Բացել գլխավոր ցանկը

Հունական ճաշատեսակների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

աղցաններԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն
հունական աղցան (χωριάτικη σαλάτα)   կազմված է լոլիկից, վարունգից, սոխից, ֆետայի պանրից։
Դակոս (ντάκος)   կազմված է չոր գարիից, լոլիկից, խոտաբույսերից և պանրից։
Տարամասալատա (ταραμοσαλάτα)   աղցան է, որի հիմնական բաղադրամասը ձուկն է։
Տիրոկաֆտերի (τυροκαυτερή)   աղցան է, որի հիմնական բաղադրամասերը տարբեր տեսակի պանիրներն են
Ձաձիկի (τζατζίκι)   Բաղադրությունը՝ սխտոր, մածուն և վարունգ
Սկորդալիա (σκορδαλιά) Պյուրե

ՆախուտեստներԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն
Ֆլորինա (πιπεριές Φλωρίνης)   գերակշռում է պանիրը
Ֆրիեդ Սքուիդ (καλαμαράκια τηγανιτά)   ուտում են կարագի հետ
Կոլոկիտոանտոի (κολοκυθοανθοί)   Տապակած ցուկկիներ՝լցոնած բրինձով և այլ համեմունքներով
Զուչինի (κολοκυθάκια τηγανιτά) Տապակած ցուկկինի
Լակերդա (λακέρδα) համեմվում է աղով
Լոուկանիկո (χωριάτικο λουκάνικο)   երշիկ
Օկտոպուս (χταπόδι)  
Պիտա (πίτα)   բնորոշ է միայն հունական խոհանոցին։ Գերակշռում է պանիրը
Սպանակոպիտա (σπανακόπιτα)   պանրով նախուտեստ
Տիրոպիտա (τυρόπιτα)  

սուպերԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն
Ավգոլեմոնո (αυγολέμονο)   Հիմնական բաղադրիչներն են ձուն, կիտրոնը, հավի միսը և ձուկը
Ֆակես (φακές σούπα) or Faki (φακή)  
Ֆասոլադա (φασολάδα)   լոբիով ապուր
Կատոսոուպա (κοτόσουπα) հավի մսով ապուր
Հորտոսոուպա (χορτόσουπα) բանջարեղենների խառնուրդ։ Հիմնական բաղադրամասերն են գազարը, կաղամբը, ցուկկին, սոխը և կարտոֆիլը[1]
Մագիրիտսա (μαγειρίτσα)  
Պատսաս (πατσάς)   մսով ապուր
Պսարոսուպա (ψαρόσουπα) Տարածված են հունական կղզիներում
Ռավիտիա (ρεβύθια) հավով ապուր
Տրահանա (τραχανάς)   հավով ապուր

բուսական ուտեստներԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն Ֆասոլակիա (φασολάκια)   թարմ կանաչ լոբին շոքեխաշած լոլիկի սոուսով
Գիգանդես պլակի (γίγαντες πλακί)   Շոքեխաշած լոբին, լոլիկի սոուսո և այլ համեմունքներով և դեղաբույսերով.[2]
Հորթա (χόρτα)  
Լաչանորիզո (λαχανόριζο) կաղամբ բրինձով
Մանեստրա (μανέστρα)   մակարոն
Օմելետտե (ομελέτα)  
Պրեսսորիզո (πρασόρυζο)   կիտրոնի և ծիթապտղի յուղով համեմված ճաշատեսակ
Սպանակորիզո (σπανακόρυζο) շոքեխաշած սպանախ և բրինձ
Ստրապատսադա (στραπατσάδα)   հունական ձվաձեղ՝պանրով և լոլիկով
Տսոկնիդոպիտա (τσουκνιδόπιτα)  
Յեմիստա (γεμιστά)   լցոնած բանջարեղեն

միս և ծովամթերքԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն
Գիոուվետսի (γιουβέτσι)   հունական մակարոն
Գիրոս (γύρος)   արագ մթերք.
Կատոպոուլո մե ռոզի (κοτόπουλο με ρύζι)   հավը բրինձով
Կրեատոպիտա (κρεατόπιτα)   մսով կարկանդակ
Կլեֆտիկո (κλέφτικο)  
Կոկկինիստո (κοκκινιστό) լոլիկով միս
Կոկորետսի (κοκορέτσι)   գառան միս
Կեֆտեդակիա (κεφτέδες, κεφτεδάκια)  
Մոուսակկա (μουσακάς)   կարտոֆիլ և աղացած միս
Միդիա (μύδια)   Մուսսելս
Պաիդեկիա (παϊδάκια)  
Պաստիտսիո (παστίτσιο)   աղացած մսով ուտեստ
Սաֆրիդիա (σαφρίδια)   ձկով ճաշատեսակ
Սմիրնեիկա (σουτζουκάκια σμυρνέικα)   նրբերշիկ
Սնաիլ (σαλιγκάρια)   հունական և իտալական ճաշատեսակ
Սոուվլակի (σουβλάκι)   լիմոնով համեմված սնունդ
Սպետսոֆաի (σπετσοφάι)   երշիկից, սոխից, պղպեղից և գինիից կազմված ճաշատեսակ
Ստիֆադո (στιφάδο) ճագարի միս
Սվորդֆիշ   ծովամթերք

Աղանդեր և քաղցրավենիքԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն
Բոուգետսա (μπουγάτσα)   վանիլային խմորեղեն
Դիպլես (δίπλες) Խմորեզեն մեղրով և մանրացված ընկույզով։ Հայրենիքը համարվում է Կրետեն[3]
Ֆանորոպիտա (φανουρόπιτα)  
Ֆինիկիա (φοινίκια)   ալյուր, կարագ և շաքարավազ
Գալակտոուրեգո (γαλακτομπούρεκο)   կրեմ
Կարիդոպիտա (καρυδόπιτα) ընկույզով թխվածք
Կաուլորիակա (κουλουράκια)   կարագով և ձեթով թխվածք
Կաուրոբիեդես (κουραμπιέδες)   ամանորյա թխվածք
Լազարակիա (λαζαράκια)   թխվածքաբլիթ.
Լոուկոումադես (λουκουμάδες)   դարչինով թխվածք
Մելիտինա   կոնֆետ
Կելոմակարոնա (μελομακάρονα)   բլիթ, որը ընդունված է պատրաստել Զատիկին և Սուրբ Ծնունդին
Մաուրստալավիա (μουσταλευριά) խաղողով թխվածք
Պաստելի (παστέλι)   քաղցրավենիք, տարածված Էգեյան ծովի կղզիներում
Ռեվանի (ρεβανί)   փափուկ և քաղցր տորթ
Սփուն-Սուիթ (γλυκά του κουταλιού) կոնֆետներ
Տսոուրեկի (τσουρέκι)   քաղցր հաց։ Պատրաստում են հիմնականում Զատիկի նախօրյակին
Վասիլոպիտա (βασιλόπιτα)   այլ կերպ կոչվում է նաև թագավորական տորթ։ Թխելից մետաղադրամ են պահում տորթի ներսում և պատրաստում են հիմնականում Ամանորի շեմին։

ՊանիրներԽմբագրել

Name Image Description
Անտոտիրոս
Ֆորմաելա
Ֆետա   հունական սպիտակ պանիր
Գրավիերա   Ամենահայտնի պանիրը Կրետեում։ Ունի որոշակի քաղցրություն
Կասսերի դեղին, աղի պանիր
Կեֆալոտրի   պանիր է, որը պատրաստված է ոչխարի կամ այծի կաթից։ Տարածված է Հունաստանում և Կիպրոսում.
Կաֆալոգրավիերա հունական պանիր
Միզիտրա  
Մանոուրի   այծի կամ ոչխարի պանրից ատրաստված հունական պանիր
Մետսովոնե հունական պանիր

ԸմպելիքներԽմբագրել

անուն նկար բաղադրություն
Բեր   հունական ալկոհոլ պարունակող գարեջուր
Ֆրաֆֆե կոֆե (φραπέ)   հունական լուծվող սուրճ
Մավրոդաֆնի (μαυροδάφνη Πατρών)  
Մաստիչատո (μαστιχάτο)  
Մետաքսո   A brand of sweet brandy, 40% alcohol content.
Օուզո (ούζο)   ըմպում են սառը վիճակում
Ռետսինա (ρετσίνα)   հունական սպիտակ գինի
Տենտուրա (τεντούρα)  
Տսիպոուրո (τσίπουρο) or tsikoudia/raki (ρακή) (Crete)  
գինի   գինին Հունաստանի ամենաօգտագործվող ըմպելիքն է։

ԾանոթագրություններԽմբագրել