Հունգարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Հունգարիայի օբյեկտները թվով 8-ն են (2016 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,8 %-ը։ 7 օբյեկտ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, 3-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից 2016 թվականի դրությամբ ևս 11 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում[1]։ Հունգարիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1985 թվականի հուլիսի 15-ին[2]։ Հունգարիայի առաջին օբյեկտը ընդգրկվել է ցանկում 1987 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 11-րդ նիստում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Բուդապեշտ՝ Դանուբ գետը, Բուդայի Կրեպոստնայա լեռը և Անդրաշի պողոտան
(հունգ.՝ Budapest: Duna-part, Budai várnegyed és Andrássy út)
* Անդրաշի պողոտա
* Հունգարիայի օպերային թատրոն
* Բուդապեշտի մետրոպոլիտեն
* Հերոսների հրապարակ
* Բուդայական ամրոց
Մարզ՝ Պեշտ XII — XVIII դար 1987 400 ii, iv
2   Հոլլոկո գյուղ
(հունգ.՝ Hollókő ófalu)
Մարզ՝ Նոգրադ XVI — XVIII դար 1987 401 v
3   Ագգտելեկ ազգային պարկ և Սլովակիա Կարստ
(հունգ.՝ Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai)
Մոտակա քաղաք՝ Սենդրյո
Մարզ՝ Բորշոդ-Աբաույ-Զեմպլե
(Սլովակիայի հետ միասին  )
1995 725 viii
4   Բենեդիկտյան միաբանության Պանոնհալմա վանք
(հունգ.՝ Pannonhalmi Bencés Főapátság)
Քաղաք՝ Պանոնհալմա
Մարզ՝ Դյոր-Մոշոն-Շոպրոն
X — XVII դար 1996 758 iv, vi
5   Հորտոբադ ազգային պարկ
(հունգ.՝ Hortobágyi Nemzeti Park)
Մոտակա քաղաք՝ Դեբրեցեն
Մարզ՝ Հայդու-Բիհար
1999 474 iv, v
6   Պեչ քաղաքի վաղ քրիստոնեական վանական համալիր
(հունգ.՝ Pécsi ókeresztény sírkamrák)
Մարզ՝ Բարանյա IV դար 2000 853 iii, iv
7   Ֆերտյո լիճ — Նոյզիդլեր Զե
(հունգ.՝ Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj)
Մոտակա քաղաք՝ Ֆերտյո
Մարզ՝ Դյոր-Մոշոն-Շոպրոն
(Ավստրիայի հետ միասին  )
2001 772 v
8   Տոկայ խաղողի այգիների շրջան
(հունգ.՝ Tokaj-hegyaljai borvidék)
Մոտակա քաղաք՝ Տոկայ
Մարզ՝ Բորշոդ-Աբաույ-Զեմպլեն
XIII դար-ից 2002 1063 iii, v

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Հունգարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Հունգարիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվը Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվը Չափանիշներ
1   Էստերգոմի միջնադարյան ամրոց
(հունգ.՝ Esztergomi vár)
Մարզ՝ Կոմարոմ-Էստերգոմ X դար 1993 277 անհայտ
2   Բալատոն լիճ
(հունգ.՝ Tihanyi-félsziget)
Մարզ՝ Վեսպրեմ 1993 280 անհայտ
3   Բուդայի կարստ քարանձավների համակարգ
(հունգ.՝ Budapesti barlangok)
Մարզ՝ Պեշտ 1993 282 viii
4   Վիշեգրադյան բերդ
(հունգ.՝ Visegrádi vár)
Քաղաք՝ Վիշեգրադ
Մարզ՝ Պեշտ
XIII դար 2000 1497 i, ii, iii, iv
5   Կոմարոմի ամրոց
(հունգ.՝ Komáromi erődrendszer)
Քաղաք՝ Կոմարոմ
Մարզ՝ Կոմարոմ-Էստերգոմ
XIV դար-ից 2007 1498 i, ii, iv, v
6   Հունգարիայի գյուղական բնակավայրեր
(հունգ.՝ Magyar falu)
Մարզ՝ Հայդու-Բիհար XVIII — XX դար 2000 1499 ii, iii, vi
7   Մեզյոհեդեշ քաղաքի Ձիու ֆերմա
(հունգ.՝ Mezőhegyesi ménesbirtok)
Մարզ՝ Բեկեշ XVIII — XIX դար 2000 1500 iii, iv
8   Կարպատներ, լեռնային համակարգ
(հունգ.՝ A Kárpátok fatemplomai)
Մարզ՝ Սաբոլիչ-Սատմար-Բերեգ, Հայդու-Բիհար XVII — XIX դար 2000 1501 iv
9   Իպոիտարնոցեի ֆլորայի և ֆաունայի մնացորդներ
(հունգ.՝ Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület)
Մարզ՝ Նոգրադ 2000 1502 vii, viii
10   Էդյոն Լեխների աշխատանքներ
(հունգ.՝ Lechner Ödön alkotásai)
Քաղաք՝ [[ Բուդապեշտ]]
Մարզ՝ Պեշտ
2008 5366 i, ii, iii, iv
11   Դանուբ-Իլլեր-Ռայինայի կրաքար
(լատ.՝ Limes Romanus)
Մարզեր՝ Դյոր-Մոշոն-Շոպրոն, Կոմարոմ-Էստերգոմ, Պեշտ, Ֆեյեր, Տոլնա, Բարանյա I — IV դար 2009 5452 ii, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
Բալատոն լիճ
 
Բուդայի քարանձավներ
 
Հունգարիայի գյուղական բնակավայրեր
 
Հյուսիսային Կարպատահի եկեղեցիներ
 
Իպոիտարնոցե
 
Էդյոն Լեխների աշխատանքներ
 
Ռիպա Պանոնիսիա
Թեկնածու ցուցակում ընդգրկված օբյեկտների տեղադրություն

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-06-08-ին։ Վերցված է 23 декабря 2010 
  2. «The States Parties — Hungary»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-06-08-ին։ Վերցված է 23 декабря 2010 

Արտաքին հղումներԽմբագրել