Գնդեվազի պատմության և մշակույթի անշարժ հուշարձանների ցանկ (Վայոց ձորի մարզ)

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ-հոդված

Այս հոդվածը ներկայացնում է Վայոց ձորի մարզի Գնդեվազ գյուղի պատմության և մշակույթի հուշարձանների ցանկը, որը 2002 թ․ հաստատվել է Հայաստանի կառավարության կողմից[1]։ Ցանկում ներառված է ընդամենը 72 հուշարձան (15 միավոր)։


հուշարձան կառուցված վայր, հասցե կոորդ համարանիշ նշան. հավելյալ նշումներ պատկեր
Ամրոց «Բերդի գլուխ» մ.թ.ա. 3 հզ - մջնդ հս-ամ մասում 11.16/1 Հ գյուղի եզրին, Արփայի կիրճին նայող բարձր հրվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 11.16/1.1 Հ ամրոցից 200-300 մ հս-աե, Սբ. Խաչ մատուռից հս պահպանվել է 3 կղզյակներով Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 13-17 դդ. կնտ 11.16/2 Տ Սբ. Աստվածածին եկեղեցուց 250 մ աե Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 11.16/2.1 Հ ընկած գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Դավթի 14 դ. 11.16/2.2 Հ կանգնեցված պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 19-20 դդ. հվ-աե մասում 11.16/3 Տ Ջերմուկ տանող ավտոխճուղու ձախ կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Մամարզա» 13-19 դդ. 5 կմ հվ-աե 11.16/4 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Գյուղատեղի «Արծաթավան» («Գյումաշխանե») 9-14 դդ., 19-20 դդ. 4 կմ հվ-աե 11.16/5 Տ տարածվում է 2 բլրալանջերին Լուսանկար վերբեռնել


Գերեզմանոց 9-14 դդ. 11.16/5.1 Տ գյուղատեղիի աե եզրին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/5.1.1 Հ ընկած գետնին, վերին կեսը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/5.1.2 Հ խրված հողի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/5.1.3 Հ ընկած գետնին, վերնամասը չի պահպանվել, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.16/5.1.4 Հ խրված հողի մեջ, վերնամասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Թավրեզի 12-13 դդ. 11.16/5.1.5 Հ ընկած գետնին, վերնամասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Գոհարի և Բեկի 1309 թ. 11.16/5.1.6 Հ ընկած գետնին պատվիրատու՝ Գրիգոր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Վիրապշատի 1320 թ. 11.16/5.1.7 Հ կանգնեցված պատվանդանին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1446 թ. 11.16/5.1.8 Հ ընկած գետնին, ձախ եզրը ջարդոտված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Ուսաթի, Թաղումի, Էլիճանի 16-17-րդ դդ. 11.16/5.1.9 ագուցված թիվ 2 հանքամիջանցքին Լուսանկար վերբեռնել


Դամբարանադաշտ մ.թ.ա. 2-1 հզ 2,5 կմ հվ 11.16/6 Հ Վայք - Գնդեվազ ավտոխճուղու ոլորանի շրջակայքում պահպանվել է 3 կղզյակներով Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի 17-18 դդ. ամ մասում 11.16/7 Տ Սբ. Աստվածածին տանող գյուղամիջյան ճանապարհի ձախ կողմում, ավերակ Լուսանկար վերբեռնել


Ձիթհան 19 դ. 11.16/7.1 Տ կցվել է եկեղեցու ամ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 1686 թ. հս-ամ մասում 11.16/8 Տ «Բերդի գլուխ» ամրոցից 150 մ աե պատվիրատու՝ Պետրոս վարդապետ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/8.1 Հ հենած հվ պատին, եզրերը ջարդոտված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. գ. մ. 11.16/9 Հ Երազիկ Հակոբյանի տան մոտ, կանգնեցված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. գ. մ. 11.16/10 Հ խանութի մոտ, կանգնեցված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Կարապետ երեցի 1322 թ. գ. մ. 11.16/11 Հ խանութի մոտ, կանգնեցված Լուսանկար վերբեռնել


Հուշարձան Երկրորդ աշխարհամարտում զոհվածներին 1960 թ. գ. մ. 11.16/12 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Ձիթհան 18-19 դդ. գ. մ. 11.16/13 Տ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.16/13.1 Հ կանգնեցված, քիվը ջարդոտված Լուսանկար վերբեռնել


Մատուռ Սբ. Խաչ 14-15 դդ., 20 դ. հս մասում 11.16/14 Տ հս եզրին, բարձունքին Լուսանկար վերբեռնել


Վանական համալիր «Գնդեվանք» 10-17 դդ. 1 կմ ամ 39°45′32″ հս․. լ. 45°36′38″ ավ. ե.HGЯO 11.16/15 Հ Արփա գետի կիրճում, գետի ձախ ափին, Վայք - Ջերմուկ հին ճանապարհի աջ կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Եկեղեցի Սբ. Աստվածածին 936 թ. 11.16/15.1 Հ պատվիրատու՝ իշխանուհի Սոփի վրկնգ.՝ 1309 թ., 1691 թ., 1965-1970 թթ. Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.1.1 Հ ագուցված հվ մուտքից ձախ, վերին և ստորին ձախ անկյունները կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.1.2 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1035 թ. 11.16/15.1.3 Հ խորանում Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.16/15.1.4 Հ հենած ամ պատին, ստորին մասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 14 դ. 11.16/15.1.5 Հ ագուցված ամ պատին, արտաքուստ, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Ներսեսի 16 դ. 11.16/15.1.6 Հ ներսում, հվ խորշի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1573 թ. 11.16/15.1.7 Հ ագուցված ամ մուտքից վեր, կազմող՝ Ղարտաշ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1573 թ. 11.16/15.1.8 Հ ագուցված ամ մուտքից վեր կազմող՝ Ղարտաշ Լուսանկար վերբեռնել


Գավիթ 999 թ. 11.16/15.2 Հ պատվիրատու՝ Քրիստափոր վանահայր վրկնգ.՝ 1309 թ., 1691 թ., 1965-1970 թթ. Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/15.2.1 Հ ներսում, խորշի մեջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/15.2.2 Հ հենած ամ պատին, ստորին մասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/15.2.3 Հ հենած հվ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.2.4 Հ հենած հվ պատին, ստորին աջ անկյունը կոտրված արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 13-14 դդ. 11.16/15.2.5 Հ ագուցված ամ պատին, մուտքից աջ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար` Ավագի, ծնողաց և Խոցադեղի 1437 թ. 11.16/15.2.6 Հ հենած հվ պատին, երկատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 15 դ. 11.16/15.2.7 Հ ագուցված ամ պատին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1551 թ. 11.16/15.2.8 Հ գավթի ներսում Լուսանկար վերբեռնել


Սեղանատուն 1691 թ. 11.16/15.3 Հ կից վանքի հվ պարսպին պատվիրատու՝ Պետրոս վարդապետ Լուսանկար վերբեռնել


Տնտեսական շինություններ 17 դ. 11.16/15.4 Հ կից վանքի հվ և ամ պարիսպներին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10 դ. 11.16/15.4.1 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.4.2 Հ ագուցված պատին, արտաքուստ, ստորին մասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.16/15.4.3 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Ուբախի 11-12 դդ. 11.16/15.4.4 Հ ագուցված հվ պատին, ներքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Թավրիզի 16 դ. 11.16/15.4.5 Հ ագուցված աե պատին, ներքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Մեսրոպի 1573 թ. 11.16/15.4.6 Հ ագուցված պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1573 թ. 11.16/15.4.7 Հ ագուցված հս պատին, արտաքուստ պատվիրատու՝ Մալի Լուսանկար վերբեռնել


Պարիսպ 1691 թ. 11.16/15.5 Հ պատվիրատու՝ Պետրոս վարդապետ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9 դ. 11.16/15.6 Հ բակում, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 11.16/15.7 Հ բակում, եկեղեցուց ամ, ստորին մասը կոտրված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 9-10 դդ. 11.16/15.8 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին, արտաքուստ, վերնամասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Սարգս և Գրիգոր քահանաների 10 դ. 11.16/15.9 Հ հենած եկեղեցու հվ պատին, արտաքուստ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար հայր Սուփանի 937 թ. 11.16/15.10 Հ բակում, եռատված Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Փաշի 10-11 դդ. 11.16/15.11 Հ բակում, եկեղեցուց աե, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 10-11 դդ. 11.16/15.12 Հ բակում, եկեղեցուց 20 մ աե, ընկած գետնին, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 11 դ. 11.16/15.13 Հ բակում, հենած եկեղեցու հվ պատին, վերնամասը չի պահպանվել Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 12-13 դդ. 11.16/15.14 Հ բակում, հենած եկեղեցու ամ պատին, մուտքից աջ, զույգ խաչքարերից ձախակողմյանը, արձանագիր Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար 1551 թ. 11.16/15.15 Հ բակում, եկեղեցու ամ պատի մոտ, մուտքից ձախ Լուսանկար վերբեռնել


Խաչքար Խանի 1611 թթ. 11.16/15.16 Հ բակում, կանգնեցված գետնին Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 15-16 դդ. 11.16/15.17 Հ բակի ամ կողմում Լուսանկար վերբեռնել


Տապանաքար 1567 թ. 11.16/15.18 Հ բակում, գավթի հվ ճակատի հանդիպակաց հատվածում Լուսանկար վերբեռնել


Տես նաև խմբագրել

Ծանոթագրություններ խմբագրել