Բուլղարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

}}

##Բուլղարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ (Բուլղարիա)
Red pog.png
[Բոյանա եկեղեցի
Red pog.png
Իվանովո եկեղեցու քարանձավ
Red pog.png
Թրաքյան շիրիմ Կազանլակում
Red pog.png
Նեսեբար
Red pog.png
Ռիլա եկեղեցական համալիր
Red pog.png
Սվեշտարի թրաքյան շիրիմ
Պիրին ազգային զբոսայգի
Բուլղարիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառաննգության օբյեկտների ցանկ
Red pog.png
Սրեբարնա ազգային արգելոց

Բուլղարիան ունի ՅՈՒՆԵՍԿՕհամաշխարհային ժառանգության ինը օբյեկտ։ Առաջին չորս կառույցները Համաշխարհային ժառանգության ցանկում ընդգրկվել են 1979 թվականին, մնացածը՝ 1985 թվականին։

Նախնական ցուցակներում այժմ Բուլղարիան ունի 14 կառույց[1]

ՄշակութայինԽմբագրել

Ընդգրկման տարեթիվ Ժառանգություն Տեղայնք Նկարագրություն Հուշարձանի համարը Լուսանկար
1979 Բոյանա եկեղեցի (բուլղար․՝ Боянска църква) Սոֆիայի Բոյանա շրջան
42°39′ հս․ լ. 23°16′ ավ. ե.HGЯO
Միջնադարյան բուլղարական ուղղափառ եկեղեցի 42 Boyana Church 8 TB.JPG
1979 Մադարացի ձիավոր (բուլղար․՝ Мадарски конник) Հյուսիս-արևելյան Բուլղարիա, Շումենի արևելք, Մադարա գյուղի մոտ
43°18′ հս․ լ. 27°09′ ավ. ե.HGЯO
Բարձրաքանակ վաղ միջնադարյան ժայռի վրա 43 Madara Bulgaria.jpg
1979 Իվանովո եկեղեցու քարանձավ (բուլղար․՝ Ивановски скални църкви) Իվանովո գյուղ, Ռուսից հարավ, Դանուբի վրա
43°43′ հս․ լ. 25°58′ ավ. ե.HGЯO
Ամուր ժայռերի վրա կերտված միաձույլ եկեղեցիներ, մատուռներ, վանքեր 45 Churches of Ivanovo S.jpg
1979 Թրաքյան շիրիմ Կազանլակում (բուլղար․՝ Тракийска гробница в Казанлък) Կազանլակ քաղաքի մոտ, կենտրոնական Բուլղարիա
42°37′ հս․ լ. 25°24′ ավ. ե.HGЯO
Հին գերեզման 44 Reproduction of Thracian tomb 1.jpg
1983 Նեսեբարի հին քաղաք (բուլղար․՝ Стар град в Несебър) Նեսեբարի հին մասը, Սև ծովում, Բուրգասից հյուսիս
42°39′22″ հս․ լ. 27°43′48″ ավ. ե.HGЯO
Քաղաքի հին մասը, գտնվում է թերակղզում 217 Nessebar, Bulgaria (9330464322).jpg
1983 Ռիլա եկեղեցական համալիր (բուլղար․՝  Национален парк „Пирин“) Ռիլա լեռների հյուսիս-արևմուտք, Սոֆիայից հարավ
42°07′ հս․ լ. 23°24′ ավ. ե.HGЯO
Միջնադարյան եկեղեցական համալիր, տարածաշրջանի ամենակարևոր մշակութային, պատմական, ճարտարապետական հուշարձաններից մեկը 216 Rila Monastery interior view.jpg
1985 Սվեշտարի թրաքյան շիրիմ (բուլղար․՝ Тракийска гробница в Свещари) Գյուղ Սվեշտարի, հյուսիսարևելյան Բուլղարիայի մոտ
43°40′00″ հս․ լ. 26°40′00″ ավ. ե.HGЯO
359 Sveshtari Thracian tomb Bulgaria IFB.JPG

Բնության հուշարձաններԽմբագրել

Տարթիվ Ժառանգություն Տեղայնք Նկարագրություն Հուշարձանի համարը Լուսանկար
1983 Պիրին ազգային զբոսայգի Բուլղարիայի հարավ-արևմուտքում գտնվող Պիրինյան լեռներ
41°40′ հս․ լ. 23°30′ ավ. ե.HGЯO
Բնական արգելավայր 225 Todorka peak red.jpg
1983 Սրեբարնա բնական արգելավայր Դանուբ գետից հարավ, Բուլղարիայի հյուսիս-արևելք
44°06′51″ հս․ լ. 27°04′41″ ավ. ե.HGЯO
Բնական արգելավայր և լիճ Պոնտիկա վիլայում 219 Srebarna-Lake.jpg

Նախնական ցանկԽմբագրել

  • Կենտրոնական Բալկանի ազգային զբոսայգի- 1984
  • Nicopolis ad Istrum անտիկ քաղաք- 1984
  • Բաքկովո եկեղեցական համալիր - 1984
  • Սիլիստրայի հին գերեզման - 1984
  • Մագուրա քարանձավը բրոնզեդարյան նկարազարդումներով- 1984
  • Pobiti Kamani բնական հուշարձան - 1984
  • Բոլոգրադչիկ ժայռեր - 1984
  • Rusenski Lom ազգային զբոսայգի - 1984
  • Մելնիկ քաղաքը և Ռոժեն եկեղեցական համալիր - 1984
  • Վրացա Կարստ - 1984
  • Ստարա Զագորայում գտնվող երկու նեոլիթյան բնակատեղիներ - 1984
  • Հին Պլովդիվը - 2004
  • Ալեքսանդրովոյի շիրիմը - 2004
  • Պիրին ազգային զբոսայգին համաշխարհային ժառանգության օբյեկ - 2006

ՊատկերասրահԽմբագրել

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «UNESCO World Heritage Centre - Tentative List: Bulgaria»։ UNESCO World Heritage Centre։ Վերցված է 2009 թ․ մարտի 27 

Արտաքին հղումներԽմբագրել

Կաղապար:Համաշխարհային ժառանգությունը Բուլղարիայում