Ֆինլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ
Welterbe.svg

Ֆինլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության մեջ ընդգրկված է 7 անուն (2014 թվականի տվյալներ) օբյեկտ, որը կազմում է համաշխարհային ընդհանուր ժառանգության 0,6 %-ը (2015 թվականի տվյալներով՝ 1079 օբյեկտ)։ Оբյեկտներից 6-ը ընդգրկված են մշակութային ցանկի մեջ, իսկ 1-ը՝ բնության ցանկի մեջ։ Ընդ որում, դրանցից որոշները ճանաչվել են մարդկային հանճարի գլուխգործոց։ Բացի այդ, 2014 թվականի տվյալներով՝ Ֆինլանդիայի տարածքում գտնվող 6 օբյեկտ գտնվում են համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվող թեկնածուների շարքում[1]։ Ֆինլանդիայի Հանրապետությունը 1987 թվականի մարտի 4-ին վավերացրել է մշակութային և բնության համաշխարհային հուշարձանների պաշտպանության մասին կոնվենցիան[2]։ Ֆինլանդիայի տարածքում գտնվող օբյեկտներից առաջին երկուսը գրացվել են 1991 թվականին՝ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության կոմիտեսի 15-րդ նստաշրջանում։

ՑանկԽմբագրել

# Պատկեր Անվանում Տեղագրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկի մտցման տարի Չափանիշ
1   Ռաում քաղաքի հին թաղամաս
(ֆին.՝ Vanha Rauma)
Քաղաք՝ Ռաում
Երկրամաս՝ Սատակունտա
1442 1991 582 iv, v
2   Սուոմենլիննա ամրոց
(ֆին.՝ Suomenlinna merilinnoitus)
Քաղաք՝ Հելսինկի
Երկրամաս՝ Ուսիմաա
17461770 1991 583 iv
3   Պետյայյավեսիի հին եկեղեցի
(ֆին.՝ Petäjäveden vanha kirkko)
Քաղաք՝ Պետյայյավես
Երկրամաս՝ Կեսկի Սուոմի
17631764 1994 584 iv
4   Վերլայի փայտավերամշակման գործարան
(ֆին.՝ Verlan puuhiomo ja pahvitehdas)
Ամենամոտ քաղաք՝ Կաուվոլա
Երկրամաս՝ Կյումենլաակսո
1872 1996 751 iv
5   Սամմալահդենմյարկի բրոնզեդարյան հուղարկավորության համալիր
(ֆին.՝ Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue)
Ամենամոտ քաղաք՝ Ռաում
Երկրամաս՝ Սատակունտա
մ․թ․ա․ 3-րդ հազարամյակ 1999 579 iii, iv
6   «Ստրուվե» գեոդեզիական կամար
(ֆին.՝ Struven ketju)
(6 пунктов)
Երկրամաս՝ Լապլանդիա, Կեսկի Սուոմի, Իտյա Ուսիմաա
(Նորվեգիայի, Շվեդիայի, Ռուսաստանի Դաշնության, Էստոնիայի, Լատվիայի, Լիտվայի, Բելառուսի, Մոլդովայի և Ուկրաինայի հետ համատեղ)
19-րդ դար 2005 1187 ii, iv, vi
7   Կվարկեն նեղուց և Բարձր ափ ծովեզր
(ֆին.՝ Merenkurkun saaristo)
Բոտնիկի ծոց
Երկրամաս՝ Պոհյանմաա
(Շվեդիայի հետ համատեղ)
2000, 2006 898 viii

Օբյեկտների աշխարհագրական տեղագրությունԽմբագրել

 
 
Հին Ռաում
 
Սուոմենլիննա
 
Հին եկեղեցի
 
Վարլա
 
 
 
 
 
 
Կվարկեն
Ֆինլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգություն։ Վերցված է դեկտեմբերի 2, 2010 
  2. «The States Parties - Finland»։ unesco.org։ Վերցված է 2 декабря 2010 

Արտաքին հղումներԽմբագրել