Բացել գլխավոր ցանկը

Ֆրանսիայի միապետների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ֆրանսիայի թագավորության միապետները և նրանց նախնիները մի շարք ընդհատումներով կառավարել են սկսած 486 թվականից, երբ հիմնադրվեց Ֆրանկական թագավորությունը մինչև 1870 թվականը, երբ անկում ապրեց Երկրորդ Ֆրանսիական կայսրությունը:

Որոշ դեպքերում որպես 'Ֆրանսիայի թագավոր'[1] համարվում են նաև Մերովինգների հարստության ֆրանկների թագավորները, որոնք կառավարել են 486-ից 751 թվականները[2] և Կարոլինգները, որոնք կառավարել են մինչև 987 թվականը (որոշ ընդմիջումներով):

Կապետինգները, որոնք Հուգո Կապետի սերունդն էին, ներառյալ առաջին կառավարիչ Ֆիլիպ II, ով հիմնադրեց 'Ֆրանսիայի թագավոր' տիտղոսը: Կապետինգները կառավարեցին շարունակաբար 987-ից 1792 թվականներին և նորից 1814-ից 1848 թվականներին: Հարստության ճյուղերը կառավարել են 1328 թվականին, այդ թվում Վալուաները (մինչև 1589) և Բուրբոնները (մինչև 1848):

Ֆրանսիայի միապետների տոհմածառը 509–1870

Բովանդակություն

Մերովինգյան հարստություն (428–737)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Քլոդիոն Երկարածամ
(Clodion le Chevelu)
428 448  •Թեուդեմերեսի որդին Սալիական ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs saliens)
  Մերովեուս
(Mérovée)
448 457  •Քլոդիոնի որդին Սալիական ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs saliens)
  Քիլդերիկ I
(Childéric Ier)
457 481  •Մերովեուսի որդին Սալիական ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs saliens)
  Քլոդվիգ I (Խլոդվիգ I)
(Clovis Ier)
481 511  •Քիլդերիկ I-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Քիլդեբերտ I
(Childebert Ier)
511 558 թ. դեկտեմբերի 23  •Կլովիս I-ի որդին Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)
  Քլոտար I Ծեր
(Clotaire Ier le Vieux)
558 թ. դեկտեմբերի 23 561 թ. նոյեմբերի 29  •Կլովիս I-ի որդին
 •Քիլդեբերտ I-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Քարիբերտ I
(Caribert Ier)
561 թ. նոյեմբերի 29 567  •Քլոտար I-ի որդին Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)
  Քիլպերիկ I
(Chilpéric Ier)
567 584  •Քլոտար I-ի որդին
 •Քարիպերտ I-ի կրտսեր եղբայրը
Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)

Նեյստրիայի թագավոր
(Roi de Neustrie)
  Քլոտար II Մեծ, Երիտասարդ
(Clotaire II le Grand, le Jeune)
584 629 թ. հոկտեմբերի 18  •Քիլպերիկ I-ի որդին Նեյստրիայի թագավոր
(Roi de Neustrie)

Փարիզի թագավոր
(Roi de Paris)
(595–629)

Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
(613–629)
  Դագոբերտ I
(Dagobert Ier)
629 թ. հոկտեմբերի 18 639 թ. հունվարի 19  •Քլոտար II-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Կլովիս II Ծույլ
(Clovis II le Fainéant)
639 թ. հունվարի 19 657 թ. հոկտեմբերի 31  •Դագոբերտ I-ի որդին Նեյստրիայի և Բուրգունդիայի արքա
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)
  Քլոտար III
(Clotaire III)
657 թ. հոկտեմբերի 31 673  •Կլովիս II-ի որդին Նեյստրիայի և Բուրգունդիայի արքա
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)

Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
(657–663)
  Քիլդերիկ II
(Childéric II)
673 675  •Կլովիս II-ի որդին
 •Քլոտար III-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Թեուդերիկ III
(Thierry III)
675 691  •Կլովիս II-ի որդին
 •Քիլդերիկ II-ի կրտսեր եղբայրը
Նեյստրիայի արքա
(Roi de Neustrie)

Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
(687–691)
  Կլովիս IV
(Clovis IV)
691 695  •Թեուդերիկ III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Քիլդեբերտ III Արդար
(Childebert III le Juste)
695 711 թ. ապրիլի 23  •Թեուդերիկ III-ի որդին
 •Կլովիս IVի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Դագոբերտ III 711 թ. ապրիլի 23 715  •Քիլդեբերտ III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Քիլպերիկ II
(Chilpéric II)
715 721 թ. փետրվարի 13  •Հավանաբար Քիլդերիկ II-ի որդին Նեյստրիայի և Բուրգունդիայի արքա
(Roi de Neustrie et de Bourgogne)

Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
(719–721)
  Թեուդերիկ IV
(Thierry IV)
721 թ. փետրվարի 13 737  •Դագոբերտ III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Առանց թագավորի (737–743)Խմբագրել

Վերջին Մերովինգյան թագավորները, որոնք հայտնի են որպես «ծույլ թագավորներ» (rois fainéants), կառավարել են միայն անվանապես։ Իրական իշխանությունը կենտրոնացած էր մաժորդոմների (լատ.՝ Major domus regiæ, մարդպետ) ձեռքում։ Երբ 737 թ. Թեուդերիկ IV-ը մահացավ, մաժորդոմ Կարլոս Մարտելը թողեց գահը թափուր և շարունակեց կառավարել մինչև իր մահը 741 թ։ Իր որդի՝ Պիպին Կարճահասակը 743 թ. վերականգնեց Մերովինգյան հարստությունը՝ թագադրելով Քիլդերիկ III-ին, սակայն 751 թ. գահընկեց արեց նրան և ինքը դարձավ թագավոր՝ սկիզբ դնելով Կարոլինգների հարստությանը։

Մերովինգյան հարստություն (743–752)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Իշխանության սկիզբ Իշխանության ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Քիլդերիկ III
(Childéric III)
743 751 թ. նոյեմբեր  •Քիլպերիկ II-ի կամ Թեուդերիկ IV-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)

Կարոլինգյան հարստություն (752–987)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Պիպին Կարճահասակ
(Pépin le Bref)
752 768 թ. սեպտեմբերի 24  •Կարլոս Մարտելի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Կարլոս Մեծ (Շարլեման) 768 թ. սեպտեմբերի 24 814 թ. հունվարի 28  •Պիպին Կարճահասակի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
(800–814)
  Լյուդովիկոս I Բարեպաշտ
(Louis Ier le Pieux, le Débonnaire)
814 թ. հունվարի 28 840 թ. հունիսի 20  •Կարլոս Մեծի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
  Կարլոս II Ճաղատ
(Charles II le Chauve)
840 թ. հունիսի 20 877 թ. հոկտեմբերի 6  •Լյուդովիկոս I-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
(875–877)
  Լյուդովիկոս II Կակազ
(Louis II le Bègue)
877 թ. հոկտեմբերի 6 879 թ. ապրիլի 10  •Կարլոս II-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Լյուդովիկոս III 879 թ. ապրիլի 10 882 թ. օգոստոսի 5  •Լյուդովիկոս II-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Շարլեման II 879 թ. ապրիլի 10 884 թ. դեկտեմբերի 6  •Լյուդովիկոս II-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Կարլոս III Թանձրամարմին
(Charles le Gros)
885 թ. մայիսի 20 888 թ. հունվարի 13  •Լյուդովիկոս Գերմանացու որդին
 •Լյուդովիկոս II-ի և Շարլեման II-ի կուզենը
 •Լյուդովիկոս I Բարեպաշտի թոռը
Ֆրանկների արքաs
(Roi des Francs)

Հռոմեացիների կայսր
(Imperator Romanorum)
(881–887)
  Օդո, Փարիզի կոմս
(Eudes de Paris)
888 թ. փետրվարի 29 898 թ. հունվարի 1  •Ռոբերտ Ուժեղի որդին
 •Ընտրվել է թագավոր երիտասարդ Կարլոս III-ի դեմ
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Կարլոս III Պարզամիտ
(Charles III le Simple)
893 թ. հունվարի 28 922 թ. հունիսի 30  •Լյուդովիկոս II-ի հետմահու որդին
 •Լյուդովիկոս III-ի և Շարլեման II-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
Ռոբերտ I
(Robert Ier)
922 թ. հունիսի 30 923 թ. հունիսի 15  •Ռոբերտ Ուժեղի որդին
 •Օդոյի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Ռուդոլֆ
(Raoul de France)
923 թ. հուլիսի 13 936 թ. հունվարի 14  •Բուրգունդիայի դուքս Ռիչարդի որդին
 •Ռոբերտ I-ի փեսան
Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Լյուդովիկոս IV
(Louis IV d'Outremer)
936 թ. հունիսի 19 954 թ. սեպտեմբերի 10  •Կարլոս III-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Լոտար
(Lothaire de France)
954 թ. նոյեմբերի 12 986 թ. մարտի 2  •Լյուդովիկոս IV-ի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)
  Լյուդովիկոս V Ծույլ
(Louis V le Fainéant)
986 թ. հունիսի 8 987 թ. մայիսի 22  •Լոտարի որդին Ֆրանկների արքա
(Roi des Francs)

Կապետների հարստություն (987–1792)Խմբագրել

Կապետների տուն (987 առ 1328)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Հուգո Կապետ
(Hugues Capet)
align="center"|987 թ. հուլիսի 3, align="center"|996 թ. հոկտեմբերի 24,  •Ռոբերտ I-ի թոռը Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
align="center" align="center"|Ռոբերտ II Աստվածավախ, Իմաստուն
(Robert II le Pieux, le Sage)
996 թ. հոկտեմբերի 24 1031 թ. հուլիսի 20  •Հոգո Կապետի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Հենրիխ I
(Henri Ier)
1031 թ. հուլիսի 20 1060 թ. օգոստոսի 4  •Ռոբերտ II-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Ֆիլիպ I
(Philippe Ier l' Amoureux)
1060 թ. օգոստոսի 4 1108 թ. հուլիսի 29  •Հենրիխ I-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Լյուդովիկոս VI Թանձրամարմին
(Louis VI le Gros)
1108 թ. հուլիսի 29 1137 թ. օգոստոսի 1  •Ֆիլիպ I-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Լյուդովիկոս VII Երիտասարդ
(Louis VII le Jeune)
1137 թ. օգոստոսի 1 1180 թ. սեպտեմբերի 18  •Լյուդովիկոս VI-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
  Ֆիլիպ II Օգոստոս
(Philippe II Auguste)
1180 թ. սեպտեմբերի 18 1223 թ. հուլիսի 14  •Լյուդովիկոս VII-ի որդին Ֆրանկների թագավոր
(Roi des Francs)
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Լյուդովիկոս VIII the Lion
(Louis VIII le Lion)
1223 թ. հուլիսի 14 1226 թ. նոյեմբերի 8  •Ֆիլիպ II Օգոստոսի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Լյուդովիկոս IX Սուրբ
(Saint Louis)
1226 թ. նոյեմբերի 8 1270 թ. օգոստոսի 25  •Լյուդովիկոս VIII-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Ֆիլիպ III Քաջ
(Philippe III le Hardi)
1270 թ. օգոստոսի 25 1285 թ. հոկտեմբերի 5  •Լյուդովիկոս IX-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
align="center" align="center"|Ֆիլիպ IV Գեղեցիկ
(Philippe IV le Bel)
1285 թ. հոկտեմբերի 5 1314 թ. նոյեմբերի 29  •Ֆիլիպ III-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Լյուդովիկոս X Կռվասեր
(Louis X le Hutin)
1314 թ. նոյեմբերի 29 1316 թ. հունիսի 5  •Ֆիլիպ IV-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Հովհաննես I Հետմահու ծնված
(Jean Ier le Posthume)
1316 թ. նոյեմբերի 15 1316 թ. նոյեմբերի 20  •Լյուդովիկոս X-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Ֆիլիպ V Երկարահասակ
(Philippe V le Long)
1316 թ. նոյեմբերի 20 1322 թ. հունվարի 3  •Ֆիլիպ IV-ի որդին
 •Լյուդովիկոս X-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Կարլոս IV Գեղեցիկ
(Charles IV le Bel)
1322 թ. հունվարի 3 1328 թ. փետրվար 1  •Ֆիլիպ IV-ի որդին
 •Ֆիլիպ V-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)

Վալուաների տուն (1328–1589)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Ֆիլիպ VI Վալուա, Երջանիկ
(Philippe VI de Valois, le Fortuné)
1328 թ. ապրիլի 1 1350 թ. օգոստոսի 22  •Ֆիլիպ III-ի որդի Կարլոս Վալուայի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Հովհաննես II Բարի
(Jean II le Bon)
1350 թ. օգոստոսի 22 1364 թ. ապրիլի 8  •Ֆիլիպ VI-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Կարլոս V Իմաստուն
(Charles V le Sage)
1364 թ. ապրիլի 8 1380 թ. սեպտեմբերի 16  •Հովհաննես II-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Կարլոս VI Սիրելի, Խելագար
(Charles VI le Bienaimé, le Fol)
1380 թ. սեպտեմբերի 16 1422 թ. հոկտեմբերի 21  •Կարլոս V-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Կարլոս VII Հաղթանակող
(Charles VII le Victorieux, le Bien-Servi)
1422 թ. հոկտեմբերի 21 1461 թ. հուլիսի 22  •Կարլոս VI-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Լյուդովիկոս XI Զգուշավոր
(Louis XI le Prudent, l'Universelle Aragne)
1461 թ. հուլիսի 22 1483 թ. օգոստոսի 30  •Կարլոս VII-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Կարլոս VIII Սիրալիր
(Charles VIII l'Affable)
1483 թ. օգոստոսի 30 1498 թ. ապրիլի 7  •Լյուդովիկոս XI-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)

Վալուաների Օրլեանյան ճյուղ (1498–1515)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Լյուդովիկոս XII Ժողովրդի հայր
(Louis XII le Père du Peuple)
1498 թ. ապրիլի 7 1515 թ. հունվարի 1  •Կարլոս V-ի ծոռը
 •Լյուդովիկոս XI-ի փեսան
 •Կարլոս VIII այրի Աննա Բրետոնացու ամուսինը (երկրորդ ամուսնությամբ)
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)

Վալուաների Անգուլեմյան ճյուղ (1515–1589)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Ֆրանցիսկ I
(François Ier le Père et Restaurateur des Lettres)
1515 թ. հունվարի 1 1547 թ. մարտի 31  •Կարլոս V-ի ծոռը
 •Լյուդովիկոս XII փեսան
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Հենրի II
(Henri II)
1547 թ. մարտի 31 1559 թ. հուլիսի 10  •Ֆրանցիսկ I-ի որդին Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Ֆրանցիսկ II
(François II)
1559 թ. հուլիսի 10 1560 թ. դեկտեմբերի 5  •Հենրիխ II-ի որդին Ֆրանսիայի և Շոտլանդիայի թագավոր
(Roi de France et d'Écosse)
  Կարլոս IX 1560 թ. դեկտեմբերի 5 1574 թ. մայիսի 30  •Հենրիխ II-ի որդին
 •Ֆրանցիսկ II-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France)
  Հենրի III
(Henri III)
1574 թ. մայիսի 30 1589 թ. օգոստոսի 2  •Հենրիխ II-ի որդին
 •Կարլոս IX-ի կրտսեր եղբայրը
Ֆրանսիայի և Լեհաստանի թագավոր
(Roi de France et de Pologne)

Բուրբոնների տուն (1589–1792)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Հենրի IV,
(Henri IV, le Bon Roi Henri, le Vert-Galant)
1589 թ. օգոստոսի 2 1610 թ. մայիսի 14  •Լյուդովիկոս IX-ից արական գծով 10-րդ սերունդը
 •Ֆրանցիսկ I-ի եղբոր թոռը
 •Ֆրանցիսկ II-ի, Կարլոս IX-ի և Հենրիխ III-ի փեսան (առաջին ամուսնությամբ)
Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Լյուդովիկոս XIII Արդար
(Louis XIII le Juste)
1610 թ. մայիսի 14 1643 թ. մայիսի 14  •Հենրիխ IV-ի որդին Ֆրանսիայի և Նավրայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Լյուդովիկոս XIV Մեծ, Արև
(Louis XIV le Grand, le Roi Soleil)
1643 թ. մայիսի 14 1715 թ. սեպտեմբերի 1  •Լյուդովիկոս XIII-ի որդի Նավարայի և Ֆրանսիայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Լյուդովիկոս XV Սիրելի
(Louis XV le Bien-Aimé)
1715 թ. սեպտեմբերի 1 1774 թ. մայիսի 10  •Լյուդովիկոս XIV-ի ծոռը Ֆրանսիայի և Նավրայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Լյուդովիկոս XVI Վերջին
(Louis XVI le Dernier)
1774 թ. մայիսի 10 1792 թ. սեպտեմբերի 21  •Լյուդովիկոս XV-ի թոռը Ֆրանսիայի և Նավրայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
(1774–1789)

Ֆրանսիացիների թագավոր
(Roi des Français)
(1789–1792)

Ֆրանսիական հեղափոխության արդյունքում Լյուդովիկոս XVI-ի գահընկեց արվելուց և մահապատժի ենթարկելուց հետո 1793 թ. հունվարի 21-ից առ 1795 թ. հունիսի 8-ը Ֆրանսիայի թագավորն անվանապես նրա որդի՝ Լուի-Կարլոսն էր (Լյուդովիկոս XVII)։ Սակայն իրականության մեջ նա բանտարկված էր Տամպլ ամրոցում, իսկ Ֆրանսիայում հռչակված էր հանրապետություն։ Լյուդովիկոս XVII-ի մահից հետո գահի հիմնական հավակնորդ դարձավ նրա հորեղբայրը՝ Լուի-Ստանիսլավը, որը դե-ֆակտո դարձավ Ֆրանսիայի թագավոր Լյուդովիկոս XVIII անունով միայն 1814 թ.՝ Նապոլեոնի ջախջախումից և միապետական կարգերի վերականգնումից հետո։

Առաջին հանրապետություն (1792–1804)Խմբագրել

Ֆրանսիական առաջին հանրապետությունը տևել է 1792 թվականից առ 1804 թ., երբ առաջին հյուպատոս Նապոլեոն Բոնապարտը հռչակեց իրեն Ֆրանսիացիների կայսր։

Բոնապարտների հարստություն (Առաջին կայսրություն, 1804–1814)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Նապոլեոն I, Մեծ
(Napoléon Ier, le Grand)
1804 թ. մայիսի 18 1814 թ. ապրիլի 11 - Ֆրանսիացիների կայսր
(Empereur des Français)

Կապետների հարստություն, Բուրբոնների տուն, վերականգնված (1814–1815)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Լյուդովիկոս XVIII 1814 թ. ապրիլի 11 1815 թ. մարտի 20  •Լյուդովիկոս XVI-ի կրտսեր եղբայրը/ Լյուդովիկոս XVII-ի հորեղբայրը Ֆրանսիայի և նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)

Բոնապարտների հարստություն (Առաջին կայսրություն, վերականգնված (Հարյուր օր) 1815)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Նապոլեոն I, Մեծ
(Napoléon Ier, le Grand)
1815 թ. մարտի 20 1815 թ. հունիսի 22 - Ֆրանսիացիների կայսր
(Empereur des Français)

Կապետների հարստություն, Բուրբոնների տուն, վերականգնված (1815–1830)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Լյուդովիկոս XVIII 1815 թ. հուլիսի 7 1824 թ. սեպտեմբերի 16  •Լյուդովիկոս XVI-ի կրտսեր եղբայրը/ Լյուդովիկոս XVII-ի հորեղբայրը Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)
  Կարլոս X 1824 թ. սեպտեմբերի 16 1830 թ. օգոստոսի 2  •Լյուդովիկոս XVIII-ի կրտսեր եղբայրը Ֆրանսիայի և Նավարայի թագավոր
(Roi de France et de Navarre)

Բուրբոնների հարստություն, Օրլեանների տուն (Հուլիսյան միապետություն, 1830–1848)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Լուի Ֆիլիպ, քաղաքացի-արքա
(Louis Philippe, le Roi Citoyen)
1830 թ. օգոստոսի 9 1848 թ. փետրվարի 24  •Լյուդովիկոս XIII-ից արական գծով 6-րդ սերունդը
 •Լյուդովիկոս XVI-ի, Լյուդովիկոս XVIII-ի և Կարլոս X-ի հինգերորդ սերնդի կուզենը
Ֆրանսիացիների թագավոր
(Roi des Français)

Երկրորդ հանրապետություն (1848–1852)Խմբագրել

Ֆրանսիական երկրորդ հանրապետությունը տևել է 1848-ից առ 1852 թվականը, երբ դրա նախագահ՝ Լուի-Նապոլեոնը հռչակվեց ֆրանսիացիների կայսր։

Բոնապարտների հարստություն (Երկրորդ կայսրություն, 1852–1870)Խմբագրել

Դիմանկար Անուն Կառավարման սկիզբ Կառավարման ավարտ Կապը նախորդ(ներ) ի հետ Տիտղոս
  Նապոլեոն III
(Napoléon III)
1852 թ. դեկտեմբերի 2 1870 թ. սեպտեմբերի 4  •Նապոլեոն I-ի խորթ դստեր (Հորտենզիա Բոնապարտ) որդին Ֆրանսիացիների կայսր
(Empereur des Français)
  1. Sullivan, William. Historical causes and effects, from the fall of the Roman empire, 476, to the reformation, 1517. p. 213. Grimshaw, William. The history of France from the foundation of the monarchy to the death of Louis XVI. p. 11
  2. Claudio Rendina & Paul McCusker, The Popes: Histories and Secrets, (New York : 2002), p. 145.