Ռեգբի 15-ի մրցաշարերի ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Այստեղ բերված է Ռեգբի 15-ի առավել հայտնի մրցաշարերի ցանկը որոնք այս պահին անց են կացվում։ Այս ցանկում ընդգրկված են ինչպես միջազգային այնպես էլ ազգային թիմային, ակումբային, ինչպես նաև պրովինցյալ միցաշարերը։

Միջազգային մրցաշարերԽմբագրել

Անվանում Մասնակիցներ Առաջին խաղը Վերջին խաղը Հաճախականություն Նշումներ
Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն Նախորդ առաջնության 12 լավագույն հավաքականները (լավագույն 3-ը ամեն խմբից) և որակավորման արդյունքով 8 ազգերի հավաքականները։ 1987-ի Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 2007-ի Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 4 տարին մեկ անգամ
Կանանց Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն Լավագույն 12 կանանց ազգային հավաքականները 1991-ի Կանանց Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 2006-ի Կանանց Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն 4 տարին մեկ անգամ
Վեց Ազգերի Առաջնություն Անգլիա, Ֆրանսիա, Իռլանդիա, Իտալիա, Շոտլանդիա, Ուեյլզ 1883 2010-ի Վեց Ազգերի Առաջնություն Ամենամյա Սկզբնական անվանումը - Home Nations Առաջնություն։ 1910-ին Ֆրանսիայի մրցաշարին միանալուց հետո Հինգ Ազգերի Առաջնություն իսկ 2000-ին Իտալիայի միացումից հետո Վեց Ազգերի Առաջնություն։
Կանանց Վեց Ազգերի Առաջնություն Անգլիա, Ֆրանսիա, Իռլանդիա, Իտալիա, Շոտլանդիա, Ուեյլզ 1996 2009 Ամենամյա
Երեք Ազգերի սերիա Ավստրալիա, Նոր Զելանդիա, Հարավ–Աֆրիկյան Հանրապետություն 1996-ի Երեք Ազգերի սերիա 2009-ի Երեք Ազգերի սերիա Ամենամյա Արգենտինան կմիանա սերիային 2012 թվականից
Կանադաի Գավաթ Կանադա և երեք այլ հրավիրված թիմեր։ 1993-ի Կանադաի Գավաթ 2005-ի Կանադաի Գավաթ Մոտավոր երկու տարին մեկ անգամ Կանանց միջազգային մրցաշար ընդգրկող ԱՄՆ-ի, Նոր Զելանդիայի և/կամ Անգլիայի ազգային հավաքականները։
Չերչիլի Գավաթ Կանադա, Անգլիական Սաքսոններ, ԱՄՆ և 3 հրավիրված հավաքականներ։ 2003 2009-ի Չերչիլի Գավաթ Ամենամյա
FIRA Կանանց Եվրոպայի Առաջնություն Ավելի քան 16 եվրոպական ազգային հավաքականներ 1988-ի Կանանց Եվրոպայի Առաջնություն 2008-ի Կանանց Եվրոպայի Առաջնություն Ամենամյա
Եվրոպական Ազգերի Գավաթ 36 եվրոպական ազգային հավաքականներ 2000 2009 Ամենամյա Խաղարկվում է երկու տարվա ընթացքում տան և ելքային խաղերի մինունքով բաժանված 3 դիվիզիոնների և ճյուղերի։ Դիվիզիոն ճյուղերը ունեն 7 մրցույթային մակարդակներ promotion-ով և relegation-ով.
Խաղաղ Օվկիանոսի Ազգերի Գավաթ Ավստրալիա, Ֆիջի, Ճապոնիա, Նոր Զելանդիայի պատանեկան հավաքական, Սամոա, Տոնգա 2006-ի IRB Խաղաղ Օվկիանոսի 5 Ազգերի Գավաթ 2009-ի IRB Խաղաղ Օվկիանոսի Ազգերի Գավաթ Ամենամյա Սկզբնական տարբերակով Խաղաղ Օվկիանոսի 5 Ազգերի Գավաթ - փոխարինված Խաղաղ Օվկիանոսի Երեք Ազգերի Գավաթով
IRB Ազգերի Գավաթ Արգենտինա Ա, Իտալիա Ա, Նամիբիա, Վրաստան, Ռումինիա, Հարավ-Աֆրիկյան Հանրապետության 2-րդ ազգային հավաքական 2006 2009-ի IRB Ազգերի Գավաթ Ամենամյա
Ասիական 5 Ազգերի սերիա Ասիական լավագույն հինգ ներկայացուցիչները 2008-ի Ասիական 5 Ազգերի սերիա 2009-ի Ասիական 5 Ազգերի սերիա Ամենամյա
  • Չորս Ազգերի Գավաթ — Բելգիա, Իսպանիա, Ուեյլզի ակումբային XV, Ֆրանսիայի սիրողական հավաքականը
  • PARA Համա–Ամերիկյան Առաջնություն — Ուրուգվայ, Կանադա, ԱՄՆ և Արգենտինա
  • Հարավ-Ամերիկյան Ռեգբիի Առաջնություն
  • Super Cup — Կանադա, Ճապոնիա, Ռուսաստան և ԱՄՆ (նախկին անվանումը Super Powers Cup)
  • Կանանց միջազգային ռեգբի
  • Մինչև 19 տարոկանների Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն — Ամբողջ աշխարհը (չի անցկացվում)
  • IRB Մինչև-21 տարոկանների Ռեգբիի Աշխարհի Առաջնություն — Ամբողջ աշխարհը (չի անցկացվում)
  • IRB Մանկապատանեկան Աշխարհի Առաջնություն — Մինչև 19 և 21 տարեկանների աշխարհի առաջնությունների առաջին միացումը 2008-ից սկսած
  • IRB Մանկապատանեկան գավաթ — Մինչև 20 տարեկանների մրցաշար
  • Աշնանային Միջազգային Մրցաշար — Հյուսիսային կիսագնդում նոյեմբեր ամսին անց կացվող տեստային հանդիպումների անվանում։
  • Աֆրիկայի գավաթ — Աֆրիկյան երկրների գլխավոր մրցաշարը։
  • CAR Super 16 — Աֆրիկյան ազգերի երկրորդ մրցաշար։

Ակումբային և պրովինցիալ մրցաշարերԽմբագրել

ՄիջազգայինԽմբագրել

  • Super 14 — Ավստրալիայի, Նոր Զելանդիայի և Հարավ–Աֆրիկյան Հանրապետության ակումբնե (նախկինում Super 12)

ԱֆրիկաԽմբագրել

  • Currie Գավաթ — Հարավ–Աֆրիկյան Հանրապետության առաջնություն
  • Vodacom Cup

ԱմերիկաԽմբագրել

  • Americas Rugby Առաջնություն – Չորս Կանադական ակումբներ, Արգենտինական Jaguars, և USA Select XV
    • Հյուսիս-Ամերիկյան 4 - Ամերիկաի Ռեգբիի Առաջնության նախկին տարբերակը կազմված ԱՄՆ–ի և Կանադաի ակումբներից
  • Rugby Canada Super League
  • Nacional de Clubes - Արգենտինայի ակումբային մրցաշար
  • Campeonato Brasileiro de Rugby - Բրազիլիայի ակումբային մրցաշար
  • Rugby Super League - ԱՄՆ–ի ակումբային մրցաշար
  • Club Championship - Ուրուգվայի ակումբային մրցաշար

ԱսիաԽմբագրել

  • Top League - Ճապոնական ակումբներ
  • Microsoft Cup

ԵվրոպաԽմբագրել

  • Heineken Cup — Եվրոպական ակումբներ
  • European Challenge Cup և European Shield — Եվրոպական ակումբներ

ԱնգլիաԽմբագրել

  • Guinness Premiership
  • RFU Առաջնություն
  • Ազգային Լիգա 1
  • Ազգային Լիգա 2 Հյուսիս
  • Ազգային Լիգա 2 Հարավ
  • Հյուսիսային դիվիզիոն
  • Հյուսիս-արևմտյան

ՖրանսիաԽմբագրել

  • Top 14 — Ֆրանսիական ակումբներ
  • Rugby Pro D2
  • Fédérale 1
  • Fédérale 2
  • Fédérale 3
  • Challenge Yves du Manoir
  • Coupe de l'Espérance
  • Coupe de France

Home ԱզգերԽմբագրել

  • Magners League — Իռլանդիայի, Շոտլանդիայի և Ուեյլզի պրովինցիալ/ռեգիոնալ ակումբներ։2010-11 մրցաշրջանում փորցնական կմիանան նաև 2 Իտալական ակումբ։
  • Anglo-Welsh Cup — Անգլիայի և Ուեյլզի ակումբային knock-out մրցաշար
  • British and Irish Cup — Անգլիայի, Ուեյլզի, Իռլանդիայի և Շոտլանդիայի երկրորդ աստիճանի առաջնության ակումբային մրցաշար 2009 թվականից։

ԻռլանդիաԽմբագրել

  • Իռլանդական Լիգա (AIL/AIB League) — Իռլանդական 32 ակումբներ

ԻտալիաԽմբագրել

  • Super 10 (Իտալական լիգա) — Իտալական ակումբներ

ՌումինիաԽմբագրել

  • Ռումինիայի Ռեգբիի Առաջնություն

ՌուսաստանԽմբագրել

  • Պրոֆեսիոնալ Ռեգբիի Լիգա - Ռուսաստանի ակումբային մրցաշար

ԻսպանիաԽմբագրել

División de Honor

ՕվկիանիաԽմբագրել

  • Pacific Rugby Cup - Ֆիջիի, Տոնգաի և Սամոաի ակումբներ

ԱվստրալիաԽմբագրել

  • Ավստրալիայի Ռեգբիի Առաջնություն - Միակ առաջնությունը 2007-ին
  • Ավստրալական Պրովինցիալ Առաջնություն - Մրցաշրջանից անկախ մրցաշար Ավստրալիայի Super 14 ակումբների մասնակցությամբ
  • Shute Shield - Սիդնեյի և NSW-ի ակումբային մրցաշար
  • Tooheys New Cup - Սիդնեյի ակումբային մրցաշար
  • New South Wales Suburban Rugby Union - ցածր լիգայի ակումբային առաջնություն Սիդնեյում։ Աշխարհի ամենամեծ ներքաղաքային մրցաշարը։
  • Queensland Premier Rugby - Queensland-ի ակումբային առաջնություն

ՖիջիԽմբագրել

  • Colonial Cup — Ֆիջիի ակումբային մրցաշար
  • Sukuna Bowl — Ֆիջիի ոստիկանության և բանակային թիմեր
  • Sanyo Cup — Ֆիջիի տեղական մրցաշար որն անց է կացվում 12 տեղամասերում

Նոր ԶելանդիաԽմբագրել

  • Air New Zealand Cup — Նոր Զելանդական պրոֆեսիոնալ պրովինցիալ մրցաշար
  • Heartland Առաջնություն — Նոր Զելանդական սիրողական մրցաշար
  • Ranfurly Shield — Նոր Զելանդական պրովինցիալ գավաթ