Չեխիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Չեխիայի օբյեկտները թվով 12-ն են (2014 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,1 %-ը: Բոլոր օբյեկտները ցանկում ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 3-ը ճանաչվում են, որպես մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց: Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 18 օբյեկտ ներկայացված են թեկնածու ցանկում (այդ թվում Բրժևնովսկի վանքը): Չեխիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1993 թվականի մարտի 4-ին: Չեխիայի առաջին երեք օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1992 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 16-րդ նիստում:

ՑանկԽմբագրել

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ[1] Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Պրահա քաղաքի պատմական կենտրոն
(չեխ․՝ Historické centrum Prahy a zámecký park Průhonice)
Քաղաք՝ Պրահա XI—XVIII դար 1992 616 ii, iv, vi
2   Չեսկի-Կրումլով քաղաքի պատմական կենտրոն
(չեխ․՝ Historické centrum Českého Krumlova)
Հարավային Բոհեմիայի շրջան
Քաղաք՝ Չեսկի-Կրումլով
XIII դար 1992 617 iv
3   Տելչ քաղաքի պատմական կենտրոն
(չեխ․՝ historické centrum Telče)
Վիսոչինա երկրամաս
Քաղաք՝ Տելչ
XIV դար 1992 621 i, iv
4   Նեպոմուկի Սուրբ Հովհաննես եկեղեցի՝ կանաչ սարի վրա
(չեխ․՝ Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře)
Վիսոչինա երկրամաս
Քաղաք՝ Ժդար-նադ-Սազավոյ
XVIII դարի սկիզբ 1994 690 iv
5   Սուրբ Վարվառա և Սեդլեցի Սուրբ Աստվածամոր համբարձման տաճարներ Կուտնա Հորա քաղաքի պատմական կենտրոնում
(չեխ․՝ historické centrum Kutné Hory s kostelem svaté Barbory a chrámem Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci)
Կենտրոնական Բոհեմիայի շրջան
XIII դարի առաջին կես 1995 732 ii, iv
6   Լեդնիցե-Վալտիցե մշակութային լանդշաֆտ
(չեխ․՝ Lednicko-valtický areál)
* Լեդնիցե
* Վալտիցե
Հարավային Մորավիայի շրջան
Գյուղ՝ Լեդնիցե
Քաղաք՝ Վալտիցե
XVII—XX դար 1996 763 i, ii, iv
7     Եպիսկոպոսական նստավայր Կրոմերժիժում
(չեխ․՝ Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži)
Զլինիի շրջան
Քաղաք՝ Կրոմերժիժ
1497 1998 860 ii, iv
8   Հոլաշովիցե պատմական գյուղ
(չեխ․՝ Holašovice)
Հարավչեխական երկրամաս
Գյուղ՝ Հոլաշովիցե
XVIIIXIX դար 1998 861 ii, iv
9   Լիտոմիշլիի ամրոց
(չեխ․՝ Zámek Litomyšl)
Պարդուբիցի շրջան
Քաղաք՝ Լիտոմիշլ
1568—1581 1999 901 ii, iv
10   Սուրբ Երրորդության սյուն
(չեխ․՝ Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci)
Օլոմոուցի շրջան
Քաղաք՝ Օլոմոուց
1754 2000 859 i, iv
11   Վիլլա Տուգենդխատ Բռնո քաղաքում
(չեխ․՝ Vila Tugendhat)
Հարավմորավյան երկրամաս
Քաղաք՝ Բռնո
1928—1930 2001 1052 ii, iv
12   Հրեական շրջան և Սուրբ Պրոկոպա բազիլիկ
Տրշեբիչ քաղաքում
(չեխ․՝ Židovská čtvrť, hřbitov a bazilika svatého Prokopa v Třebíči)
Վիսոչինա երկրամաս

Քաղաք՝ Տրշեբիչ

2003 1078 ii, iii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Թեկնածու օբյեկտներիի ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Իսպանիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։ Դրանք պետք է ընդգրկվեն Համաշխարհային ժառանգության ցանկում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Սլավոնիցե գյուղի Վերածննդյան տներ
(չեխ․՝ Slavonice)
Երկրամաս՝ Հարավչեխական XV — XVI դար 2001 1507 i, ii, iv
2   Թղթի գործարան Վելկե Լոսինում
(չեխ․՝ Ruční papírna ve Velkých Losinách)
Երկրամաս՝ Օլոմոուց XVI դարի —վերջXVII դարի սկիզբ 2001 1508 ii, iv
3   Տրշեբոնյան ավազանի ձկնորսության լճերի շարք
(չեխ․՝ Rybníky v Třeboňské pánve)
Երկրամաս՝ Հարավչեխական XVI դար 2001 1509 i, ii, iii, iv, v
4   Չեխական դրախտի «Ժայռոտ քաղաքներ»
(չեխ․՝ Český ráj)
Քաղաք՝ Մլադա Բոլեսլավ, Պրիբրամ
Երկրամաս՝ Կենտրոնաչեխական, Գրադեց Կառլովեի
2001 1511 նշված չէ
5    Մեծ Մորավական տերություն
(չեխ․՝ Archeologické muzeum Mikulčice-Valy / Kostel svaté Markéty Antiochijské poblíž obce Kopčany)
ա) Միկուլչիցեի Սլավոնական բնակատեղի
բ) Կոպչան գյուղի Սուրբ Մարգարիտի տաճար в
ա) Չեխիա
Երկրամաս՝ Հարավմորավյան

բ) Սլովակիա
КрԵրկրամաս՝ Տրնավա
VI — X դար 2001 1559 iii, v
6   Օստրավա քաղաքի արդյունաբերական համալիրներ
(չեխ․՝ Ostrava)
Երկրամաս՝ Մորավասիլեզյան XIX — XX դար 2001 1560 i, iv, v
7   Թերեզին բերդ
(չեխ․՝ Pevnost Terezín)
Երկրամաս՝ Ուստի նադ Լաբեմ 1780 — 1790 թվական 2001 1561 i, ii, iv
8   Լուգաչովիցեի հանքային ջրեր
(չեխ․՝ Prameny v Luhačovicích)
Երկրամաս՝ Զլինի XIX դար 2001 1562 i, ii, iii, iv
9   Կուսկայի մուտակայքի քարե քանդակներ՝ «Բեթլեմ»
(չեխ․՝ Sochařsko-krajinářskou realizací Betlém u Kuksu)
Երկրամաս՝ Գրադեց Կառլովեի 1718—1732 2001 1563 i, ii, iv
10   Կարլշտեյն ամրոց
(չեխ․՝ Karlštejn)
Երկրամաս՝ Կենտրոնաչեխական 1348 2001 1564 i, ii, iv
11     «Պրահայի պատմական կենտրոնի» և նրա շրջակայքի հուշարձաններով հանդերձ համաշխարհային ժառանգության օբյեկտի ընդլայնում
(չեխ․՝ Müllerova vila / Břevnovský klášter / Letohrádek Hvězda)
Պրահա ա) 1920
բ) XVIII դար
գ) 993—1708
2001 1565 i, ii, iv
12   Ձիու ֆերմայի լանդշաֆտ Կլադրուբ նադ Լաբեմում
(չեխ․՝ Národní hřebčín Kladruby nad Labem)
Քաղաք՝ Լիբերեց
Երկրամաս՝ Լիբերեց
XVI դար 2007 5151 ii, iv, v
13   Էշտեդի հեռուստատեսային աշտարակ և լեռան վրա գտնվող Էշտեդ հյուրանոց
(չեխ․՝ Hotel a vysílač na Ještědu)
Երկրամաս՝ Լիբերեց 1968 2007 5152 i, ii, iv
14   Ժատեց
(չեխ․՝ Žatec)
Երկրամաս՝ Ուստի նադ Լաբեմ 1261[2] 2007 5153 ii, iii, iv
15     Արևմտյան Չեխիայի հանգստավայրեր
(չեխ․՝ Karlovy Vary / Mariánské Lázně / Františkovy Lázně)
ա) Կառլովի Վարի քաղաք
բ) Մարիանսկե Լազնե քաղաք
գ) Ֆրանտիշկովի Լազնե քաղաք
Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի ա) 1350
բ) 1273
գ) XV դար
2008 5378 ii, iii, iv
16   Լեռնահանքային արդյունաբերության լանդշաֆտ Օր լեռ (չեխ․՝ Mezinárodní těžební krajiny z Krušné hory) Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի, Ուստի նադ Լաբեմ XII—XVI դար 2012 5691 ii, iii, iv, v, vi
17   Լեռնահանքային արդյունաբերության լանդշաֆտ Օր լեռ (չեխ․՝ Mezinárodní těžební krajiny z Krušné hory) Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի, Ուստի նադ Լաբեմ
(   Գերմանիայի հետ միասին )
XII—XVI դար 2012 5775 ii, iii, iv, v, vi
18      Եվրոպայում հայտնի Բալնեոթերապիական հանգստավայրեր
(չեխ․՝ Karlovy Vary / Mariánské Lázně / Františkovy Lázně / Luhačovice)
ա) Կառլովի Վարի քաղաք
բ) Մարիանսկե Լազնե քաղաք
գ) Ֆրանտիշկովի Լազնե քաղաք
г) Լուգաչովիցե քաղաք
Երկրամաս՝ Կառլովի Վարի, Զլին
(   Ավստրիա,   Բելգիա,   Միացյալ Թագավորություն,   Գերմանիա,   Իտալիա,   Ֆրանսիա երկրների հետ միասին)
XIII—XV դար 2014 5929 ii, iii, iv, vi
19   Jože Plečnika-ի արտաժամանակային հումանիստական ճարտարապետություն, Լյուբլյանամ, Պրահա (չեխ․՝ Nadčasová humanistická architektura Jože Plečnika v Lublani a Praze): Պրահա
(   Սլովենիա հետ միասին)
1929—1932 2015 5967 i, ii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
Չեխիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Даты создания взяты с официального сайта всемирного наследия ЮНЕСКО.
  2. Начало пивоварения в городе Жатец.

Արտաքին հղումներԽմբագրել