Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Լատվիայի օբյեկտները թվով 2-ն են (2014 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,2 % -ը (1073-ը 2017 թվականին)։ Օբյեկտները ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով, ընդ որում դրանցից 1-ը ճանաչվում է, որպես մարդկային հանճարեղության գլուխգործոց (Համաշխարհային ժառանգություն)։ Բացի այդ, 2014 թվականի դրությամբ Լատվիայի տարածքում տեղակայված են 3 օբյեկտ, որոնք Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են։ Լատվիայի Հանրապետությունը 1995 թվականի հունվարի 10–ին վավերացրել է ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան։ Լատվայի առաջին օբյեկտն ընդգրկվել է ցանկում 1992 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 21-րդ նստաշրջանում։

Ցանկ խմբագրել

Այս աղյուսակում օբյեկտները տեղակայված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի համաշխարհային ժառանգության ցուցակում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1
 
Ռիգայի պատմական կենտրոն
(լատիշ․՝ Vecrīga)
Հանրապետական քաղաք։ Ռիգա 1997 թվական № 852 i, ii
2
 
Ստրուվեի աղեղ
(լատիշ․՝ Strūves ģeodēziskais loks)
Շրջան։ էրղլի շրջան
Հանրապետական քաղաք։ Եկաբպիլս
(Նորվեգիա  , Շվեդիա  , Ֆինլանդիա  , Ռուսաստան  , Էստոնիա  , Լիտվա  , Բելառուս  , Մոլդովա  , Ուկրաինա)
19–րդ դար 2005 1187 ii, iii, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն խմբագրել

 ##
Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Լատվիա)
 
Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ, Լատվիա

Նախնական ցանկ խմբագրել

Այս ցանկը ցույց է տալիս Լատվիայի կառավարության կողմից առաջարկված օբյեկտները՝ Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1
 
Վայրեր և հուշարձաններ Վիկինգների դարաշրջան
*Հնագիտական համալիր Գրոբինա
(լատիշ․՝ Grobiņa)
Շրջան։ Գրոբինայի շրջան 8-րդ դար—12–րդ դար 2011 5608 iii
2
 
Հին քաղաք, Կուլդիգա, Վենտա գետի հովիտ
(լատիշ․՝ Kuldīga/Venta)
Շրջան։ Կուլդիգա 13–րդ դար 2011 5609 ii, iv, vi
3
 
Դաուգավաս լոկի
(լատիշ․՝ Daugavas loki)
Շրջան։ Դաուգավպիլսի, շրջան Կրասլավա 2011 5610 v, viii, x

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն խմբագրել

 ##
Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Լատվիա)
Նախնական ցուցակում ընդգրկված թեկնածուներ

Բացառված օբյեկտներ խմբագրել

Օբյեկտների մի մասը նախկինում բացառվել էր ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի կողմից, մեկ կամ մի քանի պատճառով։ Աղբյուրներ [1], [2], [3]

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Չկա պատկեր լիվերական գյուղ Կոշրագս Շրջան՝ Դունդագսկի 1582 1987, 1996 Ընդգրկված չէ ժամանակավոր ցուցակում[1]
2
 

Զինվորների գերեզմանատուն և Ազատության արձան Ռիգայում Հանրապետական քաղաք՝ Ռիգա 1913, 1915 и 19311935 1990, 1996 605 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ [2]
3
 
Աբավա գետի հովիտ Շրջան։ Կուլդիգա, Թալսին, Տիկում 1999 397 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ [3]
4 Փայտե շինություններ Յուրմալա (Ամառային ամրոցներ Ձինտարի Հանրապետական քաղաք։ Յուրմալա 1920-րդ դարեր 2000 1036 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ[4]
5 Դաուգավպիլս ամրոց Հանրապետական քաղաք։ Դաուգավպիլս 1810 2005 Համաշխարհային ժառանգությանը չհամապատասխանող չափանիշներ[5]

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածություն խմբագրել

 ##
Լատվիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Լատվիա)
<div class="location-map tright" style="width:Արտահայտության սխալ․ չճանաչված կետադրական նշան՝ «%»։px;
">
 ##
Կոշրագս (Լատվիա)
Կոշրագս, Լատվիա

<div class="location-map tright" style="width:Արտահայտության սխալ․ չճանաչված կետադրական նշան՝ «%»։px;

">
Բացառված օբյեկտներ

Տես նաև խմբագրել

Ծանոթագրություններ խմբագրել

  1. "Livs village "Kosrags" - World Heritage Site - Pictures, info and travel reports". Արխիվացված է the original 2016 թ․ հունվարի 28-ին. Retrieved 2017 թ․ սեպտեմբերի 13.
  2. UNESCO World Heritage Centre - Decision - 15COM XV.C
  3. UNESCO World Heritage Centre - Decision - 24COM X.C.4
  4. UNESCO World Heritage Centre - Decision - 25COM X.D
  5. "Daugavpils Fortress - World Heritage Site - Pictures, info and travel reports". Արխիվացված է the original 2016 թ․ հունվարի 28-ին. Retrieved 2017 թ․ սեպտեմբերի 13.

Արտաքին հղումներ խմբագրել