Սենեգալում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Սենեգալի օբյեկտները թվով 7-ն են (2013 թվական), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,7 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ Դրանցից հինգը ցանկում ընդգրկվել են մշակութային չափանիշներով, իսկ երկուսը՝ բնական։ Բացի դրանից, 2017 թվականի դրությամբ ևս 8 օբյեկտ ներկայացված է Համաշխարհային ժառանգության թեկնածու օբյեկտների ցանկում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Գորե կղզի
(անգլ.՝ Island of Gorée)
Շրջան՝ Դակար 15 դար 1979 26 (vi)
2 Նիոկոլո-Կոբա ազգային պարկ
(անգլ.՝ Niokolo-Koba National Park)
Շրջան՝ Կեդուգու 1981 153 (x)
3 Թռչունների Ջուջ արգելոց
(անգլ.՝ Djoudj National Bird Sanctuary)
Շրջան՝ Սեն Լուի 1981 25 (vii)(x)
4 Սեն Լուի քաղաք
(անգլ.՝ Island of Saint-Louis)
Շրջան՝ Սեն Լուի 17 դար 2000 956 (ii)(iv)
5 Սենեգամբիայի քարե մեգալիթներ
(անգլ.՝ Stone Circles of Senegambia)
Շրջան՝ Կաոլակ 2006 1226 (i)(iii)
6 Սալում գետի դելտա
(անգլ.՝ Saloum Delta)
Շրջան՝ Ֆատիկ 2011 1359 (iii)(iv)(v)
7 Բասսարիների, ֆուլաների և բեդիկների մշակութային լանդշաֆտ
(անգլ.՝ Bassari Country: Bassari, Fula and Bedik Cultural Landscapes)
Շրջան՝ Կեդուգու 2012 1407 (iii)(v)(vi)

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

Նախնական ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Սենեգալի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ՝ Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1 Ստորին Կազամանսի գյուղական ճարտարապետություն
(ֆր.՝ Architecture rurale de Basse-Casamance : Les cases à impluvium du royaume Bandial)
Շրջան՝ Զիգինշոր 2005 2076
2 Aéropostale ավիաընկերության հետ կապված օբյեկտներ
(ֆր.՝ L'Aéropostale )
Քաղաքներ՝ Դակար, Սեն Լուի XX դար 2005 2072
3 Կարաբան կղզի
(ֆր.՝ L'île de Carabane)
Շրջան՝ Զիգինշոր 2005 2075
4 Ռետբա լիճ
(ֆր.՝ Le Lac Rose)
Շրջան՝ Դակար 2005 2080
5 Հին Ռուֆիքս
(ֆր.՝ Le Vieux Rufisque)
Շրջան՝ Դակար XVI դարից սկսած 2005 2081
6 Սենեգալ գետի նավահանգիստներ
(ֆր.՝ Les Escales du Fleuve Sénégal)
Շրջաններ՝ Սեն լուի, Մատամ, Տամբակունդա 2005 2078
7 Տումուլուսներ Տխիկենեում
(ֆր.՝ Les tumulus de Cekeen)
Շրջան՝ Դիուրբել 2005 2079
8 Մադլեն կղզու ազգային պարկ
(ֆր.՝ Parc National des îles de la Madeleine )
Շրջան՝ Դակար 2005 2077

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել