Բացել գլխավոր ցանկը

Պորտուգալիայում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Պորտուգալիայի օբյեկտները թվով 15-ն են, որը կազմում է ընդհանուր թվի 1,4 %-ը (1073՝ 2017 թվականի դրությամբ)։ 14 օբյեկտներ ընդգրկված են մշակութային չափանիշներով, այդ թվում՝ 3-ը համարվում են մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց, մնացած 1-ը՝ բնական չափանիշներով։ Բացի դրանից 2017 թվականի դրությամբ ևս 22 օբյեկտ ներկայացված է թեկնածու ցանկում[1]։

Պորտուգալիան վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1980 թվականի սեպտեմբերի 30-ին[2]։ Առաջին 4 օբյեկտները, որոնք գտնվում են Պորտուգալիայի տարածքում, ընդգրկվել են ցանկում 1983 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 7-րդ նիստում։

Բովանդակություն

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Անգրա դու Էրոիժմու քաղաքի կենտրոն
(պորտ.՝ Zona Central da Cidade de Angra faz Heroísmo)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորներ
Քաղաք՝ Անգրա դու Էրոիժմու
1478 1983 206 iv, vi
2   Քրիստոսի վանք Տոմար քաղաքում
(պորտ.՝ Convento de Cristo em Tomar)
Շրջան՝ Ալենթեժու
Օկրուգ՝ Սանթարեն
Քաղաք՝ Տոմար
12-րդ դար 1983 265 i, vi
3   Բատալյա վանք
(պորտ.՝ Mosteiro de Batalha)
Շրջան՝ Կենտրոնական
Օկրուգ՝ Լեյրիա
Քաղաք՝ Բատալյա
1386-1517 1983 264 i, ii
4  
 
Ժերոնիմուշ վանք և Տորրի դի Բելեն
(պորտ.՝ Mosteiro do Hieronymites e Torre Belém)
Շրջան՝ Լիսաբոն
Օկրուգ՝ Լիսաբոն
Քաղաք՝ Լիսաաբոն
1450, 1515-1521 1983 263 iii, vi
5   Էվորա քաղաքի պատմական կենտրոն
(պորտ.՝ Centro Histórico de Évora)
Շրջան՝ Ալենթեժու
Օկրուգ՝ էվորա
Քաղաք՝ Էվորա
մ․ թ․ 80-72 առաջ 1986 361 ii, iv
6   Ալկոբասա վանք
(պորտ.՝ Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça)
Շրջան՝ Կենտրոնական
Օկրուգ՝ Լեյրիա
Քաղաք՝ Ալկոբասա
1153 1989 505 i, iv
7   Սինտրա քաղաք և նրա շրջակայք
(պորտ.՝ Paisagem Cultural de Sintra)
Շրջան՝ Լիսաբոն
Օկրուգ՝ Լիսաբոն
11-րդ դար 1995 723 ii, iv, v
8   Պորտու քաղաքի պատմական կենտրոն
(պորտ.՝ Centro Histórico de Porto)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Պորտու
Քաղաք՝ Պորտու
4-րդ դար 1996 755 iv
9   Նախապատմական ժայռապատկերներ Կոա հովտում
(պորտ.՝ Sítios de Arte Rupestre do Vale do Côa)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Գուարդա
Մոտակա քաղաք՝ Վիլա Նովա դե Ֆոշ Կոա
( Իսպանիայի   հետ համատեղ)
մ․ թ․ 20 հազ․ տ առաջ 1998 866 i, iii
10   Մոնտևերդե՝ Մադեյրա կղզում
(պորտ.՝ Laurissilva da Madeira)
Ինքնավար շրջան՝ Մադեյրա - 1999 934 ix, x
11   Խաղողագործութան շրջան Ալտու Դորու
(պորտ.՝ Região Vinhateira do Alto Douro)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Բրագանսա
- 2001 1046 iii, iv, v
12   Գիմարայնշ քաղաքի պատմական կենտրոն
(պորտ.՝ Centro Histórico de Guimarães)
Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Բրագա
Քաղաք՝ Գիմարայնշ
1096 2001 1031 ii, iii, iv
13   Պիկու կղզու խաղողագործության լանդշաֆտ
(պորտ.՝ Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորյան կղզիներ - 2004 1117 iii, v
14   Էլվաշ և նրա պաշտպանություն
(պորտ.՝ Cidade Fronteiriça e de Guarnição de Elvas e as suas Fortificações)
Շրջան՝ Ալթու-Ալենթեժու
Օկրուգ՝ Պորտալեգրե
13-րդ դար 2012 1367 iv
15   Կոիմբրյան համալսարան
(պորտ.՝ Universidade de Coimbra)
Շրջան՝ Կենտրոնական
Օկրուգ՝ Կոիմբրա
Քաղաք՝ Կոիմբրա
1290 2013 1387 ii, iv, vi

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
 
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Ազորյան կղզիներում
## 
 
ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ Մադեյրայում
## 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Պորտուգալիայի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

Թեկնածու օբյեկտների ցանկԽմբագրել

Աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են ըստ հերթականության։ Այս ցանկում այն վայրերն են, որոնք ներկայացված են Պորտուգալիայի կառավարության կողմից՝ որպես թեկնածու օբյեկտներ։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Ալգար դու Կարվաու քարանձավ
(պորտ.՝ Algar do Carvão)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորյան կղզիներ
Մոտակա քաղաք՝ Անգրա դու Էրոիժմու
- 1996 565 բնական
2   Ֆուրնա դու Էնսոֆրե քարանձավ
(պորտ.՝ Furna do Enxofre)
Ինքնավար շրջան՝ Ազորյան կղզիներ
Մոտակա բնակավայր՝ Լուշ
- 1996 566 բնական
3   Դինոզավրերի արահետ Պորտուգալիայում
(պորտ.՝ ICNITOS de Dinossáurios)
Շրջաններ՝ Ռիբատեժու, Լիսաբոն
Օկրուգներ՝ Սանթարեն, Սեթուբալ
Յուրայի ժամանակաշրջան 2008 5255 vii, viii
4   Գիմարայնշ քաղաքի պատմական կենտրոն և Կորոս գոտի (ընդլայնում) Շրջան՝ Հյուսիսային
Օկրուգ՝ Բրագա
10-րդ դար 2017 6207 iii, iv, v
5   Լիսաբոնի պատմական կենտրոն Շրջան՝ Լիսաբոն
Օկրուգ՝ Լիսաբոն
12-18-րդ դար 2017 6208 i, ii, iii, iv, vi
6   Մերտոլա Շրջան՝ Ալանթեժու
Օկրուգ՝ Բեժա
Յուրայի ժամանակաշրջան 2017 6209 ii, iii, iv

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
3
 
 
 
Թեկնածու օբյեկտների տեղադրություն
## 
 
 
Թեկնածու օբյեկտների տեղադրություն Ազորյան կղզիներում

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre։ Վերցված է ապրիլի 24-ին, 2017 
  2. «The States Parties - Portugal»։ unesco.org։ Արխիվացված օրիգինալից-ից 2011-08-27-ին։ Վերցված է հոտկեմբերի, 31-ին 2010 

Արտաքին հղումներԽմբագրել