Բացել գլխավոր ցանկը

ԱՄՆ-ի նախագահների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ
Seal of the President of the United States.svg

ԱՄՆ-ի նախագահների ցանկում ընդգրկված են միայն այն անձինք, որոնք զբաղեցրել են ԱՄՆ-ի նախագահի պաշտոնը սահմանադրության վավերացումից հետո, որն ստորագրվել է 1789 թվականին։

Գույները նշանակում են յուրաքանչյուր նախագահի կուսակցությունը։

Բովանդակություն

ՆախագահներԽմբագրել

     Անկուսակցական

     ֆեդերալիստ

     Դեմոկրատ-Հանրապետական

     Դեմոկրատ

     Վիգ

     Հանրապետական

# Նախագահ Ստանձնեց պաշտոնը Լքեց պաշտոնը Կուսակցություն Փոխնախագահ Ժամկետ
1 Ջորջ Վաշինգտոն   ապրիլ 30 1789 մարտ 4 1797 Անկուսակցական Ջոն Ադամս 1
2
2 Ջոն Ադամս   մարտ 4 1797 մարտ 4 1801 ֆեդերալիստ Թոմաս Ջեֆերսոն 3
3 Թոմաս Ջեֆերսոն   մարտ 4 1801 մարտ 4 1809 Դեմոկրատ-Հանրապետական Ահարոն Բուռ 4
Ջորջ Քլինտոն 5
4 Ջեյմս Մեդիսոն   մարտ 4 1809 մարտ 4 1817 Դեմոկրատ-Հանրապետական Ջորջ Քլինտոն[1]
չզբաղեցրած
6
Էլբրիջ Գերի[1]
չզբաղեցրած
7
5 Ջեյմս Մոնրո   մարտ 4 1817 մարտ 4 1825 Դեմոկրատ-Հանրապետական Դենիել Թոմպկինս 8
9
6 Ջոն Քվինսի Ադամս   մարտ 4 1825 մարտ 4 1829 Դեմոկրատ-Հանրապետական Ջոն Քալդվել Քալհուն 10
7 Էնդրյու Ջեքսոն   մարտ 4 1829 մարտ 4 1837 Դեմոկրատ Ջոն Քալդվել Քալհուն[2]
չզբաղեցրած
11
Մարտին վան Բուրեն 12
8 Մարտին վան Բուրեն   մարտ 4 1837 մարտ 4 1841 Դեմոկրատ Ռիչարդ Ջոնսոն 13
9 Վիլյամ Հենրի Հարրիսոն   մարտ 4 1841 ապրիլ 4 1841[1] Վիգ Ջոն Թայլեր 14
10 Ջոն Թայլեր   ապրիլ 4 1841 մարտ 4 1845 Վիգ
Անկուսակցական[3]
չզբաղեցրած
11 Ջեյմս Նոքս Փոլկ   մարտ 4 1845 մարտ 4 1849 Դեմոկրատ Ջորջ Միֆլին Դալլաս 15
12 Զաքարի Թեյլոր   մարտ 4 1849 հուլիս 9 1850[1] Վիգ Միլարդ Ֆիլմոր 16
13 Միլարդ Ֆիլմոր   հուլիս 9 1850 մարտ 4 1853 Վիգ չզբաղեցրած
14 Ֆրանկլին Պիրս   մարտ 4 1853 մարտ 4 1857 Դեմոկրատ Վիլյամ Ռուֆուս դեՎեյն Քինգ[1]
չզբաղեցրած
17
15 Ջեյմս Բյուքենեն   մարտ 4 1857 մարտ 4 1861 Դեմոկրատ Բրեքինրիջ 18
16 Աբրահամ Լինկոլն   մարտ 4 1861 ապրիլ 15 1865[4] Հանրապետական
Ազգային Միություն[5]
Հանիբալ Համլին 19
Էնդրյու Ջոնսոն 20
17 Էնդրյու Ջոնսոն   ապրիլ 15 1865 մարտ 4 1869 Դեմոկրատ
Ազգային Միություն[5]
չզբաղեցրած
18 Ուլիս Գրանտ   մարտ 4 1869 մարտ 4 1877 Հանրապետական Շույլեր Քոլֆաքս 21
Հենրի Վիլսոն[1]
չզբաղեցրած
22
19 Ռութերֆորդ Բիրչարդ Հեյս   մարտ 4 1877 մարտ 4 1881 Հանրապետական Վիլյամ Ալմոն Վիլեր 23
20 Ջեյմս Գարֆիլդ   մարտ 4 1881 սեպտեմբեր 19 1881[4] Հանրապետական Չեսթեր Ալեն Արտուր 24
21 Չեսթեր Ալեն Արտուր   սեպտեմբեր 19 1881 մարտ 4 1885 Հանրապետական չզբաղեցրած
22 Սթիվեն Գրովեր Կլիվլենդ   մարտ 4 1885 մարտ 4 1889 Դեմոկրատ Թոմաս Էնդրյու Հենդրիկս[1]
չզբաղեցրած
25
23 Բենջամին Հարրիսոն   մարտ 4 1889 մարտ 4 1893 Հանրապետական Լեվի Պարսոնս Մորթոն 26
24 Սթիվեն Գրովեր Կլիվլենդ
(2-րդ ժամկետը)
  մարտ 4 1893 մարտ 4 1897 Դեմոկրատ Էդլայ Յուինգ Սթիվենսոն 27
25 Ուիլիամ Մաք-Քինլի   մարտ 4 1897 սեպտեմբեր 14 1901[4] Հանրապետական Գառետ Հոբարտ[1]
չզբաղեցրած
28
Թեոդոր Ռուզվելտ 29
26 Թեոդոր Ռուզվելտ   սեպտեմբեր 14 1901 մարտ 4 1909 Հանրապետական չզբաղեցրած
Չարլզ Վորեն Ֆեյրբենկս 30
27 Վիլյամ Հովարդ Տաֆտ   մարտ 4 1909 մարտ 4 1913 Հանրապետական Ջեյմս Սքուլկրաֆտ Շերման[1]
չզբաղեցրած
31
28 Վուդրո Վիլսոն   մարտ 4 1913 մարտ 4 1921 Դեմոկրատ Թոմաս Ռայլի Մարշալ 32
33
29 Վորեն Գամալյել Հարդինգ   մարտ 4 1921 օգոստոս 2 1923[1] Հանրապետական Քալվին Քուլիջ 34
30 Քալվին Քուլիջ   օգոստոս 2 1923 մարտ 4 1929 Հանրապետական չզբաղեցրած
Չարլզ Գեյտս Դավես 35
31 Հերբերտ Հուվեր   մարտ 4 1929 մարտ 4 1933 Հանրապետական Չարլզ Քրտիս 36
32 Ֆրանկլին Դելանո Ռուզվելտ   մարտ 4 1933 ապրիլ 12 1945[1] Դեմոկրատ Ջոն Նանս Գարներ 37
38
Հենրի Ագարդ Վոլոս 39
Հարի Թրումեն 40
33 Հարի Թրումեն   ապրիլ 12 1945 հունվար 20 1953 Դեմոկրատ չզբաղեցրած
Ալբեն Բարկլի 41
34 Դուայթ Էյզենհաուեր   հունվար 20 1953 հունվար 20 1961 Հանրապետական Ռիչարդ Նիքսոն 42
43
35 Ջոն Ֆիցջերալդ Քենեդի   հունվար 20 1961 նոյեմբեր 22 1963[4] Դեմոկրատ Լինդոն Բեյնս Ջոնսոն 44
36 Լինդոն Բեյնս Ջոնսոն   նոյեմբեր 22 1963 հունվար 20 1969 Դեմոկրատ չզբաղեցրած
Հյուբերտ Համֆրի 45
37 Ռիչարդ Նիքսոն   հունվար 20 1969 օգոստոս 9 1974[2] Հանրապետական Սպիրո Ագնյու 46
Սպիրո Ագնյու[2]
չզբաղեցրած
Ջերալդ Ֆորդ
47
38 Ջերալդ Ֆորդ   օգոստոս 9 1974 հունվար 20 1977 Հանրապետական չզբաղեցրած
Նելսոն Ռոկֆելեր
39 Ջիմի Կարտեր   հունվար 20 1977 հունվար 20 1981 Դեմոկրատ Վոլտեր Մոնդեյլ 48
40 Ռոնալդ Ռեյգան   հունվար 20 1981 հունվար 20 1989 Հանրապետական Ջորջ Բուշ 49
50
41 Ջորջ Բուշ հունվար 20 1989 հունվար 20 1993 Հանրապետական Դեն Քվեյլ 51
42 Բիլ Քլինթոն   հունվար 20 1993 հունվար 20 2001 Դեմոկրատ Ալբերտ Գոռ 52
53
43 Ջորջ Բուշ   հունվար 20 2001 հունվար 20 2009 Հանրապետական Դիկ Չեյնի 54
55
44 Բարաք Օբամա   հունվար 20 2009 հունվար 20 2017 Դեմոկրատ Ջո Բայդեն 56
57
45 Դոնալդ Թրամփ   հունվար 20 2017 - Հանրապետական Մայք Փենս 58

Ողջ նախկին նախագահներԽմբագրել

Նոյեմբերի 2016, կան հինգ ողջ նախկին նախագահներ։

Նախագահ Կառավարման տարիներ Ծննդյան ամսաթիվ Կուսակցություն
Ջիմի Կարտեր   1977–1981 Հոկտեմբեր 1, 1924 (տարիքը 92) Դեմոկրատ
Ջորջ Բուշ   1989–1993 Հունիս 12, 1924 (տարիքը 92) Հանրապետական
Բիլ Քլինթոն   1993–2001 Օգոստոս 19, 1946 (տարիքը 70) Դեմոկրատ
Ջորջ Բուշ   2001–2009 Հուլիս 6, 1946 (տարիքը 70) Հանրապետական
Բարաք Օբամա   2009–2017 օգոստոսի 4, 1961 (տարիքը 55) Դեմոկրատ

ՆշումներԽմբագրել

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Մահացել է բնական մահով իր պաշտոնի ընթացքում։
  2. 2,0 2,1 2,2 Պաշտոնից հրաժարված։
  3. Նախկին դեմոկրատ, որն մասնակցել է փոխնագահական ընտրություններին Վիգ կուսակցությունից։ Կոնֆլիկտի մեջը մտել Վիք կուսակցության ղեկավարների հետ և վտարվել է այդ կուսակցութունից 1841 թ.։
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Սպանված։
  5. 5,0 5,1 Աբրահամ Լինկոլն ու Էնդրյու Ջոնսոնը, համապատասխան, Հանրապետական և Դեմոկրատ են եղել երբոր «Ազգային Միություն» կուսակցությունից մասնակցում էին նախագահական ընտրություններին 1864 թ.։

ԱղբյուրներԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել