Բացել գլխավոր ցանկը

Հռոմի պապերի ու հակապապերի ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ
Սուրբ Պետրոսի տաճարում թաղված Հռոմի պապերի ցանկ, մարմարե հուշատախտակ Սուրբ Պետրոսի տաճարի ավանդատան մուտքի մոտ

Հռոմի պապ (լատ.՝ Pontifex Romanus – «Հռոմի պոնտիֆիկոս», կամ լատ.՝ Pontifex Maximus – «վերին գերագույն պոնտիֆիկոս»), միջազգային իրավունքում՝ գերագույն անձ բացառիկ իրավունքներով (persona sui generis), քանի որ միաժամանակ տիրապետում է իշխանական երեք գործառույթների՝

  1. միապետ և Սուրբ աթոռի գերիշխան,
  2. Սուրբ Պետրոսի (Հռոմի առաջին եպիսկոպոս) հաջորդ – կաթոլիկ եկեղեցու առաջնորդ,
  3. Վատիկան քաղաք-պետության ղեկավար[Ն. 1]:

Վաղ քրիստոնյաների միությունները գլխավորող եպիսկոպոսների մասին տեղեկություններ պահպանվել են 2-րդ դարի աղբյուրներում: Պապությունը ձևավորվել է եպիսկոպոսության հիմքի վրա 5-րդ դարում: Մինչև 6-րդ դարը հռոմեական եպիսկոպոսները՝ որպես խոշոր հողատերեր, եկեղեցում գրավել են հատուկ դիրք, իսկ 6-րդ դարի կեսերին նրանք (որ արդեն կոչվում էին «պապ») դարձել են Հռոմի փաստացի ղեկավարներ: 756 թվականին, Պիպին Կարճահասակից ստանալով Հռոմի շրջակայքում գտնվող տարածքները, Հռոմի պապը դարձել է Պապական մարզի աշխարհիկ ղեկավար: 1059 թվականի Լաթերիանի եկեղեցական ժողովում հաստատվում է, որ Հռոմի պապն ընտրվում է բացառապես կարդինալների կողմից. մինչ այդ Հռոմի պապն այլ եպիսկոպոսների նման ընտրվում էր հոգևոր և աշխարհիկ բարձր դասերի ներկայացուցիչների կողմից:

Ֆրանսիական թագավորներից կախվածությանը փոխարինում է կախվածությունը Հռոմեական Սրբազան կայսրության ղեկավարներից, որոնք ակտիվորեն մասնակցում էին պապերի ընտրությանը: Միջնադարում Հռոմի պապերը պայքարում էին աշխարհիկ կյանքի վրա նույնպես իշխելու համար: 1309-1377 թվականներին Հռոմի պապերը գտնվում էին Ֆրանսիայի թագավորի ենթակայության տակ և բնակվում էին Ավինյոնում: Օգտվելով այն հանգամանքից, որ Ֆրանսիան թուլացել էր Հարյուրամյա պատերազմի պատճառով, Գրիգոր 11-րդ Պապի նստավայրը կրկին տեղափոխում է Հռոմ: 16-րդ դարում Ռեֆորմացիայի արդյունքում տեղի ունեցած եկեղեցական պառակտումը զգալիորեն թուլացրեց Հռոմի պապի ազդեցությունը: Հռոմի պապի աշխարհիկ իշխանությունը վերացվեց 1870 թվականին Պապական մարզի լիկվիդացման ու միավորված Իտալիայի կազմի մեջ մտցնելուց հետո: 1929 թվականին Հռոմի պապը Լաթերանյան պայմանագրերով կրկին ստացել է աշխարհիկ իշխանություն և դարձել Վատիկանի ղեկավար[1][2]:

Հռոմի պապը ցմահ ընտրվում է կարդինալների ժողովում (կոնկլավ) իր նախորդի մահից հետո (կամ հրաժարվելուց հետո, ինչը տեղի է ունենում հազվադեպ)[3]: Այն բանից հետո, երբ կամերլենգոն՝ Կարդինալների կոլեգիայի ժամանակավոր ղեկավարը[4] պաշտոնապես հաստատում է Հռոմի պապի մահը, սկսվում է թափուր աթոռի (լատ.՝ Sede Vacante) ժամանակաշրջանը, որը շարունակվում է մինչև նոր պապի ընտրությունը: Այդ ընթացքում Սուրբ աթոռն ու Հռոմեակաթոլիկական եկեղեցին ղեկավարում է Կարդինալնների կոլեգիան[5]: Երբ նորընտիր Հռոմի պապը հայտարարում է, որ ընդունում է աթոռը (դա տեղի է ունենում ընտրվելուց անմիջապես հետո), պոնտիֆիկատը համարվում է սկսված:

Կոնկլավում ընտրվելուց անմիջապես հետո նոր պապն իր համար ընտրում է անուն և համապատասխան թիվ: 1555 թվականից բոլոր Հռոմի պապերը փոխել են իրենց անունը ընտրվելուց հետո, թեև դա պաշտոնապես պարտադիր չէ:

Հակապապ, Կաթոլիկ եկեղեցում այդպես է կոչվում այն մարդը, ով ոչ օրինաբար է կոչվում պապ: Այն, թե Սուրբ աթոռն զբաղեցնելու համար միաժամանակ դիմած անձանցից ով է դարձել օրինական պապ, իսկ ով՝ հակապապ, որոշվել է նրանցից մեկի կողմնակիցների պատմական «հաղթանակից» հետո: Հակապապ ճանաչվածի կարգային համարը հետագայում հաշվի չի առնվում: Չնայած նրան, որ եկեղեցին չի ճանաչում հակապապերին, ամեն տարի հրապարակվող Annuario Pontificio պաշտոնական տեղեկագրքում նրանց անունները նշված են փակագծերի մեջ[6]:

ՑանկԽմբագրել

Առանձին գույնով նշված են հակապապերը:

Կրճատումներ՝

  • երան. – երանելի
  • սբ. – սուրբ
Պատկեր Անուն
(կյանքի տարիներ)
Աշխարհիկ անուն Պոնտիֆիկատ Ծագում Նշումներ
Սկիզբ Վերջ
1   սբ. Պետրոս
(? – մոտ 67)
Շիմոն բար Յոնա,
Սիմոն Կիֆա
43 64/67 հրեա[7] Պաղեստինի Բեթսայիդա քաղաքից Տասներկու առաքյալներից մեկը: Համարվում է նահատակված[8]:306[9]:
2   սբ. Լին
(? – 23 սեպտեմբերի, 76/78)
67 23 սեպտեմբերի, 76/78 հռոմեացի Տոսկանայից[8]:306 Համարվում է նահատակված[10]:
3   սբ. Անակղետոս (Կղետոս, Անանկղետոս)[8]:306
(? – 88/90)
76/78 88/90 հռոմեացի[8]:306 Նահատակվել է: Որոշ աղբյուրներ հայտնում են երկու տարբեր պապերի մասին՝ Անակղետոս և Կղետոս[11][12]:
4   սբ. Կղեմես I
(? – 97/101)
88/90 97/99 հռոմեացի[8]:306 Նահատակվել է[13]:
5   սբ. Եվարիստոս
(? – 105/107)
97/99 105/107 հույն (Անտիոքից?)[8]:306 Համարվում է նահատակված[14]:
6   սբ. Ալեքսանդր I
(? – 3 մայիսի, 115/116)
105/107 115/116 հռոմեացի[8]:306 [15]
7   սբ. Սիքստոս I
(42 – 3 ապրիլի, 125)
115/116 3 ապրիլի, 125 հռոմեացի[8]:306 [16]
8   սբ. Տելեսփորոս
(? – 136)
125 136/138 հույն[8]:306 [17]
9   սբ. Հյուգենոս
(? – 140)
136/138 140/142 հույն (Աթենքից?)[8]:306 Համարվում է նահատակված[18]:
10   սբ. Պիոս I
(? – 154/155)
140/142 155 իտալացի Ակվիլեայից[8]:306 Նահատակվել է[19]:
11   սբ. Անիկետոս[8]:306
(? – 165/166)
155 166 սիրիացի[8]:306 Համարվում է նահատակված[20]:
12   սբ. Սովտեր
(? – 174/175)
166 174/175 իտալացի Կամպանիայից (Ֆոնդի?)[8]:306 Նահատակվել է[21]:
13   սբ. Ելևթերոս
(? – 189)
174/175 189 հույն Նիկոպոլիսից[8]:306 Նահատակվել է[22]:
14   սբ. Վիկտոր I
(? – 199)
189 198/199 աֆրիկացի[8]:306 [23]
15   սբ. Զեփյուռինոս
(? – 20 դեկտեմբերի, 217)
199 20 դեկտեմբերի, 217 հռոմեացի[8]:306 [24]
  Նատալիուս 199 ? Հռոմի առաջին հակաեպիսկոպոս
16   սբ. Կալիստոս I
(? – 14 հոկտեմբերի, 222/223)
217 14 հոկտեմբերի, 222/223 հռոմեացի[8]:306 Նահատակվել է[25]:
  սբ. Հիպպոլիտոս
(մոտ 170 – մոտ 235)
217 235 հռոմեացի[8]:306 Եկեղեցական գրող: Աքսորվել է Սարդինիա: Հաշտվել է Պոնտիանոս պապի հետ: Նահատակվել է:
17   սբ. Ուրբանոս I
(? – 25 մայիսի, 230)
222/223 25 մայիսի, 230 հռոմեացի[8]:306 [26]
18   սբ. Պոնտիանոս
(? – 28 սեպտեմբերի, 235)
21 հուլիսի, 230 28 սեպտեմբերի, 235 հռոմեացի[8]:306 [27]
19   սբ. Անտերոս
(? – 3 հունվարի, 236)
21 նոյեմբերի, 235 3 հունվարի, 236 հույն[8]:306 [28]
20   սբ. Փաբիանոս
(մոտ 200 – 20 հունվարի, 250)
10 հունվարի, 236 20 հունվարի, 250 հռոմեացի[8]:306 [29]
21   սբ. Կոռնելիոս
(? – հունիսի, 253)
6/11 մարտի, 251 հունիսի, 253 հռոմեացի[8]:306 Նահատակվել է[30]
  Նովատիանոս
(? – 258)
251 258 հռոմեացի[8]:306 Համարվում է նահատակված
22   սբ. Ղուկիոս I
(? – 5 մարտի, 254)
25 հունիսի, 253 5 մարտի, 254 հռոմեացի[8]:306 [31]
23   սբ. Ստեփանոս I
(? – 2 օգոստոսի, 257)
12 մայիսի, 254 2 օգոստոսի, 257 հռոմեացի[8]:306 [32]
24   սբ. Սիքստոս
(? – 6 օգոստոսի, 258)
30/31 օգոստոսի, 257 6 օգոստոսի, 258 հույն (Աթենքից?)[8]:307 Նահատակվել է[33]
25   սբ. Դիոնիսիոս
(? – 26 դեկտեմբերի, 268)
22 հուլիսի, 259 26 դեկտեմբերի, 268 հույն [34]
26   սբ. Փելիքս I
(? – 30 դեկտեմբերի, 274)
5 հունվարի, 269 30 դեկտեմբերի, 274 հռոմեացի[8]:307 [35]
27   սբ. Եվտիքիանոս
(? – 7 դեկտեմբերի, 283)
4 հունվարի, 275 7 դեկտեմբերի, 283 իտալացի Լունիից[8]:307 [36]
28   սբ. Գայիոս
(? – 22 ապրիլի, 296)
17 դեկտեմբերի, 283 22 ապրիլի, 296 դալմատիացի[8]:307 Մահապատժի է ենթարկվել[21]:
29   սբ. Մարկեղիանոս
(? – 25 հոկտեմբերի, 304)
30 հունիսի, 296 25 հոկտեմբերի, 304 հռոմեացի[8]:307 [37]
30   սբ. Մարկեղոս I
(? – 16 հունվարի, 309)
27 մայիսի, կամ 26 հունիսի, 308[8]:307 16 հունվարի, 309[38] հռոմեացի Նահատակվել է[37][39]
31   սբ. Եվսեբիոս
(? – 309/310)
18 ապրիլի, 309/310 17 օգոստոսի, 309/310[40] հույն[8]:307 [41]
32   սբ. Մելքիադես
(? – 11 հունվարի, 314)
2 հուլիսի, 311 11 հունվարի, 314 աֆրիկացի[8]:307 Առաջին պապը քրիստոնյաների նկատմամբ հալածանքների դադարեցումից հետո[42][43]:
33   սբ. Սեղբեստրոս I
(? – 31 դեկտեմբերի, 335)
31 հունվարի, 314 31 դեկտեմբերի, 335 հռոմեացի[8]:307 [44]
34   սբ. Մարկոս
(? – 7 հոկտեմբերի, 336)
18 հունվարի, 336 7 հոկտեմբերի, 336 հռոմեացի[8]:307 [45]
35   սբ. Հուլիոս I
(? – 12 ապրիլի, 352)
6 փետրվարի, 337 12 ապրիլի, 352 հռոմեացի[8]:307 [46]
36   Լիբերիոս
(? – 24 սեպտեմբերի, 366)
17 մայիսի, 352 24 սեպտեմբերի, 366 հռոմեացի[8]:307[47]
  Փելիքս II
(? – 22 նոյեմբերի, 365)
355 357 հռոմեացի[8]:307 Վտարվել է
37   սբ. Դամասոս I
(300 – 11 դեկտեմբերի, 384)
1 հոկտեմբերի, 366 11 դեկտեմբերի, 384 իսպանացի[8]:307 Արիոսականության դեմ պայքարում սատարել է Բարսեղ Կեսարացուն: Նրա հանձնարարությամբ Հիերոնիմոսն ուղղել է Աստվածաշնչի լատիներեն թարգմանությունը[48][49]:
  Ուրսինոս
(? – 384-ից հետո)
366 367 հռոմեացի[8]:307 Ենթարկվել է Դամասոս I պապին:
38   սբ. Սիրիկիոս
(մոտ 320 – 26 նոյեմբերի, 399)
17 դեկտեմբերի, 384 26 նոյեմբերի, 399 հռոմեացի[8]:307 Հռոմի առաջին եպիսկոպոսը, որ սկսել է օգտագործել Papa («Պապ») տիտղոսը: Նրա անվան հետ է կապված պահպանված առաջին դեկրետները[50][51][52]:
39   սբ. Անաստաս I
(? – 19 դեկտեմբերի, 401)
27 նոյեմբերի, 399 19 դեկտեմբերի, 401 հռոմեացի[8]:307 [53]
40   սբ. Իննովկենտիոս I
(? – 12 մարտի, 417)
22 դեկտեմբերի, 401 12 մարտի, 417 իտալացի Ալբանոյից[8]:307 [54]
41   սբ. Զոսիմոս
(? – 26 դեկտեմբերի, 418)
18 մարտի, 417 26 դեկտեմբերի, 418 հույն[8]:307 [55]
42   սբ. Բոնիֆակիոս I
(? – 4 սեպտեմբերի, 422)
28 դեկտեմբերի, 418 4 սեպտեմբերի, 422 հռոմեացի[8]:307 [56]
  Եվլալիոս
(? – 423)
29 դեկտեմբերի, 418 ապրիլ, 419 հռոմեացի ?[8]:307
43   սբ. Կելեստինոս I
(? – 27 հուլիսի, 432)
10 սեպտեմբերի, 422 27 հուլիսի, 432 իտալացի Կամպանիայից[8]:307 [57]
44   սբ. Սիքստոս
(? – 19 օգոստոսի, 440)
31 հուլիսի, 432 19 օգոստոսի, 440 հռոմեացի[8]:307 [58]
45   սբ. Լևոն I
(390 – 10 նոյեմբերի, 461)
29 սեպտեմբերի, 440 10 նոյեմբերի, 461 իտալացի Տոսկանայից[8]:307 Համոզել է Աթթիլային՝ հոների առաջնորդին, դադարեցնել իր ներխուժումը Իտալիա[59][60]:
46   սբ. Հիլարիոս
(? – 29 փետրվարի, 468)
19 նոյեմբերի, 461 29 փետրվարի, 468 սարդինացի[8]:307 [61]
47   սբ. Սիմպլիկիոս
(? – 10 մարտի, 483)
3 մարտի, 468 10 մարտի, 483 իտալացի Տիվոլիից[8]:307 [62]
48   սբ. Փելիքս III (II)[Ն. 2]
(? – 1 մարտի, 492)
13 մարտի, 483 1 մարտի, 492 հռոմեացի[8]:307 [63]
49   սբ. Գելասիոս I
(? – 19 նոյեմբերի, 496)
1 մարտի, 492 19 նոյեմբերի, 496 աֆրիկացի[8]:307 [64]
50   Անաստաս II
(? – 19 նոյեմբերի, 498)
24 նոյեմբերի, 496 19 նոյեմբերի, 498 հռոմեացի[8]:307 [65]
51   սբ. Սիմմաքոս
(? – 19 հուլիսի, 514)
22 նոյեմբերի, 498 19 հուլիսի, 514 սարդինիացի[8]:307 [66]
  Լավրենտիոս
(? – 506)
22 նոյեմբերի, 498 501—505[8]:307 կամ 506
52   սբ. Որմիզդես
(? – 6 օգոստոսի, 523)
20 հուլիսի, 514 6 օգոստոսի, 523 իտալացի Ֆրոզինոնեից[8]:307 Սիլվերիոս Հռոմի պապի հայրը[67]:
53   սբ. Հովհաննես I
(? – 18 մայիսի, 526)
13 օգոստոսի, 523 18 մայիսի, 526 իտալացի Տոսկանայից[8]:307 [68]
54   սբ. Փելիքս IV (III)
(? – 22 սեպտեմբերի, 530)
Ֆիմբրի 12 հուլիսի, 526 22 սեպտեմբերի, 530 իտալացի Սանիոյից[8]:307 [69]
55   Բոնիփակիոս II
(? – 17 հոկտեմբերի, 532)
22 սեպտեմբերի, 530 17 հոկտեմբերի, 532 հռոմեացի[8]:307 [70]
  Դիոսկորոս
(? – 14 հոկտեմբերի, 530)
22 սեպտեմբերի, 530 14 հոկտեմբերի, 530 ալեքսանդրիացի[8]:307
56   Հովհաննես II
(? – 17 հոկտեմբերի, 535)

Մերկուրի

2 հունվարի, 533 8 մայիսի, 535 հռոմեացի Դարձել է առաջին Հռոմի պապը, որ փոխել է անունը ձեռնադրվելիս[8]:308[71]:
57   սբ. Ագապետոս I
(? – 22 ապրիլի, 536)
13 մայիսի, 535 22 ապրիլի, 536 հռոմեացի[8]:308 [72]
58   սբ. Սիլվերիոս
(? – 2 դեկտեմբերի, 537)[73]
1 կամ 8 հունիսի, 536 մարտ կամ 11 նոյեմբերի, 537 իտալացի Կամպանիայից[8]:308 Աքսորվել է[74]:
59   Վիգիլիոս
(VI век – 7 հունիսի, 555)
29 մարտի, 537 7 հունիսի, 555 հռոմեացի Հռոմի պապ է դարձել Սիլվերիոսի կենդանության օրոք[8]:308[75]:
60   Պեղագիոս I
(? – 4 մարտի, 561)
16 ապրիլի, 556 4 մարտի, 561 հռոմեացի[8]:308 [76]
61   Հովհաննես III
(? – 13 հուլիսի, 574)
Ջովանի Կատալինո 17 հուլիսի, 561 13 հուլիսի, 574 հռոմեացի[8]:308 [77]
62   Հովհաննես I
(? – 30 հուլիսի, 579)
2 հունիսի, 575 30 հուլիսի, 579 հռոմեացի[8]:308 [78]
63   Պեղագիոս II
(? – 7 փետրվարի, 590)
26 նոյեմբերի, 579 7 փետրվարի, 590 հռոմեացի[8]:308 [79]
64   սբ. Գրիգոր I
(մոտ 540 – 12 մարտի, 604)
3 սեպտեմբերի, 590 12 մարտի, 604 հռոմեացի[8]:308 Առաջին Հռոմի պապը, որ օգտագործել է «Servus servorum Dei»[Ն. 3] և «Pontifex Maximus» տիտղոսները: Բենեդիկտյան միաբանության վանական[81]:
65   Սաբինիանոս
(? – 22 փետրվարի, 606)
13 սեպտեմբերի, 604 22 փետրվարի, 606 իտալացի Բլերայից[8]:308 [82]
66   Բոնիփակիոս III
(? – 12 նոյեմբերի, 607)
Բոնիֆաչո Կատոդիոչի 19 փետրվարի, 607 12 նոյեմբերի, 607 հռոմեացի[8]:308 Նրա շնորհիվ Փոկաս կայսրը ճանաչել է Հռոմեական տաճարի գերազանցությունը մյուսների նկատմամբ[83][84]:
67   սբ. Բոնիփակիոս IV
(? – 8 մայիսի, 615)
25 օգոստոսի, 608 8 մայիսի, 615 իտալացի[8]:308 Առաջին Հռոմի պապն է, որ վերցրել է նույն անունը, ինչ իր նախորդը: Բենեդիկտյան միաբանության վանական[85]:
68   սբ. Դեուսդեդիտ I
(? – 8 նոյեմբերի, 618)
19 հոկտեմբերի, 615 8 նոյեմբերի, 618 հռոմեացի[8]:308 [86]
69   Բոնիփակիոս V
(? – 25 հոկտեմբերի, 625)
Բոնիֆաչո Ֆումինի 23 դեկտեմբերի, 619 25 հոկտեմբերի, 625 նեապոլցի[8]:308 Բարեփոխել է եկեղեցական կառավարությունը Անգլիայում[87][88]:
70   Ոնորիոս I
(? – 12 հոկտեմբերի, 638)
27 հոկտեմբերի, 625 12 հոկտեմբերի, 638 իտալացի Կամպանիայից[8]:308 [89]
71   Սևերինոս
(? – 2 օգոստոսի, 640)
28 մայիսի, 640 2 օգոստոսի, 640 հռոմեացի[8]:308 [90]
72   Հովհաննես IV
(? – 12 հոկտեմբերի, 642)
24 դեկտեմբերի, 640 12 հոկտեմբերի, 642 դալմատիացի[8]:308 [91]
73   Թեոդորոս I
(? – 14 մայիսի, 649)
24 նոյեմբերի, 642 14 մայիսի, 649 հույն[8]:308 [92]
74   սբ. Մարտինոս I
(? – 16 սեպտեմբերի, 655)
հուլիս 649 17 հունիսի, 653 կամ 16 սեպտեմբերի, 655 իտալացի Տոդիից Կոստանդ Բ կայսեր կողմից աքսորվել է Խերսոնեսից[8]:308[93][94]:
75   սբ. Եվգինեոս I
(? – 2 հունիսի, 657)
10 օգոստոսի, 654 2 հունիսի, 657 հռոմեացի Ընտրվել է Մարտինոս I-ի կենդանության օրոք[8]:308[95]:
76   սբ. Վիտալիանոս
(? – 27 հունվարի, 672)
30 հուլիսի, 657 27 հունվարի, 672 իտալացի Սենիից[8]:308[96] 666 թվականին իր դեկրետով երգեհոնն սկսել է օգտագործվել պատարագային ծիսակատարություններում:
77   Ադեոդատ II
(? – 17 հունիսի, 676)
11 ապրիլի, 672 17 հունիսի, 676 հռոմեացի[8]:308 Բենեդիկտյան միաբանության վանական[97]:
78   Դոնոս
(? – 11 ապրիլի, 678)
2 նոյեմբերի, 676 11 ապրիլի, 678 հռոմեացի[8]:308 [98]
79   սբ. Ագաթոն
(577 – 10 հունվարի, 681)
27 հունիսի, 678 10 հունվարի, 681 սիցիլիացի[8]:309 [99]
80   սբ. Լևոն II
(611 – 3 հուլիսի, 683)
17 օգոստոսի, 682 3 հուլիսի, 683 սիցիլիացի[8]:309 [100]
81   սբ. Բենեդիկտոս II
(635 – 8 մայիսի, 685)
26 հունիսի, 684 8 մայիսի, 685 հռոմեացի[8]:309 [101]
82   Հովհաննես V
(635 – 2 օգոստոսի, 686)
23 հուլիսի, 685 2 օգոստոսի, 686 սիրիացի[8]:309 [102]
83   Կոնոն
(630 – 21 սեպտեմբերի, 687)
21 հոկտեմբերի, 686 21 սեպտեմբերի, 687 թրակիացի [103]
  Թեոդորոս[8]:309 687 687
  Պասքալիս
(? – 692)
687 692
84   Սարգիս I
(650 – 8 սեպտեմբերի, 701)
15 դեկտեմբերի, 687 8 սեպտեմբերի, 701 սիրիացի[8]:309 [104]
85   Հովհաննես VI
(655 – 11 հունվարի, 705)
30 հոկտեմբերի, 701 11 հունվարի, 705 հույն[8]:309 [105]
86   Հովհաննես VII
(650 – 18 հոկտեմբերի, 707)
1 մարտի, 705 18 հոկտեմբերի, 707 հույն[8]:309 [106]
87   Սիսիննիոս
(650 – 4 փետրվարի, 708)
15 հունվարի, 708 4 փետրվարի, 708 սիրիացի[8]:309 [107]
88   Կոստանդինոս
(664 – 9 ապրիլի, 715)
25 մարտի, 708 9 ապրիլի, 715 սիրիացի[8]:309 [108]
89   սբ. Գրիգոր II
(669 – 11 փետրվարի, 731)
19 մայիսի, 715 11 փետրվարի, 731 հռոմեացի[8]:309 Նրա օրոք սկսվել է պայքարը պատկերամարտության դեմ[109]:
90   սբ. Գրիգոր III
(690 – 10 դեկտեմբերի, 741)
18 մարտի, 731 28 նոյեմբերի կամ 10 դեկտեմբերի, 741[110] սիրիացի[8]:309 [111]
91   սբ. Զաքարիա
(679 – 22 մարտի, 752)
10 դեկտեմբերի, 741 22 մարտի, 752 հույն[8]:309 [112]
  Ստեփանոս II
(? – 25 մարտի, 752)
23 մարտի, 752 25 մարտի, 752 Չի անցել եպիսկոպոսի ձեռնադրման անհրաժեշտ կարգը[8]:309[113]: 1961 թվականից Վատիկանի երկրորդ ժողովի որոշմամբ չի ընդգրկվել պոնտիֆիկոսների ցանկում, իսկ հետագայում Ստեփանոս անունը վերցրած Հռոմի պապերի անվան հետ նշվել են երկու թվեր:
92   Ստեփանոս II (III)
(715 – 26 ապրիլի, 757)
26 մարտի, 752 26 ապրիլի, 757 հռոմեացի[8]:309 [114]
93   սբ. Պողոս I
(700 – 28 հունիսի, 767)
29 մայիսի, 757 28 հունիսի, 767 հռոմեացի[8]:309 [115]
94   Ստեփանոս III (IV)
(720 – 24 հունվարի, 772)
7 օգոստոսի, 768 24 հունվարի[8]:309 կամ 3 փետրվարի, 772[116] սիցիլիացի[8]:309 [117]
  Կոստանդինոս II 28 ապրիլի կամ 28 հունիսի, 767 769 իտալացի Նեպիից[8]:309
  Փիլիպպոս
(? – 31 հուլիսի, 769)
31 հուլիսի, 768 31 հուլիսի, 768 Ընտրվելուց անմիջապես հետո փակվել է վանքում[8]:309:
95   Ադրիանոս I
(700 – 25 դեկտեմբերի, 795)
9 փետրվարի, 772 25 դեկտեմբերի, 795 հռոմեացի[8]:309 [118]
96   սբ. Լևոն III
(750 – 12 հունիսի, 816)
27 դեկտեմբերի, 795 12 հունիսի, 816 հռոմեացի[8]:309 Հրաժարվել է ընդունել Կառլոս Մեծի հրամանով ներմուծված ֆիլիովկեն[119][120]:
97   Ստեփաոս IV (V)
(? – 24 հունվարի, 817)
22 հունիսի, 816 24 հունվարի, 817 հռոմեացի[8]:309 [121]
98   սբ. Պասքալիս I
(? – 11 փետրվարի, 824)
Պասկուալե Մասիմի 25 հունվարի, 817 11 փետրվարի, 824 հռոմեացի[8]:309 [122]
99   Եվգինեոս II
(? – 27 օգոստոսի, 827)
2 մայիսի, 824 27 օգոստոսի, 827 հռոմեացի[8]:309 [123]
100   Վաղենտինոս
(? – 16 սեպտեմբերի, 827)
Վալենտինո Լեոնի 1 սեպտեմբերի, 827 16 սեպտեմբերի, 827 հռոմեացի[8]:309 [124]
101   Գրիգոր IV
(? – 25 հունվարի, 844)
20 դեկտեմբերի, 827 25 հունվարի, 844 հռոմեացի[8]:310 [125]
  Հովհաննես VIII
(818 – ?)
հունվար, 844 հունվար, 844[8]:310
102   Սարգիս II
(? – 27 հունվարի, 847)
հունվար, 844 27 հունվարի, 847 հռոմեացի[8]:310 [126]
103   սբ. Լևոն IV
(790 – 17 հուլիսի, 855)
10 ապրիլի, 847 17 հուլիսի, 855 հռոմեացի[8]:310 Բենեդիկտյան միաբանության վանական[127]:
  Անաստաս
(810—879)
օգոստոս, 855 սեպտեմբեր, 855[8]:310 իտալացի Տոսկանայից
104   Բենեդիկտոս III
(? – 17 ապրիլի, 858)
29 սեպտեմբերի, 855 17 ապրիլի, 858 հռոմեացի[8]:310 [128]
105   սբ. Նիկողայոս I
(800 – 13 նոյեմբերի, 867)
24 ապրիլի, 858 13 նոյեմբերի, 867 հռոմեացի[8]:310 [129]
106   Ադրիանոս II
(792 – 14 դեկտեմբերի, 872)
14 դեկտեմբերի, 867 14 դեկտեմբերի, 872 հռոմեացի[8]:310 [130]
107   Հովհաննես VIII
(մոտ 820 – 16 դեկտեմբերի, 882)
14 դեկտեմբերի, 872 16 դեկտեմբերի, 882 հռոմեացի[8]:310 Մահացել է բռնի մահով[131]:
108   Մարինոս I
(? – 15 մայիսի, 884)
16 դեկտեմբերի, 882 15 մայիսի, 884 տոսկանացի[8]:310 [132]
109   սբ. Ադրիանոս III
(? – 15 սեպտեմբերի, 885)
17 մայիսի, 884 15 սեպտեմբերի, 885 հռոմեացի[8]:310 [133]
110   Ստեփանոս V (VI)
(? – 14 սեպտեմբերի, 891)
սեպտեմբեր, 885 14 սեպտեմբերի, 891 հռոմեացի[8]:310 [134]
111   Փորմոսոս
(816 – 4 ապրիլի, 896)
6 հոկտեմբերի, 891 4 ապրիլի, 896 իտալացի, Պորտոյի եպիսկոպոս[8]:310 Հետմաու դատապարտվել է այսպես կոչված «դիակային սինոդում», որ կազմակեչպել էր Ստեփանոս VI (VII)-ը 897 թվականին: Դատն անցկացվել է Փորմոսոսի դիակի նկատմամբ[135]:
112   Բոնիփակիոս VI
(? – 19 ապրիլի, 896)
4 ապրիլի, 896 19 ապրիլի, 896 հռոմեացի[8]:310 [136]
113   Ստեփանոս VI (VII)
(? – օգոստոս, 897)
22 մայիսի, 896 օգոստոս, 897 հռոմեացի[8]:310 [137]
114   Ռոմանոս
(? – դեկտեմբեր, 897)
Ռոմանո Մարին օգոստոս, 897 դեկտեմբեր, 897 տոսկանացի[8]:310 [138]
115   Թեոդորոս II
(840 – դեկտեմբեր, 897)
դեկտեմբեր, 897 դեկտեմբեր, 897 հռոմեացի[8]:310 [139]
116   Հովհաննես IX
(840—900)
հունվար, 898 հունվար, 900 իտալացի Տիվոլիից[8]:310 Բենեդիկտյան միաբանության վանական[140]
117   Բենեդիկտոս IV
(? – հուլիս, 903)
1 փետրվարի, 900 հուլիս, 903 հռոմեացի[8]:310 [141]
118   Լևոն V
(? – սեպտեմբեր, 903)
հուլիս, 903 սեպտեմբեր, 903 իտալացի Արդեայից[8]:310 Զրկվել է աթոռից[142]:
  Քրիստափոր
(? – մոտ 904)
հոկտեմբեր, 903 հունվար, 904 հռոմեացի[8]:310 Մինչև 20-րդ դարի սկիզբը Քրիստափորը համարվել է օրինական Հռոմի պապ:
119   Սարգիս III
(? – 14 ապրիլի, 911)
29 հունվարի, 904 14 ապրիլի, 911 հռոմեացի[8]:310[143] Պոռնոկրատիայի դարաշրջանի սկիզբ
120   Անաստաս III
(? – հունիսի, 913)
ապրիլ, 911 հունիսի, 913 հռոմեացի[8]:310 [144]
121   Լանդոս
(? – 5 փետրվարի, 914)
7 հուլիսի, 913 5 փետրվարի, 914 իտալացի[8]:310 [145]
122   Հովհաննես X
(860—928)
մարտ, 914 մայիս, 928 իտալացի Տոսինյանոյից[8]:310 Սպանվել է[146]:
123   Լևոն VI[Ն. 4]
(? – դեկտեմբեր, 928)
մայիս, 928 դեկտեմբեր, 928 հռոմեացի[8]:310 [147]
124   Ստեփանոս VII (VIII)[Ն. 4]
(? – 15 մարտի, 931)
դեկտեմբեր, 928 փետրվար կամ 15 մարտի, 931[148] հռոմեացի[8]:310 [149]
125   Հովհաննես XI
(906 – դեկտեմբեր, 935)
փետրվար կամ մարտ, 931 դեկտեմբեր, 935 հռոմեացի[8]:310 [150]
126   Լևոն VII
(? – 13 հուլիսի, 939)
3 հունվարի, 936 13 հուլիսի, 939 հռոմեացի[8]:310[151] Բենեդիկտյան միաբանության վանական
127   Ստեփանոս VIII (IX)
(? – հոկտեմբեր, 942)
14 հուլիսի, 939 հոկտեմբեր 942 հռոմեացի[8]:310 [152]
128   Մարտինոս II
(? – 1 մայիսի, 946)
30 հոկտեմբերի, 942 1 մայիսի, 946 հռոմեացի[8]:310 [153]
129   Ագապետոս II
(? – 8 նոյեմբերի, 955)
10 մայիսի, 946 8 նոյեմբերի, 955 հռոմեացի[8]:310 [154]
130   Հովհաննես XII
(937 – 14 մայիսի, 964)
Օկտավիան Տուսկոլո 16 դեկտեմբերի, 955 14 մայիսի, 964 իտալացի[8]:310 Թագադրել է Օտտոն I-ին, սակայն պայքարել է նրա իշխանության տարածման դեմ և 963 թվականի դեկտեմբերի 4-ին աքսորվել է կայսեր կողմից: 964 թվականի փետրվարին Օտտոնի՝ Հռոմից մեկնելուց հետո վերադարձել է, բայց շուտով սպանվել է[155][156]: Պոռնոկրատիայի դարաշրջանի վերջը:
131   Լևոն VIII
(? – 1 մարտի, 965)
6 դեկտեմբերի, 963 1 մարտի, 965 հռոմեացի[8]:310 Սուրբ աթոռ է բարձրացել Օտտոն I-ի ստիպմամբ, սակայն վերջինիս՝ Հռոմից հեռանալուց հետո փախել է: 964 թվականի հուլիսին Օտտոն I-ի՝ Հռոմ վերադառնալուց հետո պաշտոնապես ճանաչվել է Հռոմի պապ[157]:
132   Բենեդիկտոս V
(? – 4 հուլիսի, 966)
22 մայիսի, 964 23 հունիսի, 964 հռոմեացի Ընտրվել է Հռոմի քաղաքացիների կողմից: Աթոռից զրկվել է Օտտոն I-ի կողմիցref name="Список" />:310 և աքսորվել Համբուրգ[158]:
133   Հովհաննես XIII
(մոտ 938 – 6 սեպտեմբերի, 972)
1 հոկտեմբերի, 965 6 սեպտեմբերի, 972 հռոմեացի[8]:310 [159]
  Դոմն II[Ն. 5][160][161] 973 974
134   Բենեդիկտոս VI
(? – հունիսի, 974)
19 հունվարի, 973 հունիսի, 974 հռոմեացի[8]:310 Զրկվել է աթոռից և սպանվել[162]:
  Բոնիփակիոս VII[Ն. 6]
(? – 20 հուլիսի, 985)
Ֆրանկո Ֆերուչի հունիսի, 974 օգոստոս, 974 հռոմեացի Սուրբ աթոռն զբաղեցրել է Բենեդիկտոս VI-ի տապալումից հետո, սակայն 974 թվականի օգոստոսին փախել է Կոստանդնուպոլիս: 980 թվականի ամռանը կրկին բազմել է Սուրբ աթոռին, սակայն 981 թվականի մարտին վտարվել է Օտտոն II-ի զորքերի կողմից[163]:
135   Բենեդիկտոս VII]]
(? – 10 հուլիսի, 983)
հոկտեմբեր, 974 10 հուլիսի, 983 հռոմեացի[8]:311 [164]
136   Հովհաննես XIV
(? – 20 օգոստոսի, 984)
Պետրո Կանեպանովա 10 դեկտեմբերի, 983 20 օգոստոսի, 984 իտալացի Պավիայից[8]:311 Ընտրվել է Օտտոն II-ի ճնշմամբ և նրա մահից հետո զրկվել է աթոռից[165]:
  Բոնիփակիոս VII
(? – 20 հուլիսի, 985)
ապրիլ, 984 20 հուլիսի, 985 հռոմեացի Երրորդ անգամ զբաղեցրել է Սուրբ աթոռը[163]:
137   Հովհաննես XV
(? – 1 ապրիլի, 996)
Ջովանի դի Գալինա Ալբա օգոստոս, 985 1 ապրիլի, 996 հռոմեացի[8]:311 Զրկվել է աթոռից[166]: Որոշ ցուցակերում հիշատավում է ևս մեկ Հռոմի պապ Հովհաննես XV անվամբ, որ իշխել է մի քանի ամիս Բոնիփակիոս VII-ի մահից հետո, իսկ այս Հռոմի պապը կոչվում է Հովհաննես XVI:
138   Գրիգոս V
(970/972 – 18 փետրվարի, 999)
Բրունո Կարինտիացի 3 մայիսի, 996 18 փետրվարի, 999 սաքսոնացի[8]:311[167] Առաջին հռոմի պապը, որ ունի գերմանական ծագում:
  Հովհաննես XVI
(? – 26 օգոստոսի, 1001)
Ջովանի Ֆիլագատո ապրիլ, 997 փետրվար, 998 իտալացի Ռոսանոյից[8]:311 Տապալվել է[168]:
139   Սեղբեսարոս II
(946 – 12 մայիսի, 1003)
Հերբերտ Օրիլյակցի 2 ապրիլի, 999 12 մայիսի, 1003 ֆրանսիացի Օվերնից[8]:311[169] Առաջին ֆրանսիացի Հռոմի պապը
140   Հովհաննես XVII[170]
(? – 6 դեկտեմբերի, 1003)
Ջովանի Սիկոնա 16 մայիսի, 1003 6 դեկտեմբերի, 1003 հռոմեացի Այս Հովհաննեսը վերցրել է XVII հերթական համարը, չնայած նրա նախորդ Հովհաննես XVI-ը եղել է հակապապ: Հնարավոր է, որ հաշվի է առնվել նաև առասպելական Հովհաննես XV-ը, որ մի քանի ամիս իշխել է Բոնիփակիոս VII հակապապի մահից հետո:
141   Հովհաննես XVIII
(? – 18 հուլիսի, 1009)
Ջովանի Ֆազանո հունվար, 1004 18 հուլիսի, 1009 հռոմեացի[8]:311 [171]
142   Սարգիս IV
(? – 12 մայիսի, 1012)
Պետրո Մարտինո Բոկադիպորկո 31 հուլիսի, 1009 12 մայիսի, 1012 հռոմեացի[8]:311 [172]
143   Բենեդիկտոս VIII
(? – 9 ապրիլի, 1024)
Թեոֆիլակտ II, Տուսկոլոյի կոմս 18 մայիսի, 1012 9 ապրիլի, 1024 իտալացի[8]:311 [173]
  Գրիգոր VI 18 մայիսի, 1012 դեկտեմբեր, 1012 Վտարվել է[174]:
144   Հովհաննես XIX
(? – 6 նոյեմբերի, 1032)
Ռոմանո, Տուսկոլոյի կոմս 14 ապրիլի, 1024 6 նոյեմբերի, 1032 իտալացի[8]:311 [175]
145   Բենեդիկտոս IX
(մոտ 1012 – между 18 սեպտեմբերի, 1055 и 9 հունվարի, 1056)
Թեոֆիլակտ III, Տուսկոլոյի կոմս նոյեմբեր, 1032 սեպտեմբեր, 1044 իտալացի[8]:311 Հրաժարվել է[176]:
146   Սեղբեստրոս III]]
(? – 1062 կամ 1063)
Ջովանի դեի Կրեսչենցի-Օտտավիան 20 հունվարի, 1045 փետրվար[8]:311 կամ 10 մարտի, 1045 հռոմեացի[8]:311 Սեղբեստրոս III-ի ընտրության օրինականությունը կասկածի տակ է առնվել: Հնարավոր է, որ նա եղել է հակապապ:
147   Բենեդիկտոս IX
(մոտ 1012 – 18 սեպտեմբերի, 1055 և 9 հունվարի, 1056 միջև)
Թեոֆիլակտ III, Տուսկոլոյի կոմս 10 մարտի կամ ապրիլ, 1045 1 մայիսի, 1045 իտալացի Երկրորդ անգամ[8]:311Վտարվել է:
148   Գրիգոր VI
(? – 1048)
Հովհաննես Գրացիան կամ Ջովանի Գրացիանո 5 մայիսի, 1045 20 դեկտեմբերի, 1046 հռոմեացի[8]:311 Վտարվել է[177]:
149   Կղեմես II
(1005 – 9 հոկտեմբերի, 1047)
կոմս Սուիտգեր Շիդգեր-Մորսլեբեն-Հորնբուրգ 25 դեկտեմբերի, 1046 9 հոկտեմբերի, 1047 սաքսոնացի[8]:311 [178]
150   Բենեդիկտոս IX
(մոտ 1012 – 18 սեպտեմբերի, 1055 և 9 հունվարի, 1056 միջև)
Թեոֆիլակտ III, Տուսկոլոյի կոմս 8 նոյեմբերի, 1047 17 հուլիսի, 1048 իտալացի Երրորդ անգամ[8]:311: Տապալվել է:
151   Դամասոս II
(? – 9 օգոստոսի, 1048)
կոմս Պոպոնե Բրիկսեն 17 հուլիսի, 1048 9 օգոստոսի, 1048 բավարացի[8]:311 [179]
152   սբ. Լևոն IX
(21 հունիսի, 1002 – 19 ապրիլի, 1054)
կոմս Բրունո Էգիսհեյմ-Դագսբուրգ 12 փետրվարի, 1049 19 ապրիլի, 1054 էլզասցի[8]:311 [180]
153   Վիկտոր II
(մոտ 1018 – 28 հուլիսի, 1057)
կոմս Գեբհարդ ֆոն Դոլենշտայն-Հիշրբերգ 13[181] կամ 16[8]:311 կամ 17 ապրիլի, 1055 28 հուլիսի, 1057 գերմանացի[8]:311 [182]
154   Ստեփանոս IX (X)[183]
(մոտ 1010/1020 – 29 մարտի, 1058)
կոմս Ֆրիդրիխ Լոթարինգացի 3 օգոստոսի, 1057 29 մարտի, 1058 լոթարինգացի[8]:311 Բենեդիկտյան միաբանության վանական
  Բենեդիկտոս X[Ն. 7]
(? – մոտ 1073—1080)
Հովհաննես Մինցիուս 5 ապրիլի, 1058 24 հունվարի, 1059 հռոմեացի[8]:311 Տապալվել է[184]:
155   Նիկողայոս II
(? – 27 հուլիսի, 1061)
Ժերար Շևրոն 24 հունվարի, 1059 27 հուլիսի, 1061 Բուրգունդայից[8]:311 [185]
156   Ալեքսանդր II
(? – 21 ապրիլի, 1073)
Անսելմո դա Բաջո 1 հոկտեմբերի, 1061 21 ապրիլի, 1073 իտալացի[8]:311 [186]
  Ոնորիոս II
(? – 1072)
Պետրոս Կադալուս
(Պետրո Կադալո)
28 հոկտեմբերի, 1061 1072 վերոնացի[8]:311 Օգոստոսական-կանոնիկների միաբանության վանական
157   սբ. Գրիգոր VII
(1020/1025 – 25 մայիսի, 1085)
Հիլդեբրանդ 22 ապրիլի, 1073 25 մայիսի, 1085 իտալացի Տոսկանայից[8]:311 Բենեդիկտյան միաբանության վանական, սակայն նրա անդամությունը վիճահարույց է: Նա վիճել է Հենրիխ IV կայսեր հետ ինվեստիտուրայի պատճառով[187][188]:
  Կղեմես III
(մոտ 1029 – 8 սեպտեմբերի, 1100)
Գիբերտ (Վիբերտ) Պարմայից[8]:311 25 հունիսի, 1080 8 սեպտեմբերի, 1100 Պարմայից[8]:311 [189]
158   երան. Վիկտոր III
(մոտ 1027 – 16 սեպտեմբերի, 1087)
Դեզիդերի Էպիֆանի իշխան Բենեվենտոյի 24 մայիսի, 1086 16 սեպտեմբերի, 1087 իտալացի Բենեվենտոյից[8]:312 Բենեդիկտյան միաբանության վանական[190]
159   երան. Ուրբանոս II
(մոտ 1042 – 29 հուլիսի, 1099)
Էդ (Օդո) դե Շատիլիյոն դե Լաժերի 12 մարտի, 1088 29 հուլիսի, 1099 ֆրանսիացի[8]:312 Սկսել է Խաչակրաց առաջին արշավանքը[191]: Բենեդիկտյան միաբանության վանական:
160   Պասքալիս II[192]
(? – 21 հունվարի, 1118)
Ռանիերո Բիեդա 13 օգոստոսի, 1099 21 հունվարի, 1118 իտալացի[8]:312 Բենեդիկտյան միաբանության վանական
  Թեոդորիկ
(? – 1102)
1100 1102 Սան-Ռուֆինոյի եպիոսկոպոս[8]:312
  Ալբերտոս (Ալբերտ)
(? – 1102)
1102 1102 Սաբինայի եպիսկոպոս[8]:312
  Սեղբեսարոս IV
(? – 1111)
Մանջինուլֆո 18 նոյեմբերի, 1105 1111 հռոմեացի[8]:312
161   Գելասիոս II
(? – 28 հունվարի, 1119)
Ջովանի Կաետանի 24 հունվարի, 1118 28 հունվարի, 1119 իտալացի[8]:312[193] Բենեդիկտյան միաբանության վանական
  Գրիգոր VIII
(? – 1137)
Մորիս Բուրդեն 10 մարտի, 1118 22 ապրիլի, 1121 ֆրանսիացի[8]:312 Տապալվել է[194]:
162   Կալիստոս II
(մոտ 1060 – 13 դեկտեմբերի, 1124)
կոմս Գվիդո կամ Գի Բուրգունդացի 2 փետրվարի, 1119 13 դեկտեմբերի, 1124 Բուրգունդիայից[8]:312 Հրավիրել է առաջին Լաթերանյան ժողովը (1123)[195]:
163   Ոնորիոս II
(? – 14 փետրվարի, 1130)
Լամբերտո Սկանաբեկի դի Ֆանյանո 15 դեկտեմբերի, 1124 13[8]:312 կամ 14[196] փետրվարի, 1130 իտալացի Ֆանյանոյից[8]:312 [197]
  Կելեստինոս II
(? – 1126)
Թեոբալդո Բուկապեկի 16 դեկտեմբերի, 1124 16 դեկտեմբերի, 1124 հռոմեացի[8]:312
164   Իննովկենտիոս II
(? – 24 սեպտեմբերի, 1143)
Գրիգորիո Պապարեսկի դեի Գվիդոնի 14 փետրվարի, 1130 24 սեպտեմբերի, 1143 հռոմեացի[8]:312 Օգոստոսական-կանոնիկների միաբանության վանական: Հրավիրել է երկրորդ Լաթերանյան ժողովը (1139)[198]:
  Անակղետոս II
(? – 25 հունվարի, 1138)
Պիետրո Պեռլեոնի 14 փետրվարի, 1130 25 հունվարի, 1138 հռոմեացի[8]:312 [199]
  Վիկտոր IV
(? – մոտ 1140)
Գրեգորիո Կոնտի մարտ 1138 29 մայիսի, 1138 իտալացի Մոնտիչելոյից[200] [201]
165   Կելեստինոս II
(? – 8 մարտի, 1144)
Գվիդո դել Կաստելո 26 սեպտեմբերի, 1143 8 մարտի, 1144 իտալացի Չիտա դի Կաստելոյից[8]:312 [202]
166   Ղուկիոս II
(? – 15 փետրվարի, 1145)
Ջերարդո Կաչիանեմիչի դել Օրսո 12 մարտի, 1144 15 փետրվարի, 1145 բոլոնիացի[8]:312[203] Օգոստոսական-կանոնիկների միաբանության վանական
167   երան. Եվգինեոս III
(? – 8 հուլիսի, 1153)
Բեռնարդո դեի Պագանելի դի Մոնտեմանյո 15 փետրվարի, 1145 8 հուլիսի, 1153 պիզացի[8]:312[204] Ցիստերցիանների միաբանության վանական
168   Անաստաս IV
(1073 թվականից ոչ ուշ – 3 դեկտեմբերի, 1154)
Կորադո դելա Սուբարա 12 հուլիսի, 1153 3 դեկտեմբերի, 1154 հռոմեացի[8]:312 [205]
169   Ադրիանոս IV
(մոտ 1115 – 1 սեպտեմբերի, 1159)
Նիկոլաս Բրեյկսպիր 4 դեկտեմբերի, 1154 1 սեպտեմբերի, 1159 անգլիացի[8]:312 Օգոստոսական-կանոնիկների միաբանության վանական: Անգլիացի միակ Հռոմի պապը: Իռլանդիան հանձնել է Անգլիայի թագավոր Հենրիխ II-ին[206][207]:
170   Ալեքսանդր III
(1105 – 30 օգոստոսի, 1181)
Օռլանդո (Ռոլանդ) Բանդինելի 7 սեպտեմբերի, 1159 30 օգոստոսի, 1181 սիենացի[8]:312 Հրավիրել է երրորդ Լաթերանյան ժողովը (1179)[208]:
  Վիկտոր IV II
(1095 – 20 ապրիլի, 1164)
Օտտավիանո դի Մոնտիչելի 7 սեպտեմբերի, 1159 20 ապրիլի, 1164 իտալացի Մոնտիչելոյից[8]:312 Օտտավիանո դի Մոնտիչելին չի ճանաչել Գրեգորիո Կոնտիին՝ որպես օրինական Հռոմի պապ, այդ պատճառով էլ վերցրել է նույն թիվը և կոչվել Վիկտոր IV: Ժամանակակից եկեղեցին նրանց երկուին էլ համարում է հակապապեր[201]:
  Պասքալիս III
(? – 20 սեպտեմբերի, 1168)
Գվիդո դա Կրեմա 22 ապրիլի, 1164 20 սեպտեմբերի, 1168 իտալացի Կրեմայից[8]:312 [209]
  Կալիստրատոս III Ջովանի դե Ստրումի սեպտեմբեր, 1168 29 օգոստոսի, 1178 իտալացի Արցոյից[8]:312 Հրաժարվել է:
  Իննովկենտիոս III
(? – 1180)
Լանդո 29 սեպտեմբերի, 1179 1180 իտալացի Սեձեից[8]:312 Տապալվել է:
171   Ղուկիոս III
(1097 – 25 նոյեմբերի, 1185)
Ուբալդո Ալուչինոլի 1 սեպտեմբերի, 1181 25 նոյեմբերի, 1185 իտալացի Լուկիից[8]:312 [210]
172   Ուրբանոս III
(մոտ 1120 – 20 հոկտեմբերի, 1187)
Ումբերտո Կրիվելի 25 նոյեմբերի, 1185 20 հոկտեմբերի, 1187 միլանցի[8]:312 [211]
173   Գրիգոր VIII
(1105 և 1110 թվականների միջև – 17 դեկտեմբերի, 1187)
Ալբերտո Սարտորի դի Մորա 21 հոկտեմբերի, 1187 17 դեկտեմբերի, 1187 իտալացի Բենեվենտայից[8]:312 Օգոստոսական-կանոնիկների միաբանության վանական: Առաջարկել է անցկացնել Խաչակրաց երրորդ արշավանքը[212]:
174   Կղեմես III
(1105/1110 – 20 մարտի, 1191)
Պաոլո Սկոլարի 19 դեկտեմբերի, 1187 20 մարտի, 1191 հռոմեացի[8]:312 [213]
175   Կելեստինոս III
(մոտ 1106 – 8 հունվարի, 1198)
Ջաչինտո Բոբոնե Օրսինի 30 մարտի, 1191 8 հունվարի, 1198 հռոմեացի[8]:312 [214]
176   Իննոկենտիոս III
(մոտ 1161 – 16 հուլիսի, 1216)
Լոտարիո Կոնտի, Սենյիի կոմս, Լավանոի կոմս 8 հունվարի, 1198 16 հուլիսի, 1216 իտալացի[Ն. 8][8]:313 Կազմակերպել է Խաչակրաց չորրորդ արշավանքը: Հրավիրել է չորրորդ Լաթերանյան ժողովը (1215): Պաշտպանել է Հռոմի պապերի՝ թագավորներին իշխելու գաղափարը[215][216]:
177   Ոնորիոս III
(1148 – 18 մարտի, 1227)
Չենչիո Սավելի 18 հուլիսի, 1216 18 մարտի, 1227 հռոմեացի[8]:313 [217]
178   Գրիգոր IX
(մոտ 1145 – 22 օգոստոսի, 1241)
Ուգոլինո դի Կոնտի, Սենյիի կոմս 19 մարտի, 1227 22 օգոստոսի, 1241 իտալացի Անանյիից[8]:313 Վիճաբանել է կայսր Ֆրիդրիխ II-ի հետ, որովհետև վերջինս չէր ցանկանում գլխավորել Խաչակրաց արշավանքը: Ինկվիզիցիան փոխանցել է դոմինիկյաններին[218][219]:
179   Կելեստինոս IV
(մոտ 1187 – 10 նոյեմբերի, 1241)
Պիետրո Ջոֆրեդո Կաստիլյոնի 25 հոկտեմբերի, 1241 10 նոյեմբերի, 1241 միլանցի[8]:313 [220]
180   Իննովկենտիոս IV
(մոտ 1195 – 7 դեկտեմբերի, 1254)
Սինիբալդո Ֆիեսկի, Լավանյիի կոմս 25 հունիսի, 1243 7 դեկտեմբերի, 1254 ջենովացի[8]:313 Հրավիրել է Լիոնյան առաջին ժողովը (1245)[221]:
181   Ալեքսանդր IV
(մոտ 1185 – 25 մայիսի, 1261)
Ռինալդո Կոնտի, Սենյիի կոմս 12 դեկտեմբերի, 1254 25 մայիսի, 1261 իտալացի[Ն. 9][8]:313[222]
182   Ուրբանոս IV
(1195 կամ 1200 – 2 հոկտեմբերի, 1264)
Ժակ Պանտալեոն Կուր-Պալե 29 օգոստոսի, 1261 2 հոկտեմբերի, 1264 ֆրանսիացի Տրուայից[8]:313 [223]
183   Կղեմես IV
(23 նոյեմբերի, между 1190 и 1200 – 29 նոյեմբերի, 1268)
Գի Ֆուլկուա Լե Գրո 5 փետրվարի, 1265 29 նոյեմբերի, 1268 ֆրանսիացի[8]:313 [224]
184   երան. Գրիգոր X
(մոտ 1210 – 10 հունվարի, 1276)
Տեոբալդո Վիսկոնտի 1 սեպտեմբերի, 1271 10 հունվարի, 1276 իտալացի Պյաչենցայից[8]:313 Հրավիրել է Լիոնյան երկրորդ ժողովը (1274), որտեղ պայման է կնքել բյուզանդական Միքայել VIII կայսեր հետ: Հրապարակել է օրենք կոնկլավի վերաբերյալ[225][226]:
185   երան. Իննովկենտիոս V
(մոտ 1225 – 22 հունիսի, 1276)
Պիեռ դե Տարանտեզ
կամ Պիետրո դե Տարանտասիա
21 հունվարի, 1276 22 հունիսի, 1276 սավոացի[8]:313[227] Դոմինիկյան միաբանության վանական
186   Ադրիանոս V
(մոտ 1205 – 18 օգոստոսի, 1276)
Օտտոբոնե Ֆիեսկի, կոմս Լևանյի 11 հուլիսի, 1276 18 օգոստոսի, 1276 գանուացի[8]:313 [228]
  Գրիգոր XI
(1210 կամ 1215 – 6 սեպտեմբերի, 1276)
Վիչեդոմինո դե Վիչեդոմինուս 5 սեպտեմբերի, 1276 6 սեպտեմբերի, 1276 իտալացի Պյաչենցայից
187   Հովհաննես XXI[Ն. 10]
(1210 և 1220 թվականների միջև – 20 մայիսի, 1277)
Պետրուս Ռեբուլի Յուլիանի,
կամ Պեդրու Ժուլիան,
Պետրոս Իսպանացի
8 սեպտեմբերի, 1276 20 մայիսի, 1277 պորտուգալացի[8]:313 Զոհվել է[229]:
188   Նիկողայոս III
(մոտ 1216 – 22 օգոստոսի, 1280)
Ջովանի Գաետանո դելյի Օրսինի 25 նոյեմբերի, 1277 22 օգոստոսի, 1280 հռոմեացի[8]:313 [230]
189   Մարտինոս IV[Ն. 11]
(մոտ 1210 – 28 մարտի, 1285)
Սիմոն Մոնպիտյե դե Բրիոն 22 փետրվարի, 1281 28 մարտի, 1285 ֆրանսիացի[8]:313 [231]
190   Ոնորիոս IV
(մոտ 1210 – 3 ապրիլի, 1287)
Ջակոմո Սավելի 2 ապրիլի, 1285 3 ապրիլի, 1287 հռոմեացի[8]:313 [232]
191   Նիկողայոս
(30 սեպտեմբերի, 1227 – 4 ապրիլի, 1292)
Ջիրոլամո Մաշի դ’Ասկոլի 22 փետրվարի, 1288 4 ապրիլի, 1292 իտալացի Ասկոլիից[8]:313[233] Ֆրանցիսկյան միաբանության վանական
192   սբ. Կելեստինոս V
(1215 – 19 մայիսի, 1296)
Պիետրո Անջելարի դել Մուրոնե 5 հուլիսի, 1294 13 դեկտեմբերի, 1294 իտալացի Իզերնիայից[8]:313 Բենեդիկտյան միաբանության վանական, մենակյաց: Հիմնադրել է միաբանություն, որը հետագայում կոչվել է Կելեստինականների միաբանություն: Հրաժարվել է աթոռից՝ հասկանալով, որ Կառլ II Նեապոլցու պատճառով չի կարող իրականացնելիր սեփական ծրագիրը[234][235]:
193   Բոնիփակիոս VIII
(մոտ 1235 – 11 հոկտեմբերի, 1303)
Բենեդետո Կաետանի 24 դեկտեմբերի, 1294 11 հոկտեմբերի, 1303 իտալացի Անանյիից[8]:314 1300 թվականը հայտարարել է առաջին հոբելյանական տարին: Վիճաբանել է Ֆիլիպ IV թագավորի հետ, ում հրամանով ձերբակալվել է և շուտով մահացել[236][237]:
194   երան. Բենեդիկտոս XI
(1240 – 7 հուլիսի, 1304)
Նիկոլո Բոկասինի դե Տրեվիզո 22 հոկտեմբերի, 1303 7 հուլիսի, 1304 իտալացի Տրեվիզոյից[8]:314[238] Դոմինիկյան միաբանության վանական
195   Կղեմես V
(1264 – 20 ապրիլի, 1314)
Ռայմոն Բերտրան դե Գո 5 հունիսի, 1305 20 ապրիլի, 1314 ֆրանսիացի[8]:314 Պապերի Ավինյոնյան գերության դարաշրջանի սկիզբ[239]: Հրավիրել է Վիենական ժողովը (1311—1312): Լուծարել է Տաճարականների միաբանությունը (1312)[240][241]:
196   Հովհաննես XXII
(1244 կամ 1249 – 4 դեկտեմբերի, 1334)
Ժակ դ’Յուեզ 7 օգոստոսի, 1316 4 դեկտեմբերի, 1334 ֆրանսիացի Կագորայից[8]:314 Ժխտել է արդարակյաց հոգիների երանելիությունը մինչև Վերջին դատաստանը: Նրա տեսությունը քննադատվել է աստվածաբանների մեծ մասի կողմից ու չեղյալ համարվել Բենեդիկտոս XII-ի կողմից[242][243]:
  Նիկողայոս V
(? – 13 հոկտեմբերի, 1333)
Պիետրո Ռայնալդուչի 12 մայիսի, 1328 25 հուլիսի, 1330 իտալացի Կորվարոյից[8]:314 Հրաժարվել է:
197   Բենեդիկտոս XII
(1280-е (1285?) – 25 ապրիլի, 1342)
Ժակ Ֆուրնիե 20 դեկտեմբերի, 1334 25 ապրիլի, 1342 ֆրանսիացի[8]:314 Ցիստերցիանների միաբանության վանական: Բարեփոխել է հոգևոր միաբանությունները: Չի կարողացել համաձայնության հասնել Լյուդովիկոս Բավարացու հետ, ինչի պատճառով 1338 թվականին գերմանական իշխանները որոշել են, որ կայսեր ընտրությունը չպիտի հաստատվի պապի կողմից[244][245]:
198   Կղեմես VI
(1291 – 6 դեկտեմբերի, 1352)
Պիեռ Ռոժե դե Բոֆոր-Տյուրեն 7 մայիսի, 1342 6 դեկտեմբերի, 1352 ֆրանսիացի[8]:314[246] Բենեդիկտյան միաբանության վանական
199   Ինովկենտիոս VI
(1282 կամ 1295 – 12 սեպտեմբերի, 1362)
Կոզիմո Էտիեն Օբեր 18 դեկտեմբերի, 1352 12 սեպտեմբերի, 1362 ֆրանսիացի[8]:314 [247]
200   երան. Ուրբանոս V
(1309/1310 – 19 դեկտեմբերի, 1370)
Գիլյոմ դե Գրիմոր 28 սեպտեմբերի, 1362 19 դեկտեմբերի, 1370 ֆրանսիացի[8]:314[248] Բենեդիկտյան միաբանության վանական
201   Գրիգոր XI
(1329, 1331 կամ 1336 – 27 մարտի, 1378)
Պիեռ Ռոժե դե Բոֆոր 30 դեկտեմբերի, 1370 27 մարտի, 1378 ֆրանսիացի[8]:314 Հետևել է Եկատերինա Սիենացու կոչին Հռոմ վերադառնալու վերաբերյալ: Պապերի Ավինյոնյան գերության դարաշրջանի ավարտը[239]: Դատապարտել է Ջոն Ուիկլիֆի տեսությունը[249]:
202   Ուրբանոս VI
(1318 – 15 հոկտեմբերի, 1389)
Բարտոլոմեո Պրինյանո 8 ապրիլի, 1378 15 հոկտեմբերի, 1389 նեապոլցի[8]:314 [250]
  Կղեմես VII
(1342 – 16 սեպտեմբերի, 1394)
Ռոբերտ, Ժնևի կոմս[8]:314 20 սեպտեմբերի, 1378 16 սեպտեմբերի, 1394 Արևմտյան մեծ պառակտման սկիզբ[251][252]
203   Բոնիփակիոս IX
(1356 – 1 հոկտեմբերի, 1404)
Պիետրո Տոմաչելի 2 նոյեմբերի, 1389 1 հոկտեմբերի, 1404 նեապոլցի[8]:314 [253]
  Բենեդիկտոս XIII
(1328 – 23 մայիսի, 1423)
Պեդրո Մարտինես դե Լունա 28 սեպտեմբերի, 1394 26 հուլիսի, 1417 իսպանացի Արագոնից Կղեմենտ VII հակապապի կողմնակիցը, ընտրվել է նրա մահից հետո: Տապալվել է Կոնստանցի ժողովում, որի որոշումը չի ընդունել[8]:314[254][255]:
204   Իննովկենտիոս VII
(1336 – 6 նոյեմբերի, 1406)
(Կոսմա) Կոզիմո Ջենտիլե Միլորատի 17 հոկտեմբերի, 1404 6 նոյեմբերի, 1406 իտալացի Սուլմոնայից[8]:314 [256]
205   Գրիգոր XII
(1325/1336 – 18 հոկտեմբերի, 1417)
Անջելո Կորեր 30 նոյեմբերի, 1406 4 հուլիսի, 1415 վենետիկցի[8]:314 1409 թվականին տապալվել է Պիզայի ժողովի որոշմամբ, հրաժարվել է 1415 թվականին[257]:
  Ալեքսանդր V[Ն. 12]
(մոտ 1339 – 3 մայիսի, 1410)
Պետրոս Ֆիլարգ,
կամ Պետրոս Կանդի
26 հունիսի, 1409 3 մայիսի, 1410 Կրետե կղզուց[8]:314 [258]
  Հովհաննես XXIII
(մոտ 1370 – 22 դեկտեմբերի, 1419)
Բալթազար Կոսա 17 մայիսի, 1410 29 մայիսի, 1415 նեապոլցի Պատերազմել է Նեապոլի Վլադիսլավ թագավորի հետ: Տապալվել է Կոնստանցի ժողովում: Արևմտյան մեծ պառակտման վերջը[251][259]:
206   Մարտինոս V
(1368 – 20 փետրվարի, 1431)
Օդոնե Կոլոնա 11 նոյեմբերի, 1417 20 փետրվարի, 1431 հռոմեացի[8]:314 Հրավիրել է Բազելի ժողովը (1431)[260]:
  Կղեմես VIII
(? – 28 դեկտեմբերի, 1446)
Հիլ Սանչես Մունիոս-ի-Կարբոն 10 հունիսի, 1423 26 հուլիսի, 1429[8]:314 Հրաժարվել է:
  Բենեդիկտոս XIV
(? – մոտ 1429)
Բեռնարդ Գարնիե 12 նոյեմբերի, 1425 մոտ 1429 կամ 1430[8]:314
207   Եվգինեոս IV
(1383 – 23 փետրվարի, 1447)
Գաբրիելե Կոնդուլմեր 3 մարտի, 1431 23 փետրվարի, 1447 վենետիկցի[8]:314 Օգոստոսականների միաբանության վանական: Հակադրվել է Բազելի ժողովին: 1433 թվականին Հռոմում թագադրել է Հռոմեական Սրբազան կայսրության կայսր Սիգիզմունդ I-ին: Բարդացել են հարաբերությունները պապության ու Ֆրանսիայի միջև[261][262]:
  Բենեդիկտոս XIV (II)[Ն. 13]
(? – մոտ 1437)
Ժան Կարիե 1433 մոտ 1437
  Փելիքս V
(4 սեպտեմբերի, 1383 – 7 հունվարի, 1451)
Ամադեուս VIII Խաղաղասեր, Սավոյայի հերցոգ[8]:315 5 նոյեմբերի, 1439 7 ապրիլի, 1449[263] Համարվում է պատմական վերջին հակապապը[264]: Հրաժարվել է[265]:
208   Նիկողայոս V
(15 նոյեմբերի, 1397 – 24 մարտի, 1455)
Տոմազո Պարենտուչելի 6 մարտի, 1447 24 մարտի, 1455 իտալացի Սարցանայից[8]:315 1452 թվականին Հռոմում թագադրել է Հռոմեական Սրբազան կայսրության կայսր Ֆրիդրիխ III-ին[266]:
209   Կալիստրատոս III
(31 դեկտեմբերի, 1378 – 6 օգոստոսի, 1458)
Ալֆոնսո դի Բորջիա 8 ապրիլի, 1455 6 օգոստոսի, 1458 իսպանացի Խատիվայից[8]:315 Վերահաստատել է Ժաննա դ'Արկի անմեղությունը[267]:
210   Պիոս II
(18 հոկտեմբերի, 1405 – 14/15 օգոստոսի, 1464)
Էնեա Սիլվիո Պոկոլոմինի 19 օգոստոսի, 1458 14 կամ 15 օգոստոսի, 1464[268] սիեացի[8]:315 Բազելի ժողովի մասնակից: Անհաջողությամբ է ավարտվել թուրքերի դեմ խաչակրաց արշավանք կազմակերպելու նրա նախաձեռնությունը: Հումանիստ[269][270]:
211   Պողոս II
(23 փետրվարի, 1417 – 26 հուլիսի, 1471)
Պիետրո Բարբո[8]:315 30 օգոստոսի, 1464 26 հուլիսի, 1471 վենետիկցի Եվգինեոս IV-ի զարմիկը: Հոբելյանական տարիների միջև հաստատել է 25 տարվա ընդմիջում: Վատիկանի հրատարակչական գործունեության սկիզբ[271][272]:
212   Սիքստոս IV
(21 հուլիսի, 1414 – 12 օգոստոսի, 1484)
Ֆրանչեսկո դելա Ռովերե 9 օգոստոսի, 1471 12 օգոստոսի, 1484 իտալացի Սավոնայից[8]:315[273] Ֆրանցիսկյան միաբանության վանական
213   Իննովկենտիոս VIII
(1432? – 25 հուլիսի, 1492)
Ջանբատիստա Չիբո 29 օգոստոսի, 1484 25 հուլիսի, 1492 ջենովացի[8]:315 Վարել է ընտանեվարության քաղաքականություն: Հրապարակել է Summis Desiderantes բուլը, որով սկիզբ է դրել «վհուկների որսին»[274][275]:
214   Ալեքսանդր VI
(1 հունվարի, 1431 – 18 օգոստոսի, 1503)
Ռոդրիգո Բորջա 11 օգոստոսի, 1492 18 օգոստոսի, 1503 իսպանացի Խատիվայից[8]:315 Կալիստրոտոս III-ի զարմիկը, Չեզարե Բորջիայի ու Լուկրեցիա Բորջիայի հայրը: 1493 թվականին Inter caetera բուլով ոչ եվրոպական աշխարհը բաժանել է Իսպանիայի ու Պորտուգալիայի միջև[276][277]:
215   Պիոս III
(29 մայիսի, 1439 – 18 հոկտեմբերի, 1503)
Ֆրանչեսկո Նանի Տոդեսկինի-Պիկոլոմինի 22 սեպտեմբերի, 1503 18 հոկտեմբերի, 1503 սիենացի[8]:315 Պիոս II-ի զարմիկը[278]:
216   Հուլիոս II
(5 դեկտեմբերի, 1443 – 21 փետրվարի, 1513)
Ջուլիանո դելա Ռովերե 31 հոկտեմբերի, 1503 21 փետրվարի, 1513 իտալացի Սավոնայից[8]:315 Սիքստոս IV-ի զարմիկը: Հրավիրել է Լաթերանյան հինգերորդ ժողովը (1512): Առաջարկել է Սուրբ Պետրոսի տաճարի վերակառուցման նախագիծ[279][280]:
217   Լևոն X
(11 դեկտեմբերի, 1475 – 1 դեկտեմբերի, 1521)
Ջովանի Մեդիչի 11 մարտի, 1513 1 դեկտեմբերի, 1521 ֆլորանցացի[8]:315 Վերջին Հռոմի պապն է, որ ընտրվելու ժամանակ չի ունեցել հոգևոր աստիճան: Լորենցո Մեդիչիի որդին է: 1516 թվականին ստորագրել է կոնկորդատ Ֆրանցիսկ I-ի հետ՝ վերջինիս տալով մեծ իշխանություն ֆրանսիական եկեղեցու վրա: 1520 թվականին հեռացրել է եկեղեցուց Մարտին Լյութերին[281][282]:
218   Ադրիանոս VI
(2 մարտի, 1459 – 14 սեպտեմբերի, 1523)
Ադրիանոս Ֆլորենսզոոն Բույենս վան Ուտրեխտ 9 հունվարի, 1522 14 սեպտեմբերի, 1523 Ուտրեխտից Միակ հոլադացի պապն է: Վերջին ոչ իտալացի պապն է Հովհաննես Պողոս II-ից առաջ[8]:315: Պայքարել է Հռոմեական կուրիայի սրբապղծման և Գերմանիայում Ռեֆորմացիայի դեմ: Եվրոպական պետությունների ղեկավարներին կոչ է արել խաչակրաց արշավանք կազմակերպել թուրքերի դեմ[283][284]:
219   Կղեմես VII
(26 մայիսի, 1478 – 25 սեպտեմբերի, 1534)
Ջուլիո Մեդիչի 19 նոյեմբերի, 1523 25 սեպտեմբերի, 1534 ֆլորենցիացի[8]:315 Լևոն X-ի ազգականը[8]:315[285]:
220   Պողոս III
(29 փետրվարի, 1468 – 10 նոյեմբերի, 1549)
Ալեսանդրո Ֆարնեզե 13 հոկտեմբերի, 1534 10 նոյեմբերի, 1549 հռոմեացի[8]:315 1545 թվականին բացել է Տրիդենտի ժողովը[286]:
221   Հուլիոս III
(10 սեպտեմբերի, 1487 – 23 մարտի, 1555)
Ջովանի Մարիա Չոկի դել Մոնտե 7 կամ 8 փետրվարի, 1550 23 մարտի, 1555 հռոմեացի[8]:315[287] [288]
222   Մարկեղոս II[289]
(6 մայիսի, 1501 – 1 մայիսի, 1555)
Մարչելո Չերվինի 9 ապրիլի, 1555 1 մայիսի, 1555 իտալացի Մոնտեպուլչիանոյից[8]:315 Վերջին Հռոմի պապը, որ իր աշխարհիկ անունն օգտագործել է որպես պապական պաշտոնական անունը:
223   Պողոս IV
(28 հունիսի, 1476 – 18 օգոստոսի, 1559)
Ջանպիետրո Կարաֆա 23 մայիսի, 1555 18 օգոստոսի, 1559 նեապոլցի[8]:315 [290]
224   Պիոս IV
(31 մարտի, 1499 – 9 դեկտեմբերի, 1565)
Ջովանի Անջելո Մեդիչի 25 դեկտեմբերի, 1559 9 դեկտեմբերի, 1565 միլանցի[8]:315 Նորից բացել է Տրիդենտի ժողովը (1562) և ավարտել այն 1563 թվականին[291]:
225   սբ. Պիոս V
(13 դեկտեմբերի, 1504 – 1 մայիսի, 1572)
Անտոնիո Միկելե Գիսլիերի 7 հունվարի, 1566 1 մայիսի, 1572 իտալացի Բոսկոյից[8]:315 Դոմինիկյան միաբանության վանական: Հրատարակել է Հռոմեական կատեխիզիսը (1566), 1571 թվականին հիմնադրել է «Արգելված գրքերի ինդեքս» կոնգրեգացիան[292][293]:
226   Գրիգոր XIII
(7 հունվարի, 1502 – 10 ապրիլի, 1585)
Ուգո Բոնկոմպանի 13 մայիսի, 1572 10 ապրիլի, 1585 բոլոնիացի[8]:315 Հակառեֆորմացիայի ակտիվ ջատագով: Անցկացրել է օրացույցի բարեփոխում 1582 թվականին: Գրիգոր XIII-ի պոնտիֆիկատի տարիներին հրատարակվել է ուղղված «Կանոնիկ իրավունքի ժողովածոն»[294][295]:
227   Սիքստոս V
(13 դեկտեմբերի, 1521 – 27 օգոստոսի, 1590)
Ֆելիչե Պերետի դի Մոնտալտո 24 ապրիլի, 1585 27 օգոստոսի, 1590 իտալացի Գրոտամմարից[8]:315[296] Կոնվենտուալ ֆրանցիսկյանների միաբանության վանական
228   Ուրբանոս VII
(4 օգոստոսի, 1521 – 27 սեպտեմբերի, 1590)
Ջամբատիստա Կաստանիա 15 սեպտեմբերի, 1590 27 սեպտեմբերի, 1590 հռոմեացի[8]:315 [297]
229   Գրիգոր XIV
(11 փետրվարի, 1536 – 15 հոկտեմբերի, 1591)
Նիկոլո Սֆրոնդրատի 5 դեկտեմբերի, 1590 16 հոկտեմբերի, 1591 իտալացի Կրեմոնայից[8]:316 [298]
230   Իննովկենտիոս IX
(20 հուլիսի, 1519 – 30 դեկտեմբերի, 1591)
Ջովանի Անտոնիո Ֆակինետի դե Նուչե 29 հոկտեմբերի, 1591 30 դեկտեմբերի, 1591 բոլոնիացի[8]:316 [299]
231   Կղեմես VIII
(24 փետրվարի, 1536 – 5 մարտի, 1605)
Իպոլիտո Ալդոբրանդինի 30 հունվարի, 1592 5 մարտի, 1605 ֆլորենցիացի[8]:316 [300]
232   Լևոն XI
(2 հունիսի, 1535 – 27 ապրիլի, 1605)
Ալեսանդրո Օտտավիանո Մեդիչի 1 ապրիլի, 1605 27 ապրիլի, 1605 ֆլորենցիացի[8]:316 [301]
233   Պողոս V
(17 սեպտեմբերի, 1552 – 28 հունվարի, 1621)
Կամիլո Բորգեզե 16 մայիսի, 1605 28 հունվարի, 1621 հռոմեացի[8]:316 [302]
234   Գրիգոր XV
(9 հունվարի, 1554 – 8 հուլիսի, 1623)
Ալեսանդրո Լյուդովիզի 9 փետրվարի, 1621 8 հուլիսի, 1623 բոլոնիացի[8]:316 [303]
235   Ուրբանոս VIII
(5 ապրիլի, 1568 – 29 հուլիսի, 1644)
Մաֆեո Բարբերինի 6 օգոստոսի, 1623 29 հուլիսի, 1644 ֆլորենցիացի[8]:316 [304]
236   Իննովկենտիոս X
(7 մայիսի, 1574 – 7 հունվարի, 1655)
Ջամբատիստա Պամֆիլի 15 սեպտեմբերի, 1644 7 հունվարի, 1655 հռոմեացի[8]:316 1653 թվականին դատապարտել է յանսենիզմը[305][306]:
237   Ալեքսանդր VII
(13 փետրվարի, 1599 – 22 մայիսի, 1667)
Ֆաբիո Կիջի 7 ապրիլի, 1655 22 մայիսի, 1667 սիենացի[8]:316 Ֆրանսիայի հետ վեճի արդյունքում կորցրել է Ավինյոնը և Վենեսենը: 1665 թվականին դատապարտել է յանսենիզմը, իսկ 1665-1666 թվականներին՝ ճիզվիտների բարոյականության 45 դրույթները[307][308]:
238   Կղեմես IX
(28 հունվարի, 1600 – 9 դեկտեմբերի, 1669)
Ջուլիո Ռոսպիլոզի 20 հունիսի, 1667 9 դեկտեմբերի, 1669 իտալացի Պիստոյայից[8]:316 [309]
239   Կղեմես X
(13 հուլիսի, 1590 – 22 հուլիսի, 1676)
Էմիլիո Բոնավենտուրա Ալտիերի 29 ապրիլի, 1670 22 հուլիսի, 1676 հռոմեացի[8]:316 [310]
240   երան. Իննովկենտիոս XI
(19 մայիսի, 1611 – 12 օգոստոսի, 1689)
Բենեդետո Օդեսկալկի 21 սեպտեմբերի, 1676 12 օգոստոսի, 1689 իտալացի Կոմոյից[8]:316 Օրթոդոքսիայի ու Sacrum imperium գաղափարի կողմնակից: Ֆրանսիայի Լյուդովիկոս XIV թագավորի հետ վեճի ժամանակ ստացել է բողոքական երկրների օժանդակությանը[311][312]:
241   Ալեքսանդր VIII
(22 ապրիլի, 1610 – 1 փետրվարի, 1691)
Պիետրո Վիտո Օտտոբոնի 6 հոկտեմբերի, 1689 1 փետրվարի, 1691 վենետիկցի[8]:316 Քննադատել է Գալիկանի դեկլարացիայի չորս կետերն, ինչպես նաև վերադարձրել է Ավինյոնն ու Վենեսենը[313][314]:
242   Իննովկենտիոս XII
(13 մարտի, 1615 – 27 սեպտեմբերի, 1700)
Անտոնիո Պինյատելի դել Ռաստրելո 12 հուլիսի, 1691 27 սեպտեմբերի, 1700 իտալացի[8]:316 [315]
243   Կղեմես XI
(23 հուլիսի, 1649 – 19 մարտի, 1721)
Ջանֆրանչեսկո Ալբանի 23 նոյեմբերի, 1700 19 մարտի, 1721 իտալացի Ուրբինոյից[8]:316 [316]
244   Իննովկենտիոս XIII
(13 մայիսի, 1655 – 7 մարտի, 1724)
Պիետրո Միքելանջելո դեի Կոնտի 8 մայիսի, 1721 7 մարտի, 1724 հռոմեացի[8]:316 [317]
245   Բենեդիկտոս XIII
(2 փետրվարի, 1649 – 21 փետրվարի, 1730)
Պիետրո Ֆրանչեսկո (Վինչենցո Մարիա) Օրսինի դե Գրավինա 29 մայիսի, 1724 21 փետրվարի, 1730 իտալացի Գրավինայից[8]:316[318] Դոմինիկյան միաբանության վանական
246   Կղեմես XII
(7 ապրիլի, 1652 – 6 փետրվարի, 1740)
Լորենցո Կորսինի 12 հուլիսի, 1730 6 փետրվարի, 1740 ֆլորենցիացի[8]:316 [319]
247   Բենեդիկտոս XIV
(31 մարտի, 1675 – 3 մայիսի, 1758)
Պրոսպերո Լորենցո Լամբերտինի 17 օգոստոսի, 1740 3 մայիսի, 1758 բոլոնիացի[8]:316 Հեղինակել է աշխատություններ կանոնիկ իրավունքի վերաբերյալ: Հովանավորել է գիտնականներին ու արվեստի գործիչներին: 1751 թվականին հրապարակել է բուլ ընդդեմ մասոնների, 1753 թվականին դատապարտել է Վոլտերի աշխատությունները[320][321]:
248   Կղոմոս XIII
(7 մարտի, 1693 – 2 փետրվարի, 1769)
Կառլո դելա Տորե Ռեցոնիկա 6 հուլիսի, 1758 2 փետրվարի, 1769 վենետիկցի[8]:316 [322]
249   Կղեմես XIV
(30 հոկտեմբերի, 1705 – 22 սեպտեմբերի, 1774)
Լորենցո Ջովանի Վինչենցո Անտոնիո Գանգանելի 19 մայիսի, 1769 22 սեպտեմբերի, 1774 իտալացի Սան Արկանջելոյից[8]:317 Կոնվենտուալ ֆրանցիսկյանների միաբանության վանական: 1773 թվականին հրապարակել է Dominus ас Redemptor բուլը, որում հրահանգել է ցրել Հիսուսի միաբանությունը, որ երկու դար եղել էր պապության հենարանն ու հակառեֆորմացիայի գլխավոր շարժիչ ուժը[323][324]:
250   Պիոս VI
(27 դեկտեմբերի, 1717 – 29 օգոստոսի, 1799)
Ջանանջելո կոմս Բրասկի 15 փետրվարի, 1775 29 օգոստոսի, 1799 իտալացի Չեզենայից[8]:317 Դատապարտել է Ֆրանսիական մեծ հեղափոխությունը և ֆրանսիական զորքերի կողմից աքսորվել Պապական մարզից: Պապությունը վերջնականապես կորցրել է Ավինյոնն ու Վենեսենը[325][326]:
251   Պիոս VII
(14 օգոստոսի, 1742 – 20 օգոստոսի, 1823)
Գրեգորիո Լուիջի Բարնաբա Կյարամոնտի 14 մարտի, 1800 20 օգոստոսի, 1823 իտալացի Չեզենայից[8]:317 Բենեդիկտյան միաբանության վանական: Թագադրել է Նապոելոնին կայսերական թագով (1804): Հրաժարվել է աջակցել Մայրցամաքային բլոկադային, ինչի պատճառով ֆրանսիացիները գրավել են Հռոմն ու Պապական մարզը[327][328]:
252   Լևոն XII
(22 օգոստոսի, 1760 – 10 փետրվարի, 1829)
Աննիբալե, կոմս դելա Ջենգա 28 սեպտեմբերի, 1823 10 փետրվարի, 1829 իտալացի Ջենգայից[8]:317[329] Հրատարակել է 5 կոնդակ:
253   Պիոս VIII
(20 նոյեմբերի, 1761 – 30 նոյեմբերի, 1830)
Ֆրանչեսկո Սավերիո, կոմս Կաստիլիոնի 31 մարտի, 1829 30 նոյեմբերի, 1830 իտալացի Չինգոլիից[8]:317 [330]
254   Գրիգոր XVI
(18 սեպտեմբերի, 1765 – 1 հունիսի, 1846)
Բարտոլոմեո Ալբերտո (Մաուրո) Կապելարի 2 փետրվարի, 1831 1 հունիսի, 1846 իտալացի Բելունոյից[8]:317 Կամալդուլյան միաբանության վանական: Վերջին ոչ եպիսկոպոսը, որ ընտրվել է պապ: Կարբոնարների դեմ պայքարելու համար Պապական մարզ է կանչել ավստրիական զորքեր: Դատապարտել է (1832) Լամենե աբբայի գաղափարները[331][332]:
255   երան. Պիոս IX
(13 մայիսի, 1792 – 7 փետրվարի, 1878)
Ջովանի Մարիա, կոմս Մաստայ դե Ֆերետի 16 հունիսի, 1846 7 փետրվարի, 1878 իտալացի Սենիգալիայից[8]:317 Հռչակել է դոգմա Սուրբ Կույս Մարիայի անարատ հղիության մասին և հրավիրել Վատիկանի առաջին ժողովը, որտեղ հաստատվել է Հռոմի քահանայապետի անսխալականության մասին տեսությունը: Ամենաերկարատև պոնտիֆիկատը պապության պատմության մեջ[333][334]:
256   Լևոն XIII
(2 մարտի, 1810 – 20 հուլիսի, 1903)
Վինչենցո Ջոակինո Ռաֆայել Լուիջի Պեչի 20 փետրվարի, 1878 20 հուլիսի, 1903 իտալացի Կարպինետոյից[8]:317
257   սբ. Պիոս X
(2 հունիսի, 1835 – 20 օգոստոսի, 1914)
Ջուզեպե Մելկիորե Սարտո 4 օգոստոսի, 1903 20 օգոստոսի, 1914 իտալացի Ռիեզիից[8]:317[335]
258   Բենեդիկտոս XV
(21 նոյեմբերի, 1854 – 22 հունվարի, 1922)
Ջակոմո, մարքիզ դելա Կիեզա 3 սեպտեմբերի, 1914 22 հունվարի, 1922 իտալացի Ռիեզիից[8]:317[336] Կոչ է արել դադարեցնել Առաջին համաշխարհային պատերազմը:
259   Պիոս XI
(31 մայիսի, 1857 – 10 փետրվարի, 1939)
Աբրոջիո Դամիանո Ակիլե Ռատի 6 փետրվարի, 1922 10 փետրվարի, 1939 իտալացի Դեզիոյից[8]:317 Իտալիայի հետ ստորագրել է Լաթերանյան պայմանագրերը, որոնցով Վատիկանը ճանաչվել է որպես սուվերեն պետություն[337]:
260   Պիոս XII
(2 մարտի, 1876 – 9 հոկտեմբերի, 1958)
Էուջենիո Մարիա Ջուզեպե Ջովանի Պաչելի 2 մարտի, 1939 9 հոկտեմբերի, 1958 հռոմեացի[8]:317
261   սբ. Հովհաննես XXIII
(25 նոյեմբերի, 1881 – 3 հունիսի, 1963)
Անժելո Ջուզեպե Ռոնկալի 28 հոկտեմբերի, 1958 3 հունիսի, 1963 իտալացի Սոտո իլ Մոնտեից[8]:317 Հրավիրել է Վատիկանի երկրորդ ժողովը[338], երբեմն նրան կոչում են «բարի պապ Հովհաննես»[339]:
262   Պողոս VI
(26 սեպտեմբերի, 1897 – 6 օգոստոսի, 1978)
Ջովանի Բատիստա Էնրիկո Անտոնիո Մարիա Մոնտինի 21 հունիսի, 1963 6 օգոստոսի, 1978 իտալացի Կոնչեզիոյից[8]:317 Վերջին պապը, որ ձեռնադրվել է տիրարայով: Փակել է Վատիկանի երկրորդ ժողովը[338]:
263   Հովհաննես Պողոս I
(17 հոկտեմբերի, 1912 – 28 սեպտեմբերի, 1978)
Ալբինո Լուչանի 26 օգոստոսի, 1978 28 սեպտեմբերի, 1978 իտալացի Ֆորնո դի Կանալեից[8]:317
264   սբ. Հովհաննես Պողոս II
(18 մայիսի, 1920 – 2 ապրիլի, 2005)
Կարոլ Յուզեֆ Վոյտիլա 16 հոկտեմբերի, 1978 2 ապրիլի, 2005 լեհ Վադովիցեից[8]:317 Առաջին ոչ իտալացի պապը 1523 թվականից ի վեր[8]:
265   Բենեդիկտոս XVI
(ծնվ. 16 ապրիլի, 1927)
Յոզեֆ Ալոիս Ռատցինգեր 19 ապրիլի, 2005 28 փետրվարի, 2013 գերմանացի Մարկտլ ամ Ինից Հրաժարվել է[340]:
266   Ֆրանցիսկոս[341]
(ծնվ.՝ 17 դեկտեմբերի, 1936)
Խորխե Մարիո Բերգոլիո 13 մարտի, 2013 իտալական ծագմամբ արգենտինացի Բուենոս Այրեսից Առաջին Հռոմի պապը Նոր աշխարհից և առաջինը Ճիզվիտների միաբանությունից:

10 ամենաերկարատև պոնտիֆիկատներԽմբագրել

Աղյուսակում ներառված չէ Սուրբ Պետրոսը, որովհետև ստույգ հայտնի չէ, թե երբ է Հիսուս Քրիստոսը նրան նշանակել եկեղեցու գլխավոր, և երբ է նա մահացել: Տարբեր տվյալներով՝ Պետրոսը եկեղեցու առաջնորդ է եղել 25-33 տարի:

Անուն Պոնտիֆիկատ Պոնտիֆիկատի տևողություն
երան. Պիոս IX 1846-1878 31 տարի, 7 ամիս, 23 օր
սբ. Հովհաննես Պողոս II 1978-2005 26 տարի, 5 ամիս, 18 օր
Լևոն XIII 1878-1903 25 տարի, 5 ամիս, 1 օր
Պիոս VI 1775-1799 24 տարի, 6 ամիս, 15 օր
Ադրիանոս I 772-795 23 տարի, 5 ամիս, 7 օր
Պիոս VII 1800-1823 23 տարի, 5 ամիս, 7 օր
Ալեքսանդր III 1159-1181 21 տարի, 11 ամիս, 24 օր
սբ. Սեղբեստրոս I 314-335 21 տարի, 11 ամիս, 1 օր
սբ. Լևոն I 440-461 21 տարի, 1 ամիս, 13 օր
Ուրբանոս VIII 1623-1644 20 տարի, 11 ամիս, 24 օր

11 ամենակարճատև պոնտիֆիկատներԽմբագրել

Աղյուսակում ներառված չէ Ստեփանոս II-ը, որ ընտրվել է 752 թվականին: Նա մահացել է ընտրվելուց չորս օր անց: Թեև Ստեփանոս II-ն ընտրվել է բոլոր կանոնների պահպանմամբ, սակայն չէր ձեռնադրվել և չէր անցել Հռոմի պապի պարտականությունների կատարմանը: 1961 թվականից նա չի համարվում օրինական պապ:

Անուն Պոնտիֆիկատ Պոնտիֆիկատի տևողություն
Ուրբանոս VII 15 – 27 սեպտեմբերի, 1590 13 օր
Բոնիփակիոս VI 4 – 19 ապրիլի, 896 16 օր
Կելեստինոս IV 25 հոկտեմբերի – 10 նոյեմբերի, 1241 17 օր
Թեոդորոս II դեկտեմբեր, 897 20 օր
Սիսիննիոս 15 հունվարի – 4 փետրվարի, 708 21 օր
Մարկեղոս II 9 ապրիլի – 1 մայիսի, 1555 22 օր
Դամասոս II 17 հուլիսի – 9 օգոստոսի, 1048 24 օր
Պիոս III 22 սեպտեմբերի – 18 հոկտեմբերի, 1503 27 օր
Լևոն XI 1 – 27 ապրիլի, 1605 27 օր
Բենեդիկտոս V 22 մայիսի – 23 հունիսի, 964 33 օր
Հովհաննես Պողոս I 26 օգոստոսի – 28 սեպտեմբերի, 1978 33 օր

Կրոնական միաբանություններԽմբագրել

34 Հռոմի պապեր եղել են կրոնական միաբանությունների անդամ: Այդ թվում՝

  • բենեդիկտյաններ (17) − Գրիգոր I, Բոնիփակիոս IV, Ադեոդատ II, Լևոն IV, Հովհաննես IX, Լևոն VII, Ստեփանոս IX (X), Գրիգոր VII, Վիկտոր III, Ուրբանոս II, Պասքալիս II, Գելասիոս II, Կելեստինոս V, Կղեմես VI, Ուրբանոս V, Պիոս VII
    • ներառյալ՝ կամադուլներ (1) − Գրիգոր XVI
  • Օգոստոսականներ (6) − Եվգինեոս IV
    • ներառյալ՝ օգոստոսական-կանոնիկներ (5) − Ոնորիոս II, Իննովկենտիոս II, Ղուկիոս II, Գրիգոր VIII, Ադրիանոս IV
  • դոմինիկյաններ (4) − Իննոկենտիոս V, Բենեդիկտոս XI, Պիոս V, Բենեդիկտոս XIII
  • ֆրանցիսկյաններ (4) − Նիկոլայ IV, Սիքստոս IV
    • ներառյալ՝ կոնվենտուալ ֆրանցիսկյաններ (2) − Սիքստոս V, Կղեմես XIV
  • ցիստերցիաններ (2) − Եվգինեոս III, Բենեդիկտոս XII
  • ճիզվիտներ (1) − Ֆրանցիսկոս

ՆշումներԽմբագրել

  1. Միայն 384 թվականին (այդ թվականին է ընդունվել Pontifex Maximus տիտղոսը, որ նախկինում պատկանում էր Հռոմի կայսրերին) Հռոմի եպիսկոպոսն առաջին անգամ իրեն կոչել է «պապ»:
  2. Չնայած այն բանին, որ Փելիքս II-ը համարվում է հակապապ, նրան հաջորդող Փելիքսները եղել են «Երրորդ» և «Չորրորդ», սակայն որոշ աղբյուրներում հիշվում են որպես «Երկրորդ» և «Երրորդ»:
  3. Սակայն դա ապացուցող փաստեր չկան[80]:
  4. 4,0 4,1 Լևոն 6-րդի ու Ստեփանոս 7-րդի ընտրությունները կասկածի տակ է առնվում, քանի որ այդ ժամանակ դեռ կենդանի էր նախորդ Հռոմի պապը՝ Հովհաննես 10-րդը: Հնարավոր է, որ նրանք հակապապեր են:
  5. Գոյություն ունի վարկած, որ Դոմն II-ը Սուրբ աթոռին բազմել է միայն մի քանի օր, իսկ համաձայն 1871 թվականի «Պապական տարեգրքի»՝ Հռոմի պապ է եղել 973 թվականի դեկտեմբերից մինչև 974 թվականի մարտ կամ հունիս:
  6. Չնայած նրան, որ Բոնիփակիոս VII-ը եղել է հակապապ, նա հաշվի է առվել նույն անունը կրող հաջորդ պապերի անունները համարակալելիս:
  7. Չնայած նրան, որ Բենեդիկտոս X-ը եղել է հակապապ, նրա անունը հաշվի է առնվել հաջորդ հռոմի պապերի անունների համարակալման ժամանակ:
  8. Համաձայն ավանդության՝ ծնվել է Անանյիում, ըստ ժամանակակից ուսումնասիրությունների՝ Հռոմի մոտ գտնվող Գավինյանոյում:
  9. Համաձայն ավանդության՝ ծնվել է Անանյիում, ըստ ժամանակակից ուսումնասիրությունների՝ Հռոմի մոտ գտնվող Իեն քաղաքում[8]:313:
  10. Պետրուս Յուլիանին սխալմամբ կարծում էր, որ Հովհաննես XIX-ից հետո եղել է Հովհաննես XX[8]:313:
  11. Մարտինոս II և Մարտինոս III պապեր գոյություն չեն ունեցել: Սիմոն դե Բրիոնի (Մարտինոս IV) հերթական համարի որոշման ժամանակ օգտագործվել են սխալ ցուցակներ, որոնցում Մարինոս I և Մարինոս II պապերը նշված են եղել որպես Մարտինոս II և Մարտինոս III[8]:313:
  12. Չնայած նրան, որ Ալեքսանդր V-ը համարվում է հակապապ, նրան հաջորդած նույն անունը կրող Հռոմի պապերի հերթական համարը որոշելիս հաշվի է առնվել նաև նրա համարը:
  13. Կարդինալ Ժան Կարիեն վերցրել է նույն անունն ու նույն հերթական համարը, ինչ Բեռնարդ Գարնիեն (Բենեդիկտոս XIV):

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. Папство // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  2. Папство // Большая советская энциклопедия. — М.: Советская энциклопедия, 1968—1979.
  3. Конклав // Католицизм: Словарь атеиста. — М.: Политиздат, 1991. — 320 с.
  4. Камерленго // Католицизм: Словарь атеиста. — М.: Политиздат, 1991. — 320 с.
  5. «The College of Cardinals General Documentazion» (անգլերեն)։ The Holy See։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-12-15-ին։ Վերցված է 2012-12-11 
  6. Антипапа // Католицизм: Словарь атеиста. — М.: Политиздат, 1991. — 320 с.
  7. «St. Peter, Prince of the Apostles» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին 
  8. 8,000 8,001 8,002 8,003 8,004 8,005 8,006 8,007 8,008 8,009 8,010 8,011 8,012 8,013 8,014 8,015 8,016 8,017 8,018 8,019 8,020 8,021 8,022 8,023 8,024 8,025 8,026 8,027 8,028 8,029 8,030 8,031 8,032 8,033 8,034 8,035 8,036 8,037 8,038 8,039 8,040 8,041 8,042 8,043 8,044 8,045 8,046 8,047 8,048 8,049 8,050 8,051 8,052 8,053 8,054 8,055 8,056 8,057 8,058 8,059 8,060 8,061 8,062 8,063 8,064 8,065 8,066 8,067 8,068 8,069 8,070 8,071 8,072 8,073 8,074 8,075 8,076 8,077 8,078 8,079 8,080 8,081 8,082 8,083 8,084 8,085 8,086 8,087 8,088 8,089 8,090 8,091 8,092 8,093 8,094 8,095 8,096 8,097 8,098 8,099 8,100 8,101 8,102 8,103 8,104 8,105 8,106 8,107 8,108 8,109 8,110 8,111 8,112 8,113 8,114 8,115 8,116 8,117 8,118 8,119 8,120 8,121 8,122 8,123 8,124 8,125 8,126 8,127 8,128 8,129 8,130 8,131 8,132 8,133 8,134 8,135 8,136 8,137 8,138 8,139 8,140 8,141 8,142 8,143 8,144 8,145 8,146 8,147 8,148 8,149 8,150 8,151 8,152 8,153 8,154 8,155 8,156 8,157 8,158 8,159 8,160 8,161 8,162 8,163 8,164 8,165 8,166 8,167 8,168 8,169 8,170 8,171 8,172 8,173 8,174 8,175 8,176 8,177 8,178 8,179 8,180 8,181 8,182 8,183 8,184 8,185 8,186 8,187 8,188 8,189 8,190 8,191 8,192 8,193 8,194 8,195 8,196 8,197 8,198 8,199 8,200 8,201 8,202 8,203 8,204 8,205 8,206 8,207 8,208 8,209 8,210 8,211 8,212 8,213 8,214 8,215 8,216 8,217 8,218 8,219 8,220 8,221 8,222 8,223 8,224 8,225 8,226 8,227 8,228 8,229 8,230 8,231 8,232 8,233 8,234 8,235 8,236 8,237 8,238 8,239 8,240 8,241 8,242 8,243 8,244 8,245 8,246 8,247 8,248 8,249 8,250 8,251 8,252 8,253 8,254 8,255 8,256 8,257 8,258 8,259 8,260 8,261 8,262 8,263 8,264 8,265 8,266 8,267 8,268 8,269 8,270 8,271 8,272 8,273 8,274 8,275 8,276 8,277 8,278 8,279 8,280 8,281 8,282 8,283 8,284 8,285 8,286 8,287 8,288 8,289 8,290 8,291 8,292 8,293 8,294 8,295 8,296 8,297 8,298 8,299 8,300 8,301 8,302 8,303 8,304 8,305 8,306 Черняк И. Список пап и антипап // Католицизм: Словарь атеиста / Под общ. ред. Л. Н. Великовича. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с. — ISBN 5-250-00779-1
  9. «St. Peter, Prince of the Apostles» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  10. «Pope St. Linus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  11. Анаклет // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  12. «Pope St. Anacletus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  13. «Pope St. Clement I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  14. «Pope St. Evaristus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  15. «Pope St. Alexander I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  16. «Pope St. Sixtus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  17. «Pope St. Telesphorus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  18. «Pope St. Hyginus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  19. «Pope St. Pius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  20. «Pope St. Anicetus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  21. 21,0 21,1 «Caius and Soter, Saints and Popes» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  22. «Pope St. Eleutherius (Eleutheros)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  23. «Pope St. Victor I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  24. «Pope St. Zephyrinus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  25. «Pope Callistus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  26. «Pope Urban I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  27. «Pope St. Pontian» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  28. «Pope St. Anterus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  29. «Pope St. Fabian» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  30. «Pope Cornelius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  31. «Pope St. Lucius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  32. «Pope St. Stephen I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  33. «Pope St. Sixtus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  34. «Pope St. Dionysius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  35. «Pope St. Felix I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  36. «Pope St. Eutychianus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  37. 37,0 37,1 «Pope Saint Marcellinus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  38. «Pope St. Marcellus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-04-22 
  39. «Pope St. Marcellus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  40. «Евсевий» (անգլերեն)։ Encyclopædia Britannica։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-04-25 
  41. «Pope St. Eusebius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  42. «Miltiades» (անգլերեն)։ Encyclopædia Britannica։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-15-ին։ Վերցված է 2012-04-25 
  43. «Pope St. Miltiades» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-12-09-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  44. «Pope St. Sylvester I (314-335)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  45. «Pope St. Mark» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  46. «Pope St. Julius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  47. «Pope Liberius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  48. Дамасий // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  49. «Pope St. Damasus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  50. «Siricius» (անգլերեն)։ Encyclopædia Britannica։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-24-ին։ Վերցված է 2012-02-23 
  51. «Siricius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-24-ին։ Վերցված է 2012-02-23 
  52. «Pope St. Siricius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  53. «Pope St. Anastasius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  54. «Pope Innocent I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  55. «Pope St. Zosimus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  56. «Pope St. Boniface I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  57. «Pope St. Celestine I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  58. «Pope St. Sixtus III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  59. Лев I Великий // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  60. «Pope St. Leo I (the Great)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  61. «Pope Saint Hilarus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  62. «Pope St. Simplicius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  63. «Pope St. Felix III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  64. «Pope St. Gelasius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  65. «Pope Anastasius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  66. «Pope St. Symmachus (498-514)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  67. «Pope St. Hormisdas» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  68. «Pope St. John I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  69. «Pope St. Felix IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  70. «Pope Boniface II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  71. «Pope John II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  72. «Pope St. Agapetus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  73. «Silverius» (գերմաներեն)։ Ökumenisches Heiligenlexikon։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-04-28 
  74. «Pope St. Silverius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  75. «Pope Vigilius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  76. «Pope Pelagius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  77. «Pope John III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  78. «Pope Benedict I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  79. «Pelagius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  80. «Григорий I Великий» (ռուսերեն)։ Православная энциклопедия։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-04-21 
  81. «Pope St. Gregory I ("the Great")» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  82. «Pope Sabinianus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  83. «Pope Boniface III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Վերցված է 2012-04-22 
  84. «Pope Boniface III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  85. «Pope St. Boniface IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  86. «Pope St. Deusdedit» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  87. «Pope Boniface V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia (1913)։ Վերցված է 2012-05-07 
  88. «Pope Boniface V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  89. «Pope Honorius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  90. «Pope Severinus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  91. «Pope John IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  92. «Pope Theodore I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  93. «Pope Saint Martin I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-04-22 
  94. «Pope St. Martin I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  95. «Pope St. Eugene I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  96. «Pope St. Vitalian» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  97. «Pope St. Adeodatus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  98. «Pope Donus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  99. «Pope St. Agatho» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  100. «Pope St. Leo II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  101. «Pope St. Benedict II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  102. «Pope John V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  103. «Pope Conon» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  104. «Pope St. Sergius I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  105. «Pope John VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  106. «Pope John VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  107. «Pope Sisinnius» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  108. «Pope Constantine» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  109. «Pope St. Gregory II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  110. «Pope St. Gregory III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia (1913)։ Վերցված է 2012-04-22 
  111. «Pope St. Gregory III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  112. «Pope St. Zachary» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  113. «Pope Stephen II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  114. «Pope Stephen (II) III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  115. «Pope Paul I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  116. «Stephen III» (անգլերեն)։ Encyclopedia Britannica (1911)։ Վերցված է 2012-04-22 
  117. «Pope Stephen (III) IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  118. «Pope Adrian I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  119. Лев III // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  120. «Pope St. Leo III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  121. «Pope Stephen (IV) V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  122. «Pope Paschal I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  123. «Pope Eugene II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  124. «Pope Valentine» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  125. «Pope Gregory IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  126. «Pope Sergius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  127. «Pope St. Leo IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  128. «Pope Benedict III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  129. «Pope St. Nicholas I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  130. «Pope Adrian II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  131. «Pope John VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  132. «Pope Marinus I» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  133. «Pope St. Adrian III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  134. «Pope Stephen (V) VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  135. «Pope Formosus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  136. «Pope Boniface VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  137. «Pope Stephen (VI) VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  138. «Pope Romanus» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  139. «Pope Theodore II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  140. «Pope John IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  141. «Pope Benedict IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  142. «Pope Leo V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  143. «Pope Sergius III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  144. «Pope Anastasius III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  145. «Pope Lando» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  146. «Pope John X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  147. «Pope Leo VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  148. «Pope Stephen (VII) VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia (1913)։ Վերցված է 2012-04-22 
  149. «Pope Stephen (VII) VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  150. «Pope John XI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  151. «Pope Leo VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  152. «Pope Stephen (VIII) IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  153. «Pope Marinus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  154. «Pope Agapetus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  155. Иоанн XII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  156. «Pope John XII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  157. «Pope Leo VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  158. «Pope Benedict V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  159. «Pope John XIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  160. «Domno» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 8.5.2012 
  161. Alfonso Chacon. Donus II // Vitae et res gestae pontificum romanorum et S. R. E. .... — P. et A. de Rubeis, 1677. — С. 730.
  162. «Pope Benedict VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  163. 163,0 163,1 «Boniface VII (Antipope)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia (1913)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-05-07 
  164. «Pope Benedict VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  165. «Pope John XIV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  166. «Pope John XV (XVI)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  167. «Pope Gregory V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  168. «John XVI (XVII)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  169. «Pope Sylvester II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  170. «Pope John XVII (XVIII)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  171. «Pope John XVIII (XIX)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  172. «Pope Sergius IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  173. «Pope Benedict VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  174. «Gregory VI (Antipope)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  175. «Pope John XIX (XX)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  176. «Pope Benedict IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  177. «Pope Gregory VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  178. «Pope Clement II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  179. «Pope Damasus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  180. «Pope St. Leo IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  181. «Victor II» (գերմաներեն)։ ADB։ Վերցված է 2012-05-07 
  182. «Pope Victor II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  183. «Pope Stephen (IX) X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  184. «Pope Benedict X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  185. «Pope Nicholas II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  186. «Pope Alexander II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  187. Григорий VII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  188. «Pope St. Gregory VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  189. «Guibert of Ravenna» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  190. «Pope Blessed Victor III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  191. «Pope Bl. Urban II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  192. «Pope Paschal II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  193. «Pope Gelasius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  194. «Gregory VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  195. «Pope Callistus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-02 
  196. «Pope Honorius II» (անգլերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-05-25-ին։ Վերցված է 2012-05-07 
  197. «Pope Honorius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  198. «Pope Innocent II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  199. «Anacletus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  200. «Tommaso di Carpegna Falconieri. Vittore IV, antipapa»։ Enciclopedia dei Papi։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 25 ապրիլի, 2012 
  201. 201,0 201,1 «Victor IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  202. «Pope Celestine II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  203. «Pope Lucius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  204. «Pope Blessed Eugene III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  205. «Pope Anastasius IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  206. Католицизм в Ирландии // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  207. «Pope Adrian IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  208. «Pope Alexander III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  209. «Paschal III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  210. «Pope Lucius III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  211. «Pope Urban III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  212. «Pope Gregory VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  213. «Pope Clement III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  214. «Pope Celestine III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  215. Иннокентий III // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  216. «Pope Innocent III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  217. «Pope Honorius III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  218. Григорий IX // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  219. «Pope Gregory IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  220. «Pope Celestine IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  221. «Pope Innocent IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  222. «Pope Alexander IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  223. «Pope Urban IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  224. «Pope Clement IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  225. Григорий X // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  226. «Pope Gregory X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  227. «Pope Bl. Innocent V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  228. «Pope Adrian V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  229. «Pope John XXI (XX)» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  230. «Pope Nicholas III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  231. «Pope Martin IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  232. «Pope Honorius IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  233. «Pope Nicholas IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  234. Целестин V // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  235. «Pope St. Celestine V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  236. Бонифаций VIII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  237. «Pope Boniface VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  238. «Pope Benedict XI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  239. 239,0 239,1 Авиньонское пленение // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  240. Тамплиеры, храмовники // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  241. «Pope Clement V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  242. Иоанн XXII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  243. «Pope John XXII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  244. Бенедикт XII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  245. «Pope Benedict XII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  246. «Pope Clement VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  247. «Pope Innocent VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  248. «Pope Bl. Urban V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  249. «Pope Gregory XI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  250. «Pope Urban VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  251. 251,0 251,1 «Великая схизма», «Великий раскол» // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  252. «Robert of Geneva» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  253. «Pope Boniface IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  254. «Pedro de Luna» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-05-07 
  255. «Pedro de Luna» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  256. «Pope Innocent VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  257. «Pope Gregory XII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  258. «Alexander V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  259. «John XXIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  260. «Pope Martin V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  261. Евгений IV // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  262. «Pope Eugene IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  263. «FELICE V» (իտալերեն)։ Enciclopedia dei Papi (2000)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-05-07 
  264. Антипапа // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  265. «Felix V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  266. «Pope Nicholas V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  267. «Pope Callistus III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  268. «Johannes Helmrath: Pius II» (գերմաներեն)։ Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 20, Duncker & Humblot, Berlin 2001, S. 492–494։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-05-07 
  269. Пий II // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  270. «Pope Pius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  271. Павел II // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  272. «Pope Paul II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  273. «Pope Sixtus IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  274. Иннокентий VIII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  275. «Pope Innocent VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  276. Александр VI // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  277. «Pope Alexander VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  278. «Pope Pius III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  279. Юлий II // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  280. «Pope Julius II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  281. Лев X // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  282. «Pope Leo X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  283. Адриан VI // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  284. «Pope Adrian VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  285. «Pope Clement VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-06-27-ին։ Վերցված է 2012 
  286. «Pope Paul III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  287. «Julius III» (անգլերեն)։ CATHOLIC ENCYCLOPEDIA։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-04-21 
  288. «Pope Julius III» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  289. «Pope Marcellus II» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  290. «Pope Paul IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  291. «Pope Pius IV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  292. Пий V // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  293. «Pope St. Pius V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  294. Григорий XIII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  295. «Pope Gregory XIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  296. «Pope Sixtus V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  297. «Pope Urban VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  298. «Pope Gregory XIV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  299. «Pope Innocent IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  300. «Pope Clement VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  301. «Pope Leo XI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  302. «Pope Paul V» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  303. «Pope Gregory XV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  304. «Pope Urban VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  305. Иннокентий X // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  306. «Pope Innocent X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  307. Александр VII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  308. «Pope Alexander VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  309. «Pope Clement IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  310. «Pope Clement X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  311. Иннокентий XI // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  312. «Pope Innocent XI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  313. Александр VIII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  314. «Pope Alexander VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  315. «Pope Innocent XII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  316. «Pope Clement XI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  317. «Pope Innocent XIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  318. «Pope Benedict XIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  319. «Pope Clement XII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  320. Бенедикт XIV // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  321. «Pope Benedict XIV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  322. «Pope Clement XIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  323. Климент XIV // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  324. «Pope Clement XIV» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  325. Пий VI // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  326. «Pope Pius VI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  327. Пий VII // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  328. «Pope Pius VII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  329. «Pope Leo XII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  330. «Pope Pius VIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  331. Григорий XVI // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  332. «Pope Gregory XVI» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  333. Пий IX // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  334. «Pope Pius IX» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  335. «Pope Leo XIII» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  336. «Pope Pius X» (անգլերեն)։ Catholic Encyclopedia։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-03 
  337. Пий XI // Католицизм: Словарь атеиста. — Москва: Политиздат, 1991. — 320 с.
  338. 338,0 338,1 «Второй Ватиканский собор» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-07 
  339. «Биография. Щедрая жизнь Иоанна XXIII» (ռուսերեն)։ Արխիվացված է օրիգինալից 2012-06-22-ին։ Վերցված է 2012-06-07 
  340. «Папа римский уйдет при жизни» (ռուսերեն)։ Газета «Коммерсантъ»։ 12.02.2013։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-02-15-ին։ Վերցված է 2013-02-15 
  341. «Ватикан уточнил имя нового понтифика: просто Франциск» (ռուսերեն)։ BBC Russian։ Արխիվացված է օրիգինալից 2013-03-15-ին։ Վերցված է 2013-03-14 

ԳրականությունԽմբագրել

  • Папство // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  • Грегоровиус Ф. История города Рима в Средние века (от V до XVI столетия) / Перевод с немецкого М. Литвинова, В. Линде, В. Савина. — М.: Издательство АЛЬФА-КНИГА, 2008. — 1280 с. — (Полное издание в одном томе). — 6000 экз. — ISBN 978-5-9922-0191-8.
  • Лозинский С. Г. История папства. — М.: Политиздат, 1961. — С. 551—563.
  • Черняк И. Список пап и антипап // Католицизм: Словарь атеиста / Под общ. ред. Л. Н. Великовича. — М.: Политиздат, 1991. — 320 с. — ISBN 5-250-00779-1
  • Imma Penn. The Unbroken Chain? // Dogma Evolution and Papal Fallacies. — AuthorHouse, 2007. — 352 с.

Արտաքին հղումներԽմբագրել