Բացել գլխավոր ցանկը

Իսլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕՀամաշխարհային ժառանգության ցանկում Իսլանդիայի օբյեկտները թվով 2-ն են (2014 թվականի դրությամբ), որը կազմում է ընդհանուր թվի 0,2 % -ը (1073-ը՝ 2017 թվականին)։ Օբյեկտները ցանկում ներառված են մշակութային չափանիշներով։ Բացի այդ, 2014 թվականի դրությամբ Իսլանդիայի տարածքում են գտնվում ևս 7 օբյեկտ, որոնք Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու թեկնածուներ են[1]։ Իսլանդիայի Հանրապետությունը վավերացրել է համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1995 թվականի դեկտեմբերի 19–ին[2]։ Իսլանդիայի առաջին 3 օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 2004 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 28-րդ նստաշրջանում։

ՑանկԽմբագրել

Այս աղյուսակում օբյեկտները տեղակայված են ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցուցակում։

# Պատկեր Անուն Տեղանք Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Թինգվեդլիր ազգային պարկ
(իսլ.՝ Þingvellir)
Տարածաշրջան՝ Սյուդյուրլանդ 930 թվական 2004 թվական № 1152 iii, vi
2   Սուրտսեյ անմարդաբնակ կղզի
(իսլ.՝ Surtsey)
Տարածաշրջան՝ Սյուդյուրլանդ 1963 թվական 2008 թվական № 1267 ix

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
Տինգվեդլիր
Իսլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Նախնական ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում օբյեկտները դասավորված են նախնական ցանկում դրանք ավելացնելու հերթականությամբ։ Ցանկում նշված են այն օբյեկտները, որոնք Իսլանդիայի կառավարության կողմից առաջարկվել են որպես թեկնածուներ համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվելու համար։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Բրեյդաֆյորդ
(իսլ.՝ Breiðafjörður)
Մոտակա բնակավայր՝ Ստիկկիսհոուլմյուր
Շրջաններ՝ Վեստուրլանդ, Վեստֆիրդիր
- 2011 5585 ii, v, x
2   Միվատն և Լահսաու
(իսլ.՝ Mývatn/Laxá)
Շրջան՝ Նորդուրլանդ Էյստրա - 2011 5586 iii
3   Վիկինգների դարաշրջանի հիշարժան վայրեր՝
* Տինգվեդլիր ազգային պարկ
(իսլ.՝ Þingvellir)
Շրջան՝ Սյուդյուրլանդ - 2011 5587 iii
4   Տինգվեդլիր ազգային պարկ ընդլայնում
(իսլ.՝ Þingvellir)
Շրջան՝ Սյուդյուրլանդ - 2011 5588 vii, viii, ix, x
5   Իսլանդական ճիմածածկ տներ
(իսլ.՝ Torfbær)
Շրջաններ՝ Հյովյուդբորգարսվայդիդ, Սյուդյուրլանդ, Էյստյուրլանդ, Նորդուրլանդ Վեստրա IX-XX դարեր 2011 5589 iii, iv
6   Ազգային պարկ՝ Վատնայոկյուդլ
(իսլ.՝ Vatnajökulsþjóðgarður)
Շրջաններ՝ Էյստյուրլանդ, Նորդուրլանդ Էյստրա, Սյուդյուրլանդ - 2011 5590 vii, viii, ix
7    Տորֆայոկյուդլ հրաբուխ և Ֆյալլաբակ արգելոց
(իսլ.՝ Torfajökull/Friðland að Fjallabaki)
Տարածաշրջան՝ Սյուդյուրլանդ - 2013 5817 vii, viii

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
Միվատն
 
Բրեյդաֆյորդ
 
Տինգվեդլիր
 
Վատնայոկյուդլ
 
Տորֆայոկյուդլ
 
Ֆյալլաբակ
Իսլանդիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության թեկնածու օբյեկտներ

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 
  2. «The States Parties - Iceland»։ unesco.org։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-04-20-ին։ Վերցված է 6 декабря 2010 

Արտաքին հղումներԽմբագրել