Կարբիի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Արագածոտնի մարզ)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արագածոտնի մարզի Կարբի գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թվականին հաստատվել է ՀՀ կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 92 հուշարձան (21 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց Արենի 10-18 դդ. 3 կմ հվ-աե 2.58/1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի Արենի 10-18 դդ. 2.58/1.1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 10-13 դդ. 2.58/1.1.1 Տ գյուղատեղիի կնտ.-ական մասում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1235 թ. 2.58/1.1.1.1 Հ պատվիրատու՝ Քուրդ իշխան Վաչուտյան Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Կալեր» 16-18 դդ. 0, 2 կմ հվ-աե 2.58/2 Տ Կարբի-Արայի դաշտ տանող ճանապարհի ձախ կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Հին Կարբի» 4-5 դդ. 2, 5 կմ հս-ամ 2.58/3 Տ Ուշիի Սբ. Սարգիս վանքից 1 կմ հվ-ամ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 4-5 դդ. 2.58/3.1 Հ ավերակ մեծ եկեղեցուց 15 մ հվ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 2.58/3.1.1 Հ հենած եկեղեցու ավերակներին, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 7-13 դդ. 2.58/3.2 Հ ավերակ, գյուղատեղիի աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 7-17 դդ. 2.58/3.3 Տ գյուղատեղիի հվ-ամ մասում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9 դ. 2.58/3.3.1 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9 դ. 2.58/3.3.2 Հ եկեղեցուց 70 մ հվ-ամ, տեղահանված, ստորին հատվածը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9 դ. 2.58/3.3.3 Հ եկեղեցուց 80 մ հվ-աե, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9 դ. 2.58/3.3.4 Հ եկեղեցուց 70 մ հվ-աե, ընկած գետնին, վերին ձախ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Աստվածատուրի 13 դ. 2.58/3.3.5 Հ պահպանվել է միայն արձանագիր պատվանդանը Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. 2.58/3.3.6 Հ ավերակ եկեղեցու մոտ, ընկած գետնին, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող «Ցից քար» 7 դ. 2.58/3.3.7 Հ գյուղատեղիի կնտ.-ում, վերնամասը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 11-15 դդ. 2.58/3.4 Տ գյուղատեղիի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Սարգսի 13 դ. 2.58/3.4.1 Հ հիմնախաչը կենտրոնից հորիզոնական կոտրված, քիվը` վնասված Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի 13-19 դդ. 0, 8 կմ հվ-ամ 2.58/4 Տ տեղացիներն անվանում են «Փուշքենդ» Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 13 դ. 2.58/4.1 Տ ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ 13 դ. 2.58/4.2 Տ կից է եկեղեցուն հվ-ից, ավերակ Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 7-13 դդ. 2.58/4.3 Տ ավերակ եկեղեցու շուրջը Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի 11-19 դդ. ամ մասում 2.58/5 Տ գյուղի եզրին, տեղացիներն անվանում են «Քոշկ» Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 11-20 դդ. 2.58/5.1 Տ պահպանվել է 2 կղզյակով Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 2.58/5.1.1 Հ եղծված արձանագրությամբ, վերնամասը չի պահպանվել, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2 հզ 3-5 կմ հս-ամ 2.58/6 Հ տարածվում է «Հին Կարբի» գյուղատեղիից մինչև Ղազարավան գյուղը Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2 կմ աե 2.58/7 Հ Արայի դաշտում Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 1 կմ աե 2.58/8 Հ «Նոխուտ» բլրի աե լանջին, Արայի դաշտի կնտ. մասում Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1691-1693 թթ. գ. մ. 2.58/9 Տ պատվիրատու՝ վաճառական պարոն Այվազ Կարբեցի Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 2.58/9.1 Հ ագուցված աե ճակատին, արտաքուստ, ստորին աջ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.58/9.2 Հ հենած եկեղեցու պատին, վերին ձախ անկյունը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 2.58/9.3 Հ ագուցված հվ ճակատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 2.58/9.4 Հ ագուցված աե ճակատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1533 թ. 2.58/9.5 Հ ագուցված ամ ճակատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1541 թ. 2.58/9.6 Հ ագուցված հվ ճակատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 2.58/9.7 Հ ագուցված ամ ճակատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 2.58/9.8 Հ ագուցված ամ ճակատին, մուտքից վեր, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Զանգակատուն 13-14 դդ. 2.58/9.9 Տ կից է եկեղեցու աե-ից, եռահարկ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 2.58/9.9.1 Հ զանգակատան հվ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 2.58/9.9.2 Հ զանգակատան հվ պատին, վերնամասը և ստորին աջ անկյունը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Խաթունի 16 դ. 2.58/9.9.3 Հ զանգակատան հվ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1621 թ. 2.58/9.9.4 Հ զանգակատան ներսում, ստորին մասը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1458 թ. գյուղամիջյան Սբ Աստվածածին եկեղեցում 2.58/9.10 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Գևորգ (Սբ. Կիրակի) 10-13 դդ. գ. մ. 2.58/10 Տ կիսավեր, տեղացիներն անվանում են «Հոնոյենց ժամ» Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 2.58/10.1 Հ եկեղեցուց 8 մ հվ, հիմնախաչի աջ թևը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.58/10.2 Հ եկեղեցու մուտքի մոտ, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.58/10.3 Հ եկեղեցուց 4 մ հս-ամ, տեղադրված պարսպի վրա Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.58/10.4 Հ եկեղեցուց 3 մ հվ, պարսպի շարվածքում, արձանագիր, արձանագրված մասը՝ կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13 դ. 2.58/10.5 Հ խորանում, կոտրտված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Անթառամի և Յոհաննեսի 1431 թ. 2.58/10.6 Հ 10 մ ամ, պարսպի շարվածքում, կանգնեցված պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15 դ. 2.58/10.7 Հ եկեղեցուց 10 մ հվ, եռատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16-17 դդ. 2.58/10.8 Հ եկեղեցու ամ պատի շարվածքում Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 18 դ. 2.58/10.9 Տ կից է Սբ. Գևորգ եկեղեցուն ամ-ից, ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 13-20 դդ. 2.58/10.10 Տ եկեղեցու հվ-աե կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար խոճա Հակոբջանի կնոջ 1651 թ. 2.58/10.10.1 Տ գերեզմանոցի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Դովլաթ բեկի 1680 թ. 2.58/10.10.2 Տ գերեզմանոցի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1689 թ. 2.58/10.10.3 Տ գերեզմանոցի կնտ.-ում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Դավթի 1691 թ. 2.58/10.10.4 Տ գերեզմանոցի աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Ազարի 1693 թ. 2.58/10.10.5 Տ գերեզմանոցի հս մասում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Դանիելի 1694 թ. 2.58/10.10.6 Տ գերեզմանոցի հս մասում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Սարգսի 1699 թ. 2.58/10.10.7 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Մարգարի 1699 թ. 2.58/10.10.8 Տ գերեզմանոցի կնտ.-ում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար խոճա Թամրազի 17 դ. 2.58/10.10.9 Տ Գերեզմանոցի ամ եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Յոհաննես քահանայի 1702 թ. 2.58/10.10.10 Տ գերեզմանոցի հս մասում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Ոսկանի 1703 թ. 2.58/10.10.11 Տ գերեզմանոցի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Միրզայի 1711 թ. 2.58/10.10.12 Տ գերեզմանոցի կնտ.-ում Լուսանկար վերբեռնել


տապանաքար Մելիքսեթի 1712 թ. 2.58/10.10.13 Տ գերեզմանոցի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Մալխասի 1720 թ. 2.58/10.10.14 Տ գերեզմանոցի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1723 թ. 2.58/10.10.15 Տ գերեզմանոցի կնտ.-ում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար Պետրոսի 1737 թ. 2.58/10.10.16 Տ գերեզմանոցի հս-աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. գյուղի Սբ Գևորգ («Հոնոյենց ժամ») եկեղեցու մոտ 2.58/10.10.17 Հ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Գրիգոր 17-19 դդ. գ. մ. 2.58/11 Տ ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Թուխ Մանուկ 13-14 դդ. գ. մ. 2.58/12 Տ տեղացիներն անվանում են «Զարգարենց ժամ» Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 2.58/12.1 Հ երկատված, եկեղեցու մեջ, ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. 2.58/12.2 Հ եկեղեցու ամ պատի շարվածքում, ներքուստ` վերնամասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Ծիրանավոր 13-14 դդ. գ. մ. 2.58/13 Հ Ղազանչյանների հողամասում, ավերված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 2.58/13.1 Հ դրված եկեղեցու հս պատին, եզրերը` կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 2.58/13.2 Հ հենած եկեղեցու հս պատին, կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 2.58/13.3 Հ հենած եկեղեցու աե պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 17 դ. 2.58/13.4 Հ հենած խորանի հվ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. 2.58/13.5 Հ եկեղեցու ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Կոթող 7 դ. 2.58/13.6 Հ եկեղեցու ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 16-17 դդ. գ. մ. 2.58/14 Տ գյուղի մեծ գերեզմանոցի մոտ, տեղացիներն անվանում են «Հարոյենց ժամ» Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 13-17 դդ. 2.58/14.1 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 11-13 դդ. գ. մ. 2.58/15 Տ ավերված, տեղացիներն անվանում են «Սողոյենց ժամ» Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 16 դ. գ. մ. 2.58/16 Հ Երկրորդ աշխարհամարտում զոհված համագյուղացիների հուշարձանից 60 մ հվ-ամ, տնամերձ հողամասերի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար «Հազախաչ» 1375 թ. գ. մ. 2.58/17 Հ Լենդրոշ Մայիլյանի տնամերձ հողամասում, տեղափոխված «Փուշքենդ» գյուղատեղիից, ստորին մասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Հուշաղբյուր 1947 թ. գ. մ. 2.58/18 Տ ճարտ.՝ Ռ. Իսրայելյան Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1986 թ. գ. մ. 2.58/19 Տ ճարտ.՝ Ա. Իսրայելյան Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Վահան Թեքեյանի 1991 թ. գ. մ. 2.58/20 Տ գյուղի դպրոցի առջև, քանդ.՝ Լ. Թոքմաջյան Լուսանկար վերբեռնել


Ջրաղացների համալիր 18-19 դդ. 0, 5 կմ հվ-աե 2.58/21 Տ Քասախի աջ ափին, հայտնի է Ասկոյի և Ավագենց ջրաղացներ անունով Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև խմբագրել

Ծանոթագրություններ խմբագրել