Բացել գլխավոր ցանկը

Ռուսաստանի պատերազմների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Սույն հոդվածում ներկայացված են բոլոր պատերազմները և ռազմաքաղաքական հակամարտությունները, որոնցում Ռուսաստանն ունեցել է որոշակի դերակատարում։ Ցանկում ներկայացված բոլոր ընդհարումները տեղի են ունեցել 1480 թվականից ի վեր (թաթարական տիրապետության ավարտ)։

Coat of Arms of the Russian Federation.svg
Հին սլավոններ, ռուսեր (մինչև 9-րդ դարը)
Հին ռուսական պետություն (9-13 դդ.)
Նովգորոդյան Ռուսիա (862-882)
Կիևյան Ռուսիա (882-1240)
Կայսերապատկան Ռուսիա (12-16 դդ.)
Նովգորոդի Հանրա (1136-1478)
Վլադիմիրի իշխանություն (1157-1389)
Լիտվական և Ռուսական իշխանություն (1236-1795)
Մոսկվայի իշխանություն (1263-1547)
Ռուսիայի միավորում
Ռուսական ցարություն (1547-1721)
Ռուսական կայսրություն (1721-1917)
Ռուսաստանի հանրապետություն (1917)
Խորհրդային Ռուսաստան (1917-1922)
Այլ կազմավորումներ
Խորհրդային Միություն (1922-1991)
Ռուսաստանի Դաշնություն (1991-ից)

Ղեկավարներ | Ժամանակագրություն
Ռուսաստան Ռուսաստանի պորտալ

Մոսկվայի մեծ իշխանություն (1480–1547)Խմբագրել

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Ուգրա գետի մեծ դիմադրություն
(հոկտեմբերի 8, 1480)
  Մոսկվայի մեծ իշխանություն   Ոսկե հորդա Հաղթանակ
  • Մոնղոլ-թաթարական տիրապետության ավարտ
Ռուս-լիտվական երկրորդ պատերազմ (1492-1494)   Մոսկվայի մեծ իշխանություն   Լիտվական մեծ իշխանություն Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1495–1497)   Մոսկվայի մեծ իշխանություն   Շվեդիա Անավարտ
Ռուս-լիտվական երկրորդ պատերազմ (1500-1503)   Մոսկվայի մեծ իշխանություն   Լիտվական մեծ իշխանություն


  Լիվոնյան օրդեն

Հաղթանակ
Ռուս-լիտվական երրորդ պատերազմ (1507-1508)   Մոսկվայի մեծ իշխանություն   Լիտվական մեծ իշխանություն

  Ղրիմի խանություն

Անավարտ
Ռուս-լիտվական չորրորդ պատերազմ (1512-1522)   Մոսկվայի մեծ իշխանություն

  Լիվոնյան օրդեն

  Լիտվական մեծ իշխանություն

  Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Ռուս-լիտվական հինգերորդ պատերազմ (1534-1537)   Մոսկվայի մեծ իշխանություն   Լիտվական մեծ իշխանություն

  Ղրիմի խանություն

Անորոշ

Ռուսական թագավորություն (1547-1721)Խմբագրել

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Լիվոնյան պատերազմ
(1558-1583)
  Ռուսական թագավորություն
Լիվոնիայի թագավորություն
  Լիվոնյան դաշինք

  Դանիա-Նորվեգական ունիա
  Շվեդական կայսրություն
  Լեհ-լիտվական դաշինք
(մինչև 1569 թվականը՝ Լեհ-լիտվական միություն)

Պարտություն
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1568-1570)   Ռուսական թագավորություն   Օսմանյան կայսրություն

  Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
  • Կոստանդնուպոլսի հաշտության պայմանագիր (1570)
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1590–1595)   Ռուսական թագավորություն   Շվեդական կայսրություն Հաղթանակ
Ռուս-լեհական պատերազմ (1605–1618)   Ռուսական թագավորություն
 Շվեդիայի թագավորություն (1609–1610)
  Լեհ-լիտվական դաշինք Պարտություն
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1610-1617)   Ռուսական թագավորություն   Շվեդական կայսրություն Պարտություն
Սմոլենսկյան պատերազմ
(1632-1634)
  Ռուսական թագավորություն   Լեհ-լիտվական դաշինք Պարտություն
Ռուս-ցինական սահմանային ընդհարումներ
(1652-1689)
  Ռուսական թագավորություն
Կազակներ
Ցին կայսրություն

Չոսոն դինաստիա

Պարտություն
Ռուս-լեհական պատերազմ (1654–1667)   Ռուսական թագավորություն
  Ուկրաինայի կազակներ
  Լեհ-լիտվական դաշինք

  Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1656–1658)   Ռուսական թագավորություն   Շվեդական կայսրություն Անավարտ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1676–1681)   Ռուսական թագավորություն   Օսմանյան կայսրություն

  Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1686–1700)   Ռուսական թագավորություն
  Համբսբուրգյան կայսրություն

  Լեհ-լիտվական դաշինք
  Ուկրաինայի կազակներ

  Օսմանյան կայսրություն

  Ղրիմի խանություն

Հաղթանակ
Հյուսիսային պատերազմ
(1700-1721)
  Ռուսական թագավորություն

  Դանիա-Նորվեգական ունիա
(1700, 1709–)
  Սաքսոնիայի էլէկտորատ
(1700–6, 1709–)
  Լեհ-լիտվական դաշինք
(1700–4, 1709–)
  Ուկրաինայի կազակներ (1700–8)
  Պրուսիայի թագավորություն (1715–)
  Հանովերի էլեկտորատ (1715–)
  Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն (1717–19)

  Շվեդական կայսրություն

  Հոլշտեյն-Գոտտորպ
  Լեհ-լիտվական դաշինք (1704–9)
  Օսմանյան կայսրություն (1710–4)
  Ուկրաինայի կազակներ (1708–9)
  Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն (1700, 1719–21)

Հաղթանակ

Հաղթանակ ընդդեմ Շվեդիայի

Պարտություն ընդդեմ Օսմանյան կայսրության

Ռուս-ղազախական հակամարտություններ
(1717-1847)
  Ռուսական կայսրություն

Բաշկիրներ
Կազակ խռովարարներ

  Ղազախական խանություն
Ղրղզական ցեղեր
  Խիվայի խանություն
Հաղթանակ

Ռուսական կայսրություն (1721–1917)Խմբագրել

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Ռուս-պարսկական պատերազմ (1722–1723)   Ռուսաստան
 Ուկրաինայի կազակներ

Վրաստան
Հայաստան

  Սեֆյան Պարսկաստան
  Օսմանյան կայսրություն
Հաղթանակ
Լեհաստանի ժառանգության պատերազմ
(1733-1738)
  Լեհաստան  

    Օգոստոս III-ի օրոք
  Ռուսաստան
  Համբսբուրգյան կայսրություն
  Սաքսոնիայի էլէկտորատ
  Պրուսիայի թագավորություն

  Լեհաստան

    Ստանիսլավ I Լեշինսկու օրոք
  Ֆրանսիայի թագավորություն (Բուրբոններ)
  Իսպանիա (Բուրբոններ)
  Սարդինիայի թագավորություն

Անորոշ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1735–1739)   Ռուսաստան
  Ուկրաինայի կազակներ (Ռուսական կայսրության պրոտեկտորատ)

  Հաբսբուրգյան կայսրություն

  Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Բաշկիրյան խռովություն
(1735-1740)
  Ռուսաստան Բաշկիրներ Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1741–1743)

Ավստրիական ժառանգության պատերազմների մաս

  Ռուսաստան   Շվեդիա Հաղթանակ
Ավստրիական ժառանգության պատերազմներ
(1740-1748)
  Համբսբուրգյան կայսրություն

  Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն
  Հանովերի էլեկտորատ
  Նիդեռլանդների Թագավորություն
  Սաքսոնիայի էլեկտորատ (1743–45)
  Սարդինիայի թագավորություն

  Պրուսիայի թագավորություն

(1740–42) (1744–45)
  Իսպանիայի թագավորություն (1740–1746)
  Ռուսաստան
  Ֆրանսիայի թագավորություն
  Բավարիա (1741–45)
  (1741–42)
  Սիցիլիայի թագավորություն Նեպալ և Սիցիլիա
  Ճենովայի Հանրապետություն
  Շվեդիա (1741–43)

Պարտություն
Յոթամյա պատերազմ
(1756-1763)
  • Ռուսաստանի մասնակցությունը մինչև 1762 թ.
  Ֆրանսիայի թագավորություն

  Համբսբուրգյան կայսրություն
  Իսպանիա
  Շվեդիա
  Ռուսաստան
  Սաքսոնիա

  Պրուսիայի թագավորություն

  Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն
  Հանովերի էլեկտորատ
  Բրաունշվայգ-Վոլֆենբութելի իշխանություն
  Պորտուգալիա
  Հեսսե-Կասսել
  Շաումբուրգ-Լիպպե
  Իրոկեզյան կոնֆեդերացիա

Ճերմակ խաղաղություն

Ռուսաստանի նախկին դաշնակիցների պարտություն

Բարի կոնֆեդերացիայի պատերազմ
(1768-1772)
  Ռուսաստան   Ֆրանսիայի թագավորություն

  Բարի կոնֆեդերացիա

Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1768–1774)   Ռուսաստան   Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Եմելյան Պուգաչովի ապստամբություն
(1773-1775)
  Ռուսաստան Ուրալյան կազակներ
Գյուղացի ապստամբներ
  Օսմանյան կայսրություն
Հաղթանակ
  • Ապստամբության ճնշում
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1787–1792)   Ռուսաստան   Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1788–1790)   Ռուսաստան   Շվեդիա Անավարտ
Ռուս-լեհական պատերազմ
(1792)
  Ռուսաստան
Տարգովիցյան կոնֆեդերացիա
  Լեհ-լիտվական դաշինք Հաղթանակ
Պարսկական արշավանք
(1796)
  Ռուսաստան   Պարսկական կայսրություն Հաղթանակ
Երկրորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1799-1802)
  • Ռուսաստանը լքում է կոալիցիան 1799-ին
  Համբսբուրգյան կայսրություն

  Սրբազան Հռոմեական կայսրություն
  Մեծ Բրիտանիայի թագավորություն
  Ռուսաստան
  Ֆրանսիայի ռոյալիստներ
  Պորտուգալիա
  Երկու Սիցիլիաների թագավորություն
  Օսմանյան կայսրություն

  Ֆրանսիայի Հանրապետություն

  Իսպանիա
  Դանիա-Նորվեգական ունիա
  Լեհական լեգեոններ
Քույր հանրապետություններ

Կոալիցիայի պարտություն
Երրորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1803-1806)
  Ավստրիական կայսրություն

  ՄԲԻՄԹ
  Ռուսաստան
  Սիցիլիայի թագավորություն
  Նեապոլի թագավորություն
  Պորտուգալիա
  Շվեդիա

  Առաջին ֆրանսիական կայսրություն

Քույր պետություններ

Պարտություն
Ռուս-պարսկական պատերազմ (1804–1813)   Ռուսաստան   Պարսկական կայսրություն Հաղթանակ
Չորրորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1806-1807)
  Պրուսիայի թագավորություն

  ՄԲԻՄԹ
 
  Շվեդիա
  Ռուսաստան
  Սիցիլիա

  Ֆրանսիական կայսրություն

Ռեյնի դաշինք

  Լեհական լեգեոններ
Քույր պետություններ   Իսպանիա

Պարտություն
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1806-1812)   Ռուսաստան   Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Ռուս-շվեդական պատերազմ (1808—1809)
(Ֆիննական պատերազմ)
  Ռուսաստան   Շվեդիա Հաղթանակ
Հինգերորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1809)
  • Գալիսյան արշավանք, Ռուսաստանի նվազագույն մասնակցություն
 Ֆրանսիական կայսրություն
  Վարշավայի դքսություն
  Ռուսաստան
  Ավստրիական կայսրություն Հաղթանակ
Ֆրանսիայի ներխուժումը Ռուսաստան
(1812)
  Ռուսաստան   Ֆրանսիական կայսրություն

Քույր պետություններ
  Ավստրիական կայսրություն
  Պրուսիայի թագավորություն
  Իսպանիա

Հաղթանակ
Վեցերորդ կոալիցիայի պատերազմ
(1813-1814)
  Ավստրիական կայսրություն

  Պրուսիայի թագավորություն
  ՄԲԻՄԹ
  Շվեդիա
  Ռուսաստան
  Իսպանիա
  Պորտուգալիա
  Սիցիլիա
  Սարդինիայի թագավորություն

  Առաջին ֆրանսիական կայսրություն

Քույր պետություններ

Հաղթանակ
Յոթերորդ կոալիցիայի պայմանագիր
(1815)
  Ավստրիական կայսրություն
  Պրուսիայի թագավորություն
  ՄԲԻՄԹ
  Ռուսաստան
  Հանովերի էլեկտորատ

  Նասսաու
  Բրաունշվայգ
  Շվեդիա
  Նիդեռլանդների Միացյալ Թագավորություն
  Իսպանիա
  Պորտուգալիա
  Սարդինիայի թագավորություն
  Սիցիլիա
  Տոսկանա
  Շվեյցարիա
  Ֆրանսիայի ռոյալիստներ

  Առաջին ֆրանսիական կայսրություն
  Նեապոլ
Հաղթանակ
Կովկասյան պատերազմ
(1817-1864)
  Ռուսական կայսրություն
Մեգրելիայի իշխանություն
  Գուրիայի իշխանություն
  Կովկասյան իմամություն
  Չերքեզիա
Աբխազ լեռնականներ
Քաբարդա (մ. 1825)
Սվանեթիի իշխանություն
  Գազիկումուխի խանություն
Դաղստանի լեռնականներ
Ավարական խանություն (1829–1859)
Հաղթանակ
Ռուս-պարսկական պատերազմ (1826-1828)   Ռուսաստան   Պարսկական կայսրություն Հաղթանակ
Նավարինոյի ճակատամարտ
(1827)
  ՄԲԻՄԹ
  Առաջին ֆրանսիական կայսրություն
  Ռուսաստան
  Օսմանյան կայսրություն
  Եգիպտոսի վիլայեթ
  Թունիսի վիլայեթ
Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1828-1829)   Ռուսաստան   Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Նոյեմբերյան ապստամբություն
(1830-1831)
  Ռուսաստան   Լեհական թագավորություն Հաղթանակ
Թուրք-եգիպտական երկրորդ պատերազմ
(1839–1841)
  Բրիտանական կայսրություն
  Ավստրիական կայսրություն
  Ռուսական կայսրություն
  Օսմանյան կայսրություն
  Եգիպտոս
  Հուլիսյան միապետություն
  Իսպանիա
Հաղթանակ
  • Եգիպտոսը հրաժարվում է Սիրիային ներկայացրած տարածքային պահանջներից
Հյուսիսային Ղրղզստանի ներխուժում
(1847)
Օրմոն Խանի ղրղզական ցեղեր
  Ռուսական կայսրություն
  Ղազախական խանություն Հաղթանակ
  • Քենեսարի խանի մահ
Ղրիմի պատերազմ
(1853-1856)
  Ռուսաստան   Ֆրանսիական կայսրություն
  Օսմանյան կայսրություն
  ՄԲԻՄԹ
  Սարդինիայի թագավորություն
Պարտություն
Հունվարյան ապստամբություն
(1863-1864)
  Ռուսական կայսրություն   լեհ, լիտվացի և ուկրաինացի ապստամբներ Հաղթանակ
Ռուս-թուրքական պատերազմ (1877-1878)   Ռուսական կայսրություն
  Բուլղարացի կամավորներ
  Ռումինիա
  Սերբիա
  Չեռնոգորիա
  Օսմանյան կայսրություն Հաղթանակ
Իխետուան ապստամբություն
(1899-1901)
Ութ տերությունների դաշինք՝

  Ճապոնական կայսրություն
  ՄԲԻՄԹ
  Ռուսաստան
  Ֆրանսիա
  ԱՄՆ
  Գերմանական կայսրություն
  Ավստրո-Հունգարական կայսրություն
  Իտալիայի թագավորություն

  «Արդար ներդաշնակության հասարակություն»

  Ցին կայսրություն

Հաղթանակ

Ռուս-ճապոնական պատերազմ
(1904-1905)

  Ռուսաստան
  Չեռնոգորիայի իշխանություն
  Ճապոնական կայսրություն Պարտություն
Առաջին համաշխարհային պատերազմ
(1914-1918)
Դաշնակիցներ՝

  Ֆրանսիա
  Մեծ Բրիտանիա
  Ռուսաստան
  ԱՄՆ
  Չինաստան
  Իտալիայի թագավորություն
  Ճապոնական կայսրություն
  Կանադա
  Ավստրալիա
  Նոր Զելանդիա
  Հնդկաստան
  Հարավային Աֆրիկա
  Սերբիայի թագավորություն
  Ռումինիայի թագավորություն
  Բելգիա
  Հունաստանի թագավորություն
  Պորտուգալիա
  Բրազիլիա

Կենտրոնական ուժեր`

  Գերմանական կայսրություն
  Ավստրո-Հունգարական կայսրություն
  Օսմանյան կայսրություն
  Բուլղարիայի ցարություն

Պարտություն
Բասմաչների ապստամբություն
(1916-1934)
  Խորհրդային Ռուսաստան

  Թուրքեստանի ԻԽՍՀ
  Կիրգիզիայի ԽԽՍՀ

  Բասմաչներ

  Խիվայի խանություն
  Բուխարա
  Աֆղանստան

Հաղթանակ

Ռուսաստանի Խորհրդային Ֆեդերատիվ Սոցիալիստական Հանրապետություն (1917–1922)Խմբագրել

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Ռուսաստանի քաղաքացիական պատերազմ
(1917–1922)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Հեռավոր Արևելյան Հանրապետություն
  Մոնղոլիայի կոմունիստներ

  Մախնովշչինա
  Ձախակողմյան ՍՀ
  Կանաչ բանակ

  Սպիտակ շարժում
  Հյուսիսային Կովկասի լեռնային հանրապետություն
  Սև բանակ
  Ձախակողմյան ՍՀ
  Կանաչ բանակ

  Միացյալ Թագավորություն
  Ճապոնական կայսրություն
  Չեխոսլովակիա
  Հունաստանի թագավորություն
  ԱՄՆ
  Ֆրանսիա
  Սերբիայի թագավորություն
  Ռումինիայի թագավորություն
  Իտալիայի թագավորություն
  Չինաստանի Հանրապետություն


  Մոնղոլիա

Հաղթանակ
Ուկրաինայի ազգային-ազատագրական շարժում
(1917-1921)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Ուկրիաինայի ԽՍՀ
  Մախնովշչինա
  Ուկրաինայի Ժողովրդական Հանրապետություն

  Արևմտյան Ուկրաինայի ժողովրդական հանրապետություն
  Գերմանական կայսրություն (1918)
  Լեհաստան (1920-1921)


  Ուկրաինայի իշխանություն

  Սպիտակ շարժում
  Գերմանական կայսրություն (1917–1918)

  Ռումինիա (1918)

  Լեհաստան (1918–1919)

  Ֆրանսիա (1919)
  Հունաստանի թագավորություն (1919)

Հաղթանակ
Ղազախական արշավանք
(1917–1920)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ   Ալաշական իքնավարություն Հաղթանակ
Ֆինլանդիայի քաղաքացիական պատերազմ
(1918)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Կարմիր գվարդիա
  Սպիտակ գվարդիա
  Գերմանական կայսրություն
Պարտություն
Լատվիայի անկախության պատերազմ
(1918-1920)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Լատվիայի ՍՍՀ
  Լատվիական բանակ
  Էստոնիա
  Լիվեն
  Լեհաստան
  Լիտվա

Միավորված ուժերի օժանդակություն


  VI պահեստային գունդ՝

1919 թ. սեպտեմբերի միավորման արդյունքում՝
  Արևմտյան կամավորական բանակ

Պարտություն
  • Լատվիայի Հանրապետության անկախացում
Էստոնիայի անկախության պատերազմ
(1918–1920)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Էստոնիայի աշխատավորական կոմունա
  Էստոնիա
  Լատվիա
  ՄԲԻՄԹ
  Սպիտակ շարժում
ֆին, դանիացի և շվեդ կամավորականներ

  Մերձբալթյան լանդեսվեր

Պարտություն
  • Էստոնիայի Հանրապետության անկախացում
Խորհրդա-լիտվական պատերազմ
(1918–1919)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  ԼԲՍՍՀ
  Լիտվայի Հանրապետություն
  Սաքսոնցի կամավորականներ
Պարտություն
  • Բուլշևիկյան ուժերի վռնդում
Վրաց-օսեթական կոնֆլիկտ
(1918–1920)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Օսիացի ապստամբներ
  Անդրկովկասի Ֆեդերացիա
  Վրաստան
Պարտություն
  • Օսեթյան ապսատմբության ճնշում
Խորհրդա-լեհական պատերազմ
(1919–1921)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Ուկրիաինայի ԽՍՀ
  Լեհաստան
  Ուկրաինա
Պարտություն
Ադրբեջանի խորհրդայնացում
(1920)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Ադրբեջանական ԽՍՀ
  Ադրբեջան Հաղթանակ
  • Ադրբեջանի Դեմոկրատական Հանրապետության կառավարության տապալում
Վրաստանի խորհրդայնացում
(1921)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ
  Հայկական ԽՍՀ
  Ադրբեջանական ԽՍՀ
  Թուրքիա
  Վրաստան Հաղթանակ
Փետրվարյան ապստամբություն
(1921)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ   ՀՅԴ Հաղթանակ
  • Շարժումը ճնշվում է, բոլշևիկները վերագրավում են Երևանը
Կարելյան ապստամբություն
(1921–1922)
  Ռուսաստանի ԽՖՍՀ   Անտառային պարտիզաններ
  Ֆինն կամավորականներ
Հաղթանակ
  • Ապստամբությունը ճնշվում է

ԽՍՀՄ (1922–1991)Խմբագրել

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Օգոստոսյան ապստամբություն
(1924)
  ԽՍՀՄ   Դամկոմ Հաղթանակ
  • Ապստամբության ճնշում, Վրաստանում խորհրդային կարգերի վերահաստատում
Խորհրդա
(1929)
  ԽՍՀՄ   Չինաստան Հաղթանակ
  • 1924 թվականի համաձայնագրի դրույթների բավարարում
Խորհրդա-ճապոնական սահմանային կոնֆլիկտներ
(1932–1941)
  ԽՍՀՄ
  Մոնղոլիա
  Ճապոնական կայսրություն
  Մանչժոու-գո
Հաղթանակ
Սինցզյանի իսլամական ապստամբություն
(1937)
  Սինցզյան
  ԽՍՀՄ
  Սպիտակ շարժում
  Չինաստան Հաղթանակ
  • Սինցզյանի երկրամասում հաստատվում է Շեն Շիցայի ռեժիմը
Լեհաստանի ներխուժում
(1939)
  Նացիստական Գերմանիա
  Սլովակիա
  ԽՍՀՄ
  Լեհաստան Հաղթանակ
  • Լեհաստանի տարածքը բաժանվում է Գերմանիայի, ԽՍՀՄ-ի, Լիտվայի և Սլովակիայի միջև
Խորհրդա-ֆիննական պատերազմ
(1939-1940)
  ԽՍՀՄ   Ֆինլանդիա Հաղթանակ
Մերձբալթյան երկրների օկուպացում
(1940)
  ԽՍՀՄ   Լատվիա
  Լիտվա
  Էստոնիա
Հաղթանակ
Երկրորդ համաշխարհային պատերազմ
(1941-1945)
  ԽՍՀՄ
  ԱՄՆ
  Մեծ Բրիտանիա
  Չինաստանի Հանրապետություն
  Ֆրանսիա
  Լեհաստան
  Կանադա
  Ավստրալիա
  Նոր Զելանդիա
  Հնդկաստան
  Հարավային Աֆրիկա
  Հարավսլավիա
  Հունաստանի թագավորություն
  Դանիա
  Նորվեգիա
  Նիդերլանդներ
  Բելգիա
  Լյուքսեմբուրգ
  Չեխոսլովակիա
  Բրազիլիա
  Մեքսիկա
  Եթովպական կայսրություն
  Նացիստական Գերմանիա
  Ճապոնական կայսրություն
  Իտալիայի թագավորություն
  Հունգարիա
  Ռումինիա
  Բուլղարիա
  Ֆինլանդիա
  Թաիլանդ
  Մանչժոու-գո
  Խորվաթիա
  Սլովակիա
Հաղթանակ
Մերձբալթյան երկրների պարտիզանական ապստամություն
(1944–1956)
  ԽՍՀՄ   Լատվիա
  Լիտվա
  Էստոնիա
Հաղթանակ
  • Ազգային-պարտիզանական շարժման պարտություն
Կորեական պատերազմ
(1950–1953)
  Հյուսիսային Կորեա
  Չինաստան
  ԽՍՀՄ
  ՄԱԿ
  Հարավային Կորեա
  ԱՄՆ
  Մեծ Բրիտանիա
Հրադադար
Հունգարական հեղափոխություն
(1956)
  ԽՍՀՄ
  ՊՊՄ
  Հակակոմունիստական շարժում Հաղթանակ
  • Հեղափոխության պարտություն
Չեխոսլովակիայի ներխուժում
(1968)
  ԽՍՀՄ
  Բուլղարիա
  Արևելյան Գերմանիա
  Հունգարիա
  Լեհաստան
  Չեխոսլովակիա Հաղթանակ
Ուժասպառության պատերազմ
(1969–1970)
  Եգիպտոս
  ԽՍՀՄ
  Իսրայել Երկու կողմերի հաթանակ
Էրիթրեայի անկախության պատերազմ
(1974–1990)
  Եթովպիա
  Կուբա
  ԽՍՀՄ
  Հարավային Եմեն
  ԷԱՖ
  ԷԱԺՖ
Պարտություն (սահմանափակ մասնակցություն)
  • Կոմունիստական ուժերի հեռացումից հետո Էրիթրեան ձեռք է բերում անկախություն
Անգոլայի քաղաքացիական պատերազմ
(1975–1991)
  ԱԱԺՇ
  Կուբա
  ԽՍՀՄ
  ՍՎԱՊՈ
  ԱԱԿ
  Հարավային Աֆրիկա
  ՈՒՆԻՏԱ
  ԱԱԱՖ
  ԿԷԱՖ
Փակուղային իրավիճակ (սահմանափակ մասնակցություն)
  • Քաղաքացիական պատերազմի ավարտ
  • Անգոլայից բոլոր արտաքին ռազմական ուժերի դուրսբերում
  • Նամիբիայի անկախացում
Եթովպա-սոմալիական պատերազմ
(1977–1978)
  Եթովպիա
  Կուբա
  Հարավային Եմեն
  ԽՍՀՄ
  Սոմալի
  ԱՍԱՖ
Հաղթանակ
  • Սոմալին, բացի Չինաստանից, ղզում է բոլոր հարաբերությունները սոցիալիստական ճամբարի երկրների հետ
Խորհրդա-աֆղանական պատերազմ
(1979–1989)
  ԽՍՀՄ
  Աֆղանստան
  Փեշավարյան յոթնյակ
  Թեհրանյան ութնյակ
Զորքերի հետկանչում

Ռուսաստանի Դաշնություն (1991–այժմ)Խմբագրել

Անվանում Կողմ 1 Կողմ 2 Արդյունք
Հարավօսիական պատերազմ

(1991-1992)

  Ռուսաստան

  Հարավային Օսիա

  Վրաստան Հաղթանակ
  • Հարավային Օսիան ձեռք է բերում դե ֆակտո անկախություն
Վրաց-աբխազական պատերազմ (1991-1993)   Ռուսաստան

  Աբխազիա
Բաղրամյանի անվան գումարտակ

  Վրաստան

  ՈՒՆԱ-ՈՒՆՍՕ «Արգո»

Հաղթանակ
  • Աբխազիան ձեռք է բերում դե ֆակտո անկախություն
Մերձդնեստրի կոնֆլիկտ
(1992)
  Մերձդնեստր
  Ռուսաստան
  Մոլդովա

Սատարող՝
  Ռումինիա

Հաղթանակ
Օս-ինգուշական հակամարտություն
(1992)
  Ռուսաստան

  Հարավային Օսիա

  Ինգուշ աշխարհազորայիններ Հաղթանակ
Տաջիկստանի քաղաքացիական պատերազմ
(1992–1997)
  Տաջիկստան
  Ռուսաստան
  Ուզբեկստան
Տաջիկստանի միացյալ ընդդիմություն

  Աֆղանստանի Իսլամական Հանրապետություն
  Թալիբանյան ստորաբաժանումներ Սատարող՝
  Ալ-Քաիդա

Փակուղային իրավիճակ
Վրաստանի քաղաքացիական պատերազմ
(1991–1993)
  Վրաստան
  Ռուսաստան
  Զվիադականներ Հաղթանակ
  • Զվիադական շարժման ճնշում
Առաջին չեչենական պատերազմ
(1994–1996)
  Ռուսաստան   Իչկերիա
  Մոջահեդ
Պարտություն
Դաղստանի պատերազմ
(1999)
  Ռուսաստան   ՄԻԽԲ Հաղթանակ
Երկրորդ չեչենական պատերազմ
(1999–2009)
  Ռուսաստան   Իչկերիա
  Կովկասյան ֆրոնտ
  Մոջահեդ
Հաղթանակ
  • Իչկերիայի միավորումը Ռուսաստանի Դաշնությանը
Ռուս-վրացական պատերազմ
(2008)
  Ռուսաստան

  Հարավային Օսիա
  Աբխազիա
  Մերձդնեստր

  Վրաստան Հաղթանակ
  • Աբխազիայի և Հարավային Օսիայի ընդարձակում
Հյուսիսային Կովկասի ահաբեկչական գործողություններ
(2009-այժմ)
  Ռուսաստան   Կովկասյան էմիրատ
  ԻԼԻՊ (2015-ից)
Ընթացիկ
Ղրիմի ճգնաժամ
(2014)
  Ռուսաստան   Ուկրաինա Հաղթանակ
  • Ղրիմը միացվում է Ռուսաստանի դաշնությանը
Դոնբասի պատերազմ
(2014–այժմ)
  Ռուսաստան
  Դոնեցկի Ժողովրդական Հանրապետություն
  Լուգանսկի Ժողովրդական Հանրապետություն
  Ուկրաինա Ընթացիկ
Սիրիայի ռազմական միջամտում
(2015-այժմ)
  Ռուսաստան
  Սիրիայի կառավարություն
  Հեզբոլլահ
  Սիրիա

Սատարող՝
  Իրաք

  Սիրիայի ազատ բանակ

Սատարող՝
  Ֆրանսիա
  Կատար
  Սաուդյան Արաբիա
  Մեծ Բրիտանիա
  ԱՄՆ
  Թուրքիա


  Իրաքի և Լևանտի իսլամական պետություն


  Նվաճման բանակ

Սատարող՝
  Սաուդյան Արաբիա
  Թուրքիա
  Կատար

Ընթացիկ
  • Ռուսաստանի ռազմական միջամտում՝ ի սատարումն Բաշար ալ-Ասադի կառավարության

Տես նաևԽմբագրել