Խաչենի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Ասկերանի շրջան)

Այս հոդվածը ներկայացնում է Արցախի Հանրապետության Ասկերանի շրջանի Խաչեն գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 34 հուշարձան։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր


Ամրոց «Կաչաղակաբերդ» մ.թ.ա. 2-1 հզ - 13 դ. գյուղից ամ-ար 39°58′20″ հս․. լ. 46°36′54″ ավ. ե.HGЯO NK2/102 Հ Вид на крепость Качахакаберд4.JPG բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Սբ. Ստեփանոս» 13 դ. գյուղի մեջ 39°59′08″ հս․. լ. 46°41′49″ ավ. ե.HGЯO NK2/103 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Մաչի շեն» 9-13 դդ. գյուղից 3 կմ հս-ամ 40°01′08″ հս․. լ. 46°41′40″ ավ. ե.HGЯO NK2/104 Տ բեռնել պատկեր

Եկեղեցի «Մաչի շեն» 1245 թ. -//- NK2/104.1 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 12-13 դդ. -//- NK2/104.1.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 12-13 դդ. -//- NK2/104.1.6 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.7 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.8 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 12-13 դդ. -//- NK2/104.1.9 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 12-13 դդ. -//- NK2/104.1.10 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.11 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 12-13 դդ. -//- NK2/104.1.12 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Մաչի շեն» 13 դ. -//- NK2/104.1.13 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Կախ քարեն տակ» 12 դ. գյուղից 3.5 կմ հս-ամ 40°01′06″ հս․. լ. 46°41′31″ ավ. ե.HGЯO NK2/105 Տ բեռնել պատկեր

Գյուղատեղի «Ուլուբաբ» 17-20 դդ. գյուղից 2կմ հս-ամ 40°00′58″ հս․. լ. 46°42′19″ ավ. ե.HGЯO NK2/106 Տ բեռնել պատկեր

Գերեզմանոց «Ուլուբաբ» 18 դ. -//- NK2/106.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Գյոլեն հարթ» 8-9 դդ. գյուղի մեջ 39°59′08″ հս․. լ. 46°41′49″ ավ. ե.HGЯO NK2/107 Հ տեղափոխված «Գյոլեն հարթ» տեղավայրից բեռնել պատկեր

Խաչքար «Գյոլեն հարթ» 8-9 դդ. -//- NK2/108 Հ -//- բեռնել պատկեր

Խաչքար 12 դ. -//- NK2/109 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար 13 դ. -//- NK2/110 Տ բեռնել պատկեր

Պտկեսբերք վանք 17 դ. գյուղից 2.5 կմ հս 40°00′59″ հս․. լ. 46°42′47″ ավ. ե.HGЯO NK2/111 Հ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտկես բերք» 16-17 դդ. -//- NK2/111.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտկես բերք» 17 դ. -//- NK2/111.2 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտկես բերք» 14-15 դդ. -//- NK2/111.3 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտկես բերք» 19 դ. -//- NK2/111.4 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտկես բերք» 17 դ. -//- NK2/111.5 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Պտկես բերք» 14-16 դդ. -//- NK2/111.6 Տ բեռնել պատկեր

Կամուրջ «Նովավուր աղբյուր» (Մթին կամուրջ) 19 դ. գյուղից 4.5 կմ ամ 40°00′38″ հս․. լ. 46°40′32″ ավ. ե.HGЯO NK2/112 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար «Նովավուր աղբյուր» (Մթին կամուրջ) 12-13 դդ. գյուղից 4.5 կմ ամ 40°00′39″ հս․. լ. 46°40′36″ ավ. ե.HGЯO NK2/112.1 Տ բեռնել պատկեր

Խաչքար- սրբատեղի «Տնջրին գյունե» 12 դ. վերջ, 13-րդ դ. սկիզբ գյուղից 1 կմ ամ 40°00′15″ հս․. լ. 46°41′42″ ավ. ե.HGЯO NK2/113 Հ բեռնել պատկեր

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Ցանկը կազմվել է Արցախի կառավարությանն առընթեր զբոսաշրջության և պատմական միջավայրի պահպանության վարչության կողմից։