Բացել գլխավոր ցանկը

Հայաստանի ձկների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Հայաստանի տարածքում հանդիպող ձկնատեսակները պատկանում են ճառագայթալողակ ձկների դասի ոսկրային ձկների ինֆրադասին: Հայաստանում հանդիպում է ձկների 41 տեսակ, որոնք պատկանում են 5 կարգի՝

Հայերեն անվանում Միջազգային անվանում Տաքսոնի հեղինակ Անվան հոմանիշներ Ռուսերեն անվանում Անգլերեն անվանում
Ամուրյան նրբաձկնիկ Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) Leuciscus parvus Амурский чебачок Topmouth gudgeon
Անգորական լերկաձուկ Oxynoemacheilus angorae (Steindachner, 1897) Nemacheilus angorae Ангорский голец Angora loach
Անդրկովկասյան սպիտակաձուկ Alburnus hohenackeri (Kessler, 1877) Alburnus charusini hohenackeri Закавказская уклейка Transcaucasian bleak
Ավազային ցլիկաձուկ Neogobius fluviatilis (Pallas, 1814) Apollonia fluviatilis Бычок-песочник Monkey goby
Արաքսյան ենթաբերան, Կուրի ենթաբերան Chondrostoma cyri (Kessler, 1877) Chondrostoma oxyrhynchum cyri Куринский подуст Kura nase
Արևելյան արագաշարժ, Արևելյան տառեխիկ Alburnoides eichwaldii (De Filippi, 1863) Alburnoides bipunctatus armeniensis Восточная быстрянка South Caspian sprilin
Արծաթաձուկ Leucaspius delineatus (Heckel, 1843) Aspius ovsianka Верховка Belica
Արծաթափայլ կարաս Carassius gibelio (Bloch, 1782) Carassius auratus gibelio Серебряный карась Prussian carp
Բրամ Abramis brama (Linnaeus, 1758) Cyprinus brama Лещ Common bream
Դառնուկ Rhodeus amarus (Bloch, 1782) Cyprinus amarus, Rhodeus sericeus Обыкновенный горчак European bitterling
Խայտաբղետ հաստաճակատ Hypophthalmichthys nobilis (Richardson, 1845) Aristichthys nobilis Пестрый толстолобик Bighead carp
Ծածան Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758) Carpio vulgaris Сазан Wild common carp
Ծիածանախայտ ֆորել, Ծիածանափայլ ֆորել Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) Parasalmo mykiss Микижа Rainbow trout
Կարմրախայտ Salmo trutta (Linnaeus, 1758) - Ручьевая форель Brown trout
Կովկասյան թեփուղ Squalius orientalis (Heckel, 1847) - Кавказский голавль Caucasian chub European chub
Կովկասյան ցլիկաձուկ Knipowitschia caucasica (Berg, 1916) Gobius caucasicus Бычок-бубырь Caucasian dwarf goby
Կուրի բեղաձուկ Barbus lacerta (Heckel, 1843) Barbus armenicus, Barbus lacerta cyri Куринский усач Kura barbel
Կուրի լերկաձուկ Oxynoemacheilus brandtii (Kessler, 1877) Barbatula brandti Куринский голец Kura loach
Կուրի կողակ Capoeta capoeta (Güldenstädt, 1773) Capoeta capoeta capoeta, Varicorhinus capoeta Куринская храмуля Caucasian scraper
Կուրի սպիտակաձուկ Alburnus filippii (Kessler, 1877) - Куринская уклейка Kura bleak
Կուրի քարթակ Romanogobio persus (Günther, 1899) Gobio persa Куринский пескарь Kura gudgeon
Հայկական կարմրակն Rutilus schelkovnikovi (Derjavin, 1926) Rutilus rutilus schelkovnikovi Армянская плотва Armenian roach
Հաշամ Leuciscus aspius (Linnaeus, 1758) Aspius aspius Жерех Asp
Հոլբրուկի գամբուզիա Gambusia holbrooki (Girard, 1859) Schizophallus holbrooki, Zygonectes atrilatus Гамбузия Хольбрука Eastern mosquitofish
Ճանար Luciobarbus capito (Güldenstädt, 1773) Barbus capito Усач-чанари Bulatmai barbel
Մանրաթեփուկ Acanthobrama microlepis (De Filippi, 1863) Abramis microlepis, Acanthalburnus microlepis Чернобровка Blackbrow bleak
Մուրծա, Մուրծի Luciobarbus mursa (Güldenstädt, 1773) Barbus dageti, Barbus mursa Мурца Mursa
Ոսկեգույն ծական Sabanejewia aurata (De Filippi, 1863) Cobitis aralensis Золотистая щиповка Golden spined loach
Ջրանցքային լոքոյիկ Ictalurus punctatus (Rafinesque, 1818) Silurus punctatus Канальный сомик Channel catfish
Սև ամուր Mylopharyngodon piceus (Richardson, 1846) Barbus tonkinensis, Leucisculus fuscus Чёрный амур Black carp
Սևանի բեղաձուկ Barbus goktschaicus (Kessler, 1877) Barbus lacerta goktschaicus Севанский усач Sevanian barbel Gokcha barbel
Սևանի իշխան Salmo ischchan (Kessler, 1877) - Севанская форель Sevan trout
Սևանի կողակ Capoeta sevangi De (Filippi, 1865) Capoeta capoeta sevangi, Varicorhinus capoeta sevangi Севанская храмуля Sevanian scraper
Սիգ Coregonus lavaretus (Linnaeus, 1758) Salmo lavaretus Обыкновенный сиг Lavaret
Սովորական լոքո Silurus glanis (Linnaeus, 1758) Siluris glanis Обыкновенный сом Wels catfish
Սովորական շիղաձուկ Sander lucioperca (Linnaeus, 1758) Stizostedion lucioperca Обыкновенный судак Zander
Սովորական քարթակ Gobio gobio (Linnaeus, 1758) Cyprinus gobio Обыкновенный пескарь Gudgeon
Սովորական օձաձուկ Anguilla anguilla (Linnaeus, 1758) Angill angill, Anguilla acutirostris, Muraena anguilla Обыкновенный угорь European eel
Սպիտակ ամուր Ctenopharyngodon idella (Valenciennes, 1844) Leuciscus idella Белый амур White amur
Սպիտակ հաստաճակատ Hypophthalmichthys molitrix (Valenciennes, 1844) Leuciscus molitrix Белый толстолобик Silver carp
Փայլաձուկ (Գուստերա) Blicca bjoerkna (Linnaeus, 1758) Abramis bjoerkna, Blicca bjoerkna transcaucasica, Cyprinus bjoerkna Густера Silver bream

ԳրականությունԽմբագրել