Քելի Հու (չին.՝ 胡凱麗, փետրվարի 13, 1968(1968-02-13), Հոնոլուլու, ԱՄՆ), ամերիկացի դերասանուհի և նախկին մոդել[1]։

Քելլի Հու
անգլ.՝ Kelly Hu
Kelly Hu
Kelly Hu.jpg
Ծնվել էփետրվարի 13, 1968(1968-02-13) (53 տարեկան)
ԾննդավայրՀոնոլուլու, ԱՄՆ
ԿրթությունՊեպերդայնի համալսարան և Kamehameha Schools?
ՔաղաքացիությունFlag of the United States.svg ԱՄՆ
ԱզգությունՉինացիները ԱՄՆ-ում
Մասնագիտությունդերասանուհի, մոդել, կինոդերասանուհի, հեռուստատեսային դերասանուհի, գեղեցկության մրցույթի մասնակից և ձայնային դերասանուհի
ԸնտրանիԿարիճների արքան և Իքս-մարդիկ 2
kellyhu.com

ԿենագրությունԽմբագրել

Ծնվել է Հավայի նահանգի Հոնոլուլու քաղաքում, ինժեներ Խուանիտի և էկզոտիկ թռչուններ վաճառող Հերբերտ Հուի ընտանիքում[2]։

Քելիի ծնողները բաժանվել են, երբ նա դեռ երեխա էր[3]։ Նրա եղբայր Գլենը ԱՄՆ բանակի ուժերի և ակտիվների օգտագործման պատասխանատու է[4][5]։ Վաղ տարիքից աղջիկը տարված էր երգով և պարով։ Հետաքրքրություն է տածել նաև արևելյան մարտարվեստների նկատմամբ, քանի որ հաճախակի է ստիպված եղել կռվել հարևանությամբ ապրող տղաների հետ[6]։

Քելին որոշել է հետևել իր զարմուհու օրինակին, ով Ճապոնիայում մոդել էր աշխատում։ 1985 թվականին ուշադրություն գրավելու համար նա մասնակցել է Երիտասարդ միս ԱՄՆ գեղեցկության մրցույթին և հաղթել, դառնալով ամերիկական այս մրցույթը հաղթած առաջին ասիական արմատներ ունեցող ամերիկացին։ Այս հաղթանակը նրան հեշտ չի տրվել։ Նա, ըստ կանոնների, մեկ տարի չպետք է մասնակցեր այս մրցույթի հետ չառնչվող ոչ մի միջոցառման։ Հուի անձնական կյանքի մասին քիչ բան է հայտնի։ Նա իր նախկին զուգընկերոջ հետ տնօրինել է Basic Bates ռեստորանը։ Դերասանուհին ունի մարզական լավ պատրաստվածություն։ 2006 թվականի դեկտեմբերի 10-ին նա 5 ժամ վազել է Հոնոլուլուի մարաթոնի ժամանակ[7]։

ԿարիերաԽմբագրել

Ճապոնիայում և Իտալիայում որպես մոդել աշխատելուց հետո՝ 1987 թվականին, Քելի Հուն տեղափոխվել է Լոս Անջելես, որտեղ և սկսել է իր դերասանական կարիերան։ Կինոարվեստում իր նորամուտը կատարել է «Ուրբաթ 13։ Ջեյսոնը գրավում է Մանհեթենը» սարսափ ֆիլմում, Եվա Վատանաբեի դերով։ Քելին հաղթել է «Միս Հավայի 1993» նորաձևության մրցույթում և նվաճել «Միս Ամերիկա» եզրափակիչ մրցույթի ուղեգիր[8]։

1995 թվականին դերասանուհին նկարահանվել է «Ետ դարձի ճանապարհ չկա» մարտաֆիլմում։ Չնայած նրան, որ կինոնկարը ինչ-որ հաջողություն չի ունեցել, այն Քելիին դարձրել է գործող հերոսուհի։ 1997 թվականին Քելին նկարահանվել է Աարոն Սփելինգի «Սանսեթ բիչի սերն ու գաղտնիքները» ցերեկային սերիալում։ Այնուամենայնիվ, նա երկար ժամանակ չի մնացել այնտեղ։ Նրան դուր չէր գալիս սերիալի մեջ խաղալը։ Նկարահանման հրապարակը լքել է 110-րդ դրվագից հետո։ 1998 թվականին նա նկարահանվել է «Նաշ կամուրջներ» և «Չինացի ոստիկան» հեռուստասերիալներում, այնուհետև մի քանի մասշտաբային նախագծերում, այդ թվում` «Կարիճների թագավորը»(2002) և «X մարդիկ 2»-ը(2003)։ Ներկայումս դերասանուհին շարունակում է ակտիվորեն նկարահանվել կինոնկարներում և հանդես գալ հեռուստատեսությմբ[9]։

2008 թվականին Քելի Հուն Սուկի Տոյամիի դերով նկարահանվել է «Command & Conquer: Red Alert 3» համարգչային խաղի և տեսաերիզի համար։ 2015 թվականին «Battlefield Hardline» համակարգչային խաղում հնչյունավորել է սպա (հետախույզ) Հայ Մի Դաոյին։ Mortal Kombat X и Mortal Kombat 11 համակարգչային խաղում հնչյունավորել է Դի'Վորային։

ՖիլմագրությունԽմբագրել

Տարի Հայերեն անվանում Բնօրինակ անվանում Դեր
1987-1988 ս Հասակի խնդիրներ Growing Pains Մայլա
1988 ս Գիշերային դատարան Night Court Կիստա
1989 ֆ Ուրբաթ 13։ Ջեյսոնը գրավում է Մանհեթենը Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan Եվա Վատանաբե
1989 ս Ծառայության ժամանակը Tour of Duty վիետնամացի դի -ջեյ
1989 ս Ջամփ սթրիթ, 21 21 Jump Street Կիմ Վոն Լու
1990 ս CBS դպրոցական հատուկարձակուրդ CBS Schoolbreak Special Էմիլի
1991 ֆ Դորզ The Doors Դորոտի
1991 ֆ Հարլի Դեվիդսոնն ու Կովբոյ Մալբռոն Harley Davidson and the Marlboro Man Սյուզի
1993 ս Արջնագռավ Raven Պելե
1993 ֆ Նինջան տախտակների վրա Surf Ninjas Ռո Մեյ
1994 ս Բեռկայի արդարությունը Burke's Law Դոն
1994 ս Մելռոուզ Փլեյս Melrose Place Էնդրիա
1994 ս Ուրացողը Renegade Քեթի Մարույամա
1995 ս Maybe This Time Ջենիֆեր
1995 ֆ Ետ դարձի ճանապարհ չկա No Ways Back Սեյկո Կոբայաշի
1995 ֆ Տարրօրինակ օրեր Strange Days հեռուստահաղորդավարուհի
1996 հֆ Աստղային հեռավորություն Star Command Յուկիկո Ֆուձիսակի
1996 ս Մեկ սպանություն Murder One Նատալի Չենգ
1996 ս Ժամապահ The Sentinel Քրիստին
1996 ս Արևմտյան Վայկիկի One West Waikiki Միդորի
1996 ս Ոստիկանները հեծանիվների վրա Pacific Blue Վենդի Թրանգ
1996 ս Միստր և միսիս Սմիթ Mr. & Mrs. Smith միսիս Ջոնս
1997 ս Սանսեթ բիչի սերն ու գաղտնիքները Sunset Beach Ռեյ Չեն
1997-1998 ս Նեշ Բրիջեսի հետախույզը Nash Bridges տեսուչ Միշել Չեն
1997 ֆ Fakin' Da Funk Կվի-Մի
1998 ս Malcolm & Eddie Վենդի
1998-2000 ս Չինացի ոստիկան Martial Law Գրեյս «Պեյ-Պեյ» Չեն
2002 ֆ Կարիճների արքան The Scorpion King կախարդուհի
2003 ս Բումթաուն Boomtown Ռեյչլ Դյուրել
2003 ֆ Իքս մարդիկ 2 X2 Յուրկո Օյամա / Լեդի մահացու հարված
2003 ֆ Օրորոցից գերեզման Cradle 2 the Grave Սոնա
2004 ս Մատրցա։ Վտանգ Threat Matrix գործակալ Միա Չեն
2005 հֆ Գրադարանավար։ Ճակատագրի նիզակի որոնումներով The Librarian: Quest for the Spear Լենա
2005-2006 ս C.S.I.. Հանցագործության վայրը Նյու Յորք CSI: NY հետախույզ Քայլի Մակա
2005 հֆ Դժբախտությունների ազդանշան Mayday Շերոն Քենդալ
2005 ֆ Սլեջ։ Չպատմված պատմությունը Sledge: The Untold Story կամեո
2005 ֆ Նորեկը Underclassman Լայզա Բրուքս
2005 հֆ Մռայլ ստվերներ Dark Shadows բժիշկ Ջուլյա հովման
2006 ս Լաս Վեգաս Las Vegas Նատալի Կո
2006 ֆ Չեղարկում Undoing Վերա
2006 ֆ Americanese Բրենդա Նիսիտանի
2006 ֆ Սատանայի որջը Devil's Den Քեյթլին
2007 ս Էկստրեմալ իրավիճակի դեպքում In Case of Emergency Քելլի լի
2007 ֆ Գոտի 57 Area 57 Անաբել Ֆերմի
2007 ֆ Շանհայական համբույր Shanghai Kiss Միկկի Յան
2007 ֆ Կնոջ տեսքով Սատանան Succubus: Hell-Bent Հետախույս Փեյ
2007 ֆ Օդը, որը ես շնչում եմ The Air I Breathe Ջիյոն
2007-2015 ս Ֆինեսն ու Ֆերբը Phineas and Ferb Սթեյսի Հիրանո (հնչյունավորում)
2008-2009 ս Ամերիկացի կանայք Army Wives Ջորդանա
2008 ս Օրենք ու կարգ։ Հատուկ կորպուս Law & Order: Special Victims Unit Քելի Սան
2008 ֆ Ամառանոց Farmhouse Լիլիթ
2008 ֆ Շեղբի ուղին Stiletto Հտախույզ Հանովեր
2008 ֆ Չինական հուղարկավորություններ Dim Sum Funeral Սինդի
2009 ս Համարներ Numb3rs Էլիս Չեն
2009 ս Սովորական տեսքով In Plain Sight Ջեյն Կվան
2009 ֆ Գոյատևման մրցույթ The Tournament Չժեն Լայ Լայ
2009 ս Ծովային ոստիկանություն։ Լոս-Անջելես NCIS: Los Angeles Լի Վոն Կայ
2009 ս Ծովային ոստիկանություն։ Հատուկ բաժին NCIS Լի Վոն Կայ
2010-2011 ս Վամպիրի օրագիրը The Vampire Diaries Պյորլ
2010-2011 ս Հավայի 5.0 Hawaii Five-0 Լորա Հիլս
2011 ս CSI: Հանցագործության վայրը CSI: Crime Scene Investigate Էնջի Սելինջր
2011-2013 ս Երիտասարդ արդարություն Young Justice Չեշիր/ Ջեյդ Նուգեն(հնչյունավորում)
2011 ֆ Այն ինչ ուզում են կանայք Wo zhi nv ren xin Լոտոյի գովազդի աղջիկը
2011 ֆ Almost Perfect Վանեսա Լի
2011 հֆ Ֆենսին ու Ֆերբը։ Երկրորդ հարթության նվաճումը Phineas and Ferb the Movie: Across the 2nd Dimension Ստասի Հիրանո (հնչյունավորում)
2011 հֆ Մեննայի աշխարհը A Mann's World Լեյ
2012 ս Հաշտարար Քեյթ Fairly Legal Լիդիա
2012 ս Փախուստի արքաները Breakout Kings Կենդրա Պակ
2012-2017 ս Նետ Arrow Չին Նա Վեյ / Չայնա Ուայթ
2012 ֆ Սպիտակ գորտ White Frog Մեյ Չենգ
2013 կֆ Միչև արևածագ նրանք կմեռնեն They Die by Dawn

Категория:Фильмография к доработке

2013 ս Քասլ Castle Սկարլետ Ջոնս
2013 ս Նինջա Կրիաներ Teenage Mutant Ninja Turtles Կառայա (հնչյունավորում)
2013-2014 ս Պահոց 13 Warehouse 13 Էբիգեյլ Շոու
2013 ֆ Հուլա ՝ պարային կյանք The Haumana Լինդա
2014 ս 100 The 100 Սիսի Կվատրիգ

Կաղապար:ВՖիլմում

2015 հֆ Էկսորցիզմի բարձրագույն դպրոց High School Exorcism Դենիզ Բրենդի
2015 ֆ Մահվան արահետ Death Valley Greenstreet
2015 ս Լինել Մերի Ջեյն Being Mary Jane Ալանա
2016 ֆ Խաղից դուրս Beyond the Game
2016 ֆ Kepler's Dream Իրենա
2016 ֆ Մաքսիմալ հարված Maximum Impact Քեթի Դեզմոնդ
2018 ֆ Ֆ․Ր․Ե․Դ․Ի․ F.R.E.D.I. բժիշկ Էնդի Պալմեր


ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. DAK (02.07.13)։ «Kelly Hu of TMNT: She Loves Playing Tough Chicks» (անգլերեն)։ wired.com։ Վերցված է 2016-08-21 
  2. «Kelly Hu Biography - Yahoo! Movies»։ Movies.yahoo.com։ 1967-02-13։ Վերցված է 2009-01-18 
  3. «Kelly Hu Biography - Yahoo! Movies»։ Movies.yahoo.com։ 1967-02-13։ Վերցված է 2009-01-18 
  4. «Glenn Hu»։ LinkedIn։ Վերցված է 2012-07-24 
  5. «Glenn Hu»։ LinkedIn։ Վերցված է 2012-07-24 
  6. «Kelly Hu Biography»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-02-08-ին 
  7. «Келли Ху. Биографическая справка»։ «Вокруг ТВ»։ Վերցված է 2015-01-06 
  8. «Kelly Hu of TMNT: She Loves Playing Tough Chicks»։ wired.com։ 2013-02-07։ Վերցված է 2014-11-25 
  9. «Exclusive: Interview with Kelly Hu on TMNT, Arrow, Surf Ninjas, Michael Bay and braces - Nerd Reactor»։ nerdreactor.com։ 1 February 2013։ Վերցված է 20 March 2018