Երուսաղեմի թագուհիների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Երուսաղեմի թագուհիների ցանկ, Երուսաղեմի թագավորության միապետ կանանց, ինչպես նաև թագավորների կանանց ու այդ տիտղոսի հավակնորդներին։

Երուսաղեմի թագավորության զինանշանը

Երուսաղեմի թագավորության 200 տարվա գոյության ընթացքում այն կառավարել են 1 կառավարիչ, 11 արքաներ, 5 թագուհիներ և 7 կոնսորտ-թագուհիներ։ Այնպեղ կային 6 կանայք, ովքեր օգտագործել են Երուսաղեմի արքայի կին տիտղոսը։ Այնուամենայնիվ, նրանցից շատերը երկրի պատմության մեջ եղել են բավականին ազդեցիկ, լինելով խնամակալ իրենց անչափահաս երեխաների և ժառանգների համար, ինչպես նաև մեծ ազդեցություն են ունեցել իրենց ամուսինների վրա։ Երուսաղեմի բազմաթիվ արքաներ մահացել են չամուսնացածներ կամ վաղ տարիքում։

Երուսաղեմի թագուհիներԽմբագրել

Կառավարող թագուհիներԽմբագրել

Թագուհի Նկար Ծնունդ Ամուսին կամ համակառավարող Մահ
Մելիսենդա
1131-1153
  1105
Երուսաղեմ
Բալդուին II-ի և Մորֆիա Մալաթիացու դուստրը
Ֆուլկ
1129 թվական հունիսի 2
2 որդի
1161 թվական սեպտեմբերի 11
Երուսաղեմbr>61 տարեկան
Սիբիլ
1186-1190
  մոտ 1160
Ամորի I-ի և Ագնես դը Կուրտենեի դուստրը
Գիլյոմ դը Մոնֆերացի, Յաֆֆայի և Ասկալոնի կոմս
1176
1 որդի
Գի դը Լուզինյան
1180 թվականի ապրիլ
2 դուստր
1190 թվականի հուլիսի 25
Աքքա, Երուսաղեմի թագավորություն
40 տարեկան
Իզաբել I
1190/1192-1205
  1172
Նաբլուս, Երուսաղեմի թագավորություն
Ամորի I-ի և Մարիա Կոմնենեիի դուստրը
Օնֆրուա IV դը Տորոն
1183 թվականի նոյեմբեր
երեքաներ չունի
Կոնրադ Մոնֆերացի
1190 թվականի նոյեմբերի 24
1 դուստր
Հենրիխ II Շամպանցի
1192 թվականի մայիսի 6
2 դուստր
Ամորի Լուզինյան
1198 թվականի հունվար 1198
3 երեխա
1205 թվականի ապրիլի 5
Աքքա, Երուսաղեմի թագավորություն
33 տարեկան
Մարիա
1205-1212
  1192
Կոնրադ Մոնֆերացու և Իզաբել I-ի դուստրը
Ժան դը Բրիեն
1210 թվականի սեպտեմբերի 14
1 դուստր
1212
20 տարեկան
Իզաբել II
նաև անվանում են Իոլանտա
1212-1228
  1212
Ժան դը Բրիենի և Մարիա Մոնֆերացու դուստրը
Ֆրիդրիխ II Հոհենշտաուֆեն
1225 թվական օգոստոս
2 երեխա
1228 թվականի ապրիլի 25
Անդրիա, Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
16 տարեկան

Արքաների կանայքԽմբագրել

Բուլոնների տուն, 1099-1118Խմբագրել

Նկար Անուն Հայր Ծնունդ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Թագադրում Դադարել է թագուհի լինելուց Մահ Ամուսին
  Արդա Թորոս - 1097 1100 թվական դեկտեմբերի 25
ամուսնու թագադրում
Չի թագադրվել 1105
Ամուսնությունը չեղարկվել է, բայց ոչ համաձայն Հռոմի կաթոլիկ եկեղեցու
1117 թվականից հետո Բալդուին I
  Ադելաիդա Մանֆրեդո դել Վաստո 1072 կամ 1075 1113 թվական սեպտեմբեր
երկկնություն համաձայն Պասքալիս II Պապի որոշման
Չի թագադրվել 1117
Ամուսնությունը չեղարկվել է Պասքալիս II Պապի վրա ճնշման պատճառով
1118 թվական ապրիլի 16

Ռետելների տուն, 1118-1153Խմբագրել

Նկար Անուն Հայր Ծնունդ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Թագադրում Դադարել է թագուհի լինելուց Մահ Ամուսին
Մորֆիա Գաբրիել Մալաթիացի - 1101 1118 թվական ապրիլի 14
Ամուսնու թագադրում
1119 թվականի Սուրբ Ծնունդ
Բեթլեհեմ
1126 կամ 1127 թվական հոկտեմբերի 1 Բալդուին II

Անժուացիների տուն, 1143-1205Խմբագրել

Նկար Անուն Հայր Ծնունդ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Թագադրում Դադարել է թագուհի լինելուց Մահ Ամուսին
  Թեոդորա Իսահակ Կոմնենե 1145 1158 թվականի սեպտեմբերից հետո - 1162 թվական փետրվարի 10
Ամուսնու մահ
- Բալդուին III
  Ագնես Ժոսլեն II, Եդեսիայի կոմս 1133 կամ 1136 1157 1162 թվական փետրվարի 10
ամուսնու թագադրում
Չի թագադրվել 1163
Ամուսնության չեղարկում արյունակցական կապի պատճառով
1184 թվականի սեպտեմբեր
կամ
1185 թվականի փետրվարի 1
Ամորի I
  Մարիա Իսահակ Կոմնենե 1154 1167 թվական օգոստոսի 29 - 1174 թվական հուլիսի 11
Ամուսնու մահ
1208-1217

Ալերամիչիների տուն, 1205-1212Խմբագրել

Բրիենների տուն, 1212-1228Խմբագրել

Հոհենշտաուֆենների տուն, 1228-1268Խմբագրել

Նկար Անուն Հայր Ծնունդ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Թագադրում Դադարել է թագուհի լինելուց Մահ Ամուսին
Էլիզաբեթ Օտտոն II
(Վիտելսբախ)
1227 1246 թվականի սեպտեմբերի 1 - 1254 թվական մայիսի 21
Ամուսնու մահ
1273 թվական հոկտեմբերի 9 Կոնդադ IV

Լուզինյանների տուն, 1268-1291Խմբագրել

Նկար Անուն Հայր Ծնունդ Ամուսնություն Դարձել է թագուհի Թագադրում Դադարել է թագուհի լինելուց Մահ Ամուսին
  Իզաբել դը Լուզինյան Գի Իբելին
(Իբելին)
1241 կամ 1242 1255 թվականի հունվարի 23-ից հետո 1269 թվական սեպտեմբերի 24
Ամուսնու թագադրում
- 1284 թվական մարտի 24
Ամուսնու մահ
1324 թվական հունիսի 2 Հուգո

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել