Մաթեմատիկայի միջազգային օլիմպիադաների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Առաջին մաթեմատիկայի միջազգային օլիմպիադան (ՄՄՕ) տեղի է ունեցել 1959 թվականին Ռումինիայում։ Միջազգային առարկայական օլիմպիադաներից ամենահինն է։ Անցկացվել է ամեն տարի՝ բացառությամբ 1980 թվականի։ Այդ տարի մրցույթը սկզբանե պետք է անցկացվեր Մոնղոլիայում, սակայն չեղյալ է համարվել Խորհրդային Միության Աֆղանստան ներխուժման պատճառով[1]։ Քանի որ օլիմպիադան ի սկզբանե հիմնվել է վարշավյան դաշինքին մասնակցող արևելաեվրոպական երկրների համար՝ սոցիալիստական ճամբարի ազդեցության ներքո[2], առաջին ՄՄՕ-ներին մասնակցել են միայն արևելյան եվրոպայի երկրները։ Աստիճանաբար մասնակիցների քանակը ավելացել է[3]։ Աղբյուրները նախնական հյուրընկալ քաղաքների և ամսաթվերի մասին տարբերվում են[4]։

A circle, interlinked with a sideways figure of eight (lemniscate). The circle is half green and half yellow, the lemniscate is a third red, a third blue and a third black. The shapes are featured in front of a white background.
Մաթեմատիկայի միջազգային օլիմպիադայի պատկերանիշը

Առաջին ՄՄՕ տեղ է ունեցել Ռումինիայում 1959 թվականին։ Մասնակցել են յոթ երկիր՝ Բուլղարիա, Չեխոսլովակիա, Արևելյան Գերմանիա, Հունգարիա, Լեհաստան, Ռումինիա և ԽՍՀՄ[5]։ Մասնակից երկրների քանակը այնուհետև աճել է. 1969 թվականին 14 երկիր, 1989-ին՝ 50, 2009-ին՝ 104[6]:

Հյուսիսային Կորեան միակ երկիրն է, որը խարդախություն է արել, արդյունքում որակազրկվել է 32-րդ և 51-րդ ՄՄՕ-ներին՝ համապատասխանաբար 1991 և 2010 թվականներին[7]։ 2011 թվականի հունվարին Google-ը միջազգային առարկայական օլիմպիադաների 2011–2015 թվականների ծախսերը հոգալու համար հատկացրեց €1,000,000 (եվրո)[8]։

Օլիմպիադաներ խմբագրել

 
2001 թվականի լավագույն արդյունքներ ցուցաբերած մասնակիցները
 
Բանգլադեշի հավաքականը 2009 թվականին
 
Սերբիայի հավաքականը 2010 թվականին
#[6] Վայր Տարի Ամսաթիվ[6] Հաղթող երկիր[9] Ծան
  Բրաշով և Բուխարեստ 1959 հունիսի 23 – հուլիսի 31   Ռումինիա [10]
  Սինայա 1960 հուլիսի 18 – հուլիսի 25   Չեխոսլովակիա [10]
  Վեսպրեմ 1961 հուլիսի 6 – հուլիսի 16   Հունգարիա [10]
  Չեսկե-Բուդեեվիցե 1962 հուլիսի 7 – հունիսի 15   Հունգարիա [10]
  Վարշավա և Վրոցլավ 1963 հուլիսի 5 – հունիսի 13   ԽՍՀՄ [10]
  Մոսկվա 1964 հունիսի 30 – հուլիսի 10   ԽՍՀՄ [10]
  Բեռլին 1965 հունիսի 13 – հուլիսի 13   ԽՍՀՄ [10]
  Սոֆիա 1966 հուլիսի 3 – հուլիսի 13   ԽՍՀՄ [10]
  Ցետինե 1967 հուլիսի 7 – հուլիսի 13   ԽՍՀՄ [10]
10    Մոսկվա 1968 հուլիսի 5 – հուլիսի 18   Գերմանիայի դեմոկրատական հանրապետություն [10]
11    Բուխարեստ 1969 հուլիսի 5 – հուլիսի 20   Հունգարիա [10]
12    Կեստխեյ 1970 հուլիսի 8 – հուլիսի 22   Հունգարիա [10]
13    Ժիլինա 1971 հուլիսի 10 – հուլիսի 21   Հունգարիա [10]
14    Տորուն 1972 հուլիսի 5 – հուլիսի 17   ԽՍՀՄ [10]
15    Մոսկվա 1973 հուլիսի 5 – հուլիսի 16   ԽՍՀՄ [10]
16    Էրֆուրտ և Բեռլին 1974 հուլիսի 4 – հուլիսի 17   ԽՍՀՄ [10]
17    Բուրգաս և Սոֆիա 1975 հուլիսի 3 – հուլիսի 16   Հունգարիա [10]
18    Լինց 1976 հուլիսի 2 – հուլիսի 21   ԽՍՀՄ [10]
19    Բելգրադ 1977 հուլիսի 1 – հուլիսի 13   ԱՄՆ [10]
20    Բուխարեստ 1978 հուլիսի 3 – հուլիսի 10   Ռումինիա [10]
21    Լոնդոն 1979 հունիսի 30 – հուլիսի 9   ԽՍՀՄ [10]
  1980 թվականի Մաթեմատիկայի միջազգային օլիմպիադան պետք է անցկացվեր Մոնղոլիայում։ Այն չեղյալ է համարվել, փոխարենը եվրոպայում անցկացվել են երկու ոչ պաշտոնական միջոցառումներ՝ Ֆինլանդիայում և Լյուքսեմբուրգում[1]
22    Վաշինգտոն 1981 հուլիսի 8 – հուլիսի 20   ԱՄՆ [10]
23    Բուդապեշտ 1982 հուլիսի 5 – հուլիսի 14   Արևմտյան Գերմանիա [10]
24    Փարիզ 1983 հուլիսի 3 – հուլիսի 12   Արևմտյան Գերմանիա [10]
25    Պրահա 1984 հունիսի 29 – հուլիսի 10   ԽՍՀՄ [10]
26    Յոուտսա 1985 հունիսի 29 – հուլիսի 11   Ռումինիա [10]
27    Վարշավա 1986 հուլիսի 4 – հուլիսի 15   ԽՍՀՄ
  ԱՄՆ
[10]
28    Հավանա 1987 հուլիսի 5 – հուլիսի 16   Ռումինիա [10]
29    Սիդնեյ և Կանբերա 1988 հուլիսի 9 – հուլիսի 21   ԽՍՀՄ [10]
30    Բրաունշվեյգ 1989 հուլիսի 13 – հուլիսի 24   Չինաստան [10]
31    Պեկին 1990 հուլիսի 8 – հուլիսի 19   Չինաստան [10]
32    Սիգտունա 1991 հուլիսի 12 – հուլիսի 23   ԽՍՀՄ [10][Ն 1]
33    Մոսկվա 1992 հուլիսի 10 – հուլիսի 21   Չինաստան [10]
34    Ստամբուլ 1993 հուլիսի 13 – հուլիսի 24   Չինաստան [10]
35    Հոնկոնգ[Ն 2] 1994 հուլիսի 8 – հուլիսի 20   ԱՄՆ [10]
36    Տորոնտո 1995 հուլիսի 13 – հուլիսի 25   Չինաստան [11]
37    Մամբայ 1996 հուլիսի 5 – հուլիսի 17   Ռումինիա [12]
38    Մառ դել Պլատա 1997 հուլիսի 18 – հուլիսի 31   Չինաստան [13]
39    Թայբեյ 1998 հուլիսի 10 – հուլիսի 21   Իրան [14]
40    Բուխարեստ 1999 հուլիսի 10 – հուլիսի 22   Չինաստան
  Ռուսաստան
[15]
41    Տեջոն 2000 հուլիսի 13 – հուլիսի 25   Չինաստան [16]
42    Վաշինգտոն 2001 հուլիսի 1 – հուլիսի 14   Չինաստան [17]
43    Գլազգո 2002 հուլիսի 19 – հուլիսի 30   Չինաստան [18]
44    Տոկիո 2003 հուլիսի 7 – հուլիսի 19   Բուլղարիա [19]
45    Աթենք 2004 հուլիսի 6 – հուլիսի 18   Չինաստան [20]
46    Մերիդա 2005 հուլիսի 8 – հուլիսի 19   Չինաստան [21]
47    Լյուբլյանա 2006 հուլիսի 6 – հուլիսի 18   Չինաստան [22]
48    Հանոյ 2007 հուլիսի 19 – հուլիսի 31   Ռուսաստան [23]
49    Մադրիդ 2008 հուլիսի 10 – հուլիսի 22   Չինաստան [24]
50    Բրեմեն 2009 հուլիսի 10 – հուլիսի 22   Չինաստան [25]
51    Աստանա 2010 հուլիսի 2 – հուլիսի 14   Չինաստան [26]
52    Ամստերդամ 2011 հուլիսի 13 – հուլիսի 24   Չինաստան [27]
53    Մար դել Պլատա 2012 հուլիսի 4 – հուլիսի 16   Հարավային Կորեա [28]
54    Սանտա-Մարտա 2013 հուլիսի 18 – հուլիսի 28   Չինաստան [29]
55    Քեյփթաուն[30] 2014 հուլիսի 3 – հուլիսի 13   Չինաստան
56    Չիանգ Մայ 2015 հուլիսի 4 – հուլիսի 16   ԱՄՆ
57    Հոնկոնգ Հոնկոնգ 2016
58    Բրազիլիա 2017
59    Ռումինիա 2018
60    Մեծ Բրիտանիա 2019

Նշումներ խմբագրել

  1. 1991 թվականը նշվել է որպես ԽՍՀՄ մասնակցության վերջին տարի։ 1992 թվականից ԽՍՀՄ նախկին անդամները մասնակցել են առանձին[9]
  2. At the time of the Olympiad, Hong Kong was not possessed by the People's Republic of China.

Ծանոթագրություններ խմբագրել

Ընդհանուր
Specific
  1. 1,0 1,1 «UK IMO register»։ IMO register։ Վերցված է 2011-06-17 
  2. «More IMO Facts»։ Վերցված է 2008-03-05 
  3. «Singapore International Mathematical Olympiad (SIMO) Home Page»։ Singapore Mathematical Society։ Արխիվացված է օրիգինալից 2003-03-27-ին։ Վերցված է 2008-02-04 
  4. «Norwegian Students in International Mathematical Olympiad»։ Արխիվացված է օրիգինալից 2006-10-20-ին։ Վերցված է 2008-03-05 
  5. «1st IMO 1959»։ International Mathematical Olympiad։ Վերցված է 2011-06-20 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Timeline»։ International Mathematical Olympiad։ Վերցված է 2011-06-20 
  7. «International Mathematical Olympiad: Democratic People's Republic of Korea»։ Վերցված է 2010-07-17 
  8. Google Europe Blog: Giving young mathematicians the chance to shine. Googlepolicyeurope.blogspot.com (2011-01-21). Retrieved on 2013-10-29.
  9. 9,0 9,1 «Ranking of countries»։ International Mathematical Olympiad։ Վերցված է 2011-06-20 
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 10,14 10,15 10,16 10,17 10,18 10,19 10,20 10,21 10,22 10,23 10,24 10,25 10,26 10,27 10,28 10,29 10,30 10,31 10,32 10,33 10,34 «US teams at the IMO»։ Mathematical Association of America։ Վերցված է 2011-06-19 
  11. «IMO 1995»։ Canadian Mathematical Society։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-02-29-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  12. «IMO 1996»։ Canadian Mathematical Society։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-02-23-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  13. «IMO 1997» (իսպաներեն)։ Argentina։ Վերցված է 2008-03-17 
  14. «IMO 1998»։ Republic of China։ Արխիվացված է օրիգինալից 1998-12-05-ին։ Վերցված է 2015-11-10 
  15. «IMO 1999»։ Canadian Mathematical Society։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-02-23-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  16. «IMO 2000»։ Wolfram։ Վերցված է 2008-03-17 
  17. «IMO 2001»։ Canadian Mathematical Society։ Արխիվացված է օրիգինալից 2011-05-18-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  18. Andreescu Titu (2004)։ USA & International Mathematical Olympiads 2002։ Mathematical Association of America։ ISBN 978-0-88385-815-8 
  19. «IMO 2003»։ Japan։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-03-06-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  20. «IMO 2004»։ Greece։ Արխիվացված է օրիգինալից 2004-06-27-ին։ Վերցված է 2015-11-10 
  21. «IMO 2005»։ Mexico։ Արխիվացված է օրիգինալից 2005-07-11-ին։ Վերցված է 2015-11-10 
  22. «IMO 2006»։ Slovenia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2009-02-28-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  23. «IMO 2007»։ Vietnam։ Արխիվացված օրիգինալից 2009-02-12-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  24. «IMO 2008»։ Spain։ Արխիվացված է օրիգինալից 2008-02-26-ին։ Վերցված է 2008-03-17 
  25. «IMO 2009» (գերմաներեն)։ Germany։ Վերցված է 2008-03-17 
  26. «51st IMO 2010»։ IMO։ Վերցված է 2011-07-22 
  27. «52nd IMO 2011»։ IMO։ Վերցված է 2011-07-22 
  28. «53rd IMO 2012»։ IMO։ Վերցված է 2011-07-22 
  29. «54th International Mathematical Olympiad»։ Universidad Antonio Nariño։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-01-21-ին։ Վերցված է հուլիսի 20, 2012 
  30. SOUTH AFRICAN MATHEMATICS FOUNDATION official site: OLYMPIAD HOST CITY ANNOUNCED Archived 2014-10-25 at the Wayback Machine.

Արտաքին հղումներ խմբագրել