Բացել գլխավոր ցանկը

Հունաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ
Համաշխարհային Ժառանգության պատկերանիշ

Հունաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության մեջ ընդգրկված է 17 անուն (2012 թվականի տվյալներ) օբյեկտ, որը կազմում է համաշխարհային ընդհանուր ժառանգության 1,4 %-ը (2015 թվականի տվյալներով՝ 1079 օբյեկտ)։ Բոլոր օբյեկտները ցանկի մեջ ներառված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում, դրանցից որոշները ճանաչվել են մարդկային հանճարի գլուխգործոց։ Բացի այդ, 2014 թվականի տվյալներով՝ Հունաստանի տարածքում գտնվող 8 օբյեկտ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվող թեկնածուների ցանկում։

Հունաստանը 1981 թվականի հուլիսի 24-ին վավերացրել է մշակութային և բնության համաշխարհային հուշարձանների պաշտպանության մասին հռչակագիրը։

Հունաստանի Հանրապետության տարածքում գտնվող առաջին օբյեկտը գրանցվել է 1986 թվականին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության կոմիտեի 10-րդ նստաշրջանում։

ՑանկԽմբագրել

Այս աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու ժամանակաշրջանի։

# Պատկեր Անվանում Տեղագրություն Ստեղծման թվական Հայտի ներկայացման տարի Չափանիշներ
1   Ապոլլոնի տաճար
(հուն․՝ Ναός Επικούριου Απόλλωνα)
Նոմոս՝ Մեսսենիա, Տրիֆիլիա, Արկադիա Մ.թ.ա. 5–րդ դար 1986 392 i, ii, iii
2   Դելֆի քաղաքի ավերակներ
(հուն․՝ Αρχαιολογικός Τόπος Δελφών)
Քաղաք՝ Դելֆի
Նոմոս՝ Թոկիդա
Մ.թ.ա. 6–րդ դար 1987 393 i, ii, iii, iv, vi
3   Աթենյան Ակրոպոլիս
(հուն․՝ Ακρόπολη Αθηνών)
Քաղաք՝ Աթենք
Նոմ՝ Աթենք
մ.թ.ա. 438 1987 404 i, ii, iii, iv, vi
4   Սուրբ Աթոս լեռան ուղղափառ հոգևոր կենտրոն
(հուն․՝ Άγιο Όρος)
Նոմոս՝ Հալկիդիկի 1988 454 i, ii, iv, v, vi, vii
5   Մետեորյան վանական համալիր
(հուն․՝ Μετέωρα)
Քաղաք՝ Կալամբակա
Նոմոս՝ Տրիկալա
11—15-րդ դար 1988 455 i, ii, iv, v, vii
6   Սալոնիկի նախաքրիստոնեական և բյուզանդական արձաններ
(հուն․՝ Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης)
քաղաք՝ Սալոնիկ
Նոմոս՝ Սալոնիկ
4—15-րդ դար 1988 456 i, ii, iv
7   Էպիդավրոսի հնագիտական հուշարձաններ
(հուն․՝ Αρχαιολογικός τόπος Επιδαύρου)
Նոմոս՝ Արգոլիդա IV в. до н. э. 1988 491 i, ii, iii, iv, vi
8   Միջնադարյան Հռոդոս քաղաք
(հուն․՝ Ρόδος)
Քաղաք՝ Հռոդոս
Դոդեկանեսյան կղզիներ
1309—1523 1988 493 ii, iv, v
9   Միստրա հին քաղաք
(հուն․՝ Μυστράς)
Քաղաք՝ Միստրա
Նոմոս՝ Լակոնիա
1249 1989 511 ii, iii, iv
10   Օլիմպիայի հնագիտական հուշարձաններ
(հուն․՝ Αρχαιολογικός Τόπος Ολυμπίας)
Նոմոս՝ Ելիդա մ.թ.ա. 19-րդ դար 1989 517 i, ii, iii, iv, vi
11   Դելոս կղզի
(հուն․՝ Δήλος)
Կիկլադներ մ.թ.ա. 3000-ականներ 1990 530 ii, iii, iv, vi
12   Բյուզանդական վանքեր՝ Դաֆնի, Օսիոս Լուկաս և Նեա Մոնի
(հուն․՝ Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου)
Նոմոս՝ Ատտիկե, Կենտրոնական Հունաստան, Հյուսիսային Եգեյան կղզիներ 10—12-րդ դար 1990 537 i, iv
13   Պթոգորեոսը և Հերայի տաճարը Սամոս կղզում
(հուն․՝ Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου)
Նոմոս՝ Սամոս մ.թ.ա. 3000-ականներ 1992 595 ii, iii
14   Վերգինա քաղաքի հնագիտական հուշարձաններ
(հուն․՝ Αρχαιολογικός Χώρος των Αιγών (σημερινή ονομασία Βεργίνα))
Քաղաք՝ Վերիա
Նոմոս՝ Իմատիա
մ.թ.ա. 11-րդ դար 1996 780 i, iii
15   Միկենի և Տիրինթի հնագիտական հուշարձաններ
(հուն․՝ Αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας)
Նոմոս՝ Արգոլիդա մ.թ.ա. 15-րդ դար 941] i, ii, iii, iv, vi
16   Իոան Ուղղափառի վանական համալիրի պատմական կենտրոն և Պաթմոս կղզու Ապոկալիպսիսի քարանձավ Դոդեկանեսյան կղզիներ Х век 1999 942 iii, iv, vi
17   Կերկիրա (Կորֆու) քաղաք
(հուն․՝ Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας)
Նոմոս՝ Կերկիրա մ.թ.ա. 8-րդ դար 2007 978 iv
 
 
Ապոլլոնի տաճար
 
Դելֆի
 
Մետեորների վանական համալիր
 
Էպիդավր
 
Միստրա
 
Դելոս
 
12
 
Սամոս
 
Վերգինա
 
Միկենե
 
Տիրինթ
 
Պաթմոս
 
Կորֆու
Հունաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Տե՛ս նաևԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել