Կանադայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Կանադայի օբյեկտները թվով 18-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,7 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 8 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, այդ թվում՝ 1-ը համարվում է մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց (չափանիշ i), մնացած 10-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից, 2016 թվականի դրությամբ, ևս 6 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Կանադան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1976 թվականի հուլիսի 23-ին[2]։ Կանադայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1978 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 2-րդ նիստում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Լ'Անս-օ-Մեդոուս պատմա-հնագիտական հուշարձան
(անգլ.՝ L’Anse aux Meadows National Historic Site)
(ֆր.՝ Lieu historique national de L’Anse aux Meadows)
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 11-րդ դար 1978 4 vi
2   Նահաննի ազգային պարկ
(անգլ.՝ Nahanni National Park Reserve)
(ֆր.՝ Réserve de parc national de Nahanni)
Մոտակա բնակավայր՝ Ֆորթ-Սիմպսոն
Տարածք՝ Հյուսիսարևմտյան տարածքներ
- 1978 24 vii, viii
3   Դինոզավրերի նահանգային պարկ
(անգլ.՝ Dinosaur Provincial Park)
(ֆր.՝ Parc provincial Dinosaur)
Մոտակա բնակավայր՝ Բրուքս
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 1979 71 vii, viii
4   Կլուենի, Ռանգել Սենտ Էլայասի, Գլեյշեր Բեյի և Թաթշենշինի Ալսեկի պարկ
(անգլ.՝ Kluane / Wrangell – St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
(ֆր.՝ Kluane / Wrangell - Saint-Élie / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek)
Տարածք՝ Յուկոն
Նահանգ՝ Բրիտանական Կոլումբիա
(  ԱՄՆ-ի հետ համատեղ)
- 1979 72 vii, viii, ix, x
5   Գուաի ազգային պարկի արգելոց և Հայդա պատմական տեղամաս
(անգլ.՝ SGang Gwaay Llnaagay)
(ֆր.՝ SGang Gwaay Llnaagay)
Նահանգ՝ Բրիտանական Կոլումբիա 19-րդ դար 1981 157 iii
6   Հեդ-Սմեշթ-Ին Բուֆֆալո Ջամփ
(անգլ.՝ Head-Smashed-In Buffalo Jump)
(ֆր.՝ Précipice à bisons Head-Smashed-In)
Մոտակա բնակավայր՝ Ֆորթ Մաքլաուդ
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 1981 158 vi
7   Վուդ Բաֆֆալո ազգային պարկ
(անգլ.՝ Wood Buffalo National Park)
(ֆր.՝ Parc national Wood Buffalo)
Մոտակա բնակավայր՝ Ֆորթ-Սմիթ
Տարածք՝ Հյուսիսարևմտյան տարածքներ
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 1983 256 vii, ix, x
8   Կանադական ժայռոտ լեռների պարկեր
(անգլ.՝ Canadian Rocky Mountain Parks)
(ֆր.՝ Parcs des montagnes Rocheuses canadiennes)
Նահանգներ՝ Ալբերտա, Բրիտանական Կոլումբիա 1984
Ընդլայնվել է 1990
304 vii, viii
9   Հին Քվեբեկ
(անգլ.՝ Historic District of Old Québec)
(ֆր.՝ Arrondissement historique du Vieux-Québec)
Քաղաք՝ Քվեբեկ
Նահանգ՝ Քվեբեկ
18-19-րդ դարեր 1985 300 iv, vi
10   Գրոս Մորն ազգային պարկ
(անգլ.՝ Gros Morne National Park)
(ֆր.՝ Parc national du Gros-Morne)
Մոտակա քաղաք՝ Քորներ Բրուք
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր
- 1987 419 vii, ix
11   Լունենբերգ պատմական քաղաք
(անգլ.՝ Old Town Lunenburg)
(ֆր.՝ Le Vieux Lunenbourg)
Նահանգ՝ Նոր Շոտլանդիա 18-րդ դարից սկսած 1995 741 iv, v
12   Ուոթերթոն Լեյքս և Գլեյշեր ազգային պարկեր
(անգլ.՝ Waterton-Glacier International Peace Park)
(ֆր.՝ Parc international de la paix Waterton-Glacier)
Նահանգ՝ Ալբերտա
(  ԱՄՆ-ի հետ համատեղ)
- 1995 354 vii, ix
13   Միգուաշա ազգային պարկ
(անգլ.՝ Miguasha National Park)
(ֆր.՝ Parc national de Miguasha)
Մոտակա քաղաք՝ Քամբելլթոն
Նահանգ՝ Քվեբեկ
- 1997 686 viii
14   Րիդո ջրանցք
(անգլ.՝ Rideau Canal)
(ֆր.՝ Canal Rideau)
Քաղաքներ՝ Օտտավա, Քինգստոն
Նահանգ՝ Օնտարիո
1832 2007 1221 i, iv
15   Ջոգգինսի լեռներ
(անգլ.՝ Joggins Fossil Cliffs)
(ֆր.՝ Falaises fossilifères de Joggins)
Նահանգ՝ Նոր Շոտլանդիա - 2008 1285 viii
16   Գրան Պրե լանդշաֆտ
(անգլ.՝ Landscape of Grand Pré)
(ֆր.՝ Le Paysage de Gran Pré)
Նահանգ՝ Նոր Շոտլանդիա 18-րդ դարից սկսած 2012 1404 v, vi
17   Րեդ Բեյ կետորսության կենտրոն
(անգլ.՝ Red Bay Basque Whaling Station)
(ֆր.՝ Station baleinière basque de Red Bay)
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր 16-17-րդ դարեր 2013 1412 iii, iv
18   Միսթեյքն Փոինթ
(անգլ.՝ Mistaken Point)
(ֆր.՝ Mistaken Point)
Նահանգ՝ Նյուֆաունդլենդ և Լաբրադոր - 2016 1497 viii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
Դինոզավրերի նահանգային պարկ
 
Թաթշենշինի Ալսեկ
 
Գուաի ազգային պարկ
 
Հեդ-Սմեշթ-Ին Բուֆֆալո Ջամփ
 
Լունենբերգ
 
Միգուաշա ազգային պարկ
 
Րիդո ջրանցք
 
Ջոգգինս
 
Րեդ Բեյ
 
Միսթեյքն Փոինթ
Կանադայում ՅՈւՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Կանադայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Րայթինգ-օն-Սթոուն նահանգային այգի
(անգլ.՝ Writing-on-Stone Provincial Park)
(ֆր.՝ Parc provincial de Writing-on-Stone)
Մոտակա քաղաք՝ Լեթբրիջ
Նահանգ՝ Ալբերտա
- 2004 1935 i, iii, iv
2   Փիմաչիովին Ակի արգելոց և ազգային պարկ
(անգլ.՝ Atikaki / Woodland Caribou / Accord First Nations (Pimachiowin Aki))
(ֆր.՝ Atikaki / Woodland Caribou / Premières nations visées par l'accord (Pimachiowin Aki))
Նահանգներ՝ Օնտարիո, Մանիտոբա - 2004 1936 v, vii, ix, x
3   Գուաի ազգային պարկի արգելոց և Հայդա պատմական տեղամաս
(անգլ.՝ Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site)
(ֆր.՝ Réserve de parc national et site du patrimoine haïda Gwaii Haanas)
Նահանգ՝ Բրիտանական Կոլումբիա - 2004 1938 iii, v, vi, vii, ix, x
4     Իվվավիկ, Վունտուտ ազգային պարկեր և Հերշել կղզի
(անգլ.՝ Ivvavik National Park/Vuntut National Park/Herschel Island)
(ֆր.՝ Parc national Ivvavik/Parc national Vuntut/L'île Herschel)
Տարածք՝ Յուկոն - 2004 1939 iv, v, vii, viii, x
5   Քլոնդայք շրջան
(անգլ.՝ Klondike)
(ֆր.՝ Klondike)
Տարածք՝ Յուկոն - 2004 1941 iv, v
6   Կուտտինիրպաակ ազգային պարկ
(անգլ.՝ Quttinirpaaq National Park)
(ֆր.՝ Parc national Quttinirpaaq)
Տարածք՝ Նունավուտ - 2004 1943 iii,vii, viii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
Րայթինգ-օն-Սթոուն
 
Փիմաչիովին Ակի
 
Գուաի ազգային պարկ
 
Քլոնդայք
Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 2018-04-21 
  2. «The States Parties — Canada»։ Արխիվացված օրիգինալից 2011-08-27-ին։ Վերցված է 2018-04-21 

Արտաքին հղումներԽմբագրել