Շվեդիայի թագավորների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Շվեդիայի թագավոր (շվեդ.՝ Kung av Sverige), Շվեդիայի պետության ղեկավար: Ներկայումս կատարում է միայն ներկայացուցչական և դիվանագիտական գործառույթներ (համաձայն 1975 թվականի Սահմանադրության): Ներկայումս Շվեդիան ներկայացուցչական ժողովրդավարական և սահմանադրական միապետություն է, ինչպես սահմանված է Սահմանադրությամբ, որը բաղկացած է 4 հիմնական օրենքներից: Թագավորը և թագավորական ընտանիքի անդամները կատարում են տարբեր պաշտոնական, ոչ պաշտոնական և ներկայացուցչական այլ պարտականություններ Շվեդիայում և նրա սահմաններից դուրս:

 Շվեդիայի թագավոր
շվեդ.՝ Kung av Sverige

Կառլ XVI Գուստաֆը թագավոր է դարձել 1973 թվականի սեպտեմբերի 15-ին, իր պապի՝ Գուստավ VI Ադոլֆի մահից հետո:

Շվեդիայի ռեգենտ թագավորներն ու թագուհիները 1523-1907 թթ.
Coat of arms of Sweden.svg

Սահմանադրական իրավունքներ և պարտականություններԽմբագրել

1975 թվականի հունվարի 1-ին ուժի մեջ է մտել երկրի նոր Սահմանադրությունը, համաձայն որի գործադիր իշխանությունը փոխանցվել է կառավարությանը և խորհրդարանին: Վարչապետի առաջադրման և պաշտոնանկության համար պատասխանատվությունը փոխանցվել է Ռիքսդագի խոսնակին, իսկ Վարչապետն իր հայեցողությամբ նշանակում և ազատում է մյուս նախարարներին: Ռիքսդագի կողմից ընդունված օրինագծերը կարող են օրենք դառնալ առանց թագավորի կողմից վավերացման, վարչապետը կամ ցանկացած այլ նախարար դրանք ստորագրում է «կառավարության անունից»: Չնայած, որ չգրված նախադեպ է սահմանվել 1917 թվականին, երբ Գուստավ V-ն այլ հնարավորություն չուներ, քան սատարելու պառլամենտարիզմի գաղափարին, և վարչապետ Նիլս Էդենին խոստացավ դադարեցնել խորհրդատվությունները գաղտնի խորհրդականների հետ և չխառնվել երկրի քաղաքականությանը: 1971 թվականին չորս հիմնական կուսակցությունների կողմից փոխզիջում է ձեռք բերվել սահմանված ժամկետում և շարունակում է ազդել մեծամասնության համաձայնությունը շվեդական քաղաքական բանավեճում՝ միապետության դերի և դրա սահմանադրական իրավունքների վերաբերյալ: 1975 թվականին տեղի ունեցած փոփոխությունները ցույց տվեցին, որ պետության կառավարումը դարձել է ավելի արդյունավետ, և որոշումները կայացվում էին բնակչության համար իրականում հասկանալի: Արդարադատության նախարար Լենարթ Գեյջերը նշել է, որ 1973 թվականի կառավարության օրինագծի առնչությամբ, կառավարության որոշումներին արքայական մասնակցության վերաբերյալ շարունակական առարկությունները դառնում են «մտացածին» և, հետևաբար, «շատ անբավարար»:

Այսպիսով, միապետը կորցրեց իր պաշտոնական գործադիր լիազորությունները՝ դառնալով արարողակարգային և ներկայացուցչական գործիչ: Միապետը դեռևս 1974 թվականի Կառավարության փաստաթղթերում հիշատակվում էր որպես «պետության ղեկավար», բայց նույնիսկ Շվեդիայի անվանական առաջնորդը չէր: 1974 թվականի Կառավարական ակտը որպես թագավոր կամ թագուհի հանդես եկող անձին ընձեռում է բացարձակ անձեռնմխելիություն քրեական (բայց ոչ քաղաքացիական) մեղադրանքներից, քանի դեռ ինքը (նա) մնում է իշխանության մեջ: Հետևաբար, միապետը չի կարող պատասխանատվության ենթարկվել դատավարության ընթացքում իր, ինչպես պաշտոնական, այնպես էլ մասնավոր գործողությունների համար: Թագավորական ընտանիքի մյուս անդամները և արքունիքի աշխատակիցներից ոչ մեկը նույն անձեռնմխելիությունից չի օգտվում:

Ռիքսդագի խոսնակի խնդրանքով թագավորը բացում է Ռիքսդագի ամենամյա նստաշրջանը: Թագավորը կամ թագուհին ստանում են նաև Շվեդիա ուղարկված օտարերկրյա դեսպանների հավատարմագրերը և ստորագրում արտասահման ուղարկված Շվեդիայի դեսպանների հավատարմագրերը: Միապետը նաև նախագահում է Նախարարների խորհուրդի այն նիստը, որտեղ հաստատվում է նոր կառավարությունը ընդհանուր ընտրություններից կամ կաբինետային խոշոր փոփոխություններից հետո, ինչպես նաև նախագահում է տեղեկատվական խորհուրդները, Կառավարությունից տեղեկատվություն է ստանում տարեկան 4 անգամ, բացի առանձին լսարաններում կամ այլ միջոցներով նախարարների կողմից տրամադրված տեղեկատվություններից: Ձևականորեն Վարչապետն անմիջականորեն պատասխանատու է միապետին տեղեկացնելու թագավորության գործերի մասին, բայց 2004 թվականին Հնդկական օվկիանոսի ցունամիից հետո այդ պարտականությունը Վարչապետ Գորան Պարսոնի կողմից չիրականացնելը և այդ հարցում նրա դիրքորոշումը (որի հետևանքով սպանվել էին բազմաթիվ շվեդներ) լայն քննադատության արժանացավ: Միապետը նախագահում է նաև Արտաքին գործերի խորհրդատվական խորհուրդը, մի մարմին, որը կառավարությանը թույլ է տալիս գաղտնապահորեն տեղեկացնել ոչ միայն պետության ղեկավարին, այլև խոսնակին և Ռիքսդագում ընդդիմադիր կուսակցությունների ներկայացուցիչներին՝ արտաքին գործերի հարցերի վերաբերյալ:

Մինչդեռ թագավորը այլևս Շվեդիայի Զինված ուժերի գլխավոր հրամանատարը չէ (նա եղել է մինչև 1809 թվականը կառավարության համապատասխան ակտի ընդունումից առաջ), թագավոր Կառլ XVI Գուստավը զինված ուժերում ունի ամենաբարձր կոչումը: Նա չորս աստղանի ծովակալի պաշտոն է զբաղեցնում Շվեդիայի նավատորմի և գեներալների կազմում, բանակում և ռազմածովային ուժերում: Արքունիքի կազմում միապետն ունի ռազմական շտաբ, որը ղեկավարում է ավագ սպայապետը (սովորաբար, պաշտոնաթող գեներալը կամ ծովակալը), որտեղ ընդգրկված են գործող սպաներ, որոնք ծառայում են որպես միապետի և նրա ընտանիքի անդամների համհարզներ:

ԼիազորություններԽմբագրել

Շվեդիայի թագավորը

  • պետության ղեկավարն է
  • իրավունք ունի Վարչապետի կողմից տեղեկացված լինել պետության գործերից
  • արտասահման մեկնելուց առաջ պետք է խորհրդակցի վարչապետի հետ
  • բացում է Ռիքսդագի տարեկան նստաշրջանը
  • նախագահում է Նախարարների խորհրդի այն նստաշրջանում, որը հաստատում է նոր կառավարությունը ընդհանուր ընտրություններից հետո
  • ընդունում է հավատարմագրեր արտասահմանյան դեսպաններից
  • ստորագրում է արտերկիր ուղարկված Շվեդիայի դեսպանների հավատարմագրերը

Մշակութային դերԽմբագրել

Թագավորը և թագավորական ընտանիքի անդամները կատարում են տարբեր պաշտոնական, ոչ պաշտոնական և ներկայացուցչական այլ պարտականություններ Շվեդիայում և նրա սահմաններից դուրս: Միապետը և նրա ընտանիքը առանցքային դեր են խաղում Շվեդիա կատարած պետական այցերի ընթացքում և Շվեդիայի անունից պետական այցեր են կատարում այլ երկրներ: Թագավորական ընտանիքի մյուս անդամները կարող են նաև երկիրը ներկայացնել արտասահմանում ավելի քիչ կարևոր պաշտոններում:

Թերևս աշխարհի ամենահայտնի և նշանակալի արարողությունը, որին ամեն տարի մասնակցում է արքայական ընտանիքը, Ստոկհոլմի համերգասրահում անցկացվող Նոբելյան մրցանակի շնորհման արարողությունն է (և դրան հաջորդող խնջույքը Ստոկհոլմի ռատուշայում), որտեղ թագավորը Նոբելյան հիմնադրամի անունից Նոբելյան մրցանակներ է հանձնում մարդկություն զարգացման գործում ֆիզիկայի, քիմիայի, գրականության, ֆիզիոլոգիայի կամ բժշկության, ինչպես նաև տնտեսական գիտությունների բնագավառներում կատարված նշանակալի ներդրումների համար: Նոր միջնադարյան շվեդական թագավորները գահին նստելուց հետո ավանդաբար ճանապարհորդում էին գավառներով, որպեսզի նրանց գահակալության փաստը հաստատվեր տեղական իշխանությունների կողմից և այս արարողությունը կոչվում էր Էրիկսգատա: Հետևաբար, անհրաժեշտություն էր դառնում, որ ընտրությունները հաստատվեին նաև թագավորության մյուս մասերում:

Էրիկսգատան աստիճանաբար կորցրեց իր նշանակությունը, երբ սկսած 14-րդ դարից Շվեդիայի այլ մասերի ներկայացուցիչները նույնպես սկսեցին մասնակցել ընտրություններին: 1544 թվականից հետո, երբ հաստատվեց ժառանգական միապետությունը, Էրիկսգատայի գործնական նշանակությունը նվազեց: Հին ավանդույթով ճանապարհորդող վերջին թագավորը Կառլ IX-ն էր, որի թագավորությունը սկսվեց 1604 թվականին: Հետագայում թագավորները, մինչ մեր օրերը, այցելում են Շվեդիայի բոլոր նահանգներ և այդ արարողությունն անվանում են Էրիկսգատա, չնայած այդ այցերը քիչ նմանություն ունեն միջնադարյան ավանդույթին:

ՏիտղոսներԽմբագրել

Իշխող միապետԽմբագրել

Շվեդիայի միապետի ամբողջական տիտղոսը 1544 թվականից մինչև 1973 թվականը եղել է հետևյալը`

  • Շվեդիայում` Med Guds Nåde Sveriges, Götes och Vendes Konung (By the Grace of God, King of the Swedes, the Goths/Geats, and the Wends) (Աստծո ողորմածությամբ շվեդների, գոթերի և վենեդների թագավոր)
  • Լատիներեն` Dei Gratia Suecorum, Gothorum et Vandalorum Rex

Երբեմն լատինական անվան առաջին մասը Svionum կամ Sveonum էր, բոլոր երեք բառերը նշանակում էին «շվեդներ», այլ ոչ թե «Շվեդիա»:

Գոթերի թագավորի տիտղոսը սկիզբ է առնում թագավորներ Մագնուս III-ի, Սուրբ Էրիկի և Կառլ VII-ի ժամանակներից (հնարավոր է, Ինգա Ավագի անունը օգտագործվում է Հռոմի պապի Ինգային գրած նամակում): Շվեդների թագավորի տիտղոսը թվագրվում է ավելի հին ժամանակաշրջանի: 16-րդ դարում այն փոխվեց Sveriges Konung կամ Rex Sveciae (Շվեդիայի թագավոր)` տիտղոսի կարճ ձևը, որը երբեմն օգտագործվում էր ավելի պակաս ձևական պայմաններում:

Մինչև Բեռնադոտտի տան առաջին թագավորի՝ Կառլ XIV Յուհան գահին բարձրանալը, 1818 թվականին Շվեդիայի թագավորը ուներ շատ այլ տիտղոսներ՝ կապված Շվեդիայի կայսրության հետ`

Ֆինլանդիայի Մեծ իշխան, Սկանիայի, Էստլանդիայի, Լիֆլանդիայի, Կարելիայի, Բրեմենի, Վերդենի, Շտետտինի, Պամերանիայի, Կաշուբի և Վենդիայի դուքս, արքայազն Ռյուգեն, Պարոններ Ինգրի և Վիսմար, Ռեյնի պֆալցկոմս, Բավարիայի, Յուլիխի, Կլևեի և Բերգի դուքսեր: 1751 թվականից մինչև 1818 թվականը Հոլշտեյն-Գոտորպի տան գահակալության ժամանակ օգտագործվել են նաև Նորվեգիայի ժառանգորդի կոչումը (Arvinge to Norge), ինչպես նաև Հոլշտեյն-Գոտորպի Դուքսի հետ կապված այլ տիտղոսներ: Երբ Նորվեգիան Նապոլեոնյան պատերազմներից հետո անհատական միության մեջ էր Շվեդիայի հետ, տիտղոսը ներառում էր Նորվեգիայի թագավորը, հին շվեդական գրություններում՝ «Sweriges, Norriges», «Göthes och Wendes Konung»:

Թագավոր Կառլ XVI Գուստաֆն իր կոչման համար ընտրեց պարզապես Շվեդիայի կոնունգը (Շվեդիայի թագավոր): Սա արտացոլվում է նրա անձնական նշանաբանում՝ För Sverige, i tiden («Շվեդիայի համար բոլոր ժամանակներում»): Դանիայի թագուհի Մարգարետ II-ը նույնն արեց 1972 թվականին, նույն կերպ վարվեց նաև Նորվեգիայի թագավոր Հարալդ V-ը, որը տիտղոսներ չուներ, բացի Նորվեգիայի թագավորից:

ԺառանգորդԽմբագրել

Ժառանգորդի կոչումը համարվում է Շվեդիայի գահաժառանգ արքայորդի (Sveriges Kronprins) կամ, եթե ժառանգորդուհի է, Շվեդիայի գահաժառանգ արքայադուստր (Sveriges Kronprinsessa): Թագաժառանգի կինը նույնպես կստանա համապատասխան տիտղոս, բայց ոչ գահաժառանգ արքայադուստր: Մինչև 1980 թվականը օգտագործվող ավանդական պաշտոնական տիտղոսը դինաստիայի արական ժառանգների համար, Շվեդիայի ժառանգորդ արքայազնն էր (Sveriges arvfurste), չնայած որ prince (prins) բառը գործածվում էր սահմանադրական իրավական տեքստերում, ինչպիսին է իրավահաջորդության ակտը, ինչպես նաև խոսակցական և ոչ պաշտոնական ձևով: Բոլոր դեպքերում, արքայադուստր տիտղոսը եղել է Շվեդիայի արքայադուստրը (Prinsessa av Sverige): 1980 թվականից ի վեր բոլոր դինաստիաների պաշտոնական տիտղոսը Շվեդիայի արքայազնը / արքայադուստրն է (Prins / Prinsessa av Sverige):

Շվեդիայի գահաժառանգության մասին օրենքը փոփոխվեց 1980 թվականին, որպեսզի կանանց հնարավորություն ընձեռվի ժառանգել գահը:

Դուքսի տիտղոսԽմբագրել

Գուստավ III թագավորը վերականգնեց Գուստավ I Վասայի և միջնադարի ժամանակների ավանդույթը՝ արական սեռի գահաժառանգներին տալով շվեդական նահանգների դուքսական տիտղոսներ: Վասայի դարաշրջանի դուքսերի տիտղոսների և Գուստավ III-ի կողմից տրված տիտղոսների միջև տարբերությունը կայանում էր նրանում, որ դրանք այժմ ծննդյամբ տրված ժառանգական տիտղոսները չեն: 1980 թվականից ի վեր դրանք շնորհվել են բոլոր արքայական ժառանգներին՝ թե՛ տղամարդկանց, և թե՛ կանանց: Արքայական դուքսերի կանայք միշտ կիսում էին իրենց ամուսինների կոչումները, իսկ արքայական դքսուհիների ամուսինները դա անում են 2010 թվականից:

Միապետության խորհրդանիշներԽմբագրել

Թագավորական տարբերանշաններԽմբագրել

 
Էրիկ XIV-ի թագը
 
Արծաթե գահ, որն օգտագործվում է Շվեդիայի թագավորների կողմից 1650 թվականից

Շվեդիայի թագավորական տարբերանշանները պահվում են գանձարանի պահոցներում, որը գտնվում է Ստոկհոլմի թագավորական պալատի թանգարանում և բաց է հանրության համար 1970 թվականից: Հավաքածուի ամենահին իրերից են Գուստավ Վասայի թուրը և Էրիկ XIV թագավորի թագը, գնդակը, գավազանն ու բանալին: Տարբերանշանները պետական սեփականություն են, իսկ պետական մարմինը, որին վստահվել են դրանք հանդիսանում է իրավաբանական, ֆինանսական և վարչական ծառայությունների գործակալություն: Վերջին թագավորը, որը թագադրվեց, Օսկար երկրորդն էր: Նրա որդի և ժառանգորդ Գուստավ V-ը ձեռնպահ մնացին թագադրվելուց: Չնայած որ 1907 թվականից ի վեր շվեդական թագավորները թագեր չեն կրում, այնուամենայնիվ, դրանք ցուցադրվում են այնպիսի կարևոր իրադարձությունների ժամանակ, ինչպիսիք են հարսանիքները, մկրտություններն ու թաղումները: Մինչև 1974 թվականը թագն ու գավազանը բարձի վրա, արծաթե գահի հետ միասին ցուցադրվում էին նաև խորհրդարանի ամենամյա հանդիսավոր բացմանը:

Թագավորական ասպետական շքանշաններԽմբագրել

 
Շվեդիայի թագավորական շքանշաններ

Թագավորական շքանշաններն ունեն պատմական հիմք, որը թվագրվում է 1606 թվականով: Շվեդական ասպետների թագավորական շքանշաններն իսկապես կոդավորվեցին միայն 18-րդ դարում, որի պաշտոնական հիմնադրումըկատարվեց 1748 թվականին արքա Ֆրեդերիկ Առաջինի կողմից: 1974 թվականին Ռիքսդագը զգալիորեն փոխեց այն պայմաններն ու չափանիշները, որոնց միջոցով կարող են շնորհվել շքանշաններն և պարգևները, Դրսում ոչ մի Շվեդիայի սահմաններից դուրս բնակվող ոչ մի քաղաքացի իրավունք չունի նման մրցանակներ ստանալ: Սերաֆիմի շքանշանը շնորհվում է միայն օտարերկրյա պետությունների ղեկավարներին և շվեդական և օտարերկրյա թագավորական ընտանիքների անդամներին, իսկ Բևեռային աստղի շքանշանը կարող է շնորհվել ոչ շվեդ ցանկացած քաղաքացու: Բարեփոխումներից հետո Սրրի և Վասայի շքանշաններ այլևս չեն շնորհվում դրանք պաշտոնապես հայտարարվել են «կոնսերվացված»:

1975 թվականից ի վեր Թագավորական մեդալը այն բարձրագույն պարգևն է, որը կարող է շնորհվել Շվեդիայի թագավորական ընտանիքի անդամ չհանդիսացող քաղաքացիներին:

Թագավորական նստավայրերԽմբագրել

 
Թագավորական պալատը Ստոկհոլմում

Արքայական պալատները (ներառյալ Ստոկհոլմի թագավորական պալատը, Դրոտինգհոլմի պալատը, Հաագայի պալատը, Ռոզենդալի պալատը, Ուլրիկսդալի պալատը, Գոլֆի պալատը, Թուլգարնի պալատը և Գրիփսհոլմի ամրոցը) հանդիսանում են պետական սեփականություն և գտնվում են Ազգային սեփականության ներքո (շվեդերեն՝ պետական fastighetsverk) և գտնվում են միապետի տնօրինության տակ 19-րդ դարի սկզբից: Կան նաև նստավայրեր, որոնք պատկանել են արքայական ընտանիքին, ինչպիսիք են Սոլլիդենյան պալատը Ալանդ կղզու վրա, Յամթլանդում և Սթորլիենում գտնվող առանձնատունը և Ֆրանսիայի հարավում գտնվող Սենթ-Մաքսիմե քաղաքում գտնվող Միրաժ Վիլլան (նախապես ձեռք է բերվել արքայազն Բերտիլի կողմից):

ՀամարակալումԽմբագրել

Շվեդական թագավորների ավանդական համարակալությունը սկսվում է 16-րդ դարից, երբ պատմաբան Յոհան Մագնուսը հնարեց 6 Կառլերին և 5 Էրիկներին: Առաջին իսկական պատմական Կառլը` Կառլ VII Սվերկերսոնն էր, առաջին՝ Էրիկը, Էրիկ VI րդ Անպարտելին: Ֆրանսիացի փորագրիչ Ժակ Շիոկտի կողմից (1673-1721) պատրաստված և 1719 թվականին Փարիզում հրատարակված շվեդական թագի քարտեզի վրա (Estats de la Couronne de Suede)[1], ներկայացված է շվեդական միապետների մի ցուցակ, որտեղ առաջինը Կնուտ I-ինն է, Էրիկ XIV և Կառլ IX-ը, Գուստավ I-ի որդիները, իրենց համարները ստացել են Յոհան Մագնուսի աշխատանքի հիման վրա, այդպիսով հիմք դնելով Շվեդիայի միապետների ժամանակակից համարակալմանը, ներկայացված են որպես Էրիկ IV և Չարլզ II, ընդ որում, միակ Կառլը, ով ունի իր ավանդական սերիական համարը, Կառլ XII-ն է, ով եզրափակում է այս ցանկը:

Շվեդիայի թագավորների ցանկԽմբագրել

Հոդվածում ներկայացված է Շվեդիայի միապետների ամբողջական ցուցակը՝ սկսած VIII դարից, ներառյալ կիսալեգենդար տիրակալները՝ Շվեդիայի թագավորներից մինչև Էրիկ VI րդ Անպարտելին: Նրանց իրական գոյությունը կասկածի տակ է դրվում, քանի որ դրանց մասին տեղեկատվությունը ստացվել է ոչ հավաստի աղբյուրներից: Առասպելական և կիսալեգենդար թագավորները ներկայացված են առանձին հոդվածներով:

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Estats de la Couronne de Suede. 1719»։ The Map House of London։ Jacques Chiquet 

ԱղբյուրներԽմբագրել

  • The Cambridge History of Scandinavia. Vol.I. Cambridge University Press, 2003 (0-521-47299-7).
  • Morby John E. Dynasties of the World. Oxford University Press, 2002 (0-19-860473-4).
  • Liljegren, Bengt. Rulers of Sweden. Historiska Media, 2004 (91-85057-63-0).
  • Lagerqvist Lars O., Åberg Nils. Kings and Rulers of Sweden. Vincent Publications, 2002 (91-87064-35-9).