Աուլա Մագնա (Ստոկհոլմի համալսարան)

Աուլա Մագնա, Ստոկհոլմի համալսարանի ամենամեծ լսարանն է։ Կառուցումն ավարտվել է 1998 թվականին։ Բացի դասախոսությունների մեծ դահլիճից, այստեղ կան հանդիպումների և սեմինարների համար նախատեսված ավելի փոքր լսարաններ։ Դասախոսությունների սրահից դուրս կա ընթերցանության համար նախատեսված սրահ։ Լսարանն օգտագործվում է այնպիսի գիտական հավաքների համար, ինչպիսիք են գիտաժողովները և սիմպոզիումները, ինչպես նաև արտաքին գործառույթները, ինչպիսիք են ընդհանուր ժողովները։ Այստեղ տեղի են ունեցել նաև նոբելյան դասախոսություններ։

Aula Magna-ի հարավային ճակատամասը

ՃարտարապետԽմբագրել

Աուլա Մագնան նախագծել է ճարտարապետ Ռալֆ Էրսկինը, որը նախագծել է նաև հարևանությամբ գտնվող Allhuset-ը, Ստոկհոլմի համալսարանի գրադարանը, Ակտիվերումը (Frescatihallen) և Համալսարանի Իրավաբանական պալատը։ Աուլա Մագնանն ճարտարապետի վերջին նախագիծն էր համալսարանի համար 2005 թվականին նրա մահից առաջ։ Այս վայրում լսարան ստեղծելու գաղափարը սկիզբ է առել այն ժամանակից, երբ 1960-ականների սկզբին նախատեսվում էր դպրոցի կառուցումը։

ՆախագիծԽմբագրել

 
Աղյուսների մանրամասներ, հարավային ճակատ

Շենքը կառուցված է գետնի վրա։ Հյուսիսային կողմից և գլխավոր մուտքից այն թողնում է ցածր, համեստ տպավորություն, որտեղ գերակշռում են մեծ ապակե մակերեսները։ Հարավային կողմում շենքը երևում է իր ամբողջ բարձրությամբ։ Էրսկինը ճակատամասը բաժանել է հետաքրքիր կոմպոզիցիայով ու ծավալներով տարբեր չափերի մեծ հատվածների։ Հյուսիսային ճակատը պատված է աղյուսով` կարմիր աղյուսի տարբեր ստվերներով։ Հեռվից երևացող տանիքի վրա երևում է արևի արտացոլանքը, որը բնորոշ է Էրսկինի ոճին, որը ցերեկային լույսը փոխանցում է լսարանի լուսարձակների միջոցով։ Ապակե ճակատամասի միջոցովում ներսից կարելի է տեսնել լայնարձակ համայնապատկեր, որը դիտողի և բնության միջև սերտ կապ է ստեղծում։ Ներսում կան ձևավորված աղյուսի պատեր։ Ներքևի նախասրահի ժայռային պատերը բնական զգացողություն են հաղորդում։ Շենքում առկա են նաև շիկահեր անտառներից ստեղծված պարզ երեսպատումը, ինչը ջերմ հակադրություն է առաջացնում ապակե քարի հետ[1]։

 
Լսարան

Լսարանի դիզայնը ստեղծելիս ճարտարապետը ոգեշնչվել է հին ամֆիթատրոնի կիսաշրջանաձև հատակագծով։ Սա նպատակ ունի թույլ տալ որ 1194 հոգանոց լսարանը լսողն ընկալի առանց էլեկտրոնային ուժգնացման։ Այդ նպատակով Էրսկինն աշխատել է ակուստիկ խորհրդատու Նիլս-Էկե Նիլսոնի հետ։ Փայտի առաստաղը դեպի բեմ գնացող կտրուկ թեքություն ունի և ձայնի տարածումը առավելագույնի հասցնելու և արձագանքից խուսափելու հնարավորություն։ Այս լուծումները նախատեսված էին նաև գեղագիտական էֆեկտ ապահովելու համար։

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Much of this description comes from the Stockholm University website, and its page on Aula Magna Archived 2019-04-13 at the Wayback Machine., accessed April 14, 2018

ԱղբյուրներԽմբագրել

  • Hultin, Olof ; Österling, Ola; Perlmutter, Michael (2002) [1998]. Guide to Stockholm's architecture (2nd edition). Stockholm: Architecture Publishers . Libris 8465772 . 91 86050-58-3
  • Erskine, Ralph; (1998) "Aula Magna, Stockholm" , Architecture, No. 1 Stockholm
  • Egelius, Mats, (1998) "Aula Magna closes the circle", Architecture, No. 1, Stockholm