Օլիմպիական խաղերի մայրաքաղաքների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Ստորև ներկայացված է ինչպես ամառային, այնպես էլ ձմեռային Օլիմպիական խաղերը հյուրընկալող քաղաքների ցանկը։ Ժամանակակից Օլիմպիական խաղերն սկսվել են 1896 թվականից։ Այդ ժամանակվանից ի վեր ամառային խաղերը սովորաբար, բայց ոչ միշտ, անցկացվում են չորս տարին մեկ անգամ։ Մինչ օրս անցկացվել են 28 Ամառային օլիմպիական խաղեր աշխարհի 23 քաղաքներում և 23 Ձմեռային օլիմպիական խաղեր 20 քաղաքներում։ Երեք անգամ Ամառային և երկու անգամ Ձմեռային օլիմպիական խաղերը չեղյալ են հայտարարվել պատերազմի պատճառով (Բեռլին (ամառ), 1916 թվական, Տոկիո / Հելսինկի (ամառ) և Սապորո / Գարմիշ-Պարտենկիրխեն (ձմեռ), 1940 թվական, Լոնդոն (ամառ) և Կորտինա դ’Ամպեցո/Իտալիա (ձմեռ), 1944 թվական)։ 1906 թվականի Ամառային օլիմպիական խաղերը պաշտոնապես արտոնվել և անցկացվել են Աթենքում։ Սակայն 1949 թվականին Միջազգային օլիմպիական կոմիտեի (ՄՕԿ) որոշմամբ 1906 թվականի Օլիմպիական խաղերը հայտարարվել են չճանաչված[1]։

Օլիմպիական խաղերի մայրաքաղաքներԽմբագրել

Քաղաք Երկիր Աշխարհամաս Դրոշ Խաղեր Թվական Սկիզբ Ավարտ Ծանոթագրություն
Աթենք Հունաստան Եվրոպա   I Ամառային 1896 Ապրիլի 6 Ապրիլի 15
Փարիզ Ֆրանսիա Եվրոպա   II Ամառային 1900 Մայիսի 14 Հոկտեմբերի 28
Սենթ Լուիս ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   III Ամառային 1904 Հուլիսի 1 Նոյեմբերի 23
Աթենք Հունաստան Եվրոպա   ՄՕԿ-ի կողմից չճանաչված, ոչ պաշտոնական խաղեր 1906 Ապրիլի 22 Մայիսի 2
Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Եվրոպա   IV Ամառային 1908 Ապրիլի 27 Հոկտեմբերի 31
Ստոկհոլմ Շվեդիա Եվրոպա   V Ամառային 1912 Մայիսի 5 Հուլիսի 27
Բեռլին Գերմանիա Եվրոպա   VI Ամառային 1916 Չեղյալ են համարվել Առաջին համաշխարհային պատերազմի պատճառով [2]
Անտվերպեն Բելգիա Եվրոպա   VII Ամառային 1920 Ապրիլի 20 Սեպտեմբերի 12 [3]
Շամոնի Ֆրանսիա Եվրոպա   I Ձմեռային 1924 Հունվարի 25 Փետրվարի 4 [4]
Փարիզ Ֆրանսիա Եվրոպա   VIII Ամառային 1924 Մայիսի 4 Հուլիսի 27 [5]
Սանկտ Մորից Շվեյցարիա Եվրոպա   II Ձմեռային 1928 Փետրվարի 11 Փետրվարի 19 [6]
Ամստերդամ Նիդերլանդներ Եվրոպա   IX Ամառային 1928 Մայիսի 17 Օգոստոսի 12 [7]
Լեյք Փլեսիդ ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   III Ձմեռային 1932 Փետրվարի 4 Փետրվարի 15 [8]
Լոս Անջելես ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   X Ամառային 1932 Հուլիսի 30 Օգոստոսի 14 [9]
Գարմիշ-Պարտենկիրխեն Գերմանիա Եվրոպա   IV Ձմեռային 1936 Փետրվարի 6 Փետրվարի 16 [10]
Բեռլին Գերմանիա Եվրոպա   XI Ամառային 1936 Օգոստոսի 1 Օգոստոսի 16 [11]
Սապորո Ճապոնիա Ասիա   V Ձմեռային 1940 Չեղյալ են համարվել Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի պատճառով [2]
Տոկիո Ճապոնիա Ասիա   XII Ամառային 1940
Կորտինա դ’Ամպեցո Իտալիա Եվրոպա   V Ձմեռային 1944
Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Եվրոպա   XIII Ամառային 1944
Սանկտ Մորից Շվեյցարիա Եվրոպա   V Ձմեռային 1948 Հունվարի 30 Փետրվարի 8
Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Եվրոպա   XIV Ամառային 1948 Հուլիսի 29 Օգոստոսի 14
Օսլո Նորվեգիա Եվրոպա   VI Ձմեռային 1952 Փետրվարի 14 Փետրվարի 25
Հելսինկի Ֆինլանդիա Եվրոպա   XV Ամառային 1952 Հուլիսի 19 Օգոստոսի 3
Կորտինա դ’Ամպեցո Իտալիա Եվրոպա   VII Ձմեռային 1956 Հունվարի 26 Փետրվարի 5
Մելբուրն
Ստոկհոլմ
Ավստրալիա
Շվեդիա
Ավստրալիա
Եվրոպա
 
 
XVI Ամառային 1956 Նոյեմբերի 22
Հունիսի 10
Դեկտեմբերի 8
Հունիսի 17
Սկվո-Վելլի ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   VIII Ձմեռային 1960 Փետրվարի 18 Փետրվարի 28
Հռոմ Իտալիա Եվրոպա   XVII Ամառային 1960 Օգոստոսի 25 Սեպտեմբերի 11
Ինսբրուք Ավստրիա Եվրոպա   IX Ձմեռային 1964 Հունվարի 29 Փետրվարի 9
Տոկիո Ճապոնիա Ասիա   XVIII Ամառային 1964 Հոկտեմբերի 10 Հոկտեմբերի 24
Գրենոբլ Ֆրանսիա Եվրոպա   X Ձմեռային 1968 Փետրվարի 6 Փետրվարի 18
Մեխիկո Մեքսիկա Հյուսիսային Ամերիկա   XIX Ամառային 1968 Հոկտեմբերի 12 Հոկտեմբերի 27
Սապորո Ճապոնիա Ասիա   XI Ձմեռային 1972 Փետրվարի 3 Փետրվարի 13
Մյունխեն Արևմտյան Գերմանիա Եվրոպա   XX Ամառային 1972 Օգոստոսի 26 Սեպտեմբերի 11
Ինսբրուք Ավստրիա Եվրոպա   XII Ձմեռային 1976 Փետրվարի 4 Փետրվարի 15
Մոնրեալ Կանադա Հյուսիսային Ամերիկա   XXI Ամառային 1976 Հուլիսի 17 Օգոստոսի 1
Լեյք Փլեսիդ ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   XIII Ձմեռային 1980 Փետրվարի 14 Փետրվարի 23
Մոսկվա ԽՍՀՄ Եվրոպա   XXII Ամառային 1980 Հուլիսի 19 Օգոստոսի 3
Սարաևո Հարավսլավիա Եվրոպա   XIV Ձմեռային 1984 Փետրվարի 7 Փետրվարի 19
Լոս Անջելես ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   XXIII Ամառային 1984 Հուլիսի 28 Օգոստոսի 12
Կալգարի Կանադա Հյուսիսային Ամերիկա   XV Ձմեռային 1988 Փետրվարի 13 Փետրվարի 28
Սեուլ Հարավային Կորեա Ասիա   XXIV Ամառային 1988 Սեպտեմբերի 17 Հոկտեմբերի 2
Ալբերվիլ Ֆրանսիա Եվրոպա   XVI Ձմեռային 1992 Փետրվարի 8 Փետրվարի 23
Բարսելոնա Իսպանիա Եվրոպա   XXV Ամառային 1992 Հուլիսի 25 Օգոստոսի 9
Լիլեհամեր Նորվեգիա Եվրոպա   XVII Ձմեռային 1994 Փետրվարի 12 Փետրվարի 27
Ատլանտա ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   XXVI Ամառային 1996 Հուլիսի 19 Օգոստոսի 4
Նագանո Ճապոնիա Ասիա   XVIII Ձմեռային 1998 Փետրվարի 7 Փետրվարի 22
Սիդնեյ Ավստրալիա Ավստրալիա   XXVII Ամառային 2000 Սեպտեմբերի 15 Հոկտեմբերի 1
Սոլթ Լեյք Սիթի ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   XIX Ձմեռային 2002 Փետրվարի 8 Փետրվարի 24
Աթենք Հունաստան Եվրոպա   XXVIII Ամառային 2004 Օգոստոսի 13 Օգոստոսի 29
Թուրին Իտալիա Եվրոպա   XX Ձմեռային 2006 Փետրվարի 10 Փետրվարի 26
Պեկին Չինաստան Ասիա   XXIX Ամառային 2008 Օգոստոսի 8 Օգոստոսի 24
Վանկուվեր Կանադա Հյուսիսային Ամերիկա   XXI Ձմեռային 2010 Փետրվարի 12 Փետրվարի 28
Լոնդոն Մեծ Բրիտանիա Եվրոպա   XXX Ամառային 2012 Հուլիսի 27 Օգոստոսի 12
Սոչի Ռուսաստան Եվրոպա   XXII Ձմեռային 2014 Փետրվարի 7 Փետրվարի 23
Ռիո դե Ժանեյրո Բրազիլիա Հարավային Ամերիկա   XXXI Ամառային 2016 Օգոստոսի 5 Օգոստոսի 21
Փհենչհան Հարավային Կորեա Ասիա   XXIII Ձմեռային 2018 Փետրվարի 9 Փետրվարի 25
Տոկիո Ճապոնիա Ասիա   XXXII Ամառային 2020 Հուլիսի 24 Օգոստոսի 9
Պեկին Չինաստան Ասիա   XXIV Ձմեռային 2022 Փետրվարի 4 Փետրվարի 20
Փարիզ Ֆրանսիա Եվրոպա   XXXIII Ամառային 2024 Օգոստոսի 2 Օգոստոսի 18
Միլան Կորտինա դ’Ամպեցո Իտալիա Եվրոպա   XXV Ձմեռային 2026 Փետրվարի 6 Փետրվարի 22
Լոս Անջելես ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա   XXXIV Ամառային 2028 Հուլիսի 21 Օգոստոսի 6

Օլիմպիական խաղեր ըստ երկրներիԽմբագրել

Կարգ Երկիր Աշխարհամաս Ամառային օլիմպիական մայրաքաղաքներ Ձմեռային օլիմպիական մայրաքաղաքներ Ընդհանուր օլիմպիական մայրաքաղաքներ
1   ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա 5 (1904, 1932, 1984, 1996, 2028) 4 (1932, 1960, 1980, 2002) 9
2   Ֆրանսիա Եվրոպա 3 (1900, 1924, 2024) 3 (1924, 1968, 1992) 6
3   Ճապոնիա Ասիա 2 (1964, 2020) 2 (1972, 1998) 4
4   Մեծ Բրիտանիա Եվրոպա 3 (1908, 1948, 2012) 0 3
4   Կանադա Հյուսիսային Ամերիկա 1 (1976) 2 (1988, 2010) 3
4   Իտալիա Եվրոպա 1 (1960) 3 (1956, 2006, 2026) 4
4  /  Գերմանիա Եվրոպա 2 (1936, 1972) 1 (1936) 3
8   ԽՍՀՄ/  Ռուսաստան Եվրոպա 1 (1980) 1 (2014) 2
8   Հարավային Կորեա Ասիա 1 (1988) 1 (2018) 2
8  /  Հունաստան Եվրոպա 2 (1896, 2004) 0 2
8   Ավստրալիա Ավստրալիա 2 (1956, 2000) 0 2
8   Չինաստան Ասիա 1 (2008) 1 (2022) 2
8   Նորվեգիա Եվրոպա 0 2 (1952, 1994) 2
8   Ավստրիա Եվրոպա 0 2 (1964, 1976) 2
8   Շվեյցարիա Եվրոպա 0 2 (1928, 1948) 2
16   Բրազիլիա Հարավային Ամերիկա 1 (2016) 0 1
16   Իսպանիա Եվրոպա 1 (1992) 0 1
16   Շվեդիա Եվրոպա 1 (1912) 0 1
16   Մեքսիկա Հյուսիսային Ամերիկա 1 (1968) 0 1
16   Ֆինլանդիա Եվրոպա 1 (1952) 0 1
16   Նիդերլանդներ Եվրոպա 1 (1928) 0 1
16   Բելգիա Եվրոպա 1 (1920) 0 1
16   Հարավսլավիա Եվրոպա 0 1 (1984) 1

Օլիմպիական խաղերի բազմակի մայրաքաղաքներԽմբագրել

Կարգ Քաղաք Երկիր Աշխարհամաս Ամառային օլիմպիական խաղեր Ձմեռային օլիմպիական խաղեր Ընդհանուր օլիմպիական խաղեր
1 Լոնդոն   Մեծ Բրիտանիա Եվրոպա 3 (1908, 1948, 2012) 0 3
1 Փարիզ   Ֆրանսիա Եվրոպա 3 (1900, 1924, 2024) 0 3
1 Լոս ԱՆջելես   ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա 3 (1932, 1984, 2028) 0 3
2 Աթենք  /  Հունաստան Եվրոպա 2 (1896, 2004) 0 2
2 Տոկիո   Ճապոնիա Ասիա 2 (1964, 2020) 0 2
2 Լեյք Փլեսիդ   ԱՄՆ Հյուսիսային Ամերիկա 0 2 (1932, 1980) 2
2 Ինսբրուք   Ավստրիա Եվրոպա 0 2 (1964, 1976) 2
2 Սանկտ Մորից   Շվեյցարիա Եվրոպա 0 2 (1928, 1948) 2
2 Պեկին   Չինաստան Ասիա 1 (2008) 1 (2022) 2

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Findling John E., Pelle, Kimberly D. (2004)։ Encyclopedia of the Modern Olympic Movement։ Greenwood Publishing Group։ էջ 41։ ISBN 978-0-313-32278-5 
  2. 2,0 2,1 Durántez Conrado (April–May 1997)։ «The Olympic Movement, a twentieth-century phenomenon»։ Olympic Review XXVI (14): 56–57 
  3. «Antwerp 1920»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  4. «Chamonix 1924»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  5. «Paris 1924»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  6. «St. Moritz 1928»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  7. «Amsterdam 1928»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  8. «Lake Placid 1932»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  9. «Los Angeles 1932»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  10. «Garmisch-Partenkirchen 1936»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 
  11. «Berlin 1936»։ olympic.org։ Վերցված է հունվարի 23, 2011 

Արտաքին հղումներԽմբագրել

  • «The Olympic Games»։ olympic.org։ International Olympic Committee։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-24-ին։ Վերցված է 2009-06-05