտամարիա
[9]
(1790—1855)
Estanislao
Vergara Sanz de Santamaría

(անգլ.)
  1829 թվականի նոյեմբերի 10 1829 թվականի դեկտեմբերի 10 Պետական խորհրդի նախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Սիմոն Խոսե Անտոնիո
Բոլիվար դե լա Սանտիսիմա Տրինիդադ ի Պալասիոս Պոնտե ի Բլանկո
[1]
(1783—1830)
Simón José Antonio
Bolívar de la Santísima Trinidad y Palacios Ponte y Blanco

(անգլ.)
  1829 թվականի դեկտեմբերի 10 1830 թվականի մայիսի 4 Կոլումբիայի հանրապետության նախագահ[3] Հրաժարական է տվել։ 3-րդ անգամ։
Դոմինգո
Կայսեդո ի Սանց
դե Սանտամարիա
[10]
(1783—1843)
Domingo
de Caycedo y Sanz
de Santamaría

(անգլ.)
  1830 թվականի մայիսի 4 1830 թվականի հունիսի 13 Փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը[6]. Ժամկետը ավարտվել է։ 1-ին անգամ։
Խոակին Մարիանո
դե Մոսկերա ի Ֆիգերոա ի Արբոլեդա
[11]
(1787—1877)
Joaquín Mariano
de Mosquera y Figueroa y Arboleda

(անգլ.)
  1830 թվականի հունիսի 13 1830 թվականի սեպտեմբերի 4 Կոլումբիայի հանրապետության նախագահ[3] Հեղաշրջվել է զինվորների կողմից։ Կ
Ռաֆայել Խոսե
Ուրդանետա ի Ֆարիա
[12]
(1789—1845)
Rafael José
Urdaneta y Faría

(անգլ.)
  1830 թվականի սեպտեմբերի 4 1831 թվականի ապրիլի 30 Կառավարության ժամանակավոր ղեկավար, իշխանության է եկել հեղաշրջման ժամանակ[13][14]. Հեռացվել է լեգիտիմ կառավարության կողմից։ Ռ
Պրեզիդիում (Գործադիր իշխանության կոլեգիալ մարմին)[15],
ստեղծվել է նախարարների խորհրդի կողմից, որպեսզի ընդունի գեներալ Ուրդանետայի հրաժարականը ու նախագահի պաշտոնին հրավիրի գեներալ Կայսեդոյին։
Խոսե Միգել
Պեյ
դե Անդրադե

(1763—1838)
José Miguel
Pey
de Andrade

(անգլ.)
  1831 թվականի ապրիլի 30 1831 թվականի մայիսի 2 Ռազմական ու ծովային նախարար։ Ժակետը ավարտվել է։ 3-րդ անգամ
ՆԿ
Հերոնիմո
դե Մենդոսա Գալավիս
[16]
(1773—1839)
Jerónimo
de Mendoza Galavís

(անգլ.)
  Ֆինանսների նախարար։ ՆԿ
Խուան
Գարսիա դել Ռիո
[17]
(1794—1856)
Juan
García Del Río

(անգլ.)
  Ներքին և արտաքին գործերի նախարար։ ՆԿ
Դոմինգո
Կեյսեդո ի Սանց
դե Սանտամարիա
[10]
(1783—1843)
Domingo
de Caycedo y Sanz
de Santamaría

(անգլ.)
  1831 թվականի մայիսի 2 1831 թվականի նոյեմբերի 21 փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը[6]. Հրաժարական է տվել։ 2-րդ անգամ։
ժ. պ

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 1,2 Gustavo Vargas Martinez, David Bushnel։ «Bolivar, Simón» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  2. Նախագահ Բոլիվարի բացակայության ժամանակ փաստացի նախագահի պարտականությունները կատարում էին փոխնախագահները հետևողականորեն` Խ. Ռոսսիո, Ա. Նարինյո, Խ. Մ. դել Կաստիլյո ի Ռադա, Ֆ. Սանտանդեր։
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 իսպ.՝ Presidente de la República de Colombia>:
  4. 1819 թվականին ընտրվել է Անգոստուրեյի կոնգրեսսի կողմից և վերընտրվել է 1821 թվականին Կուկուտեյի կոնգրեսս կողմից
  5. Castaño Zuluaga, Luis Ociel։ «Santander, Francisco De Paula» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  6. 6,0 6,1 6,2 իսպ.՝ Vicepresidente de la República de Colombia, encargado del Poder Ejecutivo.
  7. 1828 թվականի օգոստոսի 27-ին կոնգրեսսը նրան շնորհեց «Ազատարար» տիտղոսըիսպ.՝ Libertador-Presidente de la República de Colombia: Բացի դրանից, պաշտոնական օգտագործվում էր Կոլումբիայի հանրապետության վերին առաջնորդի տիտղոսըիսպ.՝ Jefe Supremo de la República de Colombia
  8. Վերադարձել է պաշտոնին, որպեսզի ավարտի իր ժամկետը։ 1828 թվականի օգոստոսի 27-ին իրեն հայտարարել է բռնապետ
  9. Tamayo, Joaquín. Nuestro Siglo XIX. Volumen I. Bogotá. 1941. Página 324.
  10. 10,0 10,1 López Ocampo, Javier։ «Caycedo, Domingo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  11. Méndez Valencia, María Alexandra։ «Mosquera, Joaquín» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  12. López Ocampo, Javier։ «Urdaneta, Rafael» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  13. իսպ.՝ Encargado del Poder Ejecutivo.
  14. Սկզբից փաստացի իրականացնում էր երկրի ղեկավարի դերը Բոլիվարի փոխարեն, ով չընդունեց պաշտոնը ու մահացավ 1830 թվականի դեկտեմբերի 17-ին։ Հետո Մոսկերի փոխարեն, ով չվերադարձավ իշխանության։
  15. իսպ.՝ Ejecutivo Plural.
  16. Molano, Mariano։ «Mendoza, Jerónimo Gutierrez De» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  17. López Ocampo, Javier։ «García del Rio, Juan» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 

Նոր Գրանադայի հանրապետություն (1831—1858)Խմբագրել

     Պահպանողական կուսակցություն      Լիբերալական կուսակցություն      Ֆեդերալիստական կուսակցություն

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտը Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Նոր Գրանադայի հանրապետություն 
Դոմինգո
Կայսեդո ի Սանց
դե Սանտամարիա

(1783—1843)
Domingo
de Caycedo y Sanz
de Santamaría

(անգլ.)
  1831 թվականի նոյեմբերի 21 1831 թվականի նոյեմբերի 23 Կոլումբիայի փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը[1]։ Հրաժարական է տվել։ 3-րդ անգամ։
ժ.պ
Խոսե Մարիա Ռամոն
Օբանդո ի դել Կամպո
[2]
(1795—1861)
José María Ramón
Obando y del Campo
[3]
(անգլ.)
  1831 թվականի նոյեմբերի 23 1832 թվականի մարտի 10 Կոլումբիայի փոխնախագահ, ղեկավարել է ժամանակավոր կառավարությունը[4][5]։ Ժամկետը լրացել է։ 1-ին անգամ։
Կ
Խոսե Իգնասիո
դե Մարկես Բարրետո
[6]
(1795—1861)
José Ignacio
de Márquez Barreto

(անգլ.)
  1832 թվականի մարտի 10 1832 թվականի հոկտեմբերի 7 Նոր Գրանադայի փոխնախագահ, ընտրվել է անուղղակի քվեարկությամբ։ Իրականացրել է նախագահի պարտականությունները[5][7]։ Զիջել է իշխանությունը։ 1-ին անգամ։
Կ
Ֆրանսիսկո Խոսե
դե Պաուլա
Սանտանդեր ի Օմանյա

(1792—1840)
Francisco José
de Paula Santander y Omaña

(անգլ.)
  1832 թվականի հոկտեմբերի 7 1837 թվականի ապրիլի 1 Նոր Գրանադայի նախագահ[8]։ Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Կ
Խոսե Իգնասիո
դե Մարկես Բարրետո
[6]
(1793—1880)
José Ignacio
de Márquez Barreto

(անգլ.)
  1837 թվականի ապրիլի 1 1841 թվականի ապրիլի 1 Նոր Գրանադայի նախագահ[8]։ Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Կ
Դոմինգո
Կայսեդո ի Սանց
դե Սանտամարիա

(1783—1843)
Domingo
de Caycedo y Sanz
de Santamaría

(անգլ.)
  1841 թվանի ապրիլի 1 1841 թվականի մայիսի 2 Փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը[5][9]։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ 4-րդ անգամ։
ժ. պ
Պեդրո Ալկանտարա
Էրրան
Մարտինես
[10]
(1800—1872)
Pedro Alcántara
Herrán
Martínez

(անգլ.)
  1841 թվականի մայիսի 2 1841 թվականի հուլիսի 5 Նոր Գրանադայի նախագահ[8]. Թողել է պաշտոնը, քաղաքացիական պատերազմին մասնակցելու համար։ 1-ին անգամ։
Կ
Խուան դե Դիոս
Արանսասու
Գոնսալես
[11]
(1798—1845)
Juan de Dios
Aranzazu
González

(անգլ.)
  1841 թվականի հուլիսի 5 1842 թվականի մայիսի 19 Պետական խորհրդի նախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Պեդրո Ալկանտարա
Էրրան
Մարտինես
[10]
(1800—1872)
Pedro Alcántara
Herrán
Martínez

(անգլ.)
  1842 թվականի մայիսի 19 1845 թվականի ապրիլի 1 Նոր Գրանադայի նախագահ[8][12]
1843 թվականի ապրիլի 20-ից` Հանրապետության նախագահ[13].
Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա
[14]
(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1845 թվականի ապրիլի 1 1847 թվականի օգոստոսի 14 Հանրապետության նախագահ[13]. 1-ին անգամ։
Կ
Ռուֆինո
Կուերվո
ի Բարրետո
[15]
(1801—1853)
Rufino
Cuervo
y Barreto

(անգլ.)
  1847 թվականի օգոստոսի 14 1847 թվականի դեկտեմբերի 14 Փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա
[14]
(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1847 թվականի օգոստոսի 14 1849 թվականի ապրիլի 1 Հանրապետության նախագահ[13]։ Ժամանակը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Խոսե Իլարիո
Լոպես
Վալդես
[16]
(1798—1869)
José Hilario
López
Valdéz

(անգլ.)
  1849 թվականի ապրիլի 1 1853 թվականի ապրիլի 1 Հանրապետության նախագահ[13]։ Ժամկետը լրացել է։ Կ
Խոսե Մարիա Ռամոն
Օբանդո ի դել Կամպո
[2]
(1795—1861)
José María Ramón
Obando del Campo

(անգլ.)
  1853 թվականի ապրիլի 1 1854 թվականի ապրիլի 17 Հանրապետության նախագահ[13]։ Հեղաշրջվել է զինվորականների կողմից։ 2-րդ անգամ։
Կ
Խոսե Մարիա Դիոնիսիո
Մելո ի Օրտիս
[17]
(1800—1860)
José María Dionisio
Melo y Ortiz

(անգլ.)
  1854 թվականի ապրիլի 17 1854 թվականի մայիսի 20 Ժամանակավոր կառավարության ղեկավար։ Իշխանության է եկել ռազմական հեղաշրջման արդյունքում[18]։ Թողել է պաշտոնը ապստամբության դեմ պայքարելու համար։ 1-ին անգամ։
Ռ
Տոմաս Խոսե Ռամոն
դել Կարմեն դե Էրրերա ի Պերես Դավիլա
[19][20]
(1804—1859)
Tomás José Ramón
del Carmen de Herrera y Pérez Dávila

(անգլ.)
  1854 թվականի ապրիլի 21 1854 թվականի օգոստոսի 5 Հավակնել է նախագահի պաշտոնին, նշանակվել է նախագահի տեղակալ։ Ղեկավարել է գնդապետ Մելոյի դեմ ընթացող ապստամբությունը[21][22]</ref>: Ը
Ֆրանսիսկո Անտոնիո
Օբերգոն Մունյոս
[23]
(1801—1869)
Francisco Antonio
Obregón Muñoz

(անգլ.)
  1854 թվականի մայիսի 20 1854 թվականի հունիսի 2 Կառավարության նախարար, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Խոսե Մարիա Դիոնիսիո
Մելո ի Օրտիս
[17]
(1800—1860)
José María Dionisio
Melo y Ortiz

(անգլ.)
  1854 թվականի հունիսի 2 1854 թվականի դեկտեմբերի 4 Ժամանակավոր կառավարության ղեկավար[18]։ Հեղաշրջվել է լեգիտիմ կառավարության կողմից։ 2-րդ անգամ։
Խոսե Արսենիո Վիսենտե
դել Կարմեն Օբալդիա ի Օրեխուելա
[24]
(1806—1889)
José Arsenio Vicente
del Carmen de Obaldía y Orejuela

(անգլ.)
  1854 թվականի օգոստոսի 5 [25] 1855 թվականի ապրիլի 1 Փոխնախագահ։ Գլխավորել է գնդապետ Մելոյի դեմ ընթացող ապստամբությունը[26]։ Զիջել է իշխանությունը փոխնախագահին։ Ը
Մանուել Մարիա
Մալյարինո Իբարգոյեն
[27]
(1808—1872)
Manuel María
Mallarino Ibargüen

(անգլ.)
  1855 թվականի ապրիլի 1 1857 թվականի ապրիլի 1 Փոխնախագահ, ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը[26]։ Ժամկետի լրացել է։ Կ
Մարիանո
Օսպինա Ռոդրիգես
[28]
(1805—1885)
Mariano
Ospina Rodríguez

(անգլ.)
  1857 թվականի ապրիլի 1 1858 թվականի մայիսի 22 Հանրապետության նախարար[13]. Շարանուկեց իրականցնել լիազորությունները, որպես Գրանադական կոնֆեդերացիայի նախագահ։ 1-ին անգամ։
Հ

Գրանադական կոնֆեդերացիա (1858—1861)Խմբագրել

     Պահպանողական կուսակցություն      Լիբերալական կուսակցություն

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Գրանադական կոնֆեդերացիա 
Մարիանո
Օսպինա Ռոդրիգես

(1805—1885)
Mariano
Ospina Rodríguez

(անգլ.)
  1858 թվականի մայիսի 22 1861 թվականի ապրիլի 1 Գրանադական կոնֆեդերացիայի նախագահ[29] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Հ
Խուան Խոսե
Նյետո Խիլ
[30]
(1805—1866)
Juan José
Nieto Gil

(անգլ.)
  1861 թվականի հունվարի 25 1861 թվականի հուլիսի 18 Նախագահի 2-րդ տեղակալ Զիջել է իշխանությունը Մոսկերին։ Ը
Բարտոլոմե
Կալվո ի Դիաս
դե Լամադրիդ
[31]
(1815—1889)
Bartolomé
Calvo y Díaz
de Lamadrid

(անգլ.)
  1861 թվականի ապրիլի 1 1861 թվականի հուլիսի 10 Գլխավոր տեսուչ[32][33] Ձերբակալվեց ու հեռացվեց։ Ժ. պ
Խուլիո
Արբոլեդա Պոմբո
[34]
(1817—1862)
Julio
Arboleda Pombo

(անգլ.)
  1861 թվականի հուլիսի 10 1861 թվականի հուլիսի 18[35] Գրանադական կոնֆեդերացիայի նախագահ[36] Հեղաշրջվել է զինվորականների կողմից։ Հ
Իգնասիո
Գուտերրես Վերգարա
[37]
(1806—1877)
Ignacio
Gutiérrez Vergara

(անգլ.)
  1861 թվականի հուլիսի 18 1862 թվականի հունվարի 18 Ֆինանսների նախարար[38] Ձերբակալվել ու հեռացվել է։
Լեոնարդո
Կանալ Գոնսալես
[39]
(1822—1894)
Leonardo
Canal González

(անգլ.)
  1861 թվականի հուլիսի 18 1862 թվականի նոյեմբերի 6 Ռազմական նախարար, ղեկավարել է սահմանադրական կառավարությունը։ Զիջել է իշխանությունը։ Ը
Անդրես
Սերոն Սերրանո
[40]
(1822—1879)
Andrés
Cerón Serrano

(անգլ.)
  1862 թվականի փետրվար 1862 թվականի փետրվար Ռազմական ու ծովային նախարար[41]։ Զիջել է իշխանությունը Մոսկերին։ Ը
Մանուել
դել Ռիո դե Նարվաես
[42]
(1800—1871)
Manuel
Del Río De Narváez

(անգլ.)
  1862 թվականի նոյեմբերի 6 1863 թվականի հունվարի 13 Ներքին գործերի նախարար, գործադիր իշխանության ղեկավար[43]։ Աքսոր մեջ գտնվող կառավարությունը հաշտության պայմանագիր կնքեց և զիջեց իշխանությունը լիբերալներին։

Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգեր (1861)Խմբագրել

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբը Ժամկետի վերջը Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգներ 
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա

(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1861 թվականի հուլիսի 18 1861 թվականի սեպտեմբերի 20 Նոր Գրանադայի Միացյալ նահանգների ժամանակավոր նախագահ[44]։ Հանրապետությունը փոխեց իր անվանումը։ 3-րդ անգամ։
Ռ

Կոլումբիայի Միացյալ նահանգներ (1861—1886)Խմբագրել

     Պահպանողական կուսակցություն      Լիբերալական կուսակցություն

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգներ 
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա

(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1861 թվականի սեպտեմբերի 20 1863 թվականի փետրվարի 4 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների ժամանակավոր նախագահ, գործադիր իշխանության ղեկավար[45]։ Նոր սահմանադրության համար հրավիրեց սահմանադրական ժողով ու իշխանությունը զիջեց նրանց։ 4-րդ անգամ։
Ռ
Ֆրանսիսկո Խավիեր
Մարտինես դե Սալդուա ի Ռակինես
[46]
(1811—1882)
Francisco Javier
Martínez de Zaldúa y Racines

(անգլ.)
  1863 թվականի փետրվար 4 1863 թվականի փետրվար 10 Ռիոնեգրոյի կոնվենտի նախագահ, գործադիր իշխանության ղեկավար[47]։ Հրաժարական է տվել։ 1-ին անգամ։
Նախարարներից բաղկացած կոլեգիալ գործադիր իշխանության ղեկավար
Ֆլորիան
Լարգարչա Ուրտադո
[48]
(1823—1892)
Froilán
Largacha Hurtado

(անգլ.)
  1863 թվականի փետրվարի 10 1863 թվականի մայիսի 14 Պետական գանձապահ։ Լիազորություններն անցան նախագահին։
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա

(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  Ռազմական նախարար։ 5-րդ անգամ։
Խոսե Իլարիո
Լոպես Վալդես

(1798—1869)
José Hilario
López Valdéz

(անգլ.)
  Արտաքին գործերի նախարար։ 2-րդ անգամ։
Էստորգիո
Սալգար Մորենո
[49]
(1831—1885)
Eustorgio
Salgar Moreno

(անգլ.)
  Ֆինանսների նախարար։ Նախագահ[50]։ 1-ին անգամ։
Սանտոս
Գուտերես Պրիետո
[51]
(1820—1872)
Santos
Gutiérrez Prieto

(անգլ.)
  Ներքին գործերի նախարար։ 1-ին անգամ։
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա

(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1863 թվականի մայիսի 14 1864 թվականի հունվարի 29 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Թողել է պաշտոնը Էկվադորա-կոլումբիական պատերազմին մասնակցելու համար։ 6-րդ անգամ։
Կ
[53]
Խուան Ագուստին
դե Ուրիկոեչա Նավարրո
[54]
Juan Agustín
Uricoechea Navarro

(անգլ.)
  1864 թվականի հունվարի 29 1864 թվականի փետրվարի 28 Գլխավոր տեսուչ, գործադիր իշխանության ղեկավար։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա

(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1864 թվականի փետրվարի 28 1864 թվականի ապրիլի 8 [55] Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ 7-րդ անգամ։
Մանուել
Մուրիլո Տորո
[56]
(1816—1880)
Manuel
Murillo Toro

(անգլ.)
  1864 թվականին ապրիլի 8 1866 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգերի սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ 1-ին անգամ։
Շ
[57]
Խոսե Մարիա
Ռոխաս Գարրիդո

(1824—1883)
José María
Rojas Garrido

(անգլ.)
  1866 թվականի ապրիլի 1 1866 թվականի մայիսի 22 Նախագահի 1-ին տեղակալ։ Իրականացնում էր նախագահի պարտականությունները ընտրված նախագահի բացակայության դեպքում[58][59]. Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ ժ.պ
Տոմաս Սիպրիանո Իգնասիո Մարիա
դե Մոսկերա ի Արբոլեդա

(1798—1878)
Tomás Cipriano Ignacio María
de Mosquera y Arboleda

(անգլ.)
  1866 թվականի մայիսի 22 1867 թվականի մայիսի 23[60] Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Հեղաշրջվել է զինվորականների կողմից։ 8-րդ անգամ։
Շ
Մանուել Խոակին
դե Սանտա ԻսաբելՌիակոս Գարսիա

(1833—1875)
Manuel Joaquín
de Santa Isabel Riascos García

(անգլ.)
  1867 թվականի մայիսի 12[61] 1867 թվականի հունիսի 28 Նախագահի 3-րդ տեղակալ։ Հավակնում էր իշխանությանը այն բանից հետո, երբ Մոսկերը լուծարեց կոնգրեսսը։ Զիջեց իշխանությունը Ակոստային։
Միգել Մարիա դե լոս Սանտոս
Ակոստա ի Կաստիլյո

(1830—1901)
Miguel María de los Santos
Acosta y Castillo

(անգլ.)
  1867 թվականի մայիսի 23[62] 1868 թվականի ապրիլի 1 Նախագահի 2-րդ տեղակալ։ Հավակնել է իշխանությանը այն բանից հետո, երբ Մոսկերը լուծարեց կոնգրեսսը, և հաջորդեց նրան հեղաշրջման ժամանակ։ Զիջեց իշխանությունը։ Ռ
Սանտոս
Գուտերես Պրիետո
[51]
(1820—1872)
José de los Santos
Gutiérrez Prieto

(անգլ.)
  1868 թվականի ապրիլի 1 1868 թվականի դեկտեմբերի 21 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Ամուսնության հետ կապված ժամանակավոր հեռացավ զբաղեցրած պաշտոնից։ 2-րդ անգամ։
Շ
Սալվադոր
Կամաչո Ռոլդան

(1827—1900)
Salvador
Camacho Roldán

(անգլ.)
  1868 թվականի դեկտեմբերի 21 1869 թվականի հունվարի 2 Նախագահի 1-ին տեղակալ։ Գործադիր իշխանության ղեկավար Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Սանտոս
Գուտերես Պրիետո
[51]
(1820—1872)
José de los Santos
Gutiérrez Prieto

(անգլ.)
  1869 թվականի հունվարի 2 1870 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգերի սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ 3-րդ անգամ։
Էստորգիո
Սալգար Մորենո
[49]
(1831—1885)
Eustorgio
Salgar Moreno

(անգլ.)
  1870 թվականի ապրիլի 1 1872 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Շ
Մանուել
Մուրիլյո Տորո
[56]
(1816—1880)
Manuel
Murillo Toro

(անգլ.)
  1872 թվականի ապրիլի 1 1874 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգերի սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Շ
Սանտյագո
Պերես դե Մանոսալբաս
դել Կաստիլյո
[63]
(1830—1900)
Santiago
Pérez de Manosalbas
del Castillo

(անգլ.)
  1874 թվականի ապրիլի 1 1876 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ Շ
Խոսե ԲոնիֆասիոԱկիլեո Էլիաս
Պարրա Գոմես
[64]
(1825—1900)
José Bonifacio Aquileo Elías
Parra Gómez

(անգլ.)
  1876 թվականի ապրիլի 1 1877 թվականի մայիսի 19 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամանակավոր թողեց պաշտոնը առողջության հետ կապված խնդիրների պատճառով։ 1-ին անգամ։
Շ
Խոսե Սերխիո
Կամարգո
Պինսոն
[65]
(1832—1907)
José Sergio
Camargo
Pinzón

(անգլ.)
  1877 թվականի մայիսի 19 1877 թվականի օգոստոսի 14 Նախագահի 2-րդ տեղակալ։ Գործադիր իշխանության ժամանակավոր ղեկավար։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Խոսե ԲոնիֆասիոԱկիլեո Էլիաս
Պարրա Գոմես
[64]
(1825—1900)
José Bonifacio Aquileo Elías
Parra Gómez

(անգլ.)
  1877 թվականի օգոստոսի 14 1877 թվականի դեկտեմբերի 22 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգերի սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամանակավոր թողեց պաշտոնը առողջության հետ կապված խնդիրների պատճառով։ 2-րդ անգամ։
Մանուել Մարիա
Ռամիրես Ֆորտոուլ
[66]
(1817—1891)
Manuel María
Ramírez Fortoul

(անգլ.)
  1877 թվականի դեկտեմբերի 22 1877 թվականի դեկտեմբերի 24 Գլխավոր տեսուչ։ Գործադիր իշխանության ժամանակավոր ղեկավար։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Խոսե ԲոնիֆասիոԱկիլեո Էլիաս
Պարրա Գոմես
[64]
(1825—1900)
José Bonifacio Aquileo Elías
Parra Gómez

(անգլ.)
  1877 թվականի դեկտեմբերի 24 1878 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգերի սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է" 3-րդ անգամ։
Խուլիան
Տրուխիլիո Լարգաչա
[67]
(1828—1888)
Julián
Trujillo Largacha

(անգլ.)
  1878 թվականի ապրիլի 1 1880 թվականի ապրիլի 8 [68] Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։
Ռաֆայել Վենեսլաո
Նունյես Մոլեդո
[69]
(1825—1894)
Rafael Wenceslao
Núñez Moledo

(անգլ.)
  1880 թվականի ապրիլի 8 1882 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգերի սահմանադրական նախագահ[52]։ Ժամկետը լրացել է։ 1-ին անգամ։
Շ
Ֆրանսիսկո Խավիեր
Մարտինես դե Սալդուա ի Ռակինես
[46]
(1811—1882)
Francisco Javier
Martínez de Zaldúa y Racines

(անգլ.)
  1882 թվականի ապրիլի 1 1882 թվականի դեկտեմբերի 21 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմադրական նախագահ[52]։ Մահացել է պաշտոնավարման ժամանակ։ 2-րդ անգամ։
Շ
Կլիմակո
Կալդերոն
Ռեյես
[70]
(1852—1913)
Clímaco
Calderón
Reyes

(անգլ.)
  1882 թվականի դեկտեմբերի 21 1882 թվականի դեկտեմբերի 22 Գլխավոր տեսուչ։ Իրականացրել է նախագահի պարտականությունները, նախագահի տեղակալների բացակայության ժամանակ[71][72]։ Հրաժարական է տվել։
Խոսե Էուսեբիո
Օտալորա Մարտինես

(1828—1884)
José Eusebio
Otálora Martínez

(անգլ.)
  1882 թվականի դեկտեմբերի 22 1884 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[73][52]։ Ժամկետը լրացել է։
Էզեկիել
Ուրտադո
Ուրտադո

(1825—1890)
Ezequiel
Hurtado
Hurtado

(անգլ.)
  1884 թվականի ապրիլի 1 1884 թվականի օգոստոսի 11 Նախագահի 1-ին տեղակալ։ Նախագահի ժ.պ, ընտրված նախագահի բացակայության ժամանակ[74]։ Նախագահն անցավ լիազորությունների կատարմանը։
Ռաֆայել Վենեսլաո
Նունյես Մոլեդո
[69]
(1825—1894)
Rafael Wenceslao
Núñez Moledo

(անգլ.)
  1884 թվականի օգոստոսի 11 1886 թվականի ապրիլի 1 Կոլումբիայի Միացյալ նահանգների սահմանադրական նախագահ[52]։ Հրաժարական է տվել։ 2-րդ անգամ։
Շ
Խոսե Մարիա
դել Կամպո Սերրանո
[75]
(1832—1915)
José María
del Campo Serrano

(անգլ.)
  1886 թվականի ապրիլի 1 1886 թվականի օգոստոսի 5 Նախագահի 1-ին տեղակալ։ Նախագահի ժ.պ[76][77]։ Շարունակեց իրականցնել լիազորությունները սահմանադրության փոփոխումից հետո։ 1-ին անգամ։

Կոլումբիայի Հանրապետություն (1886 թվականից)Խմբագրել

     Պահպանողական կուսակցություն      Լիբերալական կուսակցություն      Լիբերալական կուսակցություն (ձախ թեւ)      իբերալական կուսակցություն (աջ թեւ)      Սոցիակալան կուսակցություն կամ Ազգային միասնություն      Ռազմական ռեժիմ      Հանրապետական դաշինք

Անունը / (կյանքի տարիներ) Բնօրինակ անունը Լուսանկարը Ժամկետի սկիզբ Ժամկետի ավարտ Պաշտոնը Հրաժարականի պատճառը
 Կոլումբիա 
Խոսե Մարիա
Կամպո Սերրանո

(1832—1915)
José María
Campo Serrano

(անգլ.)
  1886 թվականի օգոստոսի 5 1887 թվականի հունվարի 5 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[78][79][80]։ Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Խոսե Էլիսեո
Պայան
Ուրտադո
[81]
(1825—1895)
José Eliseo
Payán
Hurtado

(անգլ.)
  1887 թվականի հունվարի 5 1887 թվականի հունիսի 4 Փոխնախագահ, Կոլումբիայի Հանրապետության ժ.պ[82][80]։ Նախագահն անցավ լիազորությունների կատարմանը։ 1-ին անգամ։
Ռաֆայել Վենեսլաո
Նունյես Մոլեդո

(1825—1894)
Rafael Wenceslao
Núñez Moledo

(անգլ.)
  1887 թվականի հունիսի 4 [83] 1887 թվականի դեկտեմբերի 12 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Հրաժարական է տվել։ 3-րդ անգամ։
Խոսե Էլիսեո
Պայան
Ուրտադո
[81]
(1825—1895)
José Eliseo
Payán
Hurtado

(անգլ.)
  1887 թվականի դեկտեմբերի 12 1888 թվականի փետրվարի 8 Փոխնախագահ, գործադիր իշխանության ղեկավար, նշանակվել է հատուկ հրամանով։ Նախագահն անցավ լիազորությունների կատարմանը։ 2-րդ անգամ։
Ռաֆայել Վենեսլաո
Նունյես Մոլեդո

(1825—1894)
Rafael Wenceslao
Núñez Moledo

(անգլ.)
  1888 թվականի փետրվարի 8 1888 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Հրաժարական տվեց առողջական խնդիրների պատճառով։ 4-րդ անգամ։
Կարլոս
Օլգին Մալյարինո

(1832—1894)
Carlos
Holguín Mallarino

(անգլ.)
  1888 թվականի օգոստոսի 7 1892 թվականի օգոստոսի 7 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85]։ Հրաժարական է տվել։
Միգել Անտոնիո Խոսե Զոիլո Կաետանո
Անդրես Ավելանո դե լաս Մերսեդես Կարո Տոբար
[86]
(1845—1909)
Miguel Antonio José Zoylo Cayetano
Andres Avelino de las Mercedes Caro Tobar

(անգլ.)
  1892 թվականի օգոստոսի 7 1892 թվականի սեպտեմբերի 29 Փոխնախագահ, գործադիր իշխանության ղեկավար[82][87]։ Ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 1-ին անգամ։
Ռաֆայել Վենեսլաո
Նունյես Մոլեդո

(1825—1894)
Rafael Wenceslao
Núñez Moledo

(անգլ.)
  1892 թվականի սեպտեմբերի 29 1892 թվականի սեպտեմբերի 18 Կոլումբիայի հանրապետության նախագահ[84] Մահացել է պաշտոնավարման ժամանակ 5-րդ անգամ։
Ա
[88]
Անտոնիո Բազիլիո
Կուերվո
Ուրիսարրի
[89]
(1834—1893)
Antonio Basilio
Cuervo
Urisarri

(անգլ.)
  1893 թվականի հունվարի 16 1893 թվականի հունվարի 17 Ռազմական նախարար, գործադիր իշխանության ղեկավար։ Ժամկետը լրացել է։
Միգել Անտոնիո Խոսե Զոիլո Կաետանո
Անդրես Ավելինո դե լաս Մերսեդես Կարո Տոբար
[86]
(1845—1909)
Miguel Antonio José Zoylo Cayetano
Andres Avelino de las Mercedes Caro Tobar

(անգլ.)
  1894 թվականի սեպտեմբերի 18 1896 թվականի մարտի 12 Նախագահի ժ.պ Ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 2-րդ անգամ։
Գիլեմերո
Կինտերո Կալդերոն

(1832—1919)
Guillermo
Quintero Calderón

(անգլ.)
  1896 թվականի մարտի 12 1896 թվականի մարտի 17 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85]։ Նախագահն անցավ լիազորությունների կատարմանը։
Միգել Անտոնիո Խոսե Զոիլո Կաետանո
Անդրես Ավելինո դե լաս Մերսեդես Կարմո Տոբար
[86]
(1845—1909)
Miguel Antonio José Zoylo Cayetano
Andres Avelino de las Mercedes Caro Tobar

(անգլ.)
  1896 թվականի մարտի 17 1898 թվականի օգոստոսի 7 Նախագահի ժ.պ Ժամկետը լրացել է։ 3-րդ անգամ։
Մանուել Անտոնիո
Սանկլեմենտե Սանկլեմենտե
[90]
(1814—1902)
Manuel Antonio
Sanclemente Sanclemente

(անգլ.)
  1898 թվականի օգոստոսի 7 1900 թվականի հուլիսի 31 [91] Կոլումբիայի հանրապետության նախագահ[84] Հեղաշրջվել է զինվորականների կողմից։ Ա
Գաբրիել
Վարգաս Սանտոս
[92]
Gabriel
Vargas Santos

(անգլ.)
  1900 թվական 1900 թվականի հուլիս Կոլումբիայի Միացյալ Նահանգների ժամանակավոր նախագահ[93]։ Ապստամբությունը ճնշվեց։ Ը
Խոսե Մանուել Կաետանո
Մարրոկին Ռիկաուերտե
[94]
(1827—1908)
José Manuel Cayetano
Marroquín Ricaurte

(անգլ.)
  1900 թվականի հուլիսի 31 [95] 1904 թվականի օգոստոսի 7 Փոխնախագահ[82]։ Հրաժարական է տվել։ Ռ
Խոսե Գրեգորիո Ամբրոսիո Ռաֆայել
Ռայես Պրիետո
[96]
(1850—1921)
José Gregorio Ambrosio Rafael
Reyes Prieto

(անգլ.)
  1904 թվականի օգոստոսի 7 1908 թվականի մարտի 16 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 1-ին անգամ։
Ա
Դիեգո Էուկլիդես
դե Անգուլո Լեմոս
[96]
(1742—1826)
Diego Euclides
de Angulo Lemos

(անգլ.)
1908 թվականների մարտի 16 1908 թվականների ապրիլի 16 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85]։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Խոսե Գրեգորիո Ամբրոսիո Ռաֆայել
Ռայես Պրիետո
[96]
(1850—1921)
José Gregorio Ambrosio Rafael
Reyes Prieto

(անգլ.)
  1908 թվականի ապրիլի 16 1909 թվականի հուլիսի 27 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Հրաժարական է տվել։ 2-րդ անգամ։
Խորխե Մարսելո
Օլգին Մալյարինո
[97][98]
(1848—1928)
Jorge Marcelo
Holguín Mallarino

(անգլ.)
1909 թվականի հուլիսի 27 1909 թվականի օգոստոսի 4 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85]։ Պաշտոնանկ է արվել կոնգրեսսի կողմից։ 1-ին անգամ։
Ռամոն
Գոնսալես Վալենսիա
[99][100]
(1854—1928)
Ramón
González Valencia

(անգլ.)
  1909 թվականի օգոստոսի 4 1910 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության ժամանակավոր նախագահ[101][102]։ Ժամկետն ավարտվել է։ Կ
Կարլոս Էուխենիո
Ռեստրեպո Ռեստրեպո
[103]
(1867—1937)
Carlos Eugenio
Restrepo Restrepo

(անգլ.)
  1910 թվականի օգոստոսի 7 1914 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Ժամկետը լրացել է։ ԱԺ
[104]
Խոսե Վիսենտե
Կոնչա Ֆերրեյրա
[105]
(1867—1929)
José Vicente
Concha Ferreira

(անգլ.)
  1914 թվականի օգոստոսի 7 1918 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Ժամկետը լրացել է։ ԱԺ
Մարկո Ֆիդել
Սուարես
[106]
(1855—1927)
Marco Fidel
Suárez
[107]
(անգլ.)
  1918 թվականի օգոստոսի 7 1921 թվականի նոյեմբերի 11 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Հրաժարական է տվել։ Հ
Խորխե Մարսելո
Օլգին Մալյարինո
[97]
(1848—1928)
Jorge Marcelo
Holguín Mallarino

(անգլ.)
1921 թվականի նոյեմբերի 11 1922 թվականի օգոստոսի 7 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Պեդրո Նել Իգնասիո Տոմաս
դե Վիլյանուեվա Օսպիան Վասկես
[108]
(1858—1927)
Pedro Nel Ignacio Tomás
de Villanueva Ospina Vázquez

(անգլ.)
  1922 թվականի օգոստոսի 7 1926 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Ժամկետը լրացել է։ Հ
Միգել
Աբադիա Մենդես
[109]
(1867—1947)
Miguel
Abadía Méndez

(անգլ.)
  1926 թվականի օգոստոսի 7 1930 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84]։ Ժամկետը լրացել է։ Հ
Էնրիկե Ալֆրեդո
Օլայա Էրրերա
[110]
(1881—1937)
Enrique Alfredo
Olaya Herrera

(անգլ.)
  1930 թվականի օգոստոսի 7 1934 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Ալֆոնսո
Լոպես Պումարեխո
[111]
(1886—1959)
Alfonso
López Pumarejo

(անգլ.)
  1934 թվականի օգոստոսի 7 1938 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ 1-ին անգամ։
Հ
Էդուարդո
Սանտոս Մոնտեխո
[112]
(1888—1974)
Eduardo
Santos Montejo

(անգլ.)
1938 թվականի օգոստոսի 7 1942 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Ալֆոնսո
Լոպես Պումարեխո
[111]
(1886—1959)
Alfonso
López Pumarejo

(անգլ.)
  1942 թվականի օգոստոսի 7 1942 թվականի հոկտեմբերի 9 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Վենեսուելա այցելելու համար ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 2-րդ անգամ։
Հ
Կարլոս
Լոսանո ի Լոսանո
[113]
(1904—1952)
Carlos
Lozano y Lozano

(անգլ.)
1942 թվականի հոկտեմբերի 9 1942 թվականի հոկտեմբերի 19 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Президент вернулся к власти.
Ալֆոնսո
Լոպես Պումարեխո
[111]
(1886—1959)
Alfonso
López Pumarejo

(անգլ.)
  1942 թվականի հոկտեմբերի 9 1944 թվականի հունիսի 10 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Առողջական խնդիրների հետ կապված ժամանակավոր թողեց պաշտոնը։ 3-րդ անգամ։
Դարիո
Էչանդիա
Օլայա
[114]
(1897—1989)
Darío
Echandía
Olaya

(անգլ.)
1944 թվականի հունիսի 10 1944 թվականի հունիսի 12 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձել է իշխանության։ 1-ին անգամ։
Ալֆոնսո
Լոպես Պամուրեխո
[111]
(1886—1959)
Alfonso
López Pumarejo

(անգլ.)
  1944 թվականի հունիսի 12 1945 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Հրաժարական է տվել։ 4-րդ անգամ։
Ալբերտո
Լերաս Կամարգո
[115]
(1906—1990)
Alberto
Lleras Camargo

(անգլ.)
1945 թվականի օգոստոսի 7 1946 թվականի օգոստոսի 7 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Ժամկետն ավարտվել է։ 1-ին անգամ։
Լուիս Մարիանո
Օսպինա Պերես
[116]
(1891—1976)
Luis Mariano
Ospina Pérez

(անգլ.)
  1946 թվականի օգոստոսի 7 1950 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Լաուրեանո Էլեուտերիո
Գոմես Կաստրո
[117]
(1889—1965)
Laureano Eleuterio
Gómez Castro

(անգլ.)
  1950 թվականի օգոստոսի 7 1951 թվականի նոյեմբերի 5 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Վաղաժամկետ հրաժարակ է տվել։ Հ
Ռոբերտո
Ուրդանետա Արբելաես
[118]
(1890—1972)
Roberto
Urdaneta Arbeláez

(անգլ.)
1951 թվականի նոյեմբերի 5 1953 թվականի հունիսի 13 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Հեղաշրջվել է զինվորականների կողմից։ ժ. պ
Գուստավո
Ռոխաս Պինիլյա
[119]
(1900—1975)
Gustavo
Rojas Pinilla

(անգլ.)
  1953 թվականի հունիսի 13 1955 թվականի հուլիսի 30 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 1-ին անգամ։
Ռ
Գաբրիել
Պարիս Գորդիլյո
[120][121]
(1910—2008)
Gabriel
París Gordillo

(անգլ.)
1955 թվականի հուլիսի 30 1955 թվականի օգոստոսի 3 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ 1-ին անգամ։
Գուստավո
Ռոխաս Պինիլյա
[119]
(1900—1975)
Gustavo
Rojas Pinilla

(անգլ.)
  1955 թվականի օգոստոսի 3 1957 մայիսի 10 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Հեռացվել է ռազմական խունտայի կողմից։ 2-րդ անգամ։
Կոլումբիական ռազմական խունտա։
Գործադիր իշխանության կոլլեկտիվ ղեկավար։
Գաբրիել
Պարիս Գորդիլյո
[120][121]
(1910—2008)
Gabriel
París Gordillo

(անգլ.)
1957 թվականի մայիսի 10 1958 թվականի օգոստոսի 7 Պաշտպանության նախարար, խունտայի նախագահ[122]։ Զիջել է իշխանությունը քաղաքացիական կառավարությանը։ 2-րդ անգամ։
Ռ
Ռաֆայել
Նավաս Պարդո
[121]
(1908—1990)
Rafael
Navas Pardo

(անգլ.)
Գլխավոր հրամանատար։
Դեոգրաոսիա
Ֆոնսեկա Էսպինոսա
[121]
(1908—2006)
Deogracias
Fonseca Espinosa

(անգլ.)
Ազգային ոստիկանության տնօրեն։
Ռուբեն
Պյեդրախիտա Արանգո
[121]
(1908—1979)
Rubén
Piedrahíta Arango

(անգլ.)
Լուիս Էրնեստո
Օրդոնյես Կաստիլյո
[121]
(1914—1990)
Luis Ernesto
Ordóñez Castillo

(անգլ.)
Անվտանգության դեպարտամենտի տնօրեն։
Ալբերտո
Լյերաս Կամարգո
[115]
(1906—1990)
Alberto
Lleras Camargo

(անգլ.)
1958 թվականի օգոստոսի 7 1960 թվականի ապրիլի 2 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ։ Ազգային ճակատի անդամ[84] Ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 2-րդ անգամ։
Հ
Դարիո
Էչանդիա
Օլայա
[114]
(1897—1989)
Darío
Echandía
Olaya

(անգլ.)
1960 թվականի ապրիլի 2 1960 թվականի ապրիլի 18 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձավ իշխանության։ 2-րդ անգամ։
Ալբերտո
Լյերաս Կամարգո
[115]
(1906—1990)
Alberto
Lleras Camargo

(անգլ.)
1960 թվականի ապրիլի 18 1962 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ։ Ազգային ճակատ[84] Ժամկետը լրացել է։ 3-րդ անգամ։
Հիլյերմո Լեոն
Վալենսիա
Մունյոս
[123]
(1909—1971)
Guillermo León
Valencia
Muñóz

(անգլ.)
1962 թվականի օգոստոսի 7 1963 թվականի օգոստոսի 6 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ։ Ազգային ճակատ[84] Վենեսուելա կատարվելիք այցի պատճառով ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 1-ին անգամ։
Հ
Խոսե Անտոնիո
Մոնտալվո
Բերբեո
[124]
(1892—1970)
José Antonio
Montalvo
Berbeo

(անգլ.)
1962 թվականի օգոստոսի 6 1963 թվականի օգոստոսի 8 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Հիլյերմո Լեոն
Վալենսիա
Մունյոս
[123]
(1909—1971)
Guillermo León
Valencia
Muñóz

(անգլ.)
1963 թվականի օգոստոսի 8 1966 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Կարլոս
Լյերաս Ռեստրեպո
[125]
(1908—1994)
Carlos
Lleras Restrepo

(անգլ.)
  1966 թվականի օգոստոսի 7 1970 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ։ Ազգային ճակատ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Միսայել Էդուարդո
Պաստրանա Բորրերո
[126]
(1923—1997)
Misael Eduardo
Pastrana Borrero

(անգլ.)
  1970 թվականի օգոստոսի 7 1973 թվականի հուլիսի 21 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ։ Ազգային ճակատի անդամ[84] Վենեսուելա կատարվելիք այցի պատճառով ժամանակավոր թողել է պաշտոնը։ 1-ին անգամ։
Հ
Ռաֆայել
Ազուերո Մանչոլա
[127]
(1908—1982)
Rafael
Azuero Manchola

(անգլ.)
1973 թվականի հուլիսի 21 1973 թվականի հուլիսի 24 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Միսայել Էդուարդո
Պաստրանա Բորրերո
[126]
(1923—1997)
Misael Eduardo
Pastrana Borrero

(անգլ.)
  1973 թվականի հուլիսի 24 1974 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Ալֆոնսո
Լոպես Միկելսեն
[128]
(1913—2007)
Alfonso
López Michelsen

(անգլ.)
  1974 թվականի օգոստոսի 7 1975 թվականի սեպտեմբերի 20 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամանակավոր դադարեցրեց իր լիազորությունների կատարումը։ 1-ին անգամ։
Հ
Ինդելեսիո
Լիևանո Ագիրրե
[129]
(1917—1982)
Indalecio
Liévano Aguirre

(անգլ.)
1975 թվականի սեպտեմբերի 20 1975 թվականի սեպտեմբերի 24 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Ալֆոնսո
Լոպես Միկելսեն
[128]
(1913—2007)
Alfonso
López Michelsen

(անգլ.)
  1975 թվականի սեպտեմբերի 24 1978 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Խուլիո Սեսար
Տուրբայ Այալա
[130]
(1916—2005)
Julio César
Turbay Ayala

(անգլ.)
  1978 թվականի օգոստոսի 7 1981 թվականի փետրվարի 3 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամանակավոր դադարեցրել է իր լիազորությունների կատարումը։ 1-ին անգամ։
Հ
Վիկտոր
Մոսկերա Չո

(1919—1997)
Víctor
Mosquera Chaux

(անգլ.)
1981 թվականի փետրվարի 3 1981 թվականի փետրվարի 11 Նախագահի 1-ին տեղակալ, գործադիր իշխանության ղեկավար[85] Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Խուլիո Սեսար
Տուրբայ Այալա
[130]
(1916—2005)
Julio César
Turbay Ayala

(անգլ.)
  1981 թվականի փետրվարի 11 1982 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Բելիսարիո
Բետանկուր Կուարտաս
[131]
(ծնվ. 1923)
Belisario
Betancur Cuartas

(անգլ.)
  1982 թվականի օգոստոսի 7 1986 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Վիրխիլիո
Բարկո Վարգաս
[132]
(1921—1997)
Virgilio
Barco Vargas

(անգլ.)
  1986 թվականի օգոստոսի 7 1990 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Սեսար Աուգուստո
Հավարիա Տրուխիլիո
[133]
(ծնվ. 1947)
César Augusto
Gaviria Trujillo

(անգլ.)
  1990 թվականի օգոստոսի 7 1994 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Էրնեստո
Սամպեր Պիսանո
[134]
(ծնվ. 1950)
Ernesto
Samper Pizano

(անգլ.)
  1994 թվականի օգոստոսի 7 1998 թվականի հունվարի 11 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Կանադայում բուժման հետ կապված ժամանակավոր դադարեցրել է իր լիազորությունների իրականացումը։ 1-ին անգամ։
Հ
Կարլոս
Լեմոս Սիմմոնդս
[135]

(1933—2003)
Carlos
Lemos Simmonds

(անգլ.)
1998 թվականի հունվարի 11 1998 թվականի հունվարի 21 Փոխնախագահ, գործադիր իշխանության ղեկավար։ Նախագահը վերադարձավ իշխանության։
Էրնեստո
Սամպեր Պիսանո
[134]
(ծնվ. 1950)
Ernesto
Samper Pizano

(անգլ.)
  1998 թվականի հունվարի 21 1998 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ 2-րդ անգամ։
Անդրես
Պաստրանա Արանգո
[136]
(ծնվ. 1954)
Andrés
Pastrana Arango

(անգլ.)
  1998 թվականի օգոստոսի 7 2002 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Ալվարո
Ուրիբե Վելես
[137]
(ծնվ. 1952)
Álvaro
Uribe Vélez

(անգլ.)
  2002 թվականի օգոստոսի 7 2010 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ
Խուան Մանուել Սանտոս[138]
(ծնվ. 1951)
Juan Manuel
Santos Calderón

(անգլ.)
  2010 թվականի օգոստոսի 7 2018 թվականի օգոստոսի 7 Կոլումբիայի Հանրապետության նախագահ[84] Ժամկետը լրացել է։ Հ

Հետաքրքիր փաստերԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. իսպ.՝ Vicepresidente de la Republica de Colombia, encargado del Poder Ejecutivo Nacional
  2. 2,0 2,1 Muñoz Delgado, Juan Jacobo։ «Obando, José María» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  3. Настоящее имя իսպ.՝ José María Ramón Mosquera
  4. Հաստատել է 1832 թվականի սահմանադրությունը, որի համաձայն ստեղծվեց Նոր Գրանադայի հանրապետությունը
  5. 5,0 5,1 5,2 իսպ.՝ Vicepresidente de la Nueva Granada, encargado del Poder Ejecutivo Nacional
  6. 6,0 6,1 Ocampo López, Javier։ «Márquez, José Ignacio De» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  7. Իրականացրել է նախագահի պարտականությունները մինչև Սանտանդերի պաշտոնավարումը
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 իսպ.՝ Presidente de la Nueva Granada
  9. Իրականացրել է նախագահի պարտականությունները մինչև Էրրանայի պաշտոնավարումը
  10. 10,0 10,1 Méndez, María Alexandra։ «Herrán, Pedro Alcántara» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  11. Molina, Luis Fernando։ «Aranzazu, Juan De Dios» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  12. Իշխանության վերադարձավ պատերազմից հետո
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 13,5 իսպ.՝ Presidente de la República
  14. 14,0 14,1 Vásquez L., Claudia։ «Mosquera, Tomás Cipriano De» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  15. Velasquez Toro, Magdala։ «Cuervo y Barreto, Rufino» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  16. Herrera Ángel, Marta։ «López, José Hilario» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  17. 17,0 17,1 Vargas Martínez, Gustavo։ «Melo, José Maria» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  18. 18,0 18,1 իսպ.՝ Supremo Jefe del Estado
  19. «Designados presidenciales de Colombia 1844-1993» [Presidential Designates of Colombia 1844-1993]։ Revista Credencial Historia (Spanish) (Luis Ángel Arango Library) (94)։ October 1997։ Վերցված է 2010-09-26 
  20. Velázquez Toro, Magdala։ «Herrera, Tomás de» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  21. իսպ.՝ Designado, encargado del Poder Ejecutivo Nacional
  22. Իրականացրել է նախագահի պարտականությունները մինչև Օբալդիայի ու Օրեխուելայի պաշտոնավարումը։
  23. Molano, Mariano։ «Obregón Muñoz, Francisco Antonio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  24. López Ocampo, Javier։ «Obaldía, José De.» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  25. 1854 թվականի դեկտեմբերի 4-ից` Բոգոտայում ղեկավարել է կենտրոնական կառավարությունը։
  26. 26,0 26,1 իսպ.՝ Vicepresidente de la República, encargado del Poder Ejecutivo Nacional
  27. López Ocampo, Javier։ «Mallarino, Manuel María» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  28. Velazquéz Toro, Magdala։ «Ospina Rodríguez, Mariano» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  29. իսպ.՝ Presidente de la Confederación Granadina
  30. Molano, Mariano։ «Nieto Gil, Juan José» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  31. Velásquez Toro, Magdala։ «Calvo, Bartolomé» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  32. իսպ.՝ Procurador General de la Nación, encargado del Poder Ejecutivo
  33. Զբաղեցրել է պաշտոնը մինչև կոնգրեսսը լուծարված էր, իսկ ընտրված նախագահը հավատարմության երդում չտվեց
  34. Molano, Mariano։ «Arboleda, Julio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  35. 1861 թվականի հուլիսի 18-ին քաղաքացիական պատերազմի ժամանակ լիբերալները գնդապետ Մոսկերի գլխավորությամբ գրավեցին Բոգոտայի մայրաքաղաքը, այդ ժամանակվանից պահպանողականները ընդդիմություն դարձան և նրանց կառավարությունը գործում էր նահանգի սահմաններից դուրս
  36. Ընտրվել է համընդհանուր ընտրությամբ 1861 թվականին, սակայն հեռացվել է իշխանությունից
  37. Otero Muñoz, Gustavo։ «Gutierrez Vergara, Ignacio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  38. Զբաղեցրել է նախագահի պաշտոնը Կալվոյի ու Արբոլեդայի ձերբակալությունից հետո։
  39. López Ocampo, Javier։ «Canal Gonzales, Leonardo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  40. Mendez Valencia,María Alexandra։ «Cerón, Andrés» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  41. Քաոսի ու օկկուպացիայի ժամանակ ղեկավարել է գործադիր իշխանությունը։
  42. Molano, Mariano։ «Río Y De Narvaéz, Manuel Del» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  43. Համաձայն սահմադրության զինվորականները չեն կարող լինել գործադիր իշխանության ղեկավար։ Այդ իսկ պատճառով գնդապետ Կանալը իշխանությունը զիջեց նախարարներից ամենավագին։
  44. իսպ.՝ Presidente Provisorio de los Estados Unidos de Nueva Granada
  45. իսպ.՝ Presidente Provisorio de los Estados Unidos de Colombia, encargado del Poder Ejecutivo
  46. 46,0 46,1 «Francisco Javier Zaldua» (իսպաներեն)։ PRESIDENCIA DE LA REPÚBLICA։ 2006։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  47. իսպ.՝ Presidente de la Convención Nacional de los Estados Unidos de Colombia
  48. Mantilla, Luis Carlos։ «Largarcha, Froílan» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  49. 49,0 49,1 López Ocampo, Javier։ «Salgar, Eustorgio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  50. իսպ.՝ Presidente del Ministerio Ejecutivo del Gobierno Provisional de la Nación Colombiana
  51. 51,0 51,1 51,2 López Ocampo, Javier։ «Gutiérrez, Santos» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  52. 52,00 52,01 52,02 52,03 52,04 52,05 52,06 52,07 52,08 52,09 52,10 52,11 52,12 52,13 52,14 52,15 52,16 իսպ.՝ Presidente Constitucional de los Estados Unidos de Colombia
  53. Ընտրվել է Ռիոնեգրոյի կոնգրեսսի կողմից
  54. Velásquez Toro, Magdala։ «Uricoechea Zarzoza, Juan Agustín» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  55. 1864 թվականի ապրիլի 1-ից նախագահի ժ.պ։ իսպ.՝ Primer Designado, encargado del Poder Ejecutivo Federal
  56. 56,0 56,1 Castaño Zuluaga, Luis Ociel։ «Murillo Toro, Manuel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  57. 1864 թվականից մինչև 1886 թվականները Կոլումբիայի նախագահը ընտրվում էր 9 նահանգերի ներկայացուցիչների կողմից։
  58. իսպ.՝ Primer Designado, encargado del Poder Ejecutivo Federal
  59. Նախագահի ժ.պ։
  60. Ձևականորեն մինչև 1867 թվականի նոյեմբերի 1-ը։
  61. Ղեկավարել է Մոսկերի դեմ ընթացող ապստամբությունը:իսպ.՝ Presidente del Estado Soberano del Magdalena, encargado del Poder Ejecutivo Federal
  62. Մինչև 1867 թվականի նոյեմբերի 1-ը ժ.պ, Մոսկերի հետ հեռացվել է իշխանությունից։
  63. Gómez Giraldo, Lucella։ «Pérez Manosalba, Santiago» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  64. 64,0 64,1 64,2 Vázquez V., Claudia։ «Parra, Aquileo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  65. Ocampo López, Javier։ «Camargo Pinzón, Sergio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  66. Ocampo López, Javier։ «Ramírez, Manuel María» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  67. Ocampo López, Javier։ «Trujillo Largarcha, Julián» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  68. Նախագահի ժ.պ։
  69. 69,0 69,1 «Rafael Núñez Moledo» (իսպաներեն)։ PRESIDENCIA DE LA REPÚBLICA։ 2006։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  70. Ocampo López, Javier։ «Calderón, Clímaco» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  71. իսպ.՝ Procurador General de la Nación, encargado del Poder Ejecutivo Federal
  72. Նախագահի ժ.պ
  73. Նախագահի 2-րդ տեղակալ։ Նախագահ է դարձել Սալդուայի մահից հետո և 1-ին փոխնախագահի հրաժարականից հետո
  74. Նախագահի ժ.պ
  75. Ocampo López, Javier։ «Campo Serrano, José María» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  76. իսպ.՝ Designado, encargado del Poder Ejecutivo
  77. Ժամանակավոր նախագահ` Նունյեսի փոխարեն(իսպ.՝ Presidente Provisional de la República), ով չպաշտոնավարեց
  78. Լիազորությունները հաստատվեցին Կոլումբիայի 1886 թվականի սահմանադրությամբ
  79. 1886 թվականի օգոստոսի 5-7իսպ.՝ Designado, encargado del Poder Ejecutivo, 1886 թվականի օգոստոսի 7-իցիսպ.՝ Designado, encargado de la Presidencia de la República de Colombia
  80. 80,0 80,1 Նախագահի ժ.պ
  81. 81,0 81,1 Ocampo López, Javier։ «Payán, Eliseo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  82. 82,0 82,1 82,2 իսպ.՝ Vicepresidente de la República, encargado de la Presidencia de la República de Colombia
  83. Ձեւականորեն 1886 թվականի օգոստոսի 7-ից։
  84. 84,00 84,01 84,02 84,03 84,04 84,05 84,06 84,07 84,08 84,09 84,10 84,11 84,12 84,13 84,14 84,15 84,16 84,17 84,18 84,19 84,20 84,21 84,22 84,23 84,24 84,25 84,26 84,27 84,28 84,29 84,30 84,31 84,32 84,33 84,34 84,35 84,36 84,37 84,38 84,39 իսպ.՝ Presidente de la República de Colombia
  85. 85,00 85,01 85,02 85,03 85,04 85,05 85,06 85,07 85,08 85,09 85,10 85,11 85,12 85,13 85,14 իսպ.՝ Designado, encargado de la Presidencia de la República de Colombia
  86. 86,0 86,1 86,2 Valderrama, Carlos։ «Caro, Miguel Antonio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  87. Նախագահի ժ.պ։
  88. 1892—1904 թվականները Կոլումբիայի նախագահն ընտրվել է ընտրողներից բաղկացած կոլեգիայի կողմից։
  89. Gómez Giraldo, Lucella։ «Cuervo, Antonio B.» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  90. López Ocampo, Javier։ «Sanclemente, Manuel Antonio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  91. Ձեւականորեն մինչեւ 1902 թվականի մարտի 19-ը։
  92. Enrique Santos Molano (2 июня 2005 года)։ «La Guerra De Los Mil Dias» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  93. իսպ.՝ Presidente Provisional de los Estados Unidos de Colombia
  94. «José Manuel Marroquín» (իսպաներեն)։ PRESIDENCIA DE LA REPÚBLICA։ 2006։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  95. Մինչեւ 1902 թվականի մարտի 19-ը ժ.պ
  96. 96,0 96,1 96,2 «Ministros bajo la presidencia del General Rafael Reyes» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  97. 97,0 97,1 López Ocampo, Javier։ «Jorge Holguín» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  98. «Ministros bajo la presidencia del Designado Jorge Holguín» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  99. «Ministros bajo la presidencia de Ramón González Valencia» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  100. Выдвинут от блока консерваторов и либералов.
  101. Ընտրվել է կոնգրեսսի կողմից
  102. իսպ.՝ Presidente Provisorio de la República de Colombia
  103. Córdoba Giraldo, Stella María։ «Restrepo, Carlos E.» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  104. 1910—1914 թվականներին Կոլումբիայի նախագահն ընտրվում էր Ազգային Ժողովի կողմից (սահմանադիր ժողովի կողմից), բաղկացած 45 պատգամավորներից։ Ժողովը կազմված էր 15 ընտրական շրջաններից 3 պատգամավոր, համամասնականով 2 պահպանողական ու 1 լիբերալ ամեն շրջանից։
  105. Molano, Mariano։ «Concha, Jose Vicente» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  106. Morales De Gómez, Teresa։ «Suárez, Marco Fidel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  107. Իրական անունը Մարկոս Սուարես (իսպ.՝ Marcos Suárez)
  108. Córdoba Restrepo, Juan Felipe։ «Ospina, Pedro Nel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  109. Córdoba Restrepo, Juan Felipe։ «Abadía Méndez, Miguel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  110. Ocampo López, Javier։ «Olaya Herrera, Enrique» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  111. 111,0 111,1 111,2 111,3 Alvaro Tirado Mejía (22 июня 2005 года)։ «Alfonso López Pumarejo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  112. Vásquez, Claudia։ «Santos, Eduardo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  113. Mariano Molano։ «Lozano Y Lozano, Carlos» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  114. 114,0 114,1 Luis Ociel Castaño Zuluaga։ «Echandía, Darío» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  115. 115,0 115,1 115,2 Jorge Orlando Melo (22 июня 2005 года)։ «Alberto Lleras Camargo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  116. Ocampo López , Javier։ «Ospina Pérez, Mariano» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  117. Córdoba Restrepo, Juan Felipe։ «Gómez Castro, Laureano» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  118. López Ocampo, Javier։ «Urdaneta Arbeláez, Roberto» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  119. 119,0 119,1 López Ocampo, Javier։ «Rojas Pinilla, Gustavo» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  120. 120,0 120,1 Coronel Plazas Vega, Luis Alfonso։ «París, Gabriel» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  121. 121,0 121,1 121,2 121,3 121,4 121,5 «Ministros bajo la presidencia de La Junta Militar, presidida por el Mayor General Gabriel París» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ 23 октября 2009 года։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  122. իսպ.՝ Presidente de la Junta Militar de Gobierno de la República de Colombia
  123. 123,0 123,1 María Alexandra Méndez Valencia։ «Valencia, Guillermo León» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  124. Mariano Molano։ «Montalvo, José Antonio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  125. «Lleras Restrepo, Carlos» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  126. 126,0 126,1 Tocancipá, Luz Stella։ «Pastrana Borrero, Misael» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  127. Mariano Molano։ «Azuero, Rafael» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  128. 128,0 128,1 Tocancipá, Luz Stella։ «López Michelsen, Alfonso» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  129. Javier Ocampo López։ «Liévano Aguirre, Indalecio» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  130. 130,0 130,1 Tocancipá, Luz Stella։ «Turbay Ayala, Julio César» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  131. «Belisario Betancur Cuartas» (իսպաներեն)։ PRESIDENCIA DE LA REPÚBLICA։ 2006։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  132. «Virgilio Barco Vargas» (իսպաներեն)։ PRESIDENCIA DE LA REPÚBLICA։ 2006։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  133. Tocancipa, Stella։ «Gaviria Trujillo, Cesar» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  134. 134,0 134,1 Tocancipá, Luz Stella։ «Samper Pizano, Ernesto» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  135. «Lemos Simmonds, Carlos» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  136. «Pastrana Arango, Andrés» (իսպաներեն)։ Biblioteca Luis Ángel Arango։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  137. «Álvaro Uribe Vélez» (իսպաներեն)։ Fundación CIDOB։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 
  138. «Presidente de la República» (իսպաներեն)։ Presidencia República de Colombia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2011-01-30 

ԱղբյուրներԽմբագրել

ԳրականությունԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել