Հունաստանի կղզիների ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

Հունաստանի կղզիների ցանկ, ներառում է իր մեջ 1400-ից ավելի կղզիներ։ Հունաստանը ունի բազմաթիվ կղզիներ, որոնց հաշվարկները սկսվում են ինչ-որ տեղ 1,200-ից[1] մինչև 6000[2], կախված նվազագույն չափից, հաշվի առնելու համար։ Բնակեցված կղզիների թիվը տարբեր աստիճանի մեջբերվում է 166[3] և 277[2] միջև։ Դրանցից 227-ը բնակեցված են՝ 78 կղզիներում բնակվում են 100-ից ավելի բնակիչներ։

Ստորև ներկայացված է Հունաստանի առավել խոշոր և բնակելի կղզիների ցանկը։

Հունաստանի կղզիները տեղակայված են Հոնիական, Էգեյան և Միջերկրական ծովերում

Սարոնական ծովածոցի կղզիներԽմբագրել

 
Սարոնական ծովածոցի կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Անգիստրի Αγκίστρι 14 920 (2001)  
Դոկոս Δοκός 12,5 43 (2001)  
Իդրա Ύδρα 50 2719 (2001)  
Պորոս Πόρος 22,9 4348 (2001)  
Սալամին Σαλαμίνα 95 38 022 (2001)  
Սպեցե Σπέτσες 22,2 3916 (2001)  
Էգինա Αίγινα 87,41 13 552 (2001)  

Հյուսիսային Էգեյան կղզիներ (Փրագեան սպորադներ)Խմբագրել

 
Հյուսիսային Էգեյան կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Այոս-Էֆստրատիոս Άγιος Ευστράτιος 42 376 (2001)  
Լեմնոս Λήμνος 476 17 000 (2001)
Լեսբոս Λέσβος 1630 90 634 (2001)  
Սամոտրակի Σαμοθράκη 178 2723 (2001)  
Թասոս Θάσος 380,1 13 765 (2001)  

Եվուբա և Հյուսիսային սպորադներ (Թեսալիայի սպորադներ)Խմբագրել

 
Հյուսիսային սպորադների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ալոնիսոս Αλόννησος 65 2700 (2001)  
Վալաքսա Βάλαξα 4,3 անմարդաբնակ  
Կիրա Պանահյա Κυρά Παναγιά 25 10 (2001)  
Պերիստերա Περιστέρα 14,2 30 (2011)  
Պիպերի Πιπέρι 4,3 6 (2011)  
Սարակինո Σαρακηνό 3,4 անմարդաբնակ  
Սկադզուրա Σκάντζουρα 6 անմարդաբնակ  
Սկիաթոս Σκιάθος 48 6160 (2001)  
Սկիրոպուլա Σκυροπούλα 3,8 անմարդաբնակ  
Սկիրոս Σκύρος 209 2602 (2001)  
Սկոպելոս Σκόπελος 96 4696 (2001)  
Էվբեյա Εύβοια 4167 218 032 (2005)  
Յուրա Γιούρα 11 անմարդաբնակ  

Հոնիական կղզիներԽմբագրել

 
Հոնիական կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Անդիկիտիրա Αντικύθηρα 20,43 44 (2001)  
Անդիպակսի Αντίπαξοι 5 64 (2001)  
Արքուդի Αρκούδι 4,2 անմարդաբնակ  
Անտոկոս Άτοκος 4,4 2 (2001)  
Իթակե Ιθάκη 96 3084 (2001)  
Զակինթոս Ζάκυνθος 406 41 472 (2005)  
Կալամոս Κάλαμος 25 543 (2001)  
Կաստոս Καστός 5,1 120 (2001)  
Կեֆալինիյա Κεφαλονιά 781 42 088 (2005)  
Կիտիրա Κύθηρα 279,59 3354 (2001)  
Կերկիրա (Կորֆու) Κέρκυρα 591 111 975 (2001)  
Լեֆկաս Λευκάδα 325 22 879 (2005)  
Մատրակի Μαθράκι 3,1 186 (2001)  
Մեգանիսի Μεγανήσι 20 1090 (2001)  
Օտոնու Οθωνοί 10 631 (2001)  
Պակսի Παξοί 25,3 2253 (2001)  
էլաֆոնիսի Ελαφόνησος 19 745 (2001)  
էրիկուսա Ερεικούσσα 4,5 698 (2001)  

Դոդեկանես (Հարավային սպորադներ)Խմբագրել

 
Դոդեկանեսի դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ագաթոնիսիյոն Αγαθονήσι 13,6 158 (2001)  
Ալիմիա Αλιμιά 7,4 0 (2001)  
Արկի Αρκοί 6,6 54 (2001)  
Աստիպալեյա Αστυπάλαια 97 1238 (2001)  
Կալիմնոս Κάλυμνος 111 16 441 (2001)  
Կարպաթոս Κάρπαθος 301 6565 (2001)  
Կասոս Κάσος 66 990 (2001)  
Կոս Κως 290 30 947 (2001)  
Լեվիտա Λέβιθα 9,2 3 (2001)  
Լերոս Λέρος 53 8207 (2001)  
Լիպսի Λειψοί 16 698 (2001)  
Մեհիստի (Կաստելորիզոն) Μεγίστη
Καστελόριζο
8,9 406 (2001)  
Հիսիրոց Νίσυρος 41,4 948 (2001)  
Պատմոս Πάτμος 34,5 3044 (2001)  
Պսերիմոս Ψέριμος 15 130 (2001)  
Հռոդոս Ρόδος 1398 117 007 (2001)  
Սարյա Σαριά 21 22 (2001)  
Սիմի Σύμη 58 2606 (2001)  
Սիրնա Σύρνα 7,8 0 (2001)  
Տելենդոս Τέλενδος 5 54 (2001)  
Տիլոս Τήλος 62,8 533 (2001)  
Ֆարմակովիսի Φαρμακονήσι 3,9 74 (2001)  
Խալկի Χάλκη 28,1 313 (2001)  
Յալի Γυαλί 5 0 (2001)  

Արևելյան ՍպորադներԽմբագրել

 
Արևելյան սպորադների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Անտիպսարա Αντίψαρα 4 0 (2001)  
Իկարիյա Ικαρία 255 8312 (2001)  
Ինուսես Οινούσσες 14 999 (2001)  
Պսարա Ψαρά 43 422 (2001)  
Սամոս Σάμος 476 33 814 (2001)  
Տիմենա Θύμαινα 10 151 (2001)  
Ֆուրնի Φούρνοι 30 1326 (2001)  
Քիոս Χίος 842 53 817 (2005)  

ԿիկլադներԽմբագրել

 
Կիկլադների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ամորգոս Αμοργός 121 1859 (2001)  
Անաֆի Ανάφη 38 273 (2001)  
Անդիմիլոս Αντίμηλος 8 անմարդաբնակ  
Անդրոս Άνδρος 380 10 009 (2001)  
Անդիպարոս Αντίπαρος 35 1037 (2001)  
Դիլոս Δήλος 3,4 14 (2001)  
Իոս Ίος 108 1838 (2001)  
Կեյա Κέα 129 2417 (2001)  
Կիմոլոս Κίμωλος 36 769 (2001)  
Կիտնոս Κύθνος 99 1603 (2001)  
Մակրոնիսոս Μακρόνησος 18,3 անմարդաբնակ  
Միկոնոս Μύκονος 86 9320 (2001)  
Միլոս Μήλος 160,1 4771 (2001)  
Նաքսոս Νάξος 428 18 188 (2001)  
Պարոս Πάρος 195 12 853 (2001)  
Պոլիեգոս Πολύαιγος 17,2 անմարդաբնակ  
Րինիյա Ρήνεια 13,9 անմարդաբնակ  
Ցերիֆոս Σέριφος 73 1414 (2001)  
Սիկինոս Σίκινος 41 238 (2001)  
Սիրոս Σύρος 84 20 000 (2004)  
Սիֆնոս Σίφνος 73 2442 (2001)  
Տինոս Τήνος 194 8574 (2001)  
Տիրա (Սանտորինի) Θήρα (Σαντορίνη) 76 13 402 (2001)  
Տիրացիյա Θηρασία 9,3 268 (2001)  
Ֆոլեգանդրոս Φολέγανδρος 32 667 (2001)  
Յարոս Γυάρος 17,3 անմարդաբնակ  

Փոքր ԿիկլադներԽմբագրել

Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Դոնուսա Δονούσα 14 163 (2001)  
Իրակլիյա Ηρακλειά 17,6 151 (2001)  
Կերոս Κέρος 15 անմարդաբնակ  
Կուֆոնիսի Κουφονήσι 5,7 366 (2001)  
Սխինուսա Σχοινούσα 7,8 206 (2001)  

Կրետեն և շրջապատող կղզիներըԽմբագրել

 
Կրետե կղզու և շրջապատող կղզիների դիրքը
Կղզիների անվանումներ Կղզիների իրական անվանումներ Տարածք

կմ²

Բնակչություն

(մարդահամարի թվական)

Տեսք
Ահի-Տեոդորի Άγιοι Θεόδωροι 1 անմարդաբնակ  
Գավդոպուլա Γαυδοπούλα 2,6 3 (2001)  
Գավդոս Γαύδος 29,6 98 (2001)  
Գրամբուսա Γραμβούσα/Γραμπούσα 0,722 անմարդաբնակ  
Դիյա Δíα 12 2 (2001)  
Դիոնիսադես Διονυσάδες 5,252 անմարդաբնակ  
Կրետե Κρήτη 8336 623 666 (2005)  
Կուֆոնիսի Κουφονήσι 4,2 անմարդաբնակ  
Պակսիմադիյա Παξιμάδια 1,7 անմարդաբնակ  
Սուդա Σούδα 0,8 անմարդաբնակ  
Սպինալոնգա (Կալիդոն) Σπιναλόγκα 0,085 անմարդաբնակ  
Խրիսի Χρυσή 5 անմարդաբնակ

Տես նաևԽմբագրել

ԳրականությունԽմբագրել

  • Греческие острова. Путеводитель. — M.: Michel Strogoff & Ass, 2000. — 352 с. — (Le Petit Fute). — ISBN 2-86273-618-X

Արտաքին հղումներԽմբագրել


  1. John S. Bowman,, Sherry Marker, Peter Keraislands siotis, Heidi Sarna (2010)։ «Greece in depth»։ Frommer's Greece (7th ed.)։ Hoboken, NJ: Wiley Publishing։ էջ 12։ ISBN 978-0-470-52663-7 
  2. 2,0 2,1 Ellinikos Organismos Tourismou (EOT)։ «Greek»։ Արխիվացված է օրիգինալից հունիսի 3, 2012-ին։ Վերցված է ապրիլի 29, 2012 
  3. Poffley Frewin (2002)։ Greek Island Hopping։ Thomas Cook։ էջ 15