Լիտվայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Լիտվայի օբյեկտները թվով 4-ն են (2014 թ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,4 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Բոլոր օբյեկտներն ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով։ Բացի դրանից 2014 թվականի դրությամբ ևս 1 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Լիտվան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1992 թվականի մարտի 31-ին[2]։ Լիտվայի առաջին երկու օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1994 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 18-րդ նիստում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Վիլնյուսի պատմական կենտրոն
(լիտ.՝ Vilniaus senamiestis)
Քաղաք՝ Վիլնյուս
Վիլնյուսի կոմսություն
13 - 18-րդ դար 1994 год № 541 ii, iv
2   Կուրշյան շերտ
(լիտ.՝ Kuršių nerija)
Մոտակա բնակավայր՝ Նիդա
Կլայպեդայի կոմսություն
(Ռուսաստանի   հետ համատեղ)
- 2000 № 994 v
3   Կյարնավե մշակութային արգելոցի հնագիտական հուշարձաններ
(լիտ.՝ Valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas)
Վիլնյուսի կոմսություն 13-րդ դար 2004 № 1137 iii, iv
4   Ստրուվեի գեոդեզիական աղեղ
(լիտ.՝ Struvės geodezinis lankas)
(3 կետ)
Վիլնյուսի կոմսություն, Պանևեժսկի կոմսություն
(Նորվեգիայի  , Շվեդիայի  , Ֆինլանդիայի  , Ռուսաստանի  , Էստոնիայի  , Լատվիայի  , Բելառուսի  , Մոլդովայի  , Ուկրաինայի   հետ համատեղ)
19-րդ դար 2005 1187 ii, iii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Լիտվայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Այս ցանկում այն վայրն է, որը ներկայացված է Լիտվայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Տրակայ ազգային պատմական պարկ
(լիտ.՝ Trakų istorinis nacionalinis parkas)
Քաղաք՝ Տրակայ
Վիլնյուսի կոմսություն
14-րդ դարից սկսած 2003 1821 նշված չէ

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Թեկնածու օբյեկտների տեղակայում

Ցանկից հեռացված օբյեկտԽմբագրել

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Պատճառ
1   Զերվինոս ազգագրական գյուղ Ալիտուսի կոմսություն 1742 1993 - Չի ընդգրկվել թեկնածու ցանկում[3]

Աղբյուրներ՝[1], [2], [3]

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Ցանկից հեռացված օբյեկտ

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է դեկտեմբերի 2 2010 
  2. «The States Parties - Lithuania»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է դեկտեմբերի 2 2010 
  3. «Zervynai Village - World Heritage Site - Pictures, info and travel reports»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2016-01-28-ին։ Վերցված է 2017-07-18 

Արտաքին հղումներԽմբագրել