Շիրակի մարզի լքված գյուղերի ցանկ

Ստորև ներկայացվում է Շիրակի մարզի լքված գյուղերի ցանկը[1][2][3][4][5][6][7][8]

# Պատկեր Անուն Կառուցման տարեթիվ Բնակավայր և հեռավորությունը նրանից Լրացուցիչ տվյալներ
1 Լմբատավանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի 10-13 դդ. Արթիկ քաղաքի 1-1.5 կմ հվ-ամ, Լմբատավանքի շրջակայքում Գյուղատեղիում է գտնվում միջնադարյան վանական համալիրներից մեկը՝ Լմբատավանքը։
2 Ձորաշեն («Ղըռըխ») գյուղատեղին Գյուղատեղի 5-19 դդ. Մարալիկ քաղաքից 7-8 կմ ամ, «Ղըռըխ» վայրում Գյուղատեղիում է գտնվում 5-րդ դարի Սբ. Պողոս-Պետրոս եկեղեցին։
3 Գյուղատեղի «Քար խարաբա» միջնադար Ալվար գյուղի աե մասում
4 Գյուղատեղի 9-15 դդ. Ախուրիկ գյուղից ամ, «Թուրքի Ղարաքիլիսա» վայրում
5 Գյուղատեղի 10-14 դդ. Աղին գյուղից 4 կմ հվ-աե, «Չախոյենց խարաբեք» վայրում
6 Գյուղատեղի 18-19 դդ. Ամասիա գյուղից 5 կմ ամ, «Մամուխան» վայրում
7 Գյուղատեղի «Նորագյուղ» 18-19 դդ. Ամասիա գյուղից 2-3 կմ ամ
8 Գյուղատեղի միջնադար Այգաբաց գյուղից 3 կմ ամ, «Էսիդի» ձորակում, «Սուլթանենեց խարաբեք» վայրում
9 Գյուղատեղի 12-18 դդ. Այգաբաց գյուղից 2.5-3 կմ հս-աե, «Փորսովլու» վայրում
10 Երեյրուքի տաճարը գյուղատեղիում Գյուղատեղի 5 դ.-ուշ միջնադար Անիպեմզա գյուղի աե կողմում Գյուղատեղիում է գտնվում 5-րդ դարի տաճարներից մեկը՝ Երերույքի տաճարը։
11 Գյուղատեղի 18-20 դդ․ Անիպեմզա գյուղից 2.5 կմ ամ, «Խանչալի» վայրում Ապաբնակեցվել է 1959 թ.-ին։
12 Գյուղատեղի միջնադար Արևիկ գյուղի հվ-ամ կողմում
13 Գյուղատեղի միջնադար Արևիկ գյուղի հս-աե կողմում
14 Գյուղատեղի «Ներքին (Մեծ) Բանդիվան» 17-20 դդ, Բանդիվան գյուղի հս-աե կողմում 1951-52 թթ. միացվել է Վերին Բանդիվանին։
15 Գյուղատեղի «Հին Բավրա» 19-20 դդ, Բավրա գյուղից 2.7-3.0 կմ հս-ամ, բարձունքի վրա, «Տիտոյի խարաբա» վայրում Ավերվել է 1958 թ. երկրաշարժից։
16 Գյուղատեղի «Թուխ Մանուկ» 5-17 դդ, Բենիամին գյուղից աե, բլրի լանջին Գյուղատեղիում է գտնվում «Թուխ Մանուկ» մատուռը։
17 Գյուղատեղի «Թուխ Մանուկ» 17 դ, Բյուրակն գյուղից 1 կմ հվ-աե
18 Գյուղատեղի միջնադար Գեղանիստ գյուղից ամ մասում, «Չրախլի» վայրում
19 Գյուղատեղի 9-20 դդ․ Երազգավորս գյուղից ամ կողմում Ավերվել է 1926 թ. երկրաշարժից։
20 Գյուղատեղի 6-10 դդ․ Լանջիկ գյուղից 1.5 կմ հվ-աե
21 Գյուղատեղի «Փարաքար» 15-20 դդ․ Լանջիկ գյուղից 1 կմ հվ
22 Գյուղատեղի 15-20 դդ․ Լեռնաղբյուր գյուղից 3 կմ հս-աե, «Խարաբեք» վայրում
23 Գյուղատեղի 3-5 դդ․ Լեռնակերտ գյուղից 2.5 կմ հվ, «Գյոլերի խարաբեք» վայրում
24 Գյուղատեղի 19 դ․ Լեռնուտ գյուղի հս մասում
25 Գյուղատեղի 19 դ․ Լուսակերտ գյուղից աե
26 Գյուղատեղի ուշ միջնադար Լուսաղբյուր գյուղի հվ-աե եզրին
27 Գյուղատեղի «Սարի ջալալ» միջնադար Լուսաղբյուր գյուղից 5 կմ հեռավորությամբ, «Սարի ջալալ» վայրում
28 Գյուղատեղի «Գռներով աղբյուր» 15-17 դդ․ Կամո գյուղից 2.5 կմ հվ-աե
29 Գյուղատեղի «Կնյազա գոմեր» 18-19 դդ․ Կամո գյուղից 1 կմ հվ-աե, ձորահովտում
30 Գյուղատեղի 10-20 դդ․ Կապս գյուղից 0.5 կմ հվ-ամ, ամրոցում
31 Գյուղատեղի 5-20 դդ․ Կառնուտ գյուղից 0.1 կմ հս-աե
32 Գյուղատեղի 15-17 դդ․ Կարմրավան գյուղից 1 կմ հվ-աե, «Յալա» վայրում
33 Գյուղատեղի 5-19 դդ․ Կարմրաքար գյուղի հվ եզրին
34 Գյուղատեղի 18-20 դդ․ Կարմրաքար գյուղի հս-ամ մասում
35 Գյուղատեղի «Տերտերի բոստան» 18-20 դդ․ Հայկաձոր գյուղից 1 կմ հվ
36 Գյուղատեղի «Հառիճ» միջնադար Հառիճ գյուղի հվ-աե մասում, ամրոցի մոտ Խորունկ ձոր և Հառիճաձոր կիրճերով եզերված սարահարթի վրա։
37 Գյուղատեղի 5-15 դդ. Հացիկ գյուղից 1 կմ հս-աե
38 Գյուղատեղի 18-20 դդ. Հողմիկ գյուղից 1 կմ աե
39 Գյուղատեղի 17-19 դդ. Հովիտ գյուղից 2-2.5 կմ հս-աե
40 Գյուղատեղի «Խաչքարաբերդ» 10-16 դդ. Հովիտ գյուղից 1.5-2.0 կմ աե
41 Գյուղատեղի «Քարաբեր» 10-18 դդ. Հովիտ գյուղից 0.7 կմ հս-աե, կիրճում
42 Գյուղատեղի միջնադար Ձորակապ գյուղի մեջ, զբաղեցնում է գյուղի տարածքի մի մասը
43 Գյուղատեղի «Գետիկ» ուշ միջնադար Ձորակապ գյուղի հվ-աե մասում, գետակի ձախ ափին, «Ալիթան» («Ալիխան») վայրում Ապաբնակեցվել է 1972 թ.:
44 Գյուղատեղի 19 դ. Ղազանչի գյուղից Թավշուտ տանող ճանապարհին
45 Գյուղատեղի «Աշոցք» 7-19 դդ. Ղազանչի գյուղից 1 կմ ամ
46 Եկեղեցու ավերակները գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Տիրաշեն» 4-11 դդ. Մարմաշեն գյուղից 2 կմ հվ, լեռնային հրվանդանի վրա «Տիրաշեն» մրոցի մոտ Գյուղատեղիում է գտնվում 6-րդ դարի եկեղեցու ավերակները։
47 Գյուղատեղի «Խաչի Ձոր» 5-14 դդ. Մարմաշեն գյուղից 1 կմ հվ
48 Գյուղատեղի 10-19 դդ. Մեծ Մանթաշ գյուղից 2 կմ հվ, «Խեչիկ խարաբա» վայրում
49 Գյուղատեղի 19 դ. Մեծ Սեպասար գյուղից 1 կմ հս-ամ, դարի գլուխ բլրի գագաթին
50 Գյուղատեղի 8-10 դդ. Մեղրաշեն գյուղից 6 կմ հս-աե, «Լազգի խարաբա» վայրում
51 Գյուղատեղի անտիկ, վաղ միջնադար Մեղրաշեն գյուղից 4 կմ հս-աե, «Մեյրսի խարբա» վայրում
52 Գյուղատեղի 19-20 դդ. Մուսայելյան (Ախուրյան) գյուղի տարածքում
53 Գյուղատեղի 10-13 դդ. Մուսայելյան (Ախուրյան) գյուղից 2.5 կմ հվ, «Լարզու խարաբա» վայրում
53 Գյուղատեղի «Սարի Խարաբեք» 5-15 դդ. Մուսայելյան (Ախուրյան) գյուղից 3 կմ աե
54 Գյուղատեղի 5-10 դդ. Նոր Կյանք գյուղից 1.5 կմ աե, «Անտոնենց խարաբեք» վայրում
55 Գյուղատեղի 9-16 դդ․ Նորշեն գյուղի հվ-ամ մասում
56 Գյուղատեղի 17-20 դդ․ Նորշեն գյուղից 300 մ հս-աե
57 Գյուղատեղի 19-20 դդ․ Շաղիկ գյուղի մոտ, Արփա լճի հվ ափին «Կզլքիսա» վայրում։
58 Առաքելոց վանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի 10-18 դդ. Պեմզաշեն գյուղից 1.5 կմ հվ-ամ Գյուղատեղիում է գտնվում Առաքելոց վանքի ավերակները։
59 Գյուղատեղի 10-20 դդ․ Ջրառատ գյուղից 0.5 կմ հս
60 Գյուղատեղի «Թթու ջուր» 5-15 դդ․ Ջրառատ գյուղից 1.5-2.0 կմ հս-աե, «Թթու ջուր» աղբյուրի մոտ
61 Գյուղատեղի «Հարսնաքարեր» 10-17 դդ․ Ջրառատ գյուղից 1 կմ հս Մի մասը գտնվում է Ախուրյանի ենթաշրջանի Մուսայելյան գյուղի տարածքում։
62 Գյուղատեղի 10-20 դդ․ Ջրառատ գյուղից 4 կմ հս-աե, «Խանվալի»վայրում Գտնվում է մարզի պահուստային հողերում։
63 Գյուղատեղի 3-5 դդ․ Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ հս
64 Գյուղատեղի 19-20 դդ․ Սառնաղբյուր գյուղի հս-աե մասում
65 Գյուղատեղի 3-5 դդ․ ուշ միջնադար Սառնաղբյուր գյուղից 4 կմ հս-ամ, «Գյոլի դեմեր վայրում»
66 Գյուղատեղի 5-10 դդ․ Սառնաղբյուր գյուղից 6 կմ հվ-աե, «Դալի Ղազարի խարաբեք» վայրում
67 Գյուղատեղի 4-10 դդ․ Սառնաղբյուր գյուղից 6.5 կմ աե, «Չայիրների խարաբեք» վայրում
68 Գյուղատեղի 10-14 դդ․ Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ աե, «Սոյա ձոր» վայրում
69 Հոգեվանքը գյուղատեղիում Գյուղատեղի «Վանքի ձոր» 4-14 դդ․ Սառնաղբյուր գյուղից 2 կմ հս-ամ, Մարալիկ տանող ճանապարհի ձախ կողմում Գյուղատեղիում է գտնվում Հոգեվանքը։
70 Գյուղատեղի 19-20 դդ․ Սարագյուղ գյուղից 3 կմ հս-աե
71 Գյուղատեղի 17-19 դդ․ Սարագյուղ գյուղից 1.5 կմ հվ-աե, «Խարաբա» վայրում
72 Գյուղատեղի 8-10 դդ․ Սարալանջ գյուղից 2 կմ աե
73 Գյուղատեղի 10-12 դդ․ Սարալանջ գյուղից 4 կմ հս
74 Գյուղատեղի ուշ միջնադար Սարակապ գյուղից 1.5 կմ հս-աե, «Գասոյենց խարաբեք» վայրում
75 Գյուղատեղի 10-14 Սարակապ գյուղից 4.5-5.0 կմ հվ-աե, «Չիչակլու» վայրում
76 Գյուղատեղի «Սարալանջ» ուշ միջնադար Սարակապ գյուղից 4 կմ հվ-աե, «Սուբաթան» վայրում
77 Գյուղատեղի «Վահրամաբերդ» 5-14 դդ., 19-20 դդ. Վահրամաբերդ գյուղից ամ, ձորի մեջ Գյուղատեղիում պահպանվել են 5-6 դարերի երկու եկեղեցիների ավերակներ։

Տես նաևԽմբագրել

ԾանոթագրություններԽմբագրել

Արտաքին հղումներԽմբագրել