Բացել գլխավոր ցանկը

Ավստրալիայում Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ավստրալիայի՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում նշվում է 19 անուն ( 2016թ.)[1], որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,8 %-ը (2015 թվականին՝ 1079)։

3 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, 12 օբյեկտներ՝ բնական, 4-ը՝ խառը[1]:

2 մշակութային օբյեկտ ճանաչված են մարդկային հանճարի գլուխգործոցներ (չափանիշը i), և 9 օբյեկտներ՝ բացառիկ գեղեցկության ու գեղագիտական կարևորության բնական ֆենոմեններ (չափանիշ vii)։

Ավստրալիան վավերացրել է Համաշխարհային մշակութային և բնական ժառանգության պահպանության կոնվենցիան 1974 թվականի օգոստոսի 22-ին[2]: Ավստրալիայի տարածքում առաջին օբյեկտներն ընդգրկվեցին ցուցակում 1981-ին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի 5-րդ նստաշրջանի ժամանակ։ Ավստրալիայի տարածքում ցանկում ներառված առաջին օբյեկտը Մեծ Արգելախութն էր, որը նաև ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության առաջին ծովային օբյեկտն էր[3]:

2011 թվականի հոկտեմբերի 21-ի դրությամբ քննարկման փուլում են գտնվում արդեն գոյություն ունեցող օբյեկտների ընդլայնումը. Ֆրեյզեր կղզուն առաջարկվում է ավելացնել «Գրեյթ Սանդի[4]» ազգային պարկը, իսկ Ավստրալիայի արևելյան ափի անձրևային անտառների տարածքը՝ ընդլայնել[5]:

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկում դրանք ավելացնելու ժամանակագրական կարգով.
 բնական օբյեկտ   մշակութային օբյեկտ   խառը 

Հ/հ Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծվել է Ցանկում ներառման տարեթիվը Չափանիշներ
1
 
Մեծ Արգելախութ
(անգլ.՝ Great Barrier Reef)
Կորալյան ծով 1981 154 vii, viii, ix, x
2
 
Կակադու ազգային պարկ (անգլ.՝ Kakadu National Park)
Հյուսիսային տարածք 1981, 1987, 1992 147 i, vi, vii, ix, x
3
 
Ուիլանդրա լճերի շրջան

(անգլ.՝ Willandra Lakes Region)

Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս 1981 167 iii, viii
4
 
Լորդ Հոու (անգլ.՝ Lord Howe Island Group
Լորդ Հոու կղզի (անգլ.՝ Lord Howe Island)
Բոլս Պիրամիդ (անգլ.՝ Ball's Pyramid)
Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս 1982 186 vii, x
5
 
Թասմանիայի վայրի բնություն

(անգլ.՝ Tasmanian Wilderness)

Նահանգ՝ Թասմանիա 1982, 1989 181 iii, iv, vi, vii, viii, ix, x
6
 
Ավստրալիայի արևելյան ափի անձրևային անտառներ

(անգլ.՝ Gondwana Rainforests of Australia)
Նահանգներ՝ Նոր Հարավային Ուելսի և Քուինսլենդի սահմանին 1986, 1994 368 viii, ix, x
7
 
Ուլուրու Կատա Տյուտա

(անգլ.՝ Uluru-Kata Tjuta National Park)
(նախկինում կոչվում էր Այերս Ռոկ Մաունթ Օլգա,
անգլ.՝ Ayers Rock – Mount Olga)

Հյուսիսային տարածք 1986, 1994 447 viii, ix, x
8
 
Քվինսլենդի խոնավ արևադարձներ

(անգլ.՝ Wet Tropics of Queensland )

Նահանգ՝ Քվինսլենդ 1988 486 vii, viii, ix, x
9
 
Շարկի ծովածոց

(անգլ.՝ Shark Bay)

Նահանգ՝ Արևմտյան Ավստրալիա 1991 578 vii, viii, ix, x
10
 
Ֆրեյզեր կղզի
(անգլ.՝ Fraser Island)
Նահանգ՝ Քուինսլենդ 1992 620 vii, ix
11
 
Ավստրալական կաթնասունների մնացորդների հանածոներ

(անգլ.՝ Australian Fossil Mammal Sites
Ռիվերսլեյ (11ա; անգլ.՝ Riversleigh)
Նարակորտ (11բ; անգլ.՝ Naracoorte)

Նահանգներ։ Քուինսլենդ, Հարավային Ավստրալիա 1994 698 viii, ix
12
 
Հերդ և Մաքդոնալդ կղզիներ
(անգլ.՝ Heard and McDonald Islands)
1997 577 viii, ix
13
 
Մաքքուորի կղզի
(անգլ.՝ Macquarie Island)
Նահանգ՝ Թասմանիա 1997 629 vii, viii
14
 
Կապույտ լեռներ լեռնային գոտի
(անգլ.՝ Greater Blue Mountains Area)
Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս, Կատումբա քաղաքի մերձակայք 2000 917 ix, x
15
 
Պուրնուլուլու ազգային պարկ
(անգլ.՝ Purnululu National Park)
Նահանգ՝ Արևմտյան Ավստրալիա 2003 1094 vii, viii
16
 
Թագավորական ցուցահանդեսային կենտրոն և Կառլտոնի այգիներ
(անգլ.՝ Royal Exhibition Building and Carlton Gardens)
Նահանգ՝ Վիկտորյա, Մելբուրն 19-րդ դար 2004 1131 ii
17
 
Սիդնեյի օպերային թատրոն

(անգլ.՝ Sydney Opera House)

Նահանգ՝ Նոր Հարավային Ուելս, Սիդնեյ քաղաք 20-րդ դար 2007 166 i
18
 
Ավստրալիայի տաժանակիր բնակավայրեր
(անգլ.՝ Australian Convict Sites
11 օբյեկտ տարբեր նահանգներում 18-րդ դար, 19-րդ դար 2010[6] 1306 iv, vi
19
 
Նինգալաուի ծովափ

(անգլ.՝ Ningaloo Coast)

Նահանգ՝ Արևմտյան Ավստրալիա 2011[7] 1369 vii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն
Խմբագրել

## 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Ավստրալիայում

Տե՛ս նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. 1,0 1,1 Centre UNESCO World Heritage։ «UNESCO World Heritage Centre - World Heritage List»։ whc.unesco.org (անգլերեն)։ Վերցված է 2016-05-20 
  2. ՅՈւՆԵՍԿՕ«The States Parties — Australia» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  3. ЮНЕСКО-Пресс. (28 ноября 2010 года)։ «Сберечь «драгоценности океанской короны»»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  4. ՅՈւՆԵՍԿՕ. (2010 թվականի հունվարի 4)։ «Great Sandy World Heritage Area» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  5. ՅՈւՆԵՍԿՕ (2010 թվականի մայիսի 7)։ «The Gondwana Rainforests of Australia World Heritage Area (extension to existing property)» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  6. ЮНЕСКО-Пресс. (1 օգոստոսի 2010)։ «Комитет всемирного наследия включил семь культурных объектов в Список всемирного наследия»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 
  7. ЮНЕСКО-Пресс. (24 июня 2011 года)։ «Система озер в Великой рифтовой долине (Кения) и Берег Нингалу (Австралия) включены в Список всемирного наследия ЮНЕСКО»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-02-05-ին։ Վերցված է 2011-10-19 

Արտաքին հղումներԽմբագրել