Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի ցանկում զետեղված են 300 և ավել մետր բարձրություն ունեցող երկնաքերները։ 2016 թվականի դրությամբ աշխարհում հաշվառված է 130 այդպիսի շենք[1]։ Բարձր կառույցների և քաղաքային բնակավայրերի շահույթ չհետապնդող միջազգային կազմակերպության խորհուրդը (CTBUH) կազմավորվել է 1969 թվականին և հաստատվել է «Աշխարհի ամենաբարձր կառույցներ» անվամբ։ Այն սահմանել է չափանիշներ, ըստ որի չափվում են կառույցները[2]։ Ներկայումս Դուբայի Բուրջ Խալիֆան[2], 828 մետր բարձրությամբ, համարվում է աշխարհի ամենաբարձր շինությունը։

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերը (400 մետր և բարձր)

Կառուցված և կառուցումը ավարտածԽմբագրել

Ցանկում ներառված են կառուցված և կառուցումը ավարտած շենքերը, որոնք հասել են իրեց նախագծային առավելագույն բարձրությանը։ Որպես շենք այստեղ հասկացվում է վայր, որտեղ բնակվում են կամ գործունեություն են ծավալում մարդիկ։ Հեռուստաաշտարակ, ծխատար և այլ տեխնիկական շինություններ ցանկում ներառված չեն։

Գտնվելու վայր Անվանում Նկար Քաղաք Նախագծային
բարձրություն, մ
Հարկերի
քանակ
Տարեթիվ
շին.
ավարտ
Ծանոթագրություններ
1 «Բուրջ Խալիֆա»   Դուբայ 828,0 163 2010 Աշխարհի ամենաբարձր և բազմաֆունկցիոնալ շինություն[3].
2 «Շանհայի աշտարակ»   Շանհայ 632,0 128 2014 Չինաստանի ամենաբարձր շենք և շինություն[4][5]
3 «Թագավորական աշտարակ»   Մեքքա 601,0 120 2012 Աշխարհի ամենաբարձր հյուրանոց[6].
4 Միջազգային առևտրի կենտրոն Պինան   Շենժեն 591 115 2016[B]
5 Lotte World Tower   Սեուլ 555 123 2016[B]
6 Առևտրի համաշխարհային կենտրոն 1   Նյու Յորկ 541,3 104 2013
7 CTF Finance Centre   Գուանչժոու 530 111 2016[B]
8 «Թայբեյ 101»   Թայբեյ 58,0 101 2004 Աշխարհի ամենաբարձր գրասենյակային շենքը՝ մինչ Առևտրի համաշխարհային կենտրոնի կառուցումը։[7].
9 «Շանհայի համաշխարհային ֆինանսական կենտրոն»   Շանհայ 492,0 101 2008 [8]
10 Միջազգային ֆինանսական կենտրոն   Հոնկոնգ 484 118 2010
11 «Պետրոնաս աշտարակներ 1»   Կուալա Լումպուր 451,9 88 1998 [9]
12 «Պետրոնաս աշտարակներ 2»   Կուալա Լումպուր 451,9 88 1998 [10]
13 «Ֆինանսական կենտրոն Նանցզին Գրինլենդ» (Ցզիֆեն աշտարակ)   Նանկին 450,0 66 2010 [11]
14 «Ուիլիս-թաուեր»   Չիկագո 442,1 108 1974 [12]
15 «Kingkey 100»   Շենժեն 441,8 100 2011 [13]

Կառուցումը սկսած և դադարեցվածԽմբագրել

Գտնվելու վայր Անվանում Քաղաք Ճարտարապետական բարձրություն, մ Հարկերի քանակ Շինարարության ավարտի պլանավորման տարեթիվ ծանոթագրություն
Արաբական Միացյալ Էմիրություններ «Nakheel Tower»   Դուբայ 1400,0 228 2018 [14]
Հնդկաստան «Աշտարակ Հնդկաստան»   Մումբայ 699,7 126 2016 [15]
Ռուսաստան «Աշտարակ Ռուսաստան»   Մոսկվա 612,0 118 2016 [16]
Ռուսաստան «Օխտա կենտրոն»   Սանկտ Պետերբուրգ 396,0 81 2012
Ռուսաստան Մոսկվայի կառավարության շենք   Մոսկվա 308,0 71 2013
ԽՍՀՄ «Խորհրդի պալատ»   Մոսկվա 495,0 100 1940

Աշխարհի ամենաբարձր շենքերի վիճակագրությունԽմբագրել

Անվանում Կառուցման տարեթիվ Քաղաք Կարգավիճակ Բարձրություն (մ) Հարկերի քանակ
Հոմ-ինշուրանս-բիլդինգ 1885   Չիկագո քանդվել է 1931 թվականին 55 12
Նյու Յորք Ուորլդ բիլդինգ 1890   Նյու Յորք քանդվել է 1955 թվականին 94 20
Մանհեթն-Լայֆ-Ինշուրանս-Բիլդինգ 1894   Նյու Յորք քանդվել է 1930 թվականին 106 18
Պարկ-Ռոու-Բիլդինգ 1899   Նյու Յորք կանգուն է 119 30
Զինգեր-Բիլդինգ 1908   Նյու Յորք քանդվել է 1968 թվականին 187 47
Մետրոպոլիտան Լայֆ Թաուեր 1909   Նյու Յորք կանգուն է 213 50
Վուլվորտ Բիլդինգ 1913   Նյու Յորք կանգուն է 241 60
Թրամփ Բիլդինգ 1930   Նյու Յորք կանգուն է 283 71
Քրայսլեր Բիլդինգ 1930   Նյու Յորք կանգուն է 319 77
Էմփայր Սթեյթ Բիլդինգ 1931   Նյու Յորք կանգուն է 381,3 102
Համաշխարհային առևտրի կենտրոն 1972   Նյու Յորք քանդվել է 2001 թվականին 417 110
Ուիլիս-թաուեր 1973   Չիկագո կանգուն է 443,2 110
Պետրոնաս աշտարակներ 1998   Կուալա Լումպուր կանգուն է 451,9 88
Թայբեյ 101 2004   Թեյբեյ կանգուն է 508 101
Բուրջ Խալիֆա 2010   Դուբայ կանգուն է 828 163

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. CTBU. Tall buildings — Global (անգլ.)
  2. 2,0 2,1 «100 tallest completed buildings in the world»։ CTBUH։ Վերցված է 27 April 2012 
  3. «Burj Khalifa» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  4. Шанхайская башня — самая необходимая и подробная информация о достопримечательности: фото места, описание, контакты — адрес, телефон, официальный сайт
  5. Шанхайская башня достигла своей максимальной высоты — ЭКД
  6. «Makkah Royal Clock Tower Hotel» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  7. «Taipei 101» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  8. «Shanghai World Financial Center» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 2011-09-20 
  9. «Petronas Tower 1» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  10. «Petronas Tower 2» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  11. «Zifeng Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  12. «Willis Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  13. «Kingkey 100» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 20.09.2011 
  14. «Nakheel Tower 1» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 26.09.2011 
  15. «India Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 26.09.2011 
  16. «Russia Tower» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-08-29-ին։ Վերցված է 26.09.2011 

Արտաքին հղումներԽմբագրել