Հնդկաստանում ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկ

Վիքիմեդիայի նախագծի ցանկ

ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի Համաշխարհային ժառանգության ցանկում Հնդկաստանի օբյեկտները թվով 37-ն են (2018 թվականին), որը կազմում է ընդհանուր թվի 3,4 % (1073 օբյեկտ 2018 թվականին)։

29 օբյեկտ ընդգրկված է մշակութային չափանիշներով, 7-ը՝ բնական, 1-ը՝ մշակութային և բնական։ 12 օբյեկտ համարվում է մարդկային ստեղծագործական գլուխգործոց (չափանիշ i), 3 օբյեկտ՝ բնական ֆենոմեն կամ էսթետիկ նշանակության և բացառիկ բնական գեղեցկության տարածք (չափանիշ vii)։

Բացի դրանից, 2017 թվականի դրությամբ երկրի տարածքում ևս 42 օբյեկտ ներկայացված է Համաշխարհային ժառանգության թեկնածու օբյեկտների ցանկում[1]։

Հնդկաստանը վավերացրել է Համաշխարհային ժառանգության պաշտպանության կոնվենցիան 1977 թվականի նոյեմբերի 14-ին[2]։ Հնդկաստանի առաջին օբյեկտներն ընդգրկվել են ցանկում 1983 թվականին, Համաշխարհային ժառանգության հանձնաժողովի 7-րդ նիստում։

ՑանկԽմբագրել

Տվյալ աղյուսակում տեղանքներն ընդգրկված են Համաշխարհային ժառանգության կողմից դասակարգված ձևով։

# Պատկեր Անվանում Տեղադրություն Ստեղծման տարեթիվ Ցանկում ընդգրկվելու տարեթիվ Չափանիշներ
1   Ագրա ամրոց Ուտար Պրադեշ նահանգ XVI դար 1983 251 III
2   Աջանտայի քարանձավներ Մահարաշտրա նահանգ 1983 242 I, II, III, VI
3   Էլլորա համալիր Մահարաշտրա նահանգ 1983 243 I, III, VI
4   Թաջ Մահալ դամբարանային տաճար Ուտար Պրադեշ նահանգ 1983 252 I
5   Հուշարձանների խումբ Մահաբալիպուրամ քաղաքում Թամիլ Նադու նահանգ 1984 249 I, II, III, VI
6   Կոնարակի Արևի տաճար Օրիսսա նահանգ 1984 246 I, III, VI
7   Կազիրանգա ազգային պարկ Ասսամ նահանգ 1985 337 IX, X
8   Կեոլադեո ազգային պարկ Ռաջաստան նահանգ 1985 340 X
9   Մանաս ազգային պարկ Ասսամ նահանգ 1985 338 VII, IX, X
10   Հին Գոայի տաճարներ և վանքեր Գոա նահանգ 1986 234 II, IV, VI
11   Ֆաթեհպուր Սիկրի քաղաք Ուտար Պրադեշ նահանգ 1986 255 II, III, IV
12   Համպիի ավերակներ (Վիջայանագարա կայսրություն) Կարնատակա նահանգ 1986 241 I, III, IV
13   Կհաջուրահոյի հուշարձաններ Մադհյա Պրադեշ նահանգ 1986 240 I, III
14   Էլեֆանտա կղզու քարանձավային տաճարներ Մահարաշտրա նահանգ 1987 244 I, III
15   Չոլա տաճարներ Թամիլ Նադու նահանգ 1987, 2004 250 II, III
16   Փաթթադաքալ հուշարձաններ Կարնատակա նահանգ 1987 239 III, IV
17   Սունդարբանս ազգային պարկ Արևմտյան Բենգալիա նահանգ 1987 452 IX, X
18   Նանդա-Դևի ազգային պարկ և Ծաղիկների հովիտ (ազգային պարկ) Ուտարաքհանդ նահանգ 1988, 2005 335 VII, X
19   Սանչիի բուդդայական արձաններ Մադհյա Պրադեշ նահանգ 1989 524 I, II, III, IV, VI
20   Հումայունի դամբարան Դելի 1993 232 II, IV
21   Կուտբ Մինար մինարե Դելի 1993 233 IV
22   Հնդկաստանի լեռնային երկաթուղիներ Հարյանա, Հիմաչալ Պրադեշ, Արևմտյան Բենգալիա, Թամիլ Նադու նահանգներ 1999, 2005 944 II, IV
23   Մահաբոդհի տաճար Բիհար նահանգ 2002 1056 I, II, III, IV, VI
24   Բհիմբետկայի ժայռապատկերներ Մադհյա Պրադեշ նահանգ 2003 925 III, V
25   Չամպաներ-Պավագադհ հնավայր Գուջարաթ նահանգ 2004 1101 III, IV, V, VI
26   Չհատրապատի Շիվաջի կայարան Մահարաշտրա նահանգ 2004 945 II, IV
27   Կարմիր ամրոց Դելի 2007 231 II, III, VI
28   Ջանտար Մանտար հուշարձան Ռաջաստան նահանգ 2010 1338 III, IV
29   Արևմտյան Գաթեր լեռնաշղթա Գուջարաթ, Մահարաշտրա, Գոա, Կարնատակա, Թամիլ Նադու և Քերալա նահանգներ 2012 1342 IX, X
30   Ռաջաստհանի ամրոցներ Ռաջաստան նահանգ 2013 247 II, III
31   Ռանի կի վավ ջրհոր Գուջարաթ նահանգ XI դար 2014 922 I, IV
32   Մեծ Հիմալայներ ազգային պարկ Հիմաչալ Պրադեշ նահանգ - 2014 1406 X
33   Շառլ Էդուար լը Կորբյուզիեի ճարտարապետական ժառանգություն Միութենական

տարածք՝ Չանդիգարհ (  Արգենտինայի,   Բելգիայի,   Գերմանիայի,   Ֆրանսիայի,   Շվեյցարիայի,   Ճապոնիայի հետ համատեղ) || XX դար || 2016 || 1321 || I, II, VI

34   Նալանդա համալիր Բիհար նահանգ Մ․ թ․ ա․ III դար -XIII դար 2016 1502 IV, VI
35   Կանչենջոնգա ազգային պարկ Սիքիմ նահանգ - 2016 1513 III, VI, VII, X
36   Ահմադաբադ պատմական քաղաք Գուջարաթ նահանգ 1411 2017 1551 ii, v
37   Վիկտորիական նեոգոթիկա և Արտ դեկո ոճերով կառուցված համալիր Մումբայում Մահաշատրա նահանգ - 2018 1480 II, IV

Օբյեկտների աշխարհագրական դասավորվածությունԽմբագրել

## 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
22
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
32
 
33
 
34
 
35
 
36
 
37
Հնդկաստանի Համաշխարհային ժառանգության օբյեկտներ

ԾանոթագրություններԽմբագրել

  1. «Tentative» (անգլերեն)։ UNESCO World Heritage Centre 
  2. «The States Parties — India» 

Արտաքին հղումներԽմբագրել